10 răspunsuri pentru fumătorii care se simt discriminaţi de legea anti-fumat

Ilustraţie – Shutterstock.

1. Cum să nu laşi fumătorii să fumeze în cârciumi? Asta e discriminare!

Nu, discriminarea e faţă de de nefumători, pentru că libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt. Fumatul este un viciu dobândit, nu o necesitate fiziologică, aşa cum e simplul act al respiraţiei. Când fumează, un fumător îl obligă şi pe cel de lângă el, care nu vrea să fumeze, să inhaleze fum. Invers, un nefumător nu-i impune fumătorului de lângă el nimic: oricum respiră şi unul, şi celălalt, că respiraţia e o necesitate. Deci fumătorul este cel care încalcă libertatea nefumătorului, nu invers.

E o diferenţă între libertate şi libertăţi, da?

2. De ce nu se duc nefumătorii în alte cârciumi? Să nu intre în cârciumile pentru fumători!

Adică dacă soţul fumează şi soţia nu, nu pot merge împreună la restaurant? Dacă vrei să duci copilul la cofetărie, şi copilul nu fumează, îl laşi afară, legat de clanţă, cum faci cu câinele, sau cum? Adică nefumătorii trebuie să se ducă în cârciumi speciale, în rezervaţii, doar pentru că fumătorii nu pot să iasă 5 minute pe oră în faţa localului, la o ţigară? Nu e cam mult tupeu aici?

În plus, ideea de a interzice accesul unor cetăţeni în anumite restaurante, doar pentru că nu au un viciu aparte, este o aberaţie. Fumătorilor nu li se interzice să meargă la restaurant – li se interzice doar să fumeze înăuntru. Nici în autobuze nu e voie să se fumeze, nici în avioane, nici în cabinetele medicale, nici în multe birouri, deci nu e vreo mare noutate.

3. De ce nu se fac atunci spaţii separate pentru fumători şi nefumători?

Simplu spus, pentru că nu funcţionează, asta era prevederea de până acum, pe care nimeni n-a respectat-o (iar grupurile de prieteni nu se separă după criteriul fumatului, nefumătorii sfârşesc întotdeauna pe lângă fumători, pentru că aceştia nu vor să iasă afară la fumat, de-aia a şi fost nevoie de legea asta).

Apoi, ideea de a construi „cutii de sticlă” în interiorul unui restaurant, unde să nu poată fi servită mâncare şi băutură, dar unde să se ducă fumătorii doar ca să nu mai facă doi paşi până la ieşirea din clădire, este nu doar ridicolă, ci şi anti-economică. Patronul unei cârciumi îşi foloseşte spaţiul ca să pună mese şi scaune, nu locuri unde nu poate vinde nimic. Plus că aceste „cutii” nu vor putea fi amenajate peste tot, ce faci cu locurile unde nu vor exista?

4. Cârciumile sunt proprietăţi private, ce treabă are statul să reglementeze înăuntrul lor?

Fireşte că are treabă. Sunt proprietăţi private cu acces public, activităţi comerciale, trebuie respectate nişte reguli şi anumite legi. Cârciumarii nu pot vinde orice, mâncarea nu poate fi alterată, de pildă – ăsta e cel mai simplu exemplu dintr-o listă foarte lungă de obligaţii legale – şi nici nu-şi pot otrăvi clienţii cu aerul dinăuntru, poftim.

5. Și motoarele cu ardere internă poluează, de ce nu se interzic și  acestea? (temă adăugată ulterior)

De acord cu interzicerea funcționării motoarelor cu ardere internă în spații închise.

6. Dar dacă patronul vrea să declare că spaţiul lui este exclusiv pentru clienţi fumători, care-i problema?

Problema e că angajaţii ar trebui să fie şi ei, obligatoriu, fumători, ceea ce înseamnă condiţionarea locului de muncă de un viciu. Ce faci dacă se lasă de fumat, îl dai afară? Asta e discriminare pe piaţa muncii, nu poţi refuza angajarea cuiva pentru că nu fumează, eşti dat în judecată şi pierzi foarte repede.

7. Patronii vor da faliment cu legea asta, nu vor mai avea clienţi.

Pur şi simplu nu-i adevărat. În ţările în care s-a adoptat legislaţie de acest gen (majoritatea ţărilor UE) nu s-a constatat acest efect.

8. Să se interzică şi alcoolul, că şi alcoolul îmbolnăveşte!

Mai întâi că nu interzice nimeni fumatul în sine, ci doar fumatul în anumite locuri. Şi consumul de alcool e interzis în anumite condiţii şi în anumite locuri, deci comparaţia nu ţine.

Apoi, când cineva bea lângă tine, asta nu înseamnă că te forţează şi pe tine să bei, aşa cum se întâmplă când fumezi şi tu, pasiv, pentru că ai un fumător lângă tine.

În fine, poate că ar fi o idee să fie înăsprită şi legislaţia anti-alcool – vânzare numai între anumite ore şi nu în orice magazine, doar pentru adulţi etc, de ce nu?

9. Dacă eu vreau să-mi fac mie rău, ce-are statul cu mine?

N-are nimic cu tine. Nu te opreşte nimeni să fumezi, dacă vrei, doar să nu-i obligi şi pe alţii s-o facă.

Pe de altă parte, poate că fumătorii ar trebui să plătească asigurări de sănătate mai mari, dacă tot au un viciu care provoacă boli grave, al căror tratament, uneori doar paleativ, costă enorm. E o dezbatere, nu?

10. Mă doare-n başcheţi de toate argumentele logice, eu vreau să fumez oriunde, iac-aşa!

Păi singurul răspuns pentru o asemenea bătaie din picior este „nu se mai poate”.

Articol din categoria: ACTUALITATE

647 comentarii Adaugă comentariu

 1. Si raspunsul primului troll pro-fumat care va ignora toate aceste argumente vine in 3, 2, 1…

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   :))))) sa inceapa duelul argumentelor! Premiul cel mare – un pachet de Carpati fara filtru – Xmas edition

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Ce bine ai anticipat 🙂

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Una e sa alegi sa intri intr-un bar de fumatori si alta e sa se interzica total fumatul. Sunt lucratori in industrie care lucreazain conditii mult mai toxice decat un bar de fumatori ex.industria petroliera sau chimica chiar nucleara, acestor oameni li se dau mai mult timp liber si sunt platiti un spor de toxicitate. Deci omoram democratia prin democratie, limitam drepturi care pana acum existau, orice nefumator poate deveni fumator si invers. Problema este in interzicere totala, statul Roman stie ce e mai bine pentru mine? Statul subfinanteaza sanatatea si cultura sifoneaza banii si coruptia e in floare. Nu cred ca statul Roman e in stare sa aiba grija de cetateni atata timp cat ei pleaca din Romania sa isi castige existenta. Pai noi ne comparam cu Anglia, spania sau italia? Acolo si boschetarii sunt tratati fara discriminare si la nivel inalt, la noi nici salvarea nu te ia daca considera ei ca mirosi urat sau esti beat.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @Adria tu n-ai citit, nu? Nu este vorba despre interzicerea totala a fumatului asa cum zici.

   0
   0
  • Cel mai sa te râzi e sa-i vezi pe studenţi scoşi din căminele lor şi pe profe fumând peste drum de şcoala! PSD se joaca cu focul în an electoral. Nedezbatută serios, legea funcţionează ca un cadou electoral de la PSD catre PNL. Disputa vine de la stilul populist fesenist: apelul la delaţiune, desfacerea contractului de muncă, tratarea iliesciana a fumatorilor ca pe golanii din Piaţa Universităţii, drept o minoritate de anormali de reeducat cu forţa de catre majoritatea strivitoare. Protectia nefumatorilor si diminuarea consumului nicotinic se puteau face si fara umilire.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @Adria, ar fi frumos sa primesc si eu spor de conditii toxice pentru ca lucrez cu fumatori, sau ma rog, am lucrat. De ce spui ca sunt alte conditii mult mai toxice, cand pur si simplu toate sunt toxice. Faci o comparatie intre nivele de toxicitate, e o aberatie.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Tu nefumătorule. …ce cauți în bar?cafeaua este un viciu…alcoolul este un viciu….deci ce cauți pina la urma?….vrei sa bei un suc?…du-te la o cofetărie cu copilul și beți un suc sau un ceai….de ce toată lumea trebuie sa iasă din bar sa fumeze pentru ca tu sa te îmbeți ca un porc și sa faci ciroza dar nu TBC sau cancer de plămânii? În ritmul în care judecați. …și nu doar în România. …veți fii în curând niște oi conduse de un smecher cu banii…..poate în scurt timp un vegetarian va spune ca nu este buna carnea pentru voi și va fii interzisă. …sau sa va înmulțiți (ceea ce în cazul unora nu ar fi mare paguba)….oare dreptul la libertatea individuala unde este?liber arbitru?….ca fapt divers….înainte de a ma înjură. …eu sunt nefumător

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Sunt fumatoare de 13. Pana acum, nu am avut nici un prieten care sa se plângă de fumul meu de țigară! Mi se pare ilogic ca statul sa interzică fumatul in localuri atât timp cat scumpesc cu nesimțire țigările de la an la an . Vreau sa spun ca daca statul consideră atât de toxic fumul de tigara, de ce nu interzic pur si simplu vanzarea acestora. Cat timp parlamentarilor le e cald si bine , ii doare undeva de cei care vor da faliment! Spui ca nu o sa se întâmple asta? Pai eu sunt unul din exemplele vii : pana acum câteva zile, in fiecare zi, ieseam dimineata la o cafea împreună cu iubitul meu fiindcă era mai comod decat sa-mi fac singura cafeaua. Ei bine, odată cu implementarea acestei minunate legi, mi-am facut provizii de cafea si suc pentru ca acasă nu-mi limitează nimeni viciul. Ai dreptate si tu cu faptul ca nu ar durea pe nimeni sa iasă afara la tigara, dar vara. Încearcă tu sa iesi iarna, când eventual e ger, pentru 5 minute afara. Cine ar fi fericit sa înghețe când merge sa se relaxeze? E adevarat ca in alte țări este deja acesta lege in vigoare dar oare chiar suntem in masura sa ne comparăm cu germania ? Nu sunt sigur ca ai vizitat si alte țări, dar , in cele putine țări sudice pe care am avut norocul sa le vizitezi, erau locuri amenajate si pentru fumatori! Ultimul lucru pe care-l mai am de zis e ca te invit la o gura proaspătă de aer in marile orase din Romania. Daca simti cumva vreo urma de prospetime, eu una ma las de fumat . In caz contrar poate ar trebui întâi sa se impuna mersul pe bicicletă in favoarea mașinilor si abia atunci am sa fiu sigura ca sănătatea națională e primordială in acest stat!

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Excelent argumentat! Am fost fumator, daca mai eram, ziceam merci ca ceva ma ajuta sa ma opresc sau sa ma limitez in legatura cu acest viciu stupid.

   0
   0
  • Multe dintre argumente nu sunt deloc valide din punct de vedere – sunt doar concepte care suna ,,corect” ; cum ar fi lapunctul 3:cum poti sa fumezi afara iarna in ger si viscol? Sau punctele 2 si 6 care prezintă variante extreme: spatiu exclusiv pentru fumatori .
   Si da, fumatorii se pot simti discriminati, este perfect natural: Daca sotia mea si prietenii care sunt nefumatori ma pot tolera la masa cu ei, de ce trebuie eu, ca fumator, sa intrerup interactiunea cu ei, sa-mi iau doza la colt de strada si apoi sa ma intorc la masa? Plus ca fumatul pasiv este puternic minimalizat de o buna ventilare spatiului respectiv si in toate localurile in care am fost se respectau zonele de fumatori, nefumatori cu mentiunea ca daca cei din compania mea au vre-o problema cu fumul de tigara ma anunta inainte- nu e nevoie de o lege speciala pentru ,protectia sanatatii si a libertatii lor’ .

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Drek, cafeaua si alchool-ul nu dauneaza celor din jur – adica, nu ii fortezi si pe ei sa bea odata cu tine, precum ii fortezi sa fumeze (am inteles ca esti nefumator)
   Ceea ce spui tu nu are nici cea mai mica logica.

   Andreea: Hai nu zau. N-ai deranjat niciodata pe nimeni cu fumul tau de tigara? Poate oamenii au avut bun simt si s-au simtit nu stiu cum, si n-au vrut sa zica.
   Cand eram in liceu, nu o data, ci de enspe mii de ori, a trebuit sa imi amenint colegii cu directoarea, care era una a dracu rau, pentru a se oprii din fumat, in clasa sau pe hol pe unde treceam. S-a intamplat de nspe mii de ori sa fiu deranjat de fumul de tigara fumat de altii – inca de cand eram prunc. Parintii mei fiind fumatori, tatal meu fiind inconstient de faptul ca eu fumez pasiv in permanenta, fum fiind peste tot in casa. Tigara, din punctul meu de vedere, poate fi considerata drog ilegal, fiind interzisa oficial precum orice alt drog. Nu e un viciu, e un drog. Chiar ar fi mai bine sa nu mai aiba nimeni voie sa fumeze, deloc. Nu-mi pasa ca te omori singur. Din partea mea, du-te frate si impusca-te, nu-i problema mea. Dar sa poluezi mediul inconjurator cu prostia ta, atunci meriti pus in camasa de forta si sechestrat.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @Andreea, poate ca m-ai deranjat o data pe mine când stăteam la o masa de lângă tine. Sau poate ca ii deranjezi pe prietenii tai dar nu prea iti pasa cu adevărat ce cred eu. Pe bune, vad toți fumătorii cum se victimizează acum, dar atâția ani v-a durut în cur de nefumători. Indirect, dati impresia ca va pasa mai mult de un moft (poți sa fumezi la fel ca înainte, doar cu mai puțin confort) decât de sănătatea celor din jur (nu cred ca îndrăznește cineva sa nege efectul fumatului pasiv)

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   @Sincool – imi imaginez ce popular erai in liceu. Auzi, reclamatie la directoare ca fuma cate unul pe hol. Jesus …

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @Sincool atunci ar trebui interzise si dulciurile, unii sunt dependenti de ciocolata, tatal meu tremura daca nu mananca ciocolata o singura zi. Hai sa o interzicem, nu? Prin faptul asta, fumatorii sunt discriminati, pentru ca practic, dimineata, iarna, pe gerul ala, daca vrei sa iesi la tigara trebuie sa iti iei 20 de cojoace pe tine. Acum, probabil vei spune, „cine te pune sa fumezi?” Ei bine, raspunsul acestei intrebari NU te priveste, pe tine sau pe nimeni altcineva. Fiecare fumeaza ca asa vrea pula lui, cine esti tu sa ii spui unde sa fumeze si unde nu? La foarte multe pub-uri in care am fost, sau cafenele, fumatorii aveau locul lor special si nefumatorii la fel, si se respecta acest lucru. Legea asta este una total inutile, oricum majoritatea nu o vor respecta.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   pe mine ma deranjeaza poluarea fonica produsa de pitipoancele care vorbesc tare la telefon la masa vecina. propun sa se interzica telefoanele mobile in cafenele…sau macar pitipoancele…

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Ok..au dat legea asta cu spatii inchise…Dar nu mi-se pare corect ca la vara nefumatorii sa stea afara si sa-mi ocupe spatiul dedicat mie (fumator). Asa cum noi nu avem voie sa stam iarna inauntru pentru a fuma, asa sa stea si ei vara inauntru pentru ca clientii fumatori sa aiba loc afara.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Este vorba de incalcarea unor drepturi. Stim ca e toxic fumatul, stim ca sunt toxice pastilele pentru slabit dar asta nu inseamna ca le scoatem in afara legii.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @adriana ai mentalitate tipica de roman. Vrei doar unele drepturi din tarile evoluate.cand e ceva ce te afecteaza, pas.
   Cei care lucreaza intr-un mediu toxic asta aleg, oarecum. Ai citit degeaba? si macar mediu ala toxic produce ceva, nu doar barfele si impresiile de la tigare.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Pardon , Daca cafeneaua mea se adreseaza doar membrilor , se poate fuma (accesul facandu-se doar pe baza de card de membru , o nimica toata , 50lei/an ) eu zic , ca nu am nici cea mai mica problema , sunt multe ocolisuri la aceasta lege . Si astea nu le am inventat noi romanii , astea vin din tara cu cele mai tampite legi cu putinta , Mama Anglia :))))

   Cafea placuta , eu imi voi savura cafeaua in cafeneaua mea dupa degebal unde accesul se face in baza cardului de membru ( nu se emit carduri de membru in aceasi zi ) … cine vreau , este asteptat :)))))

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Cum poti sa folosesti ca si argument „bagam o lege nazista pentru ca nu am fost instare sa implementam o lege democrata”?
   Asta nu e un argument.
   Legea veche, era foarte buna, trebuia putin modificata, si pusa in practica!

   Caii de mijloc se puteau gasii:
   Vrei sa se poata fuma la tine in local? Bun, amenajeaza un loc la tine in local care sa nu depaseasca 50% din suprafata totala a localului. Sa fie bine izolat de zona de nefumatori, servirea sa se faca doar la bar(in zona de nefumatori), cu plata pe loc ca sa nu pui in primejdie angajatul din local.

   Angajatului din local, daca e fumator, permite-i sa fumeze intr-un locusor special amenajat, inauntru. Nu il scoate afara ca pe un caine!

   Nu vrem dreptul sa fumam in orice local. Nu vrem dreptu sa ii deranjam pe nefumatori.
   Dar vrem si noi o optiune, mai umana, mai democrata. Vrem posibilitatea de a merge intr-un local de fumatori, chiar daca ar fi mai scump. Vrem simpla posibilitate de a alege.

   Nu e greu sa ies la o tigara, afara. Dar e foarte incomod. Iarna, si pe ploaie ce faci? iesi afara si stai ca un caine sa fumezi o tigara? Sunt multe localuri, cel putin in Cluj, unde esti nevoit sa iesi 50-100 de metri de la intrarea in local pana unde ai voie sa fumezi. Apoi, sunt firme care au conceput locuri amenajate pentru fumat pe care nu mai au voie sa le foloseasca. Cladirea la care lucrez, are jos la parter 2 incapaeri acoperite construite special pentru loc de fumat, astfel incat cei 200 de fumatoi, sa nu deranjeze oamenii de pe trotuarul de jumate de metru. Acum cand se iasa la tigara, ai impresia ca e protest in fata firmei pentru ca acel loc, destinat pentru fumat nu mai poate fi folosit…

   Si daca nu ne lasati sa fumam inauntru, deloc, deloc. Bun, e ok, ma conformez, tine tot localul pentru nefumatori, dar lasa posibilitatea patronului sa faca o terasa, afara, acoperita si protejata de vant si de ploaie/soare/caldura si pentru fumatori.

   Doar pentru ca fumam, nu inseamna ca suntem animale. Nu inseamna ca suntem imuni la frig, ploaie, vant, sau canicula.

   Nu vrem sa deranjam pe nimeni, dar va rugam, lasati-ne sa ne deranjam intre noi daca vrem sa ne deranjam. Lasati-ne sa ne afumam „civilizat” nu in strada ca si cainii.

   Lasati-ne sa decidem noi, ce e bine pentru noi!

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   am lucrat intr-o unitate unde fumatul era interzis in sectie si aveam dreptul la fumat in spatiu liber trei tigari in 8 ore( 9, 12, 14.) dar totusi fumam trei tigari.Acum cei ce lucreaza nu au voie sa fumeze exact ca in ..decretul 400″ pe care l-au reactivat cu aceasta lege. acesti FANATICI cred ca se protejaza de fumat cu aceasta lege.Un procent foarte mic din cei ce se imbolnavesc datorita substantelor nocive se imbolnavessc din cauza fumatului .Cauzele principale ale imbolnavirilor nu sunt fumatul (pentru care fumatorii platesc in 30 ani de fumat 24090euro bani pe care fumatorul ii plateste in avans teoretic pentru cazul cand se va imbolnavi.)Adavaretele cauze sunt:POLUAREA AERULUI , APEI, SOLULUI, SUBSOLULUI, EFECTUL DE SERA, SUBSTANTELE RAIOACTIVE,ALIMENTELE MODIFICATE GENETIC SAU TRATATE CU FEL SI FEL DE „E”URI SAU OTRAVURI. Legea aceasta este facuta de oameni care nu cunosc nici drepturile cetatenilor din CONSTITUTIE si nu stiu nici ce inseamna DEMOCRATIE.. P.S Sunt nefumator de 6 ani.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   In ce hal sa ajuns in Romania, nu imi vine sa cred, voi fumatori si nefumatori ce rezolvati daca va certati? Schimbati politica? Sunt alte legi mult mai importante care trebuie respecatate,legea cu fumatul nu ii vad rostul pentru ce sa dat.
   Nu va uitati si voi ca nu se fac strazile, ca nu se astupa gropile unde trebuie, ce dracu rezolvati daca va certati aici?
   Va credeti destepti? Pai voi nu vedeti cum ne duce de nas parlamentul si presedintele?
   Pentru ei au votat pensii speciale, dc? Iar un om de rand are pensia de 5 lei. Ce poate sa faca omu asta cu 5 lei pe luna?
   Parerea mea e ca suntem calcati in picioare, au dat legea asta noua pentru ca numai are de unde scoata bani. Voi nefumatori daca nu va convine ca inhalati fum de la un fumator, nu stai langa el, dar am observat ca multi nefumatori isi petrec timpul liber langa prieteni fumatori,daca ii deranja asa tare stateau acasa.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @ruxandra tactu tremura din cauza glicemiei nu ca nu manca ciocolata era suficient sa ia si o lingurita de zahar, cat despre organul masculin…
   Sant nefumator iar sotia are ast bronsic, stii de cate ori am plecat din anumite localuri din cauza fumului de tigara? Daca tactu avea ast te arunca de la balcon daca fumai in casa.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   O lege care nu trebuia concepută. Și chiar dacă s-a conceput, nu trebuia aprobată. Această lege trebuie abrogată cât mai repede.

   0
   0
 2. Legat de punctul 9, foarte probabil sa se ajunga, la un moment dat, la o dezbatere. Ajungi sa soliciti sistemul sanitar mai mult, iti asumi. In Norvegia, cei care declara pe propria raspundere ca sunt consumatori de paine neagra, platesc mai putin la asigurare de sanatate. Ma rog, suntem un pic cam departe, noi inca avem toaleta in curte, cateodata nu departe de fantana.

  0
  0
  • #27 Comentariu nou

   Sunt pentru lege. Ca să fie clar! Problema e că mulțimea de sofisme din lista de mai sus aproape că solicită o lege anti-sofism. De pildă, punctul 9, care ignoră faptele. Țigările includ în prețul lor accize din care se finanțează direct programe naționale de sănătate de care beneficiază și ne-fumătorii. Deci, nu e o dezbatere! Punctul 7, de asemenea, e produs cu spatele la 60% din industria serviciilor de tip bar-cafenea. În orașele mari, în zonele centrale ale orașelor, vor fi puține falimente generate de această lege, dar vor fi. Barurile de periferiile însă, bodegile de cartier, și aproape tot ce înseamnă crâșmă de localitate mică vor rămâne, cel mult, cu activitate sezonieră. În cazul punctelor 2,3,4,5, spun doar atât: oamenii de paie sunt simpatici dar atunci când combați un de paie, nu ataci, de faapt, nimic.
   Legea e bună, conteză și ca aplicarea ei să se facă cu ceva bun simț. Avocații de ocazie ai legii ar trebui și ei să aibă bun simț!

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Si eu sunt pentru lege dar nu asa ( sunt fumator) am doua intrebari pentru tine… de ce n am voie sa fumez in masina firmei daca nu urca nimeni altcineva in ea ? In masina personala luata in leasing am voie sa fumez ??

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Unde ai auzit tu de treaba asta? Am cativa ani buni de stat in Norvegia si nu am auzit de asa ceva!

   0
   0
 3. #30 Comentariu nou

  Vlad,

  Încep subliniind că ideea de bază a acestei legi e bună: fumatul e un viciu care afectează sănătatea multor oameni, nu doar a fumătorilor; produce pagube (presupun eu) mai mari decât veniturile (în costuri medicale şi de scădere a productivităţii, la nivel de societate) şi în general e mai bine să nu fumezi.

