Referendumul lui Iohannis, aproape un glonț de argint

Are președintele Iohannis un talent să cadă cu fața-n în folclor, ceva de speriat. De la “ghinion!”-ul campaniei electorale, apoi agale prin lentoarea proverbială care-i anesteziază orice ieșire publică, la oximoronul aproape-hotărârii de a declanșa, sau nu, un referendum consultativ pe chestiuni de Justiție, președintele oferă generos, dezamăgiri susținătorilor și muniție contestatarilor.

Dar, fie – defilăm cu ce avem. Ce ne dă?

Avem aici, probabil, primul șah semnificativ pe care Klaus Iohannis îl dă guvernării PSD, în sensul în care împinge adversarul nu doar în defensivă, ci și în situația în care nu are, drept răspuns, decât mișcări dezavantajoase.

Ce poate face PSD dacă președintele convoacă un referendum anti-corupți în ziua alegerilor europarlamentare?

1. PSD nu poate cere simpatizanților săi să stea acasă în ziua scrutinului – pentru că asta ar asigura victoria opoziției la europarlamentare, probabil la diferență mare.

2. Nu poate cere simpatizanților săi să boicoteze referendumul – pentru că asta n-ar face decât să crească diferența dintre voturile DA și cele NU.

3. Nu poate face campanie eficientă pentru vot negativ – totuși, partidul mai are nevoie de alegători și în afara cercului de spălați pe creier, că urmează 4 rânduri de alegeri dificile în doi ani, ori nimeni cât de cât rezonabil nu poate accepta ideea că infractorii trebuie promovați în funcții publice, în care să aibă acces la banii cetățenilor, și nici nu votează pe cineva care pledează în mod explicit pentru asta (una e cu “statul paralel” și “lupta împotriva abuzurilor procurorilor”, alta e când te împotrivești ideii înseși de dreptate).

4. PSD nu poate face, în niciun caz, campanie pentru un vot pozitiv, pentru că asta ar contraria până la apoplexie simpatizanții – cum să le ceri să-i voteze inițiativa diavolului care reprezintă statul paralel, Iohannis?

Știm că un referendum consultativ, de acest tip, nu impune, automat, adoptarea vreunei legi sau schimbarea imediată a Constituiei – dar, odată trecut, el ar stabili limite în modificarea legislației. Ar fi mai ușor de blocat atacurile corupților împotriva Justiției iar viitoarele modificări ale legilor Justiției ar trebui să țină cont de dorința poporului.

Dacă-și atinge ținta, referendumul ar fi glonțul de argint care ar imobiliza bestia, pentru mulți, mulți ani de-acum înainte.

Ce se întâmplă, însă, dacă nu trece – și cât de plauzibil e să nu treacă?

Din păcate, alternativa este foarte proastă, chiar mai proastă decât să nu faci niciun referendum.

Dacă referendumul nu e validat prin prezență (minimum 30% din cei înscriși pe listele electorale) sau prin proporția voturilor valide (25% din cei înscriși pe liste) sau dacă votul este împotrivă (greu de crezut, dar punem cazul), atunci, în mod oficial, consfințită prin voința poporului, puterea are confirmată și aprobată, de facto, politica sa de reconstruire a Justiției din România pe principii anti-europene și anti-democratice, și poate apăsa până la fund pedala.

Din picarea referendumului ar rezulta, de fapt, că poporul român respinge atât valorile democrației, cât și regulile apartenenței la UE, din moment ce puterea se află în conflict cu UE pe tema modificărilor din ultimii ani la legile Justiției.

Sunt șanse ca referendumul să cadă prin prezență scăzută?

Sesizez la unii dintre colegii de breaslă un optimism deosebit de viguros în privința prezenței la vot, dar eu sunt nu doar rezervat, ci și îngrijorat din acest punct de vedere.

În privința prezenței la vot, România este afectată profund de două fenomene concurente: scăderea interesului pentru votare și scăderea populației care se află efectiv în țară.

