Câţi maidanezi sunt, de fapt, în Bucureşti?

Se vehiculează cifre ameţitoare, de zeci de mii de câini vagabonzi care ar vieţui prin Bucureşti. De asemenea, numărul e-n creştere permanentă – dacă în campania electorală din 2012, când toţi candidaţii pentru primării minţeau promiteau rezolvarea rapidă a chestiunii, se vorbea de 40.000, acum s-a depăşit cifra de 60.000.

Nimeni nu i-a numărat, de fapt, iar faptul că unele bugete sunt calculate în funcţie de numărul presupus al maidanezilor sugerează că ar putea exista, de fapt, un anume interes în umflarea cifrelor.

Estimarea mea e că sunt, de fapt, mult mai puţin de 60.000, poate chiar sub 10.000, dacă nu chiar şi mai puţini.

Estimarea aceasta se bazează pe mărimea reţelei stradale din Bucureşti.

Potrivit datelor Primăriei Municipiului Bucureşti, oraşul avea 5.340 de străzi în 2001. Mă îndoiesc că numărul a crescut semnificativ de atunci, chiar şi cu boomul imobiliar, pentru că majoritatea cartierelor noi, unde au fost create şi noi străzi, s-au construit în afara ariei administrative a Bucureştiului.

Ca atare, dacă ar fi 60.000 de câini comunitari în Bucureşti, ar însemna că pe fiecare stradă a oraşului ar trebui să se găsească, în medie, cel puţin 11.

Chiar dacă sunt multe străzi unde pot fi văzuţi câini vagabonzi, în mod evident densitatea lor nu e chiar aşa de mare – sunt cvartale întregi unde chiar nu e nici unul.

Ca atare, când mai auziţi de „60.000 de câini vagabonzi în Bucureşti”, întrebaţi-vă unde ar încăpea aşa o populaţie pe mai puţin de 6.000 de străzi.

Articol din categoria: ACTUALITATE

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Am avut, nu-i asa, 60 000 de mii de morti si in 1989, de ce n-am avea si tot atatia caini?

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Felicitari pt. articol! Din pacate prea putini din cei care casca ochii la stiri bagate cu pompa pe gat vor casca ochii si pe aceasta pagina..

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Doamne, cata lipsa crasa de logica….e total absurd…Lacul Morii nu e strada, va invit la o tura de alergare pe acolo. Campusul Politehnicii nu e strada, campusul facultatii de Constructii nu e strada, stadionul Ghencea NU e strada. Orice scara de bloc, soc!!!!, NU e strada!!!!! Nici un parc, alta veste socanta, nu este considerat strada! O simpla vizita, de exemplu, in parcul Circului…la o tura de alergare sau de pedalat, va va arata cateva zeci de caini. Orice santier in lucru sau teren viran, NU este strada. Deci asta e o imbecilitate! Ne apucam si noi sa gandim un pic, sau flagelam in continuare? Mai scoateti capul din monitoare, unde toti sunteti destepti, si iesiti pe strada. Pentru binele lor, dar si al omenirii, ar fi bine sa nu aveti niciodata copii…ca vi-i mananca dracu’ cainii…

    0
    0
    • #4 Comentariu nou

      Tu chiar nu vrei sa gandesti!

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Campusul facultatii de Constructii este pe o strada. Cainii din scarile de bloc nu stau in scarile de bloc, ei stau pe strada pe care este blocul si numai cand e frig sau ploua intra intamplator in scara (daca poate, si numai pana de peste el un „iubitor de copii contra animalelor” ca tine si il da afara pe strada). Parcurile sunt si ele pe o strada – si daca intr-un parc suntmai mult de 11 comunitari, se compenseaza cu strazile pe care nu este nici un comunitar.
      Cap ai dar fara creier.

      0
      0
  4. #6 Comentariu nou

    Depinde de cat de lunga este strada. Sunt sigur ca pe Iuliu Maniu, de exemplu, sunt mult mai mult de 10 caini, poate chiar 100. Pe o straduta mica de 20 de metri poate chiar niciunul. Doar cifra seaca cu numarul strazilor nu spune mare lucru, insa este un punct de la care se poate pleca.

