Cât mai e kilu’ de făt la PSD?

Recent, deputatul PSD Lucreţia Roşca, medic de profesie, a făcut următoarea declaraţie, ca semn de împotrivire faţă de eventuala reluare a finanţării de către stat a Programului Naţional de Fertilizare In Vitro: „Ca să faci un copil când nu ţi-l dă Dumnezeu, că e un bun pe care ţi-l doreşti, nu trebuie să contribuie societatea la aşa ceva.”

Cu alte cuvinte, un copil care nu este dat de Dumnezeu pe cale naturală are caracteristicile unui bun, care, pe cale de consecinţă, trebuie cumpărat.

Ce nu e gratis, carevasăzică că e pe bani, embrionul uman inclusiv, nu?

Declaraţia aceasta, de un cutremurător cinism şi de un mercantilism dezgustător, vine deci din partea unui reprezentant al Partidului Social Democrat, care îşi enumeră, printre valorile fundamentale care-l definesc, „justiţia socială şi solidaritatea umană”.

Ce altceva nu mai e dat de Dumnezeu oamenilor, uneori, şi ar trebui deci plătit de către oameni?

Măcar ministrul liberal al Culturii, Daniel Barbu, a demisionat după ce s-a mirat a proasta, în gura mare, ce de bani consumă bolnavii de HIV din România. Nu cred că dna Lucreţia va comite un gest de onoare, nu pare genul. Cred că ea n-ar fi demisionat în locul lui Barbu. Ce, virusul HIV nu tot de la Dumnezeu vine?

Articol din categoria: ACTUALITATE

62 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Le sugerez celor de la PSD (pt.că ei sunt cu taxările progresive, majorări de taxe,inventarea taxelor pe stâlpi și construcții speciale etc ) așa ca un partid ce se crede că este partid social (social my ass) să nu mai plătească nici minuscula alocație de 42 de lei pentru fiecare copil din România și să treacă chiar la impozitarea familiilor care au copii.
  Poate așa le vor ajunge și lor bugetul național pentru „marile proiecte” pe care și le-au propus în următoarea decadă pe care cred că o vor petrece la cârma țării.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  … In viu?
  … Abjecta doamna politician!

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Pai domnule Petreanu, cancerul nu tot asa vine ? De ce sa pompam bani in programe de oncologie? Si doamna fiind medic stie ca spaga vine de la muritori nu de la Cel de sus. Social democrata fiind, stie mai bine ca banii astia se pot pompa mai util in galeti caci astea nu sunt date de Dumnezeu si trebuie platite de noi toti.

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  dincolo de faptul că cucoana în cauză e o proastă și arată, pe de o parte, cât de social-democrat e pesedeul, iar pe de alta, încă odată, că politicianului român îi șade bine doar când tace și nu face nimic, nu înțeleg de ce fertilizarea în vitro ar trebui finanțată de la bugetul de stat…

  0
  0
  • Depinde cat de „social” vrem sa fie statul.
   Pe de o parte avem o problema clara: populatia ne scade. Teoretic, asta inseamna ca si fertilitatea scade. N-am gasit studii exacte, nu ma hazardez mai departe la concluzii…
   Oricum ar fi, orice masura care ajuta real la cresterea populatiei ar trebui (teoretic) sustinuta, ar trebui sa suportam FIV.
   De aici apar discutiile de genul „de ce sa subventionam asta, cand sunt atatea lucruri care nu merg in tara asta”. Cred ca daca s-ar elimina din furturile din sistem, s-ar gasi bani. Exemplu: Pentru echipamentele cumpărate, adaosul comercial s-a ridicat şi la 2637%.

   Ramane problema folosirii eficiente a banilor. (aprox.) 15.000 euro pentru un cetatean o fi mult, o fi putin?
   Un studiu din Suedia zice ca un adult sanatos platitor de taxe (conceput I-V) ar returna prin taxe statului toate transferurile directe (TOATE componentele statului social modern, inclusiv tratamentul FIV in cazul lui) pana la 41 de ani. Acuma… la venituri medii mult mai mici, poate ca situatia sta altfel in Romania.
   In final: ar trebui ca fix Romania sa ofere subventii 100% pentru FIV au ba?
   Germanii platesc 25% din costuri, de exemplu. Alte tari (Israel, NZ, UK, Suedia, o provincie din Canada) aparent ar subventiona 100% din costuri, dar cu conditii + liste de asteptare.

   Discutia e lunga.

