Viitorul e solar

Mail, zilele trecute: “Felicitari! Aplicația ta pentru programul Casa Verde “FOTOVOLTAICE” a fost acceptată!” M-am simțit de parcă intrase nepotul la facultate sau ceva. Sincer, nici măcar nu mă mai așteptam: depusesem cererea cândva anul trecut, după care mi-am petrecut alte luni strângând documentele necesare, că niciodată nu erau toate valabile în același timp. În fine, când a fost totul la locul lui, am stat după Ministerul Mediului să reia programul, apoi după experți să analizeze cererile și să dea verdictele. Dar, de-acum, cred că proiectul a intrat în linie dreaptă: cândva, în secolul acesta, o să am propriile mele panouri fotovoltaice pe casă și o să devin prosumator, adică, în condițiile potrivite, nu doar o să consum, ci o să și livrez energie electrică în rețea.

Nu m-aștept să mă-bogățesc, că am acoperiș mic, însă ceva-ceva tot o să tai de pe lista de cheltuieli lunare.

Dar domeniul fotovoltaicelor permite de ceva timp investiții de business serioase, cu producție semnificativă și încasări pe măsură.

Sunt multe companii care au suprafețe mari la dispoziție pe care nu se întâmplă nimic, care nu aduc bani, ci numai consumă (taxe, impozite sau pază și întreținere). Gândiți-vă doar la câte mii sau zeci de mii de metri pătrați de acoperiș are un centru comercial; sau un parc de depozite; sau un lanț de retail; sau câte zone neutilizate are o platformă de producție întinsă pe hectare întregi.

De fapt, orice clădire administrată în scop de business poate crește în valoare dacă-i instalezi undeva, pe o suprafață liberă, un sistem de producție de energie solară: clădirile de birouri, hotelurile, alte dezvoltări imobiliare intră la această categorie. Benficiile sunt duble – nu doar că economisești din energia consumată pentru funcționarea businessului respectiv, dar poți și câștiga, în anumite condiții, când livrezi tu energie în sistem. Independența energetică e bună și progresul acesta e bun și pentru sufletul tău, și pentru Pământ, pentru că energia pe care o creezi tu, pe acoperișul sau în curtea afacerii tale, este energie curată, fără noxe de ardere. Faptele bune te fac să te simți bine, mai ales când îți optimizează și costurile.

Există pe piață soluții complete, personalizate, pentru astfel de investiții.

În programul ENGIE Solar Business, de pildă, primești soluția integrată de panouri fotovoltaice, în care sunt incluse consultanța și proiectarea unui sistem adaptat la particularitățile locației, instalarea sistemului, mentenanța și chiar finanțarea proiectului. Managementul întregului proiect este asigurat de o echipă ENGIE dedicată și, ulterior, performanța sistemului va fi monitorizată de la distanță, digital, iar echipele ENGIE vor oferi suport la nevoie. Foarte important, cu ENGIE Solar Business ai consultanță și sprijin și pentru obținerea tuturor autorizațiilor necesare.

Investiția are beneficii ușor de înțeles de către orice om de afaceri: independență energetică încă din prima zi; economii la factura de energie încă din prima zi; costuri de mentenanță clare, predictibile, încă de la început. Durată de funcționare care se întinde pe câteva decenii.

La toate acestea se adaugă reputația Grupului ENGIE: nr. 1 în lume ca producător independent de energie; nr. 1 în lume ca furnizor de servicii de eficiență energetică; nr. 1 în Europa la rețeaua de distribuție; operațiuni în 70 de țări, cu 154.000 de angajați; între 2016-2018, Grupul ENGIE a investit 22 de miliarde de euro în domeniul energiei.

Date suplimentare despre programul ENGIE Solar Business pot fi găsite aici.

30 comentarii Adaugă comentariu

 1. Asteptam un update dupa ce le instalezi… Estimarile mele indica o economie de maxim 30 lei pe luna, rezultat care face ne-viabila instalarea panourilor, atat din punct de vedere comercial (costul solutiei), cat si din punct de vedere al efortului depus pentru instalarea lor (atat efortul depus pentru adunarea tuturor actelor, cat si tambalaul instalarii panourilor).

