Tragedia din clubul Colectiv a activat instinctul de supravieţuire al unei întregi generaţii

Cei mai mulţi dintre manifestanţii de marţi seară au fost tineri. Asta nu-i o calitate în sine, nu spun că manifestanţii tineri ar fi cumva mai buni decât cei în vârstă sau ceva de genul ăsta, însă proporţia covârşitoare a tinerilor în coloana demonstranţilor are o semnificaţie aparte.

În stradă a ieşit, de fapt, o generaţie – generaţia românilor născuţi în preajma Revoluţiei, care s-a maturizat cu internetul, cu interconectarea, cu vacanţele în vest, cu libertatea asta a noastră, chiar aşa abuzată şi chinuită cum e ea pe-aici pe la noi, dar oricum, altceva decât mediul totalitar în care au crescut cei de peste 40 de ani. Oamenii ăştia au o anume rezistenţă la manipulare, au dezvoltat imunitate la ipocrizia politicienilor, pe care nu-i mai cred şi pe care nu-i mai votează decât cel mult în silă sau ca să strice jocurile gata făcute ale altor politicieni.

Ei bine, tragedia de la Colectiv a fost şocul care a arătat tuturor acestor tineri scârbiţi de politică şi destul de pasivi în viaţa cetăţii că, pur şi simplu, nu pot trăi în afara societăţii, angelic izolaţi, cumva, de corupţia generală. Ideea că te poţi duce vineri seara la un concert oarecare, unde să mori ars de viu din cauza corupţiei unor funcţionari, este cutremurătoare şi ceva ce nimeni nu şi-a imaginat că ar fi, totuşi, posibil. “Puteam fi eu acolo” este constatarea cel mai des întâlnită zilele acestea, iar ea a activat cel mai puternic instinct omenesc: instinctul de supravieţuire. Să te simţi furat, asta e jignitor, să te ştii minţit, asta e umilitor, dar când te simţi în pericol de moarte din pricina corupţiei, asta e ceva foarte dur, peste care nu mai poţi trece.

Acum, problema e că toată această generaţie se simte – şi chiar este – complet nereprezentată de actuala clasă politică, iar acum descoperă în mod tragic că nu poate supravieţui, la propriu, fără o reprezentare politică corectă. Cum natura are oroare de vid iar cererea creează oferta, este doar o chestiune de timp până când toată această frustrare se va coagula într-o construcţie politică nouă. Cum va arăta ea – asta-i întrebarea de o mie de puncte. Poate căutăm împreună un răspuns zilele următoare, deocamdată să rămânem conectaţi la actualitatea imediată.

În fine, pour la bonne bouche, iată şi o mică înregistrare audio de la mitingul de marţi seară. I-am rugat pe unii dintre participanţi să-mi spună la microfon ce scrie pe pancartele lor şi să-mi explice şi de ce scrie ce scrie. A ieşit asta:

___________________
PS – rugăminte: dacă ştie cineva cine-i autorul fotografiei cu coloana de demonstranţi de pe Magheru, care ilustrează acest articol, fotografie care s-a viralizat pe net, să-mi spună şi mie, să dau un link şi o atribuire. Mulţumesc. Am rezolvat. Fotografia este a lui Vlad Petri.

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. Dar oare partasi la aceasta tragedie nu am fost si noi toti ce am mers in aceste cluburi si le-am finantat existenta? Cati dintre noi au refuzat vreodata sa intre in vreun club deoarece nu aveau extinctor? Clubul acesta tot de buzunarele noastre a fost sustinut si indiferent cati politicieni vor cadea realitatea va ramane aceasta…

