Ruşine naţională: o latrină în locul unde s-a înfăptuit Mica Unire

Începând de anul acesta, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă – zi de sărbătoare naţională, potrivit deciziei Parlamentului, pentru marcarea Unirii Principatelor Române.

În noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a reunit la Hotelul Concordia din Bucureşti pentru a vota domnitorul ţării. Cu o săptămână înainte (5/17 ianuarie), la Iaşi fusese ales domnitor liderul unionist al Partidei Naţionale, Alexandru Ioan Cuza, iar acum, în Bucureşti, devenise posibilă unirea de facto a Principatelor prin desemnarea aceluiaşi Cuza drept domnitor al Munteniei.

Momentul a stârnit o mare emoţie pe străzile oraşului şi o mulţime uriaşă s-a strâns în faţa clădirii unde se dezbătea alegerea. Unul dintre tribuni nota că “poporul era gata să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales (şi în Ţara Românească – n.m.) pe alesul Moldovei”. În cele din urmă, în unanimitate, Adunarea l-a votat pe Alexandru Ioan Cuza şi astfel s-a realizat practic Mica Unire. Ceva-ceva din agitaţia momentului transpare din pictura lui Theodor Aman:

Theodor_Aman_-_Proclamarea_Unirii
Proclamarea Unirii. Tablou pictat de Theodor Aman şi aflat la Muzeul Naţional de Istorie a României.

După 155 de ani, mii de români se vor strânge şi anul acesta în noaptea dintre 23 spre 24 ianuarie în jurul fostului Hotel Concordia din Centrul Vechi, unde vor sărbători din nou până-n zori – dar nu Mica Unire, ci orice altceva, pentru că nici nu vor şti de fapt ce se află în clădirea care agonizează tăcut în cartierul distracţiei nesfârşite din Bucureşti, clădire oarbă şi întunecată pe lângă care vor trece veseli, mutându-se dintr-un club într-altul, de la un chef la altul.

Azi, fostul Hotel Concordia de pe str. Smârdan, unde s-a născut prima Românie, este o ruină mizerabilă. Se vede treaba că această naţiune, lipsită oricum de un trecut mare, nu poate avea grijă nici măcar de puţinele vestigii istorice cu valoare care i-au rămas. Istoria noastră e strălucitoare în discurs şi meschină în fapt – haznaua de pe Smârdan 39 o dovedeşte încă o dată:

Curtea interioară a fostului Hotel Concordia. foto: nowhere-man
Curtea interioară a fostului Hotel Concordia. foto: nowhere-man

Alţii fac uriaş mai mult din infinit mai puţin – de fapt, din nimic, la drept vorbind.

Exemplu: pe la jumătatea secolului trecut, statul american a cumpărat clădirile din Philadelphia care fuseseră construite pe terenul pe care se aflase în urmă cu aproape 200 de ani (!) casa unuia dintre Părinţii Fondatori, Benjamin Franklin. Casa “Primului American”, cum mai este supranumit Franklin, fusese demolată la scurt timp după moartea sa, aşa că guvernul SUA n-a cumpărat, de fapt, decât o idee, un loc cu valoare simbolică, unde a făcut asta:

"Casa fantomă", proiectată de arh. postmodernist Robert Venturi pe locul vechii proprietăţi a lui Benjamin Franklin.
“Casa fantomă”, proiectată de arh. postmodernist Robert Venturi pe locul vechii proprietăţi a lui Benjamin Franklin.

Iar sub structura simbolică a fost construit un muzeu interactiv conceput să încânte şi să ofere o experienţă de neuitat americanilor care-l vizitează – şi vă confirm că e un loc pe care-l ţii minte, dovadă şi această referire la el.

Ca atare, noi, în Bucureşti, avem chiar ceva mai mult decât americanii – avem măcar clădirea unde a apărut, practic, “primul român” modern, Alexandru Ioan Cuza, pentru că la 24 ianuarie 1859 s-a născut România, chiar dacă ceva mai mică, la început şi chiar dacă, formal, ea a fost numită “Principatele Unite” până în 1866, la instaurarea monarhiei 1862, când numele a fost adoptat formal.

Dacă întrebi Primăria Capitalei, ţi se răspunde că fostul Hotel Concordia are o situaţie complicată (cum altfel? totul e complicat pentru Primăria Generală a dlui Oprescu) şi că “se fac eforturi”. Proprietarul clădirii, o firmă italiană, nu întreprinde nimic pentru restaurarea ei iar primarul general nu se dă nici el de ceasul morţii pentru renovarea ruşinii din mijlocul oraşului.

Ce-ar fi de făcut?

Poate o ofertă de cumpărare în cadrul unui proiect coerent de recuperare şi valorizare a trecutului acestei ţări. Cred că s-ar putea obţine inclusiv finanţare europeană pentru asta (am văzut peste tot prin Europa centre istorice refăcute cu bani europeni).

Sau poate o expropriere în interes public. În fond Primăria Generală e o instituţie foarte puternică, ce poate beneficia de sprijin legislativ în Parlament, dacă îl cere.

