Homo interneticus între Zoo şi Casa Becali

Miercuri dimineaţă m-am rătăcit pe una dintre cele mai lungi străzi drepte din Bucureşti: Erou Iancu Nicolae, adică aia dintre Grădina Zoologică şi căsoaiele verilor Becali, cum ar veni.

Aveam o adresă cu număr de casă, aşa cum se dă orice adresă civilizată. Doar că, pe strada Erou Iancu Nicolae din Bucureşti, capitala ţării România, aritmetica vine dintr-un univers nici măcar paralel, ci separat şi foarte întortocheat. Numerele cresc, scad, sar şi dispar fără nici o regulă. Şofând cu gura căscată de la un interval la altul, te simţi ca-n Ţara Minunilor, în pielea iepurelui grăbit, cu jiletcă şi ceasornic, acum şi niţeluş pilit.

Am dat peste un echipaj de Poliţie Rutieră, ocupat să încurce circulaţia cu vreo două camioane pe care le trăsese pe dreapta. I-a luat râsul când le-am zis adresa:

– Hă, păi n-ai cum să ştii, dom’le, toate numerele-s alandala p-aici, m-a încurajat cel care părea şeful. Apoi mi-a explicat, amabil, cum fac ei, poliţiştii, când li se cere ajutor în zonă: le zic celor care sună să iasă-n stradă şi să semnalizeze echipajul.

Asta e o metodă simplu de pus în practică, mai ales când suni la Poliţie că ai un topor înfipt în cap – cine să treacă cu vederea aşa ceva, dacă iese la bulevard?

E clar, mai bine să n-ajungi la mâna poliţiei, cel puţin pe porţiunea asta confuză dintre Zoo şi Becali.

Iată-mă, aşadar, pe cale să mă fac de râs. Aveam o întâlnire, la oră fixă, la o adresă imposibil de găsit pe o stradă lungă de 3 kilometri.

Aşa că am tras pe dreapta, între un gard şi-un şanţ, şi am intrat pe internet ca să-mi rezolv problema. Mai întâi pe Google Maps, pentru a constata că Google Maps nici nu s-a obosit să treacă vreun număr pe această stradă – probabil că li s-a părut complet ilogic, deci de ignorat. Apoi pe diverse site-uri, în căutarea unui telefon al firmei respective – şi, în sfârşit, pe conturile de mail, pentru că mi-am amintit că, pe undeva, cineva îmi trimisese şi un număr de telefon.

A durat 5 minute ca să aflu ce trebuia să aflu. Întârzierea a fost acceptabilă. Întâlnirea a fost salvată.

Mai târziu, conducând spre redacţie, m-am gândit cât de mult ne-a schimbat tuturor viaţa internetul mobil – câte lucruri putem face şi afla acum cu două-trei apăsări de butoane. Programe de teatru şi cinematograf, adrese de cluburi, recenzii şi recomandări de cârciumi, trasee, informaţii din trafic, filmuleţe amuzante, presă, ştiri, rezultate sportive, numerele de la loto, Twitter şi Facebook, chat pe YM, jocuri, descărcare de fişiere înaintea unei prezentări – pe toate le-am făcut/văzut/împărtăşit în mai puţin de o săptămână, fie pe mobil, fie pe laptop, prin tot soiul de birouri, anticamere, străzi, restaurante – şi, iată, tras pe dreapta între un şanţ şi un gard, rătăcit pe cea mai lungă stradă dreaptă din Bucureşti.

Ne-am născut homo sapiens, ne-am transformat în homo interneticus. Lumea a devenit mobilă, interconectată, sheruită. Fiecare avem acum acces la mai multă informaţie decât întreaga umanitate în ultimii 2000 de ani.

Iar eu, lacom, mereu vreau mai mult – viteză de navigare mai mare, lăţime de bandă mai mare, mai mulţi giga, oriunde, oricând; doar preţul să fie mai mic, indiscutabil.

Mă atrage acum o ofertă Cosmote: cartela lor pre-paid de 10 euro (cât un prânzişor mai de Doamne-ajută), care n-are nici contract de abonament, nici perioadă minimă contractuală şi nici facturi lunare, fireşte – urăsc facturile lunare.

Iar pentru vacanţă, m-aş interesa de asta: Connect 3G, adică internet mobil nelimitat, la 8 euro şi ceva pe lună, cu viteze de până la 21,6 Mbps – chestie care include această promisiune: “tarife avantajoase când călătoreşti în străinătate, în peste 30 de ţări”.

Nu de alta, dar luna trecută, plecat din ţară, am constatat o dată în plus ce-mi lipseşte cel mai mult în astfel de situaţii.

Patria şi poporul, fireşte, ce credeaţi?

Dar şi internetul.

