Banda hoţilor de voturi a dat lovitura

Cu cât nuanţa de roşu e mai intensă, cu atât au fost mai multe voturi pe liste suplimentare.

Tot soiul de lucruri suspecte s-au întâmplat la primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la blocajul totalmente neaşteptat al votării în străinătate la amploarea votului pe liste suplimentare în anumite judeţe. Hotnews a realizat o grafică grăitoare în cazul votului pe liste suplimentare: cu cât nuanţa e mai intensă, cu atât au fost mai multe voturi pe liste suplimentare.

Cu cât nuanţa de roşu e mai intensă, cu atât au fost mai multe voturi pe liste suplimentare.
Cu cât nuanţa de roşu e mai intensă, cu atât au fost mai multe voturi pe liste suplimentare.

Harta asta e de o bizarerie stridentă. Pe ea sunt accente fireşti dar, mai ales, dezechilibre inexplicabile.

E firesc ca votul pe liste suplimentare să fie mai des întâlnit în jurul oraşelor mari, unde sunt studenţi sau migranţi interni, atraşi de oportunităţi economice şi de dinamica pieţei muncii. Teoria este verificată de situaţia din Ilfov, unde locuiesc zeci de mii de bucureşteni care nu şi-au mai schimbat buletinele, în Cluj (Cluj-Napoca), în Timiş (Timişoara) sau în Iaşi (Iaşi, evident).

Dar ce mare migraţie internă şi ce comunitate studenţească se află, totuşi, în Giurgiu, unde s-a înregistrat cea mai mare proporţie de alegători pe liste suplimentare (14,34%) din toată ţara, mai mulţi, proporţional, ca în Ilfov, care e, totuşi, judeţul în mijlocul căruia se află capitala României?

La fel, ce s-o fi întâmplat în Călăraşi (12,37%)? Aţi mai trecut prin acest judeţ în ultimii ani? Abia se mai ţine în viaţă cu ceva resturi din Combinatul Siderurgic şi câteva ateliere de lohn. Ce turism să se facă în Călăraşi? De ce o fi migraţie internă mai mare în Călăraşi decât în Galaţi, de exemplu, unde există SIDEX? Dar în Teleorman (10,93%)? Ce naiba e, totuşi, în Teleorman? Dar în Olt (12,87%), Dolj (10,80%), Vâlcea (11,59%), Gorj (10,58%) sau Mehedinţi (13,20%)? De ce au fost mai mulţi turişti (chipurile) în aceste judeţe decât în zone care au, totuşi, potenţial turistic în ţara asta, cum ar fi Tulcea (unde e Delta), Suceava (unde sunt mânăstirile şi Cetatea de Scaun a lui Ştefan), Maramureş, Alba, Braşov sau chiar Sibiu?

Care este explicaţia pentru acest grup compact de judeţe din sudul României unde, brusc, au început să umble duminică de colo colo sute de mii de săteni care, altfel, nici până la oraş nu se duc decât cu salvarea, când trag să moară?

Administraţia PSD a dat dovadă de o relaxare cu totul neobişnuită în privinţa votului pe liste suplimentare în ţară, dar a fost de o „scrofulozitate” neclintită în chestiunea votului românilor din străinătate. Nicăieri, pe teritoriul naţional, nu s-au terminat infamele declaraţii speciale, nicăieri nu s-au făcut cozi la completarea lor, nicăieri n-a sesizat nimeni, în ţară, vreo problemă cu procedura*. În schimb, la secţiile de votare din străinătate, formularele cu declaraţiile s-au terminat suspect de repede iar funcţionarii n-au acceptat declaraţii pe proprie răspundere scrise de mână sau aduse de oameni de acasă – refuz care e o infracţiune în sine. Numărul de voturi pe liste suplimentare a fost de aproape 1 milion în ţară şi de 10 ori mai mic în străinătate. Sigur, în România au fost şi mult mai multe secţii de votare, aşa că presiunea s-a disipat, dar orişicât…

Ca de fiecare dată, a existat şi în cazul alegerilor de duminică suspiciunea turismului electoral, dar cum să probezi asta? E practic imposibil să supraveghezi coordonat zone rurale într-atât de izolate. Cine s-o facă? Dar fenomenul pare să fi fost atât de extins încât, probabil, l-ar fi putut descoperi oricine ar fi fost cât de cât atent, aşa cum a demonstrat o echipă de la Digi 24, care a dat peste aceeaşi maşină cu 4 pasageri care vota în sate diferite. Când reporterii au interpelat „turiştii”, au fost fost luaţi la mişto:

Reporter: Eraţi în trecere de atunci… până acum? Sunteţi în trecere?
Alegător: Sunt în trecere de când vreau eu. Nu trebuie să dau nimănui detalii şi… câtă vrăjeală…
Reporter: Unde mergeţi?
Alegător: La cimitir.

Întinderea acestui model inexplicabil de votare, marele număr al voturilor „turistice” în zone rurale, sărace şi combinaţia cu piedicile puse de administraţia PSD aceluiaşi gen de vot pe liste suplimentare în străinătate, unde dl. Ponta nu performează electoral, sugerează premeditare şi un gen de coordonare obscură, înspăimântătoare.

