În România, gripa porcină e când le curg mucii politicienilor

După cum spuneam: abordarea senzaţionalistă a subiectului gripei porcine este irezistibilă.

Ieri seară pe la zece juma, ministrul Sănătăţii, dl. dr. Cercel şi o serie de alţi profesori doctori alarmaţi au organizat o neobişnuit de târzie conferinţă de presă ca să nege că virusul gripei porcine ar proveni din România, aşa cum, pare-se, ar fi scris „prestigiosul” New York Times. Au urmat „analiştii” care s-au ambalat în dezbateri la tv. Iar suntem victimele mediei occidentale, care ne-a făcut de rahat pe noi, eroii Europei, care am ţinut piept turcilor şi ruşilor, nu?

Păi, nu.

New York Times a publicat de fapt un articol despre expansiunea agresivă a Smithfield Foods pe pieţele în curs de dezvoltare din Estul Europei şi din Mexic, nu despre locul de provenienţă al virusului H1N1. Corupţia este motorul acestei expansiuni, sugerează ziarul. Despre asta e vorba.

Potrivit descrierii făcute de preşedintele acestei firme din Virginia, Josef Luter III (sic), Smithfield se mişcă „în stil mare şi foarte, foarte repede”. Compania a pus la punct „oraşe întregi de porci şi găini” în ţări sărace cu legislaţie nesigură. România şi Polonia sunt două dintre victime, notează autorii articolului. Preţurile de dumping practicate de companie au falimentat crescătorii locali. Mai mult, Smithfield poluează masiv în aceste ţări îndepărtate de Statele Unite. În România, dejecţiile porcilor sunt injectate în sol iar populaţia locală e înnebunită de putoare. Un raport furnizat de autorităţile din Timiş, unde Smithfield are numeroase ferme, arată că nivelul de gaze din aer a crescut cu 65% între 2002-2007. Veniturile anuale ale companiei se ridică la 12 miliarde de dolari, afirmă NYT.

Singura referire la virusul gripei porcine este următoarea: Smithfield are o fermă în Mexic, în apropierea locului unde experţii investighează o posibilă legătură între porci şi noul virus uman al gripei. Smithfield are ferme şi în România şi Polonia.
Şi cam atât.

În schimb, cea mai mare parte a materialului este dedicată colonialismului economic practicat de Smithfield Foods.

Firma a fost adusă în România de fostul ambasador american Nicholas Taubman, care a însoţit reprezentanţii acesteia la întâlniri cu preşedintele şi cu prim-ministrul.

Taubman a spus:”este foarte dificil să faci afaceri acolo (în România, n.m.) dacă nu ai pe cineva ca prim-ministrul sau pe cineva de la cabinetul prim-ministrului care să examineze problema şi să spună ce şi cum trebuie făcut„.

După ce liderii români şi-au exprimat susţinerea pentru Smithfield, toate lucrurile s-au aranjat de minune„, scrie New York Times, care adaugă: „cam o duzină de ferme Smithfield au fost proiectate de o firmă de arhitectură deţinută de Gheorghe Seculici, un fost viceprim-ministru care are legături strânse cu preşedintele României, Traian Băsescu; este naşul uneia dintre fetele acestuia„.

Ei bine, mie asta mi se pare că e problema. Porcii cu două picioare, nu ăia cu patru, asta ne ucide pe noi aici, în România.

PS – dacă vă puteţi găsi 10 minute ca să citiţi articolul din NYT, n-ar fi rău. E o mostră de jurnalism profesionist. Şi citiţi şi comentariile, sunt remarcabile.

PPS – a mai scris şi Ulmanu.

Articol din categoria: POLITICĂ

22 comentarii Adaugă comentariu

  1. Four feet good. Two feet bad! 🙂

    0
    0
  2. vlad, povestea e veche. şi bine articulată, am scris-o vineri pe blog. cu poze şi tot ce trebuie. din păcate, însă, nimeni nu vede toate sursele. dar asta e altă chestiune. la tine însă mă aşteptam să le mai mai bine în context. sorry. nu prea comentez pe aci decât rareori dar uneori bunul tău simţ jurnalistic mă obligă la completări necesare. mulţumesc. nu dau link. cine ştie, cunoaşte.

