Extratereștrii de la Mănciulești (și Tămăduianca)

Pădurea Tămăduianca, jud. Călărași.

Un prieten care căuta o baltă de pescuit… pe Google Maps mi-a trimis un mesaj: „ia vezi tu  Pădurea Mănciulești, în județul Călărași, și zi-mi dacă tu pricepi ceva”.

Pădurea Mănciulești, de aproximativ 170 de hectare, este la sud de Fundulea și la nord de Sohatu, la câțiva kilometri de Autostrada Soarelui. Din satelit, se vede așa:

Pădurea Mănciulești, jud. Călărași, cu parcele defrișate vizibile din satelit.
Pădurea Mănciulești, jud. Călărași, cu parcele defrișate vizibile din satelit.

Sau, dacă mărești harta, așa:

Detaliu din Pădurea Mănciulești.
Detaliu din Pădurea Mănciulești.

La est de Pădurea Mănciulești se află Pădurea Tămăduianca, de aproximativ 127 hectare, la marginea drumului județean 402. În Tămăduianca, parcelele defrișate sunt chiar mai bine ordonate:

Pădurea Tămăduianca, jud. Călărași.
Pădurea Tămăduianca, jud. Călărași.

Și detaliu:

Detaliu cu parcele defrișate din Pădurea Tămăduianca.
Detaliu cu parcele defrișate din Pădurea Tămăduianca.

Deci, ce e asta? Eu n-am văzut niciodată așa ceva. Nu spun că-s defrișări ilegale, dar… Ce logică ar avea să defrișezi parcele din pădure ca să cultivi ceva, în condițiile în care pădurile respective sunt înconjurate de sute de mii de hectare de Bărăgan plat?

Pe de altă parte, cine naiba defrișează tot pe o parcelă rectangulară într-o pădure?

Am măsurat câteva dintre parcelele respective:

20, 30 de hectare, poate chiar 40. 2, 3 hectare, poate chiar 4. Mult, puțin?

Lămuriți-mă și pe mine, rogu-vă. Ce-s chestiile astea?

Care ești mănciuleștean, care ești tămăduiancă 🙂 zi-ne și nouă, aveți extratereștri p-acolo, fraților?

În stânga jos, și nava spațială :)
În stânga jos, și nava spațială 🙂

UPDATE: Sunt din ce în ce mai intrigat. Aparent, sunt o grămadă de chestii asemănătoare prin pădurile din România. Iată un loc la est de lacul Cernica, semnalat cu longitudine și latitudine de Dinu Lazăr:

La est de Lacul Cernica, același model. Mai sunt și alte cazuri.
La est de Lacul Cernica, același model. Mai sunt și alte cazuri.

Articol din categoria: ACTUALITATE

38 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Mie-mi par parcele imobiliare.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Cel mai probabil au fost defrisate pentru lemn. Noii improprietariti si-au defrisat parcela retrocedata pentru a vinde lemnele si a scoate ceva bani (sau poate, daca sunt oameni sarmani, pentru lemne de foc). Cunosc o multime de cazuri in care s-a procedat exact la fel: cei carora le-au fost retrocedate parcele impadurite le-au defrisat in totalitate, fie pentru lemn de foc, fie pentru a vinde lemnul unor producatori de mobila (in unele cazuri si de frica sa le fure altcineva lemnul). Pentru ansambluri rezidentiale par a fi nepotrivite, fiind in mijlocul unei paduri in plin Baragan.

  0
  0
  • Tot? La rasul ierbii? Cum să fii atât de inconștient? Dacă ai 20-30 de hectare de pădure, nu mai bine exploatezi ce-i acolo? că dacă tai tot, mănânci și c*ci și dup-aia ce faci?

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Daca ti se retrocedeaza suprafata de padure nu inseamna ca faci ce te taie capul cu ea. Esti supus unor limitari in ceea ce priveste taiatul, nu poti rade tot ca in palma. Cel putin nu legal.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Si eu cred ca au fost taiate pentru lemn – si cel mai probabil, ilegal. Probabil ca daca ar fi taiat din margine, s-ar fi vazut din „strada”.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   @Vlad Petreanu: Din pacate, da. Cunosc situatii in care s-a intamplat exact in acest fel. Dupa ce au fost improprietariti, respectivii au defrisat tot (evident pe ascuns si ilegal), au vandut lemnul si au tocat banii pe bautura si tot felul de nimicuri. La venirea iernii erau in cu*rul gol, nu mai aveau nici bani de alte lemne. Nu toti gandesc pe termen mediu si lung, ci doar pe termen scurt. Exploatare durabila pe termen lung este ceva cu totul strain pentru ei si ii considera prosti pe cei care nu fac ca ei. Trist dar adevarat in multe cazuri.