Asta înseamnă că, din numărul total de votanți, din ce în ce mai puțini au dorit să voteze, de la un tur la altul, și din ce în ce mai puțini au avut ocazia efectivă să și participe la vot, în secții aflate la îndemână (diaspora este un factor emoțional puternic în rundele de alegeri, dar nu unul numeric important).

Iată cum a scăzut prezența la alegerile parlamentare din 1990 încoace (acolo sunt procentaje rotunjite, pentru simplitate):

În privința alegerilor europarlamentare, situația este chiar mai proastă. Am avut până acum 3 runde de europarlamentare (în 2007, când am fost primiți, și am prins jumătate de mandat în PE, apoi în 2009 și în 2014, pentru mandate pline). Puteți vedea aici prezența pentru toate țările membre, la toate scrutinele europarlamentare. România are următoarele date:

Prezență la vot la alegerile europarlamentare din România:

2007: 29%
2009: 27%
2014: 32%

Așadar, datele sunt la limită.

Ar putea crește participarea?

Da, prin implicarea energică a președintelui României. Judecați voi dacă ăsta e un scenariu posibil (începutul este aproape foarte prost).

Da, dacă guvernul ar prelungi votarea două zile, cum a mai făcut-o când a fost vorba de o chestiune de interes național, nu? (poate se implică și BOR în chemarea alegătorilor la urne, că doar Biserica nu susține corupția, nu?) Estimați voi câte șanse sunt să se întâmple asta.

Nu, atâta timp cât media care se ocupă de actualitatea politică îi este, aproape toată, ostilă președintelui și inițiativelor acestuia. Aici prevăd, în cel mai bun caz, un blocaj dur de comunicare, deși mi-e teamă că vom primi, de fapt, un bombardament devastator cu dejecții de toate felurile, menite să descurajeze și să scârbească alegătorii.

Prezența de 30% la europarlamentare nu este floare la ureche. 30%, cu 4 milioane de români plecați din țară, un scrutin neatractiv și o întrebare complicată, blocaj mediatic și un președinte flasc, reprezintă o țintă ambițioasă.

Ca atare, da, referendumul ar putea fi glonțul de argint care să paralizeze bestia dar, dacă trăgătorul ratează, suntem mâncați.

50 comentarii Adaugă comentariu

 1. 1. Ai mare dreptate. Si eu ma gandesc ca parca ma asteptam la mai mult. Da’ dupa aceea ma gandesc ca putea fi Monta si era mult mai rau.
  2. Din pacate nu pricep cand si de ce unele referendumuri sunt consultative iar aletele sunt obligatorii. Poate ma “luminezi” si pe mine, ca sunt cam ignorant, din pacate.
  3. Am inteles ca golanul de Teodorovici vrea sa candideze la prezidentiale: “prostul care nu-i fudul nu e prost destul”

  Thumb up 1
  • Teoretic toate sunt obligatorii, doar ca unele sunt de aplicare imediată, altele (cele consultative) au aplicarea mediată, adică au nevoie de pași ulteriori pentru a intra în vigoare. Pași care pot fi făcuți de parlament sau guvern sau tot de popor, dacă e perseverent in vointa sa.

   Thumb up 0
 2. Cred ca e extrem de riscant acest referendum! Tocmai de asta as vrea sa interpretez acel “aproape” rostit de Presedinte intr-o nota puternica de precautie.

  In acelasi timp, avand precedente nenumarate de inadecvare si contra timp din partea Presedintelui, acel “aproape” poate fi interpretat in aceeasi nota.

  Una peste alta, am mari emotii de reusita acestui referendum – e nevoie de mult mai multa implicare din partea Presedintelui, mai multa hotarare, de mai mult leadership si comunicare (chiar “agresiva” daca e nevoie) astfel incat sa avem un succes. Poate fi chiar cartea castigatoare pentru Presedinte si sa aiba niste alegeri foarte usoare in toamna daca ii reuseste de data asta: stim sigur ca isi doreste un al doilea mandat.

  Thumb up 4
 3. Chiar si asa referendumul ESTE obligatoriu!
  d c? macar oamenii (ca mine) care (inca) spera ca merita sa lupti si sa ramai in tara asta o sa aiba un raspuns clar: raman si lupt sau imi fac bagajele!