    0
    0
  5. #7 Comentariu nou

    Nu tine, Vlad. La mine in linistitul cartier Aviatiei pe o singura straduta amarata (si scurta) sunt mai bine de 11. 2 doar la mine la scara si fiecare scara are cativa. Acum vreo 3 ani, cand ajunsese sa-mi fie frica sa ies din bloc, am chemat ecarisajul Primariei Sect 1 si mi-au dat raspuns in scris ca au venit si au ridicat dintr-un singur punct 14 animale.
    Bineinteles ca dupa ce au disparut cei 14 au venit altii.
    Nu stiu cum i-au numarat, dar cifra nu e atat de putin credibila pe cat vrei tu sa ne-o arati.

    0
    0
  6. #9 Comentariu nou

    Ai dreptate Vlad, pot fi 9-10 000 dar arată-ne și o altă capitală europeană în care există cifra asta de câini aflați de capul lor pe străzi. Sau stai, ne mințim că suntem în Europa.

    0
    0
    • Nu exista in niciuna dintre cele pe care le-am vazut eu, e adevarat.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Vlad nu incerca sa spuna ca nu sunt, ci ca acele cifre sunt umflate, ceea ce duce la dezinformare.

      0
      0
    • Exact, nu spun ca-s putini, mi se pare, doar, ca nu se pupă niste cifre si cred ca e mai bine sa discutam pe estimari mai realiste.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Problema e una de principiu:
      Problema e „cum scapam de cainii din oras” si nu cum scapam de cei 10 mii de caini care umflati ajung sa fie 50 de mii de caini.
      Pentru ca sa poata exista o rezolvare e musai sa fie mai intai o cale de rezolvare si abia apoi un buget.
      In conditiile in care eutanasierea – sau orice alta forma de ucidere a cainilor ar fi legala, bugetul vine de la sine. De exemplu, eu personal platesc eutanasierea celor treizeci de caini din cvartalul meu.
      In conditiile in care hranirea sobolanilor si a cainilor vagabonzi ar fi ilegala, ar putea anunta politia despre ilegalitatea pe care o fac vecinii mei contribuind la un oras mai curat.

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      THX …pt intervenție …Eu am înțeles ce vrea să spună Vlad, nu cred că are nevoie de avocați nici măcar de translatori, eu am spus că indiferent de număr câinii nu au ce căuta pe stradă fără să aibă un stăpân. Indiferent de măsura care se ia ÎN VIITORUL cel mai apropiat, ei trebuie să dispară cumva de pe stradă. În centre …în lagăre…hoteluri…NU CONTEAZĂ. Așa nedreptățim și alte animale care sunt egale în drepturi cu câinii. Sau … aplicăm legea Orwelliană… uneori câinii sunt mai egali în drepturi decât alte animale.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      nu exista pt ca au rezolvat problema asa cum NU vreti voi! adica prin adaposturi si sterilizare. care, apropo, sunt muuult mai ieftine decat vor EI ca tu sa crezi… si tot in starinatatea pe acre o venerezi atat (care acum scuipa pe noi pt ce facem) eutanasiaza sub 10 procente din cainii prinsi.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      Trebuie sa imitam ca prostii tot ce e in Europa? Totusi, am vazut un documentar cu cainii comunitari din Napoli – nu, nu erau eutanasiati, erau protejati! Si de ce importa strainii maidanezi din Romaina? Poate nu e tocmai o fericire sa nu existe picior de caine pe o strada!

      0
      0
  7. Un subiect mult prea mediatizat ca sa ia ochii oamenilor de la adevaratele probleme

    0
    0
  8. Sa acuzi toti cainii ca sunt ucigasi si rai pentru ca unii au muscat oameni e ca si cum ai acuza toti romanii ca sunt hoti si criminali pentru ca unii fura si omoara.