Aţi văzut cum operează o bandă de hoţi de buzunare? Sunt îndemânatici, hotărâţi şi perfect de coordonaţi, creează diversiuni şi, până înţelege victima ce i s-a întâmplat, ei sunt departe, cu prada lor.

Mie asta-mi sugerează bizareriile scrutinului de duminică. O bandă de hoţi de voturi care au dat lovitura vieţii lor.

Oarecum în context, făceţi-vă timp 20 de minute şi urmăriţi acest film făcut la coada pentru votare de la ambasada României din Berlin o secție de votare din Munchen.

Cred că este cel mai trist film despre România pe care-l puteam vedea la 25 de ani de la revoluţie:

____________
* Nicăieri, cu excepţia unor campusuri universitare, îmi atrage atenţia în comentarii, corect, Simona – iar eu spun că asta-mi dă şi mai mult de bănuit.

Articol din categoria: POLITICĂ

91 comentarii Adaugă comentariu

 1. La Iasi, pe langa studenti, au mai votat masiv si basarabeni cu dubla cetatenie, veniti cu autocare de peste granita.

  0
  0
  • Mi-a placut ce am vazut la Iasi, mi-a placut in primul rand tineretul de o seama cu mine ce hotarati erau. Sper sa fie o schimbare buna.

   0
   0
 2. Probezi f simplu. Iei listele de voturi si bagi cnp-urile intr-o baza de date. Apoi te apuci sa construiesti inchisori

  0
  0
  • Inchisori cu fonduri europene, se poate, pe bune!

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Nu inchisori, amenzi mari sau munca in folosul comunitatii. Imi imaginez ce autostrazi faine am avea daca ii descoperim pe toti care au votat de 2 sau mai multe ori si ii punem la munca. 🙂

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Nu Radu! Amenzile se pot plati de catre cei care i’au trimis sa voteze! Inchisoarea ar fii ideal, pentru ca ei ne decid viitorul! Cam 10 ani..ar lucra la constructia autostrazilor, la intretinerea spatiilor verzi etc.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Dublu beneficiu, le tai si ajutoarele sociale. Am asa o vaga banuiala ca nu sunt genul carw se inghesuie la munca.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Nu se face lucrul acesta după alegeri, în mod obligatoriu?

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Ba da! Sigur…apoi marmota învelește ciocolata așteptând turu’ doi.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   … si urmatoarele alegeri…

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   N-ar fi mai bine sa construiasca inchisorile prima-data?

   0
   0
 3. Oamenii au tot completat declaratii pr propria raspundere, dar e cineva care sa le si centralizeze pentru a descoperi fraudele? Nu e o problema de „daca a existat vot multiplu” ci de numarul lor. Stiu ca sunt enorm de multe declaratii, dar daca tot le completam, nu e nimeni care sa le si verifice?

  0
  0
  • Declarația nu folosește verificării, ci pedepsirii. Dacă te prinde că ai votat multiplu ți se contrapune propria declarație, o infracțiune în plus: fals în declarații. Verificarea e doar CNP-ul. Într-un calculator ordinar ar dura 5 minute să depistezi voturile multiple. Atâta doar că nu se dorește asta.

   0
   0
  • Exact. E nevoie de o reforma si modernizare totala a sistemului electoral.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Pâna la noi ordine ar fi suficient sa se verifice (post-factum) listele, chiar si manual, si sa se respecte legea. Cine a „pacatuit” sa plateasca scump. E posibil deoarece exista premise pentru trasabilitate (acte, liste, nume, semnaturi).
   Frica (de o lege care sa starneasca frica nu râsul…) si trasabilitatea pazeste pepenii 🙂
   Crezi, de exemplu, ca pe functionarul de la banca il impiedica altceva decat astea 2 elemente sa ia din contul tau niste bani si sa-i puna intr-al lui ?!?
   Intre timp trecem si la informatizare (pe bune, nu kktul de ” e-guvernare” in are au ingropat politicienii miliarde).

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Reteta e simpla, daca in sectia de vot cel care trebuie sa se ocupe de votarea pe listele suplimentare e din PSD, e suficient sa nu completeze corect CNP-ul persoanei care a votat, astfel incat la o verificare sa nu bata numele cu CNP-ul. In mod normal ar trebui scanat buletinul/cartea de identitate a celui care a votat si centralizate in timp real, astfel incat in momentul in care te-ai dus la vot deja sa se aprinda beculetul rosu in caz ca vrei sa votezi si deja ia votat in alta parte.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Stiti cumva daca un observator independent are voie sa foloseasca CNP-urile acelea pentru verificarea lor intr-o baza de date?

