Cum faceți să vă păstrați credința în dl. Dragnea, stimați concetățeni pesediști?

Liviu Dragnea raspunde intrebarilor presei la evenimentul de semnare a protocolului de susţinere a Partidului Social Democrat de catre PNTCD si PER la alegerile europarlamentare, joi, 28 martie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru că pe acest blog intră și numeroși simpatizanți PSD, fie ei sinceri sau co-interesați, i-aș ruga să ne explice nouă, celor care nu suntem chiar simpatizanți PSD, cum se face că, totuși, atunci când o lume întreagă dezaprobă acțiunile conducerii partidului, conducerea continuă să insiste că toată lumea greșește, în afară de dl. Dragnea.

Adică, serios, cum înțelege un susținător PSD această situație? Cum raționalizează falia asta care e în permanentă creștere? Nu se insinuează nicio bănuială în mintea pesedistului sincer că, totuși, parcă-parcă ceva nu e în regulă nici cu dl. Dragnea, dacă chiar toată-toată lumea (în afară de ruși) sună din sirene și aprinde luminile când aude de șeful PSD de la București?

Ultimul incident de acest fel: Partidul Socialiștilor Europeni (PES – grupul partidelor socialiste din UE și Norvegia, din care face parte și PSD) a anunțat că relațiile cu partidul condus de Liviu Dragnea sunt înghețate până la alegerile europarlamentare „până în momentul în care Guvernul României nu își clarifică angajamentul față de respectarea statului de drept și nu urmează recomandările Comisiei Europene”. De asemenea, după alegerile europene, PES va reevalua relațiile cu PSD și va lua în discuție inclusiv apartenența PSD la familia socialiștilor europeni.

„During the meeting PES President Sergei Stanishev restated the PES’s continued concerns about the rule of law in Romania.

He informed the prime ministers, commissioners and party leaders that until the Romanian Government clarified its commitment to the rule of law and followed the European Commission’s recommendations, the PES leadership will consider relations with the PSD frozen, pending a formal discussion at the next PES Presidency meeting in June, where PSD Romania’s membership of the PES will be discussed.

He concluded by saying that no PES events will be organised with the PSD until this time.” (sursa)

Replica PSD? Ca în toate celelalte cazuri în care aliații noștri au exprimat îngrijorări, avertismente sau proteste față de atacurile la statul de drept, răspunsul a fost că nu s-a înțeles și e și multă răutate în lume.

PSD a transmis că „acest tratament al unor colegi din PES este inadmisibil. Ne putem astepta la mistificari si acuzatii fara acoperire din partea adversarilor politici ai PSD, dar nu din partea propriei familii (…) daca sunt colegi in PES care au ingrijorari cu privire la statul de drept din Romania, asteptam cu interes sa ne spuna concret care sunt aspectele care ii ingrijoreaza (…) toata aceasta poveste legata de statul de drept din Romania este mai degraba o chestiune motivata de o logica electorala, decat de o ingrijorare reala. Toata aceasta efervescenta se va stinge dupa alegerile din 26 mai”. (sursa)

Deci, cum faceți să vă păstrați credința în dl. Dragnea, stimați concetățeni pesediști? Curiozitatea mea (și cred că nu-s singurul) e sinceră, aproape clinică, aș zice.

Articol din categoria: POLITICĂ

217 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    inb4 nu sunt simpatizant psd
    Imi imaginez totusi replica unuia care repeta aceasta mantra pe care insusi LD o indruga zilnic: Sunt interese mari la mijloc.
    asa imi imaginez eu ca vede un simpatizant psd problema.

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Ma indoiesc sincer de demersul tau…. N-o sa primesti nici o declaratie de dragoste ca raspuns…. :))
    Nu de alta, dar dupa „Cum sa recunosti un trol” acuma le ceri sa-si declare singuri identitatea? Ca aia care chiar ii iubesc pe pesedei nu-ti citesc blogul si nu asculta E fm, iar la televiziunile partenere tu n-ai acces….
    🙂 🙂 🙂 🙂

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    E un fel de „cine nu e cu noi, e impotriva noastra” Pai nare dreptate dl Dragnea cand spune ca statul paralel vrea sa distruga tara asta ?? Dece vor iei sa-si impuna punctul de vedere si sa jucam dupe regulile lor ?? Fiecare tara are dreptul sa se organizeze, sa-si impuna propriile legi dupe cum doreste. Orce amestec in treburile noastre interne poate duce la destabilizare din toate punctele de vedere. Sasi vada de treburile lor acolo si sa ne lase pe noi sa guvernam, ca stim noi mai bine care sunt problemele si cum le putem rezolva.

    0
    0
    • #6 Comentariu nou

      „Dupe” cum spuneam, „nare” cum „săși” vadă de treburile lor. Dacă matale îl ROGI pe vecinu sa te lase sa vezi meciul la el, iar când te vezi în casă te apuci de spart semințe și aruncat cojile pe jos, ce zici, „nare” dreptate vecinu când îți trage niște șuturi în fund și te aruncă afară pe scări?

      0
      0
  4. Nu am fost, nu sunt si nici nu voi fi simpatizant PSD insa, citind cele scrise de tine, te intreb:
    Tu cum poti sa pupi in cur pe talharii care au jefuit Romania, mai ales intre 2010-2012, cum poti sa pupi in cur fascistii drogati #rezist, cum poti sa pupi in cur tortionarii comunisti si pe sustinatorii lor, cum poti sa pupi in cur politia politica securisto-stalinisto-nazista de tip mafiot, etc.?
    Imbecilii din UE au demonstrat-o clar: ne vor doar bogatiile tarii la pret de nimic sau gratis.
    De ce cei din PES si ALDE au devenit critici ai guvernului PSD+ALDE? E SIMPLU: toti au membrii proveniti din Germania care e suparata ca Romania s-a opus gazoductului Rusia-Germania, proveniti din Olanda care vor portul Constanta, pe care IohaniSS si Ciolos au vrut sa-l cedeze Olandei si PSD cu ALDE s-au opus. etc.
    Mai continui sa-i pupi in cur pe tradatorii de tara care au votat contra Romaniei si au denigrat Romania in PE?
    Eu, daca sunt pus sa aleg intre cei pe care tu ii pupi in cur si PSD+ALDE, ii aleg pe cei din urma si asa va face orice roman cinstit, demn, patriot si curajos…

    0
    0
    • Excelent, excelent, mulțumesc mult pentru comentariu!

      0
      0
    • jos cu trădătorii de neam și patrie! eliberați patrioții din închisori! moarte nazistului! VEORICA! VE – O – RI – CA!!!

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Cel mai tare ma amuza faptul ca toata raspunsurile sunt “simple”. Frate, nimic nu mai e complex in ziua de azi, la orice putem gasi un raspuns simplu: “e rai ceilalti, nu ne vor binele, sunt interese mari la mijloc, Soros, etc”.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Valterică, băiatuie, ți-am mai zis de jdemii de ori: pastilele alea rămase de la Vadim sunt de mult expirate.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Domnule Valter Cojman, ati uitat un element foarte important din aceasta ecuatie: multi straini mor efectiv de ciuda din cauza faptului ca noi suntem primii la productia de porumb in Europa. Sunt interese mari la mijloc, sa nu uitam asta!

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      M-am uitat pe blogul tau unde pretentia de la cei care scriu este: „comentariile să fie făcute în mod decent”. Cum poti sa ai cerinta asta de la altii in conditiile in care tu te exprimi agresiv si suburban? Tu nu poti fi decent dar vrei sa fie ceilalti? Tu de ce nu vorbesti civilizat?

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      „Tovarase” Cojman,
      Am citit cu profunda atentie si adanca aplecare textul si ideile dvs. transmise pe acest blog.
      Cateva comentarii: in perioada 1990 – 2019, PSD in toate formele sale (FSN, FDSN, PDSR, PSD) a fost direct la guvernare in perioadele 1990- 1996, 2000 -2004, 2012-2015 si 2017- prezent (sursa wikipedia).
      Dumneavoastra vi se pare ca traiti intr-o tara in care sanatatea functioneaza? Ca sistemul de educatie este unul performant? Ca Justitia este independenta? Ca exista o infrastructura rutiera, navala si ferata demna pentru tara europeana? Daca raspunsul este da, la macar una dintre intrebarile de mai sus inseamna ca unul dintre noi traieste intr-o alta realitate.
      Faptul ca Romania este in prezent pe locul 1 in Europa la analfabetism functional, locul 1 in Europa la mortalitate infantila, locul 1 in Europa la infectii intraspitalicesti, locul 1 in Europa la wc-uri exterioare (latrine mai pe romaneste) in afara locuintei, locul 1 in Europa la rata de abandon scolar si in tot acest timp in ultimii 2 ani si jumatate agenda zilnica este ocupa de un singur subiect: incalecarea sistemului de justitie si albirea cazierului unui/ unor infractori dovediti si condamnati ce va spune dvs?
      PSD-ul in forma sa actuala, abjecta, de grup infractional organizat sub blana de organizatie politica reprezinta cred (si sper) punctul cel mai de jos pe care il poate avea clasa politica in Romania. Nu sunt naiv sa imi imaginez, nici macar pentru 1 clipa, ca restul sunt 100% onesti, integri si interesati pana la lacrimi de bunastarea si siguranta cetatenilor Romaniei (chiar daca avem acest lucru scris in Constitutie).
      Insa cu siguranta lichelismul, mafia, rautatea, si impostura pe care le vad la aceste specimene politice de la PSD intrece cu mult ceea ce credeam ca se poate la o clasa politica – de orice coloratura.
      Personal cred ca cei care justifica (in orice fel) actiunile si atitudinea PSD-ului fie sunt „troli”fie sunt de-a dreptul idioti.
      Si credinta mea este ca cu niciuna din aceste doua categorii nu se poate discuta: cu primii pentru ca ei sunt mercenari. Cu a doua categorie pentru ca pur si simplu nu au capacitatea de a intelege realitatea nici daca ar fi la curul lor.
      Asa ca „tovarase” Cojman, continua sa mananci cacat!

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      @Razvan
      PSD-ul a fost la putere mai multi ani, as zice eu. Iata:
      – 2006 – 2008 – guvernul Tariceanu sustinut din Parlament de PSD
      – 2009 – Guvernul Boc 1 in alianta cu PSD
      – 2016 – Guvernul Ciolos votat de PSD in parlament. Cu toata simpatia pentru domnul Ciolos, el nu a putut sa faca tot ce a vrut. PSD ar fi putut oricand sa doboare guvernul cu o motiune de cenzura. Sigur, nu era dezastrul de acum dar nimeni nu isi permitea sa sfideze PSDul.
      In fine, faptul ca acest partid mai e votat dupa dezastrul oe care l-a produs mi se pare un simptom de nebunie colectiva.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      @Valter Cojman: vă susțin, eu știam demult că Petreanu și Luca, băiatul de la Știri sportive sunt vânduţi…s-au demascat, s-au demascat!!!

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Irecuperabil…
      E trist, e foarte trist, pt. că din comentariul lui recunoști toate temele false și manipulatoare ,, dezbătute” la unele posturi tv, foarte nocive dar și protejate de CNA, posturi prin care pezdeul reușește să țină captiva o parte a electoratului sau.

      0
      0
    • Comentariu venit de la aceeași persoană care scrie asta la el pe blog:
      „Acesta este blogul personal al omului: VALTER COJMAN… Cei care vor să facă comentarii o pot face fără restricţii cu o singură condiţie: comentariile să fie făcute în mod decent. În caz contrar, acestea vor fi şterse imediat. ”
      LOL!

      0
      0
    • #19 Comentariu nou

      Am intrat pe blog-ul domnului, dar si pe pagina de facebook, care mi se pare mult mai savuroasa. Doamne … n-ai ce sa combati, ce sa indrepti. Nino-nino

      0
      0
    • #20 Comentariu nou

      Bravo, bravo tovarășe! Din păcate ai uitat sa menționezi agenturili straine. Frumos derapajul logic, incepi cu „… si nici nu voi fi simpatizant PSD” si termini cu „daca sunt pus sa aleg intre cei pe care tu ii pupi in cur si PSD+ALDE, ii aleg pe cei din urma”.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Iaca trolul !

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Domnule Coman, vad ca sunteți cu adevărat portavocea minunați lor domni PSD iști.
      Va întreb delicat și calm:De unde știți ca #rezist sunt doar drogați? Le furnizați cumva dvs marfa? Dacă da, ar trebui sa faceți pușcărie.
      Următorul aspect :ați uitat sa menționați de minunății guvernanți care se împrumută „fără număr” pentru a putea susține aceasta politica infecta pe care o duc.
      Banii tarii sunt pe mana unui om care a fost prins cu banii în sacoșă, care a picat un test poligraf și care avea ascunse tablouri în pereți.
      Suntem un popor conduși de oameni care își fac analizele la privat pt ca le este frica sa intre în spitalele de stat, pt ca nu cumva sa se îmbolnăvească ca ceilalți fraieri care au făcut acest lucru.
      Sunteți de toată jena ca încercați sa manipulați lumea cu aceate comentarii.
      Am eu impresia sau CURUL LUI DRAGNEA e asa curat datorita pupaturilor dvs.
      Mai beți și niște apa sa se ducă mirosul

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      @Valter Cojman – Daca tot e vorba de bogatiile tarii pe care le vor strainii…cine a dat petrolul tarii la OMV ? Nu cumva guvernul PSD ? Onoratul domn Nastase ? Si unde sunt autostrazile promise, din taxa aia pe benzina ? Care se va duce fix ,,in infrastructura mare,, ? Dar minunatul program de dezvoltare rurala, unde stimatii primari PSD platesc pe un corp de iluminat de 50 euro vreo 2200 de euro ? Si impart contractul de 200 000 de euro in doua, ca pana la 100 000 e incredintare directa, cui vrea muschii lor. De minunea din Teleorman ai auzit ? Acolo 1 km are doar 800 de metri ! La firma ( care bineinteles ca nu e a lui Dragnea ) TELDRUM ! De spitale nu mai zic ca m-am saturat ! Si tot noi suntem fascisti si leninisti ? Ar trebui sa tacem si sa-i lasam sa jefuiasca linistiti pe patriotii PSD ! Ca doar meritam mai mult, nu ? Niste analfabeti si impostori, o tagma de jefuitori. Intr-o tara normala una ca Dancila nu ajungea nici secretara de primarie. Dragnea a pus-o sa-i execute ordinele. Frumos tablou, este ?

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      Intr-un singur comentariu, pe nerăsuflate, au fost expuse toate temele lansate de Antena 3 . Nu ca fac parte din urmăritorii lor dar am in familie persoane care-i sorb cuvintele debitate de Gadea și compania ! Părerea mea este ca domnul suferă de o boala netratabila, o boala care din păcate se generalizează și ca o molima e greu de eradicat. Ceea ce a spus omul asta provine dintr-o credință ce nici un buldozer din lumea asta nu o poate demola ! Efectiv oamenii de genul asta trăiesc pentru asta și lumea lor se învârte numai in jurul acestor idei . E grav !

      0
      0
  5. #25 Comentariu nou

    Ne e tot mai greu 😀

    0
    0
  6. #27 Comentariu nou

    Pe mine ma îngrijorează nu atat Dragnea, cat cei din conducerea PSD care il urmează orbeste.
    Dragnea va pleca la un moment dat, la bulau sper, insa se va ivi altul, la fel sau poate mai rau, sustinut de aceeasi haită.

    Ma uit la disidenta lui Ponta. Imi aduc aminte de Iliescu. Sa nu cadem in capcana din 89, cand a disparut Ceasca, insa nomenclatura PCR a continuat sa conduca, cu cateva întreruperi, 30 de ani.

    0
    0
    • #28 Comentariu nou

      Nu doar nomenclatura a ramas ci si procurorii ceausisti care primesc si premii.

      0
      0
    • #29 Comentariu nou

      Domnilor, voi ati uitat cine a fost președintele Senatului pana in 1992.
      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Bârlădeanu
      Nu a învins nicio Revoluție. Încă luptăm la baioneta.
      Si au tupeul, partidul ce-l are ca președinte de onoare pe Iliescu sa vorbeasca de torționari!!
      Pur si simplu PSD-ul a dat optimul în notiunea de curvă politică.
      Dl. Petrescu, cine mai poate crede astăzi în PSD este retard mintal sa un ticălos maxim interesat în afaceri necinstite cu statul.

      0
      0
  7. #30 Comentariu nou

    In momentul de fata a vota pesede la europarlamentare e ca si cum te-ar suna unul cu metoda accidentul si te-ai duce repede sa-i pui bani in cont
    Repet – votezi la EUROparlamentare un partid paria in EUROpa. Nu mai vorbim de calitatea si CV-ul candidatilor – garantez ca TOTI pica interviul la orice firma care se respecta.

    0
    0
  8. #31 Comentariu nou

    Vlad, aș comenta mai pe larg (neurologia alegerilor politice e fascinantă), dar ar ieși de un articol întreg. Pe scurt, alegerea politică este una eminamente emoțională, baza fiind una dintre emoțiile ancestrale: frica. PSD e, în esență, conservator-naționalist cu accente fasciste. Persoanele conservatoare au „centrul fricii” mai mare și mai activ decât cele progresiste. Un conservator își trăiește viața condus de temeri. Artificiile explicative (haștagi, străinul lacom etc) sunt invenții post-factum pentru a explica emoția. De-aia logica e inutilă în discuția cu un conservator, după cum vezi. Mulți cred sincer povestea cu străinul răuvoitor, pentru că asta le dictează porțiunea animalică din creier răspunzătoare de frică. Disonanța cognitivă e rezolvată prin ignorarea realității. Simplu.

    Pentru toate cele de mai sus există știință, disponibilă la liber pe net. Căutați.

    0
    0
    • @CB: Abia astept articolul tau despre neurologia alegerilor!

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      @CB – Va cam place sa folosesti cuvinte mari si complicate. Trebbuie sa vin cu dictionarul la mine.
      Dar si tu ar trebui sa il folosesti din cand in cand.

      Neurologia e despre anatomie – e cu radacini nervoase, ganglioni spinali, maduva spinarii, muschi scheletici, etc. Psihologia e probabil termenul pe care il cauti. Dar probabil psihologie suna prea banal 😀
      Dap, si disonanta cognitiva apartine de psihologie.

      Sau poate vorbesc eu prostii, n-ar fi prima oara. 🙂

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Corectura:
      * sa folositi
      * dar si dumneavoasta ar trebui sa il folositi

      Vorbesc prostii si prost.

      0
      0
    • #35 Comentariu nou

      Ciprian, neurologia studiază nu doar biologia, ci și modul de funcționare a creierului. Există științe de graniță (psihoneurologia, ce căutai tu, dar și psihoneuroimunoligie sau psihoneuroendocrinologie) a căror apariție a fost facilitată de tehnicile moderne de imagistică medicală (RMN funcțional, de exemplu). Folosesc cuvinte mari? Eu zic că folosesc cuvintele dedicate în literatura de specialitate. În cazul de față prin „neurologia alegerilor politice” înțeleg exact asta: modul în care funcționează creierul în momentul alegerii sau în momentul contestării alegerii. Care formațiuni corticale sunt folosite, cât de intens etc. Deci, neurologie. Că există legături strânse cu psihologia, e adevărat. Dar până acum nu mi s-a întâmplat să confund științele și sper să nu comit această eroare nici în continuare.

      0
      0
    • #36 Comentariu nou

      @CB Multumesc pentru explicatii.
      Parerea mea este ca ai fi mult mai bine inteles si apreciat daca ai folosi cuvinte mai simple, exemple.
      Eu sunt de acord ca astia or fi termenii in literatura de specialitate.
      Dar decodorul nostru (cel putin al meu) de informatii nu e asa avansat si de aia as prefera ca o parte din decriptare sa se filtreze / la tine, la transmitator. Altfel, ma duc direct la sursa, iau direct informatia de acolo si pe tine te suntez. Na ca am folosit si io cuvinte ne-normale 🙂

      0
      0
    • #37 Comentariu nou

      Cip,

      Îmi asum critica ta. Ai dreptate, e mai folositor să fiu explicit decât să fiu exact. Sunt un pic împărțit, și așa elimin foarte multe informații, mi-e teamă să nu devin simplist, șablonard, încercând să fiu limpede – dar asta ține de abilitățile mele de scriitură. M-ai pus pe gânduri.

