Încă una cu impozite

De fapt, încă două, că aşa e viaţa, avem de plată impozite către primărie, dar şi către stat, şi ca persoană fizică, şi ca persoană juridică.

După experienţa simplă de săptămâna trecută cu ghişeul.ro, prin care mi-am plătit taxele locale, a trebuit să mă duc, totuşi, la administraţia financiară pentru ceva impozite pe nişte drepturi de autor, impozite pe care le ia statul, nu administraţia locală. Nu există sistem de plată online pentru ele, asta ştiam, dar partea cu adevărat tâmpită e că nu există nici măcar posibilitatea de plată cu cardul, la casierie. Pentru că n-aveam cash la mine, a trebuit să caut în neştire un bancomat prin cartier şi să mă-ntorc pentru o nouă coadă. O bucurie, fireşte.

Am întrebat de ce nu se poate plăti cu un card, măcar. Mai mulţi funcţionari au dat din umeri, resemnaţi – că n-am avut noroc în viaţă, d-aia. Casieriţa, ceva mai amabilă, mi-a explicat că “noi suntem Trezoreria, Banca Naţională, şi BNR nu emite carduri”. Ceea ce, mulţumesc frumos, doamnă, dar mi se pare cu totul de neînţeles – păi nici magazinul de la colţ nu emite carduri, dar primeşte banii de pe carduri.

Mă rog, am plătit şi am plecat, cam nervos, dar fără datorii. Asta a fost cu impozitele pe persoană fizică. După vreo două zile m-a sunat contabila să-mi spună că-s nişte amenzi restante pe firmă, probabil ceva cu maşina. Dă-i din nou pe la sediile Administraţiei Financiare din sectorul 3. E ca-n visele rele, pentru că-s mai multe, risipite la kilometri distanţă unul de celălalt, şi evident că abia la al treilea am nimerit unde trebuia. Erau două amenzi “de rovinietă”, amândouă luate în aceeaşi zi şi pentru care nu primisem nici o înştiinţare, dar normal că asta nu interesează pe nimeni – adică, nu contează că pentru o a treia amendă dintr-asta luată anul trecut am primit înştiinţare şi am plătit-o imediat, dacă nu ţi-au trimis notă pentru celelalte două le plăteşti la valoarea completă, na (şi, ca să mă explic un pic, uitasem de rovinieta aia, pur şi simplu, nu încercam să păcălesc pe nimeni; acum mi-am pus reminder pe telefon cu data expirării).

Era mare înghesuială pe holuri şi pe culoare şi pe scări şi prin birourile din filiala asta a fiscului, semn de mare ineficienţă sau de mari încurcături: dacă sunt atâţia contribuabili veniţi să rezolve probleme, e clar că sistemul creează probleme, că e prea confuz sau prea dificil de urmărit, că oamenii nu-şi prind singuri, de bună voie, degetele în menghina asta. La cozile alea stau oameni cinstiţi, că evazioniştii nu se tulbură cu asemenea prostii, cred că vă daţi seama.

În economia reală, o firmă care ar fi într-atât de dezorganizată n-ar avea nici o şansă de supravieţuire, dar ăsta e statul şi-şi permite să fie dezorganizat, nu?

În fine, după obişnuitul periplu prin vreo 3 birouri am rezolvat problema, graţie unor funcţionari altfel foarte amabili – dar, la casă, aceeaşi problemă, plata doar cash, că cititoarele de carduri sunt probabil un sistem prea avansat pentru statul român când vine vorba să ia banii cetăţenilor. Dă-i cu cash, ce-i în mână nu-i minciună, noroc cu întâmplarea anterioară, că fusesem prudent şi scosesem ceva înainte de la un bancomat.

Dar altceva m-a frapat (şi) de data asta: ca şi la plata impozitelor pe persoană fizică, pentru a da banii trebuie să treci pe la două ghişee, aşezate chiar unul lângă altul. La primul se fac chitanţele, la celălalt se încasează sumele. Întreaga poveste e ridicolă, pentru că funcţionarele acelea stau practic faţă-n faţă şi au chiar şi o fantă de comunicare prevăzută între birouri, prin geam, astfel încât prima împinge către a doua foaia pe care o completează şi o printează, iar a doua ia foaia şi-ţi dă să semnezi în schimbul banilor.

Am întrebat de ce e nevoie de două persoane ca să facă acest serviciu simplu, să emită o chitanţă şi să ia nişte bani în schimbul ei, şi mi s-a răspuns că sunt servicii diferite, “să nu apară încurcături”. Din nou, mi se pare complet de neînţeles – e ca şi cum, când vă faceţi cumpărăturile la supermarket, la o casă v-ar fi scanate produsele şi vi s-ar emite bonul, cu care aţi merge la altă casă ca să plătiţi şi să vă luaţi coşul în parcare.