  In plus, instalarea panourilor nu rezolva problema caderilor scurte de tensiune (1-2 secunde) – care-ti reseteaza toate aparatele electrice din casa (incluzind, dar fara a se limita la centrala/computere (desktops, nu laptops)/modem internet/televizoare/media players/purificator aer/etc.), caderi de tensiune care pot avea intotdeauna ca rezultat defectarea acestor echipamente.

  Succes :)

  Thumb up 2
  • Dac-o sa fie doar 30 de lei pe luna, in medie anuala, e cam la limita, intr-adevar, inseamna o amortizare in vre 7 ani, dar sper sa fie mai bine de-atat. Pe la 5 ani ar fi acceptsbil.

   Documentele le-am luat pe toate online, doar ca m-a incurcat fiscul mult timp cu calculele lui, tot incercam sa ajung pe zero si nu reuseam, chiar daca plateam in avans si in plus.

   Om vedea.

  • Sunt curios cat costa mentenanta. Din cate stiu e nevoie de niste acumulatori sanatosi care trebuie schimbati dupa niste ani de zile (de exemplu, la un UPS industrial a fost nevoie sa ii inlocuim dupa 4 ani de zile). Si cand pui toate costurile cap la cap, cat de rentabila mai e toata solutia.

   Thumb up 0
  • Pe langa aia 30 de lei pe luna economisiti mai e si satisfactia ca nu mai incurajezi energia poluanta. Felicitari, Vlad!

   Thumb up 0
 2. acum 4 ani, cand au fost ultimele alegeri locale, venisem cu o astfel de propunere, ca toate cladirile mari (centre comerciale, blocuri sau cladiri ale institutiilor) sa aiba astfel de panouri. am fost luat la misto de toata lumea. argumentele erau legate de fiabilitate de costurile foarte mari etc.
  Dar e bine ca se mai gandesc si altii la asta.poate pe tine o sa te asculte mai multi :)

  Thumb up 1
 3. Astora le tataie fundul sa nu dea tara faliment din cauza coronavirusului dar arunca 100 de milioane de euro din banii publici ca sa subventioneze productia chineza de fotovoltaice? Ori sunt cretini ori au primit o spaga babana de la chinezi!

  Thumb up 3
  • 1. Orice investiție în energie regenerabilă este binevenită. Nu cred că e nevoie de argumente
   2. Se știe că statul este cel mai prost administrator, așadar orientarea spre prosumatorii privați merită toți banii.
   3. Argumentul cu stimularea producției de fotovoltaice chinezești este aberant. Cam tot ce folosești pe acasă vine/provine de acolo indiferent ce spune eticheta.

   Thumb up 0
  • Raspunsul la comentariu mi-a aparut mai jos.

   Thumb up 0
 4. Da-ti-mi voie sa va dezumflu avantul cu sistemul solar individualla acest momnt.

  La latitudinea Romaniei exista o norma de 6 ore de soare (putere maxima, 1000W/metru patrat) in medie de-a lungul anului. Deci, la echinoctiu ziua are 12 ore, dar in alea 12 ore un panou solar montat fix catre sud genereaza enrgie ca si cum ar avea 6 ore soarele stationar la sud emitand la maxim catre panou. Bun, acum stiti cum sta treaba. Aceste 6 ore se folosesc in calculele de energie generata, se inmultesc cu puterea instalata si rezulta energia in kWh. Sa dam exemplu.

  Un sistem de 3kW putere e cam minimul cat se instaleaza prin programul ala. Implica 12 panouri de 250-280W fiecare. 12*250=3000W, corect? Stiti cat e un panou de mare? 1.6m lungime, 1m latime, tipic, adica o supafata de 12*1.6=19.2metri patrati. Nu e mult, am o terasa orientata spre sud si mi-ar incapea 12 panouri din astea doar acolo. Costul unui panou? 500-600 lei minim alea policristaline, mai slabute, spre 1000 lei alea monocristaline, cele mai bune. Asta e pretul vanzatorului roman, care si-a asumat transportul din China. La chinezi e mai putin de jumate daca iei cativa paleti. 12*500=6000 minim doar panourile, dar nu gasiti la pretul asta. Mai e nevoie de un invertor MPPT (main power point tracker), care stie sa extraga maximul de putere din panouri in orice moment. E cam 4000-5000 lei la puterea asta de 3kW. Deci ajungem la 10 mii de lei. Stiti cat costa un sistem de 3kW prin programul energie verde? 22300 lei, adica 20mii subventia si 2300 contributia clientului. Retineti, 22300 e costul total, din care 10-12 mii e pretul sistemului si montajul, pret pe care il puteti avea daca va cumparati si instalat singuri sistemul. Repet, firmele care pun panouri din astea au costul componentelor la jumate, deci undeva la vreo 6-7 mii lei. Pana la 22300 e profit.