      0
      0
    • #38 Comentariu nou

      Este pe naiba PSD conservator. De fapt, este un partid progresist de stanga, dar unul foarte oportunist. La fel ca orice partid de stanga are grija sa isi rasplateasca electoratul, care depinde de pomenile sale. Electoratul sau ii este fidel pentru ca ii reprezinta interesele, primeste de la el mai mult decat poate spera ca poate primi vreodata de la altii, pentru ca asta ar insemna oricum bagarea tarii in faliment. Nu are nici o conexiune cu neuronologia ci doar cu stomacul sau intestinul. Electoratul clasic PSD este dependent de stat si PSD se poate baza pe el, dar acest electorat nu e suficient. Mai trebuie sa rupa si din alte parti. Majoritatea electoratului romanesc are tendinte de dreapta conservatoare, dar la modul cel mai difuz. Asa ca PSD are grija s-a mareasca salarii si pensii, dar evita oportunist sa se dea in stamba cu progresismul, ba chiar imbraca uneori haina conservatorismului, strict din oportunism electoral. Marea teama a PSD nu e legata nici de hastagistii nici de strainii lacomi, astea sunt doar fleacuri confortabile pe care le cultiva pentru a bruia alte dicutii pe teme incomode. Lucrul de care se teme cu adevarat PSD este mobilizarea electoratului impotriva sa de catre un partid conservator asemeni PIS in Polonia, lucru care i-ar fi fatal. Asa cum a fost fatal si socialistilor polonezi, care practic au disparut de pe scena politica pe care inainte o dominau. Asa ca mimeaza viclean sprijin pentru initiative conservatoare precum CpF doar pentru a le impiedica sa prinda aripi si manevreaza partide satelit ultarnationaliste precum Romania Mare, al caror singur rol e compromiterea ideilor de dreapta si semanarea confuziei.

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      ventidius,

      nu pot decât să admir siguranţa extremă cu care vorbeşti (scrii). Aceeaşi siguranţă pe care omenirea a avut-o despre ţestoasele pe care se sprijinea Pământul. Sau despre soarele care se rotea în jurul Pământului. Sau siguranţa celor are susţin că Pământul e plat, aselenizarea a fost filmată pe pământ iar pe JFK l-au răpit marţienii. Fără dovezi, fără argumente, siguranţa suficientă şi obtuză a lui „Las’ că ştiu eu”.

      Eu nu reuşesc să am această siguranţă, mărturisesc cu ruşine. Aşa că o să mă retrag între articolele mele ştiinţifice, lăsându-te pe tine să explici mai departe cât de progresist e PSD.

      0
      0
    • #40 Comentariu nou

      @CB
      Acum, daca tu numesti argumente afirmatiile astea cu centrul fricii mai mare la conservatori decat la progresisti, chiar raman fara cuvinte, ce sa mai zic de argumente. Inteleg ca PSD nu e un pardid de stanga pe gustul tau si nu numai al tau, ca refuza sa puna in aplicare puritatea ideologica trasata de Critic Atac, dar de aici pana la partid conservator e cale lunga.
      Nu stiu cum era cu sustinatorii teoriei cu testoasele, habar n-aveam ca omenirea a crezut vreodata in asa ceva, eu n-am auzit de teoria respectiva decat intr-o butada al lui Bertrand Russell, cred. Teoriile conspirationiste nu m-au atras niciodata, fie ca pun la indoiala aselenizarea sau vinovatia lui Oswald, care mie imi par cat se poate de credibile. Cat priveste siguranta celor care refuzau sa creada ca pamantul se invarte in jurul Soarelui, aici nu prea ai nimerit-o cu exemplul, in perioada celebrei dispute majoritatea argumentelor si observatiilor stiintifice contraziceau heliocentrismul. Ar fi mers daca ai fi vrut sa sustii ca cele mai trasnite convingeri pot impinge stiinta inainte. Putini din sustinatorii acestei teorii isi bazau convingerile pe argumente stiintifice acceptabile, Descartes si Galilei sunt doar rare exceptii. Chiar si acestia sufereau din lipsa de argumente convingatoare, de unde tendinta de apela la argumente teologice(primele argumente si observatii stiintifice pozitive au fost aduse mult mai tarziu,abia in sec. XVIII, ale lor erau negative, contraziceau parti secundare ale teoriei geocentrice fara a o valida in vreun fel pe cea pe care o sustineau ei). In rest, marea majoritate a sustinatorilor teoriei, printre ei remarcandu-se Giordano Bruno si Kepler, au aderat la ea doar ca urmare a misticismului lor teofilozofic si obsesiilor hermeneutice, multa vreme miscarea heliocentrista semanand cu o secta religioasa, de unde si interesul inchizitiei, nu prea interesata de stiinta in sine. Pentru Kepler, spre exemplu, care si-a descoperit legile care l-au facut celebru cautand dovezi al designului inteligent al creatiei in miscarea planetelor, soarele era intruparea materiala a lui dumnezeu, inzestrata cu suflet si vointa, iar a sustine ca pamantul e in centrul universului si ca soarele se invarte ca un paj in jurul lui nu putea fi altceva decat o blasfemie antropocentrista. Nu e de mirare ca Descartes, care ii aprecia totusi optica, refuza sa considere astronomia sa ca avand treaba cu stiinta, cel mult cu astrologia, pe care dealtfel Kepler o si practica cu succes.

      0
      0
    • #41 Comentariu nou

      ventidius,

      daca tu numesti argumente afirmatiile astea cu centrul fricii mai mare la conservatori decat la progresisti, chiar raman fara cuvinte te caracterizează exact și complet: refuzul datelor științifice care nu corespund părerilor tale preconcepute. După cum spuneam, pe acest subiect există o serie de studii științifice, cel mai cunoscut (dar nu singurul) fiind al Universității Yale.

      Cred că ești sincer atunci când negi știința și o înlocuiești cu părerile tale. Este marca obscurantismului, a refuzului învățării, a apologiei prostiei programatice. Cei mai mulți dintre cei ca tine mor la fel de întunecați la minte ca atunci când trăiau, pentru că fundația trufiei lor este refuzul de a învăța.

      Mă rog, Biblia zice că veți fi fericiți în lumea de apoi. O fi și ăsta un motiv, ce să zic…

      0
      0
    • #42 Comentariu nou

      CB (salut CB) are dreptate – PSD nu este in acest moment un partid socialist (poate tocmai de aceea ii doare fix …la basca de ce au zis/facut papagalii de la PES), ci un partid conservator nationalist, fara insa tendinte fasciste. Se afla exact pe aceeasi directie pe care se afla si celelalte diverse partide care formeaza deja grupul suveranist in cadrul UE. Sunt deja 11 tari in care acest curent este prezent, constituind acea masa critica capabila sa dea o lovitura dura UE. Putin/Rusia profita la maxim de aceasta situatie, ar fi dealtfel prea fraieri sa nu o faca. La fel cum recentul raport mueller nu a gasit nici o dovada in asa zisa implicare rusa in alegerea presedintelui, nici in europa trolli lui putin nu au treaba cu ce se intampla acum. ca le convine sa se creada asta, e cu totul altceva.

      0
      0
    • #43 Comentariu nou

      @CB
      Toate postarile tale care le preced pe ale mele nu sunt altceva decat o succesiuni de afirmații, nesustinute de vreun argument, fără vreo trimitere concretă la vreun studiu sau la date stiintifice, condimentate în schimb, ici si colo cu cate un atac la persoana. O fi altul la persoana pentru unii un argument, dar în mod clar nu e o dovadă de inteligenta. In contextul asta, reproșul tau arogant si suficient e cel putin bizar, dacă nu ridicol. Nu neg stiinta, stai linistit, chiar dacă nu ridic altare pentru infailibilitatea ei. Spre meritul ei stiinta e evolutiva. Cu numai un deceniu în urmă astfel de studii susțineau că nivelul de inteligenta mediu al populației subsahariene este undeva sub nivelul retardului mintal. Azi, aceste studii au fost interpretate, nuanțate, contrazise uneori de alte studii. Studiile de ieri sunt reevaluate de cele de azi, cele de azi de cele de mâine.
      Poti sa te retragi oricand din partea mea printre studiile tale, nu cred ca voi suferi cine știe ce pagubă.

      0
      0
    • Venitidus, sincer, cred tie e si e greu sa-ti provoace cineva vreo paguba.

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      Hello bugsy! 😀

      Apreciez că esti de acord cu mine, mai ales ținând cont că noi doi nu prea am fost de acord până acum. Aprecierea tendințelor fasciste e deocamdată destul de subiectivă, recunosc. Poate sunt eu mai paranoic.

      (Offtopic: vorbești de raportul Mueller, ăla pe care nu l-a văzut nimeni în afara lui Barr, adică Adina Florea lui Trump? Ăla la care Barr a prezentat un soi de povestire a rezumatului cu care Mueller a refuzat să aibă de-a face? Ăla care-l exonerează (nu) pe Trump așa tare că Barr-dina Florea refuză să-l prezinte Congresului, de tare ce-l exonereaza pe Trump?)

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      @ Vad Petrescu
      Sincer, nu inteleg deloc care e intelesul afirmație tale.

      0
      0
    • Stiu :))))

      0
      0
    • #48 Comentariu nou

      @ Vlad Petreanu
      Ei, asta e!

      0
      0
    • #49 Comentariu nou

      @Cip: când cartea e greu de citit, de cele mai multe ori e de vină cititorul

      @CB: eşti dator să dezvolţi

      0
      0
    • #50 Comentariu nou

      Am citit comentariile!
      Sper să vă reveniți!
      Încercați să vă lămuriți ce fel de partid e PSD?
      Încercați mai întâi să demonstrați că este partid!
      Nu o să vă iasă demonstrația.
      Credeți că PSD va deveni vreodată partid?
      Poate așa cum spune CB, unul fascist.

      0
      0
    • #51 Comentariu nou

      CB e convins se pare de faptul ca problemele noastre politice tin de fiziologia creierului conservatorilor, care au amigdala mai dezvoltata decat favoritii lui socialisti, zisi liberali. Pare obsedat de neurologie, stiinta celebra pentru rateurile sale, reponsabila pentru handicaparea a zeci de mii de oameni, multumita unor savanti straluciti, atat de convinsi de adevarurile studiilor lor, incat nu au ezitat sa lobotomizeze pacienti pe scara larga, pentru orice fleac, chiar impotriva vointei lor. Se pare ca consevatorii au centrul fricii mai dezvoltat decat stagistii, fiind dominati de temeri si fobii. O fi adevarat in unele cazuri. Problema e ca amigdala nu e doar centrul fricii, ci al tuturor emotiilor, fiind resposabila de managementul acestora. O amigdala mai dezvoltata nu presupune numai o capacitate mai mare de a avea temeri, ci si de le controla, de a identifica pericole, de a intelege semenii, de integrare sociala, de a avea inteligenta emotionala.

      0
      0
    • #52 Comentariu nou

      Prostiile spuse de „ventidius” sunt mult prea multe pentru a le demonta în întregime. Totuși, pentru că nu vreau să las o voce afonă și neinformată să mânjească munca atâtor oameni de știință, voi preciza:

      1. Neurologia este o știință matură, chiar dacă încă se dezvoltă accelerat, care are locul ei intre științele exacte
      2. Intre lobotomii și neurologia modernă, neinvazivă, este tot atâta legătură cât este intre felcerii cu măști de ciori care lăsau sânge bolnavilor în Evul Mediu și medicina modernă.
      3. A spune că amigdala e responsabilă de inteligența emoțională e ca și cum ai spune că drogul krokodil e responsabil de însănătoșirea dependenților. Amigdala, fără control, te aduce la stadiul de animal. Pentru inteligență emoțională este nevoie să întărești cortexul pre-frontal, ca acesta să preia conducerea de la amigdală. Persoanele care meditează, de exemplu, și care sunt caracterizate (ca grup) de un EQ peste cele care nu meditează, au cortexul pre-frontal mai dezvoltat (ca dimensiuni și ca densitate neuronală) și amigdala mai mică, mai puțin densă și mai puțin reactivă.
      4. „Amigdala e responsabila de managementul emotiilor” este o aberație neștiințifică de o magnitudine incalculabilă (amigdala generează emoțiile; managementul lor este una dintre funcțiile executive localizate în cortexul pre-frontal). Doar propoziția asta, singură, descalifică emițătorul ei din orice poziție în afara celei „la loc în bancă, pune mana pe carte”.

      0
      0
    • #53 Comentariu nou

      Faptul ca azi neurochirurgia s-a mai calmat , dupa decenii de scandaluri, in care a fost implicata nu sterge abuzurile din trecut. Inca mai suprvietuiesc victime ale sale. Cele ale medicilor ciumei, caci ei purtau mastile alea, pot fi mai usor iertate. Ei macar incercau sa faca fata unor situatii disperate, catastrofale, punandu-si viata in pericol, caci mureau pe capete, alaturi de pacientii lor.
      Amigdala nu e responsabila direct de managementul emotiilor, e o eroare de exprimare pe care mi-o asum. Nu am spus insa si că „amigdala e responsabilă de inteligența emoțională”. Asta iti aprtine. Eu am spus ca o amigdala mai dezvoltata implica o capacitate mai mare de a avea inteligenta emotionala, e cu totul altceva. Asta pentru ca inteligenta emotionala este dependenta de capacitatea de a recunoaste emotiile celorlalti, functie esentiala a amigdalei.

      0
      0
    • #54 Comentariu nou

      @ventidius
      A da salariu mai mare la medici numesti pomana. Inseamna ca si cei care primesc salariu de la firme private de fapt primesc tot pomana.
      PSD nu este progresist. Printre altele nu le are cu ‘parinte 1 si parinte 2 sau ‘ascunde crucea ca se streseaza satanistii si islamistii’
      Se tot repeta ‘electoratul este dependent de stat si multi afaceristi smecheri fac contracte cu statul. Deci e rau cu statul. Dar Bechtel care a dat tzeapa ca nu putem spune ca a facut afaceri, nu tot cu statul a avut contract? EADS a facut afaceri tot cu statul. EADS sunt aia cu un mare dosar la DNA peste care cineva a stat cu poponeata pana s-a prescris.

      0
      0
    • #55 Comentariu nou

      Nu văd legatura intre conservatorism și pesede. Mă consider conservator si nu am votat niciodata pesedeul (nici chiar in varianta usl, când mulți actuali rezistenți si progresiști au făcut-o).
      Conservatorismul a fost denigrat ani de zile, tocmai pentru a putea fi asimilat de mulți lui Orban, Salvini, Le Pen si pesedeului.
      Conservatorii nu traiesc cu frică, poate doar cand vad cât teren câștiga extremismul leftardian.

      0
      0
    • #56 Comentariu nou

      @Gusti
      Se cheama pomana si sa dai salarii la medici dacă lucrează la stat si salariile sunt marite din motive electorale peste posibilitățile țării. Salariile privatilor de regula nu sunt plătite de contribuabili, exceptând situațiile în care privatii respectivi depind de contractele de la stat.Dreapta înseamnă in mod ideal intervenție minima a statului, limitată de preferabil la armata si ordine publica, invatamant elementar si medicina de urgență. Tot restul poate fi făcut de privați, inclusiv sănătate, infrastructura, invatamant secundar si univeritar, pensii. Ca urmare, orice extindere a implicarii financiare sau a controlului statului, inclusiv prin programe mari de investitii, sunt măsuri de stanga, la fel desființarea pilonulu II.
      Am explicat mai sus de ce se ferește PSD de promovarea unor măsuri progresiste populare în occident, dar fara priza(inca) in est. Mi-aș dori să facă altminteri, ar fi o cale sigură sa devina istorie, electoratul care ar accepta asemenea măsuri e limitat la cel mult 15%, pe care ar trebui să se si bată si cu USR. Totusi PSD voteaza consecvent progresist în parlamentul european si are legături strânse cu militanții progresiști, fie ei ecologisti sau pro-gay, printre care sunt destui care sprijina activ sau au sprijinit acest partid. Si PSD a știutmai mereu să îi mobilizeze cand a avut nevoie, cum au facut-o împotriva lui Basescu. PSD nu e partid de dreapta, sau nu e astfel decât in mintea unor extremiștii de stânga cărora le pute stangismul moderat de oportunism al PSD.

      0
      0
  9. Ei, e simplu:
    1. Orice om îi e greu să-și recunoască opțiunile electorale murare în mod public. De aia declară duplicitar, la sondajele de opinie, că vor vota ALDE, dar în cabină vor pune ștampila tot pe trandafiri.
    2. Votanții PSD au votat, în proporție covârșitoare, de: 1. foame, sau 2. prostie (efectiv ei mai mult nu știu, le e străin, lumea actuală e prea complicată pentru ei).
    3. S-a stabilit că, la fanii hardcore, simpatia față de un anume partid e la fel de irațională ca alegerea unei echipe sportive: adică factorul cerebral tinde spre zero.
    Și vedeți că unele principii de mai sus se aplică și la tabăra noastră, ce s-o mai dăm cotită.

    0
    0
    • #58 Comentariu nou

      Se numeste fixatie.

      0
      0
    • #59 Comentariu nou

      Pare ca il descrii pe taica-miu si pe socra-miu. 🙂 Ambii cu aceleasi optiuni fotbalistice si politice (PSD).
      Cu ambii am incetat de mult sa ma mai cert…
      Eu sunt convins ca in adancul sufletelor lor sunt constienti ca e gresit si profund eronat sa alegi PSD-ul, insa altceva ii sperie, alta optiune politica nu vorbeste pe limbajul lor, alte partide nu ajung pe frecventa lor… din pacate.

      0
      0
  10. #60 Comentariu nou

    Fixatie cred ca e termenul. (auzi doar ceea ce iti confirma teoria).

    Si nu, nu apare doar la oameni needucati. Sunt piloti care au prabusit avioane din cauza fixatiei.

    0
    0
  11. #61 Comentariu nou

    Da, sunt membru PSD. Prin urmare, mai mult decât un simpatizant. Nu că ăsta ar fi un semn al superiorității.
    Mă consider un tip destul de rațional, prin urmare îmi pun întrebări. Și da, mă întreb de ce vin acele semnale, care concordă cumva cu lucrurile pe care le văd.
    Dar, tot așa, îmi pun întrebări și altfel. Nu cumva există o oarecare posibilitate ca și explicația de mai sus să fie validă? Să existe interese economice pentur ca anumite lucruri să fie păstrate în același fel? Existența dublului standard la calitatea produselor ar fi putut rămâne doar o supoziție, sau doar subiect de articol pe siteuri din alea sinistre cu daci, bubuli, saurieni și găuri prin Bucegi. Dar uite că niște unii, de prin est, români, maghiari, germ…hm, o mă opresc aici, au insistat să nu mai fie alimente proaste. O fi meritul PSD? Poate da, poate nu, admit că aici e discutabil.
    Or mai fi și interese politice. Eu în cheia asta citesc știrile privind ”înghețarea” relațiilor până la alegeri. Din nou, admit că s-ar putea să n-am dreptate, dar poate traducerea e ”să vedem ce scor scoateți în mai, că s-ar putea să avem nevoie de voi”.
    Mă întorc la ce întrebai. Mă uit la colegii mei, ăia simpli. Așa merg mai departe.

    0
    0
    • Multumesc pentru explicatii, Petru.

      0
      0
    • #63 Comentariu nou

      @Petru – pana la dublul standard in ceea ce priveste calitatea produselor (nu contest ca exista, dar nu ne obliga nimeni sa le cumparam/consumam) nu crezi ca ar fi mai indicat sa ne rezolvam noi problemele noastre, pe care le avem, practic, dintotdeauna? Gen, infrastructura, educatie, etc? Tot UE impiedica PSD-ul sa rezolve astea? Saracii se roaga de noi sa ne dea bani sa rezolvam astea, PSD-ul nu si nu, noi vrem PPP…

      0
      0
    • #64 Comentariu nou

      @Petru
      Curiozitatea mea este cum ajungi sa fi membru PSD? Dumneavoastra cum ati ajuns sa va inscrieti in partid? Ce v-a determinat?

      0
      0
    • #65 Comentariu nou

      Petru, nu vrea sa comentez calitatea de membru la o grupare infractionala. Vreau doqr sa inteleg la ce interese te referi? Nu l-a lasat UE pe psd sa faca autostrazi? Nu l-a lasat UE pe psd sa faca spitale? A fost in interesul UE ca psd sa distruga o tara? Dupa parerea mea, interesul este exclusiv al acestei grupari infractionale. Sa fure tot ce pot. Cand ma uit la calitatea ministrilor psd, cum poate cineva sa-mi spuna de interese oculte din afara granitelor?? Nu avem nevoie de nimeni sa ne distruga. O facem foarte bine… singuri.

      0
      0
    • #66 Comentariu nou

      Este off topic dar eu așa știu să s-au întâmplat lucrurile, poate mă insel:
      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ue-pregateste-zlista-neagra-a-produselor-cu-dublu-standard-cum-vor-fi-diferentiate.html
      Și inca una:
      https://revista22.ro/actualitate-interna/romnia-nu-a-avut-niciun-reprezentant-la-summitul-despre-dublul-standard-la-alimentele-din-ue
      De aia zic, „niste aia din est” printre care nu și Romania-psd, că aia erau la guvernare. Mai discutam despre dublu standard al limbajului celor din psd care prinde mai mereu la cei care nu se informează cat de cat, adică care va să zică, „colegii mei, aia simpli”?

