Poşta Română-i o maşină a timpului

Reproducere din memorie a instrucţiunilor oficiale de la Poştă. „INSTRUCŢIUNILE” era scris cu carioca roşie, dar eu n-am avut carioca roşie, am folosit un marker. În rest, exact la fel (mai puţin omuleţul, omuleţul l-am adăugat eu, să fie mai vesel desenul).

Poşta Română-i o maşină a timpului care-i dă tare numa’n marşarier. Spre deosebire de alte maşini ale timpului din România, cum ar fi Administraţia Financiară sau Primăria, Poşta are chiar mai multe viteze de marşarier, astfel încât să te poată duce înapoi mai repede decât oricare altă instituţie de stat din ţara noastră. Din acest punct de vedere, Poşta Română este o instituţie foarte eficientă. E suficient să deschizi uşa unui oficiu oarecare ca să întinereşti brusc: mirosul, neschimbat de zeci de ani (cred că, atunci când s-a înfiinţat, Poşta Română s-a înfiinţat pentru că nu era alt loc care să accepte mirosul acela), pupitrele înalte din spatele cărora se mai întrezăreşte câte o coafură de naşă de-a doua zi, afişele cu diverse îndemnuri la consum de servicii de neconsumat, cum ar fi „Fă-le prietenilor o bucurie, trimite-le bani prin e-Mandat!” sau „Ajută-ţi afacerea să ajungă mai sus!”

Aaah, parcă abia ieri intram de mână cu tata în exact acelaşi oficiu poştal! Doar tabloul cu tovarăşu’ într-o ureche a dispărut de pe perete, în rest, cred că şi păienjenii din colţuri sunt descendenţii păienjenilor de acum 40 de ani!

A trebuit să returnez un colet, zilele trecute. La oficiul din sat nu m-au primit, „că suntem prea mici, nu facem extern, mergeţi în Bucureşti”, aşa că m-am dus la o Poştă mai mare în oraşul natal (hehe, câţi bucureşteni pot spune asta?). La intrare, o femeie în vârstă (foarte în vârstă), oscilând între panică şi abandon, m-a întrebat dacă nu ştiu vreo papetărie prin zonă, „că m-au trimis să împachetez coletul, domnule…” Am ridicat din umeri. Nu mai există „papetării” în România, doar Diverta şi Cărtureşti, şi nici una dintre acestea nu era mai aproape de vreo 3 km.

…sistemul logic în care acţionează birocraţia românească e ca un biloi mare şi uleios de cauciuc ferm.

Dezorientată, femeia iese din oficiu iar eu mă aşez la coadă, ţinând în braţe coletul: o cutie zdravănă de carton, aceeaşi în care primisem ce era de returnat, un instrument conceput pentru transportul în siguranţă a diferite obiecte, prevăzut cu pernuţe pneumatice înăuntru, care protejează suplimentar a doua cutie, în care se află returul propriu-zis. Primisem şi autocolant cu adresa de retur, lipisem totul cu scoci maro, nu trebuia decât să plătesc şi să plec.

Când mă vede, doamna de la ghişeu se dă înapoi, cu repulsie şi dezamăgire:

– Aaa, dar nu pot să vă primesc ăsta!
– De ce??
– Păi nu e împachetat.

Moment de stupoare. Învârt coletul în mâini, fără să-nţeleg unde-i problema.

– Ia uitaţi pe fund, se poate desface.

Întorc cutia. Fundul e capsat cu agrafe groase. Coletul, făcut din genul ăla de carton care-ţi rupe mâinile când încerci să-l desfaci, a străbătut Europa de la vest la est fără nici o problemă, dar, iată, Poşta Română îl consideră sub standarde.

– Păi şi cum trebuie? întreb, năuc.
– Împachetat. Dacă e pachet, nu? Pachetul se îm-pachetează!

Poate aţi observat că sistemul logic în care acţionează birocraţia românească e ca un biloi mare şi uleios de cauciuc ferm. Nu-l poţi apuca de niciunde, nu-l poţi prinde, nu-l poţi deforma, nu-l poţi altera. Sistemul doar există şi asta e suficient ca să-i şi justifice existenţa.