  Thumb up 0
  • Raluca, ai dreptate cu asta. Dar eu zic ca tocmai in text e si contraargumentul la ce-ai scris – nu putem trai in afara societatii. Si atitudinea generalizata in tarisoara noastra e ca daca esti atent la toate regulile (cum poate s-au straduit parintii sa ne invete), esti fraier.
   Poti sa-ti imaginezi raspunsurile la “Eu nu intru in localul asta, ca n-are extingtor”?
   E o problema la nivel de societate (parerea mea!) Si tocmai aici o sa fie de dat lupta, si o sa fie grea, ca sa apara, sa fie acceptate si sa se impuna alte modele in gandire, in vorbire si in actiune care sa promoveze siguranta – normalitatea? – inainte de “schmecherii”.
   Peace!
   #the day we give in is the day that we die

   Thumb up 0
  • Poti trai in afara societatii dar asta ar insemna sa fii un om asezat si cu frica de Dumnezeu ce sa se rupa de aceasta trufie dobandita de noi, generatia ce crede ca stie totul..Acum esti indezirabil daca nu ai Facebook unde se joaca mai nou toata soarta unei natiuni, unde se decide sa iesim in strada si sa huiduim religia in care s-au nascut stramosii nostri si religia pentru care atati domnitori au murit..Acum puterea sta pe Facebook unde oamenii pot poza in ceea ce nu sunt, in care acum o ora huiduiau in fata la BOR si dupa se rugau in genunchi invocand numele Celui pe care il huiduiau….Este doar alegerea noastra daca vrem sa facem parte din gloata sau sa fim unici i sa apelam de fiecare data la instinctul nostru de supravietuire si sa nu optam pentru varianta de go with the flow in ideea in care daca voi pati ceva voi putea oricand sa dau vina pe stat sau pe oricine altcineva decat pe mine…ca deh! doar noi le stim pe toate…Asa ca la intrebarea:”Intram aici desi nu este nimic safe in jur?” eu aleg sa raspund nu si sa risc sa nu fiu atat de “dezirabila” celor din jur…

   Thumb up 0
  • Raluca, ai dreptate cu asta. Dar contraargumentul la ce-ai scris e chiar in text – nu putem trai in afara societatii. Iar in tarisoara asta, cei care respecta toate regulile (cum poate s-au straduit parintii sa ne invete) sunt etichetati fraieri.
   Poti sa-ti imaginezi raspunsurile la “Eu nu intru cu voi in localul asta, ca n-are extinctor”?
   Asa ca, dintr-un anumit punct de vedere suntem toti complici – dar si vinovati fara vina, pentru ca astfel nu puteam sa ne integram in societate. E o problema generalizata, dar poate a venit momentul cand vor aparea, vor fi acceptate si se vor impune alte modele de gandire, de exprimare si de actiune, prin care siguranta (normalitatea?) sa fie mai sus de “schmecherie”.
   Peace!
   #the day we give in is the day that we die

   Thumb up 0
  • Asa, si daca identificii stingatorul, verifici si daca nu e expirat? De cand e consumatorul organ de control?
   Sigur, realitatea e aceasta: romanii isi pun zilnic in pericol semenii sau chiar pe ei insisi. Unii isi poarta copiii in brate pe scaunele din fata, unii conduc rable inmatriculate in Bulgaria, sau trec ITP-ul cu spaga, unii iau permisul auto pe bani, unii nu semnalizeaza lucrarile pe carosabil, unii nu curata turturii de la stresini, unii nu-si repara fatadele imobilelor, unii functioneaza fara aviz de mediu, aruncand tone de pulberi toxice peste orase, unii produc suc de mere ecologic in conditii insalubre, etc.
   Ideal ar fi ca romanii sa cunoasca regulile, si legile si sa le respecte. Dar daca era posibil, nu eram in situatia de a vorbi dspree coruptie. Problemele nu sunt decat expresia societatii.
   Asa ca singura solutie e ca cei care sunt pusi sa vegheze la respectarea legilor sa isi faca datoria.
   Omul nou nu exista. Omul nou se invecheste si el. Omul nou e la fel de vulnerabil al coruptie ca oricare dintre cei vechi. Eu sunt convins ca daca stalinismul ar reveni acum, si-ar gasi usor tortionari intre tineri, la fel cum a gasit si acum 2-3 generatii. Intre noi gasesti oricand un Visinescu.
   Avem nevoie de:
   – justitie independenta si functionala,
   – eliminarea imunitatilor.
   – administratie depolitizata,
   – mecanisme de control astfel structurate incat sa se elimine pe cat posibil posibilitatea de coruptie.
   Iar asta se poate face daca noi nu mai dormim ca pana acum.

