Magic Desktop pentru copiii erei Internet

Pentru mine, încă există era pre-Internet. Eu  încă îmi aduc aminte cum era pe atunci. Eu am trăit în perioada aceea, imposibil de imaginat acum, în care răspunsurile veneau din enciclopedii, scrisorile trebuiau timbrate iar a publica un text era un act rezervat numai profesioniştilor.

Şi, desigur, era şi epoca în care imaginea unui act sexual ţinea mai mult de imaginaţie decât de concret, în care răufăcătorii aveau încă obiceiul să atace doar noaptea, prin cartierele rău-famate, şi epoca în care, ca să fii furat, trebuia să ţi se bage la propriu mâna în buzunar.

Internetul a schimbat lumea pentru totdeauna – şi nu neapărat numai în bine. Mă gândesc cu o anume preocupare la modul în care se apropie copiii din ziua de azi de calculator şi, prin intermedul lui, de această vastă lume virtuală, în care diferenţa dintre rău şi bine este uneori insesizabilă chiar şi pentru adulţi.

Dacă aş avea un copil, n-aş putea să-i interzic computerul, pentru că ar însemna să-i interzic accesul la viitoarea lui viaţă. Dar cum aş putea să-l protejez de răul din acest ecran fascinant? Cum să-l învăţ cine-i e prieten şi cine duşman? Cum să fac astfel încât computerul să rămână o unealtă în mâinile şi mintea lui, şi să nu se transforme într-un stăpân crud?

Am primit invitaţia de a găsi răspunsul la aceste întrebări testând un program de calculator numit Magic Desktop. Creatorii lui afirmă că el transformă calculatorul personal în “cel mai sigur loc de joacă”.

L-am instalat azi şi am început să-l încerc – iar în următoarele două luni vă voi descrie experienţa, în articole periodice. De fapt, vă invit să-l testăm împreună, pentru că acest soft poate fi descărcat gratuit de aici. După ce-l instalaţi, stabiliţi-i o parolă şi, la activare, vă transformă desktop-ul în asta:

magic desktop 1

Puteţi să-l descoperiţi împreună cu copilul, entru că e amuzant: desenele de pe desktop scot sunete şi produc steluţe când treci cu mouse-ul peste ele – şi, oricum, nu puteţi strica nimic; e child-proof, tocmai asta e ideea.

Până una alta, vă spun că Magic Desktop a fost desemnat pentru a doua oară consecutiv “cel mai bun software pentru copii de până la 10 ani” într-un studiu realizat de Deloitte&Touche pentru iniţiativa Safer Internet Day a Uniunii Europene.

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. n-am copii, dar il voi pastra pentru mine ! :P :lol:

  Thumb up 0
 2. :) Multumim pentru recomandare. Desi, dupa cum bine spune Marian S, ma tem ca de la o anumita virsta in sus, exact cind ai nevoie sa iti protejezi copilul de e-rautate, programul e prea copilaros. Ma gindeam cum as convinge-o pe Marta, fara noastra cea mare, sa-si puna pe laptop aceasta aplicatie si ce ar spune de felul in care arata.

  “Dacă aş avea un copil…”. Fa-l! Nu te mai codi! Fa-l! Stiu: suna arogant si patronizing ce spun acum. Never mind the style. Fa-l!

  :wink: :friends:

  Thumb up 0
 3. Il voi verifica. Deocamdata pot sa tin printul departe de calculator, caci e mic, dar timpul trece si am nevoie de unelte.

  Thumb up 0
 4. :)
  Dom’le…, ce pot sa-ti spun decat:
  Mult’amesc Domniei voastre!
  Am facut copkilu’ fericit! :)
  …chiar daca tocmai ce-a implinit 10 ani! Ea a gasit ceva amuzant…

  Thumb up 0
 5. De ziua lui, i-am dat cadou o carte “de-a mea” : “Ciresarii”.
  Era cool desctopu’ asta daca avea niste ciresi in floare … dar nici asa nu este rau.

  Computerul si internetul sunt SCULE, nu viata. Asta ii “predau” eu. Viata este cu totul altceva decat butonat si navigare. Este de viitor dar este numai o “trusa de scule”. Bineinteles, poti sa iti “dai peste degete” cu aceasta “scula” daca nu stii sa o manuiesti.