  Thumb up 10
 4. Tot e Klaus “aproape” neamt, sa faca referendum cu urmatoarea intrebare:
  “Sunteti de acord cu legalizarea prostitutiei?”
  Chiar daca chica, vini lumea….

  Thumb up 1
  • @Mara:
   Ti-a scăpat un amănunt: “Sunteti aproape de acord…”

   Thumb up 0
  • De ce nu incerci in PSD?
   Ai sanse foarte mari sa reusesti fara referendum.

   Thumb up 0
  • Plain Sight, PSD NEVER. Ma scoate din sarite nehotaratul asta de Klaus.
   Parca am condamnat definitiv comunismul acum cativa ani, nu? PSD nu are ce cauta in politica, la conducerea tarii etc.

   Thumb up 0
 5. Pana la urma sa mergem pe principiul ori la bal ori la spital. Trebuie jucat extrem de dur: respectarea independentei justitie MCV etc. alternativa este practic iesirea din UE, si acest lucru trebuie sa reiasa din intrebare.

  Iese rezultatul prost , macar stim cum stam, ne apucam de invatat daneza , norvegiana etc …

  Thumb up 6
 6. Johannis n-are incotro,trebuie convocat referendumul. Isi joaca viitorul. Daca nu e validat sau iese pe invers el nu va mai avea nicio sansa la prezidentiale. Dar trebuie sa joace. A stat 2 ani sa-i ia dragnea cu CCR-ul mai toate puterile. A fost o vreme cand credeam ca are intelegere cu dragnea. Cum a avut la guvernul Ciolos si le-a tras-o dragnea la amandoi. E adevarat ca ,,presa,, e aproape toata cumparata cu bani de la buget,prin AEP. O sa aiba un blocaj total. Dar asta, e trebuie sa faca ceva. Nu are de ales,cred eu!

  Thumb up 7
 7. #11

  Ce se mai știe despre aproape Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, 2009? Se aplică?

  Thumb up 3
  • “Nu poate cere simpatizanților săi să boicoteze referendumul – pentru că asta n-ar face decât să crească diferența dintre voturile DA și cele NU.” – FALS.

   Chiar asta o sa faca. O sa isi incurajeze electoratul sa voteze la europarlamentare si sa nu voteze la referendum. O sa iasa DA la NU covarsitor, dar nu ii intereseaza daca se invalideaza prin prezenta mica. La fel a fost si referendumul cu famila traditionala – DA vs NU covarsitor dar inutil.

   La ce durere in cot am vazut in jurul meu la #sieu, pot sa iti spun ca prezenta la europarlamentare o sa fie la fel ca in trecut, 35% max. Si daca electoratul dur PSD ( 1 milion si ceva is membri) boicoteaza referendumul, nu o sa se valideze. Depinde maxim de intrebare. Dar la ce intrebari am vazut ca se vehiculeaza, sansa e mica.

   Thumb up 0
  • Daca am fi avut acum un parlament unicameral vreo 280 ar fi fost PSD si vreo 20 opozitie.

   Thumb up 0
  • Care e legatura cu unicameralul? Cumva voiai sa te referi la alegeri uninominale, desi nu prea au legatura? E posibil sa ai dreptate daca ar fi fost alegeri uninominale intr-un singur tur, ca la locale. In doua tururi, ca la prezidentiale, PSD are probleme.

   Thumb up 0
  • Simpatic!
   Și raspund INAINTE de a citi comentarii!
   Apreciez trollingul pe care îl faci, pozitiv, și da, acesta trebuie să fie mesajul vostru, al formatorilor de opinie! Insistent și permanent!
   Personal, mizez pe cel puțin 40% prezența la kktu de europarlamentare! Deoarece indecișii/absenții de la vot din 2016, vor să-și răscumpere rătăcirea!
   Și implicit, prin prezenta masivă la vot se va valida și referendum.
   Daca va avea și o temă bună, cu atât mai bine.
   Decât.