  Dincolo de aceste lucruri, eu unul (fumător) am câteva obiecţii la articol:

  1. ” libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt” e un argument periculos, prietene. L-au folosit în cazul Jylandsposte, Charlie Hebdo ş.a.m.d. Merge între oameni raţionali şi capabili să negocieze graniţa între libertăţi, dar… câţi oameni raţionali şi capabili ai întâlnit în viaţa ta?

  2. „De ce nu se fac atunci spaţii separate pentru fumători şi nefumători? Simplu spus, pentru că nu funcţionează, asta era prevederea de până acum, pe care nimeni n-a respectat-o”

  Asta înseamnă că răspunsul la „nerespectarea reglementărilor” este „mai multă reglementare”? Slippery slope, ma frend…

  De fapt, dependenţa de fumat (orice dependenţă, de altfel) ţine doar în parte de chimie, altfel guma cu nicotină ar fi asigurat eradicarea obiceiului. Sunt implicate acolo multe alte mecanisme, unele psihologice, altele neuro-fiziologice. Abordarea asta taliban-ish anti-fumători (nu doar anti-fumat) e un soi de recurs la sancta simplicitas; e un soi de glumă proastă cu logica. Răspunsul – cel pe care îl are ştiinţa acum – este departe de „să se abţină, dă-l dreaq de om slab!” Dar deh, folosirea creierelor e o ocupaţie grea…

  3. Dacă statul asigură mediul optim pentru nefumători – ceea ce e, de altfel, foarte normal – prin simetrie ar trebui, cred eu, să asigure şi fumătorilor locuri în care să poată fuma în condiţii decente. Adică OK, nu fumez unde sunt şi nefumători – dar de ce trebuie să ies în stradă? Sau în gară? Sau undeva în aeroport? Nu se pot prevedea şi locuri speciale, numai pentru fumat?

  Discuţia asta e lungă şi complicată. Suprasimplificarea pe care o văd în abordarea publică actuală mai mult o complică decât o clarifică. Zic şi eu…

  0
  0
  • #31 Comentariu nou

   in cazul asta de ce sa nu se faca locuri speciale si pentru cei care sparg seminte prin parcuri, mananca cipsuri sau locuri speciale pentru cei care nu fac dus…locul special e afara.ma deranjeaza fumul, iesi te rog…

   0
   0
  • #32 Comentariu nou

   E simplu : pentru ca libertatea mea de a nu fuma nu deranjeaza pe nimeni, pe cand libertatea ta de a fuma deranjeza (fie prin afectarea sanatatii fie prin disconfortul creat ) persoanele din jur. Guma cu nicotina nu deranjeaza, d’ aia nici nu e pusa in discutie folosirea ei in spatii publice. De altfel una din definitiile libertatii in democratie este „sa faci tot ce vrei cu conditia sa nu deranjezi pe nimeni”. As mai folosi un exemplu : la o masa intr-un restaurant, mai multe persoane. Unul dintre acestia face partzuri cam la fiecare 10-15 secunde ( are omul o problema ) . Ce facem ? Il rugam sa iasa afara pana isi revine sau stam asa cu el la masa toata seara ? Cred ca se va simti el si va iesi.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   ” Libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt” este principiul de baza al convieturii in orice democratie, nu ”un argument periculos”. Exista un grup mic dar dur de fumatori inraiti care au devenit brusc libertarieni/anarhisti si sustin o libertate totala, fara limite, uitand ca exista in societate multe alte limite (de ce insistam sa mergem pe dreapta drumului, chiar si cand pe stanga este mult mai liber??) si ca practicarea in public a unui viciu periculos si pentru cel care il are si pentru cei din jur este pur si simplu un privilegiu (nemeritat).
   Exista, in alte pozitii, foarte multa inertie si foarte multa neintelegere a ceea ce inseamna libertatea si democratia. Au ajuns respectivii sa dea lectii de libertate tarilor de traditie, de la SUA la Germania, care sunt acum un fel de dictaturi sau dictaturi de-a binelea.
   Pierderea privilegiului provoaca atitudini jenante la persoane cu pretentii si cu ștaif, la fel cum demnitarul care nu mai are coloana oficiala si masina cu girofar zice ca este nedreptatit sa fie pus sa umble cu metroul.
   Ceea ce ignora talibanii fumatului oriunde si ai libertatii fara limite este ca legea tocmai aprobata este, in primul rand, pentru ei. Si uita ca, dependenti de nicotina (nu exista placere a fumatului ci doar starea de confort regasit care vine din anularea sevrajului) fumatorii sunt cel mai putin liberi oameni cu putinta, legati cu lanturi groase de calaul lor (ati auzit de sindromul Stockholm?).

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   libertatea unui om se opreste unde incepe a altuia nu este un concept nou sau periculos, sta la baza tuturor democratiilor liberale constitutionale. este elementar si una din conditiile care garanteaza un cadru normal in care pot functiona cu adevarat democratiile (le impiedica de a ajunge in situatia in care 2 lupi si un miel voteaza democratic ce vor avea la cina, care le-ar face impractice)…

   legea asta nu ar crea mai multa reglementare, in loc sa existe tone de exceptii si detalii tehnice care trebuiesc indeplinite, de cand va intra in vigoare legea, toate spatiile inchise publice devin spatiu interzis fumatorilor, se simplifica exceptiile pe care incercau sa le tot foloseasca fumatorii pentru a impiedica aplicarea legii pana acum. si este o masura draconica luata tocmai pentru lipsa de respect de care au dat dovada… you can’t have nice things because of assholes, not because of the people trying to stop them!

   este o masura logica si nu face decat sa preia un model deja demonstrat practic a avea efectul scontat in occident. simplu, scurt si la obiect. se bazeaza pe fapte, nu pe ce idei ciudate…

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Discuția asta e lungă și complicată doar pentru tine, fumător fiind. Pentru mine, ca nefumător e foarte simplă: minoritatea ar trebui să se supună majorității, iar libertatea unuia care are un viciu nu ar trebui să îngrădască dreptul altuia, care nu are acel viciu, la sănătate.
   Și eu am prieteni care fumează, dar, dacă ei nu îmi respectă dorința de a nu inhala fumul lor, între ei și sănătatea mea aleg a doua variantă. E o chestie de respect până la urmă, iar voi fumătorii cereți să vi se respecte anumite libertăți nefiind de acord să respectați drepturile noastre.

   0
   0
  • Discutia nu este nici lunga, nici complicata. Pur si simplu nu exista alternativa la legea anti-fumat, daca vrei sa protejezi nefumatorii in spatiile publice. Contraargumentele aduse sunt puerile si nepracticabile, toate incercarile de a tine cont de ambele tabere intr-un spatiu public inchis, au esuat. Nu numai la noi, ci si in strainatate.

   In schimb legea anti-fumat functioneaza foarte bine in strainatate. E probata si aduce beneficii tutoror taberelor implicate.

   La inceput au fost discutii si in occident, ba chiar au iesit in strada fumatorii si patronii de cluburi, baruri si restaurante sa protesteze impotriva legii anti-fumat. Fumatorii se plangeau ca nu mai aveau unde sa mearga si patronii pentru ca se temeau ca-si vor pierde clientela.
   Daca te duci acum prin occident si intrebi fumatorii si patronii de localuri, iti vor spune ca este mult mai bine cu legea anti-fumat decat cum era inainte. Aerul mai curat in localuri bucura pe toata lumea iar spatiile amenajate pentru fumatori de afara aduc un plus de fun si divertisment in randul celor care fumeaza si nu numai. Pot sa confirm ca si eu in calitate de nefumator ies din cand in cand cu fumatorii la o tigara (iarna sub o umbrela de incalzitor pe gaz). Este foarte distractiv afara si poti intra in vorba mult mai usor cu oricine, daca iti doresti acest lucru.

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   Punctul 2 e prost argumentat (sunt nefumator, btw!).
   Daca sotul fumeaza si sotia nu, pot merge impreuna la restaurant… de nefumatori!
   Daca vrei sa te duci cu copilul la cofetarie, te duci la una de nefumatori. samd.

   De fapt, e argumentat bine la punctul 6: o mare problema e ca-i conditionezii pe cei care vor sa lucreze in baruri si restaurante, trebuie practic sa fie fumatori.

   Personal, cred ca e ok sa fie localuri exclusiv de fumatori, dar problema e cu „economic incentives”… asa cum e acum, e prea simplu sa te declari „exclusiv de fumatori” si sa te astepti ca vor veni si nefumatorii, ca deh, ce sa faca? Ar trebui conditii – de exemplu:
   1. Clientii dintr-un local exclusiv de fumatori e obligatoriu sa aiba minim 18 ani
   2. E obligatoriu sa cumpere cel putin un pachet de tigari/ „taxa de intrare” (e exclusiv de fumatori pana la urma, deci sa-si asume asta).
   3. Protectie pentru angajati: daca un angajat se lasa de fumat, esti obligat fie sa-i gasesti o pozitie similara in alt restaurant de-al tau, fie sa-i platesti 24 salarii compensatorii (ca sa poata sa-si dea demisia linistit, stiind ca are destul dimp sa gaseasca alt loc de munca).

   In conditiile astea, cred ca nu ar mai fi o problema, restaurantele/barurile „generale” ar prefera sa aleaga sa fie de nefumatori, si ar fi intr-adevar o mana de localuri care ar fi „pe bune” exclusiv pentru fumatori.

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   Foarte bine punctat. Definitia discriminarii domnule Petreanu spune asa si am sa citez de pe wiki „Discriminarea este acțiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi în mod nejustificat, pe baza unor considerente neîntemeiate.

   În majoritatea țărilor democratice există legi împotriva discriminării, iar egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție.”

   Este clar o discriminare, orice ai spune tu, o anumita parte de cetateni sunt discirminati. Este dreptul lor sa fumeze, este alegerea lor si nu trebuie defavorizati. Nu se incalca nici un drept sau libertate a celor nefumatori, pentru ca ei aleg sa ramana in preajma lor, nu i leaga nimeni de scaun sa stea in fum de tigara. Ei aleg constient sa stea impreuna cu cei fumatori. Este iarasi discriminare pentru ca ii obligi sa iasa in fata localului, afara, si cum noi avem si temperaturi scazute nu e chiar placut. Sunt o serie de actiuni care le reglementezi tu ca stat, si o faci doar pt o anumita parte de cetateni. Nu zic ca e bine, nu zic ca nu e bine. Sunt avantaje si dezavantaje. Este o discutie de finete. Dar in speta, este discriminare. Indiferent ce ai spune tu.

   0
   0
  • #39 Comentariu nou

   24 salarii compensatorii? Da ala isi cauta 2 ani de zile de munca :)) . Si o viitoare mamica primeste mai putin in prezent.

   0
   0
  • #40 Comentariu nou

   Ai dat exemplu gara, aeroport etc… Nu ai vrea un loc special pentru fumat langa pompa intrun peco?

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Oare fumatorii cum calatoresc … ? sau toti aia care zboara cu avionul sunt nefumatori? ce mai discriminare dom’le … sa trebuiasca sa innoti pana in America pentru ca nu poti sta 8 ore fara sa fumezi.

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   Andrei scumpule, ce parte din SPAȚIU PUBLIC nu înțelegi? Spațiu public presupune accesul tuturor persoanelor. Nu e nimeni discriminat. Dacă ție îți place fumul, ieși, fumezi lejer, te întorci. Eu ca nefumător n-am fost niciodată revoltat împotriva localurilor în care se fumează, nu intru și punct. Tu ca fumător(dacă se aprobă legea) când vine vorba de localuri în care nu se fumează, și dacă nu-ți convine să ieși când fumezi, nu intri. E atât de ușor.

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   Andrei, ai selectat din definitie doar bucata care ti-a convenit, si ai omis niste detalii esentiale: “Discriminarea este acțiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi IN MOD NEJUSTIFICAT, pe baza unor considerente NEINTEMEIATE.”

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Dragu el Andrei, pe langa ca e discriminat, mai e si frigut afara.
   Astea-s neplacerile vietii de fumator. Mda.

   0
   0
  • #45 Comentariu nou

   E anormal sa nu fie locuri decente pt fumatori! Iar aia cu fumatul pasiv e cea mai mare abureala! Sunt lucruri cu muuuult mai grave pt sanatate decat banalul fumat! Si mai e ceva: nu tb luat de bun tot ce este in occident! Dar asta e! La cat de ingust este gandit articolul de mai sus, cu sigurantza ca cei care vor fuma o sa tb sa stea la frig afara sau la 40 de grade pt ca , ce sa vezi, nu se poate sa aibe si ei un spatiu inchis unde sa fie serviti ca oamenii….sau , da, cred ca , de fapt, asta e: fumatorii nu mai fac brusc parte din categoria asta! Ei lasa! O sa fie din ce in ce mai cool sa fumezi! Iar cei care nu fumeaza o sa moara cu 2 secunde mai tarziu decat cei care fumeaza! 😉 (sic!) (si o sa moara, practic, sanatosi, nu? 😉 )

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   Fumeaza la tine acasa boss-ule. Reinventeaza tu apa calda si du-te si deschide-ti ce vrei tu cu sigla mare „La fumatori” si lasa ne dracu-n pace.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Sa intreb ceva total absurd…

   Cati dintre cei ca comenteaza la post-ul lui Andrei o fac pentru ca au si citit sau doar e impulsul de a raspunde fara context?
   P.S. Pentru persoana care a folosit „bosule” nu vreti sa fie o lege care il timite la 5-8 (nu ca avem un sistem de educatie, cazul de fata)… e orecum legata de discutia curenta (nu te parcheaza un fumator care iese in oras pe banii castigati de la un full time job)

   0
   0
  • #48 Comentariu nou

   Voi ăștia sănătoșii și prea fericiții, să zicem că rahatul ăsta de lege se aprobă și fumătorii nu vor putea fuma în spații publice atunci gândiți-vă ce ființe înguste și limitate sunteți. 1. Merg în club, sunt fumator, și nu am voie să fumez înăuntru. Ce fac? Ies la fiecare 30 de minute să fumez o țigară ca apoi să mă întorc înăuntru? Așa nici dracu nu mai merge în club/cafenele/cârciumi/pub-uri. Dacă vrei să ieși cu copilul la o prăjitură du-l dracu la o cofetărie, nu într-un pub. Dacă vrei să iei cina/prânzul/micul dejun în oraș mergi într-un restaurant, nu într-o bodegă/cafenea/pub. Pub-ul/cafeneaua/bodega/cârciuma a fost creată special pt consumatorii de tutun,cofeină,alcool. Copiii nu au ce căuta acolo(asta se subînțelege), mâncarea nu are ce căuta acolo. Da, sunt de acord ca în restaurante, cofetării să nu se fumeze pt că și eu ca fumător prefer să mănânc în aer curat decât în fum,DAR, totuși când ies să beau o bere/cafea(sau orice doresc eu să consum) prefer să pot fuma la masă în timp ce consum băutura. Nu de alta dar odată la 10 minute să ies să fumez ca apoi să mă întorc nu îmi sună bine. Gândiți logic, pub-ul, cafeneaua,clubul și bodegeli sunt locuri unde fiecare se lasă pradă viciilor(nicotină, cofeină, alcool) și au fost create cu acest scop. În cofetării și restaurante aș dori și eu, ca fumător, să nu se fumeze.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   mdeah…alte dati macar aveai si niste argumente, le mai suceai, le mai invarteai..iesea un punct de vedere..
   aici esti total pe afara, vii doar cu exclamatii (inglish, musai) si citate aiurea.
   pentru ca nu pricepi un lucru simplu : legea, in esenta, nu e antifumatori ci e pro-nefumatori. tot ceea ce fumatorii simt ca anti e pentru ca sunt apriori in pozitia agresorului (strict vorbind de raportul de impartire a spatiului vital cu semenii lor, ce fac ei in wc-ul de acasa nefiind subiectul acestei legi) care trebuie oprit. nu sa-si dea singur cu pumnii in coaie ci sa pompeze fum in plamanii cui nu are nevoie.

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   Nu este in niciun caz vorba de discriminare. Legea este aceeasi pentru toti. Li se interzice fumatul tuturor cetatenilor, nu doar al fumatorilor. Ca doar unii sunt afectati e perfect firesc. Codul rutier se refera doar la soferi iar codul penal ii afecteaza doar pe infractori. Atat timp cat orice nefumator poate deveni fumator, si chiar mai mult, orice fumator poate alege cand si unde sa isi aprinda tigara, e vorba de o alegere. Iar scopul legilor e acela de a cenzura acele alegeri care pot incalca libertatile altora. Nu e ca in cazul discriminarii in functie de rasa, sex sau religie. Acelea nu fac obiectul unor alegeri, chiar daca unii ar putea comenta in cazul religiei. Cei care isi pot schimba religia, nu o au de la bun inceput. Deci cat timp te poti abtine sa fumezi in spatii inchise, e acelasi lucru ca si cand te abtii sa injunghii lumea pe strada sau sa violezi femei.

   0
   0
  • #51 Comentariu nou

   Foarte bun articolul. Argumentele sunt logice, deci doar cei rau-intentionati cauta sa il discrediteze.
   Anoni-mus, spui ca statul trebuie sa acorde conditii pt nefumatori, dar si pt fumatori? Gresit. Fumatul e un viciu. Daca esti dependent de pornografie, ne trezim ca ceri sa iti asigure statul cabine cu filme si lubrifiant. E viciu, deci te descurci singur, lasandu-i pe ceilalti sa nu fie afectati de viciul tau.
   Qq, pt ca sunt si alte lucruri „muuuult mai grave” pt nefumatori decat fumatul pasiv inseamna ca daca iti fur telefonul nu vei depune plangere la politie (deci nu vei solicita ca statul sa te apere) pt aceasta, deoarece puteam sa iti fac ceva muuult mai grav, de ex sa te omor? Exemplu pur ipotetic, si nu vreau sa il iei ca atac la persoana. dar pt ca exista si lucruri mai grave nu inseamna ca trebuie tolerate cele mici.

   0
   0
  • #52 Comentariu nou

   Vreau o lege ca toti soferii de autovehicole pe benzina sau motorina, sa circule doar in curtea lor…. ca eu, biciclistul sa nu respir aerul poluat de ei!

   0
   0
  • #53 Comentariu nou

   Daca te dreanjeaza fumul din localuri poti sa te duci la nefumatori , si da exista astfel de locuri sau mai bine zis existau , ma deranjant mi se pare un grup de 10 persoane care fumeaza la intrarea in restaurant , sau un grup de 20 de oameni care fumeaza pe strada in fata cladiri in care lucreaza decat daca s.ar reinstitui locurile speciale de fumat . Cum s.au facut locuri speciale pentru nefumatori asa sa se faca si pentru fumatori , si app seminte poti sa mananci unde doresti tu atata timp cat nu arunci cojile pe jos deci…. (ceea ce e un lucru de bun simt zic eu ) e ok nu te amendeaza nimeni . A da si daca tu crezi ca ai mai multe drepturi ca mine doar ca tu nu fumezi te inseli daca nu.ti place fumul de tigara te rog sa iesi afara ca acolo e locul cel mai sanatos pentru tine .

   0
   0
  • #54 Comentariu nou

   Si app in vara voi o sa stai in terase si noi (fumatori ) afara ?plus de asta atunci n.o sa mai fi deranjat de fumul meu ?ca sunt afara acolo unde mi.e locul .

   0
   0
  • #55 Comentariu nou

   stii, ca si fumatoare, as fii perfect, dar PERFECT de acord cu aceasta lege, daca si spitalele, scolile, institutiile publice ar arata ca cele din tarile care au adoptat deja aceasta lege. parol! nu m-as revolta sa ies in strada pt viciul meu, dar tati da-ne o tara ca dincolo, si atunci da-ne si legi ca dincolo.

   0
   0
  • #56 Comentariu nou

   si libertatea unora de-a scapa cate-o bashina deranjeaza pe ceilalti, asta cum o reglementam? Eu as fi de acord sa se interzica ceapa in restaurante ca doar pute si ne deranjeaza. Sau se mai poate reglementa putoarea personala, caracterele slabe etc. astia, pentru ca deranjeaza, sa stea afara, vere.

   0
   0
  • #57 Comentariu nou

   @Dee: lasa tigara si mai uita-te in cartea de gramatica. o gasesti la biblioteca, dar *spoiler alert* din pacate nu se fumeaza acolo 🙁

   0
   0
 4. #58 Comentariu nou

  La punctul 9 as mai adauga ca daca vrei sa iti faci singur rau in ciuda statului ar trebui sa platesti o asigurare medicala mai speciala, ca eu nu platesc pentru sanatatea fumatorilor.

  0
  0
  • la 80% cat ia statul din pretul unui pachet de tigari, facem pariu ca eu contribui mai mult la buget decat tine?

   0
   0
  • #60 Comentariu nou

   Este o propunere foarte interesanta care ar merge la pachet cu:

   -suprataxarea celor care mananca prost (cartofi prajiti, paste, margarina, etc) pentru ca eu platesc pentru bolile lor cardiovasculare si metabolice. Aici vom avea clasicele rapoarte pe 25-26 decembrie despre cum au ajuns romanii la camera de garda pentru ca au bagat sub rat mancare pentru o saptamana.
   -suprataxarea celor sedentari, care nu pot face dovada unei activitati fizice de 20 de minute de 3 ori pe saptamana
   -suprataxarea alcoolicilor, cu Minculescu in frunte, ale caror tratamente costisitoare le suport
   -etc, dar sper ca ai inteles ideea.

   0
   0
  • Felcitări, Ruxa, pentru contribuțiile tale semnificative la bugetul statului! Ești nu numai fumătoare, dar și masochistă :))

   0
   0
  • #62 Comentariu nou

   3 miliarde de euro aduna statul la buget de la fumatori anual. Aici se aduna accizele, taxa pe viciu si TVA-ul aferent vanzarii de tigarete. 3 MILIARDE DE EURO! Sigur, sigur tu din banii tai o sa ne platesti tratamentele daca ne imbolnavim. 🙂

   0
   0
  • #63 Comentariu nou

   Ruxa, draga mea, stii ca marile companii de tigari de unde tu probabil iti cumperi tigarile nu sunt in romania, asa-i? ajuti doar la profitul unei companii, s-atat. eventual impozitul platit pe tigari il dai la stat, altceva nu prea

   0
   0
  • #64 Comentariu nou

   Cred ca e necesara mai intai informarea si apoi comentariile colaterale legate de plata suplimentara. Exista deja „taxa pe viciu” inclusa in acciza platita, atat la tigari cat si la alcool. „Viciatul” plateste deja niste bani suplimentari, bani din care, o mare parte merg la Ministerul Sanatatii. Din aceasta taxa a fost finantata reinnoirea parcului ambulantelor din sistemul de urgenta si multe alte investitii, sistem de care beneficiaza TOT POPORUL. Sunt informatii publice, pot fi verificate.
   Este „o idee” periculoasa pentru ca va crea precedente. Se deviaza de la „efectul” nociv asupra celorlalti (afectarea nefumatorului) la efectul nociv asupra propriului organism. Sunt multe exemple in cazul acesta ce pot fi date, efecte nocive ale propriului comportament alimentar si care in timp afecteaza sanatatea prin „vointa proprie”, care sunt suportate de asigurarile actuale indiferent de cauzalitate. Sau cum ar fi, de exemplu, ideea stupida ( subliniez stupiditatea ideii) de a plati asigurare medicala suplimentara in functie de numarul de copii, ca tot cheltuie statul mai mult in cazul lor. Sa nu ne aruncam in tot soiul de idei fara sa fim informati. In rest, toate cele bune!