– Deci… cum adică… împachetat?
– În hârtie! Potrivit instrucţiunilor!

Femeia îmi face semn spre peretele din spatele ei. Mă uit cu gura căscată. Pe zidul zugrăvit în clasicul crem-birocrat sunt agăţate trei table mari de plută. Pe acesta sunt prinse câteva coli de hârtie: „Felicimond”, scrie pe una, „Felicitări” şi „Felicitări crist”, pe alta, „Vederi”, pe a treia. Nu există nici felicitări, nici vederi, tablele de plută sunt complet goale, în afară de o coală A4 pusă în chiloţi de plastic, lipită într-un colţ, pe care e desenat în creion un paralelipiped cu nişte dungi îngroşate puse de-a curmezişul, care arată aşa:

Reproducere din memorie a instrucţiunilor oficiale de la Poştă. "INSTRUCŢIUNILE" era scris cu carioca roşie, dar eu n-am avut carioca roşie, am folosit un marker. În rest, exact la fel (mai puţin omuleţul, omuleţul l-am adăugat eu, să fie mai vesel desenul).
Reproducere din memorie a instrucţiunilor oficiale de la Poştă. „INSTRUCŢIUNILE” era scris cu carioca roşie, dar eu n-am avut carioca roşie, am folosit un marker negru, sper că nu-i o problemă, că se-nţelege şi aşa. În rest, garantez că-i exact la fel (mai puţin omuleţul, omuleţul l-am adăugat eu, să fie mai vesel desenul).

– Asta ce e, procedura?
– Da, asta e.
– Bine, atunci daţi-mi o coală, vă rog, o împachetez aici. Nişte hârtie blindată, mormăi, aparte, d-aia de nu se rupe.
– Aa, păi n-avem hârtie.

Mă pufneşte un râs nevricos.

– Cum, n-aveţi? Dacă ne impuneţi nişte condiţii, oferiţi-ne şi posibilitatea să le respectăm!
– N-avem hârtie.
– Pe bani, doamnă, o cumpăr!
– Dar nu vindem, ce să vă fac, mergeţi şi împachetaţi undeva!

Un sfert de oră mai târziu, la Diverta, angajata care mă ajută râde de nedumeririle mele:

– De la Poştă, cu împachetarea, nu? Păi câţi vin, domnule… Nu ştiu eu? Ştiu exact ce trebuie făcut, uitaţi, lipim aiiici…

Altă jumătate de oră mai târziu, parchez din nou în faţa oficiului poştal. Am cu mine un colet înfăşurat şi lipit ca o mumie egipteană. Mă îndrept spre ghişeul de coletărie cu emoţiile studentului care vine la re-examinarea din toamnă. Mă intersectez cu doamna în vârstă (foarte în vârstă):

– Aţi rezolvat, doamnă?
– Da, domnule, m-am rugat de cineva la o firmă, uite-acolo, mi-a dat nişte hârtie.

O doamnă în vârstă intră grăbită într-un birou oarecare: „mă scuzaţi, puteţi să-mi daţi nişte hârtie, repede?” Sună ca începutul unui banc.

– Victorie, doamnă!
– Victorie! îmi răspunde, zâmbind şi ea, în timp ce ridicăm amândoi pumnul strâns în aer.

Când deschid uşa, aproape că aud cum pornesc rotiţele maşinii timpului.

Articol din categoria: ACTUALITATE

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    H.G. Wells era mic copil!

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    La fix pică articolul tău că am un curs despre privatizare și mă gândeam să luăm ca studiu de caz Poșta Română. O să-l dau studenților să-l citească, să avem de la ce porni discuția. :))

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    știi, ai descris exact motivul pentru care nu cumpăr de la companiile care livrează doar prin Posta Romana.
    Mai poți face câteva episoade cu ‘nu deschidem că n-am terminat de numărat banii’ (îi număra manual), ‘nu ne merge calculatorul’,’nu avem timbre’ și ‘dacă nu aveți avizul nu vă pot găsi coletul/recomandata’

    0
    0
    • #6 Comentariu nou

      Sunt uimit ca in era in care ei pot sa introduca un tracking number, daca eu am numarul, nu pot sa iau coletul daca nu am avizul (pe baza buletinului).