   Thumb up 0
 8. E bine sa traga cineva cu glontul asta dar din pacate nu cred ca va paralizeaza bestia, dimpotriva s-ar putea s-o zgarie putin si s-o infurie si mai tare. S-a tot tras in bestie cu GRECO, MCV, ingrijorari maxime de la UE, 600K oameni in strada, magistrati in strada, etc – uite ca nu paralizeaza, parca ranjeste si mai tare.

  Thumb up 1
  • Stiu ca nu e usor de obtinut, dar un scor sub 20% pentru bestia a mare ar putea sa o faca sa dea inapoi. Asta presupune o prezenta ridicata in urban si in diaspora. Zic si eu.

   Cu referendumul e cam greu, trebuie convinsi peste 5 milioane sa voteze. Trebuie intrebare a naibii de buna, care sa treaca si de CCR. Trebuie ca cei hotarati sa se agite si sa convinga si pe altii

   Dar uita ca in Slovacia s-a putut: o avocată pro-europeana si anticorupție a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia la mare distanta de reprezentantul partidului de guvernamant.

   Una peste alta, eu zic ca merita acest risc. Pana la urma chiar trebuie sa stim cum stam cu sustinerea populara pe acest subiect, nu are rost sa ne tot ascundem dupa deget.

   Thumb up 0
 9. S-ar putea că glonțul de argint sa fie doar o petarda fasaita din moment ce nu se găsește o întrebare pertinenta! Iată marea dilemă: ce întrebare ar trebui pusa la un eventual referend? Idei, ceva?

  Thumb up 1
 10. “Nu poate cere simpatizanților săi să boicoteze referendumul – pentru că asta n-ar face decât să crească diferența dintre voturile DA și cele NU.” – FALS.

  Chiar asta o sa faca. O sa isi incurajeze electoratul sa voteze la europarlamentare si sa nu voteze la referendum. O sa iasa DA la NU covarsitor, dar nu ii intereseaza daca se invalideaza prin prezenta mica. La fel a fost si referendumul cu famila traditionala – DA vs NU covarsitor dar inutil.

  Thumb up 3
  • @Vlad
   Imi aduc aminte cand cu putin timp in urma tu si Moise ii tot reprosati lui Prezidente ca nu face referendum. Acum cand aproape e pe masa, parca vi-i cam frica de o ratare. Nu mai sunteti asa viteji. Atunci nu v-ati pus intrebarea asta – ma, dar de ce nu il face? poate ii e frica de un referedum similar cu Brexit?

   Cred ca v-ati dat seama ca poporu’ e prost.
   Moise a recunoscut la Piata Victoriei ca poporul s-a prostit.
   Cred ca Iohannis stia de mai demult chestia asta, nu zici?

   Thumb up 0
  • Daa, poporul e prost rău, nici n-ar mai trebui întrebat una-alta, mai bine sa guverneze sri-ul&cucuveaua mov n-așa….?

   Thumb up 0
  • @C: tu, ca individ, din ce popor faci parte?

   Thumb up 0
  • Din ala prost fac parte. Si is primu care recunosc ca is.

   @Paula – de 30 de ani, PSD sub diferite forme a castigat alegerile. Doar alea decise in turul doi au mai salvat cate ceva. Eu zic ca din cauza asta, poporu’ e prost. Tu zici ca e destept?

   Thumb up 0
  • * is primu care recunoaste ca is

   Thumb up 0
  • Paula, e și ea pe aici sa mai ia un bănuț cu Macovei și SRI!
   Partea cu “fals” nu e așa de fals: daca populimea tot iese la vot, va vota și “referendum”! Inevitabil.
   Daca instituie boicot, va fi boicot și pentru pozițiile lor în PE!
   Așadar, cam cu schepsis
   Soluția: prezența masivă la vot? Peste 40%

   Thumb up 0
 11. Ce ne garanteaza ca PSD ul nu va legifera in continuare sfidand rezultatul referendumului ?
  Au ocolit toate legile posibile, ce i-ar impedica ?