  Hai sa calculam cati bani face un sistem. Pai am zis c 6 ore de soare deci 6*3=18 kWh pe zi. Oau, nu? Pe an face 18*365=6570 kWh. Cata energie! Asta costa, daca o luati din retea cu 60 bani la pret reglementat de ANRE cam 6570*0.6=3942 ron. Deci 22300/3942=5.6 ani. In 5 ani si aproape 8 luni scoate banii.

  Nu oameni buni, nu face atatia bani. Curentul produs de panouri trebuie consumat atunci cand exista soare si tensiune la bornele panourilor. Daca nu exista consumator, nu exista energie produsa. Scenariile de consum pot fi diverse, insa retineti, cei 18kwh in medie de-a lungul anului sunt produsi doar ziua, noaptea trebuie consumat din retea. Daca aveti un consum de 18hWh ziua, atunci panourile astea asigura necesarul ziua, va scutesc de jumatate din energia consumata din retea. Pentru o casa obisnuita (100-200metri patrati) un consum de 6-10kWh pe zi e acoperitor, eu consum 8kWh pe zi la casa, cu pompa in fantana, udarea gazonului vara, fara aer conditionat, nu am simtit nevoia, becuri led peste tot, un frigider, o masina de spalat, cuptor electric la care se gateste mai putin decat la aragaz. Asta inseamna ca 4kWh sunt consumati noaptea, frigiderul merge non-stop, consuma numai el cam 1.5kwh pe zi, iluminatul e noaptea, tv-ul merge mai mult seara, etc.

  Daca aveti sistemul independent de retea, va produce doar ce consumati din el. Adica aia 4kWh teoretic. Adica 2.4lei pe zi economie. 22300/2.4=9291 zile pana la amortizarea pretului complet. 25 de ani si un pic. Nu se instaleaza prin programul ala nelegat la retea.

  Legat la retea inseamna ca din cei 18 kWh produsi, consumati 4 si 14 intra in retea zilnic in medie. Insist pe media asta, ca variatia vara-iarna e de 50%, ca ziua are 15 ore la solstitiu vara si 9 ore la solstitiu iarna, cu inclinatia soarelui ma mica si evident mai putina eficienta in generare. Si aici vine teapa monumentala: cu cit vindeti curentul sistemului national? Ia intrebati, vreo 10 bani prmiti pe kWh. adica 1.4 lei in medie pe zi, adica 511 lei pe an. Curentul consumat din sistem cei 4kwh, inseamna o economie de 2.4 ron, adica 876 ron, plus cei 511 rezulta monumentala suma de 1387 lei. 22300/1387=16 ani. Cam atat duraza amortizarea costului total al unui sistem de 3kw montat in Romania la preturile de azi.

  Calculatia poate fi alterata de factori neluati in calcul, specifici scenariului de consum. Daca puterea sistemului e depasita, un fier de calcat si maina de spalat sau cuptorul electric, atunci trageti curent din retea, pentru ca consumati mai mult decat poate da sistemul instantaneu.

  Dar stati, ca nu am epuizat subiectul. Exista si scenariul in care montati si un sistem de srocare cu baterii, tot ce produce sistemul fotovoltaic stocati in baterii. Tot. De exemplu, Tesla Powerwall vine in doua variante, de 7 si de 13 kwh. Costa 3500 si 5000 dolari. ala de 7 kWh e numa bun, face fata la un consum de 4kWh noaptea si nici nu se descarca mult. Da, adaugam pretul de 3500 dolari si vedem in cat timp se amortizeaza. teoretic bateriile tin vreo 8 ani, poate chiar 10. Bateriile cu plumb sunt un mare NU, accepta descare de 50% si tin 3-4 ani, de fapt mie imi iese calculul ca doar ele costa fix cat curenrul trecut pein ele la 60 bani kWh.

