Cere şi tu, acum, reducerea taxelor pe bere la minimul permis de legislaţia europeană!

Avem următoarea situaţie:

– 97% din berea băută în România este produsă în România; industria berii reprezintă un mare angajator în ţara noastră şi un mare contributor la bugetul de stat; în acelaşi timp, evaziunea fiscală în sectorul berii este ZERO, adică oameni aceştia îşi plătesc cinstit toate taxele şi impozitele;
– jumătate din preţul pe care-l plătim pe un pahar de bere merge la buget sub formă de acciză, TVA şi diverse taxe şi impozite aplicate în procesul de fabricaţie;
– acciza pe bere, plătită în lei, a crescut cu 50% din 2008 şi până acum;
– din cauza taxării excesive, producţia de bere a scăzut cu 25% în perioada 2008-2013 iar numărul locurilor de muncă a scăzut şi el cu 23%; numai în 2013 piaţa berii a scăzut cu 10% şi s-au pierdut 7.000 de locuri de muncă;

Aceste date descriu tabloul sumbru al unei politici fiscale complet greşite în ceea ce priveşte industria berii: un domeniu care angajează aproximativ 70.000 de persoane şi unde contribuţiile la buget sunt plătite riguros este sugrumat de creşteri repetate ale accizei. Guvernul ajunge să piardă, de fapt, bani: în 2013, din cauza măririi presiunii fiscale şi a restrângerii industriei, veniturile colectate din acciza pe bere au scăzut cu 9% (încasări mai mici cu 60 de milioane de lei), în loc să crească. Să mai scădem din prosperitatea României şi cei 7.000 de angajaţi rămaşi fără loc de muncă şi avem tabloul complet al rezultatelor suprataxării sectorului.

În plus, Guvernul discriminează pe piaţa băuturilor alcoolice. Acciza la vin, de exemplu, este ZERO; legislaţia europeană permite niveluri minime diferenţiate de taxare, aşa că şi berea ar putea avea acelaşi regim, adică taxare la nivelul minim permis de UE. De ce? Păi, să ne reamintim şi să reţinem aceste cifre: 70.000 de angajaţi în sector şi 97% din tot ce se consumă se produce în România! În plus, vorbim despre o băutură slab alcoolizată, care e considerată aliment în numeroase ţări, şi care e făcută exclusiv din ingrediente naturale (cereale, hamei, drojdie de bere și apă).

Aceasta este o industrie care dă de lucru românilor şi plăteşte taxe în România, oare n-ar trebui tratată cu respect şi ajutată?

Asociaţia Berarii României a iniţiat o petiţie on-line pentru reducerea accizei pe berea noastră la nivelul minim permis de legislaţia europeană. Semneaz-o şi tu, aici şi acum, şi dă Guvernului României un semnal că te interesează soarta unui sector care angajează zeci de mii de oameni în această ţară şi că, în plus, meriţi să plăteşti mai puţine taxe, măcar pentru berea pe care o bei cu prietenii:

Încă un lucru: pentru a-şi putea cumpăra o bere, un neamţ munceşte 7 minute iar un român munceşte 20 de minute. Asta înseamnă că, pentru fiecare bere băută, un român munceşte 10 minute pentru ea şi 10 minute pentru stat, care-i ia banii fără a-i spune măcar „sănătate!” Gândeşte-te cum e folosită munca ta data viitoare când desfaci o bere rece.

taxe pe bere

(informaţiile din acest articol provin din statisticile şi cercetările Asociaţiei Berarii României. Mai multe date puteţi găsi aici).

Articol din categoria: ACTUALITATE

26 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  „pentru fiecare bere băută, un român munceşte 10 minute pentru ea şi 10 minute pentru stat”

  Mai pune şi alte taxe-impozite-contribuţii-TVA (de exemplu din lanţul de distribuţie) care se alimentează din primii 10 lei şi o să avem o imagine ceva mai completă…

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Pe principiul „dau de munca romanilor” si „platesc taxe”.
  TOTI producatorii din romania trebuie sa primeasca scutiri de tva.
  Daca toti vor fi scutiti de TVA cine mai plateste taxe?

  Imi place modelul britanic. Scazi tva-ul pentru acele domenii care sa garanteze accesul la hrana si cresterea copiilor in conditii cat mai bune.

  Dar sa ceri reducerea tva-ului la bere in timp ce ai tva normal la restaurant, rechizite scolare, etc … e aberant.

  0
  0
  • dar nu e vorba despre tva ci despre acciză.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   M-am gandit la TVA pentru ca saptamana trecuta a mai fost o campanie pornita de industria carnii.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   te-ai gandit, ca esti hipster.. ” campania” patronatelor din industria carnii e de prin vara. poate saptamana trecuta ai vazut tu vreun filmulet pentru hipsterii de facebook

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Nu vreau sa stric atmosfera festiva din jurul unui articol promo 🙂 de aceea nu fac decat un singur comentariu:

   Daca problema sunt locurile de munca din sector atunci nu cred ca reducerea sau disparitia accizei o va rezolva. Mai curand ar trebui lucrat la obiceiurile de consum, dar asta e deja o alta poveste care nu intra in sfera de interes a marilor jucatori de pe piata berii.

   0
   0
 3. Votanții actualului partid de guvernare nu consumă bere ci băuturi mai tari.

  0
  0
 4. Gata, am semnat. Simt că azi am făcut ceva pentru o lume mai bună. 😉

  0
  0
 5. #11 Comentariu nou

  Eu propun ca-n urma economiei facute la buget dupa taierea ajutoarelor sociale, sa se dea niste subventii generoase pentru bere.

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  De acord,si eu cer reducerea taxelor pe bere,inclusiv cea fara alcool!