      0
      0
    • @Constantin – mi-ai luat linkul din gură, ca să zic așa 🙂

      0
      0
    • #68 Comentariu nou

      @Vlad, se mai întâmplă🙃
      Acum stăteam și mă gândeam la o chestiune: au ajuns cei din psd in așa fel încât orice ar zice, scrie sau mai știu eu ce fel de tip de comunicare ar mai folosi, este aproape imposibil să nu le poți da peste nas cu propriile ziceri și fapte. O fi karma?
      Ce nu înțeleg eu, este următorul lucru: cu atâtea mijloace de informare și din așa de multe surse, cum își țin captivi simpatizanții/alergătorii?
      Adică oamenii ăștia, nu văd decât prin ochii alora care îi mint in cel mai jenant mod, chiar înghit orice gălușcă?

      0
      0
    • #69 Comentariu nou

      Just. De ce a acoperit PSD chestia cu dublul standard la alimente? Studiul initial a fost comandat de guvernul Ciolos si, e drept, continuat de domnul Daea. De fapt, domnul Daea nu are nicio legatura cu el dar cativa functionari mai competenti s-au tinut de capul lui sa nu opreasca ce incepuse guvernul Ciolos. Deci, daca vreti sa fiti aparati de potentialele abuzuri ale unor corporatii votati oameni inteligenti si care au demonstrat deja ca se pricep.

      0
      0
  12. #70 Comentariu nou

    Motivul pentru care nimeni din PSD sau din simpatizanti nu se revolta impotriva liderului sau, tine de un fapt simplu, in acest moment inca au ceva de castigat cu Liviu Dragnea la butoane, simpatizanti, votanti, membri etc. In momentul in care, domnu Liviu, nu mai reprezinta un pariu castigator, acesta va fi devorat. Istoric PSD si-a devorat liderii, indiferent de numele lor, ma indoiesc ca Liviu Dragnea va ajunge mai departe de Iliescu sau Nastase.
    Al doilea lucru, care trebuie inteles, este faptul ca liderii PSD actuali, vorbesc pentru un electorat nostalgic dupa anii 90, ce l-a dus pe Vadim in turul 2 din 2000. Fix din cauza asta, Liviu Dragnea(omul, nu liderul) are o cota de 5-6%.

    0
    0
  13. #71 Comentariu nou

    * sa folositi
    * dar si dumneavoasta ar trebui sa il folositi

    Vorbesc prostii si prost.

    0
    0
  14. #72 Comentariu nou

    dincolo de fixații și frici, important este ca oamenii să-și păstreze activ spiritul critic, auto-reflexiv, să aibă curiozități și să se informeze din mai multe surse. Câți cunoașteți din tabăra ex-pcr/securitate (adică psd-alde) care să facă asta? Despre asta e vorba. Direcția spre care ne îndreaptă narativele: pe asta trebuie pus accentul. Avem de ales între a rămâne și – mai ales – a contribui la familia europeană desemnată de UE, sau în a ne declara independența, ceea ce ne pune direct sclavi estului: Rusia, din spatele căreia rânjește China.

    0
    0
  15. #73 Comentariu nou

    Interese. 3 exemple pe care le cunosc personal
    1. Ruda (prin alianta) lucreaza la serviciul de cetatenii (munca de birou + ocazional ghiseu), apartine de MAI, asteapta cu mare interes posibilitatea de pensioare la varsta de 50 ani, cu pensie intre 4000 si 6000 RON net. Unchiul acestei persoane este deja pensionat din acest serviciu, membru de partid cu state vechi, portita de intrare in serviciu.
    2. Prieten, studii superioare in constructii, lucreaza la firma unei primarii. Salariu foarte bun, program lejer – Primarul PSD l-a ajutat sa-si cumpere teren si sa-si ridice o casa cu materiale si forta de munca de la firmele primariei. Probabil nu va vota PSD, dar toti muncitorii care i-au lucrat la casa se simt ‘indatorati’ catre primar. Ca si cum i-ar plati din banii lui.
    3. Firma de constructii care subcontracteaza de la firma de mai sus pe banda rulanta, are o buna parte a angajatilor inscrisi la acelasi partid, pentru bunul mers al afacerii…

    Un lucru mi-a parut comun in diverse discutii, dar o sa-l citez pe prietenul de la pct2: „Sunt interese prea mari, si prea multi oameni implicati. Nu s-au schimbat lucrurile astea de 30 de ani si crezi tu ca se vor schimba in urmatorii 30? O sa mai pice cate unul, altul, chiar si Dragnea o sa fie mazilit, dar relatiile de la baza piramidei nu se vor schimba prea curand. Toti vrem sa scapam de hotii si coruptii de sus, dar daca se poate fara sa se schimbe nimic pentru astia mici, de jos.”
    Sau cum zice Moise „cei mai mulți repondenți s-au gândit la impozitarea mai drastică a veniturilor altora, și la o impozitare mai mică a salariului lor”. La fel si aici – sa-i bage dom’le in puscarie pe-aia care fura mult, noi astia mici ne ‘descurcam’ cum putem…

    0
    0
  16. #76 Comentariu nou

    Cat de departe mergi Vlad cu gândul…

    Lucrurile sunt cu mult mai simple! Mergi frățică deghizat intr-o bodega de la tine din sat, bea si tu o bere dis de dimineata cu consătenii si vezi acolo răspunsuri, nu aici pe blog.

    Pai multi dintre acei votanți sunt pe o alta planeta (nu jignesc deloc), si habar nu au cine-i politicianul X sau Y. Chiar daca vad știrile, chiar daca aud o dezbatere, înțelegerea lor este limitată (as zice spre vârsta de 5-6 ani), așadar ceea ce tu ceri este de-a dreptul paradoxal.

    Uite, recent am fost in tara (într-un sat oarecare din sudul tării) pentru cateva zile si întâmplator mi-am întâlnit o ruda cu care am intrat in discuțiile clasice: “Iti e bine acolo? Câștigi mult? Normal ca aia au drumuri, ca au furat atâtea sute de ani pe alții!” șamd.

    Anyway, dupa cateva minute, inevitabil discuția s-a mutat la politica: “toti fura da-i in ma-sa! Da’ uite, ala Iohanis, tu ai văzut cate case are? Crezi ca din salariu? Macar astia <> mai dat la pensie! Voi, astia tinerii ce schimbati? Ati învățat pe banii statului si ati plecat!” s.a.m.d.

    Crede-ma, omul sarea de la una la alta, total lipsit de logica si coerenta!! Apropo, persoana respectiva, deși este recent pensionata, a activat întreaga cariera in structurile statului, cu ceva grad si răspundere, nicidecum căruțaș.

    Așadar, pentru a înțelege mai bine, încearcă sa stai printre ei mai mult. Vei constata rapid de ce lucrurile merg brici pt mustăcila! Este un ideal romanesc, un adevărat Robin Hood, care-i pus cu răul pe bogătani si vrea sa-i ajute pe sărmanii tării.

    In Romania exista o groapa uriașă intre “micro-bula corporatiștilor” (din care facem si noi parte), si restul oamenilor (care privesc cu invidie la “avuțiile” bucureștenilor/timișorenilor/clujenilor/etc). Pentru acestia din urma, dezmățul pe care-l vad la tv sau chiar pe străzile orașelor (mașini scumpe, lux, siliconate, etc), rezonează perfect cu spusele mustaciosului (i.e. Corporatiștii rai care nu plătesc taxe și ii exploatează pe bieții romani harnici).

    Așadar, cand vine alde Mustață si spune ca ar vrea sa mai ia niște taxe de la companii, acești oameni se bucura, simțind ca cineva ii reprezintă si ii răzbuna asa cum ar face-o ei înșiși, daca le-ar sta in putința.

    In principiu nu suntem departe de “Capul lui Motoc vrem”, unde “Motoc” este încrucișarea dintre capitalism, uniunea europeană, vest, știință, cunoaștere, etc. Tot ceea ce (cumulat) ar duce la o viața mai buna pentru intregul poporul, reprezintă de fapt răul ce trebuie stârpit. Sau cum ar spune tot romanul: ne dam singuri foc la valiza! Se pare ca la asta ne pricepem cel mai bine.

    0
    0
    • #77 Comentariu nou

      Aici subscriu cu un punct:
      1. Întâmplător în unele zile libere merg la țară unde prietena mea are o casă rămasă goală de la bunicii ei. Oamenii ăia sunt rupți de orice realitate politico-economică reală. Știu vreo 2-3 politicieni și merg la vot din obișnuință și reflex, pun ștampila pe cine zice unu’ „mai deștept”, de multe ori primar, consilier, patron de birt etc.
      2. Aparatul de stat e supradimensionat, de fiecare dată când vine la guvernare PSD le dă; salarii, sporuri, diferite facilități. Ultima amintire urâtă a bugetarilor e cu PDL și Boc care le tăia 25% din salarii plus sporuri. Pe lângă ăștia mai e pleiada de muncitori care deși muncesc în mediul privat depind de contractele cu statul. Majoritatea firmelor de muls bani de la stat sunt transpartince, dar sunt și cele de partid care votează „să iasă tot ai noștri, să meargă treaba în continuare”.
      3. Pemsionari și asistați social. Departe de mine gândul să îi jignesc pe cei care chiar sunt în nevoie și merită sprijin, dar România e plină de handicapați fără handicap real, de pensionați pe caz de boală sănătoși tun, de revoluționari care stăteau pe burtă pe parchetul casei la revoluție. Tatăl meu, un om cu inteligență peste medie – cel puțin așa îmi pare mie, pensionar de drept, departe de a depinde de 100 de lei în plus la pensie îmi dă mereu replica că PSD i-a mărit pensia și Boc a vrut să i-o taie. În zadar încerc să îi explic că a primit el 100 de lei dar ei vând viitorul nepotului lui (fiul meu) că el preferă mărunțișul pe care l-a primit pe moment. Suta lui de acum e sigură, viitorul, cine știe? Și mai e o chestie: îmi pare că gândirea analitică i s-a atrofiat din cauza antenelor și a televizorului, în general. Trăit în vremea în care era obligatoriu să crezi ce arăta la TV și să nu crâcnești, când îi zic că uite ce face PSD, îmi dă veșnic aceeași replică: păi ce, ăilalți n-au făcut? Că i-a arătat și pe ei pe antena 3, că au făcut și au dres…

      Acum tu crezi că la categoriile astea de oameni vei avea vreodată succes cu locuri de muncă, justiție, autostrăzi și alte acareturi? Sunt fix lucrurile de care ei nu au nevoie. Asistații nu vor să muncească, șperțuitorii bugetului nu vor justiție pentru că poate într-o zi se apucă vreun procuror și de ăștia cu bugete mai mici, pensionarii nu vor autostrăzi că oricum nu merg niciunde, majoritatea abia au bani de medicamente, întreținere și mâncare. Fă un calcul cam câți însumează ăștia și apoi vei înțelege de ce are PSD mereu cei mai mulți votanți.

      0
      0
    • #78 Comentariu nou

      @Rusanu Florin
      Trecerea părinților de la a asculta Europa Liberă de pe vremuri, la latrine, pff, e de neînțeles, mai ales când îmi reamintesc cum tata visa, împreună cu un vecin, să fugă ei de comuniști la sârbi, acum privește la latrina că la o icoană făcătoare de. ..minciuni.

      0
      0
  17. #79 Comentariu nou

    Ei nu-l sustinm pe Dragnea, ci sustin seful indiferent cum il cheama. De ce? Pentru ca asa e in mafie. Au de protejat interese majore, incepand de la salarii nesimtitte si nemeritate, pensionari timpurii pe pensii si mai nesimtite decat aveau salariul, pana la diverse contracte oneroase din care se infrupta toti. Membru PSD cunosc doar o persoana, director de liceu care nu e instare sa faca un referat in WORD.

    0
    0
  18. #80 Comentariu nou

    Ai reusit sa ma deprimi cu articolul asta. Nu prin continut cat prin comentariile adunate… S-a imputit complet atmosfera pe blog. E incredibil ce natie avem. E incredibil cine decide soarta tarii aleia. Vazand atatea comentarii ale sustinatorilor infractorilor, ale indobitocitilor… cum de respira oare fara aparate… la cat de imbecili sunt. Sper ca la urmatoarele alegeri, acesti indivizi sa fie de trista amintire. Ce sa mai zic… JEEEEZ…

    0
    0
  19. #81 Comentariu nou

    Votantul PSD știe un singur lucru:
    „E proști, e hoți, da-i ai noștri!”
    În rest, cuvintele „e” în van.

    0
    0
  20. #82 Comentariu nou

    Da, și eu când îl văd pe Dragnea mă întristez. Când văd PSD-ul, la fel. Și dup-aia, când mă gândesc la Orban, Busoi, Brandl, Gotiu, Barna, Ciolos, îmi trece repede și mă înseninez la gândul că tot PSD va conduce România în următorii 10 ani!

    0
    0
    • #83 Comentariu nou

      Răzvănele băiatule…
      Răzvănele tată …
      Cum să-ți spun…
      Tu ești de nivelul 3 curat.

      0
      0
    • #84 Comentariu nou

      Alegerea e simpla – votezi pe cei care au redus tva-ul, au marit salariile si pensiile sau pe cei care au marit tva-ul, au redus salariile si au impozitat pensiiile, noul pnl e format din boc, blaga, falca, anastase….. In persoane fizice doar naivii mai au incredere, nu conteaza ca vorbim de dragnea, iohanis, basescu, tariceanu, ciolos sau ponta….toti au fost sau sunt la guvernare si au aratat ce pot.

      0
      0
    • De curiozitate, Alex, nu sesisezi nici o diferenta de moralitate intre toti acestia?

      Si, doi: indepartarea Romaniei de UE, prin renuntarea la criteriile de apartenenta (stat de drept) nu crezi ca va avea niciun efect asupra economiei?

      Adica, nu crezi ca exista o legatura intre democratie si prosperitate?

      0
      0
    • #86 Comentariu nou

      Eh, Vlad, ca să vezi diferențe de moralitate ai nevoie să înțelegi că moralitatea e ceva ce există, nu doar un cuvânt de prostit proștii. Ar putea roboții industriali care construiesc părți de rachete nucleare să înțeleagă imoralitatea muncii lor? Așa și Alex: modelul lui de viață (?) nu include noțiunea asta. „Pensii si salarii si taxe” e mantra reptilelor politicoide. A încerca să porți o discuție cu el despre etică și imperative morale… mai ușor stabilești o conexiune cu un păianjen flămând. Atât de străină îi e moralitatea.

      0
      0
    • Înțeleg asta. Problema este că nu face legătura între lipsa de moralitate și înapoierea economică a României.

      0
      0
    • #88 Comentariu nou

      Vlad, „Alex” de mai sus refuză să facă legătura în mod programatic. Se înscrie într-unul din cele două modele repetitive pe care le-am sesizat aici la tine: nume masculine scurte, gmail sau yahoo în linkul din nume, comentarii mai degrabă scurte cuprinzând unul până la trei itemuri din punctajul partidului. Ăștia (sau ăsta, micile manierisme de limbaj și formatare a mesajului mă duc cu gândul la o singură persoană) vin, scriu, se angajează puțin sau deloc în discuție și dispar. În urma lor vin conturile fără link în nume care elaborează, răspund și macină cu alte lucruri din punctaj. Mici idiosincrazii diferite mă fac să cred că e altcineva, dar cu aceeași misiune. Entuziaștii pesediști au cu totul altă scriitură decât cele două modele de mai sus.

      Poți face discuția de moralitate în beneficiul celorlalți cititori, dar „Alex” are altă misiune decât să te asculte cu bună-credință.

      0
      0
    • #89 Comentariu nou

      @Vlad – e greu de vorbit de moralitate intr-o tara in care toti au furat nu conteaza dreapta sau stanga: udrea, videanu sau cum numara anastase voturile in parlament versus nastase dragnea sau cum numara grapini voturile intr-o comisie UE. Iar de iohanis sunt convins ca a cumparat casele din meditatii, ca sa nu-i uitam pe nici unul.

      0
      0
    • #90 Comentariu nou

      Iar la nivel de UE fiecare isi vede strict de propriul interes, e distractiv sa vorbesti de principii si moralitate intr-o lume in care Germania si olanda n-au nici o Jena sa construiasca conducte cu rusia sau banci din Germania, franta, Italia, olanda, Austria…spala banii negrii ai lui putin. Puteti fi convinsi ca nu moare nimeni de grija Romaniei, lucru de altfel demonstrat de atatea ori in istorie.

      0
      0
    • #91 Comentariu nou

      Vezi, „Alex”, aici te-au trădat logica și bunul-simt (în gândire, nu politețe). De două ori.

      (A) Într-o familie care nu are bani discuțiile se învârt în jurul banilor. Într-o familie care stă în chirie discuțiile despre achiziția unei case nu lipsesc. Într-o țară lipsită de moralitate o discuție despre moralitate nu e „dificil” de purtat; este obligatoriu sa fie purtată, altfel ne ducem pe apa Sâmbetei. Cum, de altfel, o face deja (și) cu contribuția ta.

      (B) Moralitatea nu funcționează după o logica binară, este / nu este. Fiecare dintre personajele enumerate de tine are carențe morale, dar nu în aceeași măsură. Tu inviți la plasarea tuturor în aceeași oală, ca și cum ar fi la fel. Nu sunt. Jigodismul și jegoșenia morală nu sunt repartizate egal în tot spectrul politic. Ce susții tu aici e varianta nouă a vechiului „aceeași mizerie”, ceea ce e o mizerie în sine. Dacă ai fi luat în serios, efectul ar fi o prezență scăzută la alegeri, lucru care – întâmplator, nu? – avantajează PSD-ul în clipa de față.

      Suntem în stare, „Alex”, să facem discriminări mai fine decât ne inviți tu. Să ne uitam la oameni și să-i judecăm și în evoluție, nu doar static după un anumit moment din trecut. Iar evaluarea în evoluție plasează actualul PSD în vârful piramidei jigodismului. Din aceasta cauză discuția despre morală, etică și cinste este arzătoare, obligatorie și folositoare. Nouă, nu ție.

      0
      0
    • #92 Comentariu nou

      Vlad,

      ai observat punctajul din discursul lui „Alex”?

      1. „Toți politicienii sunt la fel” – deci n-are rost să mai votezi, stai acasă scârbit
      2. „Ăștia măcar vă dau ceva, sărakilor” – mai bine stai cu capul plecat și cu mana întinsă
      3. „Europa e rea, mincinoasă și dușmănoasă” – naționalism tembel
      4. „Europei i se rupe de România” – tot „ai noștri” sunt băieți de comitet, mai bine uitați de Europa

      Mesaj naționalist-cretin, anti-european, cu efect pro-PSD dacă e luat în serios. Cum naiba reușesc „Alex” ăștia să fie atât de transparenți?

      0
      0
    • #93 Comentariu nou

      @CB – tu in loc sa combati ideile jignesti si pui etichete fara sa ma cunosti, nu toata lumea e la fel si vei avea din nou o surpriza la alegeri cu stilul asta agresiv de a jigni pe toti care nu gandesc la fel ca tine. Misiunea ta e de a face propaganda politica nici macar nu conteaza platit sau pro-bono.

      0
      0
    • #94 Comentariu nou

      „Alex”, băiatule, ți-am frânt inimioara ta sensibiloasă? Ți-am rănit suflețelul ăla fragil? Oooh, mergi la mămica să-ți dea un pup unde te-a lovit răul ăla de CB!…

      Las-o moartă. Când îți expui ideile în public îți asumi că vor fi unii care nu sunt de acord cu tine. Că te vor mușca, răni, ataca. Mai ales când vii cu punctaje de partid da’ te dai neutru.

      Ți-am discutat „ideile”, băbăiatule. Le-am tradus din limbajul tău de „acoperit”, astfel încât oricine să le vadă și să le aprecieze. Nu-ți convine, văd; te-ai agățat de „atacul la persoană” ca maimuța de ultima banană. Să fii sănătos. Îți asumi, când spui prostii, că vei fi luat de prost pentru că lumea te măsoară după ce debitezi. Azi, aici, ai ieșit un pic șifonat. OK, nu-i bai, și mâine e o zi. Timp suficient, „Alex”, să te uiți în oglindă și să hotărăști ce vrei sa faci din tine. Noaptea e un sfetnic bun, „Alex”, nu o irosi dormind.

      0
      0
    • #95 Comentariu nou

      @CB – nu intelegi nimic si continui sa jignesti fara argumente. Spre stupefactia ta exista si persoane neutre care sanctioneaza toate derapajele nu doar cele ale adversarilor politici, lucru asta il vei vedea la alegeri cand din nou nu vei intelege nimic si iti vei masca ignoranta in postari kilometrice in care de fapt nu spui nimic ci doar jignesti pe cei care nu-s activisti poltici la fel ca tine, urata meserie ti-ai ales.