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      depinde de oficiul postal in care intri
      am intalnit si oameni care mai au putin sa se dea peste cap ca sa iti rezolve problema
      am intalnit insa si opusul

      0
      0
    • Asa e, pe mine m-au ajutat, dar unele n-au cum sa le faca…

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Nu spun ca sunt toti la fel, bineinteles ca sunt si unii care te ajuta. Ieri am mai avut parte de o surpriza. Am primit un SMS de pe un numar pe care nu il aveam in agenda in care mi se spunea ca am un pachet la oficiul postal unde se primesc coletele externe, in conditiile in care eu nu asteptam vreun pachet acum. Pana la urma s-a dovedit a fi un pachet „cu cantec” pe care il asteptam de cel putin o luna si pe care ei nu l-au livrat. Cica au peste 2000 de pachete care nu au ajuns la destinatari, nu a spus si in cat timp au strans atatea pachete.

      0
      0
  4. #10 Comentariu nou

    Cât ai umblat cu maşina, cât ai dat pe hârtie la diverta, cât ai pierdut timpul, ieşeai mai eftin dacă chemai oricare cel mai scump curier privat la uşa casei.

    0
    0
    • #11 Comentariu nou

      Da, dar n-am mai fi avut parte de asa o poveste faina, care sa mângâie frustrarile tuturor celor care au avut de a face cu posta româna… 🙂

      0
      0
  5. Da……asa este posta romana…. Imbatranesti stsnd la coada, doamne amabile si nu prea….si standarde de acum 30-35 de ani…. Noi sa fim sanatosi ! :-)))

    0
    0
  6. #13 Comentariu nou

    Problema este, in opinia mea, nu neaparat privatizarea, ca asta se face pana la urma…Dar ce se intampla cu acea masa de angajati, care se afla intr-o stare de indobitocire? Pentru ca ori ii concediaza, ori ii trimit la scoala. Din pacate, nu le-a spus nimeni ca pot sa invete si singuri…

    0
    0
  7. #14 Comentariu nou

    Cosorul lui Moceanu are doua parti: partea lemn-oasa si partea fer-oasa :))

    0
    0
  8. Sa vedeti cum e cand Posta iti zice „n-avem plicuri!” chiar si dupa ce ii oferi aceeasi reconfirmare „sa-l cumpar, doamna!”…

    0
    0
  9. #16 Comentariu nou

    Pe la noi, la Cluj, nu l-ar fi primit daca nu era si LEGAT CU SFOARA, da? Sfoara, peste hartia cu care este impachetat.
    La voi e mai putina birocratie, he, he…

    0
    0
  10. #17 Comentariu nou

    Esti rautacios, eu ma simt tanar cand intru in oficiul postal si vad ca nu s-a schimbat nimic din copilaria mea! 😛
    Cred ca si oficiantele sunt aceleasi, probabil in spatele usii de PFL pe care scrie mare „Birou Diriginte”, cu acelasi font comunist, sta aceeasi persoana s.a.m.d.
    Singurele semne de „modernitate” sunt Pentium-ul si imprimanta matriciala careia ii ia cateva minute bune sa printeze o coala!
    A, si lipsa telefoanelor cu monede de un leu si trei lei din colt!
    In rest, pana si vopseaua a ramas acelasi crem comunist clasic!

    0
    0
  11. #18 Comentariu nou

    „păienjeni”? sigur? 😉

    0
    0
  12. #19 Comentariu nou

    Am expedieri zilnic prin Posta Romana.
    Completez deci pagina de colet – cu expeditor/destinatar, buletinul de expeditie, avizul, mandatul postal si cuponul de mandat postal pentru fiecare colet in parte.
    Zic: hai sa fac un contract cu ei, poate mai scutesc din hartiile astea… In definitiv, daca au toate datele mele, nu va trebui sa declar decat datele destinatarului, suma de ramburs si gata – ma gandeam eu. Treaba de maxim 30 de secunde pentru un colet.
    Stiti care e rezultatul contractului?
    Pe langa toate cele insiruite mai sus, mai completez si un borderou cu expedierile zilnice. In dublu exemplar – unul pentru Posta si unul pentru mine. 🙂

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      Exista un soft „postal”, care te ajuta sa faci totul pe calculator.
      Iar contractul iti scade tarifele cu 30% (de aia faci borderou chiar si pentru o singura expeditie) – Doamne, am inceput sa intru in logica lor…

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Exista un soft postal??????????? Cum aflu informatii despre el? Nu era normal sa fiu informat ca sa pot beneficia si eu de el? A mai auzit cineva de acest soft?