   Thumb up 0
  • Pai…iti cam asumi..Cum iti asumi ca in fiecare dimineata poate sa se intample ceva cand mergi cu masina sau cand urci scarile sau cand te urci in lift samd..Cred ca noi prea vrem sa isi asume altii deciziile noastre pana la urma..

   Thumb up 0
 2. Există oameni care s-au gândit de câțiva ani la soluții pentru înlocuirea clasei politice. Iată despre ce este vorba : http://meritocratia.ro/constitutia-meritocrata/ https://www.youtube.com/user/meritocratiaromania/videos https://www.youtube.com/watch?v=gbqu3Adh9NY
  05 noiembrie 2015 ; 08:32 (GMT +2)

  Thumb up 0
 3. Există oameni care s-au gândit de câțiva ani la soluții pentru înlocuirea clasei politice. Iată despre ce este vorba : http://meritocratia.ro/constitutia-meritocrata/ https://www.youtube.com/user/meritocratiaromania/videos https://www.youtube.com/watch?v=gbqu3Adh9NY

  5 noiembrie 2015 ; 08:48 (GMT +2)

  Thumb up 0
 4. Dupa 50 de ani in care romanii au trait oprimati in izolare si alti 25 de ani de dezamagire post-comunism, generatia Y isi revendica dreptul de a se raporta la cetate si la institutiile statului, care sunt obligate sa ii ofere siguranta fizica, egalitate de sanse, dreptul la sanatate, la munca si dezvoltare intelectuala.

  Revolutia tehnologica naste o revolutie de tip nou, morala. Din nou, ca si in 1989, romanii au o sansa astrala de a trai in prag de iarna o primavara. Generatia Why (Y) isi revendica dreptul de a lua statul la intrebari in cel mai larg for public, direct in piata. Sunt cele mai frumoase manifestari de constiinta civica pe care le traim in Romania de la Golaniada. Sunt zile la care nu prea mai speram, sa fiu cinstit. Generatia Y inseamna Speranta. Sper sa gaseasca si adevarul despre cei care au fost sacrificati in decembrie 1989, despre mineriade si toate raspunsurile pe care noi, cei din generatia X, nu le-am gasit.

  Thumb up 0
 5. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” Mahatma Gandhi.
  In acesata afirmatie cuvantul “lume” poate fi substituit cred cu Romania. O clasa politica, conducatorii deobicei reprezinta populatia majoritara, valabil si la noi ca si oriunde altundeva, in Africa aproape in fiecare luna se schimba guverne, sefi etc. Daca nu incepem cu noi insine schimbarea atunci o vom duce dintr-o demonstratie in alta (asa ca in Egipt sau in multe alte tari din categoria aceasta) iar unii dintre noi vom continua sa furam, ca sa dau doar un exemplu, la examene de licentiere si nu numai (copiatul sau cumparatul diplomei tot furt este ba chiar mai mult, impostura cu efecte dramatice asupra calitatii legilor sau actiunilor acestora unele incurajand sau chiar impingand populatia sau pe cei care vor sa intreprinda ceva spre coruptie pt. a putea supravietui) sau alte fapte de coruptie functie de nivelul si posibilitatile pozitiei sociale. Dar atentie inca odata, nu numai coruptia poate ucide ci si impostura.

  Thumb up 0
 6. Pacat ca a fost necesar sa plece dintre noi atatea suflete pentru ca lumea sa ia atitudine.

  Thumb up 0
 7. Pacat ca a trebuit sa se intample aceasta tragedie pentru a se lua initiativa.

  Thumb up 0