   Din ce a zis onorata doamna doctor mai sus eu trag o singura concluzie: avem multi tampiti cinici in Parlamentul nostru.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   dacă mă întrebi pe mine, eu nu vreau ca statul să fie „social”. de ce, e o discuție lungă. cert e că nu văd cum va fi îmbunătățită natalitatea dacă vor fi plătite de la stat 1000 de fertilizări în vitro.
   în rest, 15000 de euro? mai puțin decât o mașină decentă…

   0
   0
  • 1. Trebuie sa mentionez ca suma de 15.000 de euro am scris-o pentru ca atata ar costa un pachet complet pentru o fertilizare complicata in Europa – din articolele citite de mine. Habar-n-aveam cat costa in Romania. Scuze!
   La o clinica (aleasa la intamplare de pe google) vad ca poate costa intre 10.000 si 20.000 lei.
   Aparent, statul platea (in 2011) prin programul mentionat de VP 4920 + 1320 lei (astia doar pentru copil nascut sanatos). S-ar fi cheltuit 5,6 milioane de lei pentru „peste 300 nou-nascuti”. Au fost aprobate (pentru 8/10 clinici din program) 1093 dosare, s-au efectuat 831 proceduri, numarul de fertilizari incununate de succes a fost pe la 250 (la FIV cresc sansele pentru a naste gemeni, de asta e mai mare numarul de nou-nascuti). IN mare, s-au cheltuit cam 17.000 lei pe cap de copil nascut. Daca fiecare plod ajunge un adult ok, cred ca va returna acesti bani prin taxe destul de repede. Presiunea fiscala nu e imensa. 5,6 milioane de lei se fura intr-un spital de categoria 1 in cativa ani „prosti”.

   2. Natalitatea este numarul de nou-nascuti vii la mia de locuitori. 9,7 in 2013. 300 si ceva de nou-nascuti nu inseamna foarte mult la 19 mln de locuitori. Dar daca iei in calcul ca in fiecare an ne imputinam cu 56.000, parca niste sute de copii in plus nu mai pare insignifiant.
   E adevarat, mai degraba incurajezi mamele fertile sa nasca, dar daca pentru asemenea proiecte nu exista interes politic, nu inseamna ca trebuie sa scuipam pe un proiect care a facut ceva bine.

   P.S. Ca raspuns la comentariile de mai jos: Arata-mi asigurarea privata de sanatate care plateste 100% (sau macar 50%) pentru servicii de FIV in Romania, te rog.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Motivul principal pentru care statul ar trebui sa finanteze FIV-ul e faptul ca familiile afectate decanteaza la greu bani in bugetul sanatatii. Si daca e sa ne luam dupa faptul ca in general infertilitatea afecteaza oamenii cu inteligenta peste medie (adica pe aia care la 15 ani stau si invata, nu se pun pe turnat copii), e posibil sa vedem cum cei afectati de infertilitate contribuie la sus numitul buget cu un procent mai mare decat altii.
   Ca sa nu existe discutii, am spus ca oamenii destepti sunt afectati de infertilitate, nu ca daca nu esti afectat inseamna ca nu esti destept.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   ai un studiu care demonstrează că familiile care au nevoie de fertilizare în vitro contribuie peste medie la asigurările publice de sănătate? și chiar dacă e așa, soluția nu ar fi mai degrabă desființarea contribuțiilor publice și instaurarea contribuțiilor private, care ar putea acoperi și această cerință?

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Sigur ca da, desi un simplu google te-ar fi ajutat sa-l descoperi singur: http://en.wikipedia.org/wiki/Fertility_and_intelligence

   In romania contributia la asigurarea de sanatate e de 5,5%. Cu exceptiile de rigoare, o inteligenta superioara iti asigura si un venit superior. Poti trage singur concluziile. 5,5% dintr-un salariu de 10.000 RON e mai mult decat 5,5% dintr-un salariu de 1000 RON.

   0
   0
  • Tocmai explicasem, anonimule, dar comentariile mai ajung uneori la moderare şi astfel apar neînţelegeri, din cauză că se pot citi în alt interval de timp.
   Aşa că repet: sunt atat de inteligenţi, oferă atât de mult statului român, au venituri superioare şi nu pot plăti o sumă care echivalează cu traiul FOARTE MODEST pe 1-2 ani?????

   Ia să te văd aici!

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Deci oamenii astia cu venituri superioare ar trebui sa-si plateasca si lor insisi aceste tratamente foarte costisitoare, si in plus sunt obligati sa contribuie si 5,5% din salariul lor pentru toti betivii care ajung in coma alcoolica la spital si pentru toate adolescentele care fac avorturi sponsorizate din acelasi buget al sanatatii. Pai asta da haiducie sociala, da-i drecu de chiaburi, sa plateasca ‘tu-le mama lor.