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Uite aici link. E facut de un third-party si Posta nu are nici un interes sa il promoveze… Nici nu puteam fi mai on-topic de atat.

      http://www.softutil.ro/?p=611

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      Eu l-am folosit pe asta http://www.postalsoft.ro/ – si-a facut binisor treaba, imi printam singura buletinele, etichetele de pus pe colet, tot. Am aflat de el stand la coada la mesagerie 🙂

      0
      0
    • Pffuuu, ce tare! Vezi, ce bun e un blog la casa omului?

      0
      0
  13. #25 Comentariu nou

    Pana acum 2-3 ani, la mesageria de la posta de la Hala Traian inca mai aveau pe perete afise dinainte de 89 :). Aia da, calatorie in timp…

    Si ultima matura fusese data tot cam inainte de 89.

    0
    0
  14. #26 Comentariu nou

    La un o(r)ificiu postal am vazut ca aveau la vinzare niste produse pe care sint sigur ca nu le cumpara nimeni..niste hirtie igienica, ceva felicitari si niste produse de curatenie (un recipient cu o substanta). Zaceau aruncate (de ani buni, dupa cum aratau) pe un fel de raft, insa fara vreo intentie serioasa din partea postei de a le vinde, dupa cum erau expuse, pline de praf etc etc, dar mai ales..dupa pretul afisat. Ei bine, produsul de curatat costa ceva de genul 12.39 lei. Sint convins ca daca, prin minune, cineva ar fi crut sa-l cumpere, ar fi fost trimis sa(-si) schimbe banii, ca „n-avem rest”.
    Genul de afacere facuta de vreun sef din posta..daca a vindut cite un produs de-ala in fiecare vagauna numita oficiu postal, sigur ar fi avut profit de vreo 300% si s-ar fi imbogatit. Exagerez un pic, dar..tot pe-acolo-i treaba..
    @Petreanu: da’ despre celebrele trosnituri cind pun „duamnele” stampile mai tii minte? :))

    0
    0
  15. Am pățit și eu ceva tare… orice… cu Compania Națională Poșta Română S.A. (CNPR). Într-o zi de vineri am decis să plec mai devreme de la serviciu. Colega de la secretariat m-a rugat să trec pe la oficiul poștal din drum să pun niște recomandate. Nu ar fi trebuit să dureze decât un minut, toate actele de trimitere erau în fiecare plic, deja făcute.

    Când ajung la Poștă, stat la două cozi. O serie de plicuri la ghișeul 1, restul la alt ghișeu. La al doilea ghișeu, angajata îmi spune că nu am completat avizele. I-am zis să se uite în fiecare plic că e acolo, ea nu și nu.

    Nu aveam pix, ele nu vând, evident. Ieșit afară, luat pix, scris. Am stat jumătate de oră. Să le scriu. Revenit, stat iar la coadă, ajung din nou la aceiași angajată. Angajată care îmi zice: „Am găsit avizele, erau în plic!”.

    0
    0
  16. #29 Comentariu nou

    ce mi se pare si mai kafkian, sa zic asa, este ca nici macar instructiunile nu sunt in stare sa le faca cum trebuie. din desen nu reiese nicicum ca tre’ sa fie coletul im-pachetat 🙂 in hartie. ci doar ca tre’ legat cu sfoara, cu noduri. dar de ce energie ai nevoie ca sa te infrunti si pe chestia asta… :-)))

    0
    0
  17. #30 Comentariu nou

    Imi pare rau pt aceste rătăcisme ! poşta chiar a evoluat ! altădată te punea sa-l aduci ambalat in pânză albă, cusut şi scris cu creon chimic ! ntz! ntz! nerecunoscătoare naţie ! 😛