      0
      0
    • #96 Comentariu nou

      Dacă tot s-a oferit „Alex” să ne servească drept material pedagogic, să mai remarcăm două lucruri:

      1. „Alex” încearcă să mă caracterizeze drept personaj negativ: propagandist plătit, jignitor, dar mai ales refuzând „dezbaterea de idei” (las la o parte proiecția psihologică cu „propagandist”, asta e de intervenție a unui specialist). După cum spuneam, atacul la persoană apare când nu mai sunt nici idei și nici tehnici de manipulare disponibile.

      2. „Dezbaterea de idei” e o narațiune falsă, bazată pe o premisă falsă, aceea că ideile / opiniile ar fi egale intre ele și cine argumentează mai bine are dreptate. Nimic mai fals. Există idei care nici măcar nu pot fi luate în considerare; și există idei controversate, dar care merită o discuție. Fiecare dintre noi are un soi de busolă internă în această materie; ascultați-o, de obicei e rezultatul multor experiente și multor evaluări instant făcute subconștient. Ca să dau un exemplu: intrați intr-o „discuție de idei” cu cineva care susține că Holocaustul nu a existat? Sau că negrii / evreii / etc nu sunt oameni și merită împușcați? Nu. Vă îndepărtați scârbiți, cu atenție unde călcați să nu vă murdăriți de mizeria respectivă.

      Aici, ideile lui „Alex” intră la capitolul „gunoi”. Nu merită dezbătute nici măcar o secundă. Dar „Alex” știe bine că, dacă reușește să atragă pe cineva în „discuția de idei” obține două lucruri: (1) își validează ideile (pentru că cineva le-a luat suficient de în serios ca să le combată) – lucru care nu ar trebui să se întâmple, pentru că ideile lui sunt toxice ca o amanită; și (2) o „dezbatere de idei” ii permite să recurgă la toate artificiile și tehnicile pe care le știm deja. E ca și cum te-ai angaja într-o trântă cu un porc, în noroi: te bate pentru că are experiență și pentru că ii place acolo (atenție: n-am zis că „Alex” ar fi un porc. Am folosit doar o figură de stil pentru a compara situațiile).

      Dar e relevant și plin de învățăminte ce face „Alex” azi. Mulțumesc, „Alex”, pentru serviciul public de educare pentru care te-ai oferit ca material pedagogic!

      0
      0
    • #97 Comentariu nou

      QED.

      0
      0
    • #98 Comentariu nou

      @CB

      Multumesc de comentarii, o placere de citit 🙂

      0
      0
  21. #99 Comentariu nou

    Intrebarea nu este completa. Credinta ca ce? Ca va face o Romanie mai buna (evident din punctul de vedere al votantului)? Pai sa le luam pe rand:
    – Marit salarii? Done!
    -Marit pensii? Done!
    -Scumpit benzina? Nu stiu, habar n-am si nu ma intereseaza ca nu am masina! Oricum e vina multinationalelor!
    – Se lupta cu multinationalele? Done, done si iar done, vad asta in fiecare zi la televizorul meu care prinde doar Antena 3 si Romania TV!
    – a scazut rata la banca? O-ho cica vreo doi lei intregi ca asa am vazut la acelasi TV.
    – l-a scapat/lupta sa il scape pe cumatru’ din inchisoarea unde il tine statul paralel doar pt ca a luat o spaga mica de nici 100.000 de coco? Done!
    Ce nu ar fi de crezut???

    Lasand gluma la o parte, nu e vorba de credinta ci de faptul ca raspunde unor asteptari/nevoi/dorinte ale votantului. La fel cum corespunde unor nevoi ale PES pentru ca altfel nu vad ce mai asteapta pana dupa alegeri pentru a-i exclude. Oare cred ei ca se va da Dragnea pe brazda in doua luni sau ca il va debarca PSD-ul?? Yeah, right!

    0
    0
  22. #100 Comentariu nou

    am citit cele 43 de comentarii de pana acum si sunt uluit!
    Vlad Petreanu a invitat simpatizantii sau membrii PSD sa-si exprime motivele pentru care cred in dl Dragnea (nici macar in PSD)
    Dl. Petru „este membru PSD” si ofera un raspuns. In afara vehicularii ideilor legate de dublul standard (idei care si-au dovedit cel putin partial veridicitatea) nu rezulta mare lucru. Finalul comentariului poate ma lumineaza nitel: „Mă întorc la ce întrebai. Mă uit la colegii mei, ăia simpli. Așa merg mai departe.” Asta e tot? Spiritul de apartenenta la un grup? (unii l-ar numi spirit de turma sau de haita, dar e valabil si pentru alte optiuni, politice sau nu)
    Ion sustine acelasi „neamestec in treburile interne ale altui stat” pe care il auzeam obsesiv inainte de ’89. Nu conteaza ca pentru a face parte din UE este nevoie sa ai un set de legi care transpun recomandarile europene in legislatia nationala. Deci sa fim in Europa, dar dupa legile noastre. Nimic despre credinta in Dragnea sau PSD…
    Ramane Valter Cojman care realizeaza un atac la persoana dupa ce se categoriseste ca fiind nesimpatizant PSD. Dupa care comunistii si fascistii si #rezist si Ciolos si toti care au votat contra Romaniei in PE (de fapt contra guvernarii din Romania, nu au nimic contra cetatenilor romani!) sunt bagati in aceeasi oala de tradare de tara. Concluzia finala a persoanei de mai sus este ca mai bine votezi PSD+ALDE (nefiind simpatizant PSD sau ALDE!) decat pe toti ceilalti.

    Si totusi unde sunt PSD-istii care sa ne explice credinta in Dragnea sau macar in PSD? Nu sunt simpatizant PSD sau al d-lui Dragnea, dar chiar mi-as dori sa aud motive de incredere in partid si in conducatorul sau. Macar atunci pot avea o idee despre cum gandesc acei romani care ii voteaza!

    0
    0
    • #101 Comentariu nou

      Peincipalul motiv pentru care este votat PSD este faptul ca a marit salariile si pensiile. Propaganda tefelista zice ca asta e rau sau ca e pomana electorala. De fapt, orice partid aflat la putere in mod normal trebuie sa caute solutii ca oamenii sa aibe venituri mai mari. In alte tari este stabilit un salariu minim pe ora si nu mai urla nimeni ca asta e pomana. Daca este crestere economica e normal ca oamenii sa fie mai bine platiti. Propaganda opozitiei spune de 30 de luni ca nu sunt bani pentru salarii/pensii si pana acum se vede ca au mintit. Propaganda mai spune ca este crestere din cauza consumului si ca nu se fac investitii. Inainte de 1990 tocmai asta era una din critici, ca se investea prea mult in industrie si mult prea putin pentru consum. Acum e rau cu consumul. Mai zice propaganda ca ne indatoram. Asta e la fel ca la toate tarile dezvoltate, toate se indatoreaza. Cel mai tare ii deranjeaza pensiile. Ideea care se repeta este ca pensionarii sunt un fel de asistati si primesc bani de pomana. Dupa afirmatiile astea se mira ca pensionarii nu-i voteaza. Din cate stiu pensionari sunt si in alte tari. Oare si aia sunt asistati, oameni inutili? Marirea salariilor nu-i avantajeaza doar pe cei care sunt angajati la stat ci si pe cei care lucreaza la firme private straine. Este un calcul deosebit de simplu pe ca il poate verifica oricine. Un vanzator la un lant de magazine german munceste la fel ca un muncitor din Germania. Preturile sunt la fel, produsele cam la fel. Se poate verifica pe internet. Vanzarile pe metru sunt cam tot alea, adausul comercial la fel insa salariu aici e 1200 ron/net iar in Germania 1200 euro/net. Firmele platesc mai putin pentru ca le permite legea nu din motive economice. E normal ca sa se mareasca salariul si pentru astfel de angajati ca patronii straini pana acum nu au aratat ca vor. Atat medicii sau altii calificati cat si cei necalificati care au plecat sa lucreze in vest au facut-o pentru ca sunt mai bine platiti. Pentru acestia nu e rusinos ca vor mai multi bani dar pentru cei ramasi e nasol ca aleg pe cei care le maresc veniturile. Propagandistii au ‘solutie’ si pentru asta, zic ca salariile au crescut insa au crescut si preturile. E foarte simplu sa verifice cine doreste cum au crescut preturile cand a scazut TVA-ul. Peste tot unde se scad taxele,scad si preturile. Aici a tinut cateva zile. E firesc daca PSD critica lacomia sa aibe sustinatori chiar daca critica e mai mult teorie. Macar nu-i lauda pe smecheri precum sica/mandolina.

      0
      0
    • #102 Comentariu nou

      @PSD
      „De fapt, orice partid aflat la putere in mod normal trebuie sa caute solutii ca oamenii sa aibe venituri mai mari. In alte tari este stabilit un salariu minim pe ora si nu mai urla nimeni ca asta e pomana”. Si in Romania exista de multi ani un salariu minim impus. In majoritatea tarilor cresterea salariilor este ajustata cu inflatia, nu cu cresterea PIB sau alte criterii. Pentru activitatea economica din Romania, am avut o adevarata problema dupa marirea fortata a salariilor, ne-am imprumutat la banca sa putem plati salariile noi, daca nu, inchideam activitatea! Nu este corect ca salariatul sa piarda, dar nueste nici corect sa-mi impuna statul roman un cost pe care sa-l sustin din bani imprumutati (ca sa intelegeti, de sase ani nu am mai scos dividende din firma, profitul fiind infim. A m preferat sa-i las acolo. Au mers pe salarii, atunci cand statul nu si-a platit facturile- ei bine da, lucrez cu statul roman reprezentat de Casa de Asigurari de Sanatate).
      „Propaganda mai spune ca este crestere din cauza consumului si ca nu se fac investitii. Inainte de 1990 tocmai asta era una din critici, ca se investea prea mult in industrie si mult prea putin pentru consum. Acum e rau cu consumul. ” Cu scuzele de rigoare, las pe altii sa critice opinia dumneavoastra. Ce stiu sigur este ca nu se pot compara datele de dinainte de ’89 cu cele de dupa ’90, cel putin datorita tipului de regim economic („socialism” versus „initiativa privata”).
      Stimate PSD, afirmatia dumneavoastra ca ” Preturile sunt la fel, produsele cam la fel. Se poate verifica pe internet. Vanzarile pe metru sunt cam tot alea, adausul comercial la fel insa salariu aici e 1200 ron/net iar in Germania 1200 euro/net. Firmele platesc mai putin pentru ca le permite legea nu din motive economice.” este totusi falsa deoarece exclude multe alte lucruri care intra in pretul unui produs: dezvoltarea lui ,testarea, inregistrarea (unde este cazul), marketingul, etc. Si dezvoltarea se face mai ales in vest, produsele cu valoare adaugata mare se fac in vest. Ca exemplu, dintr-un domeniu pe care il stiu, cate firme de medicamente romanesti au pe piata produse originale, nu generice (cópii)? NICIUNA! Cercetarea si dezvoltarea sunt in vest si prea putin in Romania.
      Acolo este una dintre diferentele care fac ca un salariat in magazin sa castige 1200 de lei in loc de 1200 de euro. In plus, actualele partide de guvernamant, PSD+ALDE, nu par interesate de trecerea la euro. Nu a auzit de la ei ca avem un obiectiv sa adoptam euro in 20…(cat o fi)
      Va citez din nou: „Propagandistii au ‘solutie’ si pentru asta, zic ca salariile au crescut insa au crescut si preturile. E foarte simplu sa verifice cine doreste cum au crescut preturile cand a scazut TVA-ul. Peste tot unde se scad taxele,scad si preturile. Aici a tinut cateva zile. E firesc daca PSD critica lacomia sa aibe sustinatori chiar daca critica e mai mult teorie”. Tocmai ce au crescut preturile si la telefonia mobila! Scuzati-ma daca nu va inteleg rationamentul, TVA a scazut, preturile au scazut un pic apoi au crescut. Preturile in Romania, cu exceptii importante (gaz, electicitate, benzina) au preturi libere, in functie de cerere si oferta. De ce au crescut, in conditiile in care a scazut TVA ? „PSD critica lacomia” dar o accepta tacit. Daca aveti timp, explicati un pic ce vreti sa spuneti ca nu inteleg.
      In final, din comentariul dumneavoastra am priceput ca pensionarii au primit mai multi bani, angajatii au primit mai multi bani prin obligarea firmelor sa plateasca mai mult (aici pot sa spun ca am incasat-o rau de la PSD, experienta personala, ma salveaza banii din fondurile europene), deci toata lumea primeste mai mult!
      Atunci de ce atata ura impotriva celor care le-au marit salariile si pensiile? Fidelitatea in PSD este rasplatita cu bani la pensie sau la salariu? Votantii PSD voteaza doar pentru bani? Ati putea sa ma faceti sa inteleg cum este cu credinta in PSD si castigul financiar?

      0
      0
    • #103 Comentariu nou

      @Ovidiu: cate fabrici de medicamente romanesti mai sunt? unde este ura impotriva psd?

      0
      0
    • #104 Comentariu nou

      @bugsy
      In afara celor detinute de firme straine (Terapia, Armedica,Biofarm, etc.) sunt cateva detinute de firme romanesti+ cateva incercari de fabrici/fabricute. Enumar cateva: Antibiotice Iasi, Helcor, POLISANO, Ropharma, BIOEEL, etc. Ele sunt mai multe, dar foarte mici si conteaza putin in peisajul farmaceutic. Si, mai ales, nu produc medicamente originale.

      Totusi ce legatura exista intre credinta in PSD si/sau Dragnea si numarul de fabrici de medicamente din Romania?
      Tot ce am priceput este ca unii sunt PSD-isti din spirit de (sa-i punem) echipa iar altii pentru ca au primit bani la salarii si la pensie.
      PSD-isti din convingere gasim oare?

      0
      0
    • #105 Comentariu nou

      @Ovidiu
      „Si totusi unde sunt PSD-istii care sa ne explice credinta in Dragnea sau macar in PSD?” Nu sunt. La fel se poate pune intrebarea unde sunt liberalii care sa ne explice credinta in Orban? Acum nu mai functioneaza chestiile astea. Cei care pleaca in vest sa munceasca o fac pentru bani nu pentru ‘credinta in valorile europene’
      Se pot compara datele din trecut cu cele de acum dar eu nu am comparat date ci am scris despre teoria cu consumul si investitiile.
      „dezvoltarea lui ,testarea, inregistrarea (unde este cazul), marketingul, etc. Si dezvoltarea se face mai ales in vest, produsele cu valoare adaugata mare se fac in vest” Scuze, e gresit. Dezvoltarea si testarea nu implica preturi mai mari in tarile considerate de mana 3-a. Produsele cu valoare adaugata mare nu se mai fac in vest ci in China. Ma refer la produsele care se vand prin supermarket-uri. La munca egala salariu trebuie sa fie asemanator. Am dat exemplu cu lanturile de magazine pentru ca stiu cateva detalii insa diferenta de salariu e valabila si la statiile de benzina, culesul fructelor. Repet, legea permite si nu avem ce sa facem insa e bine cand politicienii maresc salariu minim. Aduce voturi.
      Nu sunt specialist si nu pot explica care sunt mecanismele prin care pretul la benzina creste atunci cand pe piata internationala scade. Pot doar constata ca preturile cresc la noi cand ele scad pe la altii. Mai constat ca la supermarketurile de aici sunt preturi la acelasi nivel cu cele din Germania. Teoria cu cererea si oferta este o alta abureala. Teoria asta se baga pe gat celor din lumea 3-a. Cand este productie prea mare de cafea, se arunca in ocean nu se pune pe piata la pret mai mic. Cand 3-4 firme fac cartel pentru a tine preturile sus nu e vorba de cerere si oferta ci de lacomie. E plin internetul cu astfel de cazuri de cartel. La altii. Recentele dispute intre SUA, UE si China ne arata ca statele intervin cu tot felul de masuri bune/rele pentru protectie. Nu lasa piata libera. Cand Levovo a cumparat IBM au avut nevoie de o aprobare de la stat, nu de cerere si oferta.
      Ura contra PSD vine de la unii care o intretin. De fapt doar tefelistii ii urasc pe PSD iar acestia, numiti gingas/nazist ciuma rosie, ii urasc pe tefelisti. Am amici tefelisti si pesedisti dar nu-i urasc nici pe unii nici pe altii. Judecand dupa prezenta la vot, majoritatea intra in categoria celor care nu urasc.

      0
      0
    • #106 Comentariu nou

      @bugsy
      Nu sunt de acord cu tine, desi iti respect opiniile.
      In primul rand, am lucrat in Romania in sanatate, lucrez in vest in sanatate, dar am contact cu ce inseamna cercetarea si dezvoltarea in domeniu. Imi pare rau , cercetarea medicala/farmaceutica ( de care stiu direct) si nu doar aceea (as putea vorbi de cercetarea si studiile in inginerie civila si energie) se fac in vest. Conceptul vine din tarile dezvoltate , SUA, Japonia, vestul Europei. Romania NU ARE cercetare si dezvoltare (consecinta si a faptului ca nu are invatamant de calitate). Acest lucru a fost intretinut de toti politicienii, inclusiv PSD sau PNL.
      Nicaieri in Europa nu sustine nimeni ca la munca egala (in Europa, nu intr-o tara anume) sa fii platit egal. Portughezii sau grecii inca lucreaza pe salarii mici si sunt de mult timp in UE. E doar o forma de competitie interna, fiecare ia ce poate.
      Preturile la multe produse vandute in Romania sunt egale cu cele din vest. De ce? Nu stiu, dar daca preferi sa cmperi din hypermarket sau din mall, platesti pretul cerut! La magazinul din colt sau la taranii din piata poti gasi preturi mai bune!
      Discuti despre multinationale si carteluri, dar accepti ca romanii platesc preturi umflate. De ce PSD+ALDE, ca sunt la guvernare, nu au luat atitudine? Adica cei care sustin ca apara cetatenii romani, avand totodata painea si cutiul guvernarii in mana nu fac nimic!
      Ce as dori sa subliniez este ca exista o distanta uriasa intre ceea ce sustii si ceea ce observam ca se intampla in viata reala.
      Teoria cu cererea si oferta functioneaza, de aceea sunt unul dintre romanii plecati din tara: am primit o oferta foarte buna si am acceptat-o.
      Ceea nu realizam este ca suntem asmutiti unii impotriva altora la nivel de ura.
      Nu-mi place PSD, recunosc ca nu i-am votat si nu-i voi vota. Parintii mei, pensionari, nici ei nu-i voteaza, deoarece ii considera niste hoti. Personal, in viata traita in Romania am constatat ca hoti se gasesc si la PSD, si la PNL si la oricare alt partid. Asa cum oameni de treaba se gasesc in orice partid.

      Ce nu inteleg este de ce o persoana condamnata penal se incapataneaza sa ramana in politica si sa conduca un partid.
      Si nu inteleg de ce exista o asemenea „unire in cuget si simtiri” in jurul sefului suprem, Liviu Dragnea.
      In orice (alta) tara civilizata, un asemenea personaj ar fi iesit din politica imediat ce ar fi inceput procesul. La noi a fost acuzata intreaga justitie si se incearca demonizarea tuturor celor care se opun lui Liviu Dragnea.

      Atunci de ce as crede ce sustine PSD? De ce as crede ca PNL face opozitie?

      0
      0
    • #107 Comentariu nou

      @Ovidiu: multumesc pentru raspuns. spre surprinderea ta, sunt 100% de acord cu ce ai scris. la partea cu cercetarea as adauga si Israel la cele spuse de tine. nici prin gand nu imi trece sa visez la activitate de cercetare si dezvoltare in RO pentru urmatorii 20 de ani. in ce priveste hypermarket si mall, din pacate sa stii ca la magazinul din colt, preturile sunt mai mari.
      „Ceea nu realizam este ca suntem asmutiti unii impotriva altora la nivel de ura.” – corect, din pacate! si ura se radicalizeaza in continuare.

      0
      0
    • #108 Comentariu nou

      @bugsy
      Chiar daca suntem de acord, am iesit din chestiunea in discutie. Sunt de acord ca toate partidele care s-au perindat la conducerea tarii, precum si toti cei care au ocupat functii de putere/decizie, au mintit si au dezamagit.
      Neincrederea mea este si fata de oricare alt politician, chiar si cei mai noi, netrecuti prin focul conducerii. Nu vad de ce ar fi mai buni unii decat altii. Ce imi rezulta este ca sistemul prin care se ajunge la putere ar trebui schimbat. Dar schimbarea ar rebui sa treaca prin-un filtru obtinut in actualul sisteme, recte Parlamentul. Cati dintre cei alesi crezi ca si-ar vota iesirea de pe scena politica?
      @PSD
      „Propaganada tefelista” este o preluare a unor mitocanii din media. Nu-i iubesc si nici masar nu-i stimez pe Dragnea sau Orban, dar prefer sa pastrez un limbaj cuviincios, si nu porecle tip „Sica/mandolina”.