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      @ Delia.
      Pui în dicuție o problemă falsă.
      Subiectul este despre câinii aflați în libertate care zburdă …nu pe câmpii sau în pădurile patriei ci în orașe, localități unde alte animale nu sunt admise în libertate.
      Cei normali la cap nu cred că au afirmat vreodată despre câini că ar fi toți ucigași.
      Dacă vii cu chestii din astea îmi pun întrebare ce dorești tu cu adevărat. Înțeleg că iubești animalele dar …totul are o limită.

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Problema falsa???? a pus problema cum nu se poate mai realist! tu pe ce lume traiesti? pai crezi ca romanilor adevarati le convine sa fie numiti tigani hoti? asta ca sa dau un exemplu. De criminali si violatori nu esti constient? probabil ca nu ai auzit niciodata vreo stire din asta! bine ca te isterizezi de la un singur caine care a omorat un singur om si dramatizezi… bine ca e ok sa fie femeile violate in plina zi, bine ca e ok sa fim furati la orice, bine ca e ok ca soferii omoara mii de oameni anual! RUSINE!!!! cat de prost poti gandi si cu cata rautate tot comentezi aiurea pe aici….

      0
      0
  9. #21 Comentariu nou

    Vlade, lasa vrajeala si SPUNE-NE ce ai facut cu restul de caini, bestie fara inima!!!!!!!!!

    0
    0
  10. #24 Comentariu nou

    ce vorbesti? daca te musca un caine ti se pare o problema adevarata sau imaginara? stii ca in bucuresti sunt muscati de caini 1000 de oameni pe luna? stii de ce mai exista oamenii pe planeta pamant, printre care si „iubitorii” de animale ? pentru ca acum 40de mii de ani era unu homo sapiens care nu s-a lasat mancat de caini, lupi, ursi, viezuri si le-a dat cu un topor in cap astora. eu cred ca „iubitorii” de animale sunt mai prosti decat neandertalienii.

    0
    0
    • #25 Comentariu nou

      daca tu crezi in statisticile avansate de presa, atunci sigur crezi si in mos carciun! somn usor in continuare!
      ai ramas in reistorie, tu negi toti oamenii acre au creat civilizatia, toti marii ganditori si creatori… ii negi total, fiindca aia au respectat viata! JOS PRIMITIVISMUL sustinut de tine, ‘m’!

      0
      0
  11. #26 Comentariu nou

    Nu prea bate calculul.

    Din cele 5000 de strazi, cam 500 apartim de PMB. De ce? Pentru ca sunt strazi pe care circula mijloace de transport in comun. Sunt lungi, sunt mari, sunt late, etc

    Asa ca pentru cele 4500 de strazi mici se poate aplica o regula mediana de 1-2-3 caine per strada. Adica intre 5000 si 15.000 de caini pe acele strazi.

    Ce facem cu cele 500 de artere mari? Exemplu: Colentina incepe la Obor si se termina tocmai la Carrefour Voluntari. Adica are undeva aproape 4 km. Cati caini sunt pe Colentina (in zona din spatele blocurilor, adica, de la piata Obor la iesire din oras, pe ambele sensuri de mers)? 1-2-3? Cred ca mai apropriat de realitate este un numar de 100-200 de caini. Si spun asta caci ma tot invart in zona. Similar Iuliu Maniu, sau Pantelimon sau Mihai Bravu.

    E greu de facut o estimare din ochi. Dar una peste alta eu cred ca discutam mai degraba de zeci de mii de caini decat de mii de caini. Ar fi bine sa fie doar mii de caini, dar nu prea cred.