N-ar fi posibil să privatizăm Fiscul?

PS – poate nu chiar fără nici o legătură cu întâmplările de mai sus: am cumpărat recent ceva de pe Amazon.fr. Pachetul întârzie, trebuia să ajungă vineri. Pentru că am primit ieri un mail automat în care francezii îmi cereau să evaluez serviciul lor, am răspuns că n-am cum pentru că încă n-a sosit pachetul. În 10 minute a sunat telefonul fix, la care, de lene, n-am răspuns. În alte 10 minute a venit un alt mail de la Amazon.fr în care-mi spuneau că tocmai au încercat să mă sune (pe fix) și că nu le-a răspuns nimeni, dar că-și cer scuze și investighează.

Vreau reacția asta din partea tuturor serviciilor publice din România.

36 comentarii Adaugă comentariu

 1. Acum mai multi ani, un consultant olandez pe probleme de finante locale recomanda exact ceea ce ai intilnit tu, adica o persoana face chitanta, iar alta incaseaza banii. Motivul era ca, in felul asta, se pot evita cazurile de furt (cum au facut unii functionari din banci care au furat din banii deponentilor). Daca cel care face chitanta ar incasa si banii, i-ar fi mai usor sa “aranjeze” documentele, astfel incit sa bage in buzunar niste bani (pina la primul control mai serios). Nu imi cere detalii pentru ca nu sunt de meserie.

  Thumb up 0
 2. De asta m-am minunat şi eu săptămâna trecută. La fisc e nevoie de două angajate care să numere o amendă în timp ce, dacă vă mai amintiţi, acum doi ani mureau şase bebeluşi într-o maternitate, motivul principal fiind ‘lipsa de personal’.
  http://talentirosit.ro/romania-sinistra/

  Thumb up 0
 3. Referitor la ultimul paragraf, as cita din nea Bahus: ai nevoi cam multe( in cazul nostru doresti cam multe reactii) . Cred ca ar fi trebuit sa formulezi o petitie, ca in cazul Amazon.fr. Eu am procedat asemanator la Ilfov si am primit raspuns. Cred ca incep sa se miste lucrurile, hai sa fim optimisti. Deasemenea impartasesc punctul de vedere al @elena.

  Thumb up 0
 4. Elena, sistemul cu un om care face totul este peste tot in lume si chiar la noi la privati. Se intampla eventual ca unul sa fure, dar, daca sistemul este bine pus la punct, se afla cine este, asa cum s-a aflat de atatea ori deja. Este absolut cretin ca din BANII MEI sa tin 2 loaze care fac jumatate din ce face o fatuca la o banca privata. Si aia nu are curaj sa faca mutre, ca e data afara, deci sunt scutita si de atitudinea de ‘regine’ ale multor ‘bugetarese’.

  Trebuie intrat cu securea in sistemele astea desperecheate, optimizate si curatate. Asa cum s-a intamplat si in privat, si vad ca nu s-a rupt Romania in 14, asa trebuie sa se treaca la niste optimizari si la stat. Pentru ca domnii astia nu stau pe banii lor, stau pe banii prostilor, care inca mai platesc taxe in tara asta si, daca au nevoie de servicii din partea statului (sanatate, invatamant, politie, justitie etc.) primesc degetul mijlociu ridicat.

  Thumb up 0
  • Nu te supara pe mine, nu imi dau seama cum este mai bine pentru ca nu am cunostintele necesare (bineinteles, intuitia imi spune ca este mai bine sa platesc mai putini functionari decit mai multi. Dar, din experienta mea, stiu ca si intuitia altora spune multe prostii despre cum ar trebui sa mearga lucrurile in domeniul meu de activitate, asa ca prefer sa nu ma bag). Dar, cum spuneam, chestia pe care am descris-o era recomandata de un expert olandez care lucrase multi ani in administratia locala dintr-un oras din Olanda, pe probleme de finante locale. Cum mie mi s-a parut un om destept, am ales sa il cred pe cuvint si sa accept ca pe domeniul lui poate ca el stie mai bine. Atit.