15 comentarii Adaugă comentariu

 1. nu mai suntem de mult ” zoon “

  Thumb up 0
 2. Pentru strainatate, pentru net, de sute de ori mai convenabil este de luat o cartela pre pay de acolo si de folosit; chestia asta cu “tarife avantajoase când călătoreşti în străinătate” este o mare posibila problema, nicaieri pe sit la ei nu sunt specificate tarifele acelea… ca la noi.
  In rest, da, o solutie este un iPad la indemina… dar cred ca o vina a ratacirii o poarta si cine v-a pus pe drumuri de la firma respectiva, nu v-a spus ca e o harta pe situl chestiei pe care o cautati… mii de scuze… poate s-au emotionat, cine stie.
  Altfel, totule bine cind se termina cu bine.
  Si mai cred ca la noi netul practic nu exista, cel putin ala care sa te ajute… institutiile statului, primariile, vor lasa informarea amaritului de cetatean pe ultimul loc, pentru ca daca spui tot unuia si daca poti sa-i iei cascavalu` de pe net, nu se mai da parandarat, si asta ar fi o mare problema.
  Cred ca o forta malefica face toate cele necesare ca sa existe cozi, nestiinta, sa te simti ca dracu daca platesti o factura… chiar la firme particulare ca Transelectrica sau Apa Nova… jale si prapad.
  Dar faptul ca nu sunt numere pe cea mai bengoasa strada a capitalei spune multe… spune totul… despre incompetenta, prostia, indolenta celor care ar trebui nu numai sa puna numere, ci si sa construiasca linii de tren interurban, de tramvaie, de metrou pe acolo… tara nimanui…

  Thumb up 0
 3. “P” poate fi prepaid sau de la postare platita ,dar unde e ?

  Thumb up 0
 4. DL – Ai dreptate, dar nu cred că e o variantă aplicabilă în toate ţările. Eu mi-am luat un plan de date pentru iPad pe numai o lună, când am fost în State, luna trecută. Aici ar trebui să fac un abonament pe 2 ani – sau să plătesc tarife neprietenoase.

  Homo economicus – articolul e marcat ca publicitate cu tag-ul “pub”. Toate articolele sponsorizate sunt marcate, nu există “publicitate ascunsă” pe acest site.

  Thumb up 0
 5. Te-ai vindut si tu la capitalisti. Of of, mai mai. Unde sint independentzii flaminzi de alta data? Unde sint jurnalistii obiectivi si nemuritori si reci? Se dau pe Internet, acolo sint.

  :wink:

  Thumb up 0
 6. tarifele avantajoase la roaming inseamna 7.99 euro /10 mb plus TVA in loc de 10 euro/mb sau ceva tot pe acolo

  cu toate softurile care isi downloadeaza update-uri in background, e suficient sa deschizi laptopul, sa il conectezi si s-a dus suta de euro, mai ales ca prin tarile europene 3g merge la viteza maxima.

  Thumb up 0
 7. partea avantajoasa a vodafone e ca are genul asta de cartela in orice tara, vrei net pe cartela, fara abonament si contracte? intri la un vodafone din grecia, din italia (aici nu sunt sigura, sunt niste legi mai restrictive) sau germania, iti arati buletinul , ca fara el nu scapi, si cumperi cartela, cu sau fara modem usb, pe care o poti folosi pentru browsing in tara emitenta, gratis pentru un numar de MB, apoi tarife suportabile.

  Si concurentii si-au lansat oferte similare, deci eu zic ca e cea mai buna solutie, daca nu esti intr-un oras cu wifi la fiecare 2 cafenele.

  Thumb up 0
 8. Si cu tot internetul din lume inca mai ai nevoie de amici care sa-ti spuna ca strada Erou Iancu Nicolae e in Voluntari si nu in Bucuresti. Cat despre debandada adreselor… numai postas sa nu fii.

  Thumb up 0
 9. @Someone
  Tu ai desenat textul asta? ;))

  Thumb up 0
 10. Grija mare la asta cu internetul mobil. O prietena a mea pleaca la Barcelona. Zis si facut, isi ia si stick-ul de internet mobil cu ea. Inainte, dau un telefon la Vodafone sa aflu cit costa. Pai, 12 euro si ceva pe mega, sau ceva de genul. Bun, pai si ce pot face cu un mega? Aaa, pai nu stim, depinde de ce pagini incarca. Un Google, un yahoo sa verifice mail-ul, zic. Nu stim, zic ei.

  Peste vreo citeva zile am inspiratia sa ma uit pe contul de vodafone si casc ochii cit cepele: 90 de euro consum. Fata doar isi verificase mailul pret de o ora jumate. Tura asta, la scandal, deja Vodafone devine foarte specific: Google inseamna juma’ de mega, asa ca intr-o ora iaca cum s-au spart 90 de euro.

  Thumb up 0
 11. hartile din google maps pentru romania sunt create de utilizatori cu google map maker, nu sunt harti cumparate de la un provider het topmap, teleatals, suncart, etc. de aceea nu prea o sa gasesti numere peste tot

  Thumb up 0
 12. @Miorlaupufos
  Bine, dar asta e preplatit.

  Thumb up 0
 13. e off-topic, si-i dat paste in primul post gasit cu tagul “Romania”:
  1. http://kingofromania.wordpress.com/2010/05/01/the-scolding-of-righteousness/
  2. http://kingofromania.wordpress.com/2010/11/02/hey-hey-were-the-romanians/

  sper sa nu le fi gasit – cumva – pornind de pe blogul acesta; Gogu zice ca nu.

  Thumb up 0
 14. Sunt Adi Arvunescu si sug pula internetului. Sunt cel mai genital!

  Thumb up 0
 15. Chestia e ca am intrat si nu gasesc cartela aia prepaid de 10Euro nicaieri.

  Thumb up 0