    0
    0
  12. #28 Comentariu nou

    Stiu cum putem stii sigur cati caini sunt in Bucuresti 🙂

    0
    0
    • #29 Comentariu nou

      10 lei per capita la ecarisaj ne-ar putea dezvalui cifre chiar mai mari! 😀

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      Isi vor aduce unii si cainele din curte cand raman fara bautura

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      Il vor aduce pe al vecinului! 🙂

      Ideea insa e buna, in sensul ca daca banii s-ar da per capita, am cunoaste si noi, la finele aplicarii oricareia dintre solutii, cate capete au trecut prin mana celor care ar trebui sa ia masuri. Adica nu iti dau banii in avans. Sterilizeaza/eutanasiaza matale intai cainii, pe care ii numaram impreuna dupa fiecare operatie, apoi primesti banii… daca mai ai chef de treaba serioasa si dupa aceea, iti dau bani pentru urmatoarea transa, si nu ne oprim din numarat pana ce nu s-au terminat toti.
      Durata vietii unui caine al strazii este mai mica decat a unuia de curte/apartament, pentru ca este calcat de masini, atacat de alti caini etc. Deci, daca nu s-ar mai inmulti, este foarte probabil ca s-ar imputina considerabil. Suficient de repede ca sa ne simtim confortabil. In general cei agresivi ataca si masinile, fara sa stea mult pe ganduri.
      Apoi, cine vede un caine fara cercel in ureche sau unul agresiv ar trebui sa sune imediat la un numar de telefon, care obligatoriu sa fie la fel de cunoscut si la indemana ca 112. Iar treaba sa fie facuta continuu, nu doar in campanii ocazionale.
      O doamna veterinar a dat ieri o idee de bun simt: medicii veterinari s-ar putea oferi sa faca o triere a cainilor. Cei foarte batrani, cei bolnavi sau cu probleme de comportament ar trebui eutanasiati fara discutie, iar restul sterilizati si dati catre adoptie. Care nu sunt adoptati dupa un timp (scurt, nu asteptam sa se inmulteasca!), eutanasiati si ei.
      Intr-adevar cainii fara stapan nu sunt propriu-zis pe strazi, ci la scari de bloc (spatiile verzi din jurul blocului), parcuri, guri de metrou etc. Si sunt foarte multi. Peste tot. Cel putin in jurul blocurilor traiesc din dragostea unor locatari… care ar putea (fiecare, nu asteptand statul sau organizatiile sa intervina!) sa ii ingrijeasca intr-un spatiu ingradit, suficient de mare incat sa se simta cainele ca la el acasa, eventual sa aiba si cotet…
      De ce insa hranesc unii oameni cainii pe strada sau in parc nu am sa reusesc sa inteleg… cersetorilor nu le dau sa manance… care este, totusi, problema?!

      0
      0
  13. #32 Comentariu nou

    Problema nu e numarul lor. Ci ce se intampla cu ei si, MAI ALES ce se intampla cu banii folositi pentru (ne)rezolvarea problemei.
    O poveste, Detroit.
    Pe vremea cand era un oras infloritor, cainii vagabonzi nu reprezentau o problema si orasul (cca 1800000 loc) avea 15 hingheri.
    Dupa colapsul orasului au aparut cca 50000 de caini vagabonzi (in urma abandonarii locuintelor) si, din cauza falimentului municipalitatii, au ramas doar 5 hingheri. Care isi fac treaba – aduna cati pot, ii tin 30 de zile si, daca nu-i revendica nimeni, ii eutanasiaza. Punct. Deoarece efortul e enorm, ONG-urile lor II AJUTA. LE FAC ROST DE BANI. O donatie de 50.000 USD adunati de un astfel de ONG a fost considerata remarcabila pentru efortul municipalitatii de a asigura securitatea si sanatatea putinilor (ma rog… 700 mii) locuitori care inca mai au treaba pe acolo…
    Rog comparati ce vreti (sume, oameni, caini…) cu ce se intampla cu nesimtire pe aici…

    0
    0
    • #33 Comentariu nou

      La noi ONG-urile nu donează bani!?

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Nu, sug. Bani.
      (Ex.- vezi reportajul la adapostul de caini (presupusa afacere a clanului Oprescu, parca) in care o duduie refuza sa primeasca un animal in grija cu urmatoarea explicatie „Noi nu luam animale aduse de persoane particulare. Noi suntem societate privata si nu lucram decat cu primaria…”)

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      3 zile, nu 30.