      Drept urmare consider comentariul tau ca fiind tendentios. In plus nu reusesti sa explici de ce Dragnea, un tip condamnat penal, nu numai ca este in politica, dar decide soarta altor oameni (inclusiv a ta, daca stai in Romania).

      0
      0
    • #109 Comentariu nou

      @Ovidiu
      Scuze pentru comentariul meu tendentios. Cele cu ciuma rosie si muie psd sunt gigea. Intr-un final voi pricepe si regula asta.
      „sa explici de ce Dragnea, un tip condamnat penal, nu numai ca este in politica, dar decide soarta altor oameni” Raspunsul este foarte simplu, de gradinita. Pentru ca nu a primit interdictie de la judecator asa cum au primit Nastase si Diaconescu. Daca primea interdictie, nu mai facea politica. Este vorba de justitia ‘libera’ a lu’ Macovei, cand mai putea face ceva ca acum e sub asaltul penalilor. Daca traiesti in vest poate ai observat ca este o diferenta de abordare a justitiei. Ronaldo, Messi si altii, fiecare cu multe milioane de euro dati tzeapa statului au primit amenzi si inchisoare cu suspendare. Popescu pentru 900000 euro a facut 3 ani in uralele ‘progresistilor’ Exista o persoana numita Lagarde care este sefa FMI. A fost implicata intr-o afacere de 403 mil euro cand era prin guvern. 403 mil, nu 5000 spaga
      ca la unii baroni psd. Justitia franceza a hotarat ca e vinovata doar de neglijenta adica a pus batista pe tambal si femeia e acum sefa FMI. Un om vinovat de neglijenta pentru 403 milioane il pui sef la FMI! Deci raspunsul simplu este ca asa a hotarat justitia libera. Poti cauta pe net si vei gasi ca sunt si altii din alte tari care au fost condamnati penal si se ocupa de politica, au participat la alegeri. Legea prevede limitarea unor drepturi, unii chiar au fost pedepsiti deci ‘suferinta’ asta ca e penal este apa de ploaie. Nu cred in vrajeala cu referendumul lu’ Iohanis. Dupa cum se vede si din comentariile de aici, sunt unii care spun despre ei ca sunt superiori iar despre altii care nu sunt useristi/tefelisti spun ca sunt un fel de sub-oameni. Asta o zic superiorii. Deci la referendum trebuie sa participe doar cei superiori ca daca vin si pesedistii adica aia cretini/asistati nu iese ce trebuie.

      0
      0
    • #110 Comentariu nou

      @PSD
      E OK daca putem avea o discutie pe un ton civilizat.
      Oferi niste exemple despre Christine Lagarde (post influentat de politic, dar NUMIT, nu ales, si situat in afara politicii efective).
      IN 2003 sau 2004 nu-mi inchipuiam ca Nastase va ajunge sa faca puscarie, in conditiile in care deja existau informatii despre EADS sau Bechtel. E foarte probabil ca justutua a fost (si posibil mai este!) folosita ca arma politica in Romania, dar sa spui acelasi lucru despre vest este prea eronat. Vezi ca Sarkozy a ajuns sa fie anchetat pe tema banilor ilegali de campanii electorale (ai auzit de asa ceva in Romania? Ar fi anchetat tot Parlamentul!)
      Popescu, Messi si Ronaldo sunt fostbalisti, au deci alta popularitate si de un alt tip. Ei nu alearga dupa voturi si nu sunt alesi ca atacanti sau mijlocasi.
      Ideea mea este ca un politician ales ar trebui sa serveasca pe cei care l-au ales (ups, poate seful l-a ales si deci pe el il serveste!).
      Politicienii ALESI, ar trebui sa serveasca poporul prin a-l guverna si a-i oferi conditii mai bune de viata. SI ar trebui sa fie curat macar din punct de vedere al voturilor (ar trebui sa fie in afara oricaror banuieli). Daca ai furat un referendum, nimic nu te impiedica sa furi niste alegeri. Daca vrei adu-ti aminte de alegerile din 1945 si ce-au adus Romaniei.
      Si ca si contraexemplu exista un fost sef de stat german care a demisionat, fiind acuzat (imi pare rau nu-mi mai aduc aminte cine, dar e dintre cei recenti si are un von in nume). Din cate stiu a fost achitat…

      0
      0
    • #111 Comentariu nou

      @Ovidiu – pe Gerhard Schroeder – fost cancelar german care a devenit member in consiliul de administratie la rosfnet, in ciuda sanctiunilor impuse de UE rusiei, ati auzit sa-l ancheteze cineva in Germania sau in UE ?

      Rosfnet e o filiala a gazprom una dintre companiile de stat rusesti controlate de putin.

      0
      0
    • #112 Comentariu nou

      @Ovidiu
      Am auzit de proces pentru bani ilegali pentru campanie electorala. Ai auzit si tu. E vorba de Udrea. Desi toti au facut la fel, doar ea a fost cercetata. Asta se numeste justitie neatarnata. O mare diferenta fata de cei din vest este ca la noi nu e voie cu lobby. Aici se numeste infractiune.
      Justitia e la fel pentru toata lumea, inclusiv pentru fotbalisti. Insa este o mare diferenta de tratament. In Spania justitia a facut dreptate si a recuperat prejudiciul insa aici niste baieti au platit polite.
      Pe unde locuiesc nu am auzit ca vre-un ales sa se consulte cu cetatenii.
      Legat de furtul de la referendum, era foarte simplu ca judecatorii sa-i interzica participarea la viata politica pentru o perioada de timp. Puteau gandi ca tine. Lu’ Dan Diaconescu i-au interzis si sa discute in presa pentru o presupusa spaga de 250.000 euro. La Dragnea fiind mai nasol, puteau sa-i dea interdictie. Trebuie sa invatam sa respectam hotararile judecatoresti.
      Cu alegerile din 1945 nu e cum zici. Alea au fost de forma, ‘aliatii’ au aranjat procentele si influenta. Adica mai clar, care de unde fura.
      Pe ministrul german il cheama Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Buhl-Freiherr James von und zu Guttenberg si a demisionat din cauza de plagiat. Nu e singurul ministru german. A mai demisionat si Annette Schavan ministru educatiei aparata cu hotarare de Merkel, prietena lu’ Putin. Asta e de luat exemplu de plagiatorii de aici Ponta, Oprea, LCK

      0
      0
    • #113 Comentariu nou

      @PSD
      Multumesc de comentariu.
      Cumva cred ca suntem un pic pe langa subiect, in sensul in care e adevarat ca in Romania au fost prea putine cazuri de finantare ilegala in alegeri care sa fie anchetate si si mai putine care sa fie terminate cu condamnari. Pana la urma insa, justitia trebuie sa inceapa de undeva, cu cineva. Este foarte probabil imposibil sa-i prinzi pe toti, dar si aici surubul se strange. Iar justitia, in actuala formula ramane oarba, deci vor exista si erori, si neprinsi.
      Gerhard Schröder a plecat la rusi dupa ce a fost cancelar, inca o data nu vorbim de o functie publica aleasa. E alegerea lui (discutabila, da).
      Deci hai sa nu amestecam functiile alese cu cele numite sau cu orice activitate economica.

      Chestiunea care ramane foarte problematica este coruptia sistemului politic, nu doar in Romania, ci in toata lumea. Pe noi de doare insa de Romania!
      Ce e de facut? Pai interzicerea accesului unui condamnat definitiv la orice functie publica, aleasa sau nu, pare a fi o optiune(cu sau fara limita de timp).
      Un alt sistem prin care sa avem guvernare pare o alta optiune, desi aici ne vom lovi intotdeauna de cei deja alesi: cati dintre ei, indiferent de partid, vor accepta schimbarea unui sistem care ii avantajeaza?
      Dragnea sau Tariceanu sau Orban sunt doar exponentii mai vizibili ai acestui sistem de avantaje si imunitati.
      Repet, a fi la putere ar trebui sa insemne sa servesti oamenii pe care ii conduci. Suntem departe de acest deziderat.

      0
      0
    • #114 Comentariu nou

      Doar cateva observatii economice pentru PSD care scrie „Peincipalul motiv pentru care este votat PSD este faptul ca a marit salariile si pensiile. Propaganda tefelista zice ca asta e rau sau ca e pomana electorala.”

      De fapt, spuneti ca exista doar o mica bula nemultumite pe PSD, din motive mai degraba umorale (tefelistii, etc)

      Eu zic ca realitatea economica nu e asa cum se vede din PSD, adica mai degraba PSD-ul a ajuns intr-o bula. Sa o luam pe categorii, ca sa vedem cum stam:
      – pensionarii – din ianuarie 2017 si pana in septembrie 2019 (peste doi ani si jumatate) avem o crestere a punctului de pensie de 19%. Pensia medie pe tara e de 1200 de lei. Asta numiti crestere? In fapt, toata cresterea aia e mancata de o crestere masiva a preturilor. Imi pare rau, dar ratele alea oficiale ale inflatiei de 3-4-5% anual mie mi se par niste simple gogosi, ajustate din pix. Cu preturi medii de 60-70% din preturile UE, imi e greu sa cred ca un pensionar cu o pensie de 250 de euro e foarte multumit. Si sunt cam 5 milioane de oameni in situatia asta.
      – angajatii din mediul privat. Sustineti ca PSD i-a ajutat si pe ei sa le creasca salariile. I-a ajutat atat de mult ca aproape 60% dintre ei au ajuns la salariul minim pe economie, adica undeva tot pe la 1200 de lei net! Adica PSD nu a reusit cresterea salariului median (multi oameni cu salarii bune), ci doar a salariului mediu (o minoritate cu salarii foarte mari, o majoritate in saracie). PSD a esuat in a atrage investitii ce cer forta de munca calificata si in a crea aceasta forta de munca printr-un sistem de educatie potrivit (sunt totusi de 7 ani la guvernare) Repet, la preturile actuale, un om care lucreaza pe 250 de euro net e foarte departe de a fi fericit. Si sunt peste doua milioane de oameni in situatia asta.
      – persoanele cu adevarat sarace, sub pragul de saracie, din zonele cunoscute (Moldova, sudul tarii, Oltenia, Harghita/Covasna). PSD nu a facut in fapt nimci pentru ei. Sumele aruncate in consum de catre guvern au dus la inflatie, care i-a lovit in plex pe acesti oameni. Ajutoarele sociale sau bani din munca la zi, la negru (80 lei/zi) nu mai inseamna mare lucru. Ca sa nu zic ca PSD-ul a preluat deja voios tema opozitiei, a dat niste legi dure impotriva asistatilor sociali, aia cu taierea ajutorului daca refuzi un loc de munca. Asta pentru ca PSD nu mai gandeste la oamenii aia demult ca la armata lui electorala.

      Bine, atunci cine a castigat? Care e de fapt sustinerea sociala a PSD? Au castigat asa:
      – bugetarii. Cu cresteri medii anuale de 20-25% anuale (comparati cu cele 7% la pensionari) sunt cu adevarat castigatorii ultimilor ani de guvernare PSD. In fapt, cheltuiala bugetara cu salariile a devenit aproape nesustenabile, e prea mult. Discutam de 1,2 milioane de oameni, dar nu cred ca toti voteaza PSD
      – pensionarii cu pensii speciale. Clar. Ceva peste 100.000 de oameni
      – clientela de partid: tot uriasul aparat de partid si firmele intermediare. Sunt si aici ceva oameni, ei, familiile lor si alte conexiuni. Banii sunt storsi in principal prin PNDL, dar mai sunt si alte cai. Nici aici nu cred ca vorbim de o armata numeroasa electoral, dar trupa asta poate face ceva presiuni in teritoriu pentru a mobiliza votanti.

      Concluzia e ca eu chiar cred ca exista o nemultumire generala, inclusiv din motive economice. Politica economica a PSD-ului (bani multi in consum, in special spre bugetari si pensionari speciali, nimic in investitii, deficite bugetare mari, deficit de cont curent scapat de sub control) a dus la inflatie, la devalorizarea monedei, la cresterea brutala a dobanzilor. Daca nu esti bugetar sau pensionar special, resimti toate astea in plex. Mai ales daca esti pensionar normal, angajat cu salariul intre minim si mediu pe economie (90% in mediul privat) sau somer/asistat social.

      0
      0
    • #115 Comentariu nou

      @silicon – Eurostat spune ca nivelul de trai a crescut in 2017 la 68% din media UE de la 65% din media UE in 2016 iar pib-ul la 63% de la 59%, pt 2018 eurostat inca n-a calculat:

      https://cursdeguvernare.ro/consumul-individual-efectiv-al-romanilor-la-68-din-media-ue-peste-croati-si-unguri-la-egalitate-cu-letonii.html

      Salariu mediu net, inclusiv privati, a crescut cu 27.5% de de la 2300 lei in ianuarie 2017 la 2933 lei in februarie 2019:

      http://www.insse.ro/cms/ro/content/câștiguri-salariale-din-1991-serie-lunară

      Pensia medie a crescut cu aproape 24% de la 948 lei in 2016 la 1172 lei in 2018, iar inflatia a fost de 2.1% in 2017 si 3.8% in 2018 se pot verifica toate pe site-ul ins.

      Nivelul preturilor din Romania in 2017, pt 2018 Eurostat Inca n-a calculat, era de 52.6% din media UE, nu 60 sau 70%:

      https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00120&plugin=1

      Stiu tu nu crezi datele oficiale de la Eurostat si ins ci doar aberatiile, care nu se bazeaza pe nimic ale lui sica-mandolina si altora de teapa lui care zic ca pensiile si salariile au scazut ultimii 2 ani.

      0
      0
    • #116 Comentariu nou

      Eurostat a calculat o inflatie mai mica in 2017 fata de ins de 1.1% si ceva mai mare 4.1% pt 2018:

      https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00118&plugin=1

      0
      0
    • #117 Comentariu nou

      @Alex
      Exista o diferenta intre salariul mediu net si salariul median! Salrariul mediu net este o insumare a salariilor maxime si minime si realizarea unei medii. Salariul median presupune sa stii si cate salarii se platesc pe fiecare (calcul statistic simplu, daca cineva este interesat sa-l fac). Si nu intra banii gri/negri.
      Asa cum i-am scris si @ PSD, nu accept porecle si denumiri tendentioase tip „sica/mandolina”.
      Topicul propus de Vlad Petreanu este credinta celor din PSD in Dragnea.
      Eu as fi vrut sa aud un simpatizant al PSD care sa creada in platforma /programul PSD.

      In continuare sunt surprins ca motivele „credintei „in PSD sunt banii, protectia, sentimentul de apartenenta la un grup, etc.
      In final @Alex: nu-ti fa griji, daca era PNL la guvernare exista aceeasi critica si impotriva lor, dupa cum existau de asemenea si laudatori. Filmul e acelasi, actorii au alte roluri…
      Iar laudatorii vor fi intotdeauna suspectati de a fi „troli” (unii chiar sunt)., Alex? Crezi in Dragnea, crezi in binefacerile guvernarii PSD?

      0
      0
    • #118 Comentariu nou

      @Ovidiu – eu doar am venit cu cifre statistice atunci cand se fac afirmatii false. O fi si un defect profesional insa matematica e o stiinta fixa care nu e influentata de pareri, impresii sau simpatii\antipatii politice.

      0
      0
    • #119 Comentariu nou

      @Ovidiu – daca dvs. contestati formula de calcul al salariului mediu net, de ce n-ati contestat-o si in 2016 ? Exact aceiasi formula de calcul se folosea si atunci.

      0
      0
    • #120 Comentariu nou

      @Alex
      Nu plec dupa fenta, Alex.
      Crezi in Dragnea? Crezi in PSD?
      Si o intrebare mai personala: crezi ca exista troli pe acest blog si mai ales pe acest topic?

      0
      0
  23. #121 Comentariu nou

    Dacă vrei un răspuns corect la o întrebare/ problemă/ analiză, trebuie să-ți verifici/ corectezi/ adaptezi în primul rând datele de la care pornești.

    Altfel … GIGO, adică „garbage in, garbage out” – gunoi bagi, gunoi scoți/ obții.

    Concret, în cazul de față, dl. VP pleacă de la premisele:
    a) o lume întreagă dezaprobă acțiunile conducerii partidului
    b) conducerea (partidului) continuă să insiste că toată lumea greșește, în afară de dl. Dragnea

    La a) e simplu, dacă „toată lumea” ar dezaproba, s-ar vedea în măcar în sondaje. Mai mult, aș putea interpreta că „toată lumea” e din ce în ce mai mică după eșuarea ultimelor tentative de a scoate în stradă protestatarii pe teme care altă dată activau zeci de mii de oameni.

    În legătură cu … b). Înclin să cred că este irelevant și în oarecare măsură, fals. Irelevant, fiindcă în orice partid (deci, nu e PSD excepția) există o structură ierarhică, care domolește criticile publice la adresa șefului. Altfel, lui Dragnea i s-au reproșat destule, mai energic (v. Firea) sau mai anemic în spațiul public, alături de care au mai răzbătut și frânturi de prin CEX-uri și alte adunări.

    Asta ca să fac un ocol. Întrebarea (aproape) corectă rămâne totuși cea din titlu. Zic aproape corectă, fiindcă am bănuiala că ați fi vrut să aflați resorturile opțiunilor pentru susținătorii coaliției la guvernare.

    Cred că este vorba de niște resorturi simple. Ca mai peste tot în viața reală, lumea apreciază o persoană în funcție de raportul dintre aspectele bune și cele mai puțin bune sau rele, pe care le poate identifica în ceea ce spune și face respectiva persoană (cum au fost deja comentarii cu inventarul vorbelor și faptelor, nu simt nevoia să detaliez și eu în cazul particular de care vorbim).

    Sigur, mai sunt și multe altele, aparent neserioase, care totuși contează în scorul electoral. Dragnea de exemplu, are o problemă cu imaginea. Și-ar putea-o atenua (a reușit el, TT, nu?), dar e posibil să vrea să-și păstreze … intenționat, această marotă discutabilă.

    0
    0
    • #122 Comentariu nou

      Nu sunteti domnul care a debitat si:

      „Deci, ca să existe un atac al corupților și pentru a respecta principiile (cam complicat, nu-i așa?) ar trebui să existe corupți atestați definitiv, în număr suficient, cu puterea și dorința de a asalta (într-un mod agresiv, incorect) Justiția. Și nu în ultimul rând, chiar să aibă loc un asalt din partea acestora.”

      Ba cam sunteti. E greu sa va bata cineva la logica, pe bune. Eu zic ca nu va meritam si sa mergeti la o liga superioara.

      0
      0
    • #123 Comentariu nou

      1. La punctul „a” poți să iei în calcul doar lumea civilizată.
      2. La punctul „b” poți să-l iei în calcul doar pe Dragnea pentru conducerea „partidului”.
      Astfel ai rezolvat dilema și ai ajuns de facto la Dragnea împotriva lumii civilizate.
      Ne este clar unde te plasezi in acest context.
      Nu e cazul să insiști.

      0
      0
  24. #124 Comentariu nou

    Uite ce zice marele politruk:
    „Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să răspundă în fața legii pentru faptele lor. Încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare jalnică. Nu îmi imaginez că cineva care a fost batjocorit în perioada comunismului își dorește altceva decât o justiție dreaptă facuta de Augustin Lazar si securistii lui”, a declarat Klaus Iohannis după consultările cu trimișii PSD.

    0
    0
  25. #125 Comentariu nou

    Value vs Values

    sau pe romaneste:
    Persoana fizica vs Principii

    PSD vs #

    0
    0
  26. #127 Comentariu nou

    O ziarista (Matei) zice ca Dragnea sprijina financiar aceasta organizatie sinistra. Merita sa fie schimbat pentru asta. Text Matei:
    Cică GDS îl decorează pe nemernicul Aiudului pentru lupta anticorupţie. Băi, slugilor sinistre de la GDS, ce rahat a făcut Lazăr pentru lupta anticorupţie, proştilor? Ştiţi voi ce e lupta anticorupţie, papagalilor? Aţi citit vreun rechizoriu sau doar mestecaţi întotdeauna şi mereu rahaturi care vi se servesc? Că dacă vă iau pe fiecare la rând pe anchete, om cu om, nu ştiu care rămâne în picioare. Papagalilor cu sloganuri şi atât, Parchetul General arată ca un sanatoriu, boul a falsificat documente pentru sinistra aia de Codruţa, altă decorată şi mincinoasă a voastră de care ştiaţi foarte bine că e aşa că vă plângeaţi la mine, moşul vopsit al vostru n-a făcut niciun dosar important, ba chiar a închis pe bandă, operativitatea şi eficienţa din Parchet care erau oricum la pâmânt au scăzut, şi-a bătut joc de dosarul Revoluţiei, a fost pus în funcţie de Kovesi şi Coldea pe bază de răposatul Lascu că trebuia să fie unul care să n-o deranjeze pe sinistră şi a crescut în funcţie şi sistem datorită Aiudului. El al securităţii şi sistemului monştrilor, al partidului comunist, triştilor, slugilor. Io v-aş desfiinţa mâine, nemernicilor. Dar graţie sinistrului ăla de Dragnea, care VĂ PLĂTEŞTE şi VĂ FACILITEAZĂ, voi aveţi statut de ONG de utilitate publică. Repet, v-aş desfiinţa şi mâine. Pe toţi. Din slugărnicie pentru sistem, că sistemul numai de idioţi trişti ca voi are nevoie, aţi ajuns să decoraţi piesele comunismului de la Aiud şi să scuipaţi pe România. Mizerie mai mare ca ceea ce faceţi voi nu există.