  Am impresia ca noi facem din toate acestea mai mult decat trebuie si mai mult decat sunt de fapt. Cumva noi de acum, suntem gata sa inventam o noua “cheie de gat” ?

  P.S. Daca este pentru copii, de ce apare sigla UPC in josul ecranului ? Reclama pentru copii ? Sau pentru adultii care sunt mai “receptivi” la asa ceva ? Reclama …

  Thumb up 0
 6. @Valentin: Magic Desktop, un program care costa daca il cumperi direct de pe site-ul producatorului, este oferit gratuit de UPC pentru parintii care vor sa-l foloseasca in educarea copiilor lor. Evident, e doar un instrument, la fel cum sunt doar PC-ul si internetul, insa poate crea o experienta placuta si sigura (dupa cum poti vedea in comentariul de mai sus al parintelui care l-a incercat).

  Thumb up 0
 7. Aplicatia pare interesanta, dar faptul ca este oferita de UPC, ma face sa fiu reticent, ca de altfel tot ce au ei de oferit. Cred ca ar fi de preferat sa il cumperi direct de la producator decat sa il iei gratis de la ei. Oricum sunt de incurajat aceste aplicatii pentru copii, sa sper ca vom avea mai multe, si din ce in ce mai bune.

  Thumb up 0
 8. Radu, nu fi rau, e aceeasi aplicatie:) doar ca e gratuita. In plus, un biciclist ca tine ar trebui sa aprecieze un astfel de efort responsabil.

  Thumb up 0
 9. @Ionut – este doar o parere, faptul ca se face din computer si internet ceva ce nu este si nici nu trebuie sa ajunga.
  Cea mai formidabila experienta o ai cand (poti sa) fantazezi ! Te rog sa nu imi spui ca Jules Verne “online edition” este mai “cool” decat ceea ce poate un copil sa viseze cand citeste o carte de Jules Verne …
  Am pus in paranteze “poti sa” fiindca tocmai asta este marea problema pe care o ridica navigarea : nu mai esti “indemnat” sa fantazezi – ai totul si nu faci altceva decat sa “casti ochii”, ti se livreaza produsul finit si nu “materiale de constructie”. Si este in natura noastra sa acceptam mai usor ceea ce ne solicita mai putin, nu ? Ok, dar cand este vorba despre creier, parca nu mai este la fel de bine.
  Poate ca am o idee cam “radicala” dar nu ma simt bine cand ma gandesc la faptul ca oamenii gandesc mai putin daca nu inteleg ca internetul si computerul sunt niste simple “scule”.
  Vremea scrisorilor cu timbru …

  Thumb up 0
 10. P.S. Eu nu criticam “desktop-ul”, eu ma refeream la ideea de “placuta experienta virtuala”.

  Thumb up 0
 11. L-am instalat rapid si l-am testat cu mare nerabdare. Desi fetele mele au 2 ani jumate si, respectiv, 1 an jumate, sunt fascinate de calculator si nu pot fi pacalite cu vreo tastatura stricata sau cu laptopul pentru copii. Asa ca, imediat ce n-am fost atenti (intentionat de data asta) s-au suit la calculator si au inceput sa se “joace” cu Magic Desktop. Concluzii pana acum:
  1. deocamdata ne protejeaza noua programele, documentele si jocurile, nu cred ca poate fi util pana la 10 ani
  2. nu vor sa ne mai lase pe noi la calculator, pentru ca vor sa se joace numai ele
  3. daca ai tastatura multimedia, internetul se deschide prin apasarea pe taste, chiar daca Magic Desktop e pornit

  Thumb up 0
 12. @alexb:
  > 1. deocamdata ne protejeaza noua programele, documentele si jocurile, nu cred ca poate fi util pana la 10 ani

  Asta se rezolvă şi cu un utilizator Windows separat, care eventual să fie membru în grupul Guest şi nu în Users.

  Thumb up 0
 13. L-am instalat pentru ca mi-a placut foarte tare ideea si nu aveam nici o forma de protejare a modului in care intra pe internet fetita mea. Iar ea l-a descoperit cu mare placere, faptul ca este suficient de intuitiv iar in el exista destul de multe aplicatii educative facute sub forma unui joc frumos. Mie mi se pare un instrument foarte util, de altfel am dat mai departe primul articol despre el si altor parinti care au fost la fel de incantati de idee. Multumesc ca ai scris despre ea, habar n-aveam ca exista asa ceva!

  Thumb up 0