   0
   0
  • #65 Comentariu nou

   pentru Koszika : Stii ca tigarile nu sunt ca legumele, nu? Adica mare parte din pretul tigarilor sunt taxe adaugate de stat. Compania care le produce le vinde cu un pret mult mai mic decat le cumparam noi. De ce crezi ca apar tigari de contrabanda la preturi mult mai mici? Hint: nu sunt furate :)) . Deci da, cei care fumeaza platesc statului pentru asta…

   0
   0
  • #66 Comentariu nou

   Koszika, ai idee cat este pretul mediu al unui pachet de tigari in Romania? Iti spun eu, in jur de 15 lei. E mult? Destul de mult daca ne raportam la salariul mediu din Romania. Si sti de ce costa atat? Pentru ca exista o taxa pe viciu. Asa cum a spus si Ruxa, cam 80% din pretul unui pachet se duce la bugetul de stat, iar diferenta de 20% la marile companii producatoare de tigarete de care tu aminteai. Asa ca, e o aberatie sa spui ca un fumator ar trebui sa plateasca mai mult asigurarea medicala! 😉

   0
   0
  • #67 Comentariu nou

   Koszika, dar tu ai auzit de accize ? La 50 de pachete de tigari, cam cat fumez eu intr-o luna, stiu, aberant de mult, statul castiga 315 lei. Tu, chiar daca ai avea un salariu de 1000 de euro, ai plati CAS mai putin decat platesc eu accize. Plus ca si eu sunt platitor de CAS. Oricum s-ar pune problema, acest argument este penibil, iar punctul 9 nu-si are sensul nici macar ca fapt divers. In rest, da, sunt de acord cu legea anti fumat si argumentele exprimate in acest articol, fumator fiind. Cine stie, poate scap si eu de acest viciu. Si vorba lui Octavian, se pare ca-s si masochist :)))

   0
   0
  • #68 Comentariu nou

   Din cate stiu eu, tigarile au acciza.
   Si combustibilul are acciza.
   Si alcoolul are acciza.
   Si cafeaua are acciza.

   Asa, si ? avem voie sa ne plimbam cu masina prin mall ? sa bem alcool in autobuz ?

   0
   0
  • #69 Comentariu nou

   Ca fumator asi fi de acord sa trebuiasca sa-mi platesc separat o asigurare medicala de care sa beneficiez doar eu si atunci sa se scoata toate taxele si accizele din pretul tigarilor, sa ajunga pachetul la pretul normal de 3-4 lei, ca in momentul de fata 10 lei la fiecare pachet de tigari cumparat merge la stat si sanatate, bani care se folosesc in tratarea altor boli care nu au nici o legatura cu fumatul si fumatorii. Da…dar daca s-ar face asta ar diparea cateva miliarde din bugetul de stat si sanatate si iara ar fi lumea nemultumita ca na de unde sa scoata banii aia?!… unde sa bage accizele?! in friptura de porc de la restaurant, in substantele frumos mirositoare din spatiile publice inchise sau poate in chiriile pentru spatiile din fata birturilor unde ies fumatorii!?
   Oameni dragi si cu mintea ingusta, repet ce s-a scris mai sus: restaurantele, cofetariile sunt localuri in care nu ar trebui sa se fumeze dar birturile, cafenelele, barurile de noapte sunt localuri speciale pentru vicii si prin urmare ar trebui sa existe astfel de localuri atat cu fumatul interzis dar si cu fumatul permis.
   Zicea cineva mai sus ca nu se pot infiinta birturi speciale pentru fumatori ca vai doamne iti trebuie angajati fumatori si daca astia intre timp se gandestc sa renunte la fumat ce faci atunci?! Simplu: exista clauze in contractul de munca prin care se poate specifica clar acest lucru plus ca poti sa-i oferi cu 5-10% mai mult aceluia care lucreaza intr-un astfel de birt in care se fumeaza.
   Ca si concluzie ganditi putin inainte sa deschideti gura si sa vorbiti doar aberatii si nu mai lingeti in cur occidentul ca acesta e departe de a fi perfect si nu se compara cu tara noastra unde ~40% sunt fumatori.

   0
   0
  • #70 Comentariu nou

   Da,dar sa plateasca o asigurare speciala si consumatorii de alcool,ca doar sunt multe boli cauzate de alcool nu?sa plateasca si cei care consuma mezeluri,sucuri,cafea,ca au multe e-uri si sa dovedit ca se produc multe boli din cauza mancarurilor nesanatoase,si cei care muncesc intr-un mediu nesanatos,ca doar ei au ales sa munceasca acolo,nu ia obligat nimeni nu?adica voi nefumatorii vreti sa aveti acces in toate incintele posibile,noi nu.prietene,daca vrei sa nu inhalezi fum te duci intr-un local de nefumatori,cum si eu daca nu vreau sa ascult manele nu intru intr-un loc unde se difuzeaza asa ceva,nu e clar si logic?intru intr-un bar sa beau si sa fumez,tu ce ai cauta acolo?dute frate la un restaurant,la o cofetarie unde nu dai de mine

   0
   0
  • #71 Comentariu nou

   :))) Dani, nu alegi TU pentru sănătatea cui plătești! Alege statul pentru tine! :)) dacă ar fi asa, atunci nici eu nu vreau sa plătesc pentru cei care ALEG sa conducă precum nebunii, fac accident si apoi sunt adunați de Salvare de pe sosele! De fapt, nu vreau sa plătesc nici pentru nefumătorii care au alt viciu, acela de a baga in ei ca spartii. Se fac cat China si apoi, ca sa vezi, imi îngrădesc libertatea in metrou/ autobuz pentru ca vor ocupa mereu mai multe locuri decât o persoana normala! Aici de ce nu se intervine cu o lege? Mancatul in exces provoacă o gama mult mai variata de boli decat fumatul si solicita, de asemenea, multi bani de la stat! O sa imi spuneți ca ‘obezitatea e o boala’! Vaaaai! Ce sa vezi! Pe principiul acesta, atunci si fumatul devine tot boală!

   0
   0
  • #72 Comentariu nou

   Cea mai proasta afirmatie ever , dintre toate care exista. Noi, fumatorii , platim taxe pe an de 10 ori mai mari decat tine !!!! Mai ales ca la salariul tau, cotizatia la CAS este de tot …..

   0
   0
  • #73 Comentariu nou

   Dani nici pentru oameni care fac oamenii care fac pancreatita sau ciroza sau gastrita sau de ce sa platesc eu pentru oamenii care isi rup oasele din cauza ca practica sporturi extreme si crede.ma pot sa continui la nesfarsit . Se numesc taxe la stat toti le platim poti sa faci si tu fara sa ceri sa fii menajat doar ca nu fumezi cum si nefumatori mor de cancer pulmonar si fumatori pot traii pana la batrante fara sa aiba se imbolnaveasca

   0
   0
  • #74 Comentariu nou

   Si cam cat platesti tu pt sanatatea fumatorilor? Platesti pt tine si doar pt tine.

   0
   0
  • #75 Comentariu nou

   Mai prietene as mai adauga ca nici eu ca fumator nu sunt deacord sa platesc asigurari pentru analfabeti, alcoolisti sau functionari corupti, dar na ce sa facem fiecare ne ocupam cu e putem. Nu?

   0
   0
 5. #76 Comentariu nou

  1. Absolut corect. Pana la un punct. Exista localuri care au o anumita activitate, gen cazinouri, sau saloane de masaj erotic, sau cluburi de swingeri, sau chiar cluburi BDSM. Ele sunt reglementate prin lege. Ori daca esti pudibond si nu-ti plac nurii, nu te duci la striptease. Daca nu-ti plac jocurile de noroc, nu te duci la cazino. Si tot asa. La fel, daca urasti fumul de tigara si nu vrei sa fumezi nici macar pasiv, eviti localurile in care se fumeaza. E atat de simplu. La striptease, daca te duci, nu te duci cu sotia sau cu ala micu. La fel cum daca te duci cu baietii sa fumezi un trabuc sau o tigara de foi si sa bei un cogniac, nu te duci cu ala micu. E cam atat de simplu.

  2. Exact ce spuneam la primul punct. Uneori iesi sa vezi un film si sa mananci o salata, ca atare te duci intr-un tip de local. Alteori iesi sa-ti iei o shaorma, te duci in alt tip de local, si tot asa. Ca atare de ce n-ar putea sa existe un local in care sa merg sa-mi beau cafeaua si sa fumez 2-3 tigari? Nu te obliga nimeni nici pe tine, nici pe sotia mea, nici pe ala micu sa vina cu mine. Cand ies cu ei, ies in localuri unde nu se fumeaza. Tine de respectul meu fata de ei, de responsabilitatea mea ca parinte sa nu-mi expun copilul fumului de tigara. Dar inteleg ca tre’ sa vina statul sa faca asta, pentru ca eu nu sunt capabil s-o fac. Misto.

  3. Prin alte tari se pare ca functioneaza. Pe la noi nu. La noi nu se respect legi mult mai flagrante. Ia fa un experiment c-un pusti de 14-15 ani, trimite-l sa-ti ia un pachet de tigari sau bauturi alcoolice, si-ai sa vezi ca va fi servit. Desi legea interzice in mod expre asta. Ori simplul fapt ca tu nu esti in stare sa implementezi o lege nu inseamna ca trebuie sa interzici ceva. Pe logica asta ar trebui sa interzicem alcoolul, ca degeaba avem o lege care interzice sa te urci la volan baut, ca sunt multi care o fac, si nu doar c-o fac, dar ajung sa omoare si alti oameni nevinovati. Doar ca respectivii isi asuma asta. Si platesc pentru asta. La fel si cu nefumatorii care se duc la fumatori. Si-asuma.

  4. Absolut de acord. Tocmai din cauza asta un local pentru fumatori ar trebui sa aiba niste reglementari drastice. Sisteme de ventilatie moderne, spre exemplu, plus o gramada de alte reglementari specifice unui astfel de stabiliment. La fel cum sex shopurile sunt reglementate c-au trebuit sa puna folie mata-n geamuri, sa nu se vada din strada produsele ce se vand acolo.

  6. Pai si cum facem cu cei care lucreaza in mina, sau in alte domenii toxice pentru angajat? Pai simplu, respectivii primesc sporuri, sunt incadrati in grupa a 2-a de munca, si se pot pensiona mai rapid. La fel ar trebui sa se intample si cu cei angajati in localurile exclusiv pentru fumatori. Iata, solutii exista.

  7. Aici ramane de vazut. Un lucru e cert. Nefumatorii de fb, care sunt extrem de vocali si fericiti in aceasta perioada nu prea se regasesc prin localurile de nefumatori, care sunt putine. Si de ce sunt putine? Pentru ca nu prea exista clientela. Daca nefumatorii ar fi dat buzna in astfel de localuri, ghici ce, ele ar fi fost mult mai multe si piata ar fi rezolvat singura problema asta.

  8. Partial ai dreptate. Atat doar ca daca cineva bea langa tine, exista riscul sa te agaseze. Si cred ca si tu, si oricine iese mai des prin carciumi a fost agasat la un moment dat de niste oameni care au consumat mult prea mult alcool. Sigur, niste pumni in cap sau o situatia stanjenitoare in care poti fi pus din cauza unor astfel de indivizi nu se poate compara cu faptul ca inhalezi fum de tigara. 🙂

  9. Pai stai ma Vlad, ca eu nu te oblig pe tine sa fumezi pasiv. Eu nu vreau ca statul sa dea o lege prin care tu sa fii obligat sa stai macar 1h pe saptamana intr-o carciuma de fumatori. Eu vreau sa stau cu fumatorii mei, si sa ne afumam plamanii, si fireste, sa ne asumam asta. E simplu. Tu, in schimb, desi nu te deranjam cu nimic, vrei sa ne interzici placerea asta. De ce? Cu ce anume te deranjam? Localul in care noi fumam nu e un local care ti se potriveste tie, la fel cum nu ti se potrivesc cluburile de manele, saloanele de masaj erotic si o sumedenie de alte localuri pe care nu le frecventezi deloc, si ele totusi exista. Pe de alta parte, noi platim un pret pentru ca fumam, platim accize. Si e firesc sa fie asa. In 2012 din accize s-au adunat 1,2 miliarde de euro. Te las sa compari suma asta cu bugetul sanatatii din 2012, si-ai sa vezi ca nu prea ar trebui sa platim asigurari de sanatate mai scumpe. Sau daca e sa le platim mai scumpe, eu sunt de acord. Dar eu care am 82 de kg, fac sport, mananc sanatos, dar fumez, o sa platesc o asigurare de sanatate mai scumpa decat gigel care are 120 de kg, baloteaza 5 shaorme pe zi cu de toate, sau cu costel care bea 20 de beri plus 2l de tuica. 🙂

  10. Nu, eu nu vreau sa fumez oriunde. Eu nu fumez la mine-n casa, fumez doar in curte. Fumez acolo pentru ca asa vreau eu, nu pentru ca mi-a impus cineva. N-o sa fumez nici langa tine daca te deranjeaza fumul de tigara. De ce? Pentru ca am bun simt. N-am sa fumez nici langa copilul sau sotia ta. Dar in acelasi timp mi-as dori sa ai si tu bunul simt si sa-mi permiti sa fumez intr-un local EXCLUSIV pentru fumatori. Atat.

  0
  0
  • #77 Comentariu nou

   Nu-mi vine să cred că astfel de idioți viețuiesc printre noi și își mai dau și aere. Incredibil..

   0
   0
  • #78 Comentariu nou

   Mi se pare ca adevaratul punct critic al discutiei 2. Solutia corecta si obiectiva ar fi sa existe localuri/spatii destinate pentru ambele categorii. Problema e ca nu-s. De ce? Nu pentru ca fumatorii ar fi majoritari (se vehiculeaza un ~30%), ci pentru ca patronii abuzeaza de sanatatea clientilor sai nefumatori delasatori. De ce nu boicoteaza nefumatorii aceste localuri? Pentru ca-s fie indolenti sau inconstienti. Tu zici, „treaba lor, dar de ce-si baga statul coada?”. Si aici vine raspunsul care tie si majoritatii fumatorilor o sa ti se para abuziv: pentru ca statul trebuie sa ia niste decizii benefice/reparatorice pentru intreaga comunitate. Daca se polueaza prea mult, cresc taxe sau se interzic poluanti. Daca lumea imbolnaveste lumea prea mult dintr-o anumita cauza, din nou, se intervine. Si aici avem alimentatie, consum de alcool, alte substante sau fumat. Din pacate s-a abuzat o portita din lege in urma careia nefumatorii (desi cu voia lor) sunt expusi cu nesimtire la fum de tigara. Si da, statul trebuie sa intervina pentru ca e ineficient pentru comunitate pe termen lung sa investeasca in medicamente/spitalizare/scolarizare.

   0
   0
  • #79 Comentariu nou

   Jos palaria!

   0
   0
  • #80 Comentariu nou

   Absolut de acord. Un comentariu foarte pertinent.
   Tin minte ca prin 2008-2009 nu mai gaseai nici un loc de fumat in interiorul aeroporturilor nordice (Copenhaga, Helsinki, Oslo). Fusesera toate desfiintate. Apoi, prin 2010, am constatat ca au fost reinfiintate, iar spatiile alocate sunt de minim 40 mp.
   Oare de ce? 🙂

   0
   0
  • #81 Comentariu nou

   Excelent raspunsul tau .
   Din pacate asta cam lipseste multora dintre romani ,BUNUL SIMT ! si din pacate o mie de legi nu pot schimba lucrul asta !

   Eu as vrea sa inteleg doar de ce nu pot sa mi deschid la fel ca in multe alte tari ,un club pt fumatori ,un cigar lounge sau cum vrem sa i spunem ,denumirea este neimportanta !.Momentan legea nu permite acest lucru ,care dupa parerea mea este total nejustificat !!!

   0
   0
  • #82 Comentariu nou

   Pertinent raspuns. In toate argumentatiile celor care sustin legea se pleaca de la o premisa falsa: dreptul de a intra in ORICE local atunci cand vor distractie. Si de aici, sarabanda fracturilor logice.

   0
   0
  • #83 Comentariu nou

   un raspuns pertinent si argumentat.

   As vrea sa punctez ca problema in sine nu e fumatul ci obiceiul statului roman de a rezolva problemele prin a interzice chestii. E o „boala” la nivel European si devine suparator. Nu mai poti merge cu copii la plaja decat intre anume ore, nu ai voie sa mananci un sandwich decat in locuri special amenajate, nu poti sa te duci in padure decat pe traseul desemnat si tot asa.

   Toate astea au la origine o idee buna (prea mult zgomot pe plaja, prea multe gunoaie, protejarea naturii, etc) dar, in loc sa implice supraveghere si amenzi pentru cei care produc stricaciuni (ex: amendati cei care fac gunoi pe plaja) e mai simplu sa se interzica cu totul. Si nu este deloc in regula. Mai devreme sau mai tarziu vom realiza cu totii asta dar va fi prea greu de a reveni la normal.

   Nu degeaba tari care pretuiesc libertatile cetatenilior – Olanda, Germania, Cehia – nu au astfel de legi ca cea din Romania ci mult mai nuantate. In Olanda de exemplu se poate fuma in baruri mai mici de 70mp atat timp cat nu au alti angajati decat patronul, in Germania legea se stabileste la nivelul fiecarui land si exista diverse variatii pe tema. In Cehia s-a renuntat la legea care opreste fumatul peste tot dupa cativa ani si proteste din partea patronatului din Horeca.

   Concluzie: solutii exista si nu e doar un moft sa le cautam si sa ii obligam sa tina cont de ele atunci cand dau o lege, orice fel de lege. Din pacate impactul emotional este atat de mare pe partea cu fumatul ca si persoane ca dl Petreanu, ale carui argumentatii pe alte subiecte sunt o placere de citit, sa judece subiectiv.

   0
   0
  • #84 Comentariu nou

   ok sa spunem ca legea asta este discriminatoare….sa ii “discriminam” pe fumatori 50 de ani si apoi sa ne cerem scuze si sa abrogam legea…ma scuzi ca vreau un aer curat in restaurant…ma scuzi ca vreau copiii de la locurile de joaca sa nu stea in fum si sa joace in mucurile aruncate…ma scuzi ca te fac sa fumezi mai putin…ma scuzi….dar vreau sa ma scuz peste 50 de ani….

   0
   0
  • #85 Comentariu nou

   @ punctul 8. Nu m-a agasat nimeni. Dar pe de o alta parte cu siguranta nu frecventez bombele unde te duci tu …

   0
   0
  • #86 Comentariu nou

   Utt- bine punctat .
   Din pacate de cele mai multe ori ne omoram interlocutorul, decat sa ascultam parerea lui si sa gasim o solutie convenabila pentru ambele parti.

   0
   0
  • #87 Comentariu nou

   Salut, in majoritatea raspunsurilor tale(1, 2, 4, 6, 7, 9) ai omis un lucru esential – destinatia principala a spatiilor publice amintite este alta decat fumatul. Nu ar deranja pe nimeni sa se creeze localuri doar pentru fumat.
   Dar discutiile pot fi nesfarsite, cel mai important lucru ce justifica o asemenea lege este dreptul la libertate care era definita de Adam Smith in felul urmator „fiecare individ îsi exprima propria libertate pâna la limita la care aceasta lezeaza libertatea altui individ.” (daca imi amintesc bine)
   Esenta fiind ca fiecare poate sa faca ce vrea, oriunde vrea, daca acest lucru nu atenteaza la libertatea altei persoane.

   0
   0
  • #88 Comentariu nou

   @utt am fost fumator, nu gandeam la fel(desi fumam 2 pachete de tigari pe zi si nu vedeam niciodata ca pot sa beau o bere sau o cafea fara tigara). pe bune prin ideeile tale dai doavada de idiotenie. vorbesc doar de primul punct, ca restul nu mai au rost: daca in 90% din localuri se fumeaza, nefumatorii unde mai merg? aaa si sa nu uiti, peste 50% din populatie nu fumeaza, deci e majoritar
   mai multe nu are rost sa iti mai raspund, pentru la cat de ignorant esti pe atat mai tare te inversunezi sa le intorci toatge

   0
   0
  • #89 Comentariu nou

   Fumeaza la tine acasa boss-ule. Reinventeaza tu apa calda si du-te si deschide-ti ce vrei tu cu sigla mare “La fumatori” si lasa-ne dracu-n pace. Tara de milogi…

   0
   0
  • #90 Comentariu nou

   Foarte bun raspunsul si de mare bun simt. Sunt anti-fumat total, dar sunt perfect de acord ca ar trebui sa existe si localuri exclusiv pentru fumatori. Totusi, singura problema ar fi ca unii nefumatori mai slabi de inger ar ajunge acolo din nou, doar ca sa-si acompanieze prietenul fumator. Pentru ca da, nu toti fumatorii (si nu toti oamenii in general) au BUN SIMT.

   0
   0
  • #91 Comentariu nou

   @mihai

   https://en.wikipedia.org/wiki/Cigar_bar

   Nu par prea raspandite, poate ne poti da tu un exemplu de implementare cu succes a conceptului?

   0
   0
  • #92 Comentariu nou

   Foarte bine argumentat. Total de acord!

   0
   0
 6. Scurt și la obiect. Doar ca noi ne civilizam mai greu…
  Oare de ce se deschid atâtea Starbucks? Pentru ca au vânzare chiar și dacă nu se fumează, cu toate ca sunt simple cafenele. Apoi, n am auzit fumători care sa refuze sa zboare cu avionul doar pentru ca nu pot pufai una mica… Și nici cursele aeriene nu s-au împuținat.
  Eu cred ca tine de respect, iar respectul vine deodată cu civilizația și pentru asta mai avem multe generații de schimbat.

  0
  0
  • #94 Comentariu nou

   Prietene ai scris o idiotenie mai mare decat tine…daca prin reducerea fumatorului la tacere percepi tu civilizatia e grav, dar la mancatul semintelor in parc si scuipatull cojilor pe jos ce ii zici progres? La bautul de alcool la colt de bloc ce ii spui civilizatie? Penibil nu?

   0
   0
 7. #95 Comentariu nou

  Numai ca banii aia nu se duc la sanatate maria ta.

  0
  0
 8. #96 Comentariu nou

  salutare Vlad. te urmaresc cu placere, dar vreau sa-ti raspund la articol, sper sa revi si tu cu un comment si sa putem discuta ca doi adulti:
  1) „discriminarea e faţă de de nefumători, pentru că libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt.” pe principiul „oglinzii”, nefumatorii nu au libertatea sa decida cum se distreaza fumatorii in barurile si cluburile unde patronii au decis daca se fumeaza sau nu. asta este problema pe care majoritatea fumatorilor nu vor sa o inteleaga. ei nu au dreptul sa decida ce face cineva cu propiul bar/club. ei au dreptul sa boicoteze locatia respectiva, sa mearga la concurenta, din acest motiv traim in democratie si nu in comunism. daca nu iti place clubul X pentru ca se fumeaza, atunci mergi in clubul Y unde nu se fumeaza, este chiat atat de simplu. nu conteaza calitatea daca calitatea distractiei din clubul Y este inferioara clubului X, sau ca in clubul X patronul si-a permis sa aduca formatia Z iar patronul de la clubul Y nu. astea sunt chestii care tin de patroni si capabilitatile lor manageriale. ca nefumator, ai 2 solutii: ori mergi in clubul X si te supui regulilor (fumat sau nefumat, dress code sau slapi si bermude etc), ori nu mergi in clubul Y

  2) nu exista cofetarii unde este permis fumatul, altfel locatia respectiva nu este cofetarie. o cofetarie este locul unde mergi cu copilul la o savarina, la fel ca si in cazul lanturilor KFC, McDonalds, Starbucs, Kosta Cafe, etc – patronii au dreptul sa ceara interzicerea fumatului in spatiile respective. cu restaurantele e alta poveste, sunt fumator, dar nu suport fumul de tigara cand mananc, daca merg la restaurant si vreau sa fumez atunci ies afara sau ma duc intr-un salon unde se fumeaza, dar nu se mananca. in general, problema este cu ceea ce decid patronii sa faca cu propia locatie, daca unii isi deschid o cofetarie/restaurant – nu pub/club/bar – si permit fumatul, atunci tu ca fumator ai dreptul de a boicota locatia respectiva. trebuie sa intelegi, ca asa cum tu te plangi ca ai dreptul sa mergi undeva unde nu se fumeaza, la fel si fumatorii au dreptul sa ceara locatii unde pot sa fumeze, ca este sanatos sau nu, nu conteaza pentru ca de exemplu sunt nefumatori care folosesc automobilele personale in loc de un tramvai/metrou/troleibuz care este electric, sunt nefumatori care merg si fac gratar in spatii verzi si lasa jeg, sunt nefumatori care nu se spala si reprezinta un risc de infectie pentru cei din jurul lor, de asemenea sunt si nefumatori care nu fac asta, dar daca este sa vorbim despre impactul fumatului asupra sanatatii, haide intai sa rezolvam problema cu automobilele personale si cu poluarea produsa de ele inainte sa discutam de fumatul in baruri si cluburi.