  Thumb up 2
  • Nimeni. Pentru asta trebuie sa castigi categoric alegerile parlamentare. Nici un referendum nu tine loc de asa ceva. Te poate cel mult ajuta in acest scop. Parlamentarii individuali nu sunt legati de rezultatul nici unui referendum, ei trebuie sa voteze conform propriei constiinte, votul lor e liber absolut si neconditionat. Curtea constitutionala poate anula legea care e rezultatul acestui vot, ca fiind neconstitutionala, dar nu se poate lega de dreptul inviolabil al parlamentarului de a vota impotriva vointei poporului exprimata prin referendum, daca constiinta ii spune ca asa procedeaza corect.

   Thumb up 0
  • Costul politic o sa fie din ce in ce mai mare si se va vedea la urmatoarele alegeri. Un cost politic urias poate duce la chiar la eliminarea nucleului Dragnea din PSD, pentru ca nu toti din PSD sunt kamikadze gen Dragnea sau Valcov. Primarul Brailei a spus acum cateva zile chiar in fata celor de la centru (Codrin Stefanescu, Plumb, Fifor): “Terminați odată cu Legile justiției! […]abandonați subiectul. Ne face rău tuturor”

   Am putea macar sa mai castigam ceva timp pana la parlamentarele din 2020.

   Thumb up 0
 12. Cred ca se exagereaza cu efectele negative ale lipsei cvorumului. Singurul efect negativ ar fi lipsa de efect. La fel s-a intamplat si la referendumul pentru uninominal in doua tururi. Nu ar inseamna deloc ca poporul nu vrea anticoruptie, daca ar fi asa s-ar prezenta in corpore si ar vota impotriva, doar ca nu ii pasa intr-o masura chiar atat de mare de ea. Lucru pe care il cunoastem oricum, daca nu ar fi asa, nu ar fi nevoie sa pui referendumul intr-o zi de alegeri. Ai obtine 60 la suta prezenta chiar daca l-ai pune joi seara, timp de doua ore.

  Thumb up 0
 13. Vlad, eu cred că îngrijorările tale vis-à-vis de referendum sunt neîntemeiate. Nu pentru că n-ai avea dreptate în analiza ta (ai), ci pentru că referendumul ăsta intră, şi el, la capitolul “bringing a knife to a gun fight“. Noi stăm şi ne epuizăm neuronii ca “dacă aia, sunt obligaţi să ailaltă”. La cum i-am citit pe pesediştii de azi, li se rupe de referendum indiferent de rezultat. Referendumul ar avea oareşce importanţă dacă PSD/ALDE ar urma, cât de cât, regulile jocului democratic. Nu e cazul.

  Dacă referendumul nu trece sau trece cu NU, PSD/ALDE vor folosi rezultatul ca să-şi continue ofensiva anti-justiţie (nu că ar avea nevoie, dar îl vor folosi). Dacă referendumul trece cu DA… ei bine, li se va rupe. “E doar consultativ, noi vedem abuzurile etc etc”. La naiba, mai eşti atât de naiv încât să crezi că le mai pasă?

  Acest referendum are importanţă – acum – doar pentru Iohanis şi al doilea mandat. Atât. Şi pentru noi, să ne vărsăm oful. Practic nu foloseşte la nimic: dacă PSD/ALDE câştigă în 2020 la parlamentare, we’re toast cu sau fără referendum. Dacă ies USR+/PNL/etc, ei vor repara (parte din) lucruri – nu că le-ar plăcea, ci pentru a se proteja de furia populară. Poate unii dintre ei vor acţiona chiar mânaţi de conştiinţă – nu neglijez posibilele minuni, deşi nu cred în ele.

  Ăştia-s proverbialii mei 2 cenţi.

  Thumb up 2
  • Comentezi foarte in abstract si asta nu e de bine.
   In primul rand nu se stie sigur ca va exista vreun referendum. Nu se stie tema ce va fi-probabil sau nu-propusa. Nu se stie intrebarea, si aici e tot șpilul, intrebarea, care-i intrebarea legala si motivationala.
   Tu vad ca deja stii ce vor face partidele, cum se vor pozitiona, cum vor actiona, esti un fel de Tata Omidu inca necunoscut marelui public!
   Orisicat, pe pariu ca nu esti in stare sa ghicesti eventuala intrebare la eventualul referendum?
   Eventual zic……

