Miercuri la amiază, la România în direct, mai mulţi ascultători s-au declarat gata să voteze un ofiţer sub acoperire pentru preşedinţia României (tema emisiunii, aţi ghicit, ne-a fost oferită de preşedintele Traian Băsescu, care cere unuia – sau unora – dintre „candidaţii anunţaţi” pentru Cotroceni să-şi recunoască trecutul de ofiţer sub acoperire al unui serviciu secret).
Vulnerabilităţile sunt de obicei create şi deţinute de alţii şi folosite la momentele potrivite.
Ascultătorii noştri au invocat câteva motive pentru opţiunea lor: pentru că respectivul candidat ar avea formaţie militară, de exemplu, deci ar fi un tip care ştie ce-i ordinea şi disciplina; că a lucrat în serviciul ţării, pentru că serviciile secrete ale României servesc ţara; că aşa trebuie să fie pentru că aşa şi e deja, numai cei din serviciile secrete ajung la putere ş.a.m.d.
Cu aceste argumente m-am mai întâlnit în diverse discuţii despre serviciile secrete – şi ele sună deosebit de strident când vine vorba despre Securitatea comunistă, care numai în interesul naţiunii n-a lucrat 40 de ani şi mai bine.
Problema cu un candidat la preşedinţie care are un trecut de ofiţer sub acoperire al unui serviciu secret nu e dacă şi-a servit sau nu patria, dacă e capabil, dacă e inteligent şi ordonat sau dacă e profesionist au ba.
Poate că e toate cele bune la un loc, doar că noi, poporul, care-l votăm şi în slujba căruia trebuie să intre, nu ştim asta. Noi nu ştim şi nici măcar n-avem dreptul legal să aflăm ce a făcut şi mai ales ce a comis ofiţerul sub acoperire în timpul slujbei sale.
Poate că a fost doar un funcţionar tăcut care a respectat legea până în cel mai mic detaliu şi n-a făcut nimic imoral/neetic. Dar poate că nu, n-avem de unde şti. Poate că are vulnerabilităţi de care noi nu ştim şi, când va veni momentul să facă o alegere, din cauza acestor vulnerabilităţi, nu pe noi, poporul, ne va alege.
Ba, mai mult. În cazul unui ofiţer sub acoperire cu vulnerabilităţi, acestea nu sunt, pur şi simplu, nişte chestii adânc îngropate în memoria sa. Ele sunt de obicei create şi deţinute de alţii şi folosite la momentele potrivite – potrivite pentru acei alţii, ca să ne fie clar.
Problema, deci, cu un politician cu un trecut de ofiţer acoperit nu e cum ne pare a fi, ci cum e de fapt şi noi nu ştim.
Ca să venim la situaţia de faţă – practic toţi candidaţii la Cotroceni de anul acesta sunt în politică de ani de zile. Îi vedem la televizor, citim şi auzim ce ne spun de mult timp încoace. Ne-am format o imagine despre ei, dar ea e greşită din start cel puţin în cazul unuia dintre ei, dacă e să-l credem pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că cel puţin unul dintre ei are încă o faţă, un trecut, o viaţă întreagă pe care o ascunde de public. Nu e un incident, o întâmplare, e o carieră, că nu devii ofiţer în juma’ de secundă de neatenţie, înţelegeţi?
În fine, cine ar putea fi personajul în chestie, acest candidat manciurian de Dâmboviţa? Ştiţi că dl. Băsescu ne-a făcut curioşi, e firesc, şi e normal să ne-ntrebăm.
Să admitem că e vorba de unul dintre candidaţii principali (că nu-mi imagine că trage dl. Băsescu cu tunul după muşte). Să cădem de acord că aceştia ar fi deci, Ponta, Iohannis, Monica Macovei, Tăriceanu… nu ştiu dacă s-o trec aici şi pe Elena Udrea, zău aşa…
Traian Băsescu însuşi ne-a dat mai demult câteva indicii. În februarie 2013, el făcea următoarea afirmaţie:
„Înainte de validarea parlamentarilor, înainte de prezentarea Guvernului, imediat ce am aflat lista Guvernului, au fost chemaţi şefii ambilor servicii care ţin direct de CSAT – SIE şi SRI – şi întrebaţi şi puşi să verifice imediat dacă există vreo incompatibilitate, asta însemnând ofiţeri acoperiţi printre miniştri sau parlamentari. Răspunsul ambelor servicii au fost «Nu». Deci nu există incompatibilităţi, aşa poate să-şi spună ei ce şi-or spune. Eu am făcut această verificare, fiindcă aş fi avertizat şi Camera şi Senatul şi Guvernul, pe premier, dacă ar fi existat astfel de incompatibilităţi” (sursa).
