Marea Năruire

În Piața Cadorna din Milano, un gigantic ac de cusut cu ață multicoloră e înfipt în asfalt – o sculptură modernă care simbolizează, printre altele, hărnicia milanezilor, care au făcut din orașul lor de provincie italiană un reper al industriei mondiale de modă.

Milano e un oraș ordonat, cu o arhitectură solid-burgheză care-ți aduce aminte de mobila bunicii – mai întâi indestructibilă, apoi funcțională și abia la sfârșit, dacă mai e loc, cu unele detalii de cochetărie rezervată. Domul este doar excepția care confirmă regula. Domul este ca o superbissimă, năucitoare concesie făcută de comunitate vizitatorilor care-și doresc să găsească ceva de neuitat oriunde se opresc – fie, și-au spus milanezii, dacă e nevoie, vom ridica în orașul nostru prea bine construit ceva ce vă va lăsa cu gura căscată, să vă concentrați cu toții amintirile acolo, în piața centrală, doar ca să nu ne deranjați aici, pe străzile noastre. S-au apucat de treabă acum 600 de ani și au tot ținut-o așa, într-un șantier care l-ar fi epuizat chiar și pe Sisif. Catedrala a fost gata, în sfârșit, pe 6 ianuarie 1965.

Mi se pare uluitoare această încăpățânare multicentenară, trecută de la o generație la alta. Comparați-o cu nerăbdarea asasină a meșterului Manole (Iar s-a prăbușit? Futu-i. Ană, treci la perete!). Chestie de istorie? Poate. Dar au avut și ei partea lor de războaie – oho! – și invazii – ohoho! – ca și noi. Poate că, înainte a fi mândri de istoria noastră, atâta câtă e, ar trebui să înțelegem și în ce măsură suntem noi înșine vinovați de istoria noastră.

Luați, de exemplu, chiar zilele acestea din istoria României. Cum se va scrie despre ele peste, nu știu, vreo 10 ani, să zicem, sau 20, când se va mai așterne praful după Marea Năruire provocată de anchetele anticorupție ale DNA? Va fi privită, această perioadă, ca ocazia resetării societății românești, ca punctul de inflexiune care a redefinit națiunea, valorile ei? Sau va fi, cine știe, încă un moment ratat, încă o decolare anulată?

Întrebări retorice, desigur.

Dar putem foarte bine judeca ultimii 25 de ani, adică cei care au dus la hecatomba de azi a politicienilor corupți, oferită Justiției – și poporului exasperat – de procurorii DNA. Pentru că, știți ce? ultimii 25 nu s-au întâmplat, cumva, în altă parte și cu altcineva. Ei au trecut cu îngăduința și nepăsarea noastră, a tuturor, că noi am închis ochii și am “mers și-așa” și n-am ieșit în stradă și i-am lăsat să ne fure, “că poate ne dau și nouă un pic din ce-au furat ei”, nu?

Vanghelie, Mazăre, Șova, Vâlcov, Horia Georgescu, doar în câteva zile. 14 miniștri penali numai în guvernul Ponta, “cel mai cinstit guvenr”, mai țineți minte? Prin aer zboară sume năucitoare – mită 90 de milioane, 26 de milioane, 2,5 milioane, 70 de milioane de euro – și prejudicii de 300 de milioane în câte un caz, 100 de milioane în vreun altul șamd.

Cineva a calculat că România a fost jefuită de 70 de miliarde de euro în cei 25 de ani de la Revoluție încoace – o cifră de neînțeles în viața sufocată de sărăcie a României de zi cu zi – dar aici e vorba doar de 40 de anchete jurnalistice, probabil nici unu la mie din ce s-a întâmplat de fapt.

Altcineva adună constant sumele șperțuite despre care scrie presa – dar și presa, despre câte să scrie și ea? – și a ajuns deja la 47 de miliarde de euro – încă o dată, doar din ce scrie presa și doar în câțiva ani!

Iar IPP a identificat în numai în 2 ani 4 miliarde de euro cheltuite fără o aparentă justificare în achiziții publice.