  3) daca nefumatorii sunt nemultumiti ca prietenii lor fumeaza atunci au doua solutii: ori discuta cu prietenii lor sa mearga intr-o locatie pentru nefumatori(ca din acest motiv sunt prieteni sau formeaza un cuplu cu o persoana fumatoare) ori indura. nimeni nu are dreptul sa forteze pe altul sa se simta prost. te simti prost ca nefumator, sa mergi intr-un club unde se fumeaza? de ce sa schimbi legea ca sa ma faci pe mine sa ma simt prost? sti vorba aia „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face?”

  4) barurile si cluburile sunt propietati private unde propietarul are dreptul legal de a selecta clientela. ca sa o spun pe intelesul tau – daca clubul X invita filarmonica din Viena ca sa faca un concert de muzica clasica (vals vienez etc) unde tinuta este impusa (ca la opera etc) si eu vreau sa intru in slapi, tricou si bermude, atunci patronul are dreptul sa-mi interzica accesul. daca este meci de fotbal Romania – Ungaria si tu ai un bar in Cluj, unde un grup de fani maghiari doresc sa organizeze o intrunire a fanilor maghiari pentru ca acestia sa vada meciul cu Romania, atunci tu ca patron ai dreptul sa refuzi accesul unui roman imbracat in galben, din motive lesne de inteles, nu ai nevoie sa se ia ultrasii la bataie in propia ograda, pe langa vatamari corporale pot sa existe si distrugeri materiale. ca patron de club de nefumatori ai voie sa dai afara pe unul care fumeaza in spatiul tau, exemple sunt cu duiumul, un patron nu are voie sa interzica accesul unui pe baza de nationalitate, sex, rasa etc – am dat exemplul cu meciul de fotbal ca sa-mi intelegi punctul de vedere intr-un caz special.

  5) nu exista in articolul tau …

  6) daca esti nefumator si accepti sa lucrezi intr-un bar/club unde fumatul este permis, o faci pe propia raspundere. o astfel de pozitie ar trebui integrata legal ca loc de munca cu risc, la fel ca pentru cei ce lucreaza in preajma substantelor toxice, si oferite anumite bonusuri, dar ca angajat nu ai nici un drept sa conditionezi daca se fumeaza sau nu in clubul sau barul respectiv, aici nu vorbim de cofertarii, gradinite, scoli sau cladire de birouri, vorbim despre baruri si cluburi.

  7) sunt destul cazuri unde patronii de pub-uri sau cluburi au dat faliment sau au pierdut foarte multi bani din cauza unor astfel de legi. eu locuiesc in Cehia de 4 ani, am umblat destul prin UE si am vazut cum sta situatia intr-o gramda de tari: dau exemplul Cehiei despre care cunosc cel mai bine: ai 3 tipuri de cluburi, baruri si restaurante: cele exclusiv pentru nefumatori, cele unde fumatul este permis oriunde (in cazul asta pubul respectiv este pur si simplu mult prea mic pentru a amenaja un spatiu pentru nefumatori) si cazul 3 unde exista zone pentru nefumatori si fumatori clar departajate cu ziduri destul de groase, usi, si uneori chiar se afla la etaje diferite. in cazul 3, ideea e simpla, fumatorii pot sa stea in spatiul lor indiferent ca afara este canicula sau viscol, sa isi bea berea si sa-si fumeze tigara, dar cu fumatul numai in spatiul lor, daca merg la nefumatori, nu au voie sa fumeze. nefumatorii au acces nelimitat, si daca merg la fumatori o fac pe propia raspundere. diferenta intre Cehia si Romania nu este in faptul ca legea nu zice acelasi lucru, diferenta este in nesimtirea omului. oameni nesimtiti, care nu respecta regulile civilizate si legile sunt peste tot, problema e ca la noi sunt prea mult nesimtiti care sunt fiul/varul/nepotul nu stiu cui, si ei isi permit multe chestii, de exemplu sa mearga cu masina peste linia de tramvai, sa treaca pe rosu, sa nu acorde prioritate pietonilor, etc, astia sunt oameni care teoretic nu ar trebui sa aibe voie in societate, dar din cauza ca un/o nesimtit/a fumeaza in spatiile pentru nefumatori nu poti sa generalizezi si sa zici ca toti fumatorii fac acelasi lucru si ca trebuie sa le interzici fumatul IN TOATE barurile si cluburile. chestia asta tine foarte mult si de patroni si autoritati. daca autoritatile ar rupe amenzi patronilor pentru ca nu organizeaza spatii pentru nefumatori(acolo unde exista spatiu efectiv pentru asa ceva) cu aer conditionat performant, atunci si patronii ar da afara pe astia nesimtiti care fumeaza in spatiile pentru nefumatori.

  8) nu discut despre alcool pentru ca oricum nu beau niciodata mai mult de 2-3 beri. dar iti zic ca sunt prieteni care beau tuica sau alte bauturi parfumate si ma deranjeaza mirosul, stau langa ei pentru ca e decizia mea sa suport mirosul de tuica, votca sau nu mai stiu ce, nu le zic sa nu mai bea rahatul ala. cat despre interzis alcoolul in anumite spatii, legea respectiva nu zice sa interzici alcoolul in baruri si cluburi, interzice fumatul in cluburi si baruri, unde oamenii ies in oras sa se simta bine, sa consume ceva alcool si sa fumeze daca au chef. asta este scopul barului sau al clubului, loc unde omul se duce sa socializeze cu alte persoane, sa danseze, sa bea, sa fumeze. restaurantul este locul unde te duci sa mananci, e alta situatie. am o propunere, de ce nu interzicem automobilele si motocicletele (+ scutere) care folosesc benzina/motorina etc si sunt folosite in interes personal. polueaza natura, de ce eu care nu-s sofer (nici macar nu am carnet) trebuie sa respir toxinele scoase de masinile voastre pentru ca va e lene sa va suiti pe bicicleta sau sa mergeti pe jos sau cu transportul in comun. suna aiurea nu? masinile au fost inventate sa ajute omul sa fie mai mobil, chiar daca mor mii de oameni anual din cauza accidentelor si toata planeta recunoaste faptul ca folosirea carburantilor polueaza planeta.

  9)pe acelasi sistem cu asigurari de sanatate haide sa includem asigurari mai mari pentru: cei ce folosesc aragazul, cei ce folosesc automobile/motociclete/autobuze care nu-s electrice, cei ce fac gratare sau focul in soba, cei ce folosesc curent electric provenit de la centrala pe carbuni/gaz, cei ce nu se spala, cei ce nu-si schimba hainele, cei ce beau alcool, ce folosesc „droguri legale” etc. toata lumea polueaza si afecteaza lumea din jur, nu aruncati toata vina pe fumatori pentru boli care sunt cauzate si din alte motive. cat despre idiotii care zic ca au dreptul sa-si faca rau, atunci si statul are dreptul sa le faca un control psihiatru, si in cazul in care se dovedeste ca lipsesc cateva rotite, atunci sa le ofere cazare gratuita la institutii specializate.

  10) pentru astfel de cazuri de specimen antisocial care are IQ-ul mai mic ca numarul la pantofi nu prea ai ce sa faci. avem „soferi” care trec pe rosu, circula pe linia de tramvai, parcheaza unde vor – pentru ca pot. avem politicieni, politisti, doctori, profesori etc corupti, nu toti sunt la fel, hai sa nu generalizam si sa zicem ca toti fumatorii sunt ca astia nesimititii si trebuie sa-i pedepsim pentru ca ei au un viciu.

  pun eu o intrebare pentru tine in plus:
  Romania este o tara majoritar crestin ortodoxa. zilele astea se intampla mult prea mult rahat pe planeta asta: refugiati + imigranti musumani, „prietenii” nostri rusi care-i mananca in cur mai mult decat ar fi cazul, partide extremiste prin UE, „teroristi” unguri/olteni, etc: daca se decide un grup de cetateni romani sa treaca legi care: interzic ateismul, catolicii, luteranii, calvinistii(refomati), evrei, musulmani, budisti, interzic tiganilor sa mearga la scoala, interzic biciclistilor sa foloseasca strazile, chiar si unde este pista pentru biciclisti?

  cu stima,
  Robert

  0
  0
  • Sunt de acord cu ambele comentarii de mai sus, utt si Robert. Mie mi-ar ajunge sa fie in fiecare bar un loc unde sa poti fuma. Sa nu poti intra cu bautura sau cafea, doar sa fumezi o tigara, spatiul sa fie bine ventilat si la revedere! Nu mi se pare normal sa te scoata iarna sa fumezi afara pe -20 de grade! Am sa ma imbolnavesc si n-am sa mai merg la serviciu cu saptamanile si am sa va iau banii, n-am sa vi-i dau!

   0
   0
  • #98 Comentariu nou

   @Robert
   Se va interzice si-n Cehia de la 1 Ianuarie.

   0
   0
  • #99 Comentariu nou

   ok sa spunem ca legea asta este discriminatoare….sa ii “discriminam” pe fumatori 50 de ani si apoi sa ne cerem scuze si sa abrogam legea…ma scuzi ca vreau un aer curat in restaurant…ma scuzi ca vreau copiii de la locurile de joaca sa nu stea in fum si sa joace in mucurile aruncate…ma scuzi ca te fac sa fumezi mai putin…ma scuzi….dar vreau sa ma scuz peste 50 de ani….

   0
   0
  • #100 Comentariu nou

   Problema foarte frumos analizata !
   „diferenta este in nesimtirea omului. oameni nesimtiti, care nu respecta regulile civilizate si legile sunt peste tot, problema e ca la noi sunt prea mult nesimtiti care sunt fiul/varul/nepotul nu stiu cui, si ei isi permit multe chestii, de exemplu sa mearga cu masina peste linia de tramvai, sa treaca pe rosu, sa nu acorde prioritate pietonilor, etc, astia sunt oameni care teoretic nu ar trebui sa aibe voie in societate” .. as fi mai drastic aici. Prea multi nesimtiti avem aici de cand haul, nu sunt produsi ai unui sistem, vechi sau nou … pur si simpolu eu SUNT ! Dictatura i-a mai strunit, au iesit ca RAHATUL LA SUPRAFATA DUPA 1989.

   0
   0
  • #101 Comentariu nou

   Nefumătorii aveau localuri în care nu se fuma, dar noi nu avem asa ceva (fumătorii). Dacă nefumătorilor le era lene sa caute pe internet local unde nu îi deranja fumul meu și al altora, nu înseamnă că trebuie să fim noi discriminați. Printre cele mai multe scuze am auzit ca „nu pot ieși cu copilul sa mănânc din cauza fumătorilor”. Fără supărare, dar scuza asta este absurda, ca multe alte scuze ale lor, cum este „nu puteam sa vad în club, din cauza fumului” răspuns, du-te în hangover unde este interzis fumatul și sigur mai sunt și alte cluburi la fel (nu am stat sa caut). În cafenea, pub și club nu ai ce cauta cu un copil, iar cei tineri care se plâng de pub-uri și cluburi am zis mai sus. Ar trebui făcuta o lege sa existe localuri de toate felurile, care sa accepte doar fumători sau nefumători!

   0
   0
 9. #102 Comentariu nou

  E o diferenta intre a da bani pentru ca vrei asta si a contribui cu banii tai la ceva ce nu doresti, dar esti obligat !

  0
  0
 10. #103 Comentariu nou

  @ruxa foarte bine zici, da totusi mortii nu platesc contributii, statul vrea oameni vii, care sa plateasca in continuare. Asa ca 10-20 ani cat platesti tu la buget nu se compara cu 60-70. Zic 🙂

  0
  0
  • Lasa ca si mortii sunt buni pentru voturi. Nu mai tot baga strambe! 😀

   0
   0
  • #105 Comentariu nou

   Habar nu am de unde ai scos tu statistica ata, imi areti si mie unde scrie ca un fumator traieste doar 20-30 de ani? Si sa fie adevarata aceasta aberatie spusa de tine, facem un mic calcul: pe langa toate taxele care le plateste un fumator, la fel ca un nefumator, fumatorul plateste in plus la stat aproximativ 80% din costul unui pachet de tigari. in medie, cam 10 lei pt fiecare pachet fumat (poate chiar mai mult). daca fumeaza un pachet/zi, fumatorul plateste IN PLUS fata de nefumator vreo 3650 de lei pe an.

   0
   0
  • #106 Comentariu nou

   Vrei sa spui ca de fapt fumatorii mor mai repede, adica statul plateste mult mai putina pensie decat pentru nesimtitii care sunt sanatosi si vor sa ia bani nemunciti o vesnicie.

   0
   0
 11. #107 Comentariu nou

  dragul meu Dani,argumentul ca tu platesti pentru tratarea unei eventuale boli a unui fumator e cel mai fals si penibil argument pentru simplul fapt ca fumatorul pe langa taxele pe care le plateste la fel ca tine plateste in plus alte taxe cumparand pachetul de tigari,daca nu stiai 80% din costul unui pachet de tigari sunt taxe si accize pentru stat.in alta ordine de idei pe mine ca fumator nu ma deranjeaza foarte mult aceasta lege pentru simplul fapt ca am sa renunt sa mai ies cu prietenii in bar sau la cafenea daca asta e legea.oricum asta cu alinierea la civilizatia europeana e alta mare ipocrizie,am fost in Austria si am gasit localuri unde se fumeaza,la fel in Marea Britanie am fost in puburi unde se fumeaza,Germania la fel.in rest va urez sanatate la toti fumatori si nefumatori si un an nou fericit

  0
  0
  • #108 Comentariu nou

   Eu sincer ma indoiesc ca taxele din fumat ajung sa acopere toate daunele produse societatii pe termen lung:
   – fumatori activi/PASIVI medicamentatie si spitalizare – cei mai afectati fumatori pasivi sunt muncitorii din baruri;
   – fumatori activi/pasivi moarte prematura => bani pierduti la scolarizare si reducere a fortei de munca;
   – incendii de paduri sau locuinte din lemn rezultate din neatentia fumatorilor.

   0
   0
 12. In cazul in care sotia fumeaza si sotul nu se pot duce la un restaurant pentru nefumatori iar sotul daca chiar simte nevoia de a fuma poate iesi afara.

  0
  0
  • #110 Comentariu nou

   Exact, nu dai o lege sa faci pace in familie, nu cred ca sotul vrea sa mearga la fumatori … si daca vrea la fumatori este fix problema lor cum rezolva.

   La fel se intampla cu prietenii, daca sunt intradevar prieteni se vor duce la nefumatori, daca niste nefumatori atarna de o gasca de fumatori ca sunt mai cool, atunci sa suporte si fumul pentru ca fumatorii aia vor gasi acum alte locuri de socializare. Sau vor sta numai la terase iar restaurantele vor sta goale ca nu cred ca stau nefumatorii dupa colt asteptand sa invadeze spatiile.

   Legea mi se pare nepotrivita mai ales ca se invoca situatia din alte state UE omitandu-se toata lupta de prevenire dinaintea acestei legi din acele state.

   0
   0
 13. Si eu sunt fumatoare si nu ma simt discriminata. Cand am fost in afara nu m-a deranjat ca nu pot fuma in localurile respective, cu toate ca si acolo erau locaruri in care iti era permis sa fumezi…

  0
  0
 14. #112 Comentariu nou

  „Apoi, ideea de a construi “cutii de sticlă” în interiorul unui restaurant, unde să nu poată fi servită mâncare şi băutură, dar unde să se ducă fumătorii doar ca să nu mai facă doi paşi până la ieşirea din clădire, este nu doar ridicolă, ci şi anti-economică. Patronul unei cârciumi îşi foloseşte spaţiul ca să pună mese şi scaune, nu locuri unde nu poate vinde nimic.”
  Vi s-a intamplat sa auziti de capitalism ? Libera initiativa ? Aveti idee ce inseamna ? ” Patronul unei cârciumi îşi foloseşte spaţiul” cum vrea el (in limitele legii) , nu cum credeti dvs.
  Si de ce sa nu puna scaune ? Daca eu imi iau berea si ma duc inauntru cutiei , care e problema dvs ?

  0
  0
 15. #114 Comentariu nou

  sunt nefumător și mă deranjează fumul de țigară din cârciumi, dar nu pot să nu observ că:
  1. statul normează absurd de mult spațiile private (de ce nu există posibilitatea camerelor speciale pentru fumat pe proprietățile private?)
  2. statul decide extrem de mult ce e sănătos pentru mine (iar pe logica asta, în câțiva ani zahărul se va vinde cu rețetă)
  3. statul taxează foarte mult viciul și poluarea fără a avea politici serioase contra viciului sau poluării (în fapt, statul ar fi foarte fericit să cumpărăm cât mai mult alcool, tutun, carburant, dar ar prefera să nu le folosim. veste proastă: nu se poate)
  3. punctul de convergență dintre interesele statului și interesele individului se mută încontinuu în favoarea statului, niciodată invers.

  0
  0
 16. #116 Comentariu nou

  Pot să comentez și eu? Tot pe puncte:

  1. Dacă un antreprenor refuză să angajeze un fumător sau alcoolic din cauza viciului respectivului e discriminare sau nu?

  2. Nu ar interzice nimeni vreunui nefumător să intre într-un local pentru fumători. Ideea ar fi doar că nefumătorul ar fi avertizat: Vrei să intri? Bine ai venit, dar ai grijă că se fumează!

  3. Cine îți garantează că noua lege o să funcționeze?

  4. Atâta timp cât nu-i avertizează (pe clienți) că pot fi otrăviți. În rest, cum am spus, rămâne la alegerea clienților.

  5. Pot continua așa la nesfârșit 🙂 dar tu n-ai un punct 5, așa că mai trag un fum și trec mai departe.

  6. La fel, e alegerea fiecăruia dacă vrea să lucreze într-un astfel de loc. Că nici ție nu ți-ar conveni să-ți vină de mâine un angajat alergic la gips-carton și să te oblige să renovezi sau să te muți, nu?

  7. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans#Smoking_bans_by_country. Vezi acolo țări din UE

  8. Să zicem că aici sunt de acord, deși aș putea forța niște paralele 🙂

  9. De acord. La fel cu degrabă nevaccinătorii. Să nu mai aibă acces la serviciile medicale gratuite.

  10. Eu nu vreau să fumez oriunde. Vreau doar să am și eu unde să fumez la o citirică cu prietenii mei la fel de fumători.

  În rest, rămâne cum am stabilit. Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta. Și invers. Că altfel apar alergicii la prea multe libertăți 😉

  0
  0
  • „Dacă un antreprenor refuză să angajeze un fumător sau alcoolic din cauza viciului respectivului e discriminare sau nu?”

   In cazul fumatorului ar fi discriminare, in cazul alcoolicului nu.
   Alcoolismul nu este un viciu, ci o boala severa care provoaca tulburari comportamentale serioase. Alcoolicul este declarat inapt pe piata muncii.

   0
   0
  • #118 Comentariu nou

   Felicitări pentru Legea antitutun!
   Era cea mai importantă lege de care avea nevoie românul ca să se creadă respectat în Europa!!!
   Vă puteți lăuda că respirați aer ”curat … curat românesc”: a putoare de toate variantele umane (că apa și WC nu există în 60% din case, și chiar dacă există, apa este un produs foarte rar utilizat), a alcool cât cuprinde, dar foarte corect aer fără miros de tutun.
   Și cu asta ce ați rezolvat???
   … că de mâine în colo …
   Puteți să vă plimbați copii în parcuri unde alcoolicii vă pot da în cap sau să vă înjunghie înainte să vă fi dat seama că nu mai miroase a tutun în jur, iar pe șosele să știți că moartea o provoacă bețivii fără miros de tutun!
   Puteți să cumpărați mâncare otrăvită cu E-uri fără să vă deranjeze că vă omorâți cu E-urile cumpărate din banii voștri și nu din fumul de țigară al unui fumător (fum – să fie clar, mă refer la fumul de țigară obișnuită – care NU A OMORÂT PE NIMENI , spre deosebire de mâncare sau alcool !!!!)
   Puteți să intrați in barurile sau restaurantele unde nu mai este permis fumatul, să BEȚI până vă pierdeți mințile, să ieșiți din aceste spații închise și să puțiți a alcool fericiți!
   Puteți să stați în spații închise în care să nu mai miroase a tutun și să inspirați liniștiți putoarea transpirației colegului de încăpere sau parfumurile grețoase ale prefăcutelor doamne care cred că prin aceste deodorante își acoperă propria odoare în loc să și-o spele.
   Puteți să vă faceți liniștiți în continuare nevoile în găurile din curte și să beți apa din fântâna de lângă românescul WC, că acum sunteți europeni respectați că nu mai mirosiți a tutunul fumătorilor, că acum mirosiți a propriul vostru RAHAT în care trăiți!

   0
   0
 17. #119 Comentariu nou

  impresionat articolul tau, de o valoare NULA. Nu stau sa trec prin toate „raspunsurile tale”, ai trecut in revista cele mai stupide argumente ale fumatorilor si deci nu se merita. O sa ma opresc asupra a doua din ele.

  <>

  Tu nu intelegi ce inseamna proprietate privata, cred. Un local privat care pretinde ca vinde mancare proaspata nu poate vinde mancare alterata, pentru ca tu te duci in el stiind ca vinde mancare proaspata, in schimb el te sunteaza elegant si-ti da o m//e alterata. Ceea ce nu e cinstit. O alta suita de obligatii legale sunt cele legate de siguranta localului impotriva incendiilor, deversarilor de substante toxice, cu risc radioactiv sau biologic pe acelasi principiu, am intrat intr-un local in care presupunem ( toti ) ca siguranta nu ne este afectata in vreun fel si iesim vii de acolo. In plus, un local care sare in aer ii omoara si pe altii din jur, la fel in cazul deversarilor nocive si asa mai departe.
  Este cu totul altceva faptul ca un patron isi declara localul „de fumatori”. Stiai ca se fumeaza cand ai intrat, si totusi ai intrat. A inceput sa te deranjeze fumul si pretinzi ca patronul sa transforme localul in ceva ce iti place tie, desi erai constient de toata situatia apriori. Nu, nu ai acest drept.

  <>

  Domnule, in lume exista foarte multe locuri de munca cu risc vital si cu imbolnavire prematura. Exista medii radioactive, exista medii cu toxicitate sau temperaturi ridicate ( ai fost in hala motoarelor a unui vas de 100.000 tone? ei bine, si acolo lucreaza cineva! ). Poti adauga o obligativitate de plata a sporurilor pentru angajatii barurilor in care se fumeaza, daca tot te roade grija de ei atit de mult. Cine nu vrea, poate sa-si caute job in alta parte.

  Stimat public IPOCRIT
  Aceasta lege nu este data pentru protejarea sanatatii voastre. Sanatatea voastra este protejata in momentul in care alegeti sa nu intrati in acel bar. De asemenea, nu fumatorul de la masa vecina este cel care va afuma; patronul, care a dat voie sa se fumeze la el in bar, si pe a carui proprietate va aflati, este cel „vinovat” pentru asta. Aceasta lege nu este pentru protejarea sanatatii voastre, aceasta lege este pentru a va garanta un drept abuziv impotriva proprietatii private pentru care aveti 0 ( ZERO ) respect.

  0
  0
  • #120 Comentariu nou

   Cand aud replica „nu-ti convine fumul, nu intri” nu pot decat sa am bucur ca nesimtitii ca tine vor avea mai putine ocazii sa-i deranjeze pe altii.

   0
   0
  • Kristi,
   In strainatate s-au incercat deja toate variantele. Ce spui tu, nu este practicabil, pentru ca patronii de localuri nu-si vor transforma de buna voie si nesiliti de nimeni barul sau restaurantul in „local de nefumatori”. Pentru ca nimeni nu vrea sa piarda clientii fumatori, care au posibilitatea de a se reorienta.

   Singura sansa sa protejezi in mod eficient nefumatorul deranjat de fum, este sa interzici peste tot fumatul in spatiile inchise. Doar o lege anti-fumat poate creea premize egale pentru toti patronii de localuri, altfel nu poti proteja nefumatorii.

   Si nu inteleg discutia pe tema asta. Modelul functioneaza foarte bine in strainatate, toata lumea este fericita, inclusiv fumatorii. Nu vad de ce in Romania ar fi altfel.

   0
   0
  • #122 Comentariu nou

   Kristi, cu toata compasiunea, esti un om bolnav, subjugat psihic de nicotina (drogat in fond), care nu poate sa vada dincolo de padurea de tutun.

   Este bine ca vremea celor ca tine a apus pentru totdeauna. Cu aceasta lege intram in normalitate si ne adaptam legislativ lumii civilizate.