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Din câte știu eu, un observator independent nu e înregistrat ca operator de date presonale, deci conform legii nu le poate prelucra.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Claudiu, eu am fost observator in turul 1 din partea Centrului pentru Resurse Civice Constanta.
   Au fost 2 reprezentati ai partidelor care au facut copiile cu listele suplimentare (care contin nume, cnp, adresa, semnatura).
   Presedintele sectiei de votare mi-a spus ca si eu puteam sa cer copiile daca ONG-ul are autorizatie pentru prelucrarea datelor personale.
   Marile partide au astfel de autorizatii.
   Poate ca au si ONG-urile.
   …ca persoana fizica netrimis de nimeni, habar nu am.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Va multumesc pentru informatii.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Cel mai simpatic este ca desi fiecare dintre parti si-o ia in bot alternativ cu sistemul electoral (PSD in 2009+referendum, PNL-PDL acum, etc.) nimeni nu doreste cu adevarat reformarea lui, sperand probabil ca vor „rezolva” mai multe voturi cand se vor afla ei insisi la butoane.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Ma crezi sau nu, am dat din greseala downvote si nu mai pot sa il retrag. Da, ai dreptate, nu au niciun interes. “Masina lor de fraudat voturi a functionat mai bine decat a noastra”.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Dani, nu-i neaparat adevarat.
   PNL sau PDL au votat introducerea votului prin corespondenta, PSD a blocat legea. Cred ca mai are Vlad un articol despre subiectul asta.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   „Declarația nu folosește verificării, ci pedepsirii. Dacă te prinde că ai votat multiplu ți se contrapune propria declarație, o infracțiune în plus: fals în declarații. Verificarea e doar CNP-ul. Într-un calculator ordinar ar dura 5 minute să depistezi voturile multiple. Atâta doar că nu se dorește asta.”
   Bancile americane, zi de zi proceseaza automat(si, mai ales noaptea) milioane de cecuri. Cecuri scrise de mana. Acolo se poate, dar nu in bantuoltenica.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   declaratiile alea nu folosesc la absolut nimic, nici la toaleta nu-s bune. declaratia aia inseamna „imi asum”, adica nimic.
   e suficient sa verifici niste cnp-uri, dar nu se grabeste nimeni cu asa ceva, au niste alegeri de castigat.

   0
   0
 4. #26 Comentariu nou

  ” Nicăieri, pe teritoriul naţional, nu s-au terminat infamele declaraţii speciale, nicăieri nu s-au făcut cozi la completarea lor, nicăieri n-a sesizat nimeni, în ţară, vreo problemă cu procedura” – Aici va contrazic, din cate am vazut la televizor au existat probleme in centrele de votare suplimentare din campusurile studentesti.

  0
  0
  • Ai dreptate – şi confirmă suspiciunile.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Au exista ceva probleme in campusuri dar de exemplu in Bucuresti/Regie cei care vroiau sa voteze(cand s-au terminat listele) trebuiau sa merga 10-15 minute si ajungeau la sectiile de votare din crangasi si votau linistiti 🙂

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Intr-un fel ai dreptate, puteau sa nu astepte la coada ca oile. Initial am vrut sa votez in Regie, pentru ca ma aflam in zona, dar cand am trecut pe acolo la ora 14 si am vazut coada, cei de la poarta ne-au sfatuit sa mergem la oricare alta sectie de votare, ceea ce am si facut si am votat la un liceu din sectorul 1. Pe de alta parte, era inca devreme. Multi au fost plimbati pe la 5 sectii din motiv ca „nu functioneaza xeroxul” si nu mai au nenorocitele de formulare, care nici macar nu aveau vreun fel de inscrisuri speciale/serie/etc. Chiar m-am intrebat, daca scoteai foaia printata de tine din buzunar, te acuzau de frauda?

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Asta i-am spus si eu fiica-mii, studenta, disperata ca nu pot colegii ei vota. Sa se mute la alta sectie – cica nu se poate, ca erau cumva inregistrati (stie careva de asa ceva ????). A, asta se intimpla in Iasi, unde, dupa parerea marelui nostru primar, ponta a cistigat 🙂 nechita, vezi ca ai sa ai si mai multi studenti la vot pe 16 – chiar si cei veniti din Dorohoi vor vota in alta directie (dreapta?)

   * ponta si nechita – am scris special fara sa apas CapsLock. Nu le am pe astea cu CtrlV + CtrlC

   0
   0
 5. #31 Comentariu nou

  ma duc voluntar la DNA sa bag CNP-uri in baza de date! Un cuvant si stau zile si nopti daca e nevoie pentru asa ceva!

  0
  0
 6. S-au mai terminat declarațiile și în București, acolo unde studenții cel mai probabil ar fi votat cu altcineva. Chiar și noi, la Cluj, am fost tergiversați minute în șir, trimiși de la o urnă la alta, cu pretextul că ”nu mai este loc pe lista mea”. Dacă eram ceva mai nehotărâți, nu mai votam nici noi.

  0
  0
 7. părinţii mei, pensionari, locuiesc în Giurgiu de vreo 7-8 ani dar şi-au păstrat buletinele de Bucureşti. în 2008-2009 au venit aici să voteze, anul ăsta au votat acolo pe listele speciale. aceeaşi situaţie şi la alţi doi vecini de-ai lor de pe stradă.

  nu zic că nu se fură, da’ nu chiar cât cred unii.

