“Dezastrul din Colectiv” – un film tulburător

“Înăuntru nu mai era nimeni viu, dar telefoanele continuau să funcţioneze. Le-am adunat şi le-am pus într-o grămăjoară, undeva afară. Sunau întruna şi pe toate ecranele erau numai două nume: tata sau mama” – declaraţie a căpitanului de pompieri Ştefan Olteanu, unul dintre primii care a ajuns la clubul Colectiv în noaptea tragediei).

În sala de cinema s-au aprins luminile şi e o linişte mormântală, ca în primele secunde după un vis urât, când îţi ţii răsuflarea şi speri că te-ai trezit. Tocmai s-a încheiat proiecţia specială a filmului “Dezastrul din Colectiv” iar intensitatea mărturiilor, a reconstituirilor şi a imaginilor de arhivă din noaptea respectivă ne-a întors pe toţi pe dos şi cu 4 luni în urmă.

Pe scenă, producătorul filmului, Mişu Predescu, învârte microfonul în mâini, căutându-şi cuvintele. “Noi am făcut propunerea către Discovery… am vrut să strângem mărturii despre această tragedie… să spunem tuturor povestea…” I se frânge glasul când vorbeşte despre mărturiile supravieţuitorilor. Pe multe nu le-a putut introduce în documentar. “Sunt prea dure”, şopteşte în microfon.

“După ce am încheiat filmările, l-am întrebat pe unul dintre supravieţuitori ce face acum, cum e viaţa lui. Stau în casă, mi-a zis. Cum, nu ieşi pe nicăieri, nu te vezi cu nimeni? Nu, pentru că pe mine nu mă mai sună nimeni; toţi prietenii mei au murit la Colectiv, mi-a răspuns.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.

Iată un jurnalist de televiziune care a făcut şi-a întâlnit de toate într-un sfert de secol de carieră, şi bune, şi rele, dar care simte acum efectul post-traumatic al realizării unui film ca nici unul până acum.

Echipa s-a apropiat “cu atenţie şi delicateţe” de relatarea şi reconstituirea catastrofei. “Discovery a abordat povestea tragediei Colectiv cu echilibru şi fără să dea sentinţe. Am vrut să spunem ce s-a întâmplat, cine a fost afectat şi cum a fost afectat de catastrofă”, explică şi Charlotte Reid, producătorul executiv al Discovery Networks International.

Echipa de producţie a muncit non-stop de la sfârşitul anului trecut, de când Discovery a acceptat proiectul, până zilele trecute, când filmul a fost gata. Pentru filmări, clubul Colectiv a fost reconstruit pe un platou de cinema. S-au respectat dimensiunile, distanţele şi s-au folosit aceleaşi materiale – acelaşi tip de burete pe stâlpi şi pe plafon, acelaşi tavan fals din lemn, aceleaşi artificii montate pe scenă, pe care s-a refăcut acelaşi set up.

La a doua dublă, când a fost aprins al doilea rând de artificii, în prezenţa unora dintre supravieţuitori, care asistau la reconstituire, stâlpul din stânga a luat foc, exact ca în realitate. “Am fost chiar luaţi prin surprindere de cât de repede s-a întins flacăra pe stâlp”, spune Mişu Predescu. Nick Allder, expertul internaţional în efecte speciale invitat la Bucureşti să supravegheze acţiunea, anticipase ce urma să se întâmple şi stătea cu un extinctor în mână. A stins focul cu doar două puf-uri îndreptate înspre flacără. “Ar fi fost atât de simplu”, spune, şi pare aproape furios.

“Am vrut să vorbim şi cu primul medic care a ajuns la Colectiv. Omul, foarte amabil. A ezitat câteva zile. În cele din urmă, ne-a refuzat. A spus că, pur şi simplu, nu mai poate retrăi noaptea respectivă. Ne-a rugat să-l înţelegem.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.

Filmul va fi difuzat duminică, pe 13 martie, de la ora 22. Nu vor exista breakuri de publicitate în ora respectivă. Apoi, Discovery îl va difuza şi în alte ţări. Încă nu s-a stabilit unde.

29 comentarii Adaugă comentariu

 1. va fi extrem de dureros de privit. incomparabil mai puțin dureros decât tragedia în sine…

  Thumb up 0
 2. Nu am televizor. Folosesc atât DigiPlay de la RDS cât și SeeNow, ca să mă pot uita de pe PC, dar Discovery nu este inclus în niciunul dintre pachete.

  Thumb up 0
  • http://www.cool-tv.net/index.htm

   Instaleaza aplicatia, e mai ok

   Thumb up 0
  • scuze, dar este un comentariu imbecil in acest context.

   Thumb up 0
  • @bugsy

   Scuze, chiar doream să-l văd.

   Thumb up 0
  • @robintel,
   foarte bine, vizionare placuta. asta e important, sa vrei!
   restul (nu am tv,… etc) sunt detalii

   Thumb up 0
  • Downloadezi un programel care se numeste Sopcast, incarci urmatoarea adresa in el: sop://broker.sopcast.com:3912/256241 – si ai Discovery RO.
   Cu placere!