Eu vă rog pe voi, cititorii blogului meu, să semnaţi o petiţie pentru salvarea Hotelului Concordia, dacă tot aţi ajuns până aici cu lectura. Cred că nu merităm, totuşi, ruşinea de a avea o latrină publică în locul unde s-a făcut Mica Unire. Un grup de iniţiativă condus de acad.prof.univ.dr. Răzvan Theodorescu va invoca semnăturile noastre atunci când va cere municipalităţii să intervină.

Aşadar, click aici ca să semnaţi petiţia. Eu am făcut-o. De asemenea, vă rog popularizaţi iniţiativa, dacă vreţi. Poate mişcăm ceva. Mulţumesc!

35 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Ca o ironie a sorții, în primul an în care parlamentul a hotărât ca ziua Micii Uniri să fie nelucrătoare, aceasta cade într-o sâmbătă.

  Thumb up 0
 2. Mda. :( Nu suntem mai mult decat meritam, nu meritam mai mult decat suntem. Iubesc ţara asta, dar poporul nu merită prea multă consideraţie.
  Am semnat petiţia.

  Thumb up 0
  • “tara asta” fiind…ce ?

   Thumb up 0
  • “Ţara asta” fiind munţii, dealurile, câmpiile şi marea. Fiind oamenii de cultură, de ştiinţă şi adevăraţii oameni de stat.
   Iubesc “ţara asta” care-l are pe Emil Racoviţă, pe Traian Vuia, Henri Coandă, Victor Babeş, Iorga şi alţii.

   Nu iubesc “ţara asta” care-l are pe Ion Iliescu, pe Marean Vanghelie, pe Chiuariu, Florin Salam, Guţă şi alte erori…

   Nu am consideraţie faţă de poporul care nu ştie să muncească dar ştie să se plângă, nu simt că am nimic în comun cu poporul ăsta care nu ia nimic în serios, mă întristează poporul ăsta care nesocoteşte trecutul părinţilor şi-şi bate joc de viitorul copiilor lui. Cam asta… :(

   Thumb up 1
  • “Ţara asta” fiind munţii, dealurile, câmpiile şi marea. Fiind oamenii de cultură, de ştiinţă şi adevăraţii oameni de stat.
   Iubesc “ţara asta” care-l are pe Emil Racoviţă, pe Traian Vuia, Henri Coandă, Victor Babeş, Iorga şi alţii.

   Nu iubesc “ţara asta” care-l are pe Ion Iliescu, pe Marean Vanghelie, pe Chiuariu, Florin Salam, Guţă şi alte erori…

   Nu am consideraţie faţă de poporul care nu ştie să muncească dar ştie să se plângă, nu simt că am nimic în comun cu poporul ăsta care nu ia nimic în serios, mă întristează poporul ăsta care nesocoteşte trecutul părinţilor şi-şi bate joc de viitorul copiilor lui. Cam asta… :(

   Thumb up 0
  • Am inteles din prima. Sau stai la munte si ai ecou ?
   Deci “poporul ” e de fapt “poporul asta” minus tu si inca vreo doi mai merituosi, asa.
   Cam complicat sa-ti plasezi iubirea intr-un asa amalgam.
   Dar, iaca veste, sa stii ca e cam la fel si “la altii”.

   Thumb up 0
  • Nu e vina lui pentru “ecou”.

 3. Ah, e cumva același Răzvan Theodorescu, fost ministru al (in)Culturii, cel care s-a compromis definitiv prin susținerea „proiectului cianurii”, avocatul RMGC?
  (Am semnat, oricum, petiția :) )

  Thumb up 0
 4. In esenta, initiativa dl. Teodorescu e foarte buna si ar trebui clonata pentru atatea “ruine” cu valoare istorica uriasa si care sunt ignorate de ani de zile. Stau insa si ma intreb de ce nu a facut nimic cand a fost Ministrul Culturii sau macar cand colegii din PSD erau la putere.

  Thumb up 0
  • E o întrebare legitimă şi asta, deşi a fost ministru cu mulţi ani în urmă.

  • Nu cunosc conjuncturile foarte bine, dar părerea mea e că nu poți să faci tot ce ți-ai propus sau tot ce-ți dorești într-o perioadă limitată de timp. Dacă o persoană ajunge ministru al culturii, asta nu înseamnă că rezolvă toate problemele „culturii” în timpul mandatului.

   Thumb up 0
 5. inutil sa pomenesti de fonduri europene in primaria personala a lu’ oprescu. nu le iese spaga la fondurile astea. doamne, cate lucruri s-ar putea face din fonduri europene in bucuresti!

  Thumb up 0
 6. Adica… Primaria nu este in stare sa administreze decent Bucurestiul si voi va asteptati sa se ocupe de lucruri simbolice.

  Fix o petitie e solutia, desigur.

  Cate probleme stiti voi ca s-au rezolvat in Romania in urma unor petitii? Exact.

