Pe cine să mai înjurăm

De câteva zile, pe şoselele Bucureştiului se poate răsufla. Se merge. Ne mişcăm. După înţepeneala de la jumătatea săptămânii trecute, acum simţim tresăriri în arterele de circulaţie. Ne furnică traficul, cum s-ar zice. Vor fi fiind mai multe explicaţii, va fi fugit lumea în metrou, se vor fi speriat mii de şoferi, se vor fi disciplinat peste noapte alte mii, dar eu vreau să spun totuşi mulţumesc unor oameni care au rolul lor în această evoluţie: poliţiştilor din intersecţii.

De luni dimineaţă, îi văd peste tot, iar de data aceasta chiar se străduiesc. Nu ştiu de unde vin, nu ştiu ce trafic o fi în oraşele lor, nu ştiu cine ce le-a explicat, dar pare să funcţioneze. Nu fac decât un lucru, dar unul esenţial: păstrează intersecţiile libere.

De două zile, mă trezesc dimineaţa în fluiere de poliţie. Sunt doi, la intersecţia Unirii cu Lucian Blaga. Se coordonează excelent, ţin maşinile afară din zona interzisă. Dacă-i priveşti un timp, îţi dai seama că înţeleg ce trebuie să facă şi reuşesc să şi facă. Ei chiar dirijează, nu doar dau din mâini. Miile de maşini de pe bulevard se mişcă acum, totul curge, revine la starea naturală.

Mai încolo, în alte răscruci, alţi poliţişti fac acelaşi lucru, cu mai multă sau mai puţină precizie, dar măcar sunt acolo.

Nu-i invidiez. Stau în frig şi în gaze de eşapament ziua-ntreagă. Ajung acasă frânţi de oboseală, uzi până la piele şi, foarte probabil, cu sentimentul de zădărnicie al celor ce încearcă să ia în stăpânire haosul. Şoferii, pe care încearcă să-i ajute, au o părere proastă despre ei. Dacă pot să-i înjure în faţă, o fac. Dacă nu, îi înjură printre dinţi sau măcar în gând, din reflex. Unii o fac la televizor sau la radio, pentru că e facil şi nu prezintă riscuri. Lumea îi crede pe toţi proşti, corupţi, răi, ciufuţi şi pricinoşi.

Ştiţi ceva? Lumea asta ar trebui să se mai privească şi în oglindă. Pentru că poliţiştii muncesc în intersecţii din cauza noastră. Noi suntem cei care trecem pe roşu şi ne vârâm în faţă, chiar dacă nu e loc, noi blocăm traficul. Noi suntem cauza.

Mi se pare, însă, că dacă avem nevoie de poliţişti talentaţi în fiecare intersecţie pentru a combate talentele de şmecher la volan, nu vom ajunge prea departe. Mai bine i-am înjura p-ăştia.

17 comentarii Adaugă comentariu

 1. foarte ok articolul, sunt complet de acord.

  Thumb up 0
 2. cere mult curaj să nu înjuri poliţiştii cînd toţi o fac… Bravo pentru articol şi pentru iniţiativă ;) (nu, nu sunt poliţist)

  Thumb up 0
 3. Cand isi fac treaba cum trebuie, toata stima
  Insa cand mai rau incurca circulatia decat o descurca…cum se intampla de cele mai multe ori in Pitesti…

  Thumb up 0
 4. N-aş fi aşa sigur că aportul poliţiştilor de la Rutieră e atât de mare la fluidizarea traficului. Vorbesc în calitate de călător al regiei de transport din oraşul în care vieţuiesc.

  Thumb up 0
 5. In sfarsit, un articol obiectiv…

  Asa e.. daca nu ar fi ei, fiecare ar incerca sa mai muste 2-3 centimetri din intersectie.. si s-ar bloca totul.

  Thumb up 0
 6. Iti spun io cum se numeste ceea ce ar trebui sa aiba toti colegii nostri de trafic: BUN SIMT. NU sa creada ca Bucurestiul e un EL DORADO !
  ;)

  Thumb up 0
 7. Da, intr-adevar. Majoritatea ii injura pentru ca de obicei politistii ajung DUPA ce s-a creat un ambuteiaj din cauza soferilor.
  Si cum oamenii au stat deja juma’ de ora blocati, cand ajung la intersectie si dau cu ochii de politist, il iau la injurat.
  Eu nu ii injur niciodata pe politistii care sunt in intersectii si le dirijeaza, oricat de prost ar face treaba asta (si in general o fac bine).
  Ii injur doar pe mai-marii lor care nu ii trimit in intersectii zilnic.
  In Bucuresti alta solutie nu exista, si asta din cauza noastra, asa cum spui si tu.
  Excelent scris!