    0
    0
    • #128 Comentariu nou

      Sinistra traiectorie parcurge de cativa ani numita ziarista sorina matei…

      0
      0
    • #129 Comentariu nou

      Te-ai cam aprins.
      Nu ai stofa de judecător.
      Nici judecată cât să înțelegi un procuror.

      0
      0
  27. #130 Comentariu nou

    1. Să îl crezi pe Dragnea este o greșeală (eventual fatală)
    2. Să ai încredere în Dragnea este prostie pură (Viorica)
    3. Să crezi în Dragnea este patologic.
    Am dat trei gradații care combinate în diverse proporții vă vor crea o imagine a profilului psihologic al victimelor PSD.
    Aștept cu nerăbdare de la CB materialul despre neurologia alegerilor (nefiind vorba despre procesul electoral cu poate mulți au crezut)

    0
    0
  28. #131 Comentariu nou

    Dacă doriți să vă apropiați de ceea ce vi se pare a fi sursa tuturor relelor, cred că ar fi mai utilă [și] o întrebare adresată celor care formează majoritatea … în acest locșor.

    „Cum faceți să păstrați credința în dl. Dragnea, stimați concetățeni NEpesediști?”

    0
    0
    • #132 Comentariu nou

      Cred că majoritatea* (*ar fi bine să fie o majoritate) celor de aici se străduiesc sincer să recupereze cât mai mulți „rătăciți”.
      O misiune aproape imposibilă având în vedere că o eventuală reușită i-ar oferi „rătăcitului” o cu totul altă perspectivă asupra vieții.
      Preferințele și afinitățile politice sunt, ca și întrebarea din titlu, doar o metodă de a măsura gradul de „rătăcire”.

      0
      0
  29. #133 Comentariu nou

    Cam așa vede unul rupt de realitate situația. PSD-iștii nu exista. Exista doar oportuniști pentru care nu contează nimic in afara de bani. Restul de noi suntem doar niște mârlani, rezistaci, pulime.

    0
    0
    • #134 Comentariu nou

      Chiar ești rugat să ne detaliezi situația reală!
      Poți da și exemple concrete!
      Exclus (Cătălin Ivan, Corina Crețu, Mihai Chirica…)

      0
      0
  30. #135 Comentariu nou

    @p’acilea
    Așa cum „dosarul Revoluției” a fost „finalizat” după 30 ani, la fel și reforma serviciilor de informații va dura la nesfârșit.
    Sorina Matei este doar un idiot util care primește informații mai mult sau mai puțin corecte, după cum cere misiunea.
    Din păcate pentru marea masă de oameni informați din mainstream este aproape de neconceput ca informațiile primite „pe surse” să fie în fapt dezinformări.
    Un bun exemplu este Băsescu „cel mai bine informat om” care și-a semnat „condamnarea la moarte politică” după ce l-a numit pe Maior la SRI și încă mai crede că LCK poartă vina pentru cazul Mircea Băsescu.
    Există o mișcare fascistă „underground” în servicii care nu este străină de multe din nenorocirile ultimilor 30 ani.

    0
    0
    • #136 Comentariu nou

      mai corect era asa ” doar un alt idiot util……”. interesanta chestia cu miscarea underground. poti sa dezvolti?

      0
      0
  31. #137 Comentariu nou

    @Plain Sight,

    Iată că ai niște puncte comune importante cu … „rătăciții” pe care i-ai vrea recuperați.

    Pe scurt e vorba de recunoașterea explicită … deep-underground-parallel state, precum și de recunoașterea implicită a … „binomului”, prin nominalizarea actorilor săi principali, LCK-DNA și Maior-SRI.

    Atenție, după cum spunea de curând un clasic în viață, asta ți-ar putea induce/ oferi o cu totul altă perspectivă (am putea traduce … plain sight) asupra vieții!

    0
    0
  32. #138 Comentariu nou

    De facto nu este niciun binom.
    A existat și va exista probabil mereu o breșă de „securitate” în servicii. Interese politice dar mai ales personale care au accesat această breșă au folosit și o altă vulnerabilitate a sistemului pentru răzbunări și protejarea unor „afaceri”.
    Practic au fost regizate cazuri și fabricate probe prin care infractorii sa demonstreze că și ceilalți sunt infractori.
    Ceea ce trebuie sa fie clar este că doar serviciile (anumite persoane) sunt răspunzătoare împreună cu cei corupți care au comandat acțiunea de distrugere a justiției și vă toarnă în cap binoame toată ziua la TV.
    http://www.timnews.ro/nu-avem-toata-puterea-pana-nu-luam-si-justitia/

    0
    0
    • #139 Comentariu nou

      Nu exista binom, nu exista stat paralel, nu exista protocoale (Doamne, Dumnezeule) sau daca niste infractori le-au publicat o cotim, potocoalele sunt bune, similare cu cele din UE (in UE nu exista astfel de protocoale dar la useristi tine vrajeala asta)

      0
      0
    • #140 Comentariu nou

      Motto:
      „Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia”

      @Plain Sight

      Ce epocă „minunată”. Era pe când, în mâini bune (de la EVZ, Dilema, Revista22 & Co) fuseseră predate (unele în prealabil înființate pentru nobilul scop) TVR1-2-3-Info-Internațional ca să lupte împotriva hidrei A3, alături de toate celelalte zeci de televiziuni, ziare, siteuri, bloguri etc. … „de bine”.

      Puteai pe-atunci asculta, aproape în direct ce discută USLiștii în ședințele secrete din parlament sau la cârciumă sau … în patul conjugal. „Trebuia”, în scopuri „nobile”, să fie puse între paranteze spațiul privat, drepturile și libertățile fundamentale ale omului și cele specifice regimurilor pluripartide, scrise „de formă” prin Constituție și alte „neînsemnate” tratate și reguli ale statului de drept.

      Dar toate aceste forțe nu erau de ajuns pentru lupta cu RĂUL. Astfel, despre acea epocă, ceva timp după, au apărut și dovezile de cum se plăteau (Udrea, Cocoș s.a.) ce și cum trebuie să apară în presă și în on-line, inclusiv organizarea … postacilor. Orice frază convenabilă, măcar trunchiată, apărea imediat și pe YouTube.

      Dintre marile creații (n-am mai pus ghilimele) se detașează ca impact și asta cu „Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia” pe care ne-o reamintești tu acum.

      – Cine-a zis-o?
      – Voiculescu! ‘dăăă!
      – Unde-a zis-o?
      – Hmm, stai să caut … a apărut în prima oară în … EVZ.ro EVZ 26.06.2012, CHIAR în titlu.. Deci, sunt tare sau ce!?

      Habar n-am ce capacitate de înțelegere/ informare aveai în 2012. Mizez pe ce poți înțelege azi.

      Sloganul a apărut în evz.ro fără ghilimele specifice unui citat. Articolul, se referea la declarații care ar fi fost făcute de Voiculescu în emisiunea Sinteza zilei din seara precedentă (25.05.2012).

      Nu ți se pare ciudat, că niciodată, nicăieri nu au existat nici imagini, nici înregistrări sonore cu respectiva afirmație, rostogolită ulterior în neștire până în ziua de azi!?

      Cum spuneai chiar matale, ceva mai sus … Din păcate pentru marea masă de oameni informați din mainstream este aproape de neconceput ca informațiile primite “pe surse” să fie în fapt dezinformări.

      0
      0
    • #141 Comentariu nou
    • #142 Comentariu nou

      @de facto
      1. Afirmatia „Nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia” a făcut parte din expunerea de motive și prezentarea detaliată a etapelor pentru cea de a doua suspendare a lui Traian Băsescu în emisiunea „sinteza zilei” din 1 Mai 2012. Patronul vostru s-a lăudat că a planificat în cele mai mici detalii angajarea forțelor politice în acest demers pentru a sublinia că toți sunt „setați” corespunzător pentru a-i pune planul în aplicare. Cu alte cuvinte transmitea tuturor că el este atât inițiatorul cât și cel care îi controlează pe toți cei implicați neavând nici cea mai mică reținere să prezinte scopul suspendării, calendarul, etapele și rolul destinat fiecăruia. Evenimentele din acea perioadă au o consistență specială și aproape nefiresc, trebuie să recunosc, urmăream A3 „la virgulă”. Sunt foarte multe detalii semnificative scăpate din mainstream.
      Nu cred că e cazul să urmărim aceste elemente de spectacol grotesc pentru care putem găsi foarte multe exemple.
      În final afirmația incriminată nu are nicio importanță ca probă pe lângă faptele care trădează modul în care Voiculescu a planificat și urmărit să își atingă scopul cu efectele vizibile astăzi.
      În vremurile acelea Felix se considera stăpân și pe servicii.
      Așa cum a distrus toate partidele și a corupt tot ce se putea corupe nu va avea nicio emoție să sacrifice PSD cu tot cu Dragnea. Dacă rămâne ceva din PSD se ocupă Firea. Dacă nu se ocupă Tăriceanu.
      2. Ești unul din puținii de aici care cunosc lucrurile acestea. Din păcate pentru tine, Voiculescu și alții asemenea există legi pe care nu le puteți schimba.

      0
      0
    • #143 Comentariu nou

      @(narrow) plain sight

      1. Multe vorbe, ca să ascunzi că … nu ai nicio dovadă pentru „afirmația” respectivă. Dacă ai fi avut-o, mi-o prezentai rostogolită în mii de clipuri. Cel mai probabil ar fi fost multe și … pe muzică. Rămâne cum am spus, o găselniță cu priză.

      2. Pot fi și singurul care nu știe că Voiculescu în 2012 (ca să nu mai vorbim despre ce a urmat ulterior) se considera „stăpânul serviciilor”, atâta timp cât nici pentru afirmația asta caraghioasă nu ai nicio dovadă. Habar nu am la ce legi de neschimbat te referi, fiindcă, în principiu, au arătat că pot schimba orice lege.

      0
      0
    • #144 Comentariu nou

      @ de facto
      1. Sunt suficiente dovezi că deși ați luat justiția conform planului vă plângeți că nu aveți toată puterea.
      2. Dacă nici așa nu aveți toată puterea este clar că, așa cum prostia nu ține loc de inteligență,
      anumite legi nu le veți putea schimba.

      0
      0
  33. #145 Comentariu nou

    Oricum, in titlu „stimați concetățeni pesediști” e o contradictie de termeni: n-ai cum sa fii stimat si pesedist. Si nici ‘concetatean’ si pesedist.

    0
    0
  34. #146 Comentariu nou

    @PSD
    Ai citit vreodată un protocol?
    Protocoalele au fost declarate neconstituționale integral/parțial, dar nu ilegale.
    Nu s-a demonstrat decât că ele pot fi interpretate sau folosite cu rea credință.
    Din păcate acest lucru ar fi trebuit să se demonstreze în instanță pentru fiecare caz în parte.
    Dar este mult mai interesant cum ajung protocoalele la infractori, adică tocmai cei vizați și cei mai interesați să iasă de sub urmărirea serviciilor secrete.
    Dacă te referi la statul paralel al infractorilor este limpede că acționează împotriva României ca țară, ca stat de drept, și împotriva poporului suveran.
    Acest lucru îl vede și îl spune o lume întreagă.

    0
    0
    • #147 Comentariu nou

      Nu am citit nici un protocol. Din momentul in care am aflat ca cel dintre DNA si SRI este de colaborare si nu de cooperare (sau invers) am hotarat sa nu le citesc si sa ma bazez doar pe ce spune doctorita.
      Daca sunt neconstitutionale sunt si ilegale.
      Chiar au fost folosite cu rea credinta. Din acest motiv au si fost facute.
      Ma refer la statul paralel al infractorilor dar nu la ‘infractorii’ Barsan, Radu Rusanu, medicii oncologi si multi, multi altii de genul asta ci la infractorii din sufrageria lu’ Oprea.
      Asta cu niste hoti care darama statul roman a ajuns brand de tara si este o gogoasa nociva. Intri pe site-ul DNA si scoti datele statistice oficiale. Te faci ca nu vezi anchetele deschise la misto care s-au finalizat cu ‘fapta nu exista’ Aduni sumele din procesele castigate si te rog sa-mi comunici de cate ori totalul acestor sume este mai mic decat hotia VW. Daca mai adaugi si EADS, Siemens si DB o sa vezi ca brand de tara corupta se potriveste mai bine Germaniei. Cel putin pentru sumele smecherite. Stiu ca acolo nu se da spaga pentru orice dar baietii cand dau tzeapa o dau global la zeci de milioane de oameni. E foarte interesant cum multi oameni se declara scandalizati doar ca un baron local fura dar sunt in delir de fericire cand sunt furati de o firma straina. Sau cand un ciumete de primar toaca bani publici pentru panselute e nasol dar cand se toaca tot bani publici ca sa fie filat ani de zile un dusman politic iar ca rezultat apare fapta nu exista, nu se mai supara nimeni.

      0
      0
    • PSD – totul e sa nu devenim ridicoli. Asta cu “Germania e mai corupta decat Romania”, spusa de niste miliardari romani care toata viata au lucrat la stat, este de un ridicol desavarsit.

      Faptul ca nu se pot recupera sumele confiscate in procese de coruptie este doar o alta dovada a coruptiei profunde care roade statul roman pana la os. Nu poti invoca absenta acestor recuperari drept dovada ca nu exista coruotie, sau e insignifianta, in conditiile in care administratia romaneasca e controlata politic tocmai de corupti. E un nonsens, e pentru prostit prostii, nu ne insulta inteligenta.

      Iar asta cu “dusmanul politic filat ani ee zile fara rezultat”, asta e alta scamatorie gretoasa de propaganda, nu va e rusine? Majoritatea PSD/ALDE blocheaza constant inceperea urmaririi penale in orice caz de coruptie – INCEPEREA, da? – cazul Belina-Rovana Plimb, cazul Tariceanu-Microsoft samd – cum e posibil sa zica cineva care are macar o urma de bun simt ca nu exista rezultate anticoruptie in conditiile in care suspectii pot opri INCEPEREA unei anchete?

      In fine, nu fac discriminare: ma intereseaza sa fie prinsi si pedepsiti toti cei care fura din banii mei, ai contribuabilului. Faptul ca nemtii fac afaceri cu rusii aflati sub sanctiuni e regretabil, ba chiar mizerabil, dar asta nu justifica kilometrul de 800 de metri in cazul Teldrum. Nu poti spune ca putoarea de coruptie care vine dinpre PSD se justifica prin putoarea altora, din alte tari, decat daca esti prost facut gramada si nu observi ca coruptii DE LA TINE FURA, nu de la altcineva, sau daca, cumva, esti de partea cealalta, a hotilor, si incerci sa aburesti victimele care se mira ca te-au prins cu mana in buzunarul lor.

      0
      0
    • #149 Comentariu nou

      @Vlad
      – nu m-am referit la sumele neincasate ci la valoarea hotiilor descoperite. De exemplu la Voiculescu prejudiciul este 60 mil euro. Pe asta sa-l adune chiar daca nu a fost recuperat. Iar daca sunt unii corupti care nu recupereaza banii sa fie trimisi in judecata precum Tiberiu Nitu. Sa nu-mi zici ca nu se poate.
      – cu filarea aiurea ma refeream la altii nu la Tariceanu dar daca tot ai amintit de Tariceanu/Microsoft poate ne explici cum se face ca din toata hotia care a inceput in 2004 au fost extrasi doar cativa adica niste tinte iar restul au intrat la prescriere? Cum se face ca cei care au dat spaga nu au probleme? are cineva curaj sa foloseasca regulat numele unei mari firme intr-un proces de mare coruptie fara ca firma sa fie implicata iar firma sa nu protesteze? Cred ca astia iti insulta inteligenta.
      – putoarea de la psd nu se justifica cu putoarea care vine de la altii. E firesc sa ne opunem tuturor celor care fura. Am scris despre putoarea de la nemti pentru ca mereu se comenteaza ca altii isi dau cu parerea si critica. Daca ei au hotii lor, de ce sa vina sa dea lectii? Ma leg de chestia asta pentru ca a ajuns un argument des folosit – nemtii sunt ingrijorati, nemtii ne invata sa..
      – parlamentarii au blocat de vreo 2-3 ori inceperea urmaririi penale dar au si dat ok la multe cereri. Nasol este cu procurorii care blocheaza toate cererile de judecare a procurorilor infractori.
      In concluzie, nu se acopera hotiile de aici cu hotiile altora dar daca in comentarii se repeta mereu tema cu strainii care sunt un fel de zmei cinstiti si necorupti e normal sa vina si o reactie. Intrebarea din articol e clara si raspunsul meu este ca oamenii voteaza psd pentru ca au senzatia ca o duc mai bine. Poate gresesc, nu am discutat ca sa aflu motivele dar asta cred. De la intrebarea din articol au aparut comentarii de genul ca psdistii nu sunt concetateni, ca salariu primit de ei inseamna pomana, la ceilalti nu e pomana, e regula speciala pentru psd la fel ca teoria cu muia,

      0
      0
    • Sigur ca oamenii simt ca traiesc mai bine, dar cine n-a trecut prin scoala ca gâsca prin apa intelege ca poti trai bine pe credit doar pana la un punct. E cu atat mai revoltator cu cat in perioada asta de crestere economica guvernarea PSD/ALDE nu doar ca a taiat practic integral investitiile, dar colecteaza si cvasi-totalitatea profitului intreprinderilor de stat, ceea ce inseamna nu doar ca nu se asigura continuarea cresterii, ci se ignora chiar si intretinerea infrastructurii existente. Imprumuturile sunt din ce in ce mai mari, la dobanzi din ce in ce mai ridicate, iar prosperitatea asta pe datorie e o nenorocire pe care o vom plati cu totii foarte scump. Sigur ca unii nu inteleg ecuatia asta simpla, dar asta nu e o scuza – si, oricum, nu poti accepta coruptia guvernantilor doar pentru ca arunca resturi populatiei, e ca si cum ai fi recunoscator hotilor ca-ti dau si tie din ce ti-au furat din casa ta.

      0
      0
    • #151 Comentariu nou

      @Vlad – raportata la PIB datoria externa e in scadere in jur de 35% din PIB fata de 37% in guvernare ciolos sau peste 40% in guvernarea boc, valoarea absoluta n-are nici o relevanta. De altfel Romania are una dintre cele mai mici datorii din ue, comparativ cu franta, Spania si anglia care au in jur de 100% din pib datorie, portugalia 120%, italia 130% iar mult-laudata germania are dublu fata de Romania peste 70% din pib datorie externa. Una dintre cerintele UE e ca datoria externa sa nu depaseasca 60% din PIB, criteriu pe care doar Romania si Inca 5-6 tari il respecta.

      0
      0
    • Cu părere de rău, dar asta e o altă gugumănie vândută ieftin. PIB-ul acesta a crescut prin pomparea salariilor bugetarilor, în cea mai mare parte, și a stimulării barbare a consumului. În plus, chiar nu e niciun avantaj că datoria este încă suportabilă, ca proporție din PIB, din moment ce, 1) PIB-ul e pompat administrativ cu steroizi salariali și, 2) banii împrumutați nu sunt folosiți pentru investiții și dezvoltare, ci pentru consum. N-aș zice nimic dacă creșterea plafonului de îndatorare s-ar face pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru cercetare, pentru tehnologizare și retehnologizare, pentru cofinanțarea proiectelor europene de dezvoltare – dar asta e nenorocirea, că nu.

      0
      0
    • #153 Comentariu nou

      @Vlad – pai si atunci ce ne facem cu Germania a carui PIB e format in proportie de 70% din servicii adica din consum, pib-ul Romaniei e format in proportie de doar 60% din servicii. Sa mai spun ca-n cazul americii pib-ul e format in proportie de peste 80% din servicii si ca toate tarile dezvoltate au pib-ul format in proportie de peste 70-80% din consum.