   Lasand gluma la o parte, un FIV costa in jur de 4000 de euro. Un salariu mediu (net) in romania e 1600 de lei – asta se presupune ca e salariul celor cu studii superioare. Problema matematica: cati ani trebuie sa stranga un cuplu infertil ca sa-si permita un singur FIV, in conditiile in care trebuie si sa manance si sa plateasca chirie. Alta problema matematica: statisticile spun ca e nevoie in medie de 3 tratamente ca sa obtii un rezultat (alte statistici spun de 6, dar sa zicem ca 3). Nu uita ca fertilitatea femeii scade o data cu varsta, deci nu ne permitem sa dam evaluari fanteziste de genul „daca vrei copii strangi din buci si 20 de ani si tot faci un FIV”.

   Exemplul meu cu 10.000 salariul a fost un exemplu pentru rotunjirea sumei reprezentate de procentul de 5,5%. Adevarul e ca multe cupluri infertile isi permit sa suporte independent costurile FIV-ului, dar si mai multe au nevoie de sprijin.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Sigur, solutiile sunt multe si complexe. Poate fi si asta, ce spui tu, o solutie, dar ce ne facem cu cei afectati in prezent de infertilitate, cei care deja au contribuit pana acum la greu la bugetul asigurarilor de sanatate? In plus, ce fel de companie privata de asigurari de sanatate ar acoperi o persoana cu istoric de infertilitate, la o rata lunara care sa nu fie echivalenta cu un sfert din pretul unul FIV?

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   raspunsuri mai multe si amestecate, pentru ca diversi oameni mi-au replicat, si mie imi place sa discut civilizat, dar acum nu am mult timp pentru raspunsuri pentru fiecare:
   1. sfat: nu mai apelați la wikipedia pentru a vă întări spusele, mai ales când vorbim de argumente științifice. în rest, asocierea inteligență-infertilitate e pur și simplu manifestarea unui darwinism social pe care nu sunt sigur că v-il doriți.
   2. problema asigurărilor private: evident că nu-ți dă nimeni ACUM dintr-o asigurare privată bani pentru fiv cu istoric de infertilitate. dar nu asta-i problema. ideea e că trebuie gândit un sistem în care să iasă statul din ecuație, și nu unul revoluționar, ci unul progresiv.
   3. sunt oameni care au contribuit și sunt îndreptățiți să primească? sigur. spuneți-le asta milioanelor care au contribuit și apoi în ușa spitalului au cumpărat totul, de la locul de parcare, până la operație. spuneți-le și celor care au contrivuit la sănătate și apoi au făcut împrumut în bancă pentru fiv.
   4. „toți bețivii ajunși în comă alcoolică”. chiar așa? ignorăm o viață prezentă pentru una prezumtivă, viitoare? din nou ajungem la darwinism social? dincolo de asta, bine ați venit în problemă: cu resurse limitate și prost gestionate, care este rațiunea pentru care o administrație de stat trimite banii să rezolve problema x și nu problema y? până ce cineva nu-mi vine cu algoritmul corect, rămân la ideea mea că resursele nu trebuie să ajungă la stat, și nu acesta trebuie să le distribuie.

   0
   0
  • Sa vedem.
   La 1. „Financial and legislative barriers to fertility treatments prevent many couples from achieving their desired family size, resulting in fewer children being born.
   Taking the perspective of the government, fewer children born in current generations
   represents a loss in future tax revenue that would arise from these children after they enter the workforce
   .
   The costs attributed to in vitro fertilization (IVF) treatment are insignificant in light of the lifetime net tax contributions of IVF-conceived children.
   Minimizing barriers to fertility treatments is likely to have long-term economic benefits
   that need to be considered when making IVF funding decisions.”. AJMC
   2. Asigurarile private nu sunt solutia – pentru simplul motiv ca nu prea platesc pentru IVF – asta in SUA, unde piata cica ar dicta valoarea primelor si ce ofera asigurarile medicale.
   „A 2006 survey conducted by health benefits firm Mercer Health and Benefits showed that large-group health plans often don’t cover infertility treatment. Out of plans offered by U.S. employers with 500-plus employees, 54 percent covered evaluation by an infertility specialist, 37 percent covered infertility drugs, 19 percent covered IVF and 10 percent covered other advanced procedures, according to the report”.
   Among the employers with 200 or more employees, 24 and 22% cover In-Vivo and In-Vitro Fertilisation. These cover treatment, but (in practice) often place lifetime caps on benefits payable, ranging from 1500$ to 50.000$ Sondajul e aici.
   Da, stiu, sondajul nu e chiar „data stiintifica”. Dar e putin probabil sa fie date inventate (deci gresite)…

