Colectiv: de ce nu s-a făcut dreptate

Mai multe persoane aprind lumanari in memoria victimelor incendiului de la clubul COLECTIV din Bucuresti, in Piata Victoriei din Timisoara, duminica, 1 noiembrie 2015.

Multe nemulțumiri după decizia CAB în Dosarul Colectiv. Pedepse prea mici, Piedone, aproape făcut scăpat, 6 ani de așteptare pentru asta e inacceptabil.

Ok, nu comentez duratele și pedepsele, că nu știu Codul Penal. Aș vrea doar să remarc că, în istoria acestei cumplite tragedii, Justiția pare a fi singura care și-a făcut, până la urmă, treaba. Nu-i o scuză, e o constatare. Așa cum s-a putut, târâș-grăpiș, mai cu o reluare a procesului, mai cu o schimbare a legislației, mai cu o amânare și-o tărăgănare, uite că s-a făcut justiție. Că poate nu s-a făcut și dreptate, așa cum spune Mihai Grecea, asta și eu cred.

Dar ce ar fi însemnat să se facă dreptate? Aici, probabil că fiecare are propria interpretare, dar, pentru mine, să se fi făcut dreptate înseamnă, cumva, ca societatea să se fi schimbat într-atât, în urma șocului Colectiv, încât asemenea tragedii să fi devenit dacă nu totalmente imposibile, măcar cât se poate de improbabile. Trecutul nu-l putem schimba, dar avem datoria să-ncercăm măcar viitorul să ni-l facem mai bun.

Or asta nu cred că s-a întâmplat, chiar deloc.

Incendiul de la Colectiv a fost rezultatul unui lung lanț de merge și-așa-uri. Funcționarii care au dat autorizații de funcționare pe ochi frumoși sau șpagă, pompierii care s-au prefăcut că verifică locul, patronii care au înghesuit 400 de oameni într-un spațiu cu o singură ieșire îngustă, artificierii care au pus artificii pe burete, sub un plafon de placaj, toți acești oameni care trebuiau să-și facă datoria, fiecare în pătrățelul lui mic, nu și-au făcut-o, amorsând dezastrul.

Îngrozitor este că tragedia nu s-a oprit cu stingerea incendiului propriu-zis din club, ci a continuat să ardă mocnit săptămâni și luni de zile după aceea, prin spitalele pline de bacterii rezistente la antibiotice, dezinfectate cu biocide falsificate, prin birourile politicienilor ticăloși, puși în fruntea unor ministere și servicii despre care n-aveau habar cum funcționează, prin redacțiile și studiourile de televiziune ale unor patroni infractori și jurnaliști corupți, mereu gata să răscolească nămolul când apare riscul limpezirii apelor.

Dar, după ce ultimul ars a murit și după ce ultimul mutilat a reușit să iasă, în sfârșit, din spital, ce s-a schimbat în societatea noastră astfel încât cauzele dezastrului să nu mai fie posibile?

Am fost împinși noi, prin forța șocului, să devenim cetățeni mai buni, membri mai responsabili ai cetății? Fiecare, în pătrățica fiecăruia, am început noi să ne facem treaba mai bine, să nu mai acceptăm scurtături, compromisuri, las-că-merge-și-așa-uri? Am înțeles noi, fiecare, să fim cu adevărat membri ai cetății, să votăm responsabil și să-i facem responsabili pe cei pe care-i votăm?

„Corupția ucide!”, s-a strigat atunci, din sute de mii de piepturi.

Păi la numai un an după Colectiv, cel mai corupt partid al României a câștigat alegerile cu un scor record, n-ați uitat, nu?

Iar ieri, Piedone a intrat în pușcărie în aplauzele simpatizanților și din funcția de primar, în care a fost ales când avea deja o condamnare de 8 ani în primă instanță pentru răspunderea sa legală în tragedia de la Colectiv.