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      A da? 🙂 🙂
      Eu stau in strainatate si am rugat-o pe mama sa imi trimita cateva chestii din Ro. Si imi ajunge pachetul si nu mi-a venit sa cred ochilor, era impachetat in panza alba, cusuta cu atentie pe la colturi (care panza alba nu prea mai era ea chiar alba saraca, pana s-ajunga pachetul la mine). Si chiar m-am crucit, adica nu era mai simplu sa impacheteze in hartie, in loc sa coasa marunt panza, care s-a mai si murdarit pe drum de nu-mi venea sa pun mana pe el?
      Cand am intrebat-o, a zis ca asa i s-a cerut la Posta, dar eu pe bune ca n-am crezut-o, am zis ca probabil i l-au cerut in hartie si n-a avut hartie sau ceva 🙂 Dar acum vad ca… era pe bune! Chiar i-au cerut in panza, in anul de gratie 2013. Mind = blown.

      0
      0
  18. #32 Comentariu nou

    Alta intamplare de poveste – din nefericire tot adevarata – de la Oficiul Postal nr. 32, cel de langa Piata Chibrit, Bucuresti: acum vreo 3 luni ma duc sa ridic un colet sosit acolo. Dupa o asteptare de vreo 15 minute la coada imi vine randul:
    – Buna ziua! am primit acest aviz pentru a ridica un colet sosit la oficiul dvs. Poftiti va rog BI-ul.
    Dupa o clipa de studiere a avizului primesc raspunsul:
    – Adresa de pe aviz nu corespunde cu cea din buletin!
    – Pai adresa de primire este adresa de la serviciu, mi-e mult mai comod sa-l ridic de la aceasta locatie fiind aproape toata ziua la munca.
    – Aratati-mi atunci legitimatia de serviciu sa puteti dovedi ca intr-adevar lucrati la acea adresa!!
    Dupa cateva clipe de naucire decid totusi sa nu pornesc o discutie in contradictoriu- important era sa ridic cat mai repede coletul si sa scap de acolo – si ii arat cardul magnetic de acces in cladirea firmei:
    – Poftiti va rog, acesta este!
    – Pai nu e bun, nu are poza dvs. pe el !!
    Deci cum ar veni, compania pentru care lucrez luase o decizie total eronata de a distribui carduri de acces mici si fara poza, fara a se gandi macar o clipa la faptul ca asta va incalca dispozitiile Postei Romane!
    Intr-un final, dupa o mica criza de nervi si inca vreo 5 minute de cearta cu doamna de la ghiseu si ‘diriginta’ venita sa vada ce se intampla, se decide ca prezint totusi suficiente garantii ca as fi destinatarul legitim al coletului si il pot primi. end of story

    0
    0
    • In cazul meu, 1 din 2 colete nu mai ajung niciodata. Ma tot duc sa intreb daca au venit, mi se raspunde ca nu, dar nu e ca si cum ar ingrijora pe cineva chestia asta…

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      au procedat foarte corect, nu stiu ce te deranjeaza.

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      Posta Romana nu concepe ca poti dori sa ti se trimita un colet in alta parte decat adresa din buletin.
      Cel mai frumos este sa primesti colete din spatiul extracomunitar intr-un oras din provincie. In Ploiesti, bunaoara, acest serviciu este disponibil la un singur oficiu postal, in centru, intr-o zi de marti, intre orele 09 si 12 (aproximativ). Daca atunci e vamesul disponibil…?

      0
      0
  19. #36 Comentariu nou

    Wow! Urata intamplare dar superb narata. Mi-a placut si expresia lui Dan, O(ri)ficiul Postal! Ar merita inscriptionata in toate aceste masini a timpului…

    0
    0
  20. #37 Comentariu nou

    Avea raposatu’ Tamango un jingle la Radio Guerrilla: „Kafka, frate!”
    Cand se va privatiza P.R. cred ca se va sarbatori in strada, ca la victoria Nationalei.