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @berenger:
   Notiunea de ASIGURARE iti spune ceva?
   Noi, toi cei care formam impreuna statul, contribuim cu banii notri la un fond din care, doar o parte – cei loviti de risscul asigurat – vor beneficia. Pentru ce anume ne-am putea asigura? As spune ca rostul asigurarii e tocmai pentru acele situatii carora singuri nu le putem face fata (financiar).
   Ne asiguram pentru acele situatii in care nu mai suntem in stare sa lucram: fie din cauza varstei desi o parte din noi nu mai apucam sa „beneficiem” de asiguare fie din cauza unor boli sau accidente.
   Ne asiguram pentru somaj: acea situatie in care independent de vointa noastra (si a angajatorului) nu avem -temporar- bani ca sa putem trai.
   Ne asiguram pentru sanatate: acele cheltuieli cu serviciile medicale care sunt prohibitive pentru (aproape) fiecare dintre noi insa fundamentale pentru propria nostra existenta.
   A avea un copil e o chestiune fundamentala pentru tine? Poate ca raspunsul tau personal e negativ. Poate tu nu vrei sa ai copii. Repsect alegerile tale. La nivel social acest raspuns este cu siguranta unul pozitiv. A nu putea avea copii este pentru majoritatea dintre noi mai grav decat a avea cancer: E mai important a te „ingriji” de prima problema decat de celelalte. Cum pentru unii dintre noi acest lucru depaseste propriile puteri financiare noi toti acceptam ca acest lucru trebuie asgurat.
   …Aproape toti.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   notiunea de asigurare privata iti spune ceva?

   0
   0
 5. #18 Comentariu nou

  Pacat ca atatia oameni habarnisti, ca sa nu zic prosti, isi dau cu parerea in dreapta si’n stanga. Pana nu treci prin asta, nu ai dreptul nici la a-ti da cu parerea nici la a judeca!
  Eu spun doar atat: nu i-as dori doamnei ca fiul dansei sa isi aleaga o sotie care sa se confrunte cu infertilitatea si singura ei sansa de a avea un copil sa fie FIV. Infertilitatea este o boala , nimeni nu face FIV din placere sau dintr-un moft.

  0
  0
  • #19 Comentariu nou

   Dar nici nu trebuie sa aiba nora sa o problema, ca si barbatii sufera de infertilitate, intr-un procent destul de mare.

   0
   0
 6. #20 Comentariu nou

  Acum sincer … daca n-ai bani de fertilizare la ce dracu te manaca in cur sa faci copii? Lasa domne ca sunt destui abandonati … pune mana si adopta … snobu curului. Deci vrei sa faci copii pe banii mei ?

  0
  0
  • #21 Comentariu nou

   D-na dr. Rosca, dumneavoastra va defulati aici sub pseudonimul „Gabi”?
   Intelegem ca in public nu puteti spune tot ce ganditi dar aici e totul posibil.
   Mai ziceti ceva si de bolnavii de cancer sau de SIDA, ca e interesant cum ganditi…

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Eh, ce să-i faci … la fel e și cu sănătatea multora, tot pe banii tăi e decontată. Și cu învățământul cam tot așa e, ce vrei, să învețe carte pe banii noștri!?

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Din acelasi motiv din care tu mergi la medici pe banii mei, de exemplu.
   Si daca tot ai deschis tema adoptiilor, te invit sa ne explici despre cat de „facil” e sa faci asta in Romania.Hai, te rog!

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Soluția la problema furtului nu e mai mult furt. Dacă cineva merge la medic pe banii tăi, soluția e să îți păstrezi banii, nu să furi de la el ca să îți plătești fertilizarea.

   Și la fel cu adopțiile: dacă statul a pus bariere, trebuie să le elimine, nu să ne pună pe toți să plătim fertilizări.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   Eu merg la medic pe banii mei (asigurare privata) … desi din pacate aia 5.5 % din salariu tot mi-l ia statul (il fura ca doar nu il dau de bunavoie) … daca tot il fura sa il foloseasca nu pentru a produce mai multi oameni … suntem suficienti (doar ca nu vrem sa recunoastem).
   Nivelul de trai nu e legal de lene sau harnicie sau de inteligenta … e legat de numarul prea mare de oameni … resursele se impart la acest numar mare si uite asa apare nivelul de trai distribuit „absolut corect” functie de inteligenta si harnicie :))

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   @Gabi: sigur nu mergi la medicii care trebuie

   0
   0
 7. Folosesc aceasta ocazie, asa cum am spus si in direct azi dimineata la „Desteptarea” sa chem oamenii sambata la Marsul pentru Viata, pentru ca sa spunem DA vietii si sa incurajam adoptiile.

  0
  0
  • #28 Comentariu nou

   Doar ca nu este un mars pentru viata, ci un mars anti-alegere si contra drepturilor femeilor de a dispune de propriul corp. Toata lumea este pentru viata, inclusiv cei care sunt pro-choice. Definitia dumneavoastra despre ce constituie viata vs. potential este pur a dumneavoastra, si nimic nu va da dreptul sa o impuneti altora.
   As participa insa oricand la un mars pro educatie sexuala in scoli si in randul femeilor si barbatilor nescolarizati, saraci, de la periferia societatii.