   Thumb up 0
  • Dumi, îţi pot oferi echivalentul electronic al unei ridicări din umeri. Dacă nu e deja clar că PSD/ALDE nu acţionează de bună-credinţă, deci vor folosi rezultatul în propriul folos, oricare ar fi acesta… nu ştiu ce să mai zic. Vorbesc în abstract pentru că, pe termen scurt, cine-şi face iluzii că PSD/ALDE va ţine seama în vreun fel de referendum urmează să trăiască o mare dezamăgire. Poftim, reformulez: “este foarte probabil că urmează să trăiască o mare dezamăgire”, ca să nu mai zici că-s Tata Omidu :-) De-aia zic, pentru moment nici măcar nu contează întrebarea (decât eventual pentru mobilizare). Referendumul trebuie făcut, nu zic nu, dar să nu ne așteptăm la mare lucru de la PSD/ALDE. Ăştia-s golani politici care lucrează cu perversa de pe Târgu-Ocna, nu gentlemani care să-şi aplece urechea către popor. O să avem o grămadă de lucruri de reconstruit când or pleca de la putere.

   Thumb up 0
  • Poate o intrebare legitima ar fi, avand in vedere golanii perversi din coalitia PSD&ALDE, urmatoarea: sunteti de acord cu scoaterea in afara legii a acestora, eventual condamnarea lor la inchisoare pe viata?
   Eu cred ca o actiune de felul asta va rezolva odata pt. totdeauna coruptia din Romania si va instaura pe deplin democratia europeana pe aste plaiuri mioritice!
   Sa votam deci……

   Thumb up 0
  • Perfect de acord cu expunerea, la/pentru momentul acesta CB.
   Dar de ce este diferența între acest moment și faptul că ar fi făcut referendumul in 2017, atunci când la anunțat?
   Până la urmă, așa cum ai declarat, e vorba doar de a diminua si a stopa ingerințele politicului.
   Pentru că faci aceasta diferența.
   Acum și în …alte interventii in “prime time”!
   Mulțumesc

   Thumb up 0
 14. 30, 60%…etc nici macar nu e asta problema. ce te faci daca mai multi spun NU decat DA? adica nu trece? noi, astia din bula asta credem ca simpla convocare/existenta a referendumului duce si la rezolvarea problemelor pe care numai noi le vedem…sper sa nu fim socati de ce se va intampla…de aici si ezitarea presedintelui in a-l convoca, cred

  Thumb up 2
  • Vad ca ne-am cam inmuiat. Deja ne gandim ca suntem noi si ai nostri din bula, ca suntem cam putini, doar ca ne amagim ca am fi mai multi. Indoielile astea nu fac bine inainte de lupta :)

   Pentru ridicarea moralului, uite singurul sondaj de care stiu eu pe tema asta, facut in decembrie 2018, de catre ISSPOL. Sondajul comandat de organizația Geeks for Democracy. Studiul a fost realizat în perioada 4-11 decembrie de către ISSPOL, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ național de 1064 de persoane și are o marjă de eroare de 3%.

   Concluzii:

   91% dintre români se opun grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, respectiv amnistiei faptelor de corupție;

   87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun grațierii și amnistiei;

   63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici;

   73% dintre români consideră că viața lor este afectată de corupție în proporție mare și foarte mare;

   80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă pentru ei;

   91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene;

   80% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită;

   40% dintre români spun că o OUG pe amnistie și grațiere ar fi un lucru „foarte rău” și doar 3 la sută spun că ar fi un lucru „foarte bun”;

   57% dintre români consideră ca fiind „rea” eliberarea deținuților prin recursul compensatoriu;

   56% dintre români sunt de părere că modificările la legile justiției și codurile penale sunt rele;

   Poate de aici ar trebui sa pornim cu intrebarea aia de pus la referendum

   Thumb up 0
  • Deocamdata nu stim daca avem de a face cu un veritabil “glont de argint”.
   Acesta ar fi un motiv de ingrijorare care depaseste nehotararea. Eu cred ca acest glont de argint va exista.

   Daca acest glont de argint exista cu adevarat ar fi grav sa-l ratam si o prostie imensa sa nu-l tragem.