  0
  0
 8. #36 Comentariu nou

  Si cine sa faca aceasta aceste modificari catre un sistem de vot corect?
  Stam si vorbim si facem tot felul de teorii, sperand ca poate in 200 de ani scapam de un partid format pe vechile structuri ale PCR.
  Sunt curios de ce nu exista o mobilizare mai clara din partea tuturor persoanelor cu discernamant cand vine vorba de o mobilizare catre a vota Klaus sau a iesi in strada. (ok am inteles ca nici Blaga nu este mai breaz, ca nu stiu care din PNL nu stiu ce trecut are si lista poate continua, dar vi se pare ca solutia cu Viorel este mult mai buna??)
  Am vazut ca si Moise vrea sa faca Macovei partid, da in ritmul asta sigur in 150 de ani copiii nostri vor scapa de fostrii membrii PCR pardon PSD.

  Stam si discutam si ne asumam o conducere 100% cu Viorel, uitand ca tot asa a ajuns la putere inca odata si Ilici…
  In fine, asta este viata noastra, dupa razboi multi viteji se arata

  Cu deosebit respect,
  Marius

  PS. eu ma duc la vot pe 16 noiembrie si sper sa ii conving si pe parintii mei sa voteze altceva decat ciuma PSD.

  0
  0
 9. #37 Comentariu nou

  Exact. Oare cum de nu au fost probleme cu declaratiile alea in teleorman, giurgiu, dar au fost probleme in centrele universitare, ca doar se stie cu cine nu voteaza studentii, la fel si diaspora. Oare cit de prosti ne cred?

  0
  0
 10. #38 Comentariu nou

  filmarea cred ca e de fapt in Munchen, nu in Berlin. Oricum, oriunde ar fi e o marlanie fara limite

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   Intr-adevar, cred ca este din München intrucat cine cunoaste germana, poate sa inteleaga ca purtatorul de cuvant german era din partea politiei müncheneze. Dar bineinteles doar realizatorii pot confirma locatia cu siguranta.

   Oricum ar fi foarte, foarte trist…

   0
   0
  • Da, in München am facut filmul, la singura sectei de vot din Bavaria, un land cu (probabil) peste 100 de mii de Romani.

   LA 31 Decembrie 2013 erau 75 de mii inregistrati, conform Ministerului de Resort de aici:
   http://www.stmas.bayern.de/integration/auslaender/

   L acare sigur se adauga multi neinregistrati.
   De la 1 Ianuarie 2014 s-a dat drumul liber la mnca pentru romani: a crescut foarte mult cifra in ultimele 11 luni, dar nu avem date statistice. Long story short, multi si – acum – furiosi.

   0
   0
 11. #41 Comentariu nou

  „Nicăieri, pe teritoriul naţional, nu s-au terminat infamele declaraţii speciale, nicăieri nu s-au făcut cozi la completarea lor, nicăieri n-a sesizat nimeni, în ţară, vreo problemă cu procedura.”
  Da-mi voie sa te contrazic Vlad. S-a intamplat si in tara. Personal am sunat la 112 si am facut plangere, pentru ca in Bucuresti am fost plimbata pe la 5 sectii de votare (in sect. 1, zona Piata Presei-Baneasa). Asta pt. ca am domiciliul in provincie si trebuia sa fiu inscrisa pe listele suplimentare de vot. La aceste sectii, de care am amintit mai sus, mi s-a spus ca „nu mai pot vota persoane din provincie” pt. ca nu mai erau declaratii, primisera cate 80 – 100 per sectie. Dupa 2 ore de „plimbat” (pt. ca nu eram cu masina), am ajuns la a 5 a sectie. Este vorba de sectia 31, de la scoala gimnaziala nr. 6 din Baneasa (str. Dobrogeanu Gherea). Acolo de fapt erau 2 sectii, 31 si 32. La ambele mi s-a spus ca nu mai au declaratii si nici tabele pt. lista suplimentara. In momentul acela m-au lasat nervii, am fost atat de furioasa incat am sunat la 112 si am facut plangere la Politie. De asemenea, am sunat la BEC si am facut un scandal monstru. Dupa aproape o ora de stat in frig, in fata sectiei (ca nu eram primita inauntru), s-a rezolvat situatia. Au primit de la BEC acceptul sa faca copii la xeroxul scolii. Dar cat am stat eu acolo, au fost respinse cca. 20 de persoane care au aveau domiciliul in provincie . Li se spunea sa incerce la alta sectie. Am vorbit cu multi dintre ei si mi-au spus ca „isi baga picioarele, se duc acasa si nu mai voteaza, nu stau sa se plimbe pe la alte sectii”. Cand i-am intrebat de ce nu fac plangere, majoritatea mi-au spus ca nu-si pierd timpul cu asa ceva, ca oricum nu au incredere ca se rezolva ceva. Ca urmare, au existat situatii si in tara, doar ca nu stie presa de ele. Ce-i drept, daca nu se rezolva dupa plangerea facuta de mine, vroiam sa chem si presa.