  0
  0
 7. #13 Comentariu nou

  De acord,si eu cer reducerea taxelor pe bere,inclusiv cea fara alcool!

  0
  0
 8. Gata, am semnat ! 🙂 Si eu cer reducerea taxelor pe bere !

  0
  0
 9. Funny… sunt producator de bere si membru in Asociatia Berarii Romaniei. Eu personal sunt adeptul accizei pentru alcool. Ea trebuie sa existe. Si nu sunt de-acord ca din cauza accizei mari, consumul de bere din Romania este in scadere. Mai degraba consider ca consumul a fost extrem de exagerat in urma cu cativa ani si ca acum industria plateste pretul pentru marjele extrem de mici calculate initial.

  Problema este altundeva. Eu consider ca pretul berii nu a fost si nu este inca in raport cu produsul si ca marjele sunt mult prea mici, la multe marci chiar inexistente.

  Cert este ca industria de bere plateste ca. 50 de bani per L acciza la bere (pentru o bere de ca. 12 °Plato, 5 % Vol Alc.). Daca mai adaugi si costul direct de productie (materie prima, energie) si costurile cu personalul, ambalajul, martketing/branding, costul pentru distributie en-gros si en-detail, si last but not least adaugi si TVAul de 24 %… te intrebi cum naiba poate ajunge pretul berii la incredibila suma de 3 RON per L pe raftul magazinelor?

  Industria a ajuns sa mearga masiv pe pierdere, doar pentru a mentine consumul per capita sus. Consumul este unul dintre cei mai importanti indicatori al industriei. Daca scade, se cutremura toata bransa, provocand concedieri in masa si scaderi de costuri radicale. Unde se economiseste? Evident ca in costurile directe de productie, adica la materia prima. Ceea ce este complet gresit in opinea mea. Pentru ca astfel se distruge inevitabil produsul.

  Piata de bere este in tranzitie, berea de masa, cea extrem de ieftina, trebuie sa dispara incet, incet de pe rafturile magazinelor, pentru ca sunt subventionate (merg pe pierdere).
  Berea merita sa-si recapete imaginea de bautura naturala si sanatoasa, si sa nu mai fie asociata cu „pastila saracului…”

  Sunt insa absolut de-acord cu lupta impotriva discriminarii, in ceea ce priveste acciza pe alcool. Nu se poate ca berea, care este o bautura slab alcoolizata sa fie taxata in timp ce vinul, care este o bautura mediu alcoolizata deloc.
  Consider ca acciza la alcool, ar trebui sa fie progresiva. La bere ar trebui sa fie cea mai mica, la vin mai mare, iar la distilate si mai mare.

  0
  0
  • #16 Comentariu nou

   Să nu se discrimineze, dar pentru vin să se plătească mai mult! Curat logic, monșer!

   0
   0
  • Cosminos, posibil sa ma fi exprimat gresit, daca tu asta ai inteles.

   Acciza pentru bauturi alcoolice obtinute prin fermentatie, se aplica pe capacitatea sau potentialul mustului, de a se transforma in alcool. Adica pe extractul primar, care se masoara in grade Plato in cazul berii si Brix in cazul vinului.

   Ziceam ca ar fi discriminare ca suma accizabila care rezulta pentru 1 L de bere sa fie la fel de mare ca pentru 1 L de vin.
   Asta pentru ca, din urma fermentarii mustului de bere rezulta mult mai putin alcool decat la vin.

   Nu nivelul de taxare al accizei sa fie progresiv, ci suma accizabila per L de bautura alcoolica, sa fie progresiva in functie de cantitatea de alcool rezultata.
   Recunosc ca exprimarea nu e precisa.

   0
   0
  • Multumesc pentru explicatie!

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Bine zis.
   Inteleg sa se gandeasca o logica pentru accizarea alcoolului.
   Insa nu sunt de acord cu scaderea sau eliminarea acestor accize.

   Sunt produse ale placerii, iar placerea trebuie platita.
   Vrem sosele moca, vrem sanatate moca, vrem o viata moca … nu se poate fara taxe, accize si impozite.

   Legat de modelul falimentar al producatorilor, e strict problema lor cum aleg sa faca afaceri. Dar daca dau faliment sa nu dea vina pe taxe si accize. E jenant.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Plăcerea e deja plătită, pentru că nu-ţi dă nimeni băutura gratis. Pentru șosele trebuie să plătească cine circulă, nu cine bea.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   una e sa cumperi un produs
   si alta e sa platesti pentru placere
   in cazul asta placerea trebuie taxata

   desi imi doresc un stat fara taxe, sunt realist si inteleg ca daca ar scadea taxele la bere ar creste taxele pentru casa, masina sau orice altceva.
   exemplul cu drumul e doar un exemplu de a intelege ca nu poti avea nimic moca pe lumea asta fara sa platesti.

   0
   0
 10. #22 Comentariu nou

  Semnează petiţia dacă vrei să scadă taxele la bere și să crească la altceva!

  0
  0
 11. #23 Comentariu nou

  Berea fabricata in Romania este din ce in ce mai proasta de ani de zile . Eu personal beau doar bere importata (atunci cand beau). Si evident m-am sucit mai mult pe vin.

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Haide, frate, ca gasesti si bere romaneasca buna. Dar, evident, pretul este de 5-6-7 lei/litru, nu de 2 lei/litru, cum mai gasesti la mizerabilele pet-uri de 2,5 litri.

   P.S. Berea importata e buna, dar e „una problema”. De foarte multe ori risti sa cumperi bere veche, adica produsa cu 6-8-10 luni in urma. Adica o bere agitata si tinuta in caldura. Aia nu mai e buna, oricat de scumpa este.

   0
   0