Adică, la începutul anului trecut, preşedintele României certifica public faptul că nu existau ofiţeri acoperiţi nici în Parlament, nici în Guvern – legea interzice cadrelor militare active să facă parte din partide politice.
Asta exclude câteva persoane – Ponta, Tăriceanu, Udrea (poftim) – şi lasă în discuţie două: Iohannis şi Macovei. Preşedintele nu-i suportă pe nici unul dintre ei şi despre amândoi spune că-s mincinoşi – mă rog, despre toţi în afară de Eelena Udrea spune asta, deci nu ne ajută. De altfel, atât Iohannis, cât şi Macovei, au negat public că ar fi fost sau că sunt ofiţeri sub acoperire.
Pe de altă parte, există nuanţa „cadre militare active” din interdicţia legală. Poate că personajul cu trecut dubios despre care vorbeşte acum Traian Băsescu nu mai era activ în februarie 2013, deci nu încălca legea… Asta i-ar face suspecţi din nou pe toţi ceilalţi, nu? Eu cred că pista aceasta e totuşi închisă, e doar un truc logic pentru că, să zicem, să presupunem doar, că ar fi cumva vorba de Victor Ponta, atunci de ce el ar fi fost bun de prim-ministru în 2013, cu un trecut ocultat, de care Băsescu ştia, dar nu mai e bun de preşedinte, cu acelaşi trecut? Cum ar explica Traian Băsescu încuviinţarea de atunci (plus că l-a desemnat de două ori) şi opoziţia de acum?
Eu sunt foarte curios să aflu deznodământul acestei poveşti, deşi, din păcate, cred că el va confirma suspiciunea destul de vehiculată în ultima vreme a unui joc în doi Ponta-Băsescu. Sau e doar o cacealma şi Băsescu nu ştie nimic, dar care e scopul?
Şi emisiunea de ieri, dacă vreţi s-o ascultaţi:
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/167071952″ params=”color=ff5500″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
22 comentarii Adaugă comentariu
Acest subiect nu este atat de simplu.Pentru ca Romania nu a fost comunista de capul ei,aceea a fost o forma de stapanire,de ocupatie chiar fara trupe rusesti.Serviciile secrete erau si ele infiltrate de KGB si controlate atent de acesta.Desigur ca Ceausescu adaugase niste departamente cat mai izolate ale securitatii care sa fie cat mai romanesti posibile,insa infiltrarea nu este o problema decat de timp in lumea spionajuluii si a contraspionajului.De aceea cand spui”servicii de informatii”la noi este mai sanatos ca cei care aspira la o functie in stat sa nu fi facut parte din servicii.Nu stiu cati mai sunt atat de naivi sa nu STIE ca de pilda partidul PSD este creeatia lui Iliescu care era un iubitor obedient al rusilor si al imperiului lor.Nu stiu cati mai cred ca a fi securist este ceva sigur patriotic sau 100%romanesc,ar fi vremea sa deschida ochii asupra acestei chestiuni si sa aiba temerile firesti:daca candidatul”x”este spion KGB?