Cât despre responsabilitatea personală și datoria fiecăruia, multe alte cumplite tragedii care au urmat ne arată că, nu, lecția nu a fost nici înțeleasă, nici asimilată. Alexandra Măceșanu, ignorată de polițiștii din Caracal când implora ajutor? Șoferul de microbuz care a intrat pe contrasens din cauză că făcea live pe Facebook, luând astfel 9 vieți? Incendiul de la ATI din Piatra Neamț, provocat de o asistentă care aprinsese o candelă la căpătâiul muribunzilor… în atmosfera saturată de oxigen a secției? Astea ce-or fi fost, altceva decât aroganțe de amploaiați proști, care cred că regulile nu-s făcute pentru ei? Și, evident că nu-s doar aceste cazuri – se moare pe capete în țara asta din cauza nerespectării regulilor de toate felurile – începând de la cele pur procedurale, codificate în legi și regulamente, și sfârșind cu chestiunile de principiu, bun simț și responsabilitate față de comunitate și societate, în ansamblul ei.

Așadar, să mai privim și spre noi când ne indignăm că lucrurile nu merg bine în țara asta, că țara suntem și noi, nu doar ceilalți.

După Colectiv, trebuia să ne facem dreptate nouă înșine evoluând. Nu mi se pare că s-a întâmplat.

Articol din categoria: ACTUALITATE

22 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Da. Am impresia ca avem memorie de peste. Nu ii pot intelege pe cei care au votat PSD in 2016, asta dupa tot ce s-a intamplat la Colectiv si dupa. Nu am cum… Atunci am vrut sa plec din tara.

    15
    5
    • #2 Comentariu nou

      Stimate domn (presupun), dar pe cei care au votat si continua sa voteze USR/+ ii puteti intelege?
      Partid (alianta?) din care a facut/face parte stimabilul Vlad Voiculescu. Ministrul sanatatii, daca va mai amititi, in mandatul caruia au ars vreo 3 spitale, incendii care au condus la moartea/mutilarea unui numar sensibil mai mare de oameni decat in cazul Colectiv? Sau, nemaifiind vorba de PSD e OK, iar memoria nu va serveste la fel de bine ca in cazul Coelctiv.
      Aritcolul este despre ALTCEVA – mentalitatea colectiva si despre faptul ca natia asta in integralitatea ei nu s-a „trezit” de-adevaratelea dupa Coletctiv, dovada ca in ciuda tragediei din Colectiv totusi au APARUT (si) incendiile la care fac eu referire mai sus – nu despre frustrarile dvs. legate de un partid sau altul. Va doresc emigrare placuta!

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      care e culpa lui vlad voiculescu in declansarea acelor incendii?
      a semnat autorizatii, a numit managerii spitalelor, a luat el spaga data pentru angajare de asistenta pravoslavnica responsabila de aprinderea candelei in sectia ati de la piatra neamt?

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Buna ziua Vlad,

    Noi judecatori la Curtea Constitutionala: Bogdan LICU, Iulia Scantei, Mihaela CIOCHINA.
    Urmeaza sa-l inlocuiasca pe Valer DORNEANU ca presedinte CCR – urmeaza sa vedem cine va fi; se pare ca-l vom regreta pe DORNEANU.
    In aceste conditii, de ce ne miram ca ‘Piedone’ are cea mai mica condamnare?

    7
    3
  3. #5 Comentariu nou

    ‘Piedone’ zicea ca nu el i-a ucis pe cei ce au murit la Colectiv.
    NU, nu el i-a ucis, stiloul cu care a semnat, desi stia bine, chiar prea bine, cum fusesera luate avizele…

    9
    3
  4. #6 Comentariu nou

    Platesc cei care trebuiau sa previna, cei care au provocat. Dar cei care trebuiau sa salveze? 0