   Thumb up 0
  • Stai linistita, ca nu te ataca nimeni, sorry daca paream prea ‘razboinica’. Ideea este ca un numar mai mare nu inseamna imediat si lipsa coruptiei, vorba aia avem exemplul clar al mizeriilor care se intampla in sistemul de stat, unde-s de vreo 5 ori mai multi oameni decat necesar (cel putin) si treaba merge atat de rau. Poti supraveghea si mai practic angajatii, plus o justitie teapana, incat ala de-si baga nasul in mierea altuia sa stie ca o pateste major. Asa frica de lege va pazi bostanaria ;)

   Thumb up 0
  • Uf dojo!
   Cand o sa pricepi ca ei NU stau pe banii tai si NU lucreaza pentru tine, o sa fii mai fericita!
   Daca iesi din “cutie” o sa-ti dai seama ca TU lucrezi pentru ei si ar trebui sa te simti onorata ca ai privilegiul sa stai la coada ca sa-i platesti! :)

   Thumb up 0
 5. Am un prieten care are o vorbă mare: cea mai bună afacere în România de azi este să fii Statul. :)

  PS: Da, Amazon sunt impecabili la capitolul servicii. Am cumpărat de zeci de ori de la ei. La un moment dat am avut o problemă cu un cablu HDMI pe care am vrut să îl returnez. Mi-au generat o fițuică cu un cod de bare pe care să o lipesc pe colet și asta a fost tot. Era gata achitat, toate datele completate, etc. În altă situație am cumpărat de la ei un telefon mobil care a venit cu încărcător pentru Marea Britanie. M-au sunat și m-au întrebat: Ce doriți, un încărcător nou sau contravaloarea acestuia? :)

  Thumb up 0
  • despre prietenul tau ce sa spun..numai gura e de el..
   ia pune.te tu putin in locul Statului – sa platesti la mega(hiper,ultra,super) preturi niste (auto)strazi, sa iei teapa, sa nu fii in stare sa.i gasesti pe vinovati, sa te devalizeze tot felul de insi si entitati si sa nu fii in stare sa recuperezi prejudiciile…nu mi se pare ca e neaparat bine sa `fii statul` :)
   in alta ordine de idei, incarcarea birocratiei si marirea constanta a numarului de bugetari e o problema in toata lumea..se zice ca e un neajuns in teoria webberiana

   Thumb up 0
 6. O să se bage carduri, nu disperaţi. La un loc cu un sistem din ăla cu carduri de fidelitate, de genul “plăteşti două impozite şi primeşti trei“ 8O

  Thumb up 0
 7. Nu se pot accepta la plata carduri in sediile trezoreriei. Trezoreria este o banca a statului, poti deschide un cont acolo si vei primi un numar de cont cu format unificat pe sistemul bancar (IBAN), poti face transferuri din/catre alte banci si platesti comision pentru acest serviciu. Particularitatea este ca nu ai alte tipuri de produse bancare si dobanda este fixata prin lege. Toate institutiile statului sunt obligate sa desfasoare operatiunile financiare prin aceasta banca a statului pentru a evita cheltuiala si coruptia generata de selectarea (centralizata sau nu) a unei institutii private care sa ofere si aceste servicii, caci volumul comisioanelor este enorm.
  Pentru a accepta plata unor taxe cu carduri emise de alte banci ar trebui ca trezoreria sa aiba cont la o banca care sa ii ofere sistemele POS si sa ii plateasca acelei banci comisioane. Ceea ce deocamdata nu se poate: din punct de vedere al politicilor publice (tocmai pentru a evita acele comisioane exista sistemul Trezoreriei), din punct de vedere organizatoric (fiecare plata merge in un cont separat al trezoreriei dupa beneficiarul respectivelor sume) si din punct de vedere fiscal (fiecare plata stinge o creanta a contribuabilului la un anumit buget).
  Daca ar exista vointa s-ar rezolva prin dotarea Trezoreriei cu un sistem POS propriu prin care sa accepte toate tipurile de carduri aflate in circulatie in Romania (fara sa emita propriile carduri) iar trezoreriile sa participe la sedintele zilnice de cliring inter-bancar.
  Dar nu o sa se faca. De ce? Deoarece pe ei ii costa – timp, nervi, energie si bani (schimbarile sunt dificile si in un sistem privat dar in un sistem public sunt de cel putin cinci ori mai dificile). Iar timpul, nervii, energia si banii tai nu ii costa. Exact ca un privat, se vor gandi ca beneficiile (doar de imagine) nu justifica costurile. Au monopol. Nu ii poti ocoli. De ce sa inoveze? De ce sa cheltuie?
  Insa poti ocoli casieriile lor. Trebuie sa gasesti contul IBAN relevant pentru plata ta si poti face ordinul de plata on-line, manual la sucursalele bancilor pe formulare auto-copiative sau generand formularele folosind aplicatia gratuita OPFV pusa la dispozitie de – ca sa vezi – ANAF.
  Eu lucrez cu Trezoreria. Urasc sistemul lor de lucru. Totusi recunosc ca se straduie si de cele mai multe ori sunt eficienti. Odata am scris un IBAN gresit si plata mea a ajuns la Trez. Alba in loc de Bucuresti. M-am pregatit de explicatii si tracasari si am sunat la numarul de pe site-ul ANAF. Prima persoana care a raspuns stia DEJA de greseala si problema mea. M-a asigurat ca au luat masuri dar mi-a dat la telefon o a doua persoana care stia perfect despre mine si DEJA rezolvase problema. Dupa un schimb de multumiri si amabilitati, am inchis telefonul cuprins de un ciudat sentiment de stupoare fericita. Vorbisem cu functionari romani?!? Luasem contact cu masinaria satanica a Administratiei de Stat? A fost un telefon inutil – in un mod anormal de normal totul s-ar fi rezolvat si fara acel telefon. Dar vreo trei zile am fost bucuros dupa acel telefon. Gustasem din Normalitate la noi acasa.