      0
      0
    • Nu știu cum să facem noi ca să înțelegem mai bine pe unde suntem când facem comparații între România și Germania…

      Germania este a 4-a economie a lumii ca mărime nominală a PIB-ului. România este a 50-a. Exporturile Germaniei depășesc 1.400 miliarde de dolari anual. România exportă sub 90 de miliarde de dolari. Faptul că, proporțional, economiile Germaniei, Statelor Unite și României sunt alcătuite, majoritar, din servicii, este singura asemănare dintre ele – practic, un cal de curse și un măgar de cotigă tot 4 picioare au, dar rezultatele din teren sunt destul de diferite, orice s-ar spune.

      0
      0
    • #155 Comentariu nou

      @Vlad
      Asta a fost intrebarea si probabil ca asta e raspunsul. Simt ca traiesc mai bine. Daca este sa tinem cont de teoriile specialistilor, in capitalism exista perioade de crestere economica, de stagnare sau de recesiune. Cei care guverneaza trebuie sa aibe grija sa gasesca solutii pentru ca oamenii sa traiasca mai bine. Daca este crestere economica si oamenii nu simt ca le cresc veniturile, inseamna ca niciodata nu o vor duce mai bine pentru ca e nepotrivit sa creasca veniturile cand e stagnare sau recesiune. De fapt nu e prosperitate pe datorie ci bazata de crestere economica desi niste baieti de la opozitie ne povestesc de peste 2 ani ca e dezastru economic. De cand a scazut Basescu salariile a devenit o bucurie sa fie salarii mai mici, o tinta sa nu creasca. Revine teoria ca acum trebuie sa strangem cureaua, sa investim iar pe viitor o sa fie bine.
      https://www.rfi.ro/articol/stiri/economie/top-20-cele-mai-datoare-tari-lume
      Romania are datorie 35% Crezi ca Irlanda cu 1382% a facut o astfel de datorie doar pentru autostrazi? Generatiile viitoare oricum vor plati datoriile facute acum asa cum se intampla in orice tara. Tov Ceausescu zicea ca e bine sa nu avem datorii, sa nu lasam copiilor nostri. A lasat tara fara datorii si l-au impuscat aia. Probabil ca vor fi presiuni tot mai mari ca sa se faca autostrazi pentru ca firmele abonate la contracte cu statul/statele au nevoie de bani. Ma refer la firmele abonate din vest ca pe aici toti au furat si au fost arestati. Sper sa vina unele mai serioase, nu Bechtel.

      0
      0
    • #156 Comentariu nou

      E adevarat insa Germania are peste 80 milioane de locuitori pe cand Romania n-are nici 17-18 milioane chiar daca oficial numarati si cei din afara care inca n-au rezidenta sunt 19.5, din cauza asta valorile absolute n-au nici o relevanta. Raportat la PIB procentul de exporturi e comparabil aprox. 35% din PIB (1400 miliarde la un PIB de 4000 miliarde, vs 90 miliarde la un PIB de 230-240 miloarde de dolari).

      0
      0
    • Apropo de Bechtel, aș vrea doar să observ că contractul Bechtel a fost semnat de o guvernare PSD și pierdut în vremea altei guvernări PSD.

      Ceaușescu a plătit datoriile integral pentru că era un cretin needucat care nu pricepea nimic din funcționarea economiei. Ceaușescu a crezut că dacă face datorii pentru import de tehnologie asta-i ajunge pentru o veșnicie comunistă și n-a priceput de ce industria lui construită cu curul nu mai vindea nimic – pentru că n-a mai retehnologizat nimic, că era scump – așa că a crezut că împrumuturile sunt problema. Problema e pe ce cheltuiești banii pe care-i iei, asta cred că poate înțelege oricine.

      Sigur că ne dorim cu toții să trăim mai bine – și chiar trăim mai bine, că ne trage istoria după ea – dar bugetul e totalmente dezechilibrat, nivelul de îndatorare crește rapid, invistițiile sunt nule, infrastructura moștenită de la cretinul de Ceaușescu se năruie, deficitul comercial e în creștere, sectorul bugetar e mai umflat ca niciodată, țara se depopulează, criza de forță de muncă e teribilă iar partidele de la putere n-au decât o singură preocupare, cum să-și facă scăpați corupții. Toate semnele dezastrului sunt aici, poți să le ignori, dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla.

      0
      0
    • #158 Comentariu nou

      @PSD – daca ceausescu nu platea datoria externa, dupa revolutie toate firmele straine ar fi fost interesate sa vina in Romania ca sa-si recupereze banii asa cum s-a intamplat in ungaria si polonia care aveau datorii importante in 1989.

      La ora asta coreea de nord nu are datorii externe si oamenii mor de foame iar japonia are peste 250% din PIB datorie externa si au unul dintre cele mai ridicate nivele de trai din lime.

      0
      0
    • #159 Comentariu nou

      @Vlad
      Stim ca economia Germaniei este printre cele mai puternice din lume. Merita respect. Acolo s-a muncit mult pentru refacerea tarii. Totusi, pentru dezastrul si crimele comise au avut parte de o stergere partiala a datoriei de pe urma razboiului, Polonia revendica 900 mld euro pentru distrugerile provocate, Grecia a cerut si ea bani dar degeaba, chiar si in Romania a fost un profesor care a demonstrat ca Germania are sa ne plateasca vreo 19 mld. Profesorul a fost dat afara (lucra in Germania) iar aici au sarit niste smecheri sa urle ca mai bine le platim noi lor ca asa e mai corect pentru slugi. Daca sumele de mai sus se pot negocia sau contesta, tot Germania este tara care nu a platit obligatiile catre NATO. Peste 1000 mld usd. Daca esti tovaras cu rusii e normal sa nu dai bani la NATO pentru ca tovarasii nu te vor ataca. Deci locul 4 in lume este dat de doua componente: munca si talentul cetatenilor combinate cu smecheria si furtul celor din alte tari. Cred ca nu e cazul sa facem pariu ca oricine spala bani rusesti castiga bine.

      0
      0
    • Nu… îmi pare rău, pedalăm în gol. Nu prea mai am timp să dialogăm, îmi cer scuze, trebuie să scriu emisiunea de mâine 🙂 Problema cu datoriile lui Ceaușescu e simplă: el a importat tehnologie în anii 70 și a modernizat economia, cu speranța că va obține creștere economică sustenabilă; din păcate, a construit economia pe baze ideologice comuniste, ceea ce era fundamental eronat, mai ales pentru o țară ca România – nu poți face totul axat pe industrie grea, chimică etc într-o țară lipsită, totuși, de resurse pentru așa ceva (cărbunele românesc nu e bun pentru siderurgie, minereu d efier nu prea avem, rafinăriile care trebuiau să susțină o întreagă industrie petrochimică se bazau pe importuri etc). A venit o criză petrolieră care a lovit puternic modelul, și așa prost conceput, n-au mai fost bani de retehnologizări/investiții etc, astfel încât producția a devenit nevandabilă, ceea ce a accentuat dificultățile financiare, drept pentru care, din prostie și orgoliu, a băgat o națiune întreagă în foame și înapoiere ca să plătească datoriile, fără niciun rost, chestie care a prăbușit țara într-o depresiune din care a mai ieșit abia prin 2000.

      Încă o dată: creditul e un instrument, nu un fel d emâncare. E valabil de la persoane fizice la națiuni. Dacă îți iei credit doar ca să mănânci friptură, ești idiot și o să faci foamea mai curând decât crezi. Ia-ți credit ca să-ți cumperi un echipament prin care să-ți dezvolți afacerea, astfel încât să câștigi mai bine și să-ți rămână bani de friptură – asta trebuie să faci.

      Încă o dată, mulțumesc pentru dialog, sper să înțelegi că politicile PSD sunt, de fapt, anti-naționale, cu atât mai anti-naționale cu cât răcnesc mai tare liderii că-s patrioți.

      0
      0
    • #161 Comentariu nou

      @PSD – sa nu uitam si de planul Marshall, din care Germania a beneficiat cel mai mult. Dupa al 2-lea razboi mondial americanii au pompat zeci de miliarde de dolari, la valoarea de acum sute de miliiarde, in reconstructia Europei de vest pe cand in europa de est n-a bagat nimeni nimic basca au furat sovieticii cat au putut.

      Nivelul economic al germaniei nu se datoreaza doar muncii depuse de germani sau faptului ca nu-si platesc contributiile la NATO si despagubirile de razboi ci si contextului economic extrem de favorabil de care au beneficiat dupa razboi, context de care tarile din est n-au beneficiat.

      0
      0
    • Asistenta in Planul Marshall a fost de 12 mld USD (aprox 100 mld USD 2018) pentru toata Europa de Vest.

      In primii 10 ani dupa aderarea la UE, Romania a contribuit cu 13 mld EUR la bugetul Uniunii si a incasat 39 de miliarde EUR – adica o diferenta neta in favoarea Romaniei de 26 mld EUR.

      Cat despre contextul economic favorabil de dupa razboi – desigur, s-a chemat democratie si capitalism, in timp ce romanii au avut dictatura si comunism.

      0
      0
    • #163 Comentariu nou

      @Alex
      Asta cu datoria externa este mai complicata. In mod normal, cine nu poate sa-si plateasca datoriile la banci pentru o perioada mai lunga sau mai scurta nu mai poate lua alt credit. Asta daca se judeca dupa regulile bancilor. Daca intervin interesele politice apar alte situatii. Polonia nu a putut sa-si plateasca datoriile, a fost scutita de 2 ori de plata a miliarde de dolari si cu toate astea dupa 1990 a primit credite. Romania nu a primit credite imediat dupa 1990 desi a fost stat bun platnic. Motivul: guvernarea de atunci era nashpa de parca guvernarea lu’ Ceausescu nu era tot nashpa atunci cand a primit credite.
      @Vlad
      Corect cu Bechtel insa asta nu-i scuza. Sper sa vina altii.

      0
      0
    • #164 Comentariu nou

      @PSD – evident ca a contat si faptul ca li s-au sters datoriile si despagubirile pe care ar fi trebuit sa le plateasca dupa ce au distrus aproape complet tari si orase ca Varsovia insa decisiv a fost faptul ca au intrat sub umbrela americii care pe langa ca au bagat o gramada de bani le-au si asigurat protectia militara in fata urss, puteau ei munci cat vor daca intrau sub umbrela urss, de altfel rdg-ul nu era nicidecum vreo tara foarte dezvoltata. Chiar si azi dupa 30 de ani sunt diferente majore intre cum arata dresda fata de munchen sau koln sau nivelul salariilor din fosta rfg fata de cele din fosta rdg, chiar daca guvernele germane se tot lauda cat de bine au integrat rdg-ul.

      0
      0
    • #165 Comentariu nou

      RFG-ul sigur ar fi avut democratie daca intra sub umbrela urss….cum am mai spus marile puteri intotdeuna isi vor vedea strict propriile interese iar pe celalte tari le vor vedea doar ca moneda de schimb in diversele negocieri. Prin pactul ribentrop-molotov europa a fost impartita in 2 – indiferent de vointa populatiile din tarile care au intrat sub umbrela urss.

      0
      0
    • #166 Comentariu nou

      @Vlad – si Romania a crescut ultimii 12 ani de la sub 100 miliarde de euro pib in 2006 la peste 200 miliarde in 2018, evident nu doar datorita fondurilor ue, insa nu.poti in 15-16 ani de cand am intrat in nato sa recuperezi distanta fata de ceilalti care au avut 70 de ani conditiile necesare pt a se dezvolta.

      0
      0
  35. #167 Comentariu nou

    Romania sau Moldova, acelasi rahat. Oare de ce?
    https://youtu.be/wnDxHTaeNX0.

    0
    0
  36. #170 Comentariu nou

    Draga Vlad, răspunsul la întrebarea ta a venit firesc, de la un participant la mitingul psd de la Craiova, cred că la asta se rezuma orice răspuns de la oricare dintre simpatizanții psd la întrebarea din acest articol:
    „Dacă o mătură candidează de la PSD, eu pe aia o votez”

    0
    0
    • #171 Comentariu nou

      Omul avea dreptate, pana si matura de la sediul PSD Craiova aducea mai multe fonduri europene decat Ciolos!
      In legatura cu dilema lui Vlad despre legatura dintre democratie si nivelul de trai, am un raspuns transant de …….direct: nici una! Pam, pam!
      Exemple sunt multiple: Emiratele Arabe Unite, Quatar, Taiwan, Arabia Saudita etc!
      Fiecare ora in care procurorul general al Romaniei ramane in fonctie aduce minus 1000 de voturi pt. nazistenti, ceea ce zic eu ca-i de bine!
      A contat si celebra „Muie PSD” de larga respiratie europeana , ceea ce le va aduce securistilor un minus de vreo 20% , si sa nu ne miram ca face Dragniia un 42% de-i spulbera pe toti, chiar din parnaie, ca s-au mai vazut cazuri , vezi primarul Chereches!
      Spalatii pe creier nu inteleg un singur lucru: românii, in majoritatea lor, nu suporta clinchetul de catuse venit de la „stapanire”, oricare ar fi ea, din Vest sau Est!

      0
      0
    • #172 Comentariu nou

      Asta cu fondurile europene se pare că e încă o gogoașă a marelui șef psd, te las sa mai cauți răspunsul ăluia incriminat.
      Și că să-mi fie clar: cine sunt spălații pe creier la care faci referire?

      0
      0
    • #173 Comentariu nou

      @Razvan – hong kong e cea mai dezvoltata regiune autonoma din lume, mult peste nivelul din ue iar acolo recent au fost arestata 5 persoane care au scris critic la adresa guvernului. La fel e valabil si reversul medalie – india cea mai mare democratie din lme e una dintre cele mai sarace tari din lume.

      Cu toate astea democratia ramane una dintre cele mai bune forme de guvernare cunoscute chiar daca nu-ti ofera nici o garantie. Romania e o struto-camila, intr-o democratie autentica nu poate fi procuror general una dintre multele unelte ale lui ceausescu care prelungea anii de detentie a detinutilor politici, un presedinte care a obtinut case prin fals si uz de fals, un presedinte al camerei deputatilor condamnat penal…..ca tot se bat unii pe aici cu caramida in piept care insa cer moralitate doar de la adversarii politici.

      0
      0
    • Hong Kong, Singapore, Qatar isi datoreaza prosperitatea pozitiei geografice, in primul rand. Serios, nu e chiar asa de greu.

      0
      0
    • #175 Comentariu nou

      Bun, deci am stabilit in unanimitate ca nivelul de trai al locuitorilor unei tari n-are nicio legatura cu democratia.
      Despre geografia lui Vlad……ce sa zic, doar amintesc de Finlanda, a naibii pozitie are tara aia de-i asa prospera! Si cate resurse, n-ai vazut asa ceva!
      Sa revenim la ideea despre viitoarele izbande ale PSD-ului in alegeri si care este explicatiunea. Pai, până si fostii detinuti politic voteaza cu ea, cu „ciuma rosie”, românii zdraveni la cap urasc catusele si pe magistratii securei asa cum urăsc sa le se dea si Muie-apropo, la mitingul pesedist de la Craiova s-a auzit o „urare” de genul asta contra celorlalte partide? doar intreb- asa cum urasc sa se pișe cineva pe votul lor si sa ramana Băselu prezidel cand tocmai fusese demis, ori sa guverneze niste unii pe care nu i-a ales nici dracu’!
      Aici nu e vb. de credinta intrun politician, ca nici un om sanatos la cap nu-si face icoane cu mecla lui, decat basistii, kovesistii, macovistii, ciolosistii!
      La PSD e altfel, că si daca Dragniia va fi condamnat azi, vine altul in locul sau ca lider, Serban Nicolae de ex. care-i problema?
      Apropo de asta, nazistentii ar trebui sa se roage ca Livache sa ramana lider, ca daca vine Serbanica la adevarata putere, pe multi va popi, incepand cu onegheuri si terminand cu banii pe case!! Uups.

      0
      0
    • #176 Comentariu nou

      Psd-ul castiga alegerile nu pt ca ar avea merite deosebite ci pt ca opozitia e practic e inexistenta, cat de prost inspirat sa fii sa nu ai nici un.proiect, program de guvernare …si toata campania ta electorala sa fie muie psd, n-au invatat nimic.dupa ce si-au luat-o rau de tot la ultimele alegeri dupa ce toata campania lor electorala a fost puie monta – asta macar o injuratura mascata. Basca dupa ce aproape toata presa+iohanis-+opozitia s-au strofocat sa-l inlature pe ponta a venit dragnea, practic au scapat de dracu ca sa dea de ma-sa mult mai periculoasa si unsa cu toate alifiile fata de naivul de ponta.

      Dragnea cu siguranta va fi la un moment dat inlaturat, psd-ul intotdeuna si-a devorat liderii insa sa te tii cand la conducerea psd-ului vor veni o olguta sau un.nicolicea, serban nicolae….care fata de dragnea nu par sa aiba nici un fel de ezitare si momente dat inapoi.

      0
      0
    • #177 Comentariu nou

      Razvan,

      Comentariul tău e un excelent rezumat al tuturor lucrurilor greşite din zona politică actuală şi o foarte bună explicaţie pentru situaţia de plâns în care se află România (modelul pe care tu ni-l arăţi este prezent de fapt cam peste tot pe glob. Doar că, până recent, ultima apariţie a lui la un grad atât de ridicat de răspândire s-a încheiat cu Al Doilea Război Mondial şi Războiul Rece care i-a urmat).

      Pe scurt, tu ne prezinţi reţeta ideală pentru un dezastru naţional: dezumanizarea „celuilalt” pentru o „ură justificată”, politica lui „ba pe-a mă-tii”, utilizarea sistemelor republicii democratice şi a democraţiei reprezentative în scop personal şi de grup. Totul pe fondul unei absenţe îngrozitoare a culturii civice, democratice şi politice şi a neglijării scopului fundamental al instituţiilor unui stat.

      Dezumanizare: „basistii, kovesistii, macovistii, ciolosistii” sunt etichete. Categorii. Cutiuţe în care pui pe „celălalt” pentru a nu-i mai vedea umanitatea. Fiinţele non-umane sunt mai uşor de urât, de distrus, de ucis. Dezumanizarea inamicului este un artificiu discursiv folosit de bolşevici, de fascişti, de nazişti, de mulţi conducători care se bazează nu pe om, ci pe animalul din om pentru a-şi atinge scopurile.

      Lipsă de cultură civică, democratică, politică: „daca vine Serbanica la adevarata putere, pe multi va popi, incepand cu onegheuri si terminand cu banii pe case”. Da, probabil că ai dreptate, se poate întâmpla şi aşa. Iar asta ar trebui să te îngrijoreze, nu să te bucure. Politica este ştiinţa de a conduce pentru binele unui popor întreg. Nu pentru răzbunare, nu pentru succes personal, ci pentru toţi cetăţenii, fie că te-au votat fie că ţi se opun. Un stat puternic este un stat cu instituţii puternice. Personalizarea înseamnă şubrezirea instituţiilor. Politicienii ar trebui să ştie să renunţe la ego-ul lor şi să negocieze soluţii pentru toţi, nu doar pentru „ai lor”.

      Văd că n-ai nici o tresărire când urăşti categorii largi de oameni (simpla lor dezumanizare prin înghesuire repetată sub etichete precum „onegheuri”, „nazistenţi” etc îţi relevă sentimentul, nu e neapărat nevoie să ţi le exprimi în clar. Oamenii au capacitatea de a prelucra şi contextul, nu doar simplele vorbe, în situaţii ca asta). Nu zic că e vina ta; politicienii actuali duc în spate această vină, şi mulţi cetăţeni simpli au căzut victimă acestui stil de lucru. Dar este responsabilitatea ta să ieşi din starea mentală de animal atacat* în care te găseşti, dacă poţi să o faci, pentru că diviziunile profunde din societatea română actuală folosesc oricui, numai nouă nu.

      *Neurologic vorbind, când un om îşi vede contrazise alegerile intime, iar cele politice intră aici, cortexul pre-frontal (sediul raţiunii) se stinge. Se supra-activează în schimb amigdala şi sistemul limbic, locaţia instinctelor primare muşcă / fugi / îngheaţă. Deci nu te-am făcut animal pe tine personal, e pur și simplu o realitate biologică.