  Thumb up 0
  • Pana acum probabil niciuna.
   Intr-o zi va exista insa un prim precedent.
   Nu cred ca isi imagineaza cineva ca Oprescu va cadea pe spate cand va vedea petitia, dar macar va trata subiectul cu mai multa atentie.

   Thumb up 0
 7. Am semnat in mod vizibil petitia. Sper sa reintre in domeniul statului cladirea. Ati remarcat desigur ca am scris “sa reintre”, deoarece a fost in patrimoniul statului, la DAFI, cred. As dori cu ardoare sa aflam cine a vindut-o! Cred ca a fost un plan diabolic, dupa ce a fost devastata de tigani, decenii la rînd, a fost vinduta si lasata sa cada singura pentru a se construi ceva “mareț”. Ultima data cînd am fost acolo a fost prin 2004, cînd lucram la Electrica si am fost într- un raid cu Politia la hotii de curent. Cladirea era într-o stare jalnică, scara era aproape dărîmată, plafoanele, la fel. Ce să mai zic de canalizare care era înfundată si deversa în subsol. “Locatarii” nu mai plateau chirie nimanui, de ani de zile. Ar fi vrut, dar nu mai aveau cui! Sunt absolut sigur că s-a urmarit ca acest monument sa “pice” și să se construiasca alt ceva in loc. Și asta cu complicitatea statului Român, Politie, Primaria Capitalei etc.

  Thumb up 0
 8. Faptul că locul în care s-a votat unirea dintre Moldova şi Muntenia e o hazna demonstrează ce părere au moldovenii şi muntenii în primul rând despre unire şi în al doilea rând unii despre alţii.

  Thumb up 0
 9. Semnat si trimis si la altii. Ma gindesc ca daca in locul lui Oprescu am fi avut un Oprenheimer la primarie tot centrul vechi ar fi aratat altfel, inclusiv Hotelul Concordia.

  Thumb up 0
 10. alta petitie online?

  Thumb up 0
 11. Cel putin la Alba-Iulia exista muzeul Marii Uniri in cetate, unde s-a infaptuit unirea de la 1918 si cea a lui Mihai Viteazul.

  Thumb up 0
 12. #26

  Totusi in Iasi, casa in care a locuit Cuza este foarte bine ingrijita, respectiv Muzeul Unirii ( vezi foto. Wiki).Si nu ma refer aici la resedinta de la Ruginoasa, care este impecabil refacuta si/sau conservata . Scuzati-mi frustrarile , dar ”prostii aia de moldoveni” se descurca admirabil spre deosebire de ”desteptii de bucuresteni”,cel putin la respectarea si conservarea valorilor traditionale !

  Thumb up 0
 13. Aceeași poveste in fiecare an, pana in martie se răsuflă, oricum Oprescu declara ca Centrul Vechi din Bucuresti este mai frumos in comparatie cu cel din Praga ..

  Thumb up 0
  • Oprescu declară multe pentru urechile pulimii.
   Sincer?!? Cred ca n-a mai fost la Praga dinainte de ’89 si nici n-are chef sa se duca iar de Centrul Vechi il doare fix in contra-cap.
   Dacă-i iese pasienta cu spaga pentru RATB nu mai miscă o bordura până la următoarele alegeri. Când nu va mai candida că, deh, trebuie să-si plimbe si el dantura pe Croazetă…

   Thumb up 0
 14. La pagina 62 Hotelul Concordia in 2009, o ruina, mare rusine! http://issuu.com/orasul/docs/r-bmd-1202?e=3863786/2836230

  Thumb up 0
 15. Trist, foarte trist. Atat timp cat un popor nu stie sa-si cinsteasca inaintasii este vai si amar de acel popor.

  Thumb up 0
 16. Dar despre mall-ul odios pe care vor sa il construiasca in spatele palatului stirbey de pe calea victoriei de ce sa nu vb? Tot o cladire istorica care va fi compromisa de administratia oprescu

  Thumb up 0
 17. Ce conteaza istoria noastra? Ce conteaza multe alte cladiri istorice, situri arheologice si reconditionarea si promovarea lor cand Catedrala Neamului inca nu e finalizata? Si cand inca mai trebuie construite multe biserici…

  Evident, sunt ironic si scarbit in acelasi timp.

  Thumb up 0
 18. Rugaminte! Faceti cumva, gasiti un mod de a aduce in emisiunile radio, asa cum s-a intimplat azi, istoria noastra. A fost o editie pe cinste! :) cuvintele dau navala asa ca prefer sa ma opresc aici! Numai bine! Cu drag!

  Thumb up 0
 19. Pai, sincer acum. Pe cine mai interesează acest loc? Poate ar prezenta interes doar ca domeniu de vânzare, din care sa se scoată bani grei. Însă, Doar asa, sa semnaleze parte din istorie? Niciodată….!
  Pai despre ce vorbim? Principiul aici e de forma:
  – Ce ma, vreți istorie? Sa vedem cât o sa tina??( pana se dărâmă) …

  Thumb up 0