   0
   0
 8. #29 Comentariu nou

  Declaratia e cinica si destul de rautaciosa, insa sa nu uitam ca avem o caruta de copii institutionalizati, copii care au nevoie de o familie… Oare nu este mai uman sa introducem in primul rand copiii aceia in familii inainte de a plati milioane de euro pe fertilizari ? Oare nu este mai unam sa dam unui copil sansa la viata decat sa crestem numarul unei popolatii deja prea mari? doar o parere…

  0
  0
 9. #31 Comentariu nou

  Acum, in conceptia doamnei deputat, daca i se prezinta un copil de 3 ani fertilizat in vitro (nedat de Dumnezeu), dar totusi botezat, i se va parea un paradox? Il va trata ca pe un bun sau ca pe un om? Dar daca o persoana matura, medic, fertilizata in vitro, ii va salva viata, il va trata ca pe un om sau ca pe un simplu air-bag?

  0
  0
 10. #32 Comentariu nou

  Si uite asa se dovedeste ca mama Lucretiei Rosca a primit un bun de la D-zeu, dar a uitat sa ceara si creier pentru el…

  0
  0
 11. Si cum a ajuns doamna Lucreţia la concluzia ca Dumnezeu e cel care a hotarat ca nu ai dreptul sa procreezi? Si daca Dumnezeu a hotarat ca nu ai dreptul la copil, cum de fertilizarea in vitro are totusi success ? N-ar fi normal sa nu dea rezultate ?

  Cam multe prejudecati din partea unui laic. Daca vorbea o faţă bisericeasca macar avea circumstante atenuante (deformatia profesionala).

  0
  0
 12. #34 Comentariu nou

  Au trecut 24 de ani de la căderea comunismului ca să ne batem în piept pe bloguri cât de socialiști suntem. Foarte tare.

  SOCIALÍSM s. n. Sistem economic și politic bazat pe dominația proprietății statului în economie și pe conducerea centralizată în toate domeniile de activitate, exercitată de partidul unic.

  0
  0
 13. #35 Comentariu nou

  „Dat de la D-zeu”? Care dintre d-zei ca sint citeva mii. Nu vi se pare ca e stupid sa spunem „copil crestin” sau „copil evreu” sau „copil musulman”? Ce e porcaria asta? E un copil si atit! Si e minunat ca e! Copil!

  0
  0
 14. Lăsaţi, domnu` Petreanu, nu vă mai indignaţi atâta.
  Copii s-ar face, problema este: cu ce-i creştem?
  Că se mai trezeşte câte unul şi urlă despre România asistenţială, ţara în care se acordă 42 de lei pentru un copil. Limitat în timp.

  0
  0
 15. http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/social/fertilizarea-in-vitro-se-va-face-gratis-la-timisoara-din-2010.html

  Sa ne desteptam un pic cu Google si ceva matematica.

  1. Citam: Programul naţional de susţinere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro va fi derulat de Ministerul Sănătăţii începând cu 2010, bugetul de stat suportând costurile (aproximativ 500.000 de euro pe an) necesare pentru 250 de tinere cupluri infertile, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani.
  Deci 250 de familii consuma 50.000 de alocatii. La 12 alocatii pe an rezulta ca suma reprezinta alocatiile a circa 4166 de copii.

  2. Citam: costul total al unei proceduri de fertilizare in vitro este de 1.500 până la 2.000 de euro.
  Nu poti sa cresti un copil cu cei 10 euro pe care ti-i ofera Romania asta asistentiala intr-o luna. Nici macar cu 100 – dar hai sa admitem ca traim de azi pe maine. Adica cei care dau pe afara de inteligenta si care o sa dea statului jde` mii de euroi (virtuali), dupa cum zice un cetatean anonim de mai sus, vor avea bani pentru crescut copilul dar nu vor avea echivalentul intretinerii sale pe 15-20 de luni. Nu zau, ma lasi?

  3. Iar citam: Potrivit statisticii, 10 la sută din cupluri nu pot avea copii fără ajutorul specialiştilor.
  Sa zicem ca mai suntem 20 milioane de romani. Cati suntem pana in 40 de ani? Jumatate, adica 10. Dar intre 18 si 40, numai buni pentru procreere? Jumatate, adica 5. Adica 2,5 milioane de cupluri. Dar 10 la suta nu pot, deci 250.000. Din care vom alege, prin mijloace foarte transparente si democratice, vreo 250.