  0
  0
 12. #42 Comentariu nou

  Si-nca una: nu stie nimeni cum au votat cei pe liste suplimentare, nici chiar dragnea. Si-au perfectat metodele de furt de genul: hai sa nu umflam exagerat la noi in judet, hai sa crestem un pic in ardeal unde ponta ia in mod normal 3%…si apoi spunem ca uite, in judetele cu multe voturi pe liste suplimentare a cistigat neamtul…
  Va spun, se tavalesc pe jos de ris si se admira cit sint de hoti smecheri si ‘destepti’…

  0
  0
 13. Filmarea nu este de la Berlin. La Berlin a reusit sa voteze toata lumea iar coada a durat in jur de 2 ore jumate de persoana.

  0
  0
 14. si mai e ceva. in bucuresti, in oras, nu e tot aia cu ilfov. ca nu cred ca s’au apucat studentii si cei cu buletin de alt oras, dar care stau in capitala, sa faca turism in jurul orasului ca sa voteze si nici nu cred ca e vreun campus studentesc pe la corbeanca ori in voluntari sau mogosoaia.
  cineva ar trebui sa ia la puricat listele alea suplimentare.

  0
  0
  • #45 Comentariu nou

   Aici explicația ar fi că cei care au locuit în Bucureșți și s-au mutat în Ilfov, dar nu și-au schimbat cartea de identitate, au votat pe liste suplimentare.

   0
   0
  • dar nu cred ca sunt atat de multi intr’o asemenea situatie.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   „dar nu cred ca sunt atat de multi” poti sa nu crezi, dar stii exact cati sunt ?

   nici INS-ul nu stie, probabil pentru ca nu le pasa

   0
   0
 15. #48 Comentariu nou

  Eu tot nu pot sa inteleg cum nu se poate face verificarea: iei frumos fiecare CNP de pe listele suplimentare le bagi intr-o baza de date simpla cu o tabela si cateva coloane si apoi obti imediat rezultatul, Treaba asta este de maxim cateva ore. Opozitia nu are acces la listele suplimentare?
  Va rog imi spune cineva daca cineva non partizan cu Ponta are acces la aceste liste?

  0
  0
 16. #50 Comentariu nou

  In ziua de azi, cand internetul mobil are acoperire nationala, e asa greu sa facem o aplicatie care sa verifice intr-o baza de date daca o persoana cu un CNP a votat deja?

  0
  0
 17. #52 Comentariu nou

  e in Munich

  0
  0
 18. #54 Comentariu nou

  Ar mai fi chestia asta:

  http://www.apador.org/blog/cum-poti-verifica-daca-cnp-ul-tau-a-votat-fara-tine-la-prezidentiale/

  Votand pe o lista suplimentara in Bucuresti, nu am ce cauta cu semnatura pe lista permanenta din localitatea de domiciliu. Chiar sunt curios ce raspuns voi primi.

  0
  0
 19. #55 Comentariu nou

  Ni s-a parut o gluma ancheta penala la referendum? Ne amintim de aceste hotii doar citeva zile dupa fiecare zi de alegeri? Nu cumva sintem si noi vinovati din aceste cauze?

  Toate partidele arunca acuze cu furtul alegerilor chiar si cind nu a fost. Uite asa se bagatelizeaza cind chiar exista un furt. PDL-ul si Basescu au vociferat de fiecare data dar avem acelasi sistem electoral strimb, pentru ca le-a convenit sa fure si ei cind au putut.

  Sper totusi sa existe cineva (parchet, politie) interesat sa si verifice voturile duble. Aceste formulare pentru listele speciale ar trebui sa includa o modalitate simpla de scanare a CNP-ului, sa existe posibilitatea detectarii dublurii imediat.

  0
  0
 20. #56 Comentariu nou

  Mie acest sistem mi se pare genial:

  http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud

  Eu ma entuziasmez oricum la orice idee de criptografie aplicata 🙂

  Carcotasii vor spune ca si aici e nevoie de civism ca sa-ti verifici votul ulterior (dar macar ar fi mult mai simplu decat cerere scrisa catre AEP), si ca „cineva” trebuie sa verifice calculatorul (iti verifici votul, e al tau, e corect, dar tot nu stii cum a fost inclus la numaratoare – calculatoarele au si ele „vulnerabilitati”).

  0
  0
 21. #57 Comentariu nou

  Atat scandal cu acea declaratie pe proprie raspundere si iata ca nici acum nu s-a uitat nimeni cu atentie la acel formular (projectat pentru uz intern, si total nepotrivit pentru tipul de adresa folosit afara, in particular fara un camp pentru tara unde votantul are domiciliu) si la procedura (acum diferita pentru afara, unde se poate downloada documentul, fata de in tara, unde trebuie totusi sa se piarda timp cu completarea pe loc). Ce faca avocatii opozitiei? De ce nu se aud voci si procese pentru indreptarea situatiei?

  Poate explica cineva care e rostul datarii si semnarii documentului in fata comisiei? Dar daca cineva semneaza acasa (restrictia nu este tiparita pe formuar), ce se intampla in acest caz?