    0
    0
  5. #7 Comentariu nou

    Nu știu cât de implicat a fost Piedone în toată ”afacerea” acesta. Dar știu că până ajung documentele la semnat de către primar, sau ori care alt conducător de activitate, aceste documente sunt verificate și semnate de subordonați. Aceștia ar trebui poarte o responsabilitate, la fel ca și instituțiile care emit aviz. Primarul semnează ca ”primarul”. Dacă ar trebui să verifce fiecare subordonat și să ia o hotărâre, nu ar mai avea nevoie de subordonați. Nu mi-a plăcut niciodată Piedone, mi-e chiar antipatic, dar în ultima perioadă cred că justiția este în afara legii. Dintre Udrea, Oprescu și Piedone, toți comdamnați sau erau în curs de comdamnare, doi au plecat din țară și l-au prins doar pr Piedone. Oare în situația de față, n-ar fi trebuit să fie puși sub restricții ???

    11
    3
  6. #12 Comentariu nou

    Justiția și-a făcut treaba la fel ca oricare treabă făcută de instituțiile statului eșuat.
    De fapt nu s-a făcut nimic, dar se păstrează iluzia că se face ceva.
    Eternul „fă-fe că lucrezi”!
    Pedepsele au fost „dispuse” pentru a oferi opiniei publice o anestezie.
    De fapt pedepsele nu au nicio legătură cu ideea de justiție ci doar cu politica unui stat fals care ascunde publicului problemele reale.
    Nu uitați!
    Din 2009 Parlamentul României este ilegitim, România nu mai este un stat de drept ci o dictatura a serviciilor exact ca în Rusia.
    Ceea ce este mai rău acum se pregătește.

    12
    4
  7. #13 Comentariu nou

    Foarte corect!
    Am impresia ca țara asta e ruptă-n doua: unii care respecta regulile, se implică, vor progres, si ceilalți, cu “merge si asa!”. Din păcate cred ca a doua categorie e majoritară iar hăul dintre unii si alții e tot mai adânc… Avem nevoie de foarte mult timp, nu văd altă soluție.

    13
    3
  8. #14 Comentariu nou

    Se pare ca ungerea cu mir chiar functioneaza! Justitia aluneca caraghios, se impiedica si cade langa fruntile ingandurate ale marilor nostri oameni de stat la partid, mai ceva ca in Stan si Bran. E o comedie la care nu prea iti vine sa razi, ca o faci pe banii si pe viitorul tau.

    8
    2
  9. #15 Comentariu nou

    64 ani inchisoare cumulat pentru 65 de morti … nici macar 1 an pentru fiecare decedat . Justitie romaneasca …

    9
    3
  10. #16 Comentariu nou

    Păi și justiția e aidoma trăitorilor din Românica.O țară în care marea majoritate a vârstnicilor ( care în teoria ar trebuii să fie mai înțelepți?) nu au vrut nici un fel de schimbare , trăind în miserupism și nesimțire cronică și care au votat toată viața numai hoți, curve și golani pe ideea ,Ce dacă a furat s-a descurcat și ne-a și dat,.

    4
    3
    • #17 Comentariu nou

      Doc ,daca asa iti judeci parintii ( daca est tinar) e treaba ta . Nu ne baga in aceeasi oala pe toti. Mai venisera unii prin anii ’90 cu sloganul : „Noi muncim ,nu gindim ! „Voi care „ginditi „acum ,cum ginditi ? Sau cu care organ ginditi ? Sa nu-mi spui ca gindesti cu altceva ( facebook) . Sper sa ajungi si tu la virsta a 3-a si sa simti ce inseamna sa fii marginalizat ,inclusiv de ai tai copii ( daca-i ai ) pentru ca esti pensionar. Dar nu decrepit . Daca vei citi sau ai citit ceva pe blogul asta te rog intoarce-te si citeste ce a scris stimata doamna Petreanu -o pensionara ! Si poate iti schimbi parerea . Si multi altii care au comentat pe acest forum ,care la rindul lor sunt pensionari . Dar nu drecrepiti sau „expirati „cum va place sa ne numiti. Cu stima .

