Agora e on-line

Pe ici pe colo, prin spatele ușilor închise, se răsuflă din nou. Se șterge sudoarea rece, phew! a trecut uraganul, se retrag torentele mâniei poporului. Rămân în urmă ceva pagube de imagine și niște gunoaie, foste mari speranțe în politica autohtonă. Partidele se-mbată iar cu apă rece. „Piața revine la normal, poate că, odată cu ea, și viața? Rumînul se enervează greu și-i trece repede, uite că s-a mai demonstrat o dată. Hai că l-am ajutat și noi să se scârbească, ce bun e un Crăcănel, ăstaaa… Răcănel la casa omului.”

Piața n-a născut un lider. Ar fi fost bine, n-a fost să fie. Nu-i nimic, poate data viitoare. Oamenii rămân oricum interconectați. Demonstrațiile din stradă n-au reprezentat decât materializarea unei agora deosebit de active care există de multă vreme în mediul virtual. Asta nu înțeleg cei care așteaptă fie să se plictisească manifestanții și să se care la treaba lor, fie se străduiesc în mod activ să strice demonstraţia. Pur și simplu, „piața” care a plecat din stradă s-a mutat la loc pe Facebook – pentru că poate. Nu mai e nevoie acum, ca în 1990, să te duci sub balconul Universității ca să asculți criticii regimului; e suficient să-ți deschizi smartphone-ul. Întreaga paradigmă a comunicării publice s-a schimbat, dar majoritatea politicienilor continuă să nu priceapă cât de mare este elefantul din încăpere. Îi tot dau înainte cu discursurile găunoase și total ineficiente pe la câteva televiziuni, în timp ce o generație întreagă e preocupată, în altă parte, cu dezbaterea diferitelor moduri în care poate scăpa tocmai de politicienii respectivi.

Următorul uragan va fi mai puternic.

Articol din categoria: POLITICĂ

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    As incepe un partid, discutam cu un coleg de servici, si mai gasim pe cineva pentru a avea al 3lea membru. Suntem tineri, neafiliati politic. L-as incepe exact pe revendicarile celor din strada, din Piata, strada unde am fost si eu, in Sibiu. Insa cine ne va promova? Cum sa avem acces la canale mass media? As vrea sa schimb lumea in mai bine, insa doar cu un blog, si fara bani pentru promovare, cred ca este cvasi-imposibil. As porni totusi un blog, unde oamenii sa discute, si totul sa se cristalizeze. Ce frumos ar fi sa schimbam cu adevarat ceva.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      Majoritatea celor din strada sunt acolo pentru ca se informeaza de pe facebook. Asadar publicul tau tinta nu e la antene, b1 sau mai stiu care televiziuni. Fa-ti partid si promoveaza-l pe facebook iar cei de acolo vor judeca daca meriti sa te voteze sau nu. Iar abia apoi dupa ce ai strâns un grup de sustinători de pe facebook care te pot verifica si eventual contesta, abia apoi poate va fi nevoie sa treci si la promovarea clasică .

      0
      0
  2. Sunt foarte de acord. Politicienii cred că, gata, nu ne mai strângem în piață și ne-a trecut, i-am iertat. Dar nu este așa, la fel cum viața merge mai departe, mai departe merge și ura…

    Și tot legat de prezența fizică în piață, este un fenomen pe care observatorii îl ignoră: rotația oamenilor. Ceea ce, în contextul acumulării de ură, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți politicienii, deoarece, după cum spuneam și aici:

    <>

    Iar acum piața este pe Facebook și în social media în general. Iar acolo, în noua piață, furia este generalizată. Ca atare, nu pricep ce politicienii noștri nu pricep.

    0
    0
  3. Cred ca ambele parti is trag rasuflarea…..

    0
    0
  4. #5 Comentariu nou

    Ne-am creat blog 🙂 daca reusim sa adunam destui follow-eri si oameni care sa gandeasca precum gandim noi (si dvs), cine stie. Nu avem niciun ban, dar ne vom promova si pe facebook, din banii nostri. Vom incerca.

    Va multumim pentru initiativa.

    0
    0
  5. Daca ne oprim acum inseamna ca revolutia noastra a fost degeaba. Mai mult de atat, nici revolutiile ce vor veni nu vor mai avea credibilitate in fata lumii! Schimbarea la fata a tarii depinde de noi!

    0
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Și e ok ca guvernarea și administrarea României să se facă pe Facebook? E vorba de o țară, nu de Farmville…

    0
    0
    • #8 Comentariu nou

      „Și e ok ca guvernarea și administrarea României să se facă pe Facebook?”

      E absolut OK ca guvernanţii să ia în considerare (inclusiv) părerile exprimate pe Facebook. FB nu mai e demult locul de adunare al adolescenţilor pierduţi; a devenit o platformă tehnologică pentru democratizarea informării publice. Deci da, e absolut normal ca vocile de pe FB să fie ascultate, şi ele, de către cei care conduc ţara asta.