      0
      0
  14. #36 Comentariu nou

    Revin. Nu conteaza numarul. Ce conteaza este controlul.
    Un singur caine maidanez a fost de ajuns ca sa omoare un om. Din nou.
    In orasul oamenilor.
    In secolul 21, nu pe vremea Marii Ciume.

    Cred ca nici nu mai are importanta care e numarul mediu al cainilor vagabonzi pe o strada sau in parohia cui e acea strada.

    0
    0
    • #37 Comentariu nou

      esti constient cati OAMENI omoara oameni??? sau cumva stii ca si tu ai putea sa omori un om intr-o zi si de aceea nici nu pomenetsti de ei? cata ipocrizie, prostie si RAUTATE…

      0
      0
  15. #38 Comentariu nou

    Dl doctor Oprescu a spus cu o nesimtita ipocrizie ca isi da imediat demisia, daca cineva considera ca acest gest ar reda viata pustiului omorat de caini.
    Da, sa-si dea demisia!
    Acest gest nu va reda viata micutului dar SIGUR va reda viata URMATOAREI VICTIME!
    Edilii care il vor urma macar vor lua masuri ca asa ceva sa nu se mai intample, stiind ca totusi, dau socoteala pentru ceva „pulimii” (apud Oprescu).
    Daca ne oprim induiosati la scuzele molfaite de dl doctor, ne meritam soarta (si o muscatura de cur…).

    0
    0
  16. unde stau eu nici măcar nu-i zice stradă, ci alee.
    da’ să vezi a naibii alee, are vreo cinci ramificaţii! şi pe fiecare 5-6 câini.
    acu’ juma’ de an unul m-a şi capsat, apărând de nicăieri.
    probabil a simţit omul rău, cum ne asigură iubitorii de maidanezi…

    0
    0
  17. fyi
    Ristea, A. M., 2013. Dynamic analysis for the management of stray dogs in Bucharest. Cinq Continents 3 (7): 73-87 [Available online]| URL : http://www.cinqcontinents.uv.ro/3/3_7_Ristea.pdf

    http://cinqcontinents.uv.ro/3/3_7_Ristea.pdf

    0
    0
  18. #41 Comentariu nou

    Eu am fix 8 in/in fata scarii. Hai sa fiu generos si sa zic ca sunt sharuiti cu scara de alaturi.
    In spatele scarii mai sunt cativa, nu stiu niciodata exact cati, pe aia ii vad rar. Minim 3, dar am senzatia ca tot apar si dispar. Spatele blocului nu e o strada, a propos, e o parcare delimitata de blocuri si de curtea (din fericire bine ingradita) a unei scoli.
    Deci 10 caini la numerele 52-54 ale unei strazi oarecare (e o strada medie sa spunem, dar oricum).

    De la mine pana la gura de metrou, in capul strazii, pot sa-ti identific alti 15-20 de maidanezi cu resedinta permanenta. Asta fara a-i numara pe cei din parcul de langa, care mai ies si ei in „civilizatie” cand n-au mancare acolo.

    Deci 30 caini pe o strada.

    Oricum, eu zic ca numarul de 60000 este obtinut prin extrapolarea celui de 40000 de acum 2 ani cu o rata de inmultire/abandon plauzibila. Poate sa nu fie corect, dar eroarea sigur nu e atat de mare cat crezi tu (care stai in centru :p)

    0
    0
    • #42 Comentariu nou

      Eu am vreo 100.
      Pe o raza de 1 km si 3 strazi.
      Mai era unul in campanie electorala care numara cainii in functie de stalpii de electricitate.
      Si abordarea aia, si cea din articolul asta sunt cel putin hilare.

      0
      0
    • #43 Comentariu nou

      si tu cum ii numeri? hai, lumineaza-ne. vad ca esti imun la logica.

      0
      0
  19. #44 Comentariu nou

    Foarte probabil numara precum Pristanda pentru a avea un „tort” mai mare din care sa se infrupte. Si dupa cum e obiceiul pe aceste plaiuri, nu numai ca se infrupta din „tort” dar nici nu fac nimic. Mananca tortul, raman cu crema pe la gura si anul urmator cer altul mai mare pentru ca problema a fost prea mare pentru a fi rezolvata.