Furtul din bani publici nu e o noutate în țara asta. Poate masivitatea lui – deși ar fi trebuit să ne așteptăm. Radu Mazăre dădea în judecată gazetarii de la Jurnalul Național care scriau despre șperțurile sale grosolane (inclusiv pe mine) în urmă cu 15 ani! De ce să se fi oprit, dacă nu l-a oprit nimeni? De ce să nu fi furat din ce în ce mai mult, dacă nimeni nu i-a pus opreliști?

Și de ce să se fi rușinat cineva de ideea și fapta de furt dacă, 25 de ani la rând, toată lumea deșteaptă a furat? Numai fraierii mai respectă regulile, nu? Corectitudinea, etica, deontologia, cinstea au ajuns ocări în țara asta…

70 de miliarde vi se par, cumva, o exagerare sau… chiar o subestimare?

Păi, să ne gândim ce s-a construit în ăștia 25 de ani din bani publici; unde s-au dus banii noștri, pe care ni-i ia statul lună de lună. Autostrăzi nu s-au prea făcut, și nici drumuri noi. Cele care erau s-au mai reparat, s-au mai recondiționat, dar jumătate tot de pământ sunt iar jumătate din restul sunt ieșite demult din perioada de garanție și trebuie refăcute. Căile ferate sunt într-o stare jalnică. Flotă nu mai e. Armata tot săracă a rămas, aviația practic nu există. Jumătate dintre români tot n-au apă curentă și tot în fundul curții își fac nevoile. Școlile tot fără autorizație sanitară sunt, în mare număr, iar învățământul în sine e de la un an la altul mai precar. Industrie există în măsura în care salariile rămân mici – cum cresc nițel, cum investitorii se mută-n Bangladesh. Mai ziceți, ce-ar mai fi? Cercetare nu, investiții nu, sănătate nu, ce mai e? Ah, da, mai sunt vreo 3 milioane de români fugiți din țara lor, de exasperare și de sărăcie, și mai e un spor natural negativ care ne duce direct spre sfârșitul fizic al națiunii.

Mi se pare deja că 70 de miliarde furate reprezintă o estimare prea prudentă.

Sunt surd la falsele îngrijorări despre “hiperactivitatea” DNA. Cum, “nu mai semnează nimeni nimic prin ministere”? Cum, premierul caută “un om de sacrificiu pentru Finanțe”? Ce jalnică milogeală dinspre tabăra tâlharilor! Păi, cu atât mai bine dacă s-au înfricoșat – măcar s-a curmat furtul, că de construit, oricum nu construiau nimic. Englezii spun: “dacă vrei să ieși din groapă, mai întâi oprește-te din săpat”. Măcar e un început.

Am început articolul acesta scriind despre Milano și despre acul cu ață de cusut din fața Gării de Nord – o unealtă atât de umilă transformată în monument închinat hărniciei locuitorilor săi. Dacă România, dacă noi, toți, împreună, vom transforma Marea Năruire în începutul reconstrucției naționale, atunci, cine știe, poate că peste vreo 20, 30 sau 50 de ani vom putea ridica un monument în cinstea minții de pe urmă a românului, ca să ne aducem aminte mereu de ce-a fost și cum ne-am hotărât să nu mai acceptăm.

Și am putea așeza monumentul ăsta chiar în centrul României, pe undeva pe câmpul acela de lângă Făgăraș, unde crește acum, ce curioasă întâmplare, ceva sfeclă – o legumă atât de umilă, care-i adesea folosită pentru a descrie dezastre (“am sfeclit-o!”), dar din care se poate face și ceva atât de dulce precum zahărul.

UPDATE – am corectat linkurile şi iată şi audio:

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. noi trebuie sa punem o pereche de catuse in fata garii de nord :)

  Thumb up 0
 2. Unfortunatelly Marea Naruire n-a inceput. Ce vedem acum e doar un mic trailer.

  Marea Naruire incepe cu adevarat si se va simti doar atunci cand 1) aceste dosare (si cele ce urmeaza) vor fi fost judecate si cei vinovati condamnati la pedepse juste si 2) prejudiciile vor fi fost recuperate si averile facute din Marele Furt National, confiscate.