  Al dracului socialismul acesta, coane Fanica. Sau e capitalism? Sa ne explice Cosminos, ca numai el stie.

  PS: mai sus e o comentatoare care spune ca infertilitatea e o boala. Adevarat, e o boala care te macina sufleteste, am vazut-o si eu la cineva apropiat. Dar e o boala care ITI DA DREPTUL SA ALEGI: te chinui sau nu, te cheltui sau nu. Cancerul si altele nu te intreaba daca vrei, deci e cu totul altceva.

  PS2: stiu ca voi fi taxat dur, dar nu ma pot abtine. La concursuri exista o varianta: suna un prieten. Ma declar disponibil.

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   Sofism ieftin: 10% trebuie sa apeleze la specialisti nu inseamna ca 10% e musai sa apelezi al FIV.

   P.S.
   Poti sa detaliezi limita dintre ce crezi tu ca trebuie asgurat si ce nu?
   Daca doare trebuie asgurat – daca nu, nu?
   Bolile psihice ar trebui asgurate? Depresia ar fi o chestiune de asigurat?
   Poate nu am inteles eu expresia ta: „te chinui sau nu, te cheltui sau nu” Cu ce e diferita situatia la FIV fata de cancer?
   P.S.2. Nu intereseaza pe nimeni disponibilitatea ta…

   0
   0
  • #40 Comentariu nou

   „Cu ce e diferita situatia la FIV fata de cancer?”

   De la cancer mori … de la FIV te duci si adopti si traiesti fericit pana la adanci batraneti. E chestiune de educatie. Noi nu suntem educati sa adoptam (de aia avem si o legislatie de rahat in domeniu).
   Stiu preoti care o labaresc cu doctrina crestina, dar incearca de ani de zile FIV … de adoptie nici nu se pune problema.

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Aveti dreptate. E chestiune de educatie.
   Dumneavoastra ati fost educat foarte bine, aveti o gandire sanatoasa si directa.
   Atat de sanatoasa incat cred ca nu as vrea sa fiu nici macar o tufa adoptata de dvs, darmite sa-mi fiti, cumva, genitor.

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   E irelevant ce vreti … cand e vorba de adoptie copiii aia ar vrea foarte tare sa traiasca intr-o casa normala …
   Dar oricum nu cred ca mai era nevoie sa dovediti gandirea gaunoasa tipic romaneasca … daca e abandonat e defect, e pus la cosul de gunoi .. .cum sa adopt eu asa ceva … mai bine fut o groaza de bani (ca doar nu sunt ai mei) sa fac eu plozi sange din sangele meu si alte labareli mioritice. Ipocrizie crunta .. .dar in fine … chestie de educatie ! Asta se schimba doar de la o generatie la alta … cu putin noroc

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   Ce treaba are educatia [nasoala asa cum lasi sa se inteleaga a romanilor] in toata afacerea asta? FIV-ul este subventionat de stat in mai multe tari europene. E dreptul femeii sa fie tratata, de o boala, cea a infertilitatii.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Un copil poate ajunge in casa omului pe cale naturala (daca se poate) prin FIV sau prin adoptie. La noi educatia si legislatia suprima varianta a 3-a.
   Iar eu mai sus raspundeam legat de diferenta intre infertilitate si cancer ….

   0
   0
 16. Iubirea lui Aksimet, deci tentativa a doua.

  http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/social/fertilizarea-in-vitro-se-va-face-gratis-la-timisoara-din-2010.html

  Sa ne desteptam un pic cu Google si ceva matematica.

  1. Citam: Programul naţional de susţinere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro va fi derulat de Ministerul Sănătăţii începând cu 2010, bugetul de stat suportând costurile (aproximativ 500.000 de euro pe an) necesare pentru 250 de tinere cupluri infertile, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani.
  Deci 250 de familii consuma 50.000 de alocatii. La 12 alocatii pe an rezulta ca suma reprezinta alocatiile a circa 4166 de copii.

  2. Citam: costul total al unei proceduri de fertilizare in vitro este de 1.500 până la 2.000 de euro.
  Nu poti sa cresti un copil cu cei 10 euro pe care ti-i ofera Romania asta asistentiala intr-o luna. Nici macar cu 100 – dar hai sa admitem ca traim de azi pe maine. Adica cei care dau pe afara de inteligenta si care o sa dea statului jde` mii de euroi (virtuali), dupa cum zice un cetatean anonim de mai sus, vor avea bani pentru crescut copilul dar nu vor avea echivalentul intretinerii sale pe 15-20 de luni. Nu zau, ma lasi?