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      @eba lu’tata petrov
      Doc nu a băgat pe toată lumea în aceeași oală referindu-se la marea majoritate, ceea ce este corect.
      Incorect este apelul la doamna Petreanu și asocierea cu „marginalizarea” de către copii care nu are nici cea mai mică legătură cu pensionarea.
      Dacă v-ați alinia pe „direcția Mihai Sora” probabil nu ați avea obiecții nici tendința de a combate afirmațiile lui Doc și nici nu v-ați considera marginalizat.
      Toate acestea nu fac decât să confirme faptul că Doc a pus problema foarte corect.
      In plus, atitudinea dvs. duce la concluzia că sunteți pregătit pentru a rata șansa de a mai corecta ceva doar pentru a vă conserva convingerile.
      Este doar o deducție logică.
      Cu sinceritate și bunăvoință lucrurile se pot îndrepta către o percepție mai clară a realității.

      0
      0
  11. #19 Comentariu nou

    Desi stim cu totii ca in RO nu mai exista justitie demult, vezi cazuri precum Huidu care a omorat oameni si nu a facut o zi de puscarie, hoti care sunt dovediti si lasati sa fuga, ne miram ca niste copii cand vedem astfel de decizii ale (in)justitiei mioritice… si cam atat. Mergem la vot intr-un procent covarsitor de 30+% si ne miram. Nu ne intereseaza nici cine fura sau cat fura… si ne miram. Ne intereseaza doar „bulele” noastre si cam atat. Pana in ziua cand copiii nostri vor fi intr-un club cuprins de flacari, cand un nenorocit ne omoara pe sosele fara carnet, recidivist fiind, lasat liber de justitie si lista poate continua la nesfarsit. De acord cu aruncatul vinei pe pensionari. N-au nici o vina, sau mai bine spus, pensionarii de azi sunt cei care candva au fost ca noi, acum. Nepasatori, individualisti, efort minim, „descurcareti”…

    5
    0
  12. #20 Comentariu nou

    @ Plain Sight- presupunind ca sunt conservator ,a-l aduce in discutie pe Mihail Sora si reprosindu-mi ca am adus-o in discutie pe stimata doamna Petreanu insemana ca sunt „depasit „, nu ? Va rog sa faceti dvs. comparatie intre cele doua minti si caractere si poate imi veti da dreptate. Dvs. frecventati cercurile de tineri ( aia care mai socializeaza , nu aia care-s toata ziua cu nasul in telefoane) ? si sa le auziti discutiile „savante” ? Si despre felul cum noi pensionarii le furam viitorul ? si cum suntem numiti si caracterizati ? Va voi intreba un singur lucru : „Pina sa ajunga la smartphonul actual ,telefonul inventat de Graham Bell ,cum arata ? Poate ca sunt „conservator „,dar eu cred ca sunt in sensul bun al cuvintului . Nu inseamna ca tot ce este vechi este si rau . Iar realitatea o traim . Si o simtim .Pe propria noastra piele ,fie ca suntem tineri sau batrini .Si nu am inteles care-i treaba cu pensionarii ( buni rai ,asa cum suntem ) si justitia ? Cu stima .

    1
    1
    • #21 Comentariu nou

      @eba lu’tata petrov
      Dacă v-ar ajuta să vă dau dreptate aș face-o.
      Pensionarii sunt mai vulnerabili la propaganda puterii și sunt folosiți în consecință, dar este prea târziu pentru nepoții dvs. să vă mai puneți această problemă.
      Nu sunteți conservator ci o unealtă a celor care au jefuit și trădat România. Aceasta nu este o acuză ci o constatare valabilă într-o măsură mai mică sau mai mare pentru noi toți.
      Diferența este așadar măsura.

      0
      0
  13. #22 Comentariu nou

    Dupa cum ziceam Vlad, numarul mic de comentarii de acum, comparativ cu numarul de comentarii la un post anterior cand era vorba de ceva scoruri pt credit… imi spune clar ca aceste probleme enuntate in articolul de mai sus… nu intereseaza pe nimeni… capul intre umeri si fiecare pe cont propriu…

    0
    0