­čÄž Dl. T─âriceanu, prins cu minciuna: firmele rom├óne╚Öti, nu cele str─âine, c├ó╚Ötig─â practic toate contractele de lucr─âri publice

├Äntr-o ie╚Öire cu retorica unei crize de nervi, Dl. C─âlin Popescu T─âriceanu a acuzat deun─âzi ambasadorii str─âini ├«n Rom├ónia c─â promoveaz─â interesele firmelor interna╚Ťionale pe o pia╚Ť─â unde “toate firmele rom├óne┼čti au fost decapitate” de c─âtre DNA. Ambasadorii s-ar fi aliat cu procurorii anticorup╚Ťie (“ambasadele str─âine au v─âzut c─â nu exist─â aliat mai bun ├«n acest demers al lor de a-┼či promova firmele ┼či interesele lor dec├ót DNA-ul”) ╚Öi, drept rezultat, “to┼úi au fost trimi┼či la plimbare, nu mai exist─â o firm─â important─â de lucr─âri publice rom├óneasc─â… toate contractele de lucr─âri publice sunt c├ó┼čtigate de firmele str─âine.”

D. T─âriceanu, v─â reamintesc, este pre╚Öedintele Senatului, deci al doilea om ├«n stat, ╚Öi ╚Öeful unuia dintre partidele aflate la guvernare. Declara╚Ťiile sale au o greutate deosebit─â. Te-ai a╚Ötepta din partea cuiva care de╚Ťine o asemenea pozi╚Ťie de influen╚Ť─â ╚Öi decizie ├«n stat s─â aib─â responsabilitatea propriilor declara╚Ťii ╚Öi fapte. Cu siguran╚Ť─â, nu-╚Ťi dore╚Öti un isteric care s─â controleze prima camer─â a Parlamentului Rom├óniei ╚Öi, ├«n bun─â m─âsur─â, guvernarea ╚Ť─ârii.

Ca atare, declara╚Ťia dlui T─âriceanu c─â “nu mai exist─â o firm─â important─â de lucr─âri publice rom├óneasc─â… toate contractele de lucr─âri publice sunt c├ó┼čtigate de firmele str─âine” merit─â toat─â aten╚Ťia. Ar fi grav s─â fie a╚Öa. A╚Öa o fi?

Colega mea de la Europa FM, Anca Simina, a verificat afirma╚Ťia folosind date publice, accesibile oricui (adic─â aici). Concluzia este urm─âtoarea:


1. Num─ârul contractelor de lucr─âri publice atribuite ├«n primele 6 luni dep─â┼če┼čte cu pu┼úin 1800.

2. Doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme străine, cu sedii în Germania sau în Italia. Ca valoare, acestea însumează 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de construcţii care înseamnă până acum 1,8 miliarde de euro.

3. Toate celelalte contracte de lucrări publice, deci peste 1800, au ajuns la companii înregistrate în România.

4. ├Än privin╚Ťa sumelor atribuite, ├«n primele 10 doar dou─â sunt firme str─âine ┼či una are ├«n spate un fond de investi┼úii polonez. Restul de 7 sunt companii rom├óne┼čti, iar unele au ca ac┼úionari direc┼úi chiar persoane fizice.

5. Ce s─â vezi, ├«ntre primele 30 de companii care au ├«ncheiat anul acesta mari contracte cu statul se g─âse╚Öte ╚Öi TEL DRUM – v─â sun─â cunoscut? Fosta firma de construc┼úii a Consiliului Jude┼úean Teleorman a semnat p├ón─â acum 6 contracte ├«n valoare de 6 milioane de euro.

Deci dl. Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și președinte al unuia dintre cele două partide de guvernământ, spune exact invers decât e de fapt.

Asculta╚Ťi materialul Anc─âi Simina aici, are chiar mai multe detalii:

Revenind la dl. Tăriceanu, am două întrebări:

1. Crede╚Ťi c─â ar trebui s─â prezinte scuze publice pentru dezinformare ╚Öi s─â rectifice declara╚Ťia?

2. Crede╚Ťi c─â o va face?

26 comentarii Adaug─â comentariu

 1. Daca Google are deschis un SRL in Romania, nu inseamna ca este firma romaneasca

  Comentariu apreciat Thumb up 12
  • adevarat. asta voiam sa zic si eu. nu schimba faptul ca Tariceanu e un bou si o canalie

   Comentariu apreciat Thumb up 28
  • E vorba de lucrari publice, mii de contracte. Think Teldrum, nu Google si Fb. Get real.

