Azi e sărbătoare: împlinesc un deceniu de când m-am eliberat de fumat.
Știu că voi enerva câțiva fumători care vor să se lase și nu reușesc: prieteni, este mai ușor decât vă imaginați. Trebuie doar să intrați în mindsetul potrivit. Trebuie doar să înțelegeți paradoxul dependenței: fumați doar pentru că fumați, fără niciun alt motiv. Fiecare țigară realimentează dependența și e nevoie de încă una pentru a satisface nevoia… ceea ce amorsează din nou dorința. Atâta tot. E un cerc vicios pe care, dacă-l raționalizați, puteți să-l întrerupeți și să evadați. Știu că știți teoria, dar gândiți-vă cu adevărat la ea și la posibilitățile pe care le oferă dacă e aplicată corect. Iar după ce scăpați de stăpân, important e să nu vă mai întoarceți niciodată la el, nici măcar în glumă, nici măcar așa, că-i „petrecere”. E suficientă o singură țigară ca să repornească cercul vicios.
Am o aplicație care măsoară diverse lucruri de când încetezi să mai fumezi. Când le arăt datele prietenilor, discuțiile se opresc, de obicei, la banii economisiți. „ȘI? Ți-ai luat Ferrari?” Mie nu banii mi se par cel mai important beneficiu – deși, într-adevăr, 1500 de euro pe an (un pachet pe zi) înseamnă, pe de-o parte, o vacanță frumușică și nu mai înseamnă, pe de altă parte, o investiție stupidă în propria-ți îmbolnăvire, deci dublu câștig. Eu sunt mai impresionat însă de gudronul pe care nu l-am mai băgat în plămâni: 760,673 grame, azi. Un borcan de gudron mai puțin în pieptul meu. Și mă mai uit cu atenhție la evoluția unor grafice care descriu revenirea la niormalul sănătății, deși mi-e clar că normalul acesta n-o să mai fie niciodată ce putea fi.
Pe unul zice așa: „Your lung cancer death rate becomes similar to that of someone who never smoked” – iar bara de progres a ajuns anul trecut (cred) la 100%. Încurajator, chiar dacă, probabil, nu integral adevărat.
Iar pe altul scrie: „Your risk of coronary failure becomes similar to that of someone who never smoked”, iar aici bara de progres a ajuns la 67%. Ceea ce cred că e destul de apropiat de adevăr, după cum mi-a explicat și un foarte bun cardiolog, la un moment dat: daunele asupra sistemului cardiovascular provocate de fumat și de administrarea repetată, excesivă, de nicotină, ani la rând, sunt severe și de lungă durată.
Dar, asta e. Mai bine mai târziu decât niciodată. Sincer, eliberarea de această dependență a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut în viață și nu există decât avantaje în decizia asta: mâncarea are gust, aromele și mirosurile sunt din nou sesizabile și degustabile, banii nu mai sunt cheltuiți ca să mă-mbolnăvesc, ci ca să trăiesc mai bine.
Deci, prieteni fumători: curaj, că se poate!
19 comentarii Adaugă comentariu
Ne poti spune aplicatia? Intreb pentru un prieten ..
Uite aici o lista: https://www.healthline.com/health/quit-smoking/top-iphone-android-apps
Eu m-am lasat dupa ce am citit o carte destul de faimoasa in domeniu, tipul care a scris-o a murti de cancer la plamani, culmea.
In mod normal nu cred in rahaturi dastea, sunt niste chestii de imbogatire pe naivitatea unora. Totusi de data asta mi-am impus sa cred tot ce a scris tipul in carte, de la adevaruri evidente pana la aberatii.
Intradevar cartea m-a facut sa am mindsetul potrivit, am realizat ca tigarea nu da dependenta, ci gestul in sine. Ca si cum ai avea un cui in talpa si cand fumezi ridici piciorul de jos si nu te mai doare.
Anul asta prin iulie am facut 7 ani. In anul in care m-am lasat s-a nimerit sa moara si socrul meu (47 de ani). Avea cancer la gat si la plamani si era fumator.