  0
  0
  • #58 Comentariu nou

   Nu are niciun rost si nu ar trebui sa se intample nimic.
   Nu e decat o flatulatie birocratica prin care ei mimeaza o pseudoprocedura. Si mai pun o talpa democratiei si votului…

   De ce zic asta? Pentru ca:
   1. Comisia (sau functionarul) nu au nicio raspundere fata de datele introduse pe liste nici fata de declaratia data de tine. Daca ar avea, un CNP introdus gresit pe liste de functionarul din comisie ar trebui sa-i aduca raspunderea penala.
   2. Prin modul cum e definita procedura cu declaratia data nu poate fi decat data alegerilor. Deci datarea in fata comisiei e o tampenie superflua.
   3. Poti sa semnezi linistit si indescifrabil 🙂 in fata comisiei cu „Tutankamon” sau „Carpathian Fucker”. Functionarul nu are cum si nu are nici caderea sa-ti certifice sau conteste semnatura. Iar din punct de vedere juridic, atat timp cat nu e filmat/inregistrat momentul, functionarul nu poate spune cine anume i-a dat o anume declaratie, el procesand zeci sau sute in cateva ore.

   Deci… 1) Raspunderea penala a functionarului pentru datele introduse in tabel 2) Cross-referencing pe CNP-uri ulterior votarii pentru depistarea votului multiplu si pedepsirea lui rapida si drastica sunt masurile minim necesare.

   0
   0
 22. #59 Comentariu nou

  e user de verificat, se pun CNPurile intr-o baza de date si iese automat cine a votat de Mai multe ori.
  De ce noi in strainatate a trebuit sa completam acea Declaratie iar pentru cei care votau in tara pe liste suplimentare nu a fost nevoie?

  0
  0
  • #60 Comentariu nou

   si in tara a fost nevoie de declaratii

   0
   0
  • #61 Comentariu nou

   La un alt nivel, si mai adaptat timpului actual, nici nu te-ar lasa programul informatic sa votezi de 2 ori. La primul vot, terminalul ti-ar scoate pe bon ca ai votat, ora si locul, (inclusiv numele alesului sau faptul ca ti-ai anulat votul-aspecte lasate la cheremul tau de a le dezvalui altora). Ca sa ai confirmarea a ceea ce ai tastat si dovada irefutabila ca asa ai vrut sa votezi in fata oricarui organ care ar cerceta daca ai votat sau nu. Ori daca ti-ai verifica ulterior „contul” cum ti s-a inregistrat votul in sistem , in rezultatul final al alegerilor, ca sa poti face contestatie la BEC sau plangere penala impotriva organizatorilor . La a doua , a treia, etc incercare de a vota, ti s-ar afisa si elibera bon ca vrei sa fraudezi, putand vizualiza si obtine pe alt bon istoricul. In fine, daca pt prima votarea inregistrata poti prezenta dovezi ca nu tu ai votat la dracu in praznic, ci „sistemul” sau „hackerul” , faci automat sesizare la BEC. Chiar si o singura sesizare de acest gen , dovedita, ar insemna o bresa in sistemul ultramegasofisticat de securizat al votului, astfel incat sa determine anularea alegerilor, indiferent ca este vorba despre turul I sau II

   0
   0
 23. #62 Comentariu nou

  La Sibiu,in sectia de votare in care am votat,declaratiile pe proprie raspundere erau epuizate la ora 13.Am asistat cum studentii ,”contaminati „de Sibiu,erau trimisi cu nonsalanta de la o sectie de votare la alta.Deci si in tara s-a incercat blocarea voturilor defavorabile guvernului organizator.

  0
  0
 24. #63 Comentariu nou

  Din pacate au existat cazuri de lipsa de declaratii si imposibilitatea fotocopierii lor, ghiciti unde? In campusurile universitare din Bucuresti! Se stia ca nici acolo nu va avea multe voturi Marele Conducator.

  0
  0
 25. #64 Comentariu nou

  Nici eu nu am printre cunostiintele mele pe nimeni care sa fi votat cu Ponta….nici cunostiintele cunostiintelor mele nu au votat cu Ponta!? Asemenea ma intreb ai eu impreuna cu prietenii cine l-a votat mah pe Ponta ? Sau chiar suntem un popor de mincinosi ?

  0
  0
 26. #65 Comentariu nou

  Daca are cineva expertiza juridica, poate ar putea verifica modificarea legii electorale 370/2004 prin ordonanta de urgenta 45/2014, in Sectiunea a 2-a Sectiile de votare, art.10 alin. (2) abrogat si art. 11 abrogat. Nu am putut gasi nici un aliniat (2) in ce e publicat mai vechi pe Internet, ci doar un art. 10 mai vechi in care se vorbea de nr sectiilor de votare corelate cu nr. de alegatori, dar nu specific alin.2.
  Eram curioasa ce continea acest aliniat. Poate nu este nimic special, dar poate ar trebui verificat. Multumim pentru clarificari.

  0
  0
 27. #66 Comentariu nou

  Hai sa va dau un raspuns, domnule Petreanu, la Dolj, cel putin, ca va intrebati ce-ar putea fi in Dolj: Craiova e centru universitar si mare parte din tinerii din Olt, Gorj, Mehedinti, Valcea merg la facultate la Craiova, decat sa bata stiu eu ce distanta pana la Cluj, Timisoara sau Bucuresti. Cred ca e o explicatie destul de pertinenta, nu? Si logic ca fiind la facultate in Craiova nu cheltuie nimeni bani ca sa mearga sa voteze in localitatile de domiciliu, cand pot vota pe liste suplimentare.

