(Ne)siguranţa copiilor români pe Internet

La sfârşitul lunii trecute a fost publicat raportul preliminar al EU Kids Online, un amplu studiu european privind siguranţa copiilor pe Internet*. Studiul a fost realizat în beneficiul Uniunii Europene, în cadrul programului Safer Internet. Cercetarea a presupus intervievarea a 23.420 de copii între 9 şi 16 ani, în 25 de ţări europene, printre care şi România.

Una dintre concluziile studiului este că, în România, unul din cinci copii declară că a fost supărat sau deranjat de cineva/ceva în timpul utilizării Internetului – iar această proporţie plasează ţara noastră în topul experienţelor neplăcute ale copiilor europeni în mediul on-line.

Copiii români au primit mai des decât copiii din alte ţări europene mesaje sau imagini cu caracter sexual – 24 la sută dintre ei. Unul din trei spune că s-a simţit deranjat de mesajele de acest gen.

Şi, în fine, poate cel mai îngrijorător – aproape o treime dintre copiii români utilizatori de Internet spun că au comunicat online cu persoane necunoscute; 13 la sută dintre ei s-au dus să se şi întâlnească direct cu o asemenea persoană. În concluziile preliminare, echipa EU Kids Online afirmă totuşi că majoritatea acestor întâlniri stabilite online a fost cu rude sau prieteni ai unor persoane pe care copiii le cunoşteau deja.

Puteţi răsfoi concluziile acestui studiu aici (e un fişier PDF de 12 Mb, în limba engleză, l-am încărcat pe blog, dar puteţi găsi rezumate pertinente în limba română pe site-ul sigur.info)

Dincolo de cifre, statistici şi conexiuni, studiul confirmă că Internetul este deja un continent descoperit de copiii din zilele noastre, dar încă plin de pete albe.

Ca să fiu sincer, nu mă miră proporţia ridicată a incidentelor neplăcute trăite de copiii români în mediul online – e un mediu dur, aproape fără limite în ceea ce priveşte convenţiile sociale obişnuite – doar că mă întreb ce efecte au acestea, de fapt, asupra unor minţi fragile şi încă nescrise. Mie însumi, antrenat “la primire” de o viaţă şi o meserie fără menajamente, mi-e uneori greu să suport josniciile, mizeriile şi agresivitatea de pe Internet, aşa că pot doar presupune că un copil le resimte înzecit.

Pe de altă parte, rămân la părerea mea – interdicţia e inutilă, ba chiar contraproductivă, pentru că va excita şi mai mult curiozităţi şi îndrăzneli imprudente.

Calculatorul e o unealtă şi copiii trebuie învăţaţi s-o stăpânească şi s-o utilizeze cât mai devreme. Magic Desktop, oferit gratuit de UPC, poate fi o soluţie. Vă reamintesc, acest soft permite părinţilor să definească ei înşişi limitele internetului, prin stabilirea adreselor sigure, ce pot fi vizitate, sau prin definirea adreselor de mail cu care poate coresponda copilul. Cu grijă, răbdare şi responsabilitate, acest Internet personal poate fi extins, încetul cu încetul, până la întregul potenţial.

Şi, apropo, mi se pare esenţial ca părinţii să înţeleagă în ce lume intră copiii lor. Potrivit aceluiaşi studiu, jumătate dintre părinţii români habar n-au că odraslele lor au primit mesaje cu caracter sexual pe internet; trei sferturi dintre ei nu ştiu că le-au fost agresaţi sau hărţuiţi copiii pe Internet; şi – ţineţi-vă bine, doar 6 la sută dintre părinţii implicaţi ştiu că li s-a întâlnit copilul cu cineva care i-a contactat pe Internet.

Cred că materia “Educaţie On-line” ar trebui să devină obligatorie, încă din clasele primare.

_______________
* Mulţumesc Ela Moroiu pentru semnal

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. @Someone – “interdicţia e inutilă, ba chiar contraproductivă” : chiar si “Magic Desktop” este un mod de a interzice (o interdictie) … dar poate ca aceasta este o nuanta si nu este cazul sa intram in profunzime – nu “a interzice” este subiectul ci “a proteja”.
  “Şi, apropo, mi se pare esenţial ca părinţii să înţeleagă în ce lume intră copiii lor.” : cu siguranta ca nu te referi doar la lumea virtuala. Dar am simtit nevoia sa subliniez.

  “Magic Desktop” poate fi o solutie “locala”. In acest caz ar mai ramane ca sa fim siguri ca stim ce ruleaza pe computerul colegului, prietenului copilului nostru.