Dupa ce si-a revenit cat de cat nevasta m-a intrebat daca nu vreau sa ma las si eu ca nu vrea sa ma vada ca pe taica-su. M-am lasat, eram oricum hotarat. Ieseam cu colegii in pauza si simteam nevoia sa fac ceva, asa ca beam cafea, multaaa. Pe urma am trecut pe apa, acum nu mai simt nevoia sa fac ceva.
Nu am mai pus tigare in gura pentru ca sunt sanse mari sa ma reapuc. In 7 ani numar pe degetele unei maini de cate ori am simtit nevoia sa fumez si mereu ma enervase nevasta-mea. E un pic mandra de asta 🙂
Keep safe
Si eu tot cu Carr m-am lasat. Si mie mi s-a parut cam NLP bulshit la inceput, dar dup-aia l-am lasat sa explice pana la capat, stiind ca era in interesul meu.
Carr rules.
Eu am 16 ani de cand m-am lasat de fumat. Si m-am lasat de fumat (mult prea) usor. Am fost, se pare, in „mindset”-ul potrivit: multi prieteni si multe rude se lasasera de fumat, lucru care m-a ajutat.
Din ce am mai vorbit cu altii care s-au lasat de fumat si care s-au reapucat, o tigara este de ajuns sa o iei de la capat.
Cand m-am lasat de fumat un pachet de tigari costa echivalentul a RON 3.5; acum este aproape RON 20. Nu mi-am Ferarri, dar nici nu-mi doream unul; de banii aia am facut alte lucruri mult mai frumoase si mai importante. Insa, cel mai important, este faptul ca ma simt mult mai bine.
In sfarsit, dupa ce m-am lasat de fumat am pus 10kg. In timp, am inceput sa le dau jos si acum am ajuns aproape de greutatea pe care o aveam inainte de a ma lasa de fumat.
Si eu m-am ingrasat, imediat. Iti dai seama, saracul organism, ce chinuit e de fumat incat primul lucru pe care-l face dupa ce scapa e sa puna deoparte tot ce-i dai de mancare? :))
În decembrie fac 4 ani. După 16 ani de țigări
Mai visez uneori că am cedat și m-am reapucat și sujt furios pe asta în vis
M-am lăsat fără cărți, plasturi, aplicații etc. Merge. Fără mare sevraj. Prima săptămână a fost mai greu
Problema e că am încă vreo 6 kile cu mine pe care nu le-am dorit, dar au venit
Toti fostii fumatori viseaza asa, no pb 🙂
O sa rezolvi si cu greutatea. Practic, trebuie sa mananci mai putine calorii decat consumi 🙂 Vezi MyFitness Pal, au un milion si juma de alimente indexate, e super-simplu (e cu cautare text sau scan pe codul de bare respectiv).
si eu am visat ca m-am reapucat. printre cele mai puternice sentimente de dezamagire
Liber de vreo 7 ani, tot cu cartea lu Carr am reusit, cand ma gandesc la momentul respectiv inca ma cuprinde un sentiment de bucurie ca am reusit sa le las.
In septembrie fac 13 ani de cand -am lasat. Mai cochetasem si inainte cu asta, dar cu trasul chiulului: din cand in cand mai fumam cate o tigara de foi.
Am reusit fara sa citesc vreo carte, fara sa ma preseze nimeni (ca si sotia fuma atunci, mi-a luat ceva timp ulterior sa o dezvat). Vointa si trucuri. Nu aveam, in ziua Z, decat 2 tigari. Nu mi-am luat bani la mine tocmai ca sa nu cumpar. De la munca spre casa nu m-am oprit nicaieri, am intrat direct in casa. Din urmatoarea zi m-am luptat cu mine insumi, si inca ma lupt, pentru ca frica de a ma apuca din nou a ramas, desi au trecut 13 ani de atunci.
Succes celor care vor sa se lase!
PS. Inca nu mi-am luat Ferrari. M-am ales doar cu vreo 5-6 kg de sorici. Propriu.