    Mai sunt si altii carora le plac „dulciurile”, vezi Grecia. Au papat o gramada de bani interni si mai ales externi pentru autostrazi. Au putina crema de la tort in coltul gurii dar au si autostrazi. Poti strabate tara in lung si lat.

    Vor taragana problema cu cainii in continuare. Ei vor ramane cu tortul, noi cu votul, cu antirabicul si poate mai grav problema de zilele trecute se va repeta. Cainii la randul lor vor suferi in continuare, sterlizati de ochii lumii, plini de boli si de paraziti, batuti si calcati de masini.

    Problema nu e simpla dar daca vor lua doar banii si nu vor face nimic va deveni din ce in ce mai complicata.
    Referendumul nu va rezolva problema. Ei stiu asta. Stiu ca opiniile oamenilor sunt impartite, se vede si aici pe blog. Oricum, eutanasierea ca singura solutie nu va rezolva problema. Trebuie oprita abandonarea animalelor. Trebuie aplicata legea de care cineva pe blog spunea ca exista. Ai vazut pe cineva ca abandoneaza un animal, politia sa intervina si pedeapsa sa fie aspra. Trebuie ca toti cei ce nu detin animale de rasa pura sa le sterlizeze. Trebuie sa existe o baza de date cu propietarii de animale si numarul acestora.

    In alte tari in care problema a fost rezolvata nu exista o atat de mare populatie rurala in jurul marilor orase. Ei sunt sursa, nu concep sa cheltuie 1000 Lei si sa-si sterilizeze animalul dar vor arunca puii intotdeaua in orasul apropiat.

    Oricum discutam vorbe… Aici e tara in care totul se uita, ei vor manca din tort si noi ne vom aduce aminte ce prosti suntem la urmatoarea nenorocire.

    0
    0
    • #45 Comentariu nou

      Păi, s-a ajuns în situația în care câinii maidanezi sunt tratați ca panseluțele … nimeni nu știe numărul lor exact … dar de plantat au fost plantate.
      O altă sursă de mânjit pe la bot și pe labe cu … crema tortului. Alt mod de a sifona bani, și nu puțini.
      Problema e că spre deosebire de panseluțe … câini mușcă și fac victime.

      0
      0
  20. #46 Comentariu nou

    In Targu Mures problema cainilor maidanezi a fost rezolvata, in Bucuresti, de vreo 10 ani tot incercam sa SCAPAM de ea/ei.

    0
    0
  21. #47 Comentariu nou

    Eu zic că un calcul mult mai bun ar fi să estimăm existența unui cîine per bloc în București. Știu, doar la mine, în fața blocului sînt vreo 4-5, dar hai să scădem de la noi și să spunem că ar fi o densitate de 1 cîine/1 bloc.

    Ei bine, pe site-ul primăriei, ăia au numărat vreo 109 mii de blocuri. De unde, cifra aia de 60 de mii deja pare mică.

    Știu, o să vină ăia care stau pe Iuliu Maniu sau în Dristor și să-mi spună că există acolo blocuri de 100 de metri lungime, deci ar trebui să fie mai mulți cîini. :)))

    0
    0
  22. #48 Comentariu nou

    In cazul in care chiar vrei sa stii, te invit la o plimbare (nu neaparat nocturna), cu mine si cu cainele meu, pe la mine prin cartier. (Fizicienilor/Matei Ambrozie) Daca scapam cu viata, vei avea o idee foarte corecta despre CATI caini exista de fapt, varati printre blocuri, prin boscheti, pe dupa si pe sub masini, si vei avea experienta directa a ceea ce inseamna sa te atace o haita sau mai multe.

    0
    0
  23. #49 Comentariu nou

    oricare ar fi numarul X de maidanezi din capitala, raspunsul la intrebarea din titlu este „cu X prea multi”.