   Thumb up 0
  • Poti incerca TV-Maxe, ai Discovery Channel acolo, in lista de canale. Daca totul merge bine ar trebui sa poti vedea documentarul in aplicatie. O poti descarca de aici: https://mega.nz/#!UoARwBCL!l7hmcznd4ujt9qPNDxsQ1tlje3_kwJQhri9ahU83cgk

   nota: e un fel de reclama de vreme ce eu sunt dezvoltatorul aplicatiei insa aplicatia e mult mai “curata” decat alte alternative care de obicei instaleaza adware in calculator.

   Thumb up 0
  • Băi, Robințel…
   Ai pe blog o secțiune care se cheamă Muzeul de Informatică. Separată, așa, mare. Ai alta care se cheamă Knowledge Base. Și ea separată și mare.
   La secțiunea blog ai două subsecțiuni care se cheamă Tech și Tutoriale.
   Sper că secțiunile astea sunt traduse cu Google din oameni care știu ce spun.
   Mai ai și o pasiune: donezi calculatoare persoanelor care au nevoie de așa ceva.
   Sper că le donezi după ce le cumperi, nu aș avea încredere să pornesc un calculator făcut de tine.

   Pe scurt, ești high-tech, și tu spui că nu te descurci să vezi emisiunea de pe Discovery pentru că nu ai abonament la TV. Băi, nici eu nu am, dar am s-o văd deși nu am secțiune de IT pe blog.

   De reușit să respiri singuri, reușești, bloggere?

   Thumb up 0
  • @bogDan care ti-e problema? Omul ar vrea sa vada documentarul si nu prea are unde si nici macar nu e singurul. Si eu imi doresc sa pot vedea documentarul respectiv si folosesc doar serviciul digital de la RDS care nu are discovery.

   Unii nu locuiesc in tara, altii au pasit in era digitala si cam aiurea din partea canalului si a distribuitorilor ca nu iau in considerare lucrurile astea.

   Thumb up 0
  • Ce-a postat ov1d1u este raportat ca fiind infectat cu virus de catre Avast !

   Thumb up 0
 3. Plang ca proasta de jumatate de ora!!!
  Si nici macar nu am cunoscut pe cineva…
  Cat de dureros poate fi pentru cei care au trait acest cosmar!

  Thumb up 0
 4. Offf… Mda…
  Mi se pare cam nepotrivita programarea. Duminica, ora 22… A doua zi e luni. Nu vreau sa sune proletar, dar unii mai si muncesc. Macar daca era sambata sau o ora mai devreme…

  Thumb up 0
  • Ia vezi dacă poți să faci un efort ca să ai parte de ceva ce te interesează (documentarul), să te culci cu o oră mai târziu, și să nu te mai aștepți ca universul să se învârtă în jurul tău.

   Thumb up 0
 5. … nu cred ca mai sunt in stare sa mai vad inca unul

  Thumb up 0
 6. “După ce am încheiat filmările, l-am întrebat pe unul dintre supravieţuitori ce face acum, cum e viaţa lui. Stau în casă, mi-a zis. Cum, nu ieşi pe nicăieri, nu te vezi cu nimeni? Nu, pentru că pe mine nu mă mai sună nimeni; toţi prietenii mei au murit la Colectiv, mi-a răspuns.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.
  Mi-au dat lacrimile.. pe cuvant.

  Thumb up 0
 7. Il putem vedea in cinema, sau unde?

  Thumb up 0
 8. Cred ca e mai bine ca nu prind discovery, probabil n-as fi rezistat si m-as fi uitat. Si parca nu prea vreau sa vad cu ochii mei prin ce iad au trecut prietenii mei…

  Thumb up 0
 9. Vai dar pentru copiii ce mor zilnic din cauza neatentiei si sistemului corupt nu mai plangeti
  Sunteti o armata de ipocriti si cam atat . Chiar nu vedeti ca totul a fost o inscenare pentru ca voi popor tampit sa dati jos Guvernul ? Plangeti in continuare cu lacrimi de elefant in timp ce nu o sa aveti maine de pus pe masa … ghici ar trebui sa cereti noului Guvern.
  Asa ca lasati-ne cu pseudo tragedia colectiva care v-a indobitocit de luni de zile. Sunteti penibili

  Thumb up 0
  • ella, esti chiar proasta, indiferent despre ce ar fi vorba, au murit 60+ tineri, poate ar trebui sa iti moara si tie copii arzand in flacari ca sa fii putin mai sensibila.

   Thumb up 0
  • Pseudo-tragedie sau nu, nu putem cere Guvernului sa aduca 63 de vieti inapoi.

   Thumb up 0
  • Stimata Doamna Ella, tind sa cred ca nu sunteti mama sau nu aveti inima…
   Daca va este asa frica de ziua de maine si ce mancare ” nu aveti a pune pe masa “, atunci sunteti un caz fericit, parintii a caror copii au decedat in ” pseudo tragedia colectiva ” nu se intreaba ce sa puna pe masa ci de ce copilul lor nu mai este. Fiti fericita cu ce aveti doamna.

   Thumb up 0
  • @ella: nu prea ai proprietatea termenilor pe care ii folosesti;

   Thumb up 0
 10. condoleante pt cei ce si-au pierdut viata acolo…

  Thumb up 0
 11. Din pacate aceste lucruri trebuie spuse.

  Thumb up 0