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    In toata situatia asta am si eu o nelamurire.
    Mi-e clar cum se pot aprinde pe langa subiect domnii si domnitele de la televizor. Asa sunt ei, prosti si galagiosi. Nici nu ma mira ca au vazut gripa acolo unde era coruptia. Nu cred ca se vor face bine vre-odata.
    Mi-e clar de ce o corporatie americana ce produce mancare industrial se extinde in tari permiseve.
    Mi-e clar de ce politicienii americani lucreaza in interesul firmelor americane.
    Mi-e la fel de clar si de ce politicienii romani lucreaza in interesul firmelor americane.
    Ce nu pricep eu este de ce domnul Bazac, ministru al sanatatii, om cu stare si reprezentanta Ferrari, s-a grabit sa iasa in conferinta de presa la ora zece pe o problema ce nu exista. Sa fie domnia sa mai impresionabil decat e cazul? Sa-si doreasca o functie mai mare si sa nu stie cum sa ne-o spuna? Sa acopere pe cineva? Sa nu poata citi si el articolul sa vada despre ce e vorba?
    Poate s-a prins cineva.

    0
    0
  4. Vlad, scandalul a pornit de la dorinţa voastră, a jurnaliştilor, de senzaţional. Aţi inventat sursa gripei în România. Aţi făcut ediţii speciale. I-aţi luat la p…ă pe politicieni, că de ce aia, sau aia, sau ailaltă. Când era evident că ei nici nu apucaseră să citească articolul. Da, jurnaliştii americani au fost profesionişti, voi nu. Şi are dreptate Andrei Bădin: de poveştile alea despre care scriu americanii se ştia de multă vreme, s-au făcut tocşoaie cât cuprinde, mai ales de la episodul epidemiei de pestă porcină, din cauza căreia noi nu mai exportăm carne de porc.
    Veţi protesta pentru felul în care colegii voştri de la NewsIn şi de la Realitatea, dar şi de la Antene, au tratat acest subiect? Dacă nu faceţi nimic, din solidaritate de breslă, degeaba indignare. Degeaba admiraţie faţă de performanţele altora. Nu se va schimba nimic.

    0
    0
  5. mi-am amintit de romanul Shogun, al lui Clavell, pe care il rontaiam pe nemestecate in copilarie. prin Japonia Medievala se invarteau samurai, tarani cu pamant etc. si exista o patura sociala atat de joasa ca ii reveneau ca sarcini arderea cadavrelor si tot felul de munci insalubre. cred ca din patura asta ar fi putut proveni un gagiu care sa porneasca o afacere cu carne de porc, muuuulta carne de porc :P. ceea ce le uram si politicienilor romani cu soriciul gros…
    @ a. badin – dupa ce am vazut pozele alea din mexic stau asa cazut pe ganduri cand deschid frigiderul.. noroc ca mai am bunici la tara..

    0
    0
  6. #6 Comentariu nou

    nu este primul subiect pe care tabloidizata realitatea il trateaza intr-un mod senzational, fara pic de scrupule fata de informatia initiala – oare nu s-a inteles corect textul in engleza ? -, fara sa tina cont de diverse reguli jurnalistice, ca sa nu mai spun de lipsa de respect fata de telespectatori… se poate trata, sau este contagios ? cat va putea rezista concurenta atacului stirilor exclusiv senzationaliste si incorecte, dar care fac rating ?

    0
    0
  7. #7 Comentariu nou

    Ce mă deranjează pe mine este că „jurnaliştii” români, pe lângă că (se fac că) nu pricep ce scriu colegii lor americani*, sunt nevoiţi să preia subiectul de la ei. Posibil să fi fost anchete asemănătoare în presa românească, dar eu, unul, nu-mi amintesc să fi auzit vreodată de aceşti Smithfield.
    Mi-aş dori să existe tipul acela de ziarist-câine, care să ia un subiect şi să îl urmărească până în pânzele albe, sau, preferabil, până la rezolvare. Din păcate nu văd decât „anchete” episodice, făcute fie la comandă, fie la normă (pentru că au scris şi ceilalţi, deci sa nu rămânem mai prejos).
    Un exemplu recent şi vizibil la vremea respectivă, mai ştie cineva ce s-a ales de Protan? Tare mi-e că ne trezim iar că funcţionează bine-merci pentru că a fost doar suspendat temporar, până să uităm problema / treacă alegerile.