  Thumb up 0
 2. Şi eu m-am gândit la asta când am scris, dar părerea mea e că Magic Desktop nu e o interdicţie, ci mai degrabă un acces controlat, ceea ce-i cu totul altceva. Pentru un copil care descoperă calculatorul şi internetul, impresia nu e că i se interzice ceva (ca atunci când i se spune că n-are voie aia sau cealaltă) ci că are în fiecare zi de descoperit mai mult.

  Dar, mă rog, nu impune nimeni nimic. UPC oferă acest program, gratuit, şi sponsorizează o serie de dezbateri privind siguranţa copiilor pe internet. Mie asta mi se pare interesant, să discutăm despre ce ar trebui făcut pentru ca mediul online să devină mai sigur.

  Thumb up 0
 3. Cred ca la baza ideile noastre coincid. Atat doar ca eu am o abordare putin mai “constipata” :)

  Mediul online mai sigur ? Cred ca este cazul a se incepe prin “securizarea” mediului real. Mediul virtual este doar o “componenta” a vietii cotidiene.
  Am vazut ca in raport se abordeaza ideea de informatie (text, imagine) cu “continut sexual”. Sunt destule exemple de informatie cu pronuntat caracter erotic in reclame difuzate la TV, la ore accesibile copiilor; la chiscuri, publicatiile cu caracter sexual sunt la vedere. In raport de abordeaza si ideea de “violenta”. Iar societatea este plina de exemple de violenta.
  Si mai este si “anturajul” atat de important in formarea personalitatii.
  Deci sunt destule de facut in viata asta, reala.
  Cel putin, eu as “merge” in paralel : o atitudine de control in viata cotidiana si o atitudine de indrumare in lumea virtuala.
  In nici un caz nu as concentra atentia numai pe “securizarea” informatiei online.

  (Poate ma repet :) “Magic Desktop” este o solutie buna. Un bun pas pentru protejare. O posibilitate de a-ti invata copilul sa traverseze.
  Dar pericolul stazii va ramane (din cauza acestei idei pesimiste spun ca sunt “constipat”).

  O comparatie care imi vine acum in minte este cea cu un tablou pointilist : “Magic Desktop” este numai un punct si trebuie sa ma dau cativa pasi mai in spate ca sa pot vedea toate punctele si mai ales sa pot vedea subiectul tabloului.

  Thumb up 0
 4. Una….de fapt mai multe nedumeriri personale:
  1.Nu inteleg de ce se confunda in continuare utilizarea computerului cu utilizarea internetului…sau mai bine spus se asociaza.
  2.La ce foloseste internetul unor copii…sa zicem de la 1 pana la 14 ani? Daca este pentru comunicare atunci omoara socializarea….in rest nu vad sensul permiterii accesului la internet.
  3. Copii care au acces la internet…de ce nu sunt supravegheati de un adult responsabil? Imi imaginez ca vor doar sa caute alte informatii necesare in dezvoltarea propriei educatii…nu?
  atunci un adult este binevenit…scurteaza timpul cautarii.
  4. De ce se plang toti parintii ca odraslele lor stau toata ziua la computer…se joaca, navigheaza pe site-uri interzise(ma faceti sa rad…interzise auzi)…vorbesc tampenii cu amicii? Eu le-am cumparat computerele? Daca le-au luat…sa isi asume atunci si educatia plodului…ca nu este inca o masinuta cu telecomanda si beculete colorate…este o bomba cu explozie intarziata.
  5. La ce e buna reclama pe care o faceti UPC-ului?Singura solutie est asumarea raspunderii(de catre parinti evident)…tot vad ca e la moda :)))
  6. Ne vedem la TVR domnule Petreanu…:D

  Thumb up 0
 5. #5

  Nu e nevoie sa rasfoiesc raportul preliminar al EU Kids Online.
  E suficient sa deschid site-ul Antenei 3, ca sa vad un ghiveci de politica, tiganie si pornografie.

  Thumb up 0
 6. Ma gandesc ca poate ca era asteptata o informatie concreta, in afara consideratiilor de ordin general. Concret (“punctual” daca este sa ma refer la comparatia cu tabloul) : BitDefender > Control Parental

  Thumb up 0
 7. Ca mediul on-line sa devina mai sigur pentru un copil exista doua trei solutii sigure. Prima solutie ar veni de la parinti, dar e o solutie doar de forma, asta in cazul in care acel parinte nu este obisnuit cu calculatorul. Orice lucru se invata dar e destul de greu mai ales procedeul, si anume a bloca acesul la anumite pagini pe internet (din cate am inteles e destul de complicat), poate exista si alte programe sau vor exista (mai complicate ca MagicDesktop). A doua solutie ar putea consta in incercarea de a invata copilul ce trebuie si ce nu trebuie sa faca pe net, daca are un aces nelimitat la internet, copilul ar trebui invatat sa nu descarce fisiere trimise de alte persoane, sa nu dea click pe link-uri aiurea-n tramvai. A treia solutie si cea mai recomandata e supravegherea copilului, sau incercarea de a interactiona cu el in aceasta lume virtuala, e nevoie de mai mult timp, se stie ca daca ai un copil e recomandat sa fi langa el cateva ore pe zi, astfel imbini utilul cu placutul.
  Am incercat si eu Magic Desktop, nu stiu cata protectie poate oferi.
  Cel mai bun mod de a proteja un copil ar fi un program open-source, cu update la zi care sa blocheze paginile.