  3. Iar citam: Potrivit statisticii, 10 la sută din cupluri nu pot avea copii fără ajutorul specialiştilor.
  Sa zicem ca mai suntem 20 milioane de romani. Cati suntem pana in 40 de ani? Jumatate, adica 10. Dar intre 18 si 40, numai buni pentru procreere? Jumatate, adica 5. Adica 2,5 milioane de cupluri. Dar 10 la suta nu pot, deci 250.000. Din care vom alege, prin mijloace foarte transparente si democratice, vreo 250.

  Al dracului socialismul acesta, coane Fanica. Sau e capitalism? Sa ne explice Cosminos, ca numai el stie.

  PS: mai sus e o comentatoare care spune ca infertilitatea e o boala. Adevarat, e o boala care te macina sufleteste, am vazut-o si eu la cineva apropiat. Dar e o boala care ITI DA DREPTUL SA ALEGI: te chinui sau nu, te cheltui sau nu. Cancerul si altele nu te intreaba daca vrei, deci e cu totul altceva.

  PS2: stiu ca voi fi taxat dur, dar nu ma pot abtine. La concursuri exista o varianta: suna un prieten. Ma declar disponibil.

  0
  0
 17. Era o vreme in care se afisa „your comment is awaiting moderation„.
  Sper ca asa e si al meu, desi nu vad nimic.
  Ar fi chiar interesant sa fi disparut direct in spam.
  Mi-as pune intrebarea daca numai Akismet e cel ce nu ma iubeste.

  0
  0
 18. #47 Comentariu nou

  Mda… io nu inteleg de ce e interzisa clonarea spre exemplu.

  Ma consider o persoana foarte eficieta si cred ca tara asta ar avea nevoie de mai multi ca mine!

  Despre FIV, parerea mea este ca ar trebui interzisa imperecherea. la 16 ani toti ar trebui sa doneze lichid seminal, ovule sau ambele (dupa caz si posibilitati) urmand ca cel tarziu la vasta de maxim 29 de ani toate femeile sa fie fertilizate prin utilizarea de combinatii aleatoare, care este obligatoriu sa nu aiba legatura cu cei (cea/cel) ce va creste copilul. In acest fel il si reinstauram pe D-zeu/Allah/Budha/Krisna/loteria romana etc in decizie.

  eu, personal, mi-am dorit o viata sa am copii facuti cu FIV. Din nefericire analizele au mers prost din acest puct de vedere si am fost obligat sa-mi fac proprii copii prin imperechere clasica, pentru ca nu am putut obtine ajutorul de la stat.

  Acum, cel mai mult imi doresc 2 clone (ale mele) una dupa nevasta-mea (e suficient), si ma mai gandeam la niste prieteni… cred ca aceasta este cea mai buna metoda sa „castigam copii” cum zicea unul care pe buna dreptate o combatea pe aceasta doamna care habar n-are ce vorbeste si cu cine se pune.

  Ganditi-va numai ce spectaculos este sa te cresti pe tine insuti! eeee! asta treaba!

  0
  0
  • Te aprob doar parţial şi te completez.
   Nu de alta, dar cunosc şi eu pe una pe care aş clona-o în minimum 10 exemplare, după care i-aş face fiecăreia câte unul pe cale naturală.
   Iar aia cu donaţia nu merge, pur şi simplu. Vezi tu, când vine vorba de business, bărbatul român îl simte de la distanţă şi cere bani pentru material – al dracului capitalism, dom`le. Altminteri, dacă oricum nu e rost de bani, ştii bine că bărbaţii nu ezită să mărească numărul de „marinari„.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   pai e corect pe bani!

   unde ai vazut tu adeziv de gresie, sau macar gresie gratis?

   asta organic cu atat mai mult trebuie sa fie pe bani.

   0
   0
 19. Buna ziua.

  Multumim pentru articol. Din pacate, suntem niste simpli voluntari si nu avem timp sa raspundem tuturor comentariilor.

  Dar coordonatoarea noastra a redactat o scrisoare publica pentru domna deputat, in care explica multe aspecte, o puteti citi aici: https://www.facebook.com/notes/nicoleta-cristea-brunel-fertility-adoption-advocate/scrisoare-deschisa-adresata-dnei-deputat-lucretia-rosca/841785205848694

  Numai bine tuturor!

  Echipa de voluntari SOS Infertilitatea
  http://www.vremcopii.ro

  0
  0
 20. Carevasăzică avem:

  1. O deputată care s-a exprimat total aiurea. Nimic nou sub soare.
  2. Fel de fel de pro şi contra. Unii, bineînţeles anonimi, cum le stă bine unor purtători de opinie, se contrazic de la un comentariu la altul.
  3. Aflu de pe site-uri OFICIALE (vedeţi că există un fel de colecţie de gen, dar ia mai întrebaţi-l şi voi pe Google!) că o astfel de operaţiune costă 1500-2000 de euro. Vin unii şi saltă preţul la 4000 de euro.

