Bere, cereale și gastronomie

În 1856, un comerciant de alcool din Franța a angajat un detectiv ca să-i dezlege o enigmă: de ce i se acrea vinul de sfeclă (da, știu, ce prostii puteau bea oamenii pe vremea aia…)

Detectivul era un om de știință multidisciplinar – biolog, chimist, fizician, microbiologist – și, peste toate, un geniu ros de curiozitate, mereu stârnit de întrebări fără răspuns. Numele lui: Louis Pasteur.

La vremea respectivă, explicația generală pentru apariția formelor de viață, sub diferite forme, era „teoria apariției spontane”. Cu alte cuvinte, această teorie susținea că mucegaiul pe pereți, viermii în carnea stricată sau păduchii în părul nespălat puteau apărea… spontan, materializându-se pur și simplu din umezeală, praf, păr șamd (da, știu, ce prostii puteau crede oamenii pe vremea aia…)

Pasteur avea o bănuială că „teoria generării spontane” era nu doar falsă, ci și totalmente stupidă, iar contractul oferit de comerciantul de alcool i-a oferit pretextul săă-și intensifice și să-și finalizeze cercetările mai vechi. El a demonstrat că fermentația băuturilor alcoolice, precum berea sau vinul, este provocată și întreținută de organisme vii – drojdii – care cresc în culturi, evoluează și modifică, în cele din urmă, compoziția lichidelor respective.

Omul de știință a observat, apoi, că poate întrerupe procesul de fermentare într-un moment anume, ridicând temperatura lichidului respectiv la o anumită valoare care distrugea drojdiile remanente dar nu altera gustul băuturii. Cu această descoperire, omenirea a spus bun-venit pasteurizării și băuturilor depozitate pe termen lung – ceea ce, să recunoaștem, ne dă tuturor un sentiment de confort, că una-i să fii nevoit să bei tot, ca să nu se strice, și alta să poți alege dacă vrei să bei totul, deodată, doar ca să nu mai lași pentru mâine. Ne place liberul arbitru de când ne știm.

Temperaturile de pasteurizare diferă de la băutură la băutură. În cazul berii Timișoreana, de pildă – pentru că acesta e un articol despre bere – pasteurizarea se face la 72º C, timp de 12 secunde, după care temperatura este coborâtă brusc și cu asta berea poate fi depozitată până la 180 de zile fără modificări ale gustului (dar cine are atâta rădare?)

Însă, ca-n viață, legea compensației funcționează și în acest proces: ce câștigi pe-o parte, pierzi pe alta: prin pasteurizare ucizi microbii nesuferiți, dar, ce să-i faci, renunți și la o parte din arome – compușii de arome sunt volatili și primii care se evaporă la ridicarea temperaturii.

Nu mulți dintre noi am încercat bere nepasteurizată. Marile magazine nu se-nghesuie s-o comande și s-o pună la raft, din cauza duratei de viață scăzute. Fabricile de bere nu se omoară s-o producă, din aceleași motive. Găsim, de obicei, lager (cu fermentație „inferioară”, adică în partea de jos a butoaielor, la temperaturi scăzute) sau diverse tipuri de ale (cu fermentație „superioară”, cu drojdii care se ridică la suprafață, adică), mai găsim beri nefiltrate și/sau cu diferite arome, dar practic toate sunt pasteurizate, pentru siguranță și pentru adaptarea la lanțurile economice ale societății de consum.

Berea nepasteurizată, însă, e „o bere gastronomică”, după cum spune Adi Hădean, comparând-o cu „bucătăria gastronomică”, adică pentru un anumit tip de consum „educat” – nu în sensul de snobăreală, ci de gust educat să perceapă diferențe, conexiuni și particularități. Azi, berea nepasteurizată e produsă – dacă e produsă – în cantități limitate, și nu pentru profit, ci pentru crtea de vizită și ca dovadă de respect față de fanii mărcii.