  • Ba este firma romaneasca pentru ca are domiciliul fiscal in Rom├ónia. Ca ac╚Ťionariatul este str─âin este altceva. Mai bine ai incepe sa pricepi ceva din economie…

   Comentariu apreciat Thumb up 18
  • S─â ne relax─âm cu str─âinii care ne fur─â, da?

   “Pe ce sunt cheltuiti banii bucurestenilor: 20 de milioane de lei pentru articole de birotica si papetarie la Sectorul 4
   Primaria Sectorului 4 a atribuit doua contracte in valoare totala de 20 milioane lei pentru furnizarea de articole de birotica si papetarie pentru o perioada de 4 ani, potrivit site-ului de licitatii publice. Suma a fost impartita in doua loturi, pentru fiecare semnandu-se cate un acord-cadru.” Asta e de azi (Hotnews).

 2. 1. Da. 2. Sper c─â da, de┼či am rezervele mele.

  Thumb up 1
 3. T─âriceanu? Sa-si ceara scuze? Nu vezi ca atunci cand ii prinzi cu mana in borcan tot pe tine ├«ncearc─â sa arunce vina? Si cand ii auzi ca ei au f─âcut afaceri ╚Öi sunt de succes… Cred si eu ca e╚Öti de succes daca ai genele care trebuie (de securist) si te invarti in cercurile care trebuie.

  Comentariu apreciat Thumb up 20
 4. CEO de la Bechtel loves this articol!
  Iubiti-va pe tunuri, pe mitraliere, pe tancuri, pe transee, pe…..unde puteti si cu cine …puteti!
  Traiasca si infloreasca putirinta neamului romanesc!

  Comentariu apreciat Thumb up 9
 5. O s─â spun─â c─â ai ├«n╚Ťeles tu gre╚Öit, el a declarat altceva de fapt.

  Comentariu apreciat Thumb up 16
 6. Num─ârul contractelor de lucr─âri publice atribuite ├«n primele 6 luni dep─â┼če┼čte cu pu┼úin 1800.

  Care ar fi acelea?

  Doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme străine, cu sedii în Germania sau în Italia. Ca valoare, acestea însumează 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de construcţii care înseamnă până acum 1,8 miliarde de euro.

  1- Ca adineauri, care ar fi acelea?
  2- Dac─â acele 10 lucr─âri sunt cele mai costisitoare din lot, nu po╚Ťi afirma c─â e echitabil─â compara╚Ťia asta.

  3. Toate celelalte contracte de lucrări publice, deci peste 1800, au ajuns la companii înregistrate în România.

  Firmele str─âine care deschid ÔÇŁfilial─âÔÇŁ (z─âu, e o glum─â sinistr─â) ├«n ╚Ťar─â, SRL, o fac s─â nu-╚Öi pl─âteasc─â salaria╚Ťii exact cum i-ar pl─âti ├«n Germania sau Italia (c─â tot ai luat exemplele ─âstea). Un antevorbitor a dat exemplul lui Google ╚Öi Facebook: cei care lucreaz─â la Google Rom├ónia ╚Öi Facebook Rom├ónia nu sunt pl─âti╚Ťi asem─ân─âtor cu cei din Regatul Unit sau SUA. Schema offshore e sinistr─â, dar e alt─â discu╚Ťie…

  Alt─â metod─â preferat─â de firmele str─âine e prin schema furnizorilor intermediari (subcontractan╚Ťi, subantreprize ╚Öamd). Cele mai bune exemple sunt Bechtel ╚Öi Microsoft: au luat banii, chipurile c─â au angajat ni╚Öte subcontractan╚Ťi din ╚Ťar─â pentru aproape nimic (├«n compara╚Ťie cu banii pl─âti╚Ťi direct la Bechtel) ╚Öiiiii… nema autostr─âzi. Dobitocii ar afirma c─â e vina noastr─â sau alor no╚Ötri. A mai fost un exemplu cu o parcare subterana ╚Öi o firm─â str─âin─â (din Spania): http://adevarul.ro/news/societate/video-revolutia-tinerilor-ochii-unui-primar-provincie-toti-40-ani-prosti-impung-1_56f027035ab6550cb8149660/index.html

  Mul╚Ťumim firmele str─âine, c─â de luat banii ╚Ötiu cel mai bine!