Ce savant dicutam noi despre ofiteri acoperiti…. pur si simplu isi bate joc de noi…ia sa le mai dau la prosti o tema de discutii…asa popor asa presedinte e ca la emisiunile de spalat pe creier cu guta si amantele…
Chiar asa, de ce sa ne punem atatea intrebari cand ne da de-a gata mirciulica toate raspunsurile ?
revenind la prima idee, despre cei care ar vota orice securist doar fiindca avea grija sa-si apreteze epoletii si era grijuliu cu vecinii tinuti strict sub observatie se poate concluziona o parere generala de cum si-a infipt radacinile in tronul rusiei nenea putin si de ce are si pe la noi destui fani… De cate ori dupa ’95 incoace ( zic 95 caci in primi ani dupa revolutie trei sferturi din populatia muta a tarii inca tremura sub plapuma sa-si spuna pasurile, urland cu gura pana la urechi acte de vitejie in decembrie ’89 ) n-am auzit cu totii vorbe de genu’: „unu d’asta cu biciu ne-ar trebui si noua”, „vlad tepes”, „daca aveam haleala ceausescu ne era foarte potrivit” etc..? Ei bine, deseori in alegeri reinvie aceste vorbe cautandu-se unu caruia sa-i stam sub cizma. Un fost securist e cel mai potrivit, mancare s-avem….:(
Tony, fix la aia mă gândeam şi eu
Cum adică vulnerabilități „create şi deţinute de alţii”? Se poate un exemplu?
Definitia spionului in general e omul gri, invizibil, anost, eventual chiar prost in aparenta. Nevoia de invizibilitate e necesara.
In acest tipar intra doar dragul de Klaus. Iar suspiciunea mea tine si de evolutia politica a dumnealui. Un profesor anost ajunge inspector scolar si este solicitat de PNTCD sa candideze la primarie. Nimeni nu dadea doi bani pe el. A refuzat taranistii si a candidat din partea minoritatii germane castigand detasat. E un minidictator local in care dezapezirea sibiana incepe din fata casei lui astazi, BMW ii ofera gratis automobile si dupa 25 de ani de la revolutie detine nu numai o acere impresionanta, ci si un comision din tot ce misca in Sibiu.
Klaus e un sas ce nu a dorit niciodata sa plece in Germania, un om care traieste foarte retras si e foarte discret, chiar si atunci cand joaca tenis cu oamenii de afaceri sibieni. Ce care l-au cunoscut spun ca e „sas prost, nalt ca bradul si cu fasolea ranjind constant”.
Un lucru remarcabil la Iohannis este faptul ca in timpul primului mandat nu a facut nimic la primarie, consilierii sai nemti au rezolvat toate problemele.
Sibiul e un oras extrem de scump, cu cladirile din centru renovate prin imprumuturi impovaratoare si retrocedate bisericii reformate si minoritatii germane exclusiv. Sibiul are cele mai scumpe chirii si cele mai mari impozite din tara.
Insa probabilitatea de a fi lucrat pentru securitatea romaneasca destul de ridicata poate fi mai putin scandaloasa doar daca e contrabalansata de un dans cu un serviciu estic german ce rivaliza cu KGB-ul. Poate de aceea nici Crin Antonescu nu se simte prea bine dupa ce si-a adus Klaus-ul in PNL.
Frumoasa poveste ne-ai spus acolo. E mai mult de spus nepotilor inainte de culcare, dar e frumoasa.
Probabil de aceea nu candideaza MRU.
Draga Vlad, daca Presedintele decide sa dezvăluie identitatea ofiterului incalca legea si din cate stiu este caz penal. Nu m ar deranja deloc trecutul in servicii al respectivului. Si eu am fost ofiter in servicii si am facut tot ce am putut mai bine pt tara asta. Premisa ta ca acel om ar avea un trecut care sa te intereseze este gresita. Orice ar fi facut in servicii este secret de stat si conform legilor in vigoare. Nu are pârghii care sa l manevreze ori mai bine spus, sansele de a fi manevrabil sunt mult mai mici decât in cazul altor candidati, veniti pe filiera politica si al căror păpușar este f greu de văzut. Ar fi bine sa scapi de aceste preconcepții. O alta chestiune, mult mai gravă, mi se pare ca este neglijată: cum a reusit Băsescu sa afle identitatea ofițerului? Este secret de stat si conform regulilor de funcționare a sistemului, Băsescu nu trebuia sa stie aceste aspecte fără a incalca legea, el si alte persoane din sistem. Foarte, foarte grav. Periclitează exact baza activitatii in servicii, protejarea secretelor. Si ar tb ca cei responsabili sa răspundă un fata legii.