  Thumb up 0
 8. Imda, in ultimele trei zile am constatat si eu ca exista politisti in intersectie. Pana si la mine, in Prelungirea Ghencea, este unul. Si da, se circula mult mai bine!!1 Si nu se claxoneaza. Si nici nu se mai trece pe rosu sau nu se mai blocheaza intersectia. Semn ca romanul nu functioneaza bine decat atunci cand are deasupra capului amenintarea amenzii/punctelor…Oare aia 50 de ani de comunism sunt vinovati de asta?

  Thumb up 0
 9. He, he, daca romanul nu are politaiul in spate, face ce-i trece prin cap… Ce vrei, asa e crescut el: cu jordia

  Thumb up 0
 10. multumim! doar atat

  Thumb up 0
 11. mihnea, spooky, b0gdan, zvoner: mulţumesc

  artistu: de fiecare dată când rfuz să intru într-o intersecţie blocată, se găseşte câte un meltean care-şi înfige laba în claxon pe undeva, prin spate. Ăştia chiar nu gândesc?

  uncopilutz: să înţeleg că toată lumea a fugit în autobuze şi metrou? Oricum, e o aglomeraţie indescriptibilă, e o jignire.

  eu: mi-e teamă că da, nu ne putem organiza niciodată singuri, nu ne vedem interesul comun, ci doar propria descurcăreală.

  anonim: dacă e, e.

  Thumb up 0
 12. si pe colentina si pe mosilor sunt o grama de politisti… cu atat mai bine

  Thumb up 0
 13. Hei, pana sa se dirijeze circulatia la noi ca in SUA mai este…

  Thumb up 0
 14. si mie mi se pare mai bine. si vorba lui teo, sunt peste tot. chiar si la mine, in marginea orasului. asta seara am fost in centru pe la 6 si ceva. si am mer relativ bine. adica eram inarmata cu muuuulta rabdare, ma asteptam sa fie un cosmar si nu a fost. cit despre politisti, eu nu am o problema cu ei, dimpotriva. poate am dat pina acum doar de the good one, dar au fost super ok.

  Thumb up 0
 15. booon! harababura din trafic e, cel putin momentan, rezolvata. da’ daca politistul rezolva aspectul nesimtirii la volan, cu puncte, cu bastonul, cu fluierul, cu ce stie el, restul aspectelor legate de nesimtirea cotidiana cum se rezolva?
  un politist universal, daaa!, unde gasim? :)

  Thumb up 0
 16. adevar graisi! Tot ceea ce ai scris mai sus nu dovedeste insa decat un sigur lucru: ROMANUL NU STIE DECAT DE FRICA SA FIE CIVILIZAT! Am vb zilele astea cu un politist din asta si mi-a zis “d-soara io nu sunt din Bucuresti, dar e batalion disciplinar pt noi cei de la rutiera care am fost delegati in capitala . Trebe sa ne luam la harta (ca daca ne apucam de amenzi pana scriem haosul e la loc) cu toti nesimtitii astia care nu dau doi bani pe cel care circula pe banda de alaturi”. Bravo, obiectiv ca mai mereu!:)

  Thumb up 0
 17. Eu m-am saturat de Politisti Semafoare in intersectie. Politisti ar trebuii sa aplice legea si sa ii amendeze pe cei care incalca legea. Cei care creaza blocaje, cred eu sunt soferii, pt ca sunt necivilizati. Tocmai de aia am inceput o campanie civica de fluentizare a traficului. Zilnic vad soferi care intra in intersectie si raman in ea pt ca nu o pot traversa, blocand traficul pt celalat sens.
  Campania se numeste www. EU NU BLOCHEZ INTERSECTIA .ro si consta intr-un sticker lipit pe luneta care transmite acest mesaj. Site-ul http://www.eunublochezintersectia.ro este dedicat acestei campanii. De aici puteti luat si voi Gratuit acest sticker , daca credeti ca trebuie transmis aceste mesaj de bun simt.

  Thumb up 0