      0
      0
    • #178 Comentariu nou

      1 – Vreau sa le zic clar: nu va jucați cu focul. Dacă așa ceva devine posibil și acceptat ca fiind constituțional – de ce nu am da și noi un OUG retroactiv in prima zi de guvernare care sa anuleze tot ce ați făcut voi și să va și arunce in pușcărie imediat pe toți ? Ce ne-ar împiedica dacă exista precedent ? Și de ce nu am face asta ÎNAINTE de a alinia toată legislația cu recomandările MCV si ale Comisiei de la Veneția ? Așa scăpăm și de voi și rezolvam și toată legislația juridică rapid (ca nu o sa mai aibă cine sa o blocheze – veți fi toți la Rahova și Jilava). Așa că gândiți-vă bine ce faceți !!!!!”, a scris Andrei Caramitru, vineri, pe Facebook.
      Se potriveste perfect cu: Lipsă de cultură civică, democratică, politică: “ Iar asta ar trebui să te îngrijoreze, nu să te bucure. Politica este ştiinţa de a conduce pentru binele unui popor întreg. Nu pentru răzbunare, nu pentru succes personal, ci pentru toţi cetăţenii,
      2 – Dezumanizare: “basistii, kovesistii, macovistii, ciolosistii” sunt etichete. Categorii. Cutiuţe în care pui pe “celălalt” pentru a nu-i mai vedea umanitatea. Fiinţele non-umane sunt mai uşor de urât, de distrus, de ucis. Dezumanizarea inamicului este un artificiu discursiv folosit de bolşevici, de fascişti, de nazişti
      dezumanizare… se pune doar pentru unii. Contra psd e cool. Trebuie sa specifici babaiatule
      exemple de etichete si epitete de urmat:
      Insa cu siguranta lichelismul, mafia, rautatea, si impostura pe care le vad la aceste specimene politice de la PSD intrece cu mult ceea ce credeam ca se poate la o clasa politica – de orice coloratura.I
      actiunile si atitudinea PSD-ului fie sunt “troli”fie sunt de-a dreptul idioti“ tovarase” Cojman, continua sa mananci cacat! (comentariu civilizat)
      – Pur si simplu PSD-ul a dat optimul în notiunea de curvă politică.
      – Votanții PSD au votat, în proporție covârșitoare, de: 1. foame, sau 2. prostie
      – Votantul PSD știe un singur lucru: „E proști, e hoți, da-i ai noștri!” (parca se refera la sustinatorii lui Lazar
      – Aici, ideile lui “Alex” intră la capitolul “gunoi”
      – PSD-iștii nu exista. Exista doar oportuniști
      – Oricum, in titlu “stimați concetățeni pesediști” e o contradictie de termeni: n-ai cum sa fii stimat si pesedist. Si nici ‘concetatean’ si pesedist.
      – Romania sau Moldova, acelasi rahat (foarte civilizat, cool!!)

      0
      0
    • #179 Comentariu nou

      Revenind la subiect si ignorand pe unu care se baga-n seama singur, doct in capul lui, dar care traverseaza strada doar ajutat de-o pensionara pesedista, ajung la intrebarea: cine-ar putea guverna mai bine tara daca nu „ciuma rosie”?
      Adica, serios, cu argumente, cu nume de premieri si de ministrii in posturile importantante. Încep eu:
      premier- Sică Mandolină
      interne- Blaga
      relatia cu Parlamentul-Brandl
      economie-Videanu
      agricultura-Ciolos
      economie-Baselu-ăsta ne taie toate veniturile sotto, deci economisim
      armata-Barna
      sanatate-Goțiu-care s-a spalat ultima oara pe timpul lui Decebal
      munca-Vijulie-asta n-a muncit macar o zi, dar se pricepe
      externe- Rares Bogdanel- sa mulțumuiască fara numar, ca la Fagaraș
      etc
      etc
      Idei, ceva?

      0
      0
    • #180 Comentariu nou

      😀 Ok, Razvane… ;))))))

      0
      0
  37. #181 Comentariu nou

    toti pesedistii sunt ca dragnea, doar ca ceva mai putin ”descurcareti”!

    0
    0
  38. #182 Comentariu nou

    Am observat ca Vlad s-a batut in weekend cu vreo 2 care tot fac comparatie cu Germania.
    Voi ati fost in Germania sa vedeti cum e acolo? Nu va intreb de autostrazi, dar ati numarat drumurile de pamant? Ati vazut vreun taran cu sapa pe tarla?

    0
    0
    • #183 Comentariu nou

      N-a comparat nimeni nivelul de trai din germania fata de cel din Romania, ci doar combateam pe.cifre seci statistice afirmatiile cu cat ar fi crescut datoria externa si faptul ca-n Romania consumul ar fi mai mare ca-n vest, ambele afirmatii neadevarate – datoria externa raportata la pib e in usoara scadere si e una dintre cele mai mici din ue iar consumul din Romania e unul dintre cele mai scazute din ue.

      0
      0
    • #184 Comentariu nou

      @Alex
      Vorbesti asa de datoria de tara – da’ habar n-ai la ce ne afecteaza.
      Iti afecteaza ratingul de tara. Si cu un rating de tara prost de imprumuti tot mai greu sau chiar deloc la un moment dat de pe pietele externe. Sau vine FMI-ul si te-a rupt.
      Germania chiar daca are datorie mare, e tara credibila. Alora nu le scade ratingul ca noua. Aia au dovedit, noi nu. Asta e diferenta.
      Si guvernarile noastre nu reusesc fara sa se imprumute, intelegi?

      Unul care castiga 10.000 de lei are sanse mai mari sa acopere o datorie de 5000 de lei decat unul care castiga 1000 de lei si are o datorie de 500 de lei. Capisci?

      0
      0
    • #185 Comentariu nou

      @ciprian – poti sa stai linistit ca nu sta nimeni de la fitch sau moody’s sa se uite la cifre absoluta, ca daca ar fi asa america si japonia ar fi la categoria junk ci toti se uita la procent din pib singurul indicator relevant, iar la acest indicator Romania sta acum mai bine decat in guvernarea ciolos sau mult mai bine decat in guvernarea boc.

      Oricum nu prea le da nici o institutie serioasa mare credit agentiilor de rating, dupa ce toti au dat-o cu mucii in fasole cand prognozau pt 2008-2010 o crestere economica accelerata in toata lumea, asa ca orice prognoza a acestora e asa cum ii zice numele doar o estimare influentata si aceasta de interesele economice, politice, militare…ale marilor puteri.

      0
      0
    • #186 Comentariu nou

      Dobanzile la imprumuturile pe care le face Romania de pe piata interna sunt legate de inflatie nu de datorie externa, bancile din Romania in ultimii 10 ani s-au invatat sa nu dea credite populatiei ci sa dea imprunuturi statului, imprumuturi pe care cer orice dobanda vor iar statul roman e atat de prost incat cateodata accepta conditiile bancilor.

      Pe piata externa in schimb Romania s-a imprumutat recent la o dobanda de aprox. 3% o dobanda mai.mare decat cea la care se imprumuta germania insa lucru asta nu e legat de nivelul datoriei ci in primul rand de nivelul imprumutului si de scadenta – una e sa imprumuti 100 miliarde cum imprumuta germania si cu totul alta 4-5 miliarde.

      0
      0
    • #187 Comentariu nou

      @vlad – sunt destui berbeci incapabili sa faca deosebirea dintre caricatura si realitate, asa ca presaar trebui sa stea total deoparte in asemenea situatii.

      In america in cazuri din astea presa n-are voie nici macar sa discute ce se intampla in sala de judecata iar singurele caricaturi care se mai dau sunt evidente nu fotografii trucate.

      0
      0
    • Presa discuta orice, ai o idee foarte gresita despre ce “are voie” sa scrie presa.

      0
      0
    • #189 Comentariu nou

      @Ciprian
      1 – Am fost si nu am vazut tarani cu sapa. Te sfatuiesc sa te duci intr-o zona unde esti nevoit sa respecti si sharia nu doar legile germane si apoi sa ne povestesti.
      2 – Toate tarile se imprumuta. Gasesti pe net. Tari care au datorii mari in mod normal nu ar trebui sa aibe dobanzi mici pentru ca nu sunt in stare sa-si plateasca datoriile. Daca erau in stare le plateau.
      Aici vezi in timp real pentru SUA http://www.usdebtclock.org/
      3 – ‘Fitch si Moody’s is niste prosti’ – nu sunt prosti sunt smecheri. Nu te-au anuntat ca vine criza si nu au scazut ratingul pentru Lehman. Nu au scazut rating nici pentru bancile care spala bani rusesti, nici pentru VW.
      4 – Chiar e bine sa facem afaceri cu China si Rusia. In primul rand ca este legal. Apoi poate sa fie si benefic daca se fac contracte bune. In al 3-lea rand, luam lumina de la Merkel, Micron si alti zmei si facem ca ei. La creditare nu au conditii mai nasoale ca FMI.

      0
      0
    • Sigur, mai bine iei imprumut ee la rusi si chinezi decat bani gratis de la UE.

      Misto schema 🙂

      0
      0
    • #191 Comentariu nou

      @Vlad – poate m-am exprimat gresit insa face parte din educatia democratica sa nu dai in presa amanunte din procese aflate pe rol, nu mai zic de interceptari, stenograme….scurse in presa. Se poate da informatia ca in data cutare e procesul x si atat e suficient.

      Si ca sa fim cinstiti pana la capat initial la iccj erau doar berbecii lui malin bot, protestarii profesionisti gen sandi\dide\angi ….ulterior asa cum se intampla in cazuri din astea situatia a escaladat si au aparut si berbecii din tabara psd.

      0
      0
    • Alex, o data ce anunge la judecata, rechizitoriul devine public.

      0
      0
    • #193 Comentariu nou

      @PSD
      Ti-as sugera sa nu mai minti cu informatii verificabile.

      Uite o mostra ” Nu au scazut rating nici pentru bancile care spala bani rusesti, nici pentru VW.”

      https://www.economica.net/fitch-a-coborat-ratingul-volkswagen-cu-doua-trepte-pana-la-bbb-plus_109895.html

      https://www.moneycontrol.com/news/world/fitch-cuts-volkswagens-rating-over-emissions-scandal-1448949.html

      0
      0
    • #194 Comentariu nou

      @Ciprian
      In primul moment au scazut actiunile. Apoi smecherii au scazut ratingul ca altfel se faceau de cacao. Insa dupa ce actiunile au scazut la 50% ce crezi ca s-a intamplat?
      Mai multe banci, cum este Berenberg de exemplu, au emis recomandari de cumparare pentru actiunile Volkswagen, care au mai recuperat saptamana aceasta o parte din pierderi.
      http://www.ziare.com/volkswagen/scandal/actiunile-volkswagen-in-crestere-dupa-achizitii-masive-venite-din-partea-unui-cumparator-misterios-1386781
      Mai mult citesti in articol. Sper sa intelegi ca nu e complicat. Borfasii VW dau o mare tzeapa care afecteaza peste 11 mil de cumparatori. Actiunile scad, dar bancile recomanda sa se cumpere actiuni si apare un investitor misterios care cumpara masiv ca sa se depaseasca momentul. In cazul VW ratingul nici nu a contat. In mod normal niste tzepari de genul asta puteau sa dispara. Bine sustinuti si cu propaganda potrivita acum firma este infloritoare. Ratingul conteaza doar cand e vorba de o tinta. Scade si atunci tinta plateste dobanda mai mare. In cazul VW scaderea ratingului s-a pupat cu recomandarea opusa a bancilor. Intreaba un bancher cand poate recomanda asa ceva.

      0
      0
    • #195 Comentariu nou

      @Vlad
      Am scris ca e mai bine sa faci afaceri asa cum fac Merkel si Micron. Am mai scris ca nu cred ca (chinezii) au conditii mai nasolae decat FMI din cauza ca un gagiu a scris ca sunt (chinezii) camatari. Evident ca e bine sa iei bani de la UE dar daca ai excedent de cartofi mai bine ii exporti la rusi decat sa-i arunci, ca la supermarket-uri nu-i poti baga. EI aduc cartofi si din Peru doar ca sa poata sa tireze profitul.

      0
      0
    • #196 Comentariu nou

      Stimați „Alex” și „PSD”, io mi-s cetățean simplu, din popor. Tata fu inginer, mama chimist (aka șef laborator la „Județean”), bunica 1 învățătoare, bunica 2 casnică, bunicul 1 șef la CAP, bunicul 2 deținut politic („chiabur”, pla mea, știa intim cu arată Canalul pe interior, că și el l-o săpat), apoi profesor (pla, tovariș, fro’ doi ani de săpat te-or fi cumințit), bunicul 3 ceva electrician (l-o prins bunica călare pe gazdă, de-aia e bunicu’ nr. 3).
      Dar să-mi bat nădragii, niciunul nu s-a exprimat „greșit” mai des ca voi. Așa că am și io o rugă: vă puteți expima și voi, măcar o dată, ne-greșit, să înțeleg și io de ce Germania (par egzample) îi așa de rea? Sau de ce îi UE așa de rea? Nu de alta, da’ tăt văd argumetul x, apoi explicația y („m-am exprimat greșit”), și pe bune dacă mai înțeleg ceva.
      Sărut-mâinile!

      0
      0
    • #197 Comentariu nou

      @PSD
      Io ti-am demonstrat ca afirmatia ta X e o minciuna si tu vii si imi zici de actiunile VW, banca Cutarescu de parca asta te iti spala minciuna. Oi fi eu nascut noaptea, dar nici chiar azi-noapte.

      0
      0
    • #198 Comentariu nou

      Draga „Ralu”,
      Citeste ce am scris la nr 153 – Stim ca economia Germaniei este printre cele mai puternice din lume. Merita respect. Acolo s-a muncit mult pentru refacerea tarii.
      Pentru ce au muncit, construit merita tot respectul. Pentru ce fura merita sa platesca. Deci nu e de rau despre Germania ci doar despre unii de acolo care fura. Despre UE se poate spune la fel. Sunt extrem de multe lucruri bune si din acest motiv romanii (majoritatea) sunt pro-UE. Cand vedem insa niste politruci (cativa) care repeta ca robotii ‘statul de drept’ si cand sunt intrebati sa spuna clar ce vor, clipesc mai des si schimba subiectul, ne putem spune parerea despre ei pentru ca exista libertatea de exprimare.
      Bolsevicii si slugile se supara la critici sau la opinii diferite.
      @Ciprian
      Au scazut ratingul iar afirmatia mea a fost gresita insa ti-am explicat ca actiunea celor 2 firme a fost apa de ploaie. Important era sa atraga atentia in 2007-2008 ca sa se evite o criza mondiala. Daca nu au nimerit-o cu Lehman dar la VW au facut-o la misto inseamna exact de am zis ca sunt smecheri. In concluzie eu am mintit iar tu te poti inchina la ei linistit pentru ca ei iti vor binele.

      0
      0
    • #199 Comentariu nou

      @PSD – apreciez ca recunosti „Au scazut ratingul iar afirmatia mea a fost gresita”
      In rest, nu stau sa iti analizez restul de afirmatii. Nu zic ca ar fi false, cu unele sunt si eu de acord. Zic doar ca is praf in ochi si ca nu au legatura cu articolul de aici.

      CDS, ABS, CDO, MBS, CMO, TRS, SIV ….

      0
      0
  39. #200 Comentariu nou

    @celor care apleaca urechea la ce zice Alex (evident cu Alex, n-am ce discuta)
    Fitch si Moody’s is niste prosti, noi suntem crema spumei de pe unt.
    Ce conteaza ca ne trebuie bani de la unii care ii cred pe prostii aia? Oricand putem lua bani de la rusi sau chinezi. Doar ca e ca si cum te-ai imprumuta de la camatari.

    0
    0
  40. #201 Comentariu nou

    Radem glumim dar e normal ce se-ntampla cu procesul lui Dragnea? Sau al oricui. E normal balamucu asta? E normal sa fie gasti rivale ca la STEAUA-RAPID cand vine inculpatul sau suspectul sau ce o fi ? (si apropo, aia nu lucreaza n-au serviciu? ca e zi lucratoare) E normal ca persoana sa nu poata intra in institutie de reporteri si adversari si restul? Adica in toata scena asta care se deruleaza de azi-dimineata pe tv e vreo secventa normala? Nu mai zic de aia care arunca cu apa pe oameni (si bine ca e numai apa…). Nu mai dau exemple de cum e afara ca n-are rost. Vedeti in ce hal am ajuns? In anii 90 Nastase il conducea pe Bivolaru la un termen cu tot PSD, „pentru sustinere” si ni se parea aiurea. Acum deja e finala de Champions League 😀 cu steaguri trompete scandari etc. Aici suntem. Restul sunt analize si vorbaraie.

    0
    0
    • #202 Comentariu nou

      Pentru circul de la iccj e responsabila 100% presa,care deja a dat verdictul vinovat sau nevinovat in functie de simpatiile politice, nicaieri in lumea civilizata inculpatul nu e judecat la tv sau in presa de orice fel.

      0
      0
    • Presa relateaza despre subiecte de interes public. Procesul unui infractor care inca detine a treia functie in stat si controleaza majoritatea parlamentara e un subiect de interes public. La care tv e judecat dl Dragnea, la A3 si la Romania tv?

      0
      0
    • #204 Comentariu nou

      Alex, dacă zici ca „nicaieri in lumea civilizata inculpatul nu e judecat la tv sau in presa ” atunci nu i-ai văzut niciodată pe Carlson Tucker, Laura Ingraham sau Rachel Maddow. Peste tot în lume presa comentează, acuza, are simpatii și antipatii politice. Sa dai vina pe ea e ca și cum ai da vina pe beculetul de la bord când ramai fără ulei la motor. Poate dacă am avea grija sa avem mereu ulei bun în motor nu s-ar mai aprinde becul…

      0
      0
    • #205 Comentariu nou

      Atata timp cat pe bloguri si prin presa sunt publicate fotografii cu dragnea cu catuse fluturate in fata ochilor e manipulare ca la carte cu nimic mai prejos decat ce fac a3 si rtv si apoi se mira unii ca apar fanatici din ambele tabere care sunt capabili sa se ia la bataie in fata iccj.

      0
      0
    • Alea sunt caricaturi, Iisuse, in ce lume sumbra si opresiva iti doresti sa traiesti?

      0
      0
    • #207 Comentariu nou

      Alex, presa manipuleaza folosind un eveniment existent. Daca Dragnea nu ajungea aici si nu aveam doi ani si jumatate de discutii nationale legate de procesul lui , presa nu avea despre ca sa scrie. Uita-te, prin contrast, la procesul lui L. Orban (un singur exemplu). Dragnea s-a adus singur aici. Sa dai vina pe presa e, ma scuzi, o porcarie.

      0
      0
  41. #208 Comentariu nou

    @Vlad
    Si presa are contributia ei la balamucul asta. Adica tv si pretiosii din studiouri. E diferenta intre relatare obiectiva gen „la munte a nins” si la instigare gen „la munte a nins si autoritatile cu primarul PSD/PNL/USR n-a miscat o lopata si abia se circula…”. Daca ar relata sau analiza obiectiv nu ar vocifera analistii si maimutoii la invitatii adversi in emisiuni. Noi n-avem presa sa fim seriosi.

    0
    0
    • As vrea sa nu dam vina pe presa pentr ce-a facut dl Dragnea din tara asta.

      0
      0
    • #210 Comentariu nou

      Presa e vinovata doar de atmosfera, nu de ce s-a furat sau de cum s-au facut/se fac dosarele sau de ce n-avem autostrazi. Ba dimpotriva presa a dezvaluit multe mizerii si manevre facute de unii.

      0
      0
    • #211 Comentariu nou

      @calu – hai sa nu le facem.o statuie, presa e la fel ca societatea din Romania, personal stiu multe cazuri de jurnalisti care scriu la comanda in presa locala insa sunt convins ca sunt destule cazuri din astea si in presa centrala. Iar pe subiecte importante cum sunt defrisarile ilegale au trebuit sa vina jurnalisti americani ca sa dezvaluie ilegalitatile din Romania. In afara de presa nu prea stiu alte domenii in care sa activeze acoperiti cum a fost cazul lui robert turcescu.

      0
      0
  42. #212 Comentariu nou

    Dragnea face rating – la tv si pe bloguri.

    0
    0
    • #213 Comentariu nou

      Azi sunt 2 evenimente mult mai importante decat procesul lui Dracnia. Iohanis a anuntat ca maine lanseaza cartea EU.RO si a mai spus ca a hotarat cum o sa fie la referendum. Nu o sa puna nicio intrebare, pansionarii si asistatii nu vor intelege nimic pentru ca nu-i duce capu’ dar ‘romanii lui’ se vor prinde si vor vota cum trebuie.

      0
      0
    • #214 Comentariu nou

      Intrebarea de la referendum va fi: si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran?

      0
      0
    • #215 Comentariu nou

      @Milena : Simti tu ?

      0
      0
  43. #216 Comentariu nou

    Breaking News: Arde Catedrala Notre Dame din Paris!

    0
    0
  44. #217 Comentariu nou

    S-a dus și procesul, de acu’ e ca și rezolvat! Eu cred că nici un om nu mai are vreun dubiu in privința deznodământului. Așa că, singura soluție e votul și o minimă speranța că o să reușească cineva să facă ordine in toată nebunia asta, să aducă lucrurile la normalitate.. Cu toate că nici pe vot nu ma mai bazez…unii votează mături, alții stau acasă și se plâng după aia câțiva ani! Democrație original românească,nu?

    0
    0