   Nu iti fa griji – in majoritatea tarilor de lumea a 3-a inca se fumeaza; emigreaza!

   0
   0
  • #123 Comentariu nou

   @hary
   dezinformezi cu buna stiinta. Uite care-i reglementarea in Germania, unde ai stat: “And in all states except Bavaria the proprietor can permit smoking in a separate room that is well sealed off from the main room.”
   Si apoi spui ca in strainatate s-au incercat toate variantele. Pai, da, s-au incercat si au ramas, in general la „un local poate avea o camera de fumatori, separata de cea de nefumatori”. Da’ e frumos cum pe voi nefumatorii va deranjeaza daca au si fumatorii un loc in care sa fumeze. Nu conteaza ca nu va sufla fumul in nas, nu conteaza ca nu fumeaza langa voi, sa nu fumeze dom’le, ce, li s-a urcat democratia la cap?

   0
   0
  • #124 Comentariu nou

   Stimat fumator ipocrit

   Nu imi doresc sa iti interzic ceva si sincer nici nu m-ar fi interesat subiectul daca:
   – la locul de joaca nu gasesc cel putin o data pe zi un discriminat sau o discriminata ca re nu poate fara sa fumeze tigara langa copilul meu, iar mai apoi sa o arunce pe jos;
   – daca merg cu trenul, intotdeauna gasesc discriminati din acestia ca dumneavoastra care nu mai pot astepta pana la urmatoarea statie;
   – nu pot sa savurez o masa la restaurant, pizerie ca tot omul pentru ca restaurantele sunt „pentru fumatori” si chiar daca n-ar fi tot se mai gaseste un discriminat sa aprind o tigare ca „ce naiba oameni suntem”.
   Poate ar trebui sa va intrebati ce anume a facut nefumatorii sa devina atat de dornici de a avea o lege in favoarea lor. Nu am facut-o pentru ca imi doresc sa limitez pe altii am facut-o pentru ca nesimtirea celorlalti incepuse sa-mi afecteze libertatea personala.

   0
   0
  • #125 Comentariu nou

   Pentru neadertalii care dau cu ghioaga pe aici, FYI, nu fumez si nu voi fuma. Nu ma intereseaza ce fac fumatorii sau nefumatorii. Legea nu se da dupa interesul meu sau al tau, se da dupa constitutie si dupa principiile la care am aderat cu totii. Sunteti acel bunch de comunisti cu ghioage, care NU INTELEG ca nu au dreptul pe proprietatea altuia; nu aveti dreptul intr-un local privat daca patronul nu va permite accesul acolo si orice alta discutie din acest punct este inutila. Va trebuie o alfabetizare in ceea ce inseamna capitalismul, capitalismul inseamna proprietate, nu comunismul anterior in care fiecare intra unde vroia si cum vroia. Si, va vine sa credeti? Patronul si localul lui nu sunt institutie de invatamant si reeducare care sa explice oamenilor ca fumatul e nociv. Asta este alegerea ta, ca fumezi sau nu. Cat de babuin sa fii sa nu intelegi ca cineva poate cumpara un local in care sa permita sa se fumeze, iar tu nu ai decat sa te duci in alta parte daca nu-ti convine?

   0
   0
  • #126 Comentariu nou

   Madalina

   cata sensibiltate in spusele tale. Esti cumva si in lupta cu kilogramele, pe langa altele? Ai fost atenta la ce s-a discutat aici? E vorba de localurile aflate in PROPRIETATE PRIVATA! Stii ce e aia? Locul de joaca nu e proprietate privata, iar daca este, in zona in care se joaca copiii nu fumeaza nimeni. Iar daca nu este, atunci e proprietate publica si se aplica legea si esti salvata (ce bine!).
   Nu poti sa savurezi o masa la restaurant? Pai stii de ce nu poti? Pentru ca ai intrat pe o proprietate pe care proprietarul a stabilit ca se fumeaza. Cumva, nevinovata si sensibila, nu te-ai interesat inainte si acum tusesti si injuri. Plus ca trebuie sa intelegi si tu odata ca, ducand copilul intr-un loc in care se fumeaza, responsabilitatea asupra faptului iti revine tie ca tutore al copilului si nu localului care te-a avertizat ca la el se fumeaza.
   Si, spuneai ca sa se intrebe nu stiu cine ca de ce au vrut fumatorii si nefumatorii legi si ne-legi? Pai stiu raspunsul. Pentru ca ne-fumatorii, sensibili, ca tine, nu pot accepta ca in majoritatea localurilor… NU AU ACCES. Sunt tolerati, adica. Alti doctori pe aici au nevoie de legi pentru a „educa” populatia. Educatia se face la scoala, pana la varsta de 18 ani cand se considera ca ai discernamant. Dupa aia urmeaza studiile de specialitate. Localurile au alt specific.

   0
   0
  • Sabotor,
   „Uite care-i reglementarea in Germania, unde ai stat: “And in all states except Bavaria the proprietor can permit smoking in a separate room that is well sealed off from the main room.””

   Eu am locuit in Bavaria. Din cate stiu, Bavaria face parte din Germania 🙂
   Iar pentru informarea ta, si in alte Landuri federale se practica interzicerea totala a fumatului in spatii inchise. Vezi NRW si Saarland. Traiasca internetul dezinformator. Dar da, exista si Landuri in care sunt permise exceptii. Insa solutia cu spatii separate pentru fumatori si nefumatori in acelasi local s-a dovedit a fi discriminanta, pentru ca defavorizeaza localurile cu o singura incapare. Oricum solutia cu spatii separate nu este fiabila dpdv economic, pentru ca localurile care vor sa ofere spatii pentru fumatori, trebuie sa indeplineasca conditii foarte severe dpdv al calitatii aerului in spatiile de fumatori. Ca sa indeplinesti aceste conditii trebuie sa investesti foarte multi bani in aparatura pentru ventilatia aerului, bani pe care cei mai multi nu erau dispusi sa investeasca. Astazi, daca te duci oriunde in Germania, vei vedea ca fumatorii ies afara sa fumeze. Deci problema s-a rezolvat de la sine si in celelalte Landuri. 🙂

   0
   0
  • #128 Comentariu nou

   Din cate stiu, Bavaria face parte din Germania

   Da coane, da’ Bavaria nu-i toata Germania. Sesizezi subtilitatea asta?

   Traiasca internetul dezinformator

   Pai da, cand internetul nu-ti da dreptate, e dezinformator.

   Insa solutia cu spatii separate pentru fumatori si nefumatori in acelasi local s-a dovedit a fi discriminanta, pentru ca defavorizeaza localurile cu o singura incapare. Oricum solutia cu spatii separate nu este fiabila dpdv economic, pentru ca localurile care vor sa ofere spatii pentru fumatori, trebuie sa indeplineasca conditii foarte severe dpdv al calitatii aerului in spatiile de fumatori. Ca sa indeplinesti aceste conditii trebuie sa investesti foarte multi bani in aparatura pentru ventilatia aerului, bani pe care cei mai multi nu erau dispusi sa investeasca.

   Acelasi delir de care le e plina gura activistilor anti-fumat de pe interneţi

   0
   0
  • #129 Comentariu nou

   Isi scrie numele cu K…ce pretentii sa mai ai? Nu „se merita” (ca sa citez acest mare clasic) sa te cobori la mintea lui si sa ii oferi argumente. Degeaba. Vorb-aia: nu te pune cu prostu’ ca are mintea odihnita.

   0
   0
 18. #130 Comentariu nou

  Vlad, exista multe similitudini intre noi, prima fiind ca suntem nascuti in aceeasi zi (si acelasi an!), ca am facut Politehnica, s.a. Diferenta (sau una dintre ele) e ca eu (inca) fumez. Si trebuie sa le dau dreptate celor de la TimesNewRoman: fostii fumatori sunt mai periculosi pentru fumatori decat fumatul in sine! Altfel nu vreau sa intru in polemica, ci doar constat. O sa fumez in continuare acasa. Dar astept momentul in care o sa mi se interzica sa fumez daca am musafiri, probabil ca nici nu e departe. Si, apoi, sa sustii ca nici in aer liber nu mai trebuie sa fumam, ca distrugem stratul de ozon. Dupa care, probabil, sa ne impuiscati! Dar poate ca veti fi politic corecti si va veti gindi sa cheltuiti bani din buget ca sa ne dezintoxicati, dupa care sa deplingeti marirea cheltuielilor bugetare, etc. Si veti trai voi, nefumatorii, fericit, pina la 275 de ani (sau cit credeti si veti demonstra stiintific – nu am pic de indoiala!- ca va creste speranta de viata dupa eradicarea fumatului). te salut!

  0
  0
 19. #131 Comentariu nou

  Și mai știi ceva? Fumătorii se vor supune legii ăsteia, chiar dacă vor înjura printre dinți. Și nu vor face nicio mișcare hashtagunițisalvămțigara sau ceva. Se vor supune și-și vor savura viciul acasă sau pe trotuar (cât ne-oți mai da voie și-acolo), doar pentru că unii au hotărât că libertatea lor e mai importantă.

  N-am suflat niciodată fumul în fața cuiva. Pe undeva, disprețul ăsta al nefumătorilor așa pare.

  0
  0
  • #132 Comentariu nou

   Poate nu ai suflat niciodată fumul în fața cuiva, dar eu ca nefumător, tot îl inhalez ori de câte ori merg în spatele cuiva care fumează, și nu am cum să-l ocolesc, sau când intru sau ies de la metoru, de exemplu, pentru că se fumează la greu și aerul e îmbâcsit de acel fum toxic. Deci chiar dacă nu vreau tot mi se suflă fumul în nări. E corect? Eu zic că nu!
   Legea asta nu o să țină pentru că românii nu știu ce e ăla respect pentru persoana de lângă ei, atâta vreme cât lor le e bine, ce le pasă de ceilalți..
   Chiar dacă sunt nefumător, tot nu sunt mulțumit de această lege pentru că pe stradă tot o să inhalez fum, la concerte în aer liber tot o să inhalez fum, etc etc Și asta tot nu îmi convive…

   0
   0
  • Gabi,
   In spatiile deschise deranjul este minor si deloc problematic dpdv al sanatatii. Cu exceptia spatiilor deschise si foarte aglomerate, cum ar fi concertele open air sau statiile de metro unde are sens sa interzici fumatul. Interzicerea din principiu al fumatului pe strada, intr-un spatiu aerisit si deschis, ar fi in mod clar discriminare.

   0
   0
  • #134 Comentariu nou

   A naibii treaba . Voi astia nefumatori lasati impresia ca sunteti deasupra tuturor lucrurilor si va felicit pentru vointa voastra cea de fier . Stiti cum sunteti voi acum ? Va rugati de noi sa va bagam aschii in ochi ca sa uitati de barna aia din fund.
   E interesant totusi cat de dramatic poate fi pentru unii inhalarea fumului de tigara, dar ei sunt absolut okay cu poluarea ( inca nu am vazut miscari in aceasta directie) , sunt okay cu sistemul de sanatate , sunt okay cu jegul lasat prin orase sau in creierii muntilor, sunt ok cu defrisarile si , accepta faptul ca legumele mustesc de tot felul de otravuri . Pe scurt acceptam tot ceea ce ne face rau , si nu mai facem atata caz din asta, desi asa ar fi normal ; sa lasam o lume curata copiilor nostri. Din pacate noi traim momentul, si nu putem spune ca resimtim o vaga durere in fund gandindu-ne la tot ce e oribil si prezent.
   Dar asa sunt romanii… Dai sfoara in tara ca ai sa coci faimoasa prajitura a dreptatii , dar cumperi din UE niste aroma , si le-o dai romanilor la nas,si-asa nu isi dau ei seama.

   Desteapta-te romane, din somnul cel de moarte.

   0
   0
  • #135 Comentariu nou

   Ddralle, de unde stii ca nefumatorii sunt de acord cu poluarea, jegul din orase, sistemul de sanatate si ce mai enumeri tu acolo? De unde stii ca nu fac ceva in aceasta privinta?
   Cu fumatul fiecare poate face ceva sa schimbe situatia. Cu restul e mai greu, pentru ca sunt interese corporatiste , financiare si multe altele la mijloc…Dar tu, ca fumator, tu poti face o diferenta si sa nu mai fumezi. Ca oricum poluezi aerul cu fumul toxic, ajuti la jegul din orase prin aruncarea mucului de tigara pe strada, si ajuti si sistemul de sanatate fiind un viitor pacient.
   Schimbarea, dragul meu, incepe cu tine in primul rand. Desteapta-te!

   0
   0
  • #136 Comentariu nou

   Stimate domn Gabi,dar tare sensibil mai esti tu la fumul de tigara.Dar la poluarea facuta de 2mil de masini in capitala nu mai esti atat de sensibil?Sau la poluarea facuta de spray-ul tau??
   Pai sigur ca nu,ca asa e romanul se gandeste doar la binele lui.Sper sa mergi in spatele meu pe strada si sa te afum pana chemi salvarea!

   0
   0
  • #137 Comentariu nou

   Din seria „Dam legi sa creada prostii ca ne pasa de sanatatea lor” conducatorii suprem de impecabili aduc:
   Legea interzicerii cainilor :pentru ca nea Gigi sa nu mai calce in substante maro de diferite texturi cu miros oribil cand merge cu nasul pe sus.
   Legea interzicerii autovehiculelor propulsate pe carburant :pentru nea Fane care merge pe jos ca majoritatea nu au si e democratie
   Legea eurilor si a mancarurilor sintetice: pentru ca tanti Mariana sa nu piarda timp cu citit de etichete si cautat pe internet cuvintele simandicoase pe care nu le intelege si nea Gigi sa aiba un motiv sa nu ii cumpere copilului dulciuri’E sintetice tata’.
   :drumroldrumrol:
   Si cel mai important:
   Legea analfabetizarii: Conform domnului ministru” Ce majoritatea oamenilor de pe glob nu stie sa citeasca si cum zicea unii prostia in secolul 21 nu ucide…plus ca ne merge minciunile mai fin,fac televiziunile furori si senzatii si noi ca politaiu lu caragiale”

   Tldr: Legea este cretina,interzicem ceva pentru ca suntem inapti si unii si altii.Fumatorii sunt slabi si viciati dar nefumatorii sunt mieisori scumpi ce nu vor sa isi raneasca prietenii fumatori prin a le spune ca nu vor la fum…da ii injura pe toate blogurile.Bravo concetateni continuati sa aratati ca ratiunea si dialogul sunt povesti ,ba chiar basme din cartile lui Platon.

   Tanti care spune ca vede vaci fumand in parc nu are curaj sa ii zica nimic dar aici face pe justitiara.

   Din nou bravo cetateni.Bravo.Nu legea insolventei,nu legea sponsorizarii,nu reformarea sistemului si modernizarea lui erau importante.Nup legea antitutun e ce ne lipsea sa fim in randul europei.
   Eu imi acopar ochii cu fumul pipei.Dar voi nu vedeti ca avem conducatori cu comportament pueril?Tot ce vad in ultimele luni sunt niste copii care sunt pusi sa faca curat si baga jegul sub pat.

   Ma opreac pana nu o iau oamenii prea personal.

   0
   0
 20. #138 Comentariu nou

  Facem ceva de genul asta si cu cei care conduc masini de teren in orase?
  Mi se pare aiurea ca pentru placerea lor, copii nevinovati sa inspire involuntar mai multe noxe.
  Vrei sa mergi cu masina de teren? Du-te, frate, pe coclauri, unde nu otravesti pe nimeni.
  Nu te opreste nimeni sa mergi cu jeepanul, daca vrei, doar sa nu-i obligi si pe altii sa-ti inspire gazele.

  Vrei sa circuli prin oras? Ai de ales intre mersul pe jos, bicicleta sau masina electrica. Stiu ca pare discriminare, dar nu este.
  Uite, am si argumente:
  Cand tu mergi cu jeepanul, il obligi pe cei care merg pe jos sa inhaleze involuntar gaze (doar ei inhaleaza, ca tu ai filtru de carbon la masina). Invers, cei care merg pe jos nu-i impun celui cu jeepul nimic. Deci cel care merge cu jeepanul este cel care incalca libertatea celui care merge pe jos, nu invers.

  0
  0
  • #139 Comentariu nou

   Tu ori esti prost, ori esti prost…
   Numai „jeepanu” emana noxe?… sau poate te refereai la norma de poluare a masinilor?… sau la tot ceea ce functioneaza pe baza de carburant?
   Probabil in mintea ta creata cu cat masina e mai mare cu atat scoate mai mult fum…

   0
   0
  • #140 Comentariu nou

   Pai e interzis sa circuli prin baruri cu jeepanu, sau poate tu stai in garaj sa inhalezi fumu ala. Pe strada poti fuma, deci nu inteleg paralela.

   0
   0
  • #141 Comentariu nou

   Nu ambala motorul asa. Nefumatorii se gandesc ca economisesc banii pe care ii dam noi pe tigari ca sa-si ia si ei un „gipan”.
   Pana la urma, a avea o masina de 3 tone cu care sa mergi la cumparaturi si la serviciu este un ideal in societate, nu conteaza cat afecteaza calitatea aerului, dar in niciun caz nu vei tolera ca cineva sa te imbolnaveasca cu fumul de tigara atat de responsabil pentru distrugerea stratului de ozon.

   Sa scoateti capul pe geam la ore de varf daca locuiti intr-o zona mai aglomerata a unui oras mare si o sa vedeti ce parfum de diesel vine daca stati la etajele inferioare.

   As vrea ca revolutionarii sa faca o miscare de a interzice circulatie oricarei masini cu norma de poluare sub EURO 5. Ma las de fumat, serios!

   0
   0
 21. #142 Comentariu nou

  Si uite asa am rezolvat problema cancerului pulmonar provocat de fumat, ramane sa rezolvam problema cancerului pulmonar provocat de fumat.
  Asa ca, draga Vlad, te rog sa-ti la automobilul acasa si sa vii cu metroul. Ce zici?

  0
  0
 22. #145 Comentariu nou

  Ce spui tu la punctul 9 este o prostie. Si iti spun si de ce. Cel putin 2 euro din cei 3 si ceva din fiecare pachet de tigari se duc la stat. De la cei 5 milioane de fumatori (din care nu mai fac parte de 8 luni, 2 saptamani si 3 zile  ) se colecteaza zilnic 10 milioane de euro (presupunand ca fiecare fumator fumeaza in medie un pachet pe zi) iar la o socoteala simpla, anual, rezulta 3.65 miliarde de euro sau 16.42 miliarde lei. Bugetul Ministerului Sanatatii pe 2016 va fi de 6.4 miliarde lei iar al Educatiei de 6.6 miliarde deci 13 in total. In diferenta de 3.42 de miliarde lei ramasa ar mai intra Ministerul Culturii (0.757 mld), al Mediului (0.702 mld), al Economiei (0.539 mld) bugetul pentru Senat (0.129 mld), Camera Deputatilor (0.295 mld) Presedentia (0.056 mld), Inalta Curte de Casatie si Justitie (0.093 mld) si tot mai raman 0.85 miliarde de cheltuit. Eu zic sa dam ceva din ei si la Transporturi, macar pentru curatatul chistoacelor de pe marginea drumurilor . In concluzie, fumatorii platesc si platesc la greu. Deci când te duci la spital, la şcoală etc, trebuie să îi mulțumești și unul fumător. Dacă nu, ești doar un ipocrit care vorbește fără să știe despre ce.

  0
  0
 23. #146 Comentariu nou

  Desi vad ca nu raspunzi comentariilor facute la propriul articol, voi pune o intrebare pe care o voi adresa tuturor celor care aproba aceasta lege abuziva: de ce restrictia se extinde si asupra tigarilor electronice? Daca te hotarasti totusi sa raspunzi, te rog fa-o doar dupa ce te pui in tema cu acest tip de „fumat”, pentru a putea da un raspuns logic.

  0
  0
  • #147 Comentariu nou

   Din pacate stiu pe cineva care stie pe cineva care a participat la dezbaterea publica(daca ii pot spune asa) unde era un domn doctor care avea surse „sigure” ca vapatul(tigarile electronice) sunt la fel de daunatoare si pentru cei ce le fumeza dar si pentru cei din jur.

   Parerea mea si am si doua atomizoare (rda si rta) ,pe langa pipa clasica, este ca pe termen scurt e ok.Inca nu stim nimic pe termen lung sunt prea noi.Plus ca acum a aparut si moda temp control pe Ni si Ti si astea ,dpdv al studiilor, sunt si mai in ceata.

   Ps:e o lege imbecila cum am postat si mai sus un bloc de text.

   0
   0
 24. #148 Comentariu nou

  Oameni buni, fumatul e dovedit si supra-dovedit ca dauneaza sanatatii. Grav. Nu zic aici de disconfortul creat nefumatorilor. Ci de boli nasoale. Nu e mare filosofie: fumeaza, dar fa-o intr-un spatiu unde altii nu sunt afectati de asta pentru ca e alegerea ta sa continui sa o faci. Atat.

  Faptul ca sunteti atat de inversunati pe un subiect relativ logic si de bun simt ar trebui sa va spuna ceva.

  0
  0
  • #149 Comentariu nou

   Oama buna, intelege ca noi vrem sa fumam, si nu vrem sa fumam cu pahar de vin pe strada, ci intr-un local destinat fumatului! Pricepi? Acum spune-mi si mie oama draga, cu ce te afecteaza pe tine existenta cluburilor de manele, a celor de bdsm, sau a celor de striptease? Cu absolut nimic. Ca nu le frecventezi si nu faci parte din publicul tinta. Si totusi nu te vad dorindu-ti ca ele sa fie interzise. Asadar, pe aceeasi logica, scumpa mea oama, cu ce te afecteaza pe tine ca eu fumez pana-mi distrug plamanii intr-un spatiu destinat special pentru asta?

   0
   0
  • #150 Comentariu nou

   cornelp, varianta pe care o descrii acum e prezentul. si nu functioneaza. exista si acum locuri unde se fumeaza si locuri unde nu. realitatea e ca nu-i poti separa pe fumatori de nefumatori. iar astia din urma sunt mai tot timpul cei care tre sa faca un compromis.

   0
   0
  • #151 Comentariu nou

   Pai corect, problema e ca legea interzice sa mai existe vreun astfel de spatiu in care sa pot fuma linistit. Atat timp cat are un acoperis nu se poate fuma.

   0
   0
  • #152 Comentariu nou

   @maria, pai si de ce nu functioneaza? De ce nu exista mai multe localuri pentru nefumatori? De ce nefumatorii sunt activi doar pe fb, numarul lor pe fb fiind invers proportional cu numarul lor din localurile pentru nefumatori? Si ce anume nu functioneaza? Te opreste cineva sa te duci intr-un local de nefumatori? Au venit fumatorii peste tine acolo sa-ti sufle fumu-n ochi? N-ai unde sa te duci sa nu inhalezi fum de tigara? Ce anume nu functioneaza?

   0
   0
  • #153 Comentariu nou

   nefumatorii nu sunt activi numai pe fb. in real life, ei nu prea deranjeaza (cand vine vorba de fumat, evident), d-aia nu-i observi. ce nu functioneaza? sa ai locuri de fumatori si de nefumatori. daca dai voie legal sa fie localuri de fumatori se ajunge fix in situatia in care suntem azi. asta nu functioneaza. daca te faci ca nu pricepi, e ok, pot sa scriu si de 2-3 ori :).

   0
   0
  • #154 Comentariu nou

   Masinile polueaza si sunt unul din factorii majori care duc la incalzire globala…nimeni nu interzice fataitul cu masina in oras.
   In continuare bucurestiul e plin de materii maro de la proprietari de caine pentru care nu conteaza.
   In continuare Anaf este cu cateva decenii in urma si ruleaza de la W95 la W Xp.
   In continuare majoritatea romanilor sunt analfabeti iar cadrele didactice sunt inapte si inapoiate si in multe cazuri inapte in domeniul lor.
   Romania nu are resurse,industrii si statul sugruma IMMurile autohtone.

   Nu aveam timp sa dam o lege ca unii dintre nefumatori nu stiu sa zica nu.Nu stiu sa isi faca dorintele auzite.Ba chiar in spiritul articolului: Faptul ca interzicem cu totul fumatul in toate barurile este o ingradire de drepturi.Nimeni nu e obligat sa mearga unde nu vrea.E dreptul tau sa ceri (cerere si oferta duh) locuri in care nu se fumeaza,e dreptul meu sa cer invers .Si exista loc pentru toti.