  Thumb up 0
 8. dar încă n-ai pățit-o p-asta: te duci la un ghișeu, funcționara de acolo te ascultă și te trimite la alt ghișeu, tu te duci imediat acolo, iar la ghișeul respectiv scoate capul aceeași tipă și te întreabă: “da, ce doriți?” e reală, nu e banc …

  Thumb up 0
 9. Pai unde ai vazut tu om cu drepturi de autor (scriitor, poet, pamfletar, artist etc.) care sa aiba carduri..?!? Toti adevaratii artisti au murit, din pacate, in mizerie…

  Thumb up 0
 10. tot la administratia financiara:
  incheiam un contract de inchiriere si “binenteles” imi lipsea o copie de pe un act – la cate acte si hartoage ti se cer uneori pare imposibil sa nu iti scape un act la care sa nu ai copie
  a tebuit sa ma duc o statie de de autobus pe jos ca sa fac o copie!!!!
  ei nu au un amarat de xerox,desi acum toate imprimantele cred ca au in dotare si xerox,deci nu e nevoie sa ai 2 aparate cum ar veni…o fi atat de greu sa aiba un xerox ma frate la cati bani fura-pardon- iau pe buna dreptate :D
  macar sa imi spuna:platesti 10 lei copia ca esti aiurit si ai uitat dar na! avem xerox aici,nu mai tb sa fugi ca nebunul o statie…in conditiile in care la 18.30 ei inchid ..iar noi la 18 iesim de la munca…cum sa faci sa ajungi ?si daca iti mai lipseste ceva esti ars!!

  PS .off topic: as dori sa stiu si eu unde pot asculta emisiunea de dimineata de la europa fm.Ma intereseaza dezbaterea diminetii ,caci nu am reusit sa ascult decat o parte din ea azi iar subiectul e de interes si pentru mine.Va multumesc

  Thumb up 0
 11. @Petreanu: daca te cauta pe tel fix Penelope Cruz? stii doar ca ea asa face cand ajunge in Rom

  Thumb up 0
 12. Eu am trecut printr-o birocratie similara atat la plata impozitelor pe persoana fizica cat si la fisc, dar sa te fereasca Dumnezeu de birocratia de la registrul comertului, nu va doresc sa aveti parte de asa ceva, si asta se intampla din cauza lipsei de organizare in sistemul romanesc.

  Thumb up 0
 13. Nu ma leg de plata cash caci un comentator m-a lamurit care-i explicatia. Ma leg de serviciile prin telefon. De cateva zile primesc pe mobil apeluri de la un fix. Care se intrerup atunci cand incerc sa raspund. Am fost curioasa si am sunat la acel numar: e al unei banci care vrea sa-mi spuna despre produsele ei (tocmai mi se termina creditul) daca apas nu stiu ce tasta. Chiar asa? O banca nu are bani de risipit si vrea sa ma tina de vorba pe banii mei?

  Thumb up 0
 14. nu ti-se pare ca o scena din Casino cand aia faceau banii cash sa dispara din casino, dece au nevoie neparata de cash … e greu de urmarit cashul e un interes sa ramana totul asa.

  Thumb up 0
 15. Din nou aceeasi problema cu sistemul de stat, tardiv si lent, plus ca nu sutn dotati cu tehnica moderna, necesara si utila si lor nu doar noua, contribuabililior. Impozite peste impozite, iar la o analiza mai indeaproape, putem concluziona ca e vorba de bani dati ca si pretext, taxe care te storc de bani si care iti transmit sila de a reveni la ghisee si birouri din aadministratioa locala sau de stat.

  Thumb up 0