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  Poate sunt cultivatori de iarba.
  #DIICOT

  0
  0
 4. Teza cu „daca nu-l tai eu, îl taie alții” pare plauzibilă. Oricine l-ar fi tăiat e ilegal. Chiar dacă ești proprietar de pădure nu poți să tai ce vrei cum vrei și cât vrei. Eu am pădure și nu pot tăia legal suficient lemn de foc cât pentru o iarnă. La o casă!

  0
  0
 5. #9 Comentariu nou

  Poate sunt zone de cercetare? Vad ca Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea are ceva suprafete pentru cercetare-dezvoltare in zona respectiva. De ce nu le adresezi lor o intrebare?

  1
  0
 6. #10 Comentariu nou

  Cel mai probabil sunt defrisari ilegale.
  Au operat in interior ca sa scada riscul de a fi prinsi in fapt si au ales cat mai bine momentele pentru transport.

  0
  0
  • #11 Comentariu nou

   Și eventual, pentru că și-au și permis, ca să nu riște vreun control al camionului pe șosea, le-au ridicat de acolo stivă cu elicopterele.

   0
   0
 7. Din cate vad eu, sunt terenuri agricole. Cel putin acum, stiu ca inainte de 89 si ceva dupa Romsilva acea o afacere cu salcii si puieti de copaci. La noi in zona aceste parcele erau la marginea padurii e posibil ca aceste parcele sa fi fost folosite de Romsilva la asa ceva in trecut iar acum sunt pur si simplu terenuri acricole. Sau poate inca sunt folosite la asa ceva. Oricum ar fi, cred ca cei de la Romsilva pot sa ofere o explicatie daca sunt intrebati.

  0
  0
 8. #13 Comentariu nou

  Pot fi zone de cercetare. Vad ca Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea are ceva suprafete de cercetare-dezvoltare in zona respectiva. De ce nu pui o intrebare si acolo?

  0
  0
 9. #15 Comentariu nou

  Defrisari ilegale.

  Uite aici, undeva in Arges: https://www.google.ro/maps/place/Davide%C8%99ti+117350/@44.9890443,25.020626,1129m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x40b2c138e44015af:0x8453a6e5f70dc7cc!8m2!3d45.0047942!4d25.0245528

  Si probabil ca daca iei Romania la pozat din satelit, te umpli de patratele d-astea prin paduri. Invizibile de la nivelul solului.

  0
  0
 10. Vlad, ia in calcul inca un amanunt important: Google Maps nu iti arata imagini din satelit de ieri. Unele sunt facut si acum cativa ani de zile. Deci e probabil ca dezastrul sa fie si mai mare.

  0
  0
  • Bravo, asta voiam sa spun si eu. Google face poze (publica de fapt) la cativa ani, in exteriorul oraselor. Deci e posibil sa fie blank acolo acum.

   0
   0
 11. #18 Comentariu nou

  par sa fie arate. ma indoiesc ca cineva a defrisat ilegal si apoi a arat. asa ca e mai propabil sa fie ceva culturi cu plante „medicinale”

  0
  0
 12. #19 Comentariu nou

  Sa vina cei din echipa tvr2 , de la emisiunea ” de-a lu mitica ” sa ancheteze cazu ….. numai ei ar putea afla adevaru din poarta in poarta pe latot satu !

  0
  0
 13. #20 Comentariu nou

  Au defrisat tot pentru ca daca nu o faceau ei o faceau altii pentru ei. am o ruda care a ppatit exact la fel a primit ceva hectare de padure de la stat,a taiat la inceput cu bun-0simt pentru ca ,,am copii si padurea e si a lor „-citat si dupa un an,cand vecinii su terminat ce era la ei si au inceput sa intre la el a ras si el tot. Dealul defrisat a fost retrocedat oamenilor https://www.google.ro/maps/@47.3461922,26.8779812,3050m/data=!3m1!1e3

  0
  0
 14. #21 Comentariu nou

  Motivele au fost expuse aici, in cometarii, foarte exact. De la defrisari parcelare dupa restituire pana la defrisari pentru insamantarea altor ierburi. Problema e, cine are trebui sa ia masuri?

  0
  0
 15. #22 Comentariu nou

  Dacă te uiți in Google Earth în istoric, o să vezi că și în 2002 (cea mai veche poză pe care o au) erau la fel parcelele respective, și erau arate. Comparând cu 2002 o să vezi și că pădurea a mai crescut între timp (erau multe zone cu puieți, acum au crescut, n-a furat nimeni nimic). Probabil au fost/sunt zone de cercetare agricolă (mai izolate de alte culturi, ca să nu se încrucișeze).