    0
    0
  24. Soseaua Salaj numarul 140. Inainte sa ma mut de acolo pe langa bloc era o haita de 12 caini. Vorbesc de 12caini/100-200m si nici macar n-am adaugat cainii de la blocul de vizavi. Iar Salajul e lung …

    Cred ca mult mai corect e calculul lui Joshua.

    0
    0
  25. #51 Comentariu nou

    uite, noi stam in sectorul 4 pe o alee mica, nu are nici 20 metri lungime, iar cele doua blocuri de pe alee sunt ‘pazite’ de o haita de vreo 7 caini. si sincer, 11 caini / strada in bucuresti nu mi se pare neaparat o cifra umflata….

    si nu sunt doar alei in bucuresti, sunt strazi mai mari, bulevarde, maidane etc.

    mi se pare ca ai aruncat doar o pastila, fara argumente sau cifre…

    0
    0
    • Nu. Nu neg ca sunt strazi cu multi caini, dar ar insemna sa fie pe fiecare la fel de multi.

      Statistic, daca vrei, daca pe o strada nu e nici unul, pe o alta trebuie sa fie 22 ca sa se ajunga la 60.000.

      Orice strada pe care nu sunt caini determina cresterea numarului pe cele unde se afla.

      Eu umblu destul de mult prin Bucuresti si vad cvartale intregi unde nu exista caini comunitari.

      Incearca sa vezi ceva mai departe de coltul strazii tale inainte sa-mi spui ca „am aruncat o pastila”, bine?

      0
      0
    • #53 Comentariu nou

      Conteaza numarul??? Cand, intr-o capitala de tara europeana, in anul 2013, ai caini si haite de caini salbaticiti care se repede, musca si, uneori, omoara oameni (sa ne amintim de bietul japonez), mai conteaza numarul???
      Si, ca idee, NU este de interes „mai departe de coltul strazii” pentru nimeni. Daca tu nu ai apa calda/rece si restul au, te ajuta in vreun fel?
      In momentul in care ajungi sa te temi intr-un oras din lumea civilizata de maidanezi, numarul NU conteaza.

      0
      0
    • Contează, pentru că în funcţie de numărul acesta eşti furat tu.

      0
      0
    • Uneori este un pic trist cand vezi oameni intelegenti, pe care ii respecti, cum raman blocati pe o idee mai putin inspirata.

      Alt mod de a privi problema: 11.885. Numarul cainilor pe care se „lauda” ca i-a omorat primaria din Tulcea in perioada aprilie 2005-aprilie 2013 (link digi24 Vorbim de un orasel cu ~100.000 de locuitori, cat un sfert de sectorul 5 (sau cat Rahova+Ferentari).
      Daca Tulcea a reusit, in 8 ani, „sa produca” aproape 12.000 de catelusi e chiar asa greu de crezut in in Bucuresti sunt in acest moment cel putin 60.000 de caini?

      0
      0
    • #56 Comentariu nou

      Probabil ca Tulcea are mai multe strazi decat Rahova+Ferentari 🙂 Si toate strazile au 50m.
      Ca am vazut ca asa se estimeaza numarul de caini mai nou. In functie de numarul de strazi 🙂

      0
      0
  26. #57 Comentariu nou

    E suficient sa te muste unul din alea multe X mii de ciini si deja nu mai conteaza numarul, ci efectul.
    Cum spunea cineva, degeaba ii sterilizezi, ciinii musca nu f.t

    0
    0
  27. #58 Comentariu nou

    Ce parere ai despre protestul de astazi? As vrea sa particip, dar nu am gasit informatii despre asociatia care il organizeaza…

    0
    0
  28. #60 Comentariu nou

    bravo vlade,oprescu a comunicat nr cateilor,fix 64704 de bucati,taie cifra cozii,care are rostul sa dea bine,si apare in toata splendoarea ei,cifra reala 647o de caini.m-am semnat postasul si iti inchipui din care motiv.