    0
    0
  21. #39 Comentariu nou

    Cred ca verificarea adresei din buletin cu cea pe care e facuta livrarea e recenta. Am comandat o duzina de lucruri pana acum cu livrare la munca sau la adresa unde locuiesc acum cu chirie. Acum o luna doamna de la ghiseu mi-a spus ca nu coincide adresa de livrare cu cea de pe buletin si a stat asa, putin uimita vreo 15 secunde, timp in care i-am spus ca acolo locuiesc acum si ca nu ar trebui sa fie o problema. Nu am avut probleme decat cu faptul ca m-a rugat sa o asigur verbal ca sunt cu adevarat destinatarul coletului si ca nu va fi veni altcineva mai tarziu cu avizarea. Am avut o data probleme si pentru ca pe buletin scrie Mihail si eu trec Mihai pentru ca nimeni nu mi-a spus Mihail in afara de profesori.
    Voi spuneti ca doamnele sunt aceleasi ca acum 25 de ani, dar nu e adevarat. Am vazut postarite tinere la ghiseu, dar care se comportau identic cu cele in varsta, pentru ca altfel nu ar fi ramas acolo. E adevarat ca am vazut ca doamnele imbatranesc acolo si devin din ce in ce mai inchise la minte. Am observat ca au totusi niste PC-uri mai noi, gen servere locale, dar aerul e intr-adevar pastrat ca acum 40 de ani. In unele oficii postale inca mai au gheretele unde erau telefoanele fixe pentru convorbiri interurbane.

    0
    0
  22. #41 Comentariu nou

    Asta e pe principiul „daca nu e ca mine atunci e prost” combinat cu „las’ ca merge si asa” si tragicul „clientul nostru, stapanul nostru”

    Daca politica lor e ca pachetul sa fie ambalat corespunzator unor standarde, nu vad care e problema?
    Standardele au si ele rostul lor in viata nu sunt neaparat un moft.

    0
    0
    • #42 Comentariu nou

      :))
      Standardul are un rost, adevarat, rostul lui este sa nu ti se desfaca pachetul pe parcursul transportului.
      Nu vad cum ajuta culoarea alba a hartiei …..
      Vad insa cum Posta Romana ia decizii foarte proaste pentru viitorul ei si cum pierde clienti si apoi se plange ca trebuie sa faca restructurari si sa dea oamenii afara.
      Orice firma de curierat are cate un standard pentru ambalare – si cand vrei sa trimiti ceva prin serviciile lor iti dau punga STANDARD in care trebuie sa depui pachetul. Te taxeaza pentru ea (pretul e inclus in costul de transport), dar ti-o pun la dispozitie.
      Posta Romana nu pune la dispozitie coli albe (probabil pentru ca ar ajunge acasa la unii angajati, asa cum ajung si restul lucrurilor ce le-ar face viata si munca mai usoara si eficienta).

      0
      0
    • #43 Comentariu nou

      1. pentru ca suntem o tara civilizata si nu poti expedia un produs impachetat in ziar ci intr-o hartie pentru ambalat (de obicei sunt albe sau maro).
      2. si posta iti pune la dispozitie cutii si alte materiale pentru ambalat si tot cu plata
      3. nu stiu daca iti pune la dispozitie si coli de hartie (daca vrei neaparat albe) insa am vazut cu siguranta cutii (parca galbene)

      hai sa nu ne mai plangem pentru orice banalitate.
      asa cum eu trebuie sa apas pe butonul „Submit” pentru a trimite acest comentariu (in loc de „Trimite”) si posta are anumite politici/standarde.

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      aproape hilar
      La ce oficiu postal apelezi de obicei?
      Sunt sigura ca ce spui tu se si intampla pe undeva, eu insa n-am intalnit inca.

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      La OP din zona Banu Manta – Grivitei – 1 Mai poti sa cumperi cutii sau plicuri mari galbene

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      1. cam la orice oficiu postal gasesti cutii pentru ambalare, nu m-ar mira sa aibe si plicuri
      2. ai ca am cautat sursa marii tragedii ….