  4. Un blogger, gazda noastră, care se oripilează, cităm:
  „Cu alte cuvinte, un copil care nu este dat de Dumnezeu pe cale naturală are caracteristicile unui bun, care, pe cale de consecinţă, trebuie cumpărat.
  Ce nu e gratis, carevasăzică că e pe bani, embrionul uman inclusiv, nu?„
  Păi nu vedeţi, domnule Petreanu, că NU e gratis??? Costă vreo 4000 de euro, zic unii. Alta e întrebarea:

  S-A GĂSIT CINEVA, VREO ASOCIATIE, VREUN ONG, CEVA, SĂ FACĂ ACESTE LUCRURI PE GRATIS?

  Nu, nimeni. Rămân două soluţii: să plătească doritorii sau să şterpelim nişte bani din buget, că şi aşa sunt prea mulţi.

  Vă las pe voi să decideţi, eu mă declar suficient de scârbit de acest subiect şi mă duc să mă ocup de nişte însămânţări naturale. E ca la Olimpiade: nu trebuie neapărat să câştigi, important e să participi.

  PS: iar v-aţi gândit la prostii, nu-i aşa? Nu, de data asta însămînţăm nişte gazon în grădiniţa blocului.

  0
  0
 21. #55 Comentariu nou

  daca e anaerob, inseamna ca e cu muschi creierul lui Mary…. am mai vazut musculosi din astia, e plina lumea….numai ei cred ca sunt unici

  0
  0
  • Da` tu l-ai văzut pe Google azi? Cum udă el florile cu stropitoarea… uită-te, zău, e un mesaj foarte educativ pentru copii.

   0
   0
  • De acord cu articolul, nu zic nu.
   Am vorbit şi eu cu nişte oameni darnici. Mi-au replicat că, de îndată ce se termină cu asigurarea câte unui cămin corespunzător fiecărui câine sălbatic din Bucureşti, toţi banii care le rămân o să vi-i dea vouă. Se pare că şi unele primării vor să facă asta, dar nu îi lasă legea.

   Vă spun toate astea ca nu cumva să rămâneţi cu impresia că trăim într-o ţară normală, de-aia.

   A, de ce sunt eu împotrivă ca aceşti bani să vină de la buget? Poate că sunt subiectiv: vorbesc exact din perspectiva cealaltă, a unuia care a cheltuit cam mult pe avorturi. Da, ştiu, pedeapsa divină, de acord. O aştept, dar asta este strict problema mea. Sunt un glumeţ cu creier anaerob, după cum zic unii, dar la propunerea expusă într-un comentariu anterior m-am gândit foarte serios: poate mai recuperez ceva din păcatele trecutului.

   0
   0
  • #59 Comentariu nou

   Mărene, parca ziceai ceva de-o pauza de reflexie.
   Gata ? Asa repede ?!?..Ti s-o terminat materia sau ce ?
   Vezi, Mărene, de aia ramai tu un ne’mplinit : nu duci proiectele la capat.
   Vezi ca sabatismul se masoara de la un an in sus 🙂
   Ia incearca !

   0
   0
  • Auzi, n-ai şi tu un calendar acasă? Azi e joi. Scuză-mă dacă gândesc prea repede.

   0
   0
 22. #61 Comentariu nou

  BTW….

  de cand e ciudat sa platesti pentru ceva ce nu ai si iti doresti?

  eu propun sa infiintam asociatia pentru chestii gratis, ca sa nu fie discriminare!

  vrea unu o socoteala mai mare – > finanteaza asociatia (poate e handicapat cu socoteala mica, si n-are bani de dat pe reclamele din spamuri)
  vrea unu un Aston Martin – > finanteaza asociatia (poate e bolnav – nu se poate gandi la altceva, plus ca o mica sciatica poate impieta utilizarea unor autoturisme de clasa si calitate inferioara)
  FIV – > finanteaza asociatia (ati descris voi motivele)
  zbor bucuresti new-york – > finanteaza asociatia (poate am bataturi si nu pot sa merg atatea mii de km pe jos)
  casa cu etaj – > finanteaza asociatia (poate sunt gras si nu pot sa urc mai mult de un etaj, si clustrofob si nu pot sa iau liftul chiar daca ar reusi sa se urneasca)
  porc de craciun – > finanteaza asociatia (pai poate e colesterolul prea mic)

  nu vor fi finatate:
  biciclete
  cursuri/traininguri
  mancare organica
  rachete de tenis
  mingi de fotbal
  evenimente culturale, sau bilete pentru ele
  diverse pentru copii nascuti pe cale naturala

  in felul asta creem si o oaza de egalitate. pai de ce sa-i ajutam numai pe unii si pe altii nu!

  0
  0