  0
  0
  • #67 Comentariu nou

   Ia uite si Doljul cu listele speciale. Cateva sectii, la intamplare:

   – in comuna Ghercesti (primar PSD), 853 de voturi au fost exprimate pe listele permanente, iar 404 pe listele suplimentare ;
   – in comuna Virjovu de jos (primar PSD), 955 de voturi au fost exprimate pe listele permanente, iar 361 sunt pe listele suplimentare
   – in comuna Izvoare (primar ACL) 675 voturi au fost exprimate pe listele permanente, iar 296 sunt pe listele suplimentare
   – in comuna Gogosu ( primar ACL), 387 voturi au fost exprimate pe listele permanente, iar 271 sunt pe listele suplimentare
   – in comuna Radovan (primar PSD) 489 voturi au fost exprimate pe listele permanente, iar 227 sunt pe listele suplimentare

   Banuiesc ca miile astea de voturi pe listele speciale din Radovan, Gogosu sau Virjovu de jos sunt toti studenti, nu?

   0
   0
  • #68 Comentariu nou

   Astea-s campus-urile… 🙂

   0
   0
 28. Mie mi s-a facut pielea de gaina de fiecare data cand am vazut cate un clip de la sectiile de votare din afara Romaniei.

  0
  0
 29. Haideti sa nu o mai dam dupa cires: faza cu declaratiile a fost facuta intentionat pt reducerea numarului de voturi. Problema nu este ca au fost voturi pe listele speciale ci aceea ca Ponta, Guvernul Romniei , BEC si presedintii de votare s-au comportat ilegal. Dupa cateva zile de lecturi de legi, OUG-uri, Conventia Europeana a drepturlor omului, CP, CPP si nu in ultimul rand Constitutia Romaniei a rezultat o plangere penala de toata frumusetea la adresa lor. Vreti detalii? https://www.facebook.com/iosif.kiss.9/posts/875072392516482

  0
  0
 30. #72 Comentariu nou

  Vlad care e solutia pt a preveni fraudarea la turul 2???
  Observatori in fiecare sectie din tara?
  Sau crezi ca doar post-alegeri se pot verifica fraudele astea?

  Haideti sa ne mobilizam!
  Trebuie sa putem face macar ceva!
  E inacceptabil sa avem un nr dublu de alegatori fata de 2009!!!

  0
  0
  • Nu prea există soluţii. Acreditarea observatorilor s-a încheiat de mult… Singura cale ar fi o prezenţă atât de mare la vot încât să facă nesemnificativă, proporţional, frauda, dar asta e practic imposibil de obţinut. Deci brace yourself, urmează vreumri interesante – cam ca în 2000.

   0
   0
  • #74 Comentariu nou

   Vlad se mai fac acreditari si pt turul 2!!!
   https://www.facebook.com/events/391423231011056/406773476142698/?ref=notif&notif_t=plan_mall_activity

   Sper sa se mobilizeze si ACL-ul si sa isi trimita reprezentanti in toate judetele astea cu turism asa de mare!!!

   Inca nu e batut in cuie ca presedinte de Curtea Constitutionala!!!
   asa ca mai avem sanse 🙂

   Tre’ sa il lasam pe Nastase sa traiasca din plin experienta de dupa gratii.
   In plus, in curand va avea si mai multi prieteni acolo…deci n-o sa fie singur si n-o sa se plictiseasca.

   0
   0
  • #75 Comentariu nou

   Solutia? Cati mai multi la vot. Convingeti nehotarati sa mearga si ei.

   Doar asa furtul asta o sa aiba impact cat mai mic.

   0
   0
 31. #76 Comentariu nou

  Aloooooo da cnp-ul la ce naiba e bun ? Cod Numeric Personal ?
  suntem in 2014

  0
  0
 32. Au furat mai cu perdea pentru că toată lumea a fost cu ochii pe ei, dar au furat. Cred că PSD nici nu se poate abține.

  0
  0
 33. Si pe urma se plang de faptul ca ii alearga procurorii sa dea declaratii despre ce au facut la vot !

  0
  0
 34. #79 Comentariu nou

  Conteaza mai putin cine voteaza dar conteaza FOARTE MULT cine numara si centralizeaza voturile. Aici daca s/ar face o verificare adevarata ne/am speria deadevaratelea. Ganditi un pic, a cui este firma care face numaratoarea si centralizarea pe sectii si transmite apoi la BEC?!