    0
    0
  29. #62 Comentariu nou

    Asta seara au ajuns la 100.000 A3. La mine p strada nu am vazut picior de maidanez, dar e plin de rahati si fac pariu ca si de iubitori d caini

    0
    0
  30. #63 Comentariu nou

    conform calculelor tale daca sunt doar 10mii de caini si cum avem 10 mii de oameni muscati pe an de caninii vagabonzi inseamna ca fiecare dintre ei musca un om.. asadar motiv sa fie omorati toti..

    0
    0
  31. #64 Comentariu nou

    Sper ca nu repet ceea ce au scris si alte persoane. Vad ca intreaga matematica e facuta in functie de strazi. Cred ca in acest caz trebuie sa ii anuntam si pe maidanezi sa se alinieze corespunzator. Pana acum ei NU s-au aliniat pe strazi. Locurile preferate:
    1. in parcuri (in functie de suprafata parcului, putem sa vorbim despre 20-30, poate si mai multe haite (fiecare alcatuita din 10-15 catelusi inocenti).
    2. in parcari (in general o singura haita / parcare)
    3. pe terenurile libere dintre blocuri
    4. pe spatiile „verzi” din spatele blocurilor

    in afara de aceste haite care formeaza dupa parerea mea >90% din populatia pasnica de catelusi mai avem un numar mic (posibil foarte apropiat de ceea ce spune Vlad) de caini vagabonzi neorganizati in haita.

    In tot cazul cu sau fara haita, banii incasati de primarie / ONG-uri / … ar trebuie sa fie foarte putini daca s-ar lua niste masuri eficiente anul acesta. DE CE sa aruncam pe fereastra milioane de EUR cand putem sa ii alocam pentru proiecte mai eficiente. Daca exista o dorinta puternica de a proteja mediul, sugestiile mele sunt:
    1. spatii verzi in orase
    2. refacerea padurilor in zone defrisate
    3. protejarea speciilor pe cale de disparitie in mediul lor natural. exemplu: Antilopa saiga, pelicanul comun, rata rosie, etc.

    0
    0
  32. Maidanezii, mai ales morti, incap in buzunarele celor care ne conduc (din pacate alesi tocmai datorita promisiunii de a rezolva aceasta problema in mod uman si civilizat). Maidanezii se transforma in bani. Multi. Vreo 3.000.000 euro numai la ASPA. Fiecare caine poate fi ucisi si de o mie de ori pe hartie, nu?
    Si sa nu uitam inca ceva. Toti acesti caini au fost sterilizati GRATIS. Nu prea mai vezi caine nesterilzat in Bucuresti. Acum ei ii ucid, locul lor va fi luat de caini nesterilizati. Vom avea nunti de 20-30 de caini, pui cu duiumul etc. Doar nu va faceti iluzii ca vor intra in casele oamenilor sa sterilizeze cainii sau sa-i amendeze. In 20 de ani nu au fost capabili sa o faca. De ce credeti ca o vor face acum. Si ce interes ar avea pana la urma ca doar asta e o afacere din care se iese la pensie. Pe cand sterilizarea (cum s-a dovedit in Oradea) desfiinta nu numai aceste autoritati, dar si adaposturile din care se fura mancarea care se vinde prin piete. Asadar, dragii mei, vor fi caini pe strada de-i vor cunoaste si nepotii nepotilor nostri. Pentru ca este o afacere. Iar afaceristii nu sunt ONG-urile (si nu neg ca nu or fi unele care isi trag bani din donatii pt interese proprii, dar nu am dovezi, asa cum nici altii nu au care vorbesc aiurea), ci sunt chiar autoritatile din subordinea primariilor. Pana nu se va face curatenie de sus in jos si hotii nu vor fi pedepsiti, vor fi caini pe strada mii de ani de acum incolo.
    Foarte bun articolul. Aproape ca ma mir ca ma exista jurnalisti cu capul pe umeri sau cum imi place sa zic in ultimul timp cu creierul in cap, nu in fund. Ma scuzati, dar dupa o lupta de 4 ani (eu, altii de 20 sau mai mult), vad cum totul se duce de rapa si ne intoarcem in evul mediu.

    0
    0