      De altfel, pe echivalentul profesional al FB, LinkedIn, oamenii fac demult lucruri odinioară rezervate spaţiului real: networking (că nu ştiu dacă există un cuvânt românesc adecvat), recrutare, asociere, schimb de experienţă, conducerea firmelor etc.

      Tehnologia schimbă modul în care oamenii comunică, în care se raportează la Putere. Nu mai e neapărat necesar să ceri umil audienţă. Cine nu sesizează potenţialul, pierde. Uită-te la politicienii noştri şi poţi înţelegi de ce comparaţia cu Farmville nu ţine.

      0
      0
  7. Din pacate asta e problema noastra eterna: ne revoltam dar nu concretizam. Sa fie lipsa de organizare ?? caci implicare exista.

    0
    0
  8. #10 Comentariu nou

    Nu, nu e nimic online. Miscarile alea din online ating foarte putini oameni, nu schimba mare lucru iar terminarea demonstratiilor reprezinta o dovada ca nu exista solutii. In Ucraina aia au stat in piata pana s-a schimbat ceva, la noi a fost doar un moment de revolta, a trecut, totul intra incet in fagas.
    Online.. ce? Serios, pot contracara zeci sau sute de surse disparate avalansa de ura directionata pe care o trimite A3 seara de seara? Iar asta e doar un exemplu.
    Totul e putred – Iohanis se consulta cu strada. Cu patru 4-5 zile inainte Basescu a spus ca isi face imagine si o sa il puna pe Ciolos, asta inainte de intalnirile cu oameni de peste tot. Au trecut zilelele, au fost intalniri cu Zmenta si alti oameni, Iohanis l-a numit pe Ciolos. Si atunci, pt ce au fost acele intalniri? Doar ca sa isi faca el vant si lumea sa se potoleasca partial, sa li se para ca sunt bagati in seama.

    0
    0
    • Totul e online. Victor Ponta știe cel mai bine, de exemplu; a pierdut 3 milioane de voturi în două săptămâni cu online-ul ăsta care „nu există”.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Ar fi bine sa fie totul online!
      Dar din pacate „guvernanti” nu prea tin cont de ideile din online.

      Un exemplu bun este loteria bonurilor fiscale. Au fost multe idei despre cum sa-i determini pe cetateni sa ceara bon fiscal dar „ei” au luat hotararea solutiei cu o loterie.
      Buuunnn! Si in loc sa elaboreze reguli care sa-i determine cu adevarat pe clienti sa ceara bon fiscal „ei” au ales varianta cea mai proasta.
      Cu alte cuvinte puteau sa prevada urmatoarele:
      – extragerile au loc trimestrial in a 7-a duminica din urmatorul trimestru;
      – se extrage luna si ziua;
      – se extrage X prima cifra a totalului de pe bon si se considera castigatoare toate bonurile care au totalul cuprins in intervalul X.00 ~ X.99;
      – se extrage Y a doua cifra a totalului de pe bon si se considera castigatoare toate bonurile care au totalul cuprins in intervalul XY.00 ~ XY.99;
      – se extrage Z a treia cifra a totalului de pe bon si se considera castigatoare toate bonurile care au totalul cuprins in intervalul XYZ.00 ~ XYZ.99;

      In acest fel toti clientii erau stimulati sa ceara bonurile fiscale. Modul in care este organizata loteria acum nu ofera sanse egale tuturor intervalelor valorice. Altfel spus probabilitatea ca un bon fiscal cu totalul in intervalul 0.01~9.99 RON sa castige este mult redusa fata de bonurile cu totalul cuprins intre 100.01~999.99. Iar multi clienti renunta sa mai ceara bonuri fiscale buticurilor de cartier.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Nu a pierdut online nimic, a pierdut din cauza arogantei exagerate, a faptului ca a refuzat sa faca mai multe sectii de votare in strainatate. Si acum, a pierdut din cauza numarului mare de victime, altfel dupa accidentul lui Oprea nu a iesit nimeni in strada, nu s-a miscat nimic, online sau nu. Daca online-ul era atat de puternic, de ce nu a pierdut acele procente inainte de alegeri ci doar dupa primul tur?
      Si o sa treaca 6 luni, o sa se ajunga la alegeri si UNPR o sa fie iar la putere, indiferent de ce va face strada sau online-ul.

      0
      0
  9. Baietii din partide nu pricep ca e suficient sa spuna/faca o gogomanie si lumea iese iar sa le bata la usa/geam/parbriz. Si la fiecare iesire isi aduc aminte si de accidentul din Apuseni, si de plagiat, si de accidentul Siutghiol, si de Colectiv si de toate lucrusoarele comise de ei in ultimii 25 de ani.

    0
    0
  10. #15 Comentariu nou

    Tare cred ca „strada” si-a ales cativa lideri ! E ca la pocker, incerci sa nu te dai de gol cu ce ai in mana, fie ai carti beton, fie joci la cacialma dar incerci sa nu te dai de gol ! Vom vedea rezultatul.

    0
    0