   Glontul de argint a fost comandat, dar nu stim daca va corespunde cerintelor.
   Cerinta de baza este ca infractorii sa ajunga acolo unde le este locul.

   Se poate face acest lucru cu un singur glont?
   Exista o singura tinta, sau una care odata doborata sa produca un efect al dominoului care pe langa efectele imediate sa produca un lant de evenimente imposibil de oprit pe termen lung?

   Apoi trebuie sa tinem cont ca ochirea si tragerea glontului tin cumva si de calitatea armei si maiestria tragatorului.
   Daca arma este convocarea la referendum a unui popor indignat si hotarat sa apere democatia si statul de drept, avem arma perfecta. Adica un popor care sa fie constient ca fiecare cetatean primeste de fapt un glont de argint.
   Este presedintele convins ca are arma perfecta? Chiar daca nu este convins glontul tot trebuie tras.
   Nu trebuie sa ne lamentam daca dupa tragerea glontului vine faza cu tarusul, crucea sau ce iti este mai la indemana. Cu siguranta trebuie sa avem in vedere masuri pentru punerea in aplicare a rezultatului referendumului. Mecanismele democratiei trebuie repornite si asta tine de noi toti.

   Conjunctura ne arata ca suntem intr-un moment favorabil. Nu voi preciza toate elementele, dar activarea articolului 7 si un infringement pe justitie poate face ca in UE toate deciziile instantelor din Romania sa fie considerate nule.

   Atacul infractorilor asupra justitiei s-a derulat in principal prin urmatoarele institutii: Parlament, Guvern, CCR, Avocatul Poporului.
   Intrebarea de la referendum trebuie sa fie in legatura cu controlul direct si obligatoriu asupra acestor institutii prin consultarea si in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare si verificare.
   Aceasta inseamna ca orice vot (obligatoriu la vedere) sau semnatura contrara recomandarilor sa fie considerata tradare a intereselor Romaniei.
   Astfel se poate evita orice sanctiune a UE care afecteaza in mod direct cetatenii si se intareste statul de drept.

   Thumb up 0
 15. Singura miza a referendumului e sa creasca prezenta la vot la europarlamentare, caz in care PSD pierde.
  Ca de aia se si organuizeaza in acelasi timp cu alegerile, d’uuuuh.

  Asa ca intrebarea trebuie sa fie super atractiva. Pacat ca urmatoarea e ilegala:
  Sunteti de acord ca demnitarii sa se trateze doar la spitalele publice?

  Thumb up 2
 16. Daca referendumul este iarăși consultativ, mai bine mergem la ski.

  Thumb up 2
 17. Eu tot pe Iohannis il voi vota!Chiar daca am fost “aproape hotarat”(convins) ca va urma Romania lucrului bine facut , de fapt m-am ales cu inca o mare dezamagire….Monstruoasa coalitie a avut grija sa ii”ciomuiasca”din atributii si asa destul de diluate ca doar suntem republica parlamentara.Cat priveste referendumul-cheia participarii si rezultatului-o constituie numarul intrebarilor si mai ales relevanta lor.Adica intrebari simple si concise, fara prea multi termeni juridici….Altfel referendumul ar fi o sabie cu doua taisuri.De catva timp televiziunile de stiri devenira brusc pro-psd.O buna parte a presei este brusc anti-Kovesi,anti-Lazar,anti-DNA….
  Iau in calcul un exemplu simplu:D-na Alina Bica.DNA-ul a condamnat-o la vreo 4 ani de beci domnesc.Dumneaei zice ca este nevinovata.O cred.Ma intreb insa din ce traieste in cele strainatatur?.Culege urzici si loboda de pe pajistile din Costa Rica?Isi face cumparaturile de la second-handul din colt?In Romania dumneai a fost procuror deci bugetar….CCR-ul dadu o decizie prin care completurile de judecatori sunt nelegale…Ma gandeam ca pentru sentintele definitive decizia n-are efecte ci doar pentru procesele aflate pe rol….Asa ca anulara condamnarile pentru mai multe personalitati si unii incep acuma:ahh binomul,victime ale justitiei,etc,etc.
  Avem nevoie de politicieni responsabili.De la vladica pan’la opinca.Va amintiti de fostul presedinte cum il ataca miseleste pe Crin Antonescu?Cum ne vorbea el despre sistemul ticalosit?Si cand o saltara pe d-na Udrea o dadu cotita:binomul,Kovesi.Coldea…..
  zi buna!