  Pâna atunci cei ce se simt vinovati, vor face ceata, vor arata unii spre altii si toti spre Basescu, Ponta, SRI, se vor zbate, vor turna si, daca n-or avea încotro, vor fugi în Venezuela.

  Thumb up 0
 3. 70 miliarde?!? Joking…

  Eu as mai pune de 2-3 ori pe atât.
  Socotelile sunt facute pe proiecte relativ mari, documentate. Dar, pe lânga astea, au mai fost in ultimii 25 de ani sute de mii, daca nu milioane, de mici proiecte si achizitii in care furturile au fost colosale.

  Thumb up 0
 4. Revirimentul moral va porni cu siguranţă de la BOR: am auzit zvonuri potrivit cărora se prevede acţionarea lui Darius Vâlcov în instanţă pentru folosirea neautorizată a unui cimitir ortodox în scopuri comerciale. Se vehiculează pretenţia la plata unor daune morale în valoare de vreo 20 de milioane de euro.

  Thumb up 0
 5. Intrebarea si mai interesanta este: Unde sunt banii? Exista vreo sansa de recuperare? Ca nu cred ca s-au intors toti in economie in cafenelele din Dorobanti.

  Thumb up 0
 6. Pai cu cine, baah ? Si de ce ? Si de ce acum ? Dupa ce mi-am sacrificat tineretea gretoseniei inculte a jefuitorilor conationali , ce-mi strigau sfidator ca Dacia mea nu merge daca nu-i bag benzina smenuita de ei , cand paduraru’ de patru clase impreuna cu Garcea imi cereau sa le “umplu” masa moca, imi cereti sa fiu harnic in tara mea ? E prea tarziu , baaah !Dupa ce mi-ati mancat tineretea si iluziile , raman sa fac pe docilul emigrant acolo unde exista macar o vaga impresie de corectitudine sociala , pe 1000 de euro decat sa fac pe pakistanezul de 200 de euro in tara mea. Pan’ la urma as accepta si asta chiar daca e un pic cam tarziu la 50 de ani dar mai mai intai dati o mare matura prin tara . Curatati panzele de paianjen din toate colturile , scoateti mizeria de sub covor, si apoi mai vorbim. Poate-l convingati macar pe laureatul de fiu-meu sa revina .

  Thumb up 0
 7. Domnu Petreanu, cand va vedem pe la Digi24? Ca au niste campanii (Romania Furata de ex) care se potrivesc exact cu scriitura dvs :)

  Thumb up 0
 8. Cu ai nostri ai dreptate, dar cu milanezii n-ai nimerit-o. Pe langa harnicie, nici ei nu-s chiar novici in materie de coruptie, vezi ultimul scandal, contractele de 26 miliarde euro.

  http://www.thelocal.it/20150317/expo-part-of-25bn-italian-corruption-probe

  Just weeks before Expo is due to open in Milan, the project has been included in a lengthy list of public works in which a government official allegedly received bribes for contracts.

  Ettore Incalza, a former Infrastructure and Transport Ministry employee who held a pivotal role in handing out contracts, was arrested on Monday along with businessman Stefano Perotti.

  Two other businessmen, Francesco Cavallo and Sandro Pacella, have been put under house arrest, while a total of 51 people are under investigation in the corruption probe.

  Thumb up 0
 9. Nu stiu daca “toată lumea deșteaptă a furat”. Multi au mai si plecat. De tot.

  Cei plecati sint cei care
  1) n-au vrut sa fie partasi,
  2) si-au data seama ca Romania e defecta si irecuperabila
  3) au avut vointa sa lase tot si sa porneasca de la zero.

  S-o fi pus in calcul la aia 70 de miliarde si pierderea asta?

  Thumb up 0
 10. Înduioșător sau nu în ceea ce mă privește, dar aproape că mi s-au umezit ochii. Chit că nu mi-a fost dat să trăiesc istoria de dinainte de `89, anul nașterii mele.