  ├Än privin╚Ťa sumelor atribuite, ├«n primele 10 doar dou─â sunt firme str─âine ┼či una are ├«n spate un fond de investi┼úii polonez. Restul de 7 sunt companii rom├óne┼čti, iar unele au ca ac┼úionari direc┼úi chiar persoane fizice.

  Colac peste pup─âz─â, erau zece, acuma-s ╚Öapte… haide, m─â, Petreanule, ce dracu’ m─â!?

  Ce s─â vezi, ├«ntre primele 30 de companii care au ├«ncheiat anul acesta mari contracte cu statul se g─âse╚Öte ╚Öi TEL DRUM ÔÇô v─â sun─â cunoscut? Fosta firma de construc┼úii a Consiliului Jude┼úean Teleorman a semnat p├ón─â acum 6 contracte ├«n valoare de 6 milioane de euro.

  TEL DRUM e una… care-s celelalte 29?

  Comentariu apreciat Thumb up 7
  • Ce nu intelegi?

   10 din 1800 sunt cu firme str─âine.

   ├Än privin╚Ťa valorii contractelor, doar 3 str─âine sunt ├«n top 10 valoare contracte. Simplu, da?

   Firmele înregistrate în România plătesc taxe în România, dacă asta era problema ta. Teldrum o fi românească?

   Pentru detalii, vezi c─â ai link spre surs─â, succes.

  • “Colac peste pup─âz─â, erau zece, acuma-s ╚ÖapteÔÇŽ haide, m─â, Petreanule, ce dracuÔÇÖ m─â!?”

   E vorba de alte 10… zice ca din cele mai mari 10 sume atribuite pe un contract, 7 sunt romanesti si doar 2 sunt straine integral, inca una avand in spate si un fond de investitii polonez. E greu cu intelesul limbii romane?

   Cat despre intrebarile stupide cu “care?”, le poti afla din linkul dat in articol… sau din nou, e greu cu limba romana?

   Comentariu apreciat Thumb up 15
  • a╚Öa, ╚Öi? ce nu pricepi, totu╚Öi?

 7. Stirea e ca infectul ala minte?

  Thumb up 4
 8. Chiar nu inteleg scopul întrebărilor. Logic ca pe rastalmaceanu il doare fix in paișpe de părerile noastre, iar pe mine cam la fel de scuzele sale.
  Doar nu ne-am t─âcanit sa luam in seama ce p─âl─âvr─âgeste bolovanul acela cr─âpat de ho╚Ťie. Cam asta-i Romanica, iar el ╚Ötie ce public are pe canalele de ╚Ötiri (i.e. Cei care considera ca le era mai bine f─âr─â UE).

  Thumb up 8
 9. Tariceanu asta, al doilea om in stat, este cel de ii trimitea biletele lui Base?
  In orice tara normala ar fi fost iesit din viata publica, eventual cu ceva explicatii in fata procurorilor.
  El este in continuare al doilea om…
  Asadar la prima intrebare raspunsul este da.
  La a doua este ha ha ha.

  Thumb up 10
 10. Cred ca lumea interpreteaza niste cuvinte cum prefera ignorand fondul. Faptul ca o societate are sediu fiscal in Romania asta nu inseamna ca firma e romaneasca, si ca (ce ii intereseaza pe unii) profiturile raman in tara pentru a fi reinvestite. Inseamna ca o companie prefera sistemul fiscal din tara respectiva. In alta ordine de idei, sunt curios daca autoritaritatile verifica si eventual sanctioneaza o companie romaneasca pentru intarzieri/nereguli la lucrarile magistralei M5 ()

  Thumb up 1
 11. Sigur o s─â-╚Öi cear─â scuze , pentru c─â a dezinformat publicul. Oops, asta se aplica intr-o ╚Ťar─â civilizat─â, aici , in Rom├ónia , publicul c─âruia i se adreseaz─â dl. T─âriceanu , nu contest─â declara╚Ťiile lui, pentru c─â altfel nu ├«mi dau seama cum a primit voturile necesare pentru a intra ├«n parlament.

  Thumb up 1
 12. doar ca sa ma asigur ca inteleg correct pozitia autorului articolului: Vodafone Romania este firma straina, sau firma romaneasca?

  Thumb up 0