  Daca refaceti calculele cu costul sistemului doar contributia proprie, adica 2300 lei, atunci teoretic in doi ani ajungeti la break even. Dar aia 20 de mii de unde vin? De la aliensi? Sunt tot bani, publici.

  Panourile fotovoltaice sunt rentabile daca aveti dvs cateva hectare de teren arabil, luati imprumut pe fonduri europene si puneti panouri vreo cativa MW asea (orientativ cam 1MW pe hectar, cos(45) e factorul de utilizare a terenului), injectati tot in retea, apoi astepatati sa vina banutii pe care ii stabilesc prietenii dvs cu ochi albastri, ca se presupune ca v-ati facut prieteni, altfel nu bagati curent in retea.

  Thumb up 5
  • Multumesc pentru explicatii, foarte detaliate. Fara subventie nu m-as fi bagat (ca persoana fizica) dar daca as fi dezvoltator imobiliar sau proprietar de mall, poate ca as fi investit intr-imun parc de fotovoltaice pe acoperisuri.

  • Fara sistem de stocare propriu care sa ii asigure indepedenta, orice investitie, pe persona fizica sau nu, porneste de la premisa capusarii celorlati. Nici un investitor normal nu s-ar baga in asa ceva, pentru un profit mediocru care exista doar atata timp cat primeste pomana si cat statul ii forteaza pe ceilalti producatori sa se lase jecmaniti de el.

   Thumb up 0
  • Eu lucrez într-o clădire de birouri la AFI Cotroceni și văd de la fereastra acoperișul mall-ului. Ei bine, realizați că sunt inginer și văd lucrurile inginerește, e o mare harababura pe acoperișul ăla. Diverse guri de ventilație, AC-uri industriale din alea monstru, pasarele metalice, mă rog, chestii ce necesita o mare restructurare a acoperișului pentru a monta panouri solare. O muncă uriașă pentru a recupera ceva curent pentru iluminat și AC. Calculul trebuie făcut la sânge, e posibil sa fie rentabil, mall-ul consuma mult ziua cu AC-ul și iluminatul, atunci când e soare. Cât privește clădirile de birouri, astea au 10 etaje și dacă teoretic sunt acoperite cu panouri, o estimare din șold ca pistolarii îmi arată că acoperă cel mult doua etaje din 10, că pe fiecare etaj sunt cate 20-30 computere și fiecare necesita 2 panouri pentru alimentare.
   Treaba e că în orice scenariu de consum timpul de amortizare ați văzut cât e de lung. Există cercetare în acest moment serioasa pe celulele fotovoltaice și eficientă conversiei fotoni-electroni creste mereu. Acum e pe la 15-18%, funcție de tipul celulei, mono sau policristalina. Probabil că în 3 ani va depăși 20%, către 22%, ceva tot va apărea nou, un material nou, o combinație foto și pila volta (niste fizicieni analizează posibilitatea de a produce curent prin adăugarea de electrozi la suprafață și electrolitul sa fie apa de ploaie care e … acidă), astfel încât să producă energie și când e ploaie. Deci tehnologia evoluează și costul actual e cam prohibit pentru a risca investiția, dacă există premisa apariției unei tehnologii mai eficiente și mai ieftine in doar câțiva ani.

   Ah, era să uit, dacă se întâmplă și cade o grindină serioasa cu bucăți de 5-6 cm și crapă un singur panou, atunci trebuie înlocuit panoul crăpat, dar ce sa vezi, s-ar putea sa nu se găsească un panou cu caracteristici identice. Cum conexiunile electrice sunt serie-paralel, ca la baterii, s-ar putea să trebuiască înlocuite toate panourile din grupul serie sau paralel al celui afectat, ca să se echilibreze grupurile, sau daca inginerul de mentenanță e chiar deștept, va înlocui cate un alt panou bun din fiecare grup pentru a le echilibra pe toate. Deci costuri.