  Thumb up 0
 11. poporul sîntem noi, așa că responsabilitatea vieții noastre de fiecare zi ne aparține.pe cine așteptăm, deci, sa dea un reset și restart pentru noi?oricine, altcineva decît noi, ar face-o cu certitudine că o va face în felul lui și în interesul lui personal.așadar să trecem la treabă dacă gîndim că este ceva de schimbat.

  Thumb up 0
 12. “În aceste zile avem confirmarea că toată clasa politică, toată suprastructura socială şi administrativă, tot sistemul instalat după 1989 este controlat de, hai să folosesc un termen blând, contra-modele. Ştiam cu toţii că e aşa: oamenii ăştia n-ar fi ajuns acolo fără ezitările noastre şi n-ar fi rămas acolo dacă n-am fi închis ochii.

  Mi-aş dori ca voi să înţelegeţi: pe noi nu ne-a învăţat nimeni să spunem “Nu”. În relaţia cu deţinătorii puterii, noi am învăţat să ne pliem: fie imitând, fie prinzându-ne singuri că aşa nu suntem ameninţaţi. Ne-am făcut datoria pe o rază prea mică, doar cât să ne acopere interesele individuale. Iar ţara, acea ţară din fanteziile compensatorii, am lăsat-o în voia Domnului.

  Aşa se comite răul colectiv cu efecte pe termen nedefinit. Trecând cu vederea, acceptând mici nedreptăţi, hotărând să nu faci publică o ilegalitate concretă, particulară, pe care ai cunoscut-o îndeaproape. Nu spui despre un profesor că e incompetent, laşi să-ţi dispară nemulţumirea faţă de medicul care ţi-a cerut şpagă, înghiţi când şeful te pedepseşte doar ca să-ţi demonstreze că e mai tare, nu dezvălui licitaţia trucată la care participi, susţii un parvenit fără scrupule cu speranţa că te va lua sub aripă când va fi ministru sau parlamentar. Aşa se construieşte reţeaua bunelor intenţii.”

  http://mihneamaruta.ro/2015/03/17/copiilor-mei-pentru-vremea-cand-le-va-pasa/

  Thumb up 0
 13. Domnule Mandruta
  Înainte de a ne învinui noi românii ca nu am ieșit în stradă să oprim hoția ar trebui să vă învinuiți voi jurnaliștii. Voi sunteți primii vinovați.
  Câți jurnaliști fac investigații? Câți jurnaliști de investigație există? De ce nu au investigat ei toate activitățile politicienilor?
  Răspunsul meu este că e mult mai comod să stea în fața laptopului și sa preia o știre “de senzație” să dea copy-paste, cu care să-și justifice activitatea.
  Jurnaliștii caută senzația in loc să caute să-și afirme acea putere pe care o au în stat.

  Thumb up 0
 14. Nu-ti fa iluzii, nici catedrala aia in Milano nu a fost construita din mandrie patriotica sau spirit civic – in evul mediu a fost gandita tot ca o metoda a bisericii de a-si arata puterea si a tine populatia sub control. La fel ca si catedrala mantuirii neamului de la noi, doar ca acolo arhitectii au avut mai mult bun gust.

  Thumb up 0
 15. Pierderea este si mai mare daca luam in calcul si medicii care au plecat din tara din cauza “multiplelor schimbari in bine ( !) “promovate de cei 24 de ministri ai sanatatii. Si nu mai continui cu motivele. Iar acum in aceste momente se mai coace o modificare legislativa cu data de 01 aprilie 2015 prin care “sanatatea noastra va fi lovita in glezne “.

  Thumb up 0
 16. aici si numai aici e esenta jafului ultimilor 25 de ani:

  “Pentru că, știți ce? ultimii 25 nu s-au întâmplat, cumva, în altă parte și cu altcineva. Ei au trecut cu îngăduința și nepăsarea noastră, a tuturor, că noi am închis ochii și am “mers și-așa” și n-am ieșit în stradă și i-am lăsat să ne fure, “că poate ne dau și nouă un pic din ce-au furat ei”, nu?”

  iar din “noi toti” facem bineinteles parte si noi astia care n-am mai suportat si am fugit, in loc sa iesim in strada :-(

  Thumb up 0
 17. #22

  Majoritatea politicienilor sunt produsul unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei, al respectarii institutiilor statului de drept si al respectarii legilor. PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE ! Minciuna , demagogia, inselatoriile si manipularile de tot felul fac casa buna cu hotia si lichelismul. Acestea sunt calitatile politicienilor ! Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Altruismul, constiinciozitatea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi ?
  Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum ar dori sa se poarte ceilalti cu el.
  Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume !
  DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?
  O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE!

