Gherţoi au fost, gherţoi sunt încă

Toată lumea remarcat absenţa preşedintelui Traian Băsescu de la concertul dedicat familiei regale, ieri, la Ateneul Român.

A fost o seară aparte din multe puncte de vedere. Nu toţi invitaţii erau monarhişti, dar toţi au fost mişcaţi de semnificaţia momentului (altfel n-ar fi aplaudat cuplul regal, minute în şir, la început şi la sfârşit). Pe de altă parte, rar poţi vedea un rege într-atât de emoţionat încât să fie nevoit să-şi şteargă lacrimile. Şi însuşi evenimentul spune ceva despre schimbările petrecute în România şi în modul de gândire al conducătorilor ei, în ultimii 20 de ani. De la vânarea regelui şi reginei pe autostradă, în 90, la interzicerea ieşirii dintr-un avion de linie, în 91, la manifestaţia de curiozitate şi simpatie din 1992, la concertul de ieri seară, a fost un drum lung. Dar bine că a fost parcurs.

La Ateneu, regina Spaniei, foşti şefi de stat, foşti prim-miniştri, dar şi actualul, ambasadori, oameni de cultură, oameni de afaceri, câţiva ziarişti…

Preşedintele a lipsit. Azi, întrebat de un ziarist de ce, el a răspuns:

„N-am avut în program nunta de diamant. O aştept pe a mea”

Partea asta cu „n-am avut în program nunta de diamant” îmi aduce aminte de Oliviu Gherman, preşedinte de Senat într-o vreme. Întrebat despre regina Ana, Gherman a răspuns atunci, pe gustul tuturor simpatizanţilor FSN:

„Regina Ana? Pe-asta n-am avut-o.”

De unde se vede, totuşi, că marile caractere se întâlnesc.

Ce fac ele atunci, asta chiar nu mi-aş dori să aflu vreodată.

UPDATE: Cotidianul scrie (după 2 zile) că preşedintele României nu a fost invitat la concert. Titlul din Cotidianul are semnificaţia sa: „Prinţul Duda l-a tăiat pe Băsescu de pe lista invitaţilor la nunta de diamant a Regelui Mihai”.

Articol din categoria: ACTUALITATE

24 comentarii Adaugă comentariu

 1. Dacă n-a avut în program, n-a avut. Programul, e de înţeles, îi e foarte încărcat. Nu vedeţi cum dau buluc şefii de stat să-l viziteze. Şi oricum, muzica de la Ateneu e plicticoasă şi ăia toţi în smoking sunt îmbrăcaţi aşa la derută, că nu mai ştii care e ospătar, care consumator.

  0
  0
 2. Nu l-a rupt diplomaţia pe Băsescu niciodată. Şi că e operat de bun simţ se ştie. De unde nu-i…

  0
  0
 3. Feseneul a murit, traiasca feseneul !

  0
  0
 4. La Gherman nu a existat intenţia de a jigni. În contextul discuţiei, a vrut să spună că, cel puţin formal, în momentul abdicării, Mihai nu era căsătorit, deci România nu a avut o regină cu numele de Ana. S-a exprimat eliptic şi a dat involuntar cu mucii în fasole! La Băsescu a existat intenţia de a jigni! Iar faptul că acolo erau prezenţi şi cei doi foşti şefi de stat, nu prea tandri, în anii 90, cu Regele, trebuia să-i dea de gândit. Sunt momente în care trebuie să laşi mândria sau încăpăţânarea de o parte. Dar dacă nu e mârlan, Traian Băsescu nu e el. Şi să fim serioşi! Pe care alegători a „gâdilat” cu mojicia asta? Era o aniversare fără miză politică. A comis-o, asta e! El plăteşte!

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  Obligatoriu trebuie sa fii monarhist?
  Ei, lasa! Ai uitat ca au venit cu mainile in buzunar? N-ai decat sa le faci statui!

  0
  0
 6. Nu cred ca i-a simtit lipsa cineva. In plus n-avea cum sa vina , i-a soptit dl Turcan ca Johnnie Walker nu e pe lista invitatilor si s-ar fi plictisit.