  0
  0
 35. #80 Comentariu nou

  Si daca s-ar da card cu CIP de alegator cu CNP inclus si codul PIN de tastat inclusiv la magazine sau la bancomate, tot s-ar gasi metode sofisticate de fraudare . S-ar rezolva, in schimb, multe altele . In primul rand nu ar mai exista intrebari retorice despre „listele suplimentare” si nici intrebari indiscrete adresate alegatorilor despre scopul si durata vizitei pe alte meleaguri decat locul de domiciliu. Adica de ce fix in ziua de votare i-a apucat pofta de turism? Vizitarea cimitirului pt. a aduce flori celor ingropati acolo, il consider a fi un raspuns absolut corect avand in vedere traditia romano-catolica respectata inclusiv de ortodocsii din mai multe zone ale tarii cu ocazia zilei de 1 noiembrie.
  http://alba24.ro/maine-ziua-mortilor-luminatia-sau-sarbatoarea-tuturor-sfintilor-afla-semnificatia-zilei-de-1-noiembrie-138897.html
  Mult mai usor ar fi de cercetat si bagat la inchisoare cativa IT-isti si sefii lor. In loc sa se plimbe procurorii de nebuni(dupa ce au lins o mica parte din liste) ca sa-i puna pe oameni sa jure cu mana pe Biblia de pe capota autoturismului ca au votat sau nu la referendumul -lovitura de stat iar mai apoi sa-i duca la instanta, ca martori, cu autocarul. :-)))

  0
  0
 36. #81 Comentariu nou

  Daca premierul dottore „PONTA” este incoltit astazi de romanii pe care ia pacalit la vot, prin frauda (vezi metoda Dragnea) si are totusi tupeul in orice cuvantare sa aminteasca: „noi, romanii care i-am votat pe cei mai buni politicieni” acum, inainte de alegeri, incercati sa va imaginati varianta posibila si dupa campania prezidentiala. Nu cumva acest presedinte al PSD, ar putea avea soarta dictatorului Ceausescu? Cetatenii nu mai au incredere in corectitudinea procesului electoral si atunci, unica solutie este alegerea raului cel mai mic, adica orice alt presedinte in afara de Victor Ponta, pentru a scapa in sfarsit, dupa 25 de ani de saracie si coruptie, de CIUMA ROSIE (COMUNISTA)

  0
  0
 37. #82 Comentariu nou

  Si in Bucuresti, la o sectie de votare din Calea Vitan unde am votat pe liste suplimentare, eu fiind din Cluj-Napoca, s-au terminat dupa mine formularele pentru declaratia pe proprie raspundere. Doi tineri de dupa mine au fost trimisi sa voteze „in alta parte”…

  0
  0
 38. #83 Comentariu nou

  Este trist ca toate astea li se intampla romanilor din diaspora, in conditiile in care romanii din tara platesc ( din taxe si impozite) un intreg minister – cel al romanilor de pretutindeni – care ar trebui sa nu-i umileasca astfel pe contribuabili.
  Nu cred ca exagerez, daca afirm ca mascarada (dez)organizarii votului cetatenilor nostri din strainatate se incadreaza perfect in tiparul societatilor descrise de Kafka, in „Procesul” sau chiar si de Orwell, in „1984”. Poate ca oamenii ar trebui sa ia in considerare si alte forme de implicare civica in afara votului sau sa reconsidere utilitatea lui, asa cum am mai citit aici, de exemplu: http://ctm-simpleganduri.blogspot.ro/

  0
  0
 39. #84 Comentariu nou

  Am prieteni de bună credință, care nu sunt din București, dar stau aici. A trebuit să alerge pe la mai multe secții de votare, căci nu existau formulare de declarație pe proprie răspundere. În altă ordine de idei, am auzit de la unii dintre ei că dacă făceai scandal și îi amenințai pe membrii comisiei că îi dai în judecată și mai ziceai și o lege, apăreau formularele. În plus, am fost martor la o secție de pe Ștefan cel Mare, unde au venit să voteze niște conaționali cu fuste, pe listele suplimentare, de parcă erau cei mai conștiincioși și devotați cetățeni.

  De ce nu facem nimic sau de ce nu fac autoritățile cvasi-independente nimic? Sunt lucruri care ne scot ochii de evidență și totuși în România fac parte din normalitate. DE CE? Ne scufundăm din nou, definitiv?

  0
  0
 40. #85 Comentariu nou

  Alegerile sunt ca si privitul in oglinda, din pacate nu ne arata doar ce vrem sa vedem ci realitatea, iar in cazul nostru 40% dintre noi apreciaza, prefera sau chiar admira “realizarile” dn-ului Ponta si ale PSD-ului. Pentru cei care nu inghit gogosile PSD e momentul sa si arate ca 60% dintre romani sunt altfel si vor o schimbare, nu au decat o optiune, sa iasa la vot si sa voteze nu cu Johanis dar macar anti PSD. Altfel vom avea un nou ciclu “Nastase” ca in anii 2000. Sper ca romanii sunt mai destepti de atat si macar acum in ceasul al 12-lea sa dea dovada ca merita sa fie in Europa si ca vor sa mearga spre vest nu est.

  0
  0
 41. #86 Comentariu nou

  am vizionat clipul cu lacrimi in ochi, romani care nu vor sa mai fim calcati in picioare de nimeni. nu renuntati, mergeti si pe 16, atunci va fi decisiv, atunci vom stii daca ne indreptam spre progres sau regres.respect pentru diaspora!

  0
  0