    0
    0
  8. #8 Comentariu nou

    Nasol!

    0
    0
  9. #9 Comentariu nou

    un lucru am inteles ca romania a devenit un fel de „west salbatic” unde fiecare face ce vrea unde nu sint legi si nici teama ca ar pati ceva . de asa zisa gripa porcina nu mie frica osa plece la fel cu aviara care a fost o gaselnita pt dat un tun la banii statului. si inca ceva m-am saturat de prostia guvernantilor

    0
    0
  10. #10 Comentariu nou

    Ce titlu !!! 🙂
    Chapeau !

    0
    0
  11. #11 Comentariu nou

    Macar aia cu gaina cu pui vii a fost premeditata. E inca o dovada de prostie crasa si, mai ales, de lipsa de verificare si control (in sensul trecerii unui material prin fata mai multor perechi de ochi cat de cat avizati, ceea ce occidentalii numesc editare) in presa. Plus, foarte probabil, „cunoasterea” adanca a limbii engleze.

    0
    0
  12. #12 Comentariu nou

    Cateva mondenitati politice! De ce sa nu radem de ei ?
    http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/05/07/mondenitati-politice/

    0
    0
  13. #13 Comentariu nou

    Atat cei citati de IHT (NYT) in articol cat si cei care au scris articolul amesteca termenii „swine flu” si „swine fever”. Iar greseala este posibil sa plece (conform International Herald Tribune) de la Seculici. Mai mult aici: http://traficulmasii.ro/2009/05/07/jurnalismul-mioritic-chiar-si-yankeu-si-gripa-porcina/.

    0
    0
  14. vlade, sunt in culmea fericirii. cand ai scris despre logica ai avut 35 de comentarii, acum ai 16, cu asta al meu, despre gripa porcina. steagul e inca sus! este ca poate sa vanda si logica? hai sa ne mai si bucuram, ca amarati suntem mereu..

    0
    0
  15. Mai multe informatii despre gripa porcina pe http://www.gripa-porcina.net

    0
    0
  16. Mai multe informatii despre gripa porcina pe gripa porcina

    0
    0
  17. #17 Comentariu nou

    Multumesc pt link. F interesant articolul, desi cam lung si confuz in ce priveste swine fever (care cica e swine cholera,nu pesta) si swine flu, ca si tarile despre care e vorba,penduland mereu intre Polonia si Romania, ba mai baga si Coted’Ivoire la un moment dat E drept ca numai Romania e luata in vizor in ce priveste coruptia. Am citit si articole mai bine si mai clar scrise. Am vrut de la inceput sa merg direct la sursa dar newsletterul meu nu a mentionat articolul si n-am stiut unde sa-l caut.

    0
    0
  18. #18 Comentariu nou

    Ia uite, apropos de gripa asta blestemata: http://www.alinfarcas.ro/2009/05/03/aventurile-lui-porcin-in-romania/ =))

    0
    0
  19. #19 Comentariu nou

    Foarte interesanta paralela cu gripa spaniola din 1918. Primul val a lovit si atunci in martie-aprilie, si a fost unul foarte bland. Datorita caldurii virusul n-a produs prea multe pagube. Oamenii auzisera de o boala care mai si ucide, dar nu prea mult. Se considera ca e o arma secreta fabricata de nemti. Caricaturile din ziare il infatisau pe Kaiserul Wilhelm picurand gripa dintr-o sticluta, deasupra globului pamantesc. In octombrie a inceput sezonul rece, si implicit valul de gripa. Gripa a secerat de la un capat la altul. Oamenii au inteles ca nu mai e de gluma.

    Istoria se repeta?

    0
    0
  20. #20 Comentariu nou

    ,,Porcii ar putea servi ca rezervor potential al virusurilor gripale pentru viitoarele pandemii umane,,.

    Fraza ii apartine lui Ivan Teodorovici, in lucrarea <>, Ed. Junimea, p.160, anul… 1981!!!

    Suntem in 2009…

    0
    0