Nu demult, chef Adi Hădean și maestrul berar Timișoreana Zoltan Borsos au oferit o lecție despre mâncare și bere, la Hanul Berarilor din București, plecând de la adevărul că nu-i ajunge omului doar energia extrasă din tubul digestiv ca să se simtă bine, ci că are nevoie și de energia potrivirii cu interlocutori interesanți, mâncare și băutură bună ca să-și simtă viața împlinită. Mâncarea, băutura și comesenii merită respect, curiozitate onestă și răbdare ca să se lase descoperiți și puși în valoare. Iată-i, deci, pe cei doi, glumind și explicând – adică făcând educație culinară în cea mai potrivită formă:

Timișoreana a lansat la începutul lunii o bere nepasteurizată, iar Zoli Borsos, Maestru Berar Timișoreana, vorbește despre caracteristicile de gust ale noului produs: „Timișoreana Nepasteurizată este o bere care, nefiind supusă tratamentului termic de pasteurizare, își păstrează intact gustul proaspăt din fabrică. Berea nepasteurizată, este fină, ușor de băut, are o spumă intensă și o carbonatare aparte.”

O să vedem cum e primită berea aceasta, dar gestul merită salutat.

Articol din categoria: ADVERTORIAL

13 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Si atunci cum se face ca nepasteurizata de la Timisoreana are termen de valabilitate 5 LUNI ?

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      e microfiltrata – drojdiile sunt indepartate prin filtrare, fara a mai incalzi berea.

      0
      0
  2. #3 Comentariu nou

    hai, vlad, mai las-o baltă. nu poți vorbi în aceeași postare de „de gust educat să perceapă diferențe, conexiuni și particularități” și de „berea nepasteurizată timișoareana”, că te faci de râs

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    și ca să fie clar, băutura la care se face reclamă, pur și simplu nu e bere, ci doar o băutură vag alcoolică, produsă în 3-4 zile, în loc de 3-4 săptămâni, conține foarte mulți aditivi și conservanți, malț în cantitate foarte redusă și de proastă calitate, și nu conține hamei, ci sirop de hamei (ce-o mai fi și ăla…).

    0
    0
  4. #7 Comentariu nou

    Cu părere de rău, însă aia nu e bere. La fel cum nu sunt multe altele produse la noi.
    Odată ce am dat de gustul unei beri cehești sau belgiene, nu am mai pus gura pe bere românească, decât forțat de împrejurări.

    Campania e ok însă. Poza celor doi este faina. Însă cam atât.

    0
    0
    • Vasile, te contrazic – partial. Si eu apreciez berile cehesti (mai putin pe cele belgiene) dar Timisoreana nepasteurizata, pe care am gustat-o direct din tanc, la Hanul Berarilor, mi-a placut: are o asprime cinstita, care mi-a adus aminte de berile tineretii. Merita incercata.

      0
      0
  5. N-ar trebui sa comentam inainte sa gustam berea asta, dar e bine de stiut ca avem destule beri bune, de top 100 mondial, prin supermarketurile de la noi. Beri trapiste, de abatie si cate si mai cate, culmea, multe din ele nepasteurizate, nefiltrate etc. Oare cati stiu ca „blonda” si „bruna” nu sunt de fapt stiluri de bere ? (si ca stilurile de bere sunt foarte multe: https://www.beeradvocate.com/beer/style/)
    Pana una alta, situatie trista rau: cata vreme berile produse pe la noi au decazut ingrozitor (mai putin berariile artizanale care s-au inmultit in ultimii ani pe la noi – bravo lor !), degeaba vin, aceiasi producatori, cu produse noi. Sa le faca mai bine pe cele pe car ele au deja in portofoliu si cred ca s-ar declara multumiti consumatorii.

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    Deci tu platesti 100 de euro pe an abonament la unvinpezi, ca sa bei vin de nouazecisi’ de puncte Parker si apoi ne zici sa bem Timisoareana nefiltrata. Dar, de fapt, din aia buna se gaseste doar la Hanul Berarilor… ca ce-i la sticla nu face profit. Sau, ma rog, nu de aia face Timisoareana reclama la ea.

    0
    0
  7. Unde se găsește? În supermarketuri? la anumite restaurante?

    0
    0
  8. #13 Comentariu nou

    Poate va fi mai buna ca berea timisoareana cea obisnuita. Care este o bere rea. Asa ca nu prea am încredere in asemenea maestrii berari.

    0
    0