      CONDIŢII GENERALE DE AMBALARE

      Pentru a fi acceptate în reţeaua poştală a CNPR trimiterile poştale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de ambalare:
      trebuie să fie închise de către expeditor într-un ambalaj intact (fără crăpături, rupturi) care să corespundă greutăţii, formei şi naturii conţinutului, cât şi modului şi duratei transportului şi să fie în forme uşor de mânuit;
      ambalajul şi închiderea trimiterii poştale trebuie să protejeze conţinutul acesteia în aşa fel încât acesta să nu poată fi deteriorat prin presiune sau prin manipulări succesive şi să se amestece cu conţinutul altor trimiteri poştale, iar accesul la conţinut să fie imposibil de realizat fără ca o acţiune de spoliere să fie vizibilă;
      agrafele metalice care servesc la închiderea trimiterilor nu trebuie să fie tăioase şi nici să împiedice executarea serviciului poştal;
      este interzis să se aplice pe trimiterile poştale alte etichete decât cele care se raportează la serviciile poştale sau să se aplice pe acestea timbre poştale şi etichete, reutilizate.

      Trimiterile poştale trebuie să prezinte, pe ambalaj sau anvelopă, spaţii suficiente pentru înscrierea indicaţiilor de serviciu şi aplicarea etichetelor.

      cerinte minime de bun simt

      0
      0
    • Well, nu scrie nicaieri nimic despre impachetare in hartie alba 🙂

      0
      0
    • #48 Comentariu nou

      de era maro, verde, albastru iti garantez ca nu ti-l refuza din cauza culorii.
      ti l-a refuzat din cauza ca nu e uniform si nu arata ca un ambalaj
      probabil ca logica e sa nu arate ca un ambalaj in care cineva a umblat cu intentia de a-l deschide neautorizat.
      ceea ce mi se pare ok.

      0
      0
    • #49 Comentariu nou

      ce inseamna Well ?

      0
      0
    • Fântână.

      🙂

      0
      0
  23. #51 Comentariu nou

    NEWMAN! …

    0
    0
  24. #52 Comentariu nou

    Wow! Inseamna ca eu chiar am noroc. Iarna trecuta am avut si eu de returnat un colet, la fel de impachetat cum il primisem, adica fara hartie pe deasupra. Cred ca doar faptul ca eram gravida in aproape 9 luni m-a salvat de inca un drum la ‘papetarie’, i-am cerut doamnei o coala de hartie si mi-a dat. Fara bani! E drept, doamna in cauza avea sigur pana in 40 de ani, o fi fost vreo ‘rebela’ ..:)))

    0
    0
  25. #53 Comentariu nou

    Am trimis in data de 12 Octombrie 2014 un plic…a ajuns IERI – 13 Mai 2015 !!!!!
    Fara alte comentarii…

    0
    0
  26. #54 Comentariu nou

    August 2013. Oficiul de pe stefan cel mare intre obor si lizeanu.
    http://imgur.com/cJDrCoc Asa ceva…

    0
    0
  27. #55 Comentariu nou

    Posta e warza. Nu mai are la vanzare nimic. Pentru ca nu mai au case de marcat. De ce ? Pentru ca nu mai au contract de service pentru casele de marcat.
    Interese.. interese.
    Nimeni n-a observat ca toate acele caldiri foste centrale telefonice s-au capata cu bulina rosie, ca se le scada valoarea de patrimoniu. Mai usor de falimentat, mai usor de cumparat.

    Culmea e ca accepta colete cu ambalaje fistichii doar de la marii expeditori. Daca vrei sa-l dai retur, musai impachetat.

    0
    0
  28. #56 Comentariu nou

    … Dacă vreți să vedeți imprimante cu ace încă în acțiune… Poșta Română!

    0
    0
  29. #57 Comentariu nou

    Din pacate si din fericire, umorul ne ajuta sa depasim situatii comico/tragice ca si cele povestite de tine. Faptul ca reușim să facem față coliziunii dintre noul actual cu vechiul omniprezent ne tine in viata.
    Am un amic ce-a fost director de Posta si ca detaliu suplimentar sa stii ca si azi mai exista suplimentul de trasura care se acorda factorilor postali de la sate care livreaza cu calul corespondenta. Regulamentul lor de functionare are multe decade de cand nu a mai fost schimbat și se pare că modernismul îi încurcă grozav.
    Protesteaza pentru salarii cand ar trebui sa le ceara sefilor să revină cu picioarele pe pamant. Posta, Romtelecomul I.R.E -ul au detinut monopol si au fost spulberati de o concurenta cu resurse firave comparate cu acesti mamuti.
    E film cu prosti Vlad, dar noi jucam în el.