2 octombrie 2000. Ajunsesem la un pachet pe zi si mi-am zis ca e prea mult. Am fumat timp de 5 ani, deci probabil ma incadrez la categoria novice. Nu stiu daca am fost dependent de nicotina sau de tabiet, fumam pentru ca in cercul meu aproape toata lumea fuma si simteam o placere in a scoate fum pe gura. Nu am resimtit sevrajul pe care alte persoane l-au acuzat de fiecare data cand au incercat sa renunte la fumat. La asta au contribuit considerabil si mesajele de pe pachete.
M-am lasat prima oara in 2000, dupa zece ani ani in care am fumat cel putin doua pachete pe zi.
In 2006, pe alt continent, m-am reapucat de fumat (nu atat de mult, dar oricum, peste 50 de tigaretre pe saptamana) si m-am lasat (definitiv, se pare 🙂 ) in 2011. S-au implinit noua ani de atunci, inca nu sunt in grupul „non smokers health risk”, dar incet-incet…
Si eu tot citind Carr, am inteles ca nu eram pregatit sa arunc tigarile,…. 2 februarie 2010, am fumat ultima tigara, dupa ce cu o zi inainte fumasem restul pachetului.
Un lucru insa nu l-am inteles, de ce piata de specialitate, ma refer la alternativele prezentate ca ajutor sa arunci tigarile prezinta asta ca si cum ai renunta la un privilegiu din viata, la ceva bun, numai al tau, numai al fumatorilor. vezi reclamele la Nicorette, sau programele nationale de „Renuntat la fumat”,… Cand de fapt, renunti la a-ti face singur rau, si rau care il si platesti pe deasupra.
Cu Bine,
Ionut C
Si eu am citit Carr pana la jumatate, m-am oprit pentru vacanta 🙂 si am reluat cand m-am intors, ca nu ma simteam pregatit sa nu mai fumez 3000 de km la volan 🙂
Iar aia cu “lasatul”, da, limba romana e imprecisa aici. Eu spun ca m-am eliberat de dependenta, ca e mult mai corect asa.
Proud to say: nu am fumat niciodată. Oricine e șocat când spun că nu am aprins niciodată o țigară în gură (offf, cât urăsc agramatul ”țigare” – spunea cineva mai sus!), dar eu am avut (cuvântul ăsta pe care l-ai insinuat în noi, Vlad) ”mindsetul” potrivit de mic. Nu mi-am dorit niciodată să fumez, urăsc fumul de țigară și am suferit enorm când mergeam la restaurant și simțeam că ochii mi se umplu de lacrimi când unii aprindeau țigara obligatorie de după masă. Mă bucur pentru cei care au reușit. Cred că întrebările zilnice pe care ar trebui să și le pună obsesiv un fumător sunt: vreau dinți maro? vreau ca lumea să întoarcă scârbit capul din cauza respirației mele? vreau să cheltui în fiecare an cât o vacanță lungă în Muntenegru (înțelegeți-mi frustrarea, trebuia să merg anul ăsta, dar cum, la noi, ”nu există, bă, niciun virus, e totul minciună!”, am stat acasă din cauza idioților). Răspunsurile sunt evidente. Vlad, CRED că ești mândru!
7 ani am de când m-am lăsat, am plecat de la ideea ca ma eliberez de ceva total dăunător, nu ca ma lupt cu dependenta, prin voința. N-am mai simțit apoi niciodată nevoia și mi-e rușine de cât de spălat pe creier am fost de am fumat 30 ani. M-a ajutat și cartea lui Carr, dar ideea e ca dacă vrei cu adevărat, poți.M-am gandit ca nu vreau, dacă o pățesc, sa fie din cauza mea și să-mi smulg parul din cap ca e prea târziu și nu am scăpare. Poți hotărî sa nu mai fii sclav, poți decide în privinta asta, dacă nici tu nu ai grija de viata ta, atunci cine?!
Motivul principal pt. care m-am lăsat a fost sănătatea copilului, nu vroiam ca prin fumat sa-i afectez sănătatea. Si uite asa, au trecut 20 de ani !