  Thumb up 0
 18. #23

  1 – De ce a trebuit sa treaca 25 de ani pentru ca DNA, SRI sa curete clasa politica ? Probabil ca sunt explicatii care tin de Parchet, de clasa politica, de mentalitate, de tranzitie , de moment si de factori externi. Cu timpul vor iesi la iveala.
  2 – Rigoare, acuratete, corectitudine si profesionalism in intocmirea dosarelor de catre procurori. Pedepsirea politicienilor cu maximum de pedepse si cu circumstante agravante. Recuperarea prejudiciilor dupa o strategie informationala – financiara bine pusa la punct.
  3 – O lege a partidelor devine obligatorie pentru a elimina posibilitatile de intrare in politica a unor indivizi pusi pe capatuiala, care sa-si voteze legi pentru hotie.
  4 – Imunitatea parlamentara este numai pentru declaratii politice. Legea este egala pentru toti. De ce un parlamentar sa nu fie egal tratat in fata legii ca si ceilalti oameni ? De ce parlamentarii aproba cercetarea penala pentru parlamentari? S-au creat astfel in mod incorect mai multe drepturi si privilegii pentru casta politica, devenita cu timpul bogata, puternica si corupta. Este strigator la cer : parlamentarii sunt alesi ca sa faca legile tarii si ei fura ca-n codru.
  O mare parte din politicienii actuali se vor retrage din politica , de frica puscariei. In politica vor ramane mai multi oameni onesti, cei ramasi se vor feri sa faca infractiuni.
  5 – O buna parte din legi au fost intocmite pentru a favoriza politicienii sau grupurile lor de interese si vor trebui amendate.
  6 – Comunitatile de oameni trebuie sa se implice in deciziile majore care le privesc, prin dezbateri publice extinse, adevarate si referenduri.
  7 – Saracia poate fi combatuta prin crearea de locuri de munca, prin intruniri trimestriale Presedinte – Guvern in care fiecare comunitate locala , minister sa dea seama si sa faca totul pentru a crea locuri de munca : impozite si TVA mai mic pentru a creste profiturile intreprinderilor, ceea ce va duce la angajari mai multe. Am avut conduceri dezastruoase economice financiare incoerente, haotice si dezlanate. Jaful economic si falimentarea intreprinderilor din ultimii 25 de ani a fost CEL MAI MARE DEZASTRU NATIONAL din istoria tarii si a fost greu indurat de populatie. Gonirea din tara a 3 – 4 milioane de oameni pentru a-si cauta de izbeliste locuri de munca este UN ATAC GRAV IMPOTRIVA OAMENILOR si o bataie de joc nemaipomenita in istoria noastra. Nici o pedeapsa nu poate fi pe masura gravitatii acestor fapte abominabile.
  8 – Taxe si impozite mai putine si mai mici . Un salariat plateste statului 64% . Cum este posibil asa ceva ? Este revoltator, inadmisibil, greu de indurat pentru oameni.
  9 – Lege electorala pentru vot electronic si de la distanta, eliminarea mitei electorale.
  10 – pentru invatamant 6% din PIB, pentru sanatate 6 % din PIB.

  Thumb up 0
 19. Am si eu o intrebare. Banii acestia furati de la noi, pot fi recuperati, ori hotii dupa o ispasire de 2 sau 3 ani de puscarie, se vor intoarce si vor fi fericiti, ne mai fiind necesar sa munceasca, ptr. ca si-au facut plinul de care se bucura acum. As dori sa-mi spuna cineva daca este vreo preocupare de recuperare a sumelor enorme furate de la poporul roman si cum se realizeaza aceasta.

  Thumb up 0