   Thumb up 0
 5. 1. Ba este nevoie de argumente, atata timp cat nu provine din bani privati, ci din bani publici, pe spinarea contribuabililor. Cat timp nu traiesti in comunism, daca risipesti banii contribuabililor, trebuie sa oferi explicatii privind eficienta si utilitatea, cel putin. Nu e vorba nici macar de o investitie in cercetare, ci de o investitie in cresterea artificiala a productiei, justificata exclusiv ideologic. Nimeni nu are nevoie de productia prosumatorilor, aceasta fiind produsa exclusiv in intervale ale zilei cand consumul e minim, oferta coplesind cu totul cererea. Perioada in care si centrale conventionale isi reduc productia la minimumul tehnic posibil, pentru a nu functiona in gol, si chiar si asa, produc mai mult decat e necesar. Prosumatorii sunt de fapt niste paraziti, a caror productie inutila e achizitonata de ceilalti producatori doar pentru ca sunt fortati de stat, ridicand costul energiei pentru consumatorul obisnuit. Este exact ce se intampla in comunism, cand de dragul ridicarii artificiale a productiei, se infiintau industrii ineficiente pe banii contribuabililor, pentru care nu exista nici o cerere si care produceau numai pierderi, degradand nivelul de viata al tuturor.
  2. Da, statul e cel mai prost administrator, in special pentru ca motivatiile sale primare sunt politice nu economice. Din acest motiv implicarea lui trebuie redusa la minim si limitata doar la domeniile unde interventia acestuia e de neinlocuit. Solutia pentru risipa este reducerea activitatilor risipitoare, nu extinderea acestora in ideea ca marind ponderea lor poate ca nu vor mai parea comparativ atat de ineficiente.
  3. Tot ce folosesc eu acasa provine din banii mei privati, nu e subventionat din bani publici, pe seama celorlalti contribuabili. Daca totusi exista ceva subventionat de stat, aceasta subventie mi s-ar parea aberanta si as considera dezirabila eliminarea ei. In plus, chiar mi s-ar parea firesc ca statul sa descurajeze consumul meu daca acesta creeaza dependenta economica de China, asa cum imi descurajeaza alte dependente, taxand drastic consumul meu de tigari si alcool.

  Thumb up 3
  • @ventidius
   Ai întors pe dos toată logica pentru a da sens propriilor afirmații.
   1. Prețul.
   În economia de piață există un raport între cere și ofertă care ajustează prețul. Cu cat mai mare va fi producția cu atât mai mult prețul va tinde să scadă.
   2. “Nimeni nu are nevoie de producția prosumatorilor.”
   Este un prim argument pentru scăderea prețului. Însă este un foarte prost argument pentru protecția mediului, de care ne bucurăm toți.
   3. Reglementările internationale în ceea ce privește emisia gazelor cu efect de seră sunt transpuse în lege și trebuie puse în practică.
   https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action_en
   https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Framework_Convention_on_Climate_Change
   4. Creșterea eficienței și independenței energetice este un scop corect din perspectiva responsabilități sociale în privința mediului, pentru orice entitate consumatoare sau poluatoare. In plus va micșora importanța și politicile de cartel ale marilor producători.
   5. “Tot ce folosesc eu acasa provine din banii mei privați”
   Politicile de protecție a mediului, se adresează maselor fără discriminare, vezi programele “rabla”, și au un scop justificat și bine definit.
   6. Finanțările pentru aceste programe vin din taxele plătite de poluatori care sunt obligați să plătească pentru a-și menține activitatea.
   7. Problema dependentelor reciproce este o chestiune strategică anacronică din perspectiva individuală, valabilă deocamdată datorită incompatibilităților politice.
   8. Cu siguranță este nevoie de o ajustare continuă a reglementărilor, dar sensul acestor ajustări trebuie orientat către responsabilitatea sociala.
   Ar mai fi multe de spus, dar în esență trebuie subliniat că privind spre trecut nu avem viitor.