  0
  0
 7. Acum, sincer, la ce ne-am fi putut astepta de la Traian Basescu, care pana acum nu a demonstrat ca a inteles ce insemna diplomatia functie de presedinte?
  o zi minunata iti doresc

  0
  0
 8. Sincer, in locul regelui nici eu nu l-as fi pus in „program” pe tipul asta. O data imi serbez nunta de diamant, de ce sa-mi stric serbarea cu diversi omuleti infatuati, impredictibili si agresivi?

  0
  0
 9. Draga domnule Petreanu, bai Vlad! Daca mi-ar da si mie statul roman proprietati de zeci de milioane de euro, as fi atat de emotionat, ca as pisa ochii toata ziua, numa’ cu batista la ochi as sta. Ca vin la vorba lu’ aia de la fieraria lu’ Iocan: da’ ala micu’ avea si el lotu’ lui? Iesea cu plugu’ prin curtea palatului?
  Deci pentru toti fanii lu’ king Mishu, de la mine si de la pretenu’ meu Cocosila, o dedicatie: pai vezi ca esti prost?

  0
  0
 10. Julius (Not Caesar), stiai ca azi se fac 60 de ani de la inceputul nationalizarii in Romania? Sa va traisca. Tie si lu’ prietenu Cocosila. Ca ati merita-o inca o data. Pacat ca nu se poate aplica selectiv doar celor care si-o doresc din nou.

  0
  0
 11. #11 Comentariu nou

  diplomatie … oka

  0
  0
 12. Julius, nu fi leneş şi la minte, mă! 🙂

  0
  0
 13. Tartore: ma lasa rece. la reforma monetara, strabunica-meu a crapat de inima rea in 3 zile, dar asta tot nu ma face sensibil la soarta bogatanilor loviti de napasta. nu vreau sa intru in dispute ideologice p-aci, ca io nu-s comunist din ala cu fata umana, sa ma-ntind la dispute de idei. ca si robespierre sau lenin, nu cred in reeducare. sa traiesti, hasta la victoria final!

  0
  0
 14. #14 Comentariu nou

  Totuşi, Die Rotte Julius? 😀 Ei hai că la asta nu mă aşteptam!

  0
  0
 15. asa ziceau si albii: viata e plina de surprize, mai ales pe final 😀

  0
  0
 16. Traian Basescu a avut in program sa fie un rahat si de aceasta data.

  0
  0
 17. Mai bine că nu a fost şi mitocanul acolo să-l jignească pe rege personal.

  0
  0
 18. Daca nu deranjez pe nimeni, as fi curios sa stiu cu cati prieteni mai raman langa ei acesti politicieni dupa ce pleaca de la putere. Probabil ca nu o sa aflu niciodata. Dar o sa merg si in seara asta acasa multumit. Am reusit s-o pun iar! INTREBAREA!!!

  0
  0
 19. #20 Comentariu nou

  Nu am cine stie ce simpatie pentru casa regala. Si nici pentru basescu. Replica lui a fost de kkt. Insa, daca ilici si constantinescu au fost, asta chiar nu e nici o branza. maine, cand o sa implineasca ilici 102 ani, o sa va suparati ca vaca pe sat ca presedintele de atunci nu se duce la aniversare… ca asa sunteti voi, romantici, nostalgici si uituci… (ma opresc ca-mi dau lacrimile)

  0
  0
 20. Dupa cum banuiam, n-a fost invitat. De asta s-a simtit dator sa reactioneze atat de… contondent.

  0
  0
 21. #22 Comentariu nou

  Mie de ghertoi mi se pare reactia asta…de pe bloguri; comentariile sunt apocaliptice..pentru mine cel putin
  http://www.zoso.ro/2008/06/pentru-regalisti.html

  0
  0
 22. #23 Comentariu nou

  Imi place reactia cititorilor tai inainte sa afle adevarul … au dat cu mucii in fasole la greu. Da stimabililor … n-a fost invitat! Adica NU era pe lista! Si prin urmare nu a avut in program. In schimb a fost invitat Ilici … ala de l-a alergat pe autostrada acu ceva vreme … ala de i-a interzis sa intre in Romania atunci la Otopeni …
  Iar treaba asta e magistrala: „Principele Radu îşi declarase disponibilitatea totală de a prelua conducerea statului român.”

  0
  0