    0
    0
  30. #58 Comentariu nou

    E superb când își combina forțele cu autoritățile. E.g.: ANAFul care trimite o parte din mesaje cu confirmare de primire. Asa ca ajung cu recipisa la posta. Imediat ce o arat, replica: „azi dimineață au plecat retur toate la ANAF.” „pai se ridica în termen de 10 zile.” „da” „nu au trecut 10 zile, e a șaptea zi „” da, au plecat toate de la ANAF în dimineața asta „.
    Mai e de apreciat și diviziunea muncii, nu poți sa ceri recomandate de la orice ghișeu, ci numai de la persoana calificata pentru recomandate.

    0
    0
  31. #59 Comentariu nou

    Mie-mi „place” la fel de tare cand pentru o recomandata trebuie sa mearga cineva cu acelasi nume si adresa. Mi-am schimbat adresa, am primit o instiintare pe vechea adresa si cand am mers sa ridic recomandata, mi-a spus ca nu pot sa ridic, desi aveam inca permisul pe vechea adresa. Cand am cerut sa vad in ce baza nu pot sa ridic recomandata, dirigintele a raspuns solicitarii: „pe baza regulamentului” !? Deci, daca vreun locatar ulterior are acelasi nume de familie, poate sa ridice, dar eu, nu. Sau, cum am stat cu parintii, ei pot sa ridice; dar daca nu suntem in relatii bune, ei pot sa ridice fara ca eu sa stiu. Nici macar nu iti spun de unde e recomandata, sa poti cere sa iti trimita pe noua adresa… Fain, nu?

    0
    0
    • #60 Comentariu nou

      Probabil ca nu cunosti seminifatia termenului „recomandata”, nu ai lucrat cu documente oficiale si cu institutii.

      Cum ar fi sa trimiti o scrisoare, un plic sau un pachet important unei persoane specifice.
      Sa platesti un serviciu mai scump, recomandat, adica cu semnatura de primire.
      Si postasul sa-l lase portarului sau primului vecin intalnit?

      0
      0
    • #61 Comentariu nou

      In calitate de vecin am semnat de mai multe ori pentru colete postale „recomandate” pe care le-am destinatarului in cauza. Ar fi o prostie sa fur coletul vecinului in felul asta pentru ca nu e nici macar o sansa sa nu fiu prins.
      Bineinteles asta se intapma intr-o tara normala…

      0
      0
  32. #62 Comentariu nou

    Tot ce spuneti aici, mi s-a intamplat si mie,cu mici exceptii(mi-a primit un colet neambalat in hartie) dar se intampla si la case mai mari.
    De exemplu ,in Berlin,DHL,de la care aveam mari pretentii,iti lasa coletele prin…vecini,nu conteaza daca esti sau nu acasa,nici macar nu verifica!!!
    Motivul nu mi-e clar,dar s-ar parea ca nu se ostenesc sa urce la etajul 3,cladirea neavand ascensor.Nici macar nu te anunta,trebuie sa te interesezi tu,vazand ca nu mai vine coletul,si ti se spune”cautatil la Herr… sau la Frau…”
    Eu nu inteleg cum de accepta Herr si Frau sa primeasca corespondenta sau coletele altora!!
    Deci???

    0
    0
  33. #63 Comentariu nou

    Da,asa este cu posta,văzută din exterior,in interior lucrurile stau altfel,dacă ai sti te-ai minuna ca functioneaza si atât.Eu am lucrat din anul 1981-2013… sunt foarte multe lucruri care nu se stiu si nici nu se vor stiute.

    0
    0
  34. Amuzanta intamplarea. Am trecut si eu prin astfel de experiente cand am fost nevoit sa alerg jumatate de Bucuresti pentru a cumpara timbre ce nu se mai „printeaza” vezi-domne. Asta e, ne adaptam la ce avem . . .

    0
    0
  35. Pe mine m-au aburit cu invelitul in hartie pe motiv ca pe cutie sunt reclame sau branduri.

    0
    0