   Thumb up 0
  • Pe bune, Plain Sight, nu e nevoie de astfel de sofisme, credeam ca discuti serios.
   1. si 2. nu e vorba de nici o cerere si o oferta, prosumatorii nu vand pe piata libera, productia lor e cumparata fortat de ceilalti operatori, care nu au nevoie de ea, ei insisi producand in excces. Producatorii conventionali nu pot sa-si opresca generatoarele fara a consuma mai mult cu repornirea lor, asa ca le lasa sa functioneze la minim, productia rezultata depasind cererea de pe piata la orele respective. Nu au nevoie sa cumpere nimic in plus, iar daca sunt fortati, tot ce cumpara intra la pierderi care le transfera in pretul oferit consumatorului. Din acest motiv oriunde a luat amploare productia de energie eco, pretul real la consumator s-a majorat, nu a scazut. Daca prosumatorii ar stoca si si-ar vinde productia la liber fara sa o bage fortat pe gatul altora, ar fi altceva, dar nu e cazul.
   3. Reglementarile internationale privind reducerea gazelor de sera ar fi doar o gogomanie ideologica fara seaman daca nu mi-ar baga mana in buzunar. Asa e furt nesimtit pe fata girat de politicieni iresponsabili. N-am nici o treba cu dioxidul de carbon, e un gaz foarte util in atmosfera, nicidecum poluator, cel putin nu in cantitatile actuale. Din partea mea nu are decat sa-si dubleze procentul. De ce m-as pune in calea fericirii plantelor? Iar de incalziri climatice nu ma vaicaresc, cu cat e mai cald cu atat mai bine. Ideea de a controla schimbarile climatice e doar o absurditate aroganta.
   4. Nici vorba de crestere a eficientei si independentei, este exact pe dos, creste ineficienta si dependenta producatorilor de interventia si constragerea statului. Si ca urmare, creste si importanta intelegerilor si politicilor de cartel dintre producatori.
   5. Pe naiba!
   6. Buna gluma!
   7. si 8. Aici m-ai lasat masca, numai Iliescu reusea efectul asta prin discursurile lui despre sinergia faptelor!

   Thumb up 0
  • @ventidius
   Aproape credeam că îți voi stimula apetitul pentru un studiu aprofundat, dar se pare că ești pe cale de a rata prezentul. Ce să mai vorbim de viitor. Probabil esti un fan al centralelor nucleare.
   Te asigur că doar am schițat câteva teme la care suntem destul de rămași în urmă și devine din ce în ce mai evident care sunt motivele.
   Este aproape incredibil că pentru tine eficiența energetică și reciclarea nu au niciun sens!
   Este clar că suntem cu creierul undeva la marginea civilizației!

   Thumb up 0
  • @ventidius
   P.S.
   Mă gândesc că pentru 1-6 realitatea va vorbi pe înțelesul tău cât de curând, dar pentru..
   ”7. si 8. Aici m-ai lasat masca, numai Iliescu reusea efectul asta prin discursurile lui despre sinergia faptelor!”
   Globalizarea și responsabilitatea socială sunt direcții de evoluție a civilizației care nu reprezintă interesele statale ci pe cele individuale din perspectiva socială, economică și culturală.
   Știu că am mai încercat…
   Poate e prea complicat, poate sunt speranțe deșarte, dar cred merită să încerci să mai ”mobilezi” niște spații goale!
   Desigur nu este nimic nou, dar domeniul este vast si trebuie să începi de undeva să schimbi ”perspectiva”…
   https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/priorities/globalizarea/20190528STO53303/cum-profitam-de-globalizare-politica-comerciala-a-ue
   https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_social_responsibility

   Thumb up 0
  • Limbajul de lemn este doar plicticos. Sa o lasam balta!

   Thumb up 0
 6. @finch
  1. Calculele sunt corecte.
  2. Argumentele sunt parțial subiective, incomplete, eronate și extrem de personale.

  Thumb up 0
  • Poți să exemplifici ce argumente parțial subiective, incomplete, eronate și extrem de personale am folosit? Că eu doar am calculat două scenarii de functioare a sistemului fotovoltaic, poate sunt mai multe, dar nu le ghicesc eu. Te referi la prețul de vânzare a kilowattului către distribuitor, ăla de 10 bani? O fi 12 bani, poate 15 bani, suma e oricum infimă, nu face vrei diferență. Arata-mi unde greșesc, sunt dispus sa accept că gresesc, vreau să-mi arăți.