  Thumb up 0
  • @AngelC În comentariul tău ai o greșeală mare cât Casa Poporului: nu DNA a condamnat-o pe Alina Bica, ci un judecător, sau, în fine, un complet de JUDECĂTORI. Ai înțeles diferența?

   Thumb up 0
 18. Simpatic!
  Și raspund INAINTE de a citi comentarii!
  Apreciez trollingul pe care îl faci, pozitiv, și da, acesta trebuie să fie mesajul vostru, al formatorilor de opinie! Insistent și permanent!
  Personal, mizez pe cel puțin 40% prezența la kktu de europarlamentare! Deoarece indecișii/absenții de la vot din 2016, vor să-și răscumpere rătăcirea!
  Și implicit, prin prezenta masivă la vot se va valida și referendum.
  Daca va avea și o temă bună, cu atât mai bine.
  Decât.

  Thumb up 1
 19. @CB #28
  1. Referendumul poate avea importanță cel puțin pentru o prezență mai mare la vot.
  2. O prezență mai mare la vot ar da cu siguranță un rezultat la europarlamentare favorabil opziției.
  3. Un rezultat favorabil pentru opoziție la europarlamentare ar însemna o slăbire a coaliției PDS-ALDE si ar favoriza o moțiune de cenzură cu o mare probabilitate de cădere a guvernului.
  4. Un rezultat bun la europarlamentare ar schimba și raportul de forțe în PE.
  5, Nu ar trebui să minimizam rezultatul efectiv al referedumului indiferent de întrebare care poate pune PSD-ALDE în opoziție cu voința populară.
  6. O plasare clară a PSD-ALDE în opoziție față de voința populară ar uni și reseta forța de reacție a societații.
  Nu este un referendum magic care va face sa dispară de a doua zi monstruoasa coaliție de la putere, dar este bună șansă de a produce efecte cel puțin similare cu protestele împotriva celebrei ordonanțe 13.

  Thumb up 0
 20. Da nene Valentine,scuze.DNA-ul a trimis-o in judecata!Voiam sa subliniez ca in ultima vreme s-au intetit atacurile asupra justitiei atat in presa cat si in societate.Deunazi vorbeam cu niste cunostinte de una de alta…Si veni vorba de justitie….D-na Bica a fost primul exemplu care mi-a venit in minte.Adica nu cred ca justitia a gresit sau a fost dosar facut la comanda.Altfel nu imi pasa ca d-l Negulescu o “paradea” pe d-ra Cosma…E viata lui si il priveste.Ma intereseaza doar activitatea lui profesionala.
  Cat priveste alegerile (locale,parlamentare,euro sau prezidentiale) daca nu vom avea politicieni responsabili tot degeaba.
  Romania s-a dezvoltat datorita progresului tehnologic si globarizarii.Unele firme au investit,multi romani au plecat sa munceasca,s-au intors si si-au construit case,au cumparat masini si electrocasnice,si-au facut bisnisuri ,au cheltuit banii in vacante si concedii,etc,etc.
  Cu mici exceptii statul n-a investit cu adevarat.Lucrarile publice s-au rezumat la dirijarea banului catre firmele de partid:borduri,asfalt,bancute,panselute,gondole si partii nefunctionale sau neprofitabile.
  Ah,ghinion a fost cand presedintele a acceptat-o pe VVD.
  cele bune.

  Thumb up 0
 21. Pai… simpla convocare/existenta a referendumului nu duce si la rezolvarea problemelor tarii. Deci…

  Thumb up 0
  • Hmm!
   Da!
   Mai trebuie și:
   – motiv
   – interes
   – prezență
   – opinie
   – validare
   – poziție
   – insistență
   – decizie
   – etc.
   Deci…

   Thumb up 0