Dragă Ciprian, de ce e nevoie ca lumea să îl creadă pe cuvânt pe un spion când zice că a făcut „tot ce a putut mai bine pentru țară”, dar spionul nu crede pe cuvânt pe nimeni care zice asta?
Nu tb sa l crezi pe cuvânt, tb sa ai încredere in legile tarii, pe care le a respectat si in faptul ca a depus un jurământ, poate fără valoare pt unii, dar important pt cei care lucrează in acel domeniu. Partea a doua a întrebării tale usor retorice nu o inteleg.
mai rasfirat mai draga, mai rasfirat
Intreb si eu, pentru ca chiar nu stiu : „secret de stat” e ceva ce nu trebuie sa stie nimeni ? Nici chiar presedintele ?. Cum functioneaza asta ?
(Nu pun in discutie aici „divulgarea”, ci „cunoasterea” despre care afirmi ca „conform regulilor de funcționare a sistemului, Băsescu nu trebuia sa stie aceste aspecte fără a incalca legea” )
Trebuie sa stie, da’ n-are voie sa zica 🙂
greu, foarte greu 🙂
Nu, nu tb sa stie. Identitatea ofiterilor sub acoperire este protejata si cunoscuta de foarte putine persoane, in nici un caz de presedinte. Un om politic, precum presedintele, poate folosi aiurea informatiile despre identitatea unui ofițer, ceea ce este nu doar imoral, ci si ilegal. Omul politic poate afla, daca functia ii permite, informatii obtinute de un ofiter sub acoperire, dar acestea ajung la el filtrate pentru a proteja ofiterul, agentii folositi si metodele. Înțelegi? De aici uimirea mea ca Băsescu stie / a aflat identitatea unui ofiter sub acoperire si mai grav, are de gând sa o divulge.
E interesanta speța: daca stii ca cineva incalca legea, esti sau nu obligat sa reactionezi? Un ofiter sub acoperire activ care e ministru sau parlamentar e in afara legii.
Mie mi se pare foarte straniu, ca sa nu zic josnic, sa se vina tocmai acum, in plina campanie electorala cu astfel de dezvaluiri. Parca suntem la gradinita „domnilor, domnilor eu stiu ceva ce e secret, dar nu va spun…”. Lasa impresia unor jocuri care nu sunt tocmai fair-play. Cine are ceva de spus sa spuna si sa nu ne mai purtam ca mironositele care vor, dar nu sunt sigure ca vor. Si din pacate, asa se vor purta si altii in campanie, cand toate mizeriile vor fi puse pe tapet. Si ma intreb retoric si total utopic: voi trai vreodata un timp in care un candidat si sustinatorii lui vor puncta lucrurile pozitive la competitorii lui?! Cred ca asta ar crea stare de soc pe scena politica si sociala
La revolutie au murit niste oameni care au facut ceva de neimaginat in ziua de azi. Niste oameni care i-au tras pe linie moarta pe alde Iliescu, Militaru si asa mai departe – oameni ai rusilor. Au exista patrioti si oameni de caracter in fosta Securitate si ma refer in mod direct la celebra unitate anti KGB – UM0110 . Majoritatea au disparut, multi au murit in conditii extrem de suspecte.
Ar fi ridicol sa consideram ca 100% s-a facut politie politica. La urma urmei erau si ei impariti pe specializari si domenii de activitate. Sa nu uitam ca multi cetateni ajutau politia si Securitatea in mod benevol, fara nici o obligatie sau propunere de colaborare, doar asa din spirit cetatenesc.
Ma indoiesc ca oamenii de bine de pe vremuri candideaza acum la prezidentiale. Erau relativ tineri in anii comunismului si apoi stim cu totii ce a insemnat SRI’ul si serviciile.
Eu as prefera un om din armata cu multa experienta de teren gen Afganistan, Iraq, cineva care a lucrat cu vesticii si s-a inteles bine cu ei. In Armata Romana se face inca scoala la modul cel mai serios.
Aici veti gasi ceva interesant, legat de un candidat cu trecut in serviciile secrete: http://ohanesian.wordpress.com/2013/07/02/adevarul-despre-premierul-victor-ponta-care-ne-zbarleste-parul/