  Thumb up 0
 8. nesiguranta ramane aceeasi!
  cuiul pe cui se scoate!

  Thumb up 0
 9. Situatia este foarte gravă. Soluţiile sînt firave ca eficienţă. Dar… mai grav… Comentariul utilizatorului „georgiana” este o imbecilitate periculoasă. Cum să supraveghezi ca adult responsabil un copil 24 din 24 cînd ai serviciu şi alte obligaţii 12-14 ore pe zi? Această persoană nu are copii sau, dacă îi are, ar trebui decăzută din drepturile părinteşti. Niciodată nu aş vorbi despre copilul meu în termenii „plodul”. Această agresivitate a idioţilor pe web este un real pericol pentru copii noştri! Cînd un utilizator foloseşte pentru copiii altora teremeni pejorativi, fie şi într-un comentariu, ar trebui pedepsit exemplar. Voi raporta acest blog pentru agresivitate verbală şi ofensă! Proprietarul lui nu trebuie să permită trecerea unor asemenea comentarii. Păcat că postarea iniţială e pertinentă, dacă îşi permite apoi să dea liber în comentarii unor monstruozităţi. Cred că trebuie sesizate şi ONG-urile de profil iar acest sit trebuie „bannat”. Să nu uităm că există un Parchet care, chiar şi la noi, dacă primeşte o sesizare pertinentă, îşi va face datoria. Nu voi renunţa la încercarea mea de a aduce proprietarul acestui blog în faţa justiţiei oricît m-ar costa. Şi voi reuşi. Va fi un exemplu – ca o execuţie publică.

  Thumb up 0
 10. Hahahahaha, imi cer scuze dar nu ma pot abtine as pune si un LOL (uite ca l-am pus), toate acestea pentru comentariul lui Horea Garbea. As vrea sa vad cum baneaza el un site. Din nou imi cer scuze.

  Thumb up 0
 11. @GiacomO – nu este nimic de ras. Omu’ are dreptate – situatia este foarte grava. Inchipuieti ca sunt oameni care vorbesc despre ei insisi la persoana a IIIa … este grav ! Daca este si patologic, nu ma pronunt.
  @Horia Garbea – concret domnule, ai o parere la subiect ? Deci, ce crezi ca ar trebui facut pentru ca mediul online să devină mai sigur ? Ca de asta suntem aici : ca sa invatam daca este ceva de invatat, daca o idee este buna, sa o adoptam.

  Thumb up 0
 12. Daca cele doua cuvinte utilizate de mine, respectiv “plod si odrasla” vi se par peiorative…imi cer scuze. Eu nu le-am asociat niciodata un sens negativ. Sunt doar alte 2 cuvinte din DEX sinonime cuvantului”copil”, utilizate zilnic in multe zone ale tarii(regionalisme daca doriti). Cine nu este in stare sa isi supravegheze copilul 24 sin 24 ore este grav. Pentru acest lucru se face decadere din drepturi sau chiar inchisoare in SUA, in cazul in care Doamne fereste pateste ceva. Nu poti tu personal…cere ajutor si nu te adaposti in spatele lipsei de timp…asta nu te absolva de responsabilitate. Acelasi lucru este valabil atat pentru internet cat si pentru TV.
  @Horia Garbea. Daca aveti probleme si vreti sa va refulati neputinta va astept e-mailul la adresa georgianais@yahoo.com sa va spun cum se creste si se supravegheaza echilibrat un “copil, plod, odrasla”. Din cate stiu libertatea de exprimare este garantata de Constitutie. Acesta este un blog privat si proprietarul lui poate permite sau interzice ce vrea.

  Thumb up 0
 13. @georgiana – nu ai de ce sa iti ceri scuze ! Eu nu ma referam la cuvintele tale ca reprezentand ceva “grav”. Ci la altceva …
  “Plod” este un cuvant romanesc care inseamna (printre altele) “rod”. Eu asa l-am interpretat.

  Oricum, nu este cazul sa iti ceri scuze pe aceasta tema cuiva care lasa de inteles ca isi pune copilul pe acelasi plan cu animalul de companie … (citez din HG despre HG : “E căsătorit cu […], are copilul […] şi pisica Dosia.”

  @HG : ceva idei sau solutii despre cum iti poti feri copilul de alteraţii aflati online ?

  Thumb up 0