  1
  0
 16. #24 Comentariu nou

  Se poate vedea aceste careuri si in padurea Baneasa, desigur ca scopul este altul, apar apoi vilele pe domeniul statului…

  0
  0
 17. #25 Comentariu nou

  nu se vad gaurile din interior din cauza copacilor sau a padurii

  0
  0
 18. #26 Comentariu nou

  Pai, cam toate padurile din jurul Bucurestiului sunt la fel.
  Eu ma plimb des cu bicla la Cernica si numai cine nu vrea nu vede ca padurea a facut picioare, au ramas numai cateva parcele de fandosala la drum sa nu vada dezastrul lumea.
  Iata coordonatele: 44°25’53.2″N 26°17’07.7″E

  0
  0
 19. #28 Comentariu nou

  Pădurile erau ”găurite” şi în 1984. https://earthengine.google.com/timelapse/#v=44.41713,26.54428,11.691,latLng&t=0.00

  Apropo, de urmărit evoluţia şantierului Bucureşti în anii ’80.

  0
  0
 20. #30 Comentariu nou

  Vlad, este f. posibil sa fie foste pepiniete, locuri unde se inmulteau pomii, se semanau diverse specii pentru replantare, apoi cand romsilva a incetet acest proces de regenerare al padurilor, este de asemenea f posibil ca padurarul din acel canton silvic sa fi „pus mana ” pe aceste suprafete si sa le foloseasca in interes propriu cu culturi agricole, mie asa imi pare, daca erau cu puieti, era u in diverse grade de dezvoltare, bu indfiintate toate anul asta.

  0
  0
 21. #31 Comentariu nou

  Eu am ajuns cu motorul intr-un d-asta si va pot da o impresie de la firul absent al ierbii. Pamantul nu contine nici macar radacini sau buturugi, e un pamant afanat, de buna calitate, fiind in padure. Ce am vizitat” eu este un patrat ciudat in padurea Pantelimon. Senzatia mea atunci a fost ca pamantul ala se vinde ca pamant de flori…arata exact ca ceea ce cumpar la saci din dedeman, brico , etc.

  0
  0
 22. #32 Comentariu nou

  In unele paduri pe care le-am frecventat acele dreptunghiuri fara copaci erau pentru vanatoare. Totusi, mult mai putine decat in padurile din articol, si de regula au si ceva foisor (ca un punct de tragere) intr-un anumit loc (pe o latura sau chiar in mijloc). Se pot vedea prin toate padurile din nord (zona Snagov).

  0
  0
 23. #33 Comentariu nou

  Suprafetele care nu sunt impadurire au dimensiuni de 1,8ha; 2,4ha si 3,8ha, nicidecum 20, 30 sau 40 de hectate. Ele pot fi statiuni de cercetare(silvice sau agricole). Acele parcele au fost taiate cu scopul de a le scoate din fondul forester, deoarece ele prezinta lucrari specifice de de indepartare a vegetatiei silvice. In acest caz nu poate fi vorba de niste suprafete de padure care au fost retrocedate unor persoane fizice care au taiat dupa bunul plac!

  0
  0
 24. #35 Comentariu nou

  Hmm .. daca te uiti atent, peste tot in jurul Bucurestiului, in toate padurile si paduricile sunt tot felul de forme geometrice.

  Astea semnalate de tine Vlad, cred ca sunt mai recente si nu au apucat sa fie acoperite cu verdeata.

  0
  0
 25. #36 Comentariu nou

  Da …..
  Extraterestii sunt defapt niste golani la furat de lemn!!!
  Se poate sa-i numiti extraterestrii dar eu i-as numi HOTI !!!!
  Iar dupa cum vedeti au inceput chiar sa duca hotia la nivel de arta ??????

  0
  0
 26. #37 Comentariu nou

  E SIMPLU:DACA CINEVA N-AR FI VAZUT DIN ELICOPTER-ACELE PATRULATERE SE TOT MAREAU PANA CAND INTR-O ZI….DISPAREA….GARDUL-SI-N NAUNTRU-RAMANEA LEOPARDUL IN TOATA NEMERNICIA LUI !

  0
  0
 27. #38 Comentariu nou

  E SIMPLU:DACA CINEVA N-AR FI VAZUT DIN ELICOPTER-ACELE PATRULATERE SE TOT MAREAU PANA CAND INTR-O ZI….DISPAREA….GARDUL-SI-N NAUNTRU-RAMANEA LEOPARDUL IN TOATA NEMERNICIA LUI !FRAIER-DACA CUMPARA NISTE PLASA -CAMUFLATOARE-NE TRAGEA O PLASA MAI MARE!
  SI CE ESTE MAI INTERESANT-ACTELE DE MOSTENITOR CRED CA SE NEGOCIAU-INCA!PE MUZICA DNA DE LA TV!

  0
  0