   0
   0
  • #155 Comentariu nou

   Problema e în felul următor ca legea asta pe unii ii afectează din 2 părți ca de ex sunt fumătoare ma duc la o cafenea și nu am cum sa fumez o țigară și trebui sa ies cu cafeaua afara în vânt, mai grav e ca lucrez într o cafenea și de când sa dat legea nu mai am clientii … Unde sunt nefumătorii aia care tot se umfla în pene atât..?

   0
   0
 25. #156 Comentariu nou

  Cel mai rau ma deranjeaza vehementa cu care oamenii refuza solutia de a avea localuri in care fumatul este permis si localuri in care fumatul nu este permis. Mi se pare cel mai de bun simt compromis.

  Daca tu fumezi si sotia ta nu, aveti libertate de alegere. Va puteti duce intr-un local in care nu se fumeaza si te abtii sau va puteti duce intr-un local in care se fumeaza si ea suporta fumul de tigara.

  Chiar nu vad care e problema atat de mare. Daca barbatul fumeaza si-si lasa sotia care nu fumeaza acasa cand se duce in carciuma, mi s-ar parea mai degraba o problema conjugala decat una care necesita sa fie reglementata de parlament.

  Comparatia cu autobuze, aeroporturi, cabinete medicale si birouri este slaba. Mersul in carciuma este optional, nu necesar ca transportul, ingrijirea medicala sau munca.

  Mersul in carciuma este de relaxare iar poate unii fumatori vor sa bea o cafea cu o tigara si poate unii propietari de carciumi vor sa permita asta. Vi se pare firesc ca acest lucru sa fie ilegal?

  Si mai retineti o chestiune. Romania nu este o tara occidentala. Daca ceva functioneaza in Germania sau Elvetia, asta nu inseamna ca va functiona si aici.

  0
  0
  • #157 Comentariu nou

   Legea are la baza o idee buna dar a ajuns o exagerare gigantica. Asa cum spui e anormal sa nu ai baruri in care sa poti fuma. Sunt multe locuri dragutze in Bucuresti, impartite in doua la care cand ma duc cu sotia ma duc la nefumatori iar cand ma duc cu amicii fumatori ma duc la fum. E civilizat, e toata lumea fericita si nu vad ce ar fi in neregula cu asta.

   Dar probabil distinsilor nefumatori li s-a parut exagerat sa militeze pentru ceva (mai multe locuri de nefumatori, distinctie clara intre locurile unde se poate fuma si unde nu) a fost mai simplu sa militeze pentru interzicere. La care onor statul roman raspunde mult mai rapid si natural.

   Nu e de mirare daca peste cativa ani vom ajunge ca in anumite zone din Italia unde nu ai voie pe plaja dupa ora 22 seara (pentru ca faci zgomot dar pentru simplitate s-a interzis de tot), sau ca in Noua Zeelanda unde nu ai voie sa mananci pe plaja (pentru ca lasi gunoaie dar pentru simplitate s-a interzis de tot). I-au zis civilizatie, prinde la public, dar daca asta inseamna civilizatie eu mai lipsesc.

   0
   0
 26. #158 Comentariu nou

  Poate, in acest fel, ne mai lasam si noi de viciul asta…
  Sunt de acord sa se dea legea asta pentru ca nu e normal sa sufere si altii pe langa noi. Ma uit prin restaurante, vad femei insarcinate, vad copii, iar in jurul lor, un nor imens de fum. Stim cu totii, mai ales, noi fumatorii, ca fumatul pasiv poate fi mult mai nociv decat fumatul activ.
  Ideal ar fi sa incepem sa ne gandim si la binele altora, iar legea asta, ar putea sa ajute pe ambele fronturi. In alte tari, datorita acestei legi, numarul oamenilor care s-au lasat de fumat ulterior, a crescut. Era timpul sa se intample si la noi.

  0
  0
 27. #159 Comentariu nou

  Esti bou

  0
  0
 28. #160 Comentariu nou

  Ai uitat punctul 5, smechere! 🙂

  0
  0
 29. #161 Comentariu nou

  „Fumătorilor nu li se interzice să meargă la restaurant – li se interzice doar să fumeze înăuntru.” Nici nefumatorilor nu li se interzice sa intre in localurile in care fumatul este permis. Pur si simplu, nu inteleg de ce eu ca patron trebuie sa-mi desfasor activitatea intr-un fel in care vor unii. Din punctul meu de vedere, situatia este simpla. In localul meu fumatul este permis. In localul meu sunt la fel de bine primiti si serviti si fumatorii si nefumatorii. In localul meu toti clientii sunt instiintati ca este un local in care se fumeaza. In localul meu alegi daca ramai sau nu.

  0
  0
  • #162 Comentariu nou

   Tine de bun simț ce zici tu si desi il trâmbițează maxim in timp ce isi calaresc caii mari si albi ai corectitudinii si libertatii, războinicilor nefumători le lipsește cu desăvârșire. Nu îmI vine să cred câtă ipocrizie. Si cum daca o lege exista in orice altă parte atunci ea este justificată.

   0
   0
  • #163 Comentariu nou

   ceea ce vreti voi nu e o libertate, ci o incalcare a libertatii altora. e o mica mare diferenta.

   0
   0
 30. #164 Comentariu nou

  Si totusi in Brasov exista un local central si select unde daca esti fumator NU ESTI ANGAJAT..asta este o discriminare!

  0
  0
 31. #165 Comentariu nou

  Bine mă. N-ai un foc?

  0
  0
 32. #167 Comentariu nou

  Ba se poate, insa platesti amenda! La fel ca si depasirea vitezei legale in localitati… te-au prins, platesti!

  0
  0
 33. #168 Comentariu nou

  Ne place, nu ne place, asta e. Iar fumatul pasiv la care nefumatori sunt expusi este o realitate. Sunt fumator , inrait chiar, nu ma deranjeaza fumul, nici mirosul de tigara, dar pe altii ii deranjeaza.

  0
  0
 34. #169 Comentariu nou

  Cele 5 stagii ale durerii de dupa adoptarea legii anti-fumat:
  1. Negarea – Legea nu poate fi adoptata oricum. Parlamentarii nostri vor da bir cu fugitii, Presedintele nu o va promulga, se va face recurs, etc
  2. Mania – Voi astia nefumatorii nu puteati sa stati in cusca voastra de nefumatori si sa ne lasati in pace? Este dreptul nostru sa avem baruri de fumatori. Din cauza voastra o sa se duca naibii economia!
  3. Negocierea – Dar ce are daca avem locuri pentru fumatori si spatii special amenajate pentru nefumatori? Toata lumea e fericita asa.
  4. Depresia – Ce frumos era cand plecam din bar cu hainele pline de fum. Ce gust bun avea cafeaua de dimineata cu o tigara langa… acum nimic nu mai are sens.
  5. Acceptarea – Mneah… oricum sunt scumpe tigarile… nu mai bine ma las de fumat?

  0
  0
  • #170 Comentariu nou

   Cel mai bun comentariu de pana acum.

   Argumentele fumatorilor sunt nule. N-au decat sa stea in fumul lor, la ei acasa.

   0
   0
  • #171 Comentariu nou

   Ar fi frumos sa se ajunga la pasul 5, ar fi mai bine pentru toti. Dar este destul de greu in unele conditii, tigarile dau dependenta prea mare. Macar daca s-ar abtine oamenii un pic, tot ar fi un progres, parerea mea(de fumator).

   0
   0
 35. #172 Comentariu nou

  Ce aveti de v-ati ambalat asa? Am fost fumator (10 ani/ 1,5 pachete/zi), dar de vreo 2 ani n-am mai pus tutun in gura…si:
  daca am fost intr-un local de nefumatori si am vrut sa fumez am iesit frumos afara si mi-am vazut de ale mele! Ce e atat de greu de priceput? Vrei sa fumezi, misca-ti curu’ lenes si iesi naibii afara si fumeaza o tigara. O sa apara comentarii de fitze cum ca afara ploua, e frig, ingheata jarul la tigara…noh…drajilor cum se zice la Ardeal…se numeste ghinion!

  0
  0
  • #173 Comentariu nou

   deci sa-nteleg ca este o fita sa nu-ti convina sa iesi ca un caine la -15 grade sau +40, bun asa

   0
   0
 36. #174 Comentariu nou

  Fratili meu albastru, este o picatura in ocean aceasta discutie. Pe langa fomat peste tot ( dar mai ales in Bucuresti) ai toate gazele de esapament, toate fumurile industriale, tot praful constructiilor, etc etc.
  Toate respirate de toti cu plumbi si alte cele existente. si sunt respirate 24/24 , dar cele 2 ore pe zi langa fumatori omoara lumea. Sa fim seriosi. ……. Si da fumatul este prost si strica ( si da sunt fumator,prost si stricat ) dar singurul lucru necesar ar fi ventilatia. Dar nu baga nimeni bani in ventilatie cum nu se baga nici in sisteme de stingere a incendiilor …..

  0
  0
  • #175 Comentariu nou

   nu e ok sa accepti un rau doar pentru ca mai sunt multe alte rele pe langa. cu genul asta de logica nu faci absolut nimic niciodata.

   iti sugerez sa nu-ti mai faci curatenie in casa ca oricum se face mizerie la loc. e ca o picatura in ocean.

   0
   0
 37. #176 Comentariu nou

  Dragilor..legea asta este sa va certati fumatori cu nefumatori…asa nu va mai ganditi ca salariul minim nu s-a marit…dar” alesii ” nostri vor avea pensii cu 2000 de lei mai mari !

  0
  0
 38. #177 Comentariu nou

  Parca as fi citit un articol scris de un copil de 5 ani. Iti Multumesc domnule pentru doza de ras generoasa. Tin sa mentionez ca sunt nefumator, am in schimb multi prieteni care fumeaza si nu mi-e frica de ei si nu ii detest in cea mai mica masura. Va recomand, pentru viitor, sa studiati putin legile logicii si a argumentarii inainte sa mai puneti mana pe pix/tastatura.

  0
  0
 39. #178 Comentariu nou

  Mi se pare exagerat articolul si argumantarea problemei. Pana la urma, este o limitare a unor libertati si in cazul interzicerii fumatului in spatii publice, chiar daca normal ar fi ca fiecare persoana sa aiba dreptul sa aleaga liber. Si nu, sa aleaga sa fumeze doar acasa, nu e o alegere libera, e oarecum constransa. Perfect deacord cu interzicerea fumatului in zona spatiilor de joaca pentru copii, dar in baruri si cluburi, cred ca fiecare ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga. In acest sens, fiecare local ar trebui sa aiba dreptul sa decida daca va permite sau nu fumatul, iar fiecare om care va frecventa acele localuri isi va asuma. Referitor la faptul ca sotul si sotia nu pot merge in acelasi loc datorita faptului ca unul este fumator iar celalalt nu……..cred ca este mai mult decat deplasata remarca. Nu cred ca exista cazuri in care o familie nu a a ajuns la un acord in ce local sa iasa din cauza faptului ca unul e fumator iar celalalt nu.
  In cazul in care totusi se va aplica aceasta lege, cred ca ideea de a infiinta cluburi private cu acces pe baza de card de membru va fi una de succes. Si pun pariu ca vor fi frecventate si de persoane nefumatoare. In acest caz, ar trebui sa li se interzica accesul? 🙂

  0
  0
  • #179 Comentariu nou

   Se interzic complet si in cluburi private, in toate spatiile inchise. Solutia cu localuri de fumatori ar fi cea mai corecta, dar e imposibila, din pacate. Patronii nu pot risca sa isi piarda clientela si atunci se intra intr-un cerc vicios, cand raman tot de fumatori, pentru a nu risca. Cu o lege care interzice complet, toti patronii pornesc de pe picior de egalitate.

   0
   0
 40. #180 Comentariu nou

  Cred ca ne agitam degeaba, pentru ca fara sa fiu un adept al teoriei conspiratiei, nu cred ca sanatatea nefumatorilor a stat la baza legii. Dar sa presupunem ca e vorba de sanatatea populatiei. Atunci de ce nu se interzice alcoolul? Care, hai sa fim sinceri, afecteaza sanatatea mai repede si mai agresiv decat fumatul. Afecteaza pe cei din jur mai puternic decat fumatul (doar sa na gandim la accidente, violente domestice, violuri, acte agresive de orice natura si o multitudine de aspecte ce tin de viata sociala – prea multe sa fie enumerate aici). Revenind, alcoolul, afecteaza sanatatea celui care il consuma si indirect efectul este mai dramatic pentru cei din jur. Si totusi, acolo nu se face nimic….Si atunci unde e interesul pentru sanatate? Hai sa nu fim naivi. Ne pierdem vremea incercand sa aducem argumente pro sau contra. Suntem prea mici pentru o batalie atata de mare. Interesul e altundeva.
  PS. Si inca ceva. Da, sunt fumator, o sa ma adaptez si acestei legi. Dar vreau sa dresez asa o intrrebare catre nimeni. Cei care sunteti atat de inversunati impotriva fumatului, cati dintre voi aveti masina? (sau poate chiar doua in familie). V-ati gandit vreodata cat rau produceti sanatatii celor din jurul vostru care merg pe jos (si au un stil de viata sanatas, ca ne gandim la sanatatea populatiei, nu-i asa?) prin noxele eliminate in atmosfera? Ca sa nu vorbim de efectele asupra mediului. Si atunci cine este mai periculos pentru sanatatea celor din jur? Eu care fumez o tigara sau tu care te bati cu pumnii in piept ca nu esti fumator dar arzi litri de combustibil doar pentru un pic de comfort? (evident ca ma refer la o anumita categorie din populatie).
  Deci, repet hai sa fim seriosi, nu e vorba de sanatatea populatiei. E vorba cel mai probabil de alte interese!

  0
  0
  • #181 Comentariu nou

   Masina circula in aer liber, nu in spatii inchise. Fumatul nu s-a interzis, s-a interzis fumatul in spatii inchise.

   0
   0
  • #182 Comentariu nou

   logica cu toate relele din lume (poluare, masina, alcool) e falsa. nu poti eradica toate sursele de boli si pericole, sau cel putin nu toate deodata. plus, se fac si campanii de reducere a consumului de alcool, se iau masuri pentru reducerea noxelor. se fac chestii in toate privintele. aici sunt spiritele incinse pentru ca e vorba de o dependenta si oamenii se panicheaza.

   fumatul nu s-a interzis, ci s-a restrictionat in asa fel incat sa fie afectat un numar mai mic de oameni. atat. si da, tu cu tigara langa mine ma afectezi. doar pentru ca sunt si masini pe strada, nu inseamna ca e ok sa respir si fumul din tigara ta. 1+1 fac 2 nu 1.

   0
   0
 41. Asta cu libertatile e cat se poate de discutabila. De ce nu te obliga pe tine legea sa-ti achizitionezi un automobil electric, nepoluant? Nu, nu doar sa stimuleze achizitia lor, sa te OBLIGE prin lege, caci despre asta vorbim aici.
  Doar stim cu totii, si e demonstrat stiintific ca gazele de esapament distrug, practic, intreaga planeta pe care traim cu totii – fumatori si nefumatori. De ce-s eu obligat sa inspir gazele respective? Este exact aceeasi situatie, doar ca gravitatea e de „n” ori mai mare in cazul masinilor. Doar ca „ar fi culmea”(da, stiu, ca asta e raspunsul) sa interzicem motoarele cu combustie interna.
  De fiecare data cand ajung in Bucuresti sunt absolut socat de mirosul insuportabil de esapament, in special vara, pe arterele circulate. Ok, fumez afara, doar ma obliga legea, tu de ce n-ai umbla cu bicicleta sau de ce nu ti-ai cumpara automobile electrice?
  Ne jucam de-a obligatelea? 🙂

  0
  0
 42. #184 Comentariu nou

  Sunt pro legii anti-fumat in locuri publice, insa:
  Pct 1: gresit! Barurile au fost la inceput create tocmai pt satisfacerea viciilor, printre care si fumatul. Asadar, nefumatorii sunt cei care s-au „introdus”. Un pic de studiu asupra istoriei carciumilor n-ar strica.
  Pct 7: corect! Barurile nu vor da faliment daca vor fi toate obligate prin lege sa nu permita fumatul; lumea tot va iesi, nu isi vor lua bere la PET si o vor bea acasa din cauza asta.

  0
  0
 43. #185 Comentariu nou

  Stimaţi telespectatori şi naş Pandele, am cântat în bodegi prin Norvegia, unde nu se vedea capătul sălii, aflat la 30 de metri, din cauza fumului. De ani buni nu se mai fumează, n-a murit nimeni din cauza asta, nu s-a revoltat nimeni, nu s-a simţit nimeni discriminat. Sunt fumător, şi în acelaşi timp sunt împotriva fumatului în cârciumi; una-i să fumezi o ţigară odată la un ceas, şi alta-i să respiri aerul îmbâcsit de tutun pe tot parcursul şederii în birt…

  0
  0
 44. #186 Comentariu nou

  Eu sunt fumator si nu am o problema in a iesi afara sa fumez … am facut asta in multe locuri (inclusiv romania … de exemplu locuri de joaca pentru copii 🙂 ). Dar eu nu sunt de acord cu argumentele tale legate de „6. Dar dacă patronul vrea să declare că spaţiul lui este exclusiv pentru clienţi fumători, care-i problema?”. Argumentarea ta este destul de puerila as zice. Daca un patron de restaurant ar vrea sa isi declare spatiul ca „local in care se fumeaza” ar trebui lasat sa faca asta. Angajatii se expun unui risc atunci cand se angajeaza. Ca si contra exemple as da: minerii au si ei dreptul in a lucra intr-un mediu cu aer curat, maturatorii de strazi vor sa lucreze si ei vara la racoare si iarna la caldura, gunoierii de ce trebuie sa suporte mirosul emanat de „pampersii” copilului meu, medicii de la boli intectioase as vrea sa lucreze intr-un mediu unde riscul de a duce boli acasa este destul de scazut, etc.
  As fi curios si un studiu de impact asupra economiei: in cativa ani dezcurajand fumatul in cativa ani taxele platiti de producatorii/importatorii de tigari or sa scada dramatic, probabil ca si cifra de afaceri a restaurantelor o sa se mai reduca, pe de alta parte nu imi imaginezi ca fumatorii ce nu vor mai cheltui bani pe tigari si/sau pe la carciumi or sa bagi banii la saltea sau la banca … tot in economie vor ajunge ceva.
  Parerea mea este ca:
  – proprietarul unei locatii publice trebuie sa decida daca se fumeaza la el sau nu
  – statul sa interzica fumatul in locatiile lui
  – taxe mai mari pe locatiile unde se fumeaza
  – reglementari de spatiu (de exemplu inaltime) si utilitari (aerisire / incalzire)
  – in timp trebuiesc inasprite regulile astea

  0
  0
  • #187 Comentariu nou

   Eu am o problemă să ies la o țigară cînd sînt la un bar și vreau să îmi beau cafeaua cu, ghici ce, o țigară 🙂
   De asemenea am o problemă cu acvariile pentru fumat care-s concepute ca o expoziție de ființe unidimensionale masochiste.
   Am o problemă și cu statul căruia îi e mai ușor să interzică decît să reglementeze. Dar e mai simplu să interzici fumatul decît să adresezi problema reală: standarde și verificări pentru a asigura o ventilație corectă. Sînt fumător, dar ocolesc localurile în care aerisirea este deficitară. Și nu simt dorința de a „bifa” toate localurile.

   De asemenea am o problemă cu îndemnul „mută-ți fundul leneș și fumează afară”. În special de la cei care folosesc mașina personală pentru a și-l deplasa la muncă deși atît casa cît și biroul se află în proximitatea metroului. Dar e libertatea lor de a nu se înghesui cu toți „nespălații”, „cerșetorii”, „cocalarii”, „săracii” șamd. Care libertate a lor are impact direct asupra trotuarelor tuturor și circulației RATB. Dar nu am iluzii că vor fi închise străzi circulației (alta decît cea publică).

   În rest sînt de acord cu ce ai zis. Un stat liberal unde diferențele sînt reglementate și nu interzise.

   0
   0
  • #188 Comentariu nou

   ca fosta fumatoare iti zic sigur ca esti absolut capabil sa te bucuri de cafea si cu si fara tigara. si nu inteleg de ce se fac atatea comparatii intre masini si tigari. nu toti nefumatorii merg cu masina, la fel cum nu toti fumatorii merg cu metroul. ce facem? adunam vine si ipocrizii si tragem linie? e un concurs? nu e mai usor de acceptat ca e corect sa nu-l obligi pe altul sa fumeze pasiv?

   0
   0
  • #189 Comentariu nou

   Posibil, dar alegerea cafelei fără țigară nu mai este la mine, nu? Și în numele corectitudinii față de nefumători e mai ușor să interzici. Prin tactica lui „tati știe mai bine”.
   Comparația între noxele țigării și cele ale mașinii are o bază extrem de simplă: http://stirileprotv.ro/stiri/social/bucuresti-capitala-europeana-a-aerului-poluat-ne-sufocam-ca-la-copsa-mica.html.

   Îmi pare rău că ai avut de-a face cu fumători care te-au obligat să le inhalezi fumul. Nu, nu e corect, dar nu asta e discuția. Discuția e de egalitate pentru cele două categorii de oameni și de admitere a diferențelor.

   TNR: „România a făcut un pas important spre a deveni o ţară cu adevărat civilizată. Tot ce ne mai rămâne de făcut sunt autostrăzile, canalizarea, apa curentă, spitalele, locurile de muncă şi eradicarea ciumei.”

   0
   0
 45. #190 Comentariu nou

  si in masina personala in prezenta unui minor fumatul trebuie aspru pedepsit!

  0
  0
  • #191 Comentariu nou

   Hai sa nu exageram, am 19 ani si fumez de la 16, ar fi culmea sa i se fi interzis mamei mele sa fumeze la ea n masina cand aveam 17 ani sa zicem desi si eu eram tot fumatoare. Dar as fi de acord sa se interzica in prezenta copiilor sub 14 ani, nu chiar tuturor minorilor.

   0
   0
 46. Nu imi vine sa cred ce argumente au unii fumatori. Perplexa. Si asta o spun in calitate de (semi)fumatoare.

  Restaurantele si pub-urile daca au un pic de cap se vor orienta pe familii si se vor dota cu ceva locuri de joaca in restaurant, macar o carte de colorat cu creioane de colorat ce oate sa o aduca la masa, niste scaune de copii si sa vezi cum o sa se inmulteasca clientela care pana acum nu putea iesi din casa ca pute peste tt a fum si nu voiau ca si hainele si parul copiilor sa puta a fum acasa si evident sa ii expuna la fumat pasiv.

  Si da daca am copii nu sunt condamnata sa stau in casa si sa nu pot sa mananc undeva fara sa inghit si fum si eu si copiii, intr-o tara in care viciile se tin pentru sine, pot sa ies la pub sau la restaurant pana la ora la care consider eu ca e ok pt copii sa mananc si sa beau o bere in timp ce copiii mei si ai prietenilor se joaca impreuna in „coltul” de joaca amenajat pt ei in local.

  0
  0
  • #193 Comentariu nou

   Te crezi deșteaptă si totusi nu esti in stare sa vezi diferența intre restaurant si bar de striptease, intre a interzice ceva in locuri publice si de a interzice chestii în spatiile private.

   0
   0
  • #194 Comentariu nou

   Si ce te tinea pana acum sa mergi in restaurantele de nefumatori? Ca si pana acum erau destule, ti-o garantez! Sau era important sa poti intra in ORICE restaurant cu copiii? Ce te faci cu cluburile de streap-tease? Le anulam sau aducem si acolo carti colorate la masa ??