   Thumb up 0
  • @finch
   1. ”Un sistem de 3kW putere e cam minimul cat se instaleaza prin programul ala”.
   Poți face de la început un upgrade pentru ATR și invertor plătind în plus față de contribuția ta de 10% urmând să achziționezi ulterior restul componentelor la prețul si proveniența pe care o dorești.
   2. Pentru on-grid amortizarea trebuie calculată doar din perspectiva cheltuielii proprii nu te interesează amortizarea grant-ului. Deci pentru cei 10% cei 16 de ani pot fi considerați 1 an 7 luni și două saptămani, iar pe restul duratei de viață normate de 25 ani ai profit oricare ar fi acela pentru că în mod clar nu vei vinde tot ce produci.
   3. Optimizarea consumului se poate face gestionând de la distanță toată aparatura conectată la internet (of things) care poate fi activată/dezactivată la momentul optim. Deșigur nu este un argument forte, dar luând în considerare și posibilitatea stocării energiei va căpăta sens.
   4. Stocarea. Evoluția acestui segment este în plin avânt cu o diversitate de soluții și capacități uimitoare care se schimbă într-un ritm alert promițând soluții din ce în ce mai eficiente și accesibile.
   https://www.caradvice.com.au/857232/tesla-and-volkswagen-supplier-claims-electric-battery-can-last-2-million-kilometres/
   https://www.pocket-lint.com/gadgets/news/130380-future-batteries-coming-soon-charge-in-seconds-last-months-and-power-over-the-air
   https://news.samsung.com/global/samsung-presents-groundbreaking-all-solid-state-battery-technology-to-nature-energy
   5. Piața energiei este deja liberalizată. Cu siguranță se va crea loc pentru negocieri/reglementări privind consumul/producția și eventual stocarea cu terțe părți ca să nu ne mai plângem că suntem jecmăniți.
   6. Distribuția energiei produse de prosumator va crea prețuri noi de achiziție pe piața liberă deoarece:
   a. Este energie verde.
   b. Distribuția ei se poate face în imediata vecinătate, furnizorul neputând să mai justifice cheltuieli de transport.
   7. În mod surprinzător nu te-ai gândit decât la profit care printre altele este evident că există, dar ai omis importanța eficienței și independenței energetice, protecția mediului și responsabilitatea socială a atitudinii de prosumator de energie regenerabilă.

   Desigur toate aceste argumente pot părea mai degrabă ficțiune așa cum era cu 5 ani în urmă termenul de prosumator. După cum știți era imposibilă conectarea on-grid la puteri atât de mici.

   Thumb up 0
  • @plain sight
   Nu la profit m-am gândit, ci la recuperarea investiției. Și la faptul că investiția asta e cam 60% profitul unei firme. Cine și cum a gândit subvenția asta de fix 20 mii lei, când sistemul costă 10 mii? Mă gândesc la banii aia, de oriunde ar veni. Verde, verde, dar nu cu costuri mai mari decât cele actuale, iar niste companii fac profit din simpla instalare a unor panouri și mufarea unui invertor. Știu să fac chestii mai complicate de atât.
   Orice tehnologie nouă necesita niste early adopters, cei care plătesc o parte din costurile dezvoltării tehnologiei. Eu am demonstrat că la prețurile actuale e prohibitiv să instalez PE BANII MEI sistem solar. Subvenția asta va merge o perioada. Time is money zic americanii, și chiar așa e, banii sunt timp din viața noatră petrecut pentru a-i face. Nu îmi convine sa-mi arunc timpul asta in poala unor șmecheri care au pus-o iarăși românește de un gheșeft.

   Thumb up 0
 7. Eu lucrez într-o clădire de birouri la AFI Cotroceni și văd de la fereastra acoperișul mall-ului. Ei bine, realizați că sunt inginer și văd lucrurile inginerește, e o mare harababura pe acoperișul ăla. Diverse guri de ventilație, AC-uri industriale din alea monstru, pasarele metalice, mă rog, chestii ce necesita o mare restructurare a acoperișului pentru a monta panouri solare. O muncă uriașă pentru a recupera ceva curent pentru iluminat și AC. Calculul trebuie făcut la sânge, e posibil sa fie rentabil, mall-ul consuma mult ziua cu AC-ul și iluminatul, atunci când e soare. Cât privește clădirile de birouri, astea au 10 etaje și dacă teoretic sunt acoperite cu panouri, o estimare din șold ca pistolarii îmi arată că acoperă cel mult doua etaje din 10, că pe fiecare etaj sunt cate 20-30 computere și fiecare necesita 2 panouri pentru alimentare.
  Treaba e că în orice scenariu de consum timpul de amortizare ați văzut cât e de lung. Există cercetare în acest moment serioasa pe celulele fotovoltaice și eficientă conversiei fotoni-electroni creste mereu. Acum e pe la 15-18%, funcție de tipul celulei, mono sau policristalina. Probabil că în 3 ani va depăși 20%, către 22%, ceva tot va apărea nou, un material nou, o combinație foto și pila volta (niste fizicieni analizează posibilitatea de a produce curent prin adăugarea de electrozi la suprafață și electrolitul sa fie apa de ploaie care e … acidă), astfel încât să producă energie și când e ploaie. Deci tehnologia evoluează și costul actual e cam prohibit pentru a risca investiția, dacă există premisa apariției unei tehnologii mai eficiente și mai ieftine in doar câțiva ani.