   0
   0
  • #195 Comentariu nou

   Am fumat, am renuntat, iar am fumat si m-am lasat (nu stiu pentru cat timp). Ma mira ca inversunatii astia sunt fosti fumatori!!! S-au prins dupa niste x ani de fumat ca s-ar putea sa dezvolte un cancer pulmonar, s-au lasat si i-a apucat fandacsia: bai, nu mai vreau pic de fum de acum incolo! Nimic anormal pana aici, foarte bine! Insa daca eu m-am lasat, sa se lase toata lumea! Inclusiv Petreanu este un fost fumator! De cate ori si-a pus problema asa fata de nefumatorii din preajma lui, in toti anii in care el a fumat? Cel mai corect ar fi ca proprietarul de restaurant sa poata aleage cui se adreseaza: fumatorilor sau nefumatorilor. Astfel, nefumatorul va alege clar un restaurant in care nu se fumeaza, iar tu, parinte de copil, doar nu o sa intri intr-un restaurant care te avertizeaza inca de la intrare ca acolo se fumeaza, nu? Asa cum un fumator va respecta sa nu fumeze daca alege sa intre intr-un astfel de restaurant. Mi se pare corect ca si nefumatorul, dar si fumatorul sa se simta bine la restaurant. E chestie de optiune si pentru unii si pentru ceilalti, deci nimeni nu incalca liberatea nimanui. Insa… aici mi se pare ca intervine marea spaima a ex- sau ne- fumatorilor: se tem ca proprietarii se vor adresa mai ales fumatorilor. Oare de ce? 🙂 Aratati-mi un patron care ar vrea sa se fumeze in restaurantul lui, stiind ca majoritatea clientilor pe care ii are nu fumeaza!!! Daca te raportezi la majoritatea populatiei, da sunt mai multi nefumatori, insa, daca te raportezi la cei prezenti prin restaurante, majoritatea este fumatoare: uitati-va ca spatiile de fumatori sunt arhipline, in timp ce la nefumatori este mult mai liber. Doar nu isi semneaza falimentul! Deci, vor fi probabil ceva mai multe pentru fumatori, dar suficiente si pentru nefumatori. Alta spaima a nefumatorului este ca Restaurantul x, care ii place lui tare de tot, ar putea deveni doar pt. fumatori si atunci e naspa ca nu mai poate merge fix, dar fix, acolo. Nu mai bine cere el o lege prin care se asigura ca patronul nu are optiuni si poate sa mearga el, marele nefumator, in sfarsit peste tot, trimitandu-i afara pe ceilalti? Uite, eu acum merg la nefumatori, dar cand fumam mergeam la fumatori. Mi se pare foarte corect sa-mi beau cafeaua in restaurant si cand fumez, si cand nu fumez! Urmarea acestei legi: se va fuma pe strada la greu, exact cum este acum la New York, Bruxellles si in alte orase care au exercitiu… Incepem spalarea de creier, in numele unei cauze nobile…

   0
   0
  • #196 Comentariu nou

   Da, da’ la clubul de striptease sa fie carti de colorat cu pornache, barem daca educatia plodului se face in astfel de stabilimente, sa fie deplina.

   0
   0
  • #197 Comentariu nou

   Sper din tot sufletul ca nu ai copii. Pentru ca niciun parinte normal la cap nu isi duce copilul in crasma. Locuri de joaca pentru copii in pub? Pe bune? Ce urmeaza? Parada gay pentru copii ca in alte tari? Eventual hai sa legalizam si consumul de bauturi alcoolice la copii. Eu am jurat ca prima oara cand vad mai vad parinti care si-au adus copilul in bar sau pub, sun la protectia copilului si la politie. Exista restaurante speciale pentru familii, cofetarii, tot felul de locuri unde poti merge cu ei. Nu au ce sa caute intr-un spatiu in care se consuma alcool. Punct.

   0
   0
 47. #198 Comentariu nou

  Abia astept sa vad hoardele de nefumatori care vor lua cu asalt carciumile libere de fumat .Va fi o noua revolutie .

  0
  0
 48. #199 Comentariu nou

  De acord cu articolul.
  Bine scris.

  Punctul 6 are logica daca esti retardat. Ce treaba au angajatii unui cigar bar cu fumatul si ai mai tzopait-o si in discriminare. Prietene daca nu vrei sa lucrezi ca sudor nu lucrezi in plm ca sudor foarte simplu.

  ‘Problema e că angajaţii ar trebui să fie şi ei, obligatoriu, fumători, ceea ce înseamnă condiţionarea locului de muncă de un viciu’.

  Serios? Adica eu sunt nefumator si ma duc la patronul unui cigar bar si ii spun prietene inchideti afacerea ca eu caut un loc de munca in domeniu si imi dau seama ca nu as putea lucra la tine caci ma intoxic asa ca daca nu pot lucra la tine ca nu fumez nici altii nu ar trebui sa lucreze chiar daca ei sunt de acord cu fumul toxic de tigara caci eu pierd o sansa pentru ca vreau sa fiu sanatos.

  In rest e ok,

  0
  0
 49. #200 Comentariu nou

  Pentru ca se arunca idei care par sa fie pur emanatii teoretice despre cum ar fi daca una si alta:
  – in Canada, la alegerea pachetului de beneficii oferit de angajator (care suporta o parte mai mica ori mai mare din costuri) trebuie bifate niste casute ca sa se vada daca persoana e eligibila pentru reduceri de cost si alte din astea. Well, una din casute cere sa spui daca esti fumator ori ba (daca s-ar minti si persoana ar ajunge apoi la medic cu probleme din aceasta cauza asigurarea ar refuza sa plateasca orice cost). Iar pentru fumatori rata asigurarii e mai scumpa decit pentru nefumatori (cam dubla).
  – tot in Canada, cind s-a interzis fumatul in locurile publice, s-a spus si ca afara se poate fuma doar in locuri care sint la cel putin 6 m distanta de usi, ferestre si alte cai de acces. Adica nu iese nimeni din restaurant/ scoala/ firma si fumeaza fix in fata usii. Fiecare cladire are afis in acest sens, eventual a identificat un loc de unde curentii de aer nu duc fumul inapoi in cladire si a pus acolo o placuta cu ‘loc pentru fumat’. Daca nu exista placuta, se cunoaste locul dupa mormanul de mucuri de tigara, caci or fi acceptat fumatorii sa iasa din cladiri dar probabil ca li se pare ca afara nu trebuie stinse si strinse mucurile, deci le arunca.
  – in comtinuarea ori aplicarea punctului de mai sus si pentru cineva care spunea ca fumeaza unde vrea si cind vrea in casa. Proprietarii de cladiri incep sa le declare smoke-free. Si fumatorii care locuiau acolo sint agreati doar pina se muta, orice nou mutat trebuie sa semneze in contract ca nu va fuma. Pentru ca, desi nu vreti sa recunoasteti, miroase. Miroase a fum pe holurile comune si pe casa scarii. Se poate activa alarma de incendiu din apartament de la fum. Plus, fumatul pe balcon nu e OK, pentru ca balconul o fi deschis spre afara dar e la mai putin de 6 metri de balcoanele si ferestrele celorlalti locatari, care ar inhala astfel fumul.

  0
  0
 50. #201 Comentariu nou

  1) dupa fumat ce urmeaza? Si mancatul e o necesitate fiziologica. Daca toata lumea mananca cacat si putini mananca si porc, interzicem porcul? deci, mananci doar cacat. Alcoolul pe cand?? Nu vrei tu sa te duci in ..ce mananci printr-o tara musulman-extremista mai bine? ..ca nu o sa mai ai problemele astea si o sa te simti ‘ca acasa’ cu mentalitatea asta.
  2) aici te scufunzi draconic in ce mananci. daca unul din soti are acest viciu, sa se abtina in .. ce mananci tu, cat iese la restaurant cu jumatatea lui, nu trebuie sa se dea lege pe tara pentru asta. Adica, localuri pentru fumatori si localuri in care acest viciu este interzis.
  de aici incolo chiar nu mai merita citit… e clar ca esti plin de cacat .

  0
  0
 51. #202 Comentariu nou

  Excelenta opinie! Asta în condițiile în care sunt fumător înrăit. Felicitări sincere domnule Petreanu! Poate ca este, în sfârșit, timpul sa ne civilizăm și să învățăm să-i respectăm pe cei din jurul nostru.

  0
  0
 52. Muhahaha… Ce de argumente.
  Mie, ca nefumător, nu-mi pasă de fumători, cum nici lor nu le pasă de mine. Am fost în restaurante şi baruri unde se fumează, nu am comentat nimic, am stat cât am putut şi când nu am mai rezistat am plecat. Acum, cu legea asta, mă bucur că nu o să-mi mai miroasă hainele ca o scrumieră.
  Fumătorii se vor adapta la condiţiile vitrege, cum m-am adaptat şi eu… Când nu vor mai putea sta fără tutun, vor ieşi ei afară, acum. Meci egal.

  0
  0
 53. #204 Comentariu nou

  Apucati-va de tigari electronice ca nu sunt interzise si sunt foarte k.

  0
  0
 54. #207 Comentariu nou

  Interzicerea fumatului se adreseaza doar tigarilor pe baza de tutun sau si celorlate? 😀

  0
  0
 55. #208 Comentariu nou

  ce idiotenie si manipulare. Tara asta este secatuita,distrusa din temelii si domnii parlamentaa o faca!ri,alesi ai poporului tocmai si-au votat pensii uriase si concomitent cu asta mai dau o lege care invrasbeste poporul intre el,ei vazandu-si linistiti de ale lor. Felicitari alesilor! Trezeste-te popor roman ca nu fumul de la o tigara te-a ingenunchiat si umilit si nici nu o sa te omoare, dar altele cu siguranta o sa o faca….. INCET DAR SIGUR!

  0
  0
 56. #209 Comentariu nou

  la punctul 9 pot sa spun ca datorita fumatorilor care platesc bani grei pe accizele impuse de stat, statul are bani suficienti cat sa ii ingrijeasca de bolile de care sufera din cauza fumatului.

  In plus pe principiul expus de dvs. si nefumatorii care consuma alcool ar trebui deasemeni sa plateasca asigurari mai mari, si cei care circula cu masina si polueaza aerul ar trebui deasemeni sa plateasca mai mult, si cei care consuma mezeluri sau carne procesata ar trebui sa plateasca mai mult, si…cred ca toti ar trebui sa plateasca mai mult pentru ca nu respecta regulile unei vieti perfect sanatoase…
  Asa ca…hai sa nu exageram cu platitul ala …ca idei de genul asta ale unora ca tine duc la legi inepte.
  Cred ca si tu ar trebui sa platesc asigurari mai mari ca prin ineptiile scrise aduci o grava alterare a creierelor si e posibil sa avem nevoie de ingrijiri suplimentare la psiholog pentru ca suntem expusi la prostia ta.

  0
  0
 57. #210 Comentariu nou

  Da ce te faci cand organizatia Mondiala a sanatatii spune ca gazele din motoarele diesel sunt muuuult mai toxice ca fumatul pasiv? Majoritatea are dreptate, stiu. Pacat ca nu are minte. O seara buna.

  0
  0
 58. #211 Comentariu nou

  2. Cum adica sa vrei sa iti duci copilul la cofetarie si sa il lasi afara?
  Te-ai batut prea mult cu logica si te-a obosit?
  Daca intr-un local se servesc bauturi alcoolice si mancare dar si desert nu se numeste cofetarie… Eu n-am vazut cofetarii incare sa stea lumea cu amandina intr-o mana si cu tigara in alta.

  0
  0
 59. #212 Comentariu nou

  Foarte bune argumente. Dar, sincer, nu trebuiau date. Dura lex, sed lex frate! Hai sa vedem cati fumatori vor plezni din cauza asta.

  0
  0
 60. lista pare ok … la prima vedere. (Vlad Petreanu, din pacate, omite sa scrie dorinta lui de om curajos din fata tastaturii, aceea de a turna o bere in capul celor care fumeaza intr-un bar. Vezi un status de-al lui de acum cateva luni)
  Ce nu inteleg, este cum se face ca cei care consuma alcool, pot scapa de prevederile legii si mai departe isi pot face de cap.
  Spre exemplu conduc autovehicule. Sau sunt violenti. Cateodata „fara voia lor”, pt ca, nu-i asa, a doua zi, isi cer si scuze cu celebra replica: „iarta-ma, eram baut”… cunoasteti scena, nu?
  Una peste alta, cei care beau si intra in categoriile descriese de mine, pot incalca legile morale si sociale, pt ca ne le interzice nimeni consumul de alcool, pe cand mie, mai nou, mi se interzice fumatul in BARURI!!! (nu vorbim de biblioteci aici)
  ei pot pacali legea, iar eu nu.
  ce ziceti de asta? asa e drept? cine face mai mult rau?

  0
  0
 61. #214 Comentariu nou

  Mai.. Am o singura intrebare. Ok.. sunt total de acord cu ideea de a crea intr-un local public, un spatiu separat pt fumatori in care sa te duci doar ca sa fumezi. Dar pentru cei care vor cluburi, puburi speciale pentru fumatori., ca tot ati tot vorbit de discriminare.
  Va rog daca puteti sa imi spuneti si mie un exemplu de spatiu public, care exista acum, in care un om poate intra, si numai prin faptul ca a intrat in acel spatiu, sanatatea ii este afectata ( si asta sa nu se intample din greseala, adica pentru ca e o scurgere de gaze, sau orice altceva). Un loc, in care te duci sa te relaxezi, sa socializezi, sa dansezi, ce o fi el, si numai prin faptul ca intri in acel loc esti afectat de acel lucru, si ina celasi timp, sanatatea iti este afectata nu pentru ca acele noxe sunt absolut necesare pt ca acel spatiu sa functioneze, cum se intampla pt anumite locuri de munca, ci pentru ca altii care au un viciu in plus sau in minus chiar, fata de tine, trebuie sa se simta bine si ei, pt ca altfel e incomod. Si va rog, nu ca.. daca vrei intri daca nu nu.. Eu om fiind, am dreptul sa intru in orice spatiu public, si chit ca e pe raspunderea mea, va rog mai dati un exemplu de un astfel de spatiu, in care eu inconstient fiind, pot sa intru, si sanatatea sa-mi fie afectata pt faptul ca am facut-o. Poate e unconcert in clubul ala, sau poate pub-ul ala are cel mai super tare cocktail pe care l-am baut vreodata, asta inseamna ca daca vreau sa merg acolo trebuie sa-mi asum, ca altfel nu se poate?

  0
  0
  • #215 Comentariu nou

   Da. Iti asumi. Greu nu ? Newsflash, sănătatea iti este afectată oriunde prin poluarea industrială sii a mașinilor. Intr-un mod mult mai puternic.

   0
   0
  • #216 Comentariu nou

   ANA : Uite un exemplu: in casa unor prieteni, la o aniversare, cand, dupa masa, fumatorii isi aprind tigarile, la o cafea, si petrecerea continua. In acel spatiu, legea nu mai actioneaza si ramane doar intelegerea intre parti. Daca fumatorii sunt mai multi si ceilalti accepta se va fuma in camera. Nu e spatiu public? Ok dar de ce sanatatea ta este importanta doar in spatiul public ? De ce legea poate actiona intr-un spatiu privat si public iar intr-unul privat si nepublic nu ? Pentru dv. sanatatea nu este importanta decat in unele locuri ?

   0
   0
 62. #217 Comentariu nou

  Eu as vrea o lege si pentru locul meu de munca ca sa nu mai fiu nevoit sa fumez pasiv:( (stiu ca nu se poate,dar e tare neplacut sa fumezi fortat)
  Chiar azi,una dintre colege povestea ca a fost la spitalul TBC si s-a plictisit asteptand la medic si a iesit sa fumeze.O doama care a trecut pe langa ea i-a atras atentia ca totusi este intr-un spital TBC si raspunsul colegei mele a fost: „Sa-ti vezi de treaba ta,ca sunt plamanii mei” Evident ca nu s-a gandit nicio clipa ca sarmanii bolnavi poate erau nevoiti sa ii inhaleze fumul ei de tigara.
  Si la fel de neplacut e sa fumezi fara sa vrei si in statiile de autobuz sau in parc, unde ar trebui sa te bucuri de un aer putin mai curat.
  Insa ceea ce ma revolta cu adevarat e atunci cand vad ca parintii fumeaza langa bebelusul lor,nu se gandesc ca ai lui plamani sunt in dezvoltare si inca sensibili si putin le pasa ca ii pot afecta sanatatea.

  0
  0
  • #218 Comentariu nou

   Si dupa toată polologhia asta tot nu ai inteles ca barul nu e spital, loc de munca sau grădiniță. E un loc unde adulții isi satisfac viciile. Doar niste ipocriți acceptă ideea de a interzice unor adulti sa fumeze in timp ce privesc un show erotic la sexy club si dau pe gat un coniac.

   0
   0
 63. #219 Comentariu nou

  Ca orice minune dureaza trei zile, luni sau ani ! A fost interzis vorbitul la celular in masina in timpul condusului ? A fost ! Si cine il respecta ?! Cine va face acest control daca se fumeaza sau nu intr-un bar sau restaurant sau etc. ? Nenea politistu comunitar ?? 🙂 Garda de mediu ? UE ? Suna cineva la 112 ? Si sunt sigur suta la suta ca aceasta lege se va respecta si pe la state prin diferite bombe sau birturi.

  0
  0
  • #220 Comentariu nou

   …Pentru că o cafenea de narghilele nu era destul de sugestivă pentru nefumători, care au rămas șocați că se fumeaza în local 🙂 Cu narghileaua cum facem? O luăm la pachet? 🙂 Restaurantele și cafenelele care se respectă au rezolvat problema prin secționarea localului în salon pentru fumători și pentru nefumători, ce mi se pare corect pentru ambele părți. Mi se pare corectă legea, doar PARȚIAl, sunt fumător dar sunt conștient cât de deranjant este pentru nefumători să inhaleze fumul, totuși, dragi nefumători, ar fi corect să existe localuri și exclusiv pentru fumători, care își asumă conștient riscurile… Problema poate fi rezolvată simplu și convenabil ambelor părți: Localurile care au destul spațiu să fie secționate în salon pentru fumători, respectiv nefumători iar localurile mai mici să fie EXCLUSIV pentru fumători, respectiv nefumători.
   P.S. Am fost obiectiv, ca fumător, fii obiectiv ca nefumător.

   0
   0
 64. #221 Comentariu nou

  Dar stii ce, e bine ca esti tu self-righteous si constient de drepturile tale ca fumator si noi nefumatorii suntem de vina ca stam cu scaunul lipit de tine. Stai tu in bar si fumeaza, de ce sa ti se creeze TIE prin lege un discomfort, imbolnaveste-te, imbolnaveste-i si pe altii. Amu-i cald afara?

  0
  0
  • #222 Comentariu nou

   Bun simt nu ai altfel ti ai asuma ca locul ala nu e pentru tine si nu ai mai avea tupeul nesimțit de a aștepta ca statul să ii abuzeze pe ceilalți ca sa iti creeze tie un confort. E treaba ta sa o faci printeso

   0
   0
 65. #223 Comentariu nou

  Nu e vorba de discriminare. Mi se pare ca e o lipsa fundamentala de intelegere a situatiei reale.
  Ceea ce oamenii refuza sa inteleaga este ca localurile nu sunt locuri publice , sunt PROPRIETATE PRIVATA.
  E dreptul proprietarului sa decida carui fel de client vrea sa se adreseze. El e cel care decide daca se fumeaza sau nu. Daca se serveste alcool sau nu. El hotaraste ce muzica se asculta si ce produse alimentare se consuma.
  In oricare barca te-ai afla , fumator sau nefumator daca localul nu e placul tau , du-te altundeva.
  Tu nu ai un „drept” sa fii in acel local , asa cum nu ai un „drept” sa fii in casa cuiva sau pe orice alta proprietate a cuiva .
  Sa incepem prin a sustine ( nu doar teoretic ) dreptul la proprietate. Dupa aia , daca nu-ti plac serviciile sau produsele dintr-un loc , e treaba ta unde te duci. In acelasi timp ar fi normal sa intelegi ca nu este deloc moral sa fortezi pe cineva sa se adapteze dupa cerintele si nevoile tale.

  Pe proprietate publica e alta poveste. Dar sa fie foarte clar…. asa zisele localuri ” publice ” sunt in realitate private , iar tu , eu si nimeni altcineva nu are „dreptul” sa fie acolo.

  0
  0
  • #224 Comentariu nou

   Exact, cum poate cineva să aibe atata entitlement încât să creadă că proprietatea privată este de fapt loc public in care el face legea. Cum sa te astepti sa inteleaga geo politica când ei nu au bun simț logic elementar.

   0
   0
 66. #225 Comentariu nou

  Aceasta lege este o aberatie, discriminare in toata regula, eu sunt un fost fumator (21 ani de fumat) si de 3 ani nefumator, problema este pusa prost pe cei nefumatori cine ii obliga sa mearga la fumatori? Ii ia cineva cu forta si ii baga acolo? Nu iti place nu intri simplu. Eu cand sotia mea a nascut am spus ca nimeni nu mai fumeaza in casa si nimeni nu a mai fumat, se fuma numai pe balcon implicit eu, in vremea aceea eram fumator, cei ce veneau in vizita, fumatorii foloseau balconul fara nici o problema. Pe aceasta idee putem interzice manelele deoarece dauneaza culturii si iq-ului, putem interzice plimbatul cainilor in parc pe mine unul ma deranjeaza (mai ales decand un caine mi-a muscat copilul) lasa par urineaza si se…… pe unde apuca si ajungi sa faci slalom printre moațe maro, putem interzice accesul celor care nu se spala in mijloacele de transport public deoarece emana miros virusi si alte minuni (prefer sincer mirosul de scumiera decat mireasma de transpiratie si jeg), putem interzice si televiziunile care promoveaza incultura, cocalarismul, manelele, pitipoancele etc. Si exemplele pot continua si asa ajungem ca in Afganistan cand era guvernat de guvernul Taliban. Problema de fond este ca nu se respecta legislatia in vigoare nu sunt pedepsiti conform legislatiei cei ce vand alcool si tigari minorilor, profesorii se imprumuta cu elevii cu tigari etc. Oricum dragi nefumatori nu va obliga nimeni sa intrati intr-un local de fumatori.

  0
  0
 67. #226 Comentariu nou

  Articolul este de un penibil dus la nivel de arta, autorul crede ca stapaneste logica, dar are in mesaj nu doar contradictii, dar isi muta discriminarea dintr-o tabara in alta crezand ca tabara nefumatorilor este mai cool sau are mai multe drepturi. Regret cele doua minute consumate sa citesc articolul. P. S Sunt NEFUMATOR!

  0
  0
 68. #227 Comentariu nou

  Era o ‘vremea’ cand Inchizitia spaniola era cool, si sanatoasa…. si majoritara. Fumatul e un moft, dar mai nou, nefumatul e un moft si mai mare.

  Asta-i doar obsesia ‘sanatoasa’ a zilelor de astazi- daca nu simti miros de tigara, si nu fumezi inseamna ca n-o sa trebuiasca sa mori niciodata. E doar hazard… ca azi e voie sa fumezi, ca maine nu-i… ca azi sunt legale filmele porno, bla bla bla- unii zambesc, altii nu prea.

  Dar intotdeauna sunt aia care se iau mult prea-n serios.

  Servus !

  0
  0
 69. #228 Comentariu nou

  Functioneaza in alte tari deja sistemul cu fumatul pe trotar, se obisnuieste omul. Desi locatiile cu camera separata pt fumatori inca exista, extrem de rare intradevar, in carciumi pentru batrani de exemplu, in orasele mici.
  Chestia cu alcoolul ca te ranesti doar pe tine… e doar o chestie teoretica, daca te gandesti la: accidentele de circulatie, violenta domestica si de tot felul.

  0
  0
 70. #229 Comentariu nou

  Buna seara,

  Foarte multe comentarii – am reusit sa citesc cam jumatate.

  Sint fumatoare. Si am o rugaminte: la toate chefurile la care am fost, noi, fumatorii, ne-am retras in spatiul destinat noua, Si, sincer, nu-mi place sa-mi vina toti nefumatorii in spatiul nostru (unde este hahaiala maxima – MULT peste ce au parte aia nefumatorii) si sa comenteze: oau, ce fum aici! Deci, i-am lasat in pace, am plecat de linga ei, de ce vin ei peste noi si comenteaza?

  Plus – chestiile astea ca nu poti sa-ti duci copilul colo sau colo sau dincolo ca se fumeaza – ma lesi? Astea sint mofturi de parinti rasfatati, nu de copii, am si eu doi, multumesc, sa-mi traiasca, daca vedeam ca nu este ok pt copil acolo, cautam alt loc – nu, vai, ca eu vreau la x sau y loc si acolo nu e bine pt copil – fratilor, pe ce lume traiti?