  Ah, era să uit, dacă se întâmplă și cade o grindină serioasa cu bucăți de 5-6 cm și crapă un singur panou, atunci trebuie înlocuit panoul crăpat, dar ce sa vezi, s-ar putea sa nu se găsească un panou cu caracteristici identice. Cum conexiunile electrice sunt serie-paralel, ca la baterii, s-ar putea să trebuiască înlocuite toate panourile din grupul serie sau paralel al celui afectat, ca să se echilibreze grupurile, sau daca inginerul de mentenanță e chiar deștept, va înlocui cate un alt panou bun din fiecare grup pentru a le echilibra pe toate. Deci costuri.

  Thumb up 1
 8. Ideea instalarii de ‘energie verde’ pe cladirile cu acoperis de tip terasa cu suprafata mare, s-ar putea dovedi o idee excelenta, dar inutilizabila. Banuiala mea e ca greutatea panourilor si a cadului metalic necesar instalarii ar putea ajunge la valori considerabile, neluate in calcul in momentul proiectarii cladirii.
  Ideea se poate aplica cu succes in doua situatii:
  i – in cazul unei case cu acoperisul deja in panta, unde panourile sunrt montate pe capriori prin indepartareaunei suprafete de acoperis, doferenta de greutate devednind acceptabila;
  ii – in cazul cladirilor noi, proiectate de la inceput in ideea folosiri panourilor solare si la care se tine cont de greutatea suplimentara;

  Thumb up 0
  • 25kg are un panou, la 1.6 metri pătrați. E ușor și nu se îndepărtează nici un acoperiș, se pune peste tabla.

   Thumb up 0
  • 25 kg la 1,6 mp…. pai la un pogon (cam suprafata acoperisului unui supermarket) cam cat se face?
   Panoul o fi ‘usor’, sau e mai usor de instalat peste tabla.
   Daca vrei sa-l instalezi pe acoperis terasa, trebuie sa-i faci cadru metalic (de cornier) ca sa-l poti sprijini oblic.
   Cred ca o idee mai buna ar fi ca, la cladirile de brouri, alea cu geam de sus pana jos, pe jumatate din suprafata vitrata de pe 3 laturi (est, sud si vest) sa fie inlocuita sticla cu panouri solare.
   Problema este ca producatorii traditionali de energie fac un lobi desantat impotriva panourilor solare (cel putin in USA asta este pe fata, in UE se vede doar daca esti atent). Iar tendinta asta va fi sustinuta frenetic dupa pandemia asta, daca avem in vedere ca 80 % din panourile solare sunt produse in China (cel putin asa stiam eu, daca are cineva informatii actualizate il rog sa ma corecteze).

   Thumb up 0
  • Cred ca o căutare pe Google “instalare panouri solare” ar fi de mare ajutor sa înțelegeți care e treaba. Panourile se instalează pe un cadru din profile metalice prinse peste tabla acoperișului. Un sistem din asta se instalează intr-o zi, pentru că vine echipa cu profilele debitate gata, doar strâng șuruburile.

   Thumb up 0
 9. Va dau un link către canalul unui tip găsit întâmplător in timp ce căutăm muzica clasica. Tipul are sistem de 9.5kW, am numărat 26 de panouri solare, deci are niste panouri șmechere de 365 W bucata. Puteți vedea cam care e treaba dupa 2 Ani.

  Thumb up 0