  Trebuie sa tragem o concluzie, nu? Deci: eu, FUMATOR, iti respect spatiul tau – ies de acolo, ma duc unde se fumeaza – NU! veni dupa mine ca acolo se distreaza lumea mai bine si NU! imi spune ca imi fac rau mie (BTW – corporatist – platesc caruta de bani la sanatate, deci NU! veni sa-mi spui ca platesti tu cancerul pe care mi-l fac eu) + NU! veni cu argumente gen copii – HA! HA!

  Multumesc si sarbatori fericite (ca sa nu discriminitez total – sint care au Craciun, altii Hannouka, altii altele :))

  C.

  0
  0
 71. #230 Comentariu nou

  Peste 6 luni vom fi uitat aceste zbateri de hateri. Imi zicea un prieten fumator moderat spre mare: ce bine ca voi fuma mai putin….
  Asa cum statul discrimineaza pe potentialii cultivatori de canepa (da, in gradina lor si nu e pisibil…), pe producatorii de spirtoase, sau consumul de sare, etc, asa cum in urna cu 50 de ani prin SUA negrii nu puteau urca in anumite autobuze, normele sociale evolueaza, dragi viciosi.
  Iar acei 3 mld de la buget sunt in buna parte profiturile producatorilor din tigarete exportate.

  0
  0
 72. #232 Comentariu nou

  @ Petreanu: Vlad, ai dat și ai plecat, nu mai zici nimic?!
  Sunt un fumător de aproape 20 de ani. din ce in ce mai necompetitiv, dar încă pe baricade – astea fiind zise, începem:
  1. Nu e important ce discutăm noi, mersul lucrurilor e clar – la fel ca în UE, se va jnterzice, vom fuma afară
  2 nu mă pot abține să nu comentez. Un fumător zicea să mizăm pe bunul simț. Get real, man, pe ce lume ești?! Mai mulți nefumători se plâng că le miroase părul a fum de țigară. E simplu, spălați-vă! O altă nefumătoare vrea să-și ducă plozii în baruri/puburi. Pe bune?!

  0
  0
 73. #233 Comentariu nou

  Eu sunt fumator. Mi se pare foarte corecta ideea interzicerii fumatului in spatiile publice inchise. Nu mi se pare deloc incomod sa ies afara daca vreau sa fumez o tigara.

  0
  0
 74. #234 Comentariu nou

  Sunt fumator…dar de-ala inrait nu de ocazie.Si ma simt discriminat,pentru ca viciul meu nu e subventionat de stat ca a aluia de isi baga heroina sau a betivului ce isi subventioneaza ciroza din banii cu care mi s-ar construi mie loc de fumat.De ce mai circula masini pe strada…hei nefumatorule nu te oftica ca poate rabla ta e mai nociva ca tigara mea?Nu te oftica ca aia ce ti-au facut tie legea asta idioata rad padurile mai cu spor decat rad eu un pachet de tigari?.Nu tigara mea e nociva ci mentalitatea voastra de turma,va e teama ca muriti intoxicati de o tigara dar va doare in cot ca in ziua de azi se moare de stres,de bombe care culmea sunt chimice si fac mai mult fum si victime decat amarata aia de tigara…apropo;pe cand o lege antistres?Sincer ma doare in dos de legea asta,fumez cand am chef,unde am chef si cat am chef,pentru ca grija ta si a celor ce ne conduc trebuie sa fie doar a voastra,eu sigur imi vad de ale mele si nu ma intereseaza ca tu alegi sa fi gay,drogat sau betiv atata timp cat tu nu dai legi impotriva mea.Si lasati asta cu normalitatea,ca asa e in UE,e pe dracu,se fumeaza pe strada,se fumeaza in parcuri,exista locuri langa usa biroului unde se fumeaza..in interiorul cladirii.De ce fumeaza neamtul mai putin,de exemplu?…pentru ca e scump si pentru ca el nu are sefii si conducatorii ce ii avem noi,nu traieste in stresul romanilor.

  0
  0
 75. #235 Comentariu nou

  este chiar amuzant cu cata inversunare se iau unii nefumatori de fumatori :)) eu personal nu am vazut pe nimeni fumand in gradinite, in farmacii, in spitale sau alte locuri in care stau si nefumatori fara sa poata alege, alegerea de a intra intr-un bar in care scrie „fumatul este permis” iti apartine… (ei… aici vine orgoliul unui nefumator”eu vreau sa intru fix in baru asta), dragilor…. intrati in celalat. Nu vreti pentru ca in mod controversat oamenii se aduna langa fumatori, pentru ca sunt mai sociabili(doar s-au apucat de asta tocmai pentru ca isi doreau sa interactioneze cu altii intr-o maniera simpla atunci cand pare foarte complicat sa zici ceva fara motiv… la 15 ani), sunt mai putin predispusi sa judece pe altii ( pentru ca na, nefumator fiind inseamna ca esti perfect), di by the way toata lumea are vicii…. si poti ranii pe altii in multiple feluri nu doar la nivelul pulmonului.

  0
  0
 76. #236 Comentariu nou

  Sa te contrazici cu un fumator aici e ca si cum te contrazici cu o femeie…ele intotdeauna au dreptate. In alta ordine de idei inversunarea asta a fumatorilor in a aduce argumente logice pro-fumatului in localuri poate fi folosita pentru o cauza mai buna. Da-ti impresia unor drogati care au intrat in sevraj, si ar face si spune orice, ca sa poata fuma. Anul acesta am locuit o luna in Dublin, una in Alicante, iar de 8 luni stau in Malta..toate cele trei tari aplica aceasta lege si toata lumea e fericita..nimeni nu a murit si nimeni nu a dat faliment.

  0
  0
 77. #237 Comentariu nou

  E lege, e fundamentata, e publicata. Uitati de argumente, se va aplica indiferent de ce aberatii sau argumente aduceti.
  Nu va mai chinuiti sa va convingeti unii pe altii, ca-i tarziu.
  Primele amenzi o sa fie dureroase. Apoi ne vom invata si peste 1 an va fi normal sa fumam afara.

  0
  0
 78. #238 Comentariu nou

  Problema sta in felul urmator:

  O ceata de oameni doresc sa se conformeze cu UE, considerand ca posibilele fraude realizabile prin intermediul fondurilor „cersite” in schimbul devotamentului demonstrat prin aceasta lege (si altele) sunt mai banoase decat suma acumulata prin impozitul pe tigari.
  La urma urmei, desi nu mai fumezi 5 tigari inauntru, tot iesi afara pentru 2 pentru ca n-ai ce face….omul se adapteaza.

  In urma celor spuse, nu va mai huiditi intre voi caci tot ce se intampla sunt doar afacerile conducatorilor, nimanui nu-i prea pasa de popor atata timp cat ne miscam doar mandibula.

  0
  0
 79. Nu prea cred ca fumatorii incalca libertatea nefumatorilor. Fiecare om are dreptul de a decide ce face cu viata sa, la fel si daca nefumatorii doresc sa stea cu fumatorii, daca intr-un cuplu se afla si un fumator.
  De smecherasii care se imbata ca porcii si la iesirea din local sar pe oameni, ii abuzeaza, cine se ia?
  Fumatul mi se pare o decizie individuala, cat despre comentarii, e mai mult o judecata si un par in cap adus fumatorilor. Fiecare are dreptul la libere alegere, cu totii avem vicii si vicii care poate ma deranjeaza (dincolo de fumat).
  Asadar n-o fi nefumatorii mai speciali ca fumatorii si cred ca nimeni nu are dreptul datorita acestui fapt sa impuna cuiva ce sa faca. De asemenea credeti-ma ca mai sunt si fumatori care intr-un grup de oameni ce nu fumeaza sau consuma un meniu, stiu sa isi caute alt loc de fumat sau sa fumeze in asa fel incat sa nu-i afecteze atat de tare. Depinde la urma urmei si de educatia pe care si-a insusit-o.

  0
  0
 80. #240 Comentariu nou

  Nu am fost niciodata fumator si nici nu planuiesc sa fiu. Cu toate acestea mi se pare exagerata decizia. N-o sa stau sa dezvolt, nu am timp. In schimb doresc sa subliniez cat de prost sunt argumentate raspunsurile. Uitati-va de exemplu la 7. Nici nu merita comentarii.Penibil. Mai ales pentru o persoana care se vrea jurnalist.

  0
  0
 81. #241 Comentariu nou

  Citesc si ma minunez! Mi se pare ireal ce se intampla de cateva zile: oameni, si oameni destepti, care stau si isi apara mizeria de viciu cu toti neuronii. Nu pot sa cred ca acei oameni care au un cuvant greu de spus in multe domenii sunt atat de imbecili incat sa apere mizeria asta de tigara. Am renuntat acum doi ani, dupa 16 ani de fumat, cand am vazut cum se sting de cancer pulmonar doi prieteni(37 si 38 de ani). Treziti-va si nu va mai comportati ca niste drogati imbecili. Am pretentii de la voi!

  0
  0
 82. #242 Comentariu nou

  Sunt comici cei care mizeaza pe chestia cum ca daca vrem o tara ca afara ca copiem si legile ei si chestia cu afara se poate, de ce nu si la noi.

  Pai in afara nu ai voie sa omori porcul, gaina sau orice animal cresti in batatura, nu ai voie sa faci tuica in curte sau branza fara sa te speli pe maini. Copiem si legile astea? Sau asta sunt idiotenii, ca stiu taranii nostrii mai bine?
  Daca vrem o tara ca afara pai atunci importam toate legile ei, majoritatea imbecile.

  0
  0
 83. #243 Comentariu nou

  Mda… Eu nu sunt fumator, dar nici nu sunt de acord cu legea asta.
  Legea interzice fumatul in spatiile publice INCHISE.
  S-a adoptat aceasta lege, pentru ca cea veche nu era respectata; spre deosebire de asta, care o sa fie…
  Sa ne intelegem, problema era ca nu era respectata de toata lumea, nu ca nu era respectata deloc. Iar statul nu avea resursele necesare sa verifice daca exista spatiu special amenajat pentru fumatori, de exemplu. Cu aceasta lege, statul s-a spalat pe maini. Ar trebui sa le fie mult mai usor sa verifice daca se fumeaza decat daca se fumeaza in anumite conditii.
  Plus ca am asa un feeling ca initiativa a venit de la UE nu din RO. Vezi cazul „Ciolos – premier”.

  Acum, apropo de drepturi, libertati, etica si moralitate, daca gandim drept, legea ar fi trebuit, mai degraba, sa interzica fumatul in spatiile PUBLICE DESCHISE, in primul rand, nu doar inchise, daca se interzice cu desavarsire asa ceva. Explic imediat:
  Daca in cazul spatiilor inchise, fumatorii spun: „bai nefumatorilor, daca nu va convine, plecati!”, ei bine in cazul spatiilor deschise nu prea cred ca se mai aplica logica asta.
  Daca pe strada o persoana incepe sa fumeze, iar vantul duce fumul in directia unui nefumator, ar trebui ca nefumatorul sa plece acasa la el, sau ce mai exact? Nu mai bine ori a) nu fumeaza fumatorul decat la el acasa? b) il fereste pe nefumator?
  Daca eu unul m-as descheia la slit si mi-as indrepta jetul catre cineva pe strada, ce ar trebui? Se se dea ala din fata jetului meu? Nu.

  Aplicand aceasta analogie la spatiile PUBLICE inchise, ar reiesi ca toata lumea sa aiba acces oriunde, iar fumatorii ori sa fumeze doar la ei acasa, ori sa ii fereasca pe nefumatori de fum (ex: in spatii special amenajate).

  Problema e ca nici fumatorilor, de obicei, nu le place sa fie fumatori pasivi. Iar in spatiile special amenajate miroase al dracu de urat. Iar afara e frig si vant, deci mai bine fumeaza inauntru, cu toata lumea.

  Bottom of line: orice lege s-ar adopta, statul ar trebui asigurarea aplicarii ei. Iar aceasta lege este un pic abuziva, in sensul ca nu le da dreptul fumatorilor sa „fereasca” pe nefumatori de fum, cum vor ei. Ii forteaza sa ii fereasca cum vrea statul. Dar doar din acest punct de vedere este abuziva.

  P.S.: Fraza „libertatea ta se opreste unde incepe a celuilalt” nu mi se pare potrivita in acest caz. Mai buna ar fi „fiecare are dreptul la placere, atat timp cat nu provoaca suferinta; iar daca o doza de suferinta este necesara, atunci sa incercam sa o minimizam, indiferent unde o plasam”: Vezi episodul 1: http://www.justiceharvard.org/watch/

  0
  0
 84. #244 Comentariu nou

  La bruxelles in 90% din cluburile de noapte se fumeaza desi legea nu da voie si nici controale nu sunt.

  0
  0
 85. #246 Comentariu nou

  Prietenii mei stau cu mine la masa indiferent daca fumez ori nu. Asa ca vor veni la mine acasa indiferent daca fumez ori sau nu. Strategic vorbind o sa stea lumea in casa dupa ora 19 cu prietenii ca pe vremuri . Cine da 10 lei pe bere sa o bea pe bordura afara

  0
  0
 86. #247 Comentariu nou

  Am aflat ca d-l. Petreanu este fost fumator.
  Vechile probleme ale celor care cred ca alegerile lor sint un cistig dincolo de orice indoiala. Am circa 12 – 13 ani de cind m-am mlasat. Nu-mi fac un merit din asta. Si nu-i oblig pe cei de linga mine sa nu fumeze in prezenta mea. Eu convertitul sint cel mai aprig dusman al celor neincaconveriti spune d-l. Petreanu. Istoria ne da niste exemple de astfel de persoane. Unele chiar sinistre. Nu este cazul aici. Si o paranteza. Cu apodicticul CT Popescu la „Avocatul Diavolului” stiu cel putin trei persoane care nu vor mai deschide radioul la emisiunea aceasta. Cel cu adevarul prin toate buzunarele nu stie ce-i acela umor. Se duce dracului rapita!

  0
  0
 87. #248 Comentariu nou

  1).Fumatul este un drept castigat la nastere – nimeni nu a avut nimic de obiectat cand m-am nascut.
  Cineva vine si vrea sa-mi ia acest drept.
  2).Nimeni nu a demonstrat ca fumatul ocazional dauneaza sanatatii. Toate studiile se fac la comanda si la un numar imens de tigari pe zi – fapt irelevant pentru ca si daca respiri de doua ori mai repede decat normal ametesti.
  3).Fumatorii sunt mai sociabili – barurile sunt mai pline decat cofetariile.

  Se vrea doar strangerea de fonduri de la marea majoritate. Apa nu e buna, iarba nu e buna, carnea nu e buna, biserica minte, UE stie ce este bine pentru mine – pai mai conteaza parerea mea?

  0
  0
  • #249 Comentariu nou

   Ne pisam pe parerea ta animalule. Te SUPUI! Javra ordinara. Baga-ti mintile in cap! Adica ma obligi „Ocazional” sa iti inspir fumul de tigara? MARS la mata jegosule si sa moara ea de la fumatul tau „ocazional”. BTW … chiar imi doresc sa o vad pe mata moarta de cancer de plamani. 😉 have fun!

   0
   0
  • #250 Comentariu nou

   @Calin
   1. Ma-ta are cratima, vorba unui cantec mai vechi.
   2. Daca abservi comentariile, lumea care intra pe acest site este destul de culta si bine crescuta incat sa comenteze ca adulti responsabili si care isi asuma opiniile, nu jignesc pentru ca… uite-asa, mi-s eu cocalar care trebuie sa injur ca sa fiu barosan.
   3. Ar trebui sa ceri voie sa iesi in public, parerea mea.
   4. In legatura cu articolul, sunt fumatoare, dar ma voi supune legii. Argumentele domnului Petreanu sunt cel putin puerile.

   0
   0
 88. #251 Comentariu nou

  Nu sunt fumator. Totusi, legile multe care tot pun interdictii nu-mi plac asa ca legea ‘anti-fumat’ nu-mi suna bine.

  De ce nu-mi plac? Pe scurt, pentru ca pot fi atat de multe incat sa fie imposibil sa le cunosti pe toate si sa ajungi in situatia in care sa calci zilnic cateva legi in necunostinta de cauza.

  Mai pe lung, unele interdictii aparent bune nu duc la rezultate bune. Se stie la ce a dus interzicerea alcoolului in USA. In plus, asa te trezesti fara nici un fel de drepturi. Cate un drept micut luat de cate o interdictie dintr-o lege… o avalansa de legi pana nu-ti mai raman drepturi.

  In alta ordine de idei, stiti de legea aia a vanatorii care limiteaza numarul de caini/cioban? Am auzit ca interzice si fotografierea animalelor salbatice (cu exceptia cazului in care le fotografiezi de pe drum). Ca tot ziceam de interdictii. Nici nu stiti cate nu stiti. Dar bucurati-va cand se mai pune o restrictie, mai ales cand aveti impresia ca pe voi va favorizeaza. Data viitoare veti fi voi cei restrictionati.

  0
  0
 89. #252 Comentariu nou

  M-am lasat de o luna de fumat, sunt foarte fericit ca am reusit. Toti patronii de restaurante, cafenele si cluburi din Iasi sunt foarte fericiti de aceasta lege, care inseamna cheltuieli mai mici la curentul de la sistemul de ventilatie si varul de pe pereti si nu se sperie nimeni ca vor ramane fara clienti. La Iasi majoaritatea au inteles ca nu noi am inventat roata si acesta lege a fost data si in alte tari cu muti ani in urma si toate lucrurile merg si mai bine de atunci.
  Hai sa fim smecheri si sa lasam tigarile cu totii.

  0
  0
 90. #253 Comentariu nou

  Consider doar ca e o simpla opinie a unui simplu om. Nu sunt de acord cu foarte multe din cele exprimate mai sus, insa e un punct de vedere.

  0
  0
 91. #254 Comentariu nou

  Trebuie sa fii imbecil sa nu intelegi de ce ESTE NORMAL sa NU se fumeze in spatii publice si care e diferenta intre necesitate si optiune/viciu. Dezbaterile cu argumente nici macar nu au sens. Daca un fumator nu pricepe de la sine ca asa este logic, civilizat, normal, atunci e mult prea idiot ca sa te deranjezi macar sa faci o lista de argumente pentru ca nu le va intelege oricum.

  0
  0
 92. #256 Comentariu nou

  Pe aceeasi logica: Propun interzicerea tuturor poluatorilor. E dreptul meu de a nu dori sa-mi fie poluati plamanii de noxele emanate de miile de automobile, Deci, sa fie interzisa circulatia automobilelor cu motoare pe baza de combustibili fosili si hidrocarburi, oriunde in spatiul public! In localitati in special!

  0
  0
 93. #257 Comentariu nou

  @Coffebibber

  1. Daca fumatul e un drept castigat la nastere inseamna ca si viata sanatoasa a celor nefumatori e un drept castigat la nastere.

  2. Fumatul pasiv nu afecteaza sanatatea? ia vezi aici https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking

  3. Barurile nu sunt mai pline din cauza socializarii ci din cauza dependentelor…ma refer la alcool/tutun/jocuri de noroc…alte droguri, etc.

  Cele mai pline „locuri de socializare” sunt retelele de socializare online…sute de milioane interconectati…suntem mai sociali in realitate?

  Ne nastem majoritatea perfecti…sau ma rog…aproape perfecti ( cu toate influentele mediului inconjurator) si nu cu vicii, nu cu o tigara in gura 😉 Fii destept si nu fuma 😉

  0
  0
 94. #258 Comentariu nou

  Sunt de acord cu legea Dar:
  Carciumile s-au inventat tocmai pentru asta, băutura, tutun, socializare. Asa a fost din totdeauna pentru cateva secole.
  Si au venit nefumatorii,
  – Bai e frumos la voi aicea, da… faceti si voi ce facem noi. Nu mai fumati !!!
  ASA O SA FIE SI CU ALCOOLU, SI CU CARNEA, SI CU … CU MAI CE?
  Daca deschid eu o cârciumă si nu angajez pe nimeni, doar eu, fumator , pot sa o fac de fumători? Intreb si eu. Si pe deasupra mai fac si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura ca la carte ca sa-mi incalzesc localul cu caldura de la tigari. Atunci mai calc in lege? Sau imi bag picioarele in ea? :))

  0
  0
  • #259 Comentariu nou

   Dar de unde poti ca primul client intrat in acea carciuma nu a fost nefumator ? Si pe urma a venit fumatorul si a zis: „Bai e frumos la voi aicea, da…..bla bla bla”
   Si eu beau si socializez dar nu sunt obligat sa si fumez

   0
   0
 95. #260 Comentariu nou

  Inainte de a emite fictiuni despre viabilitatea economica a interzicerii fumatului in alte tari UE, ati putea sa va uitati la situatia barurilor din Marea Britanie. IN Romania , i s-a zis local inainte sa i se zica bar sau pub. Toate trei sunt cuvinte englezesti. Nu stiu din ce filme americane veniti voi, dar romanii si englezii merg la carciuma sa bea si sa fumeze, nu sa manance. In Anglia, daca esti mai la mar’ne, fara risc de Piedoni opariti, fumezi si azi la local.

  0
  0
 96. #261 Comentariu nou

  Atatea teorii stupide n`am mai vazut de mult.

  1. Nu este discriminare fata de fumatori? Mai gandeste`te o data. Da, e adevarat ca fumatul e un viciu, si nu o necesitate, dar asta conteaza fix 0 (zero). Pentru ca a fi intr`adevar liber, inseamna a putea „practica” orice viciu.
  2. „Adică dacă soţul fumează şi soţia nu, nu pot merge împreună la restaurant? ” – nu. Se poate sacrifica sotul si sa nu fumeze pentru cateva ore. Si cu copilul la cofetarie – ar trebui sa existe anumite genuri de localurile in care sa nu se poata fuma (spre exemplu cofetariile, si in general spatiile unde au acces copiii). Cel mai OK lucru din punctul asta de vedere ar fi sa existe localuri doar de fumatori si doar de nefumatori, iar treaba asta sa fie reglementata de primarie astfel incat sa existe un raport decent intre ele (sa zicem 50%-50%?)
  3. Daca un patron vrea sa declare spatiul sau ca si local de fumatori, ar trebui sa poata – dar cu un cost. Intr`adevar, nu poti obliga angajatii sa fie fumatori, dar le poti da sporuri. Sa fim seriosi, exista locuri de munca mult mai daunatoare pentru organism decat un local unde se fumeaza – minerii ce sa mai zica?
  4. Treaba cu „patronii nu vor da faliment” e relativa. Nu poti spune ca niciun local nu va da faliment din cauza asta. Vor fi destule.

  Pot sa continui, dar e tarziu, si probabil comentariul nu va fi publicat, sau va fi sters.

  In fine, pentru a nu se intelege gresit, sunt de acord cu conceptul de a nu obliga nefumatorii sa fumeze pasiv, si sunt de parere ca legea asta aduce o schimbare in bine, dar consider ca: 1. argumentele din articolul asta sunt copilaresti, si 2. Legii i se puteau face niste modificari care sa nu le faca viata fumatorilor asa grea.

  0
  0
 97. #262 Comentariu nou

  Daca era candva un grup mai mare de idioti decat cel al fumatorilor indignati de aceasta lege este cel al idiotilor indignati de lipsa acestei legi.

  Care vrea sa imi spuna parerea lui proprie si personala asupra unei alte reglementari … de exemplu :

  – Pachetul de tigari 100 de lei , din care 5 lei e al producatorului ca si pana acum iar restul sa zicem … 50 lei la sanatate si 45 lei in subventii celor care fac localuri strict pentru nefumatori.

  Parerea mea e ca suna ca o „selectie naturala” ideea asta. Now you go ahead ! 😛

  0
  0
 98. #263 Comentariu nou

  Hai sa inchidem minele de uranium ca mor oamnei acolo.
  De ce plm nu fac tigarile marfa de contrabanda???aaa, ptr ca din 15 lei jumate sunt taxe. Ptr ca nu avem coae sa ne luam cu producatorii.
  Ce plm veniti toti ipocritii sa comenati acum: baru i bar, se fumeaza, se bea, se vb tare si eventual mai scapa si cate on injuratura.
  Lasa ma pe mine sa decid daca vreau sau nu sa ti acceptu fumul.
  Hai sa interzicem si buzoie din localuri ca pute a pisat si poate fac hepatita ca a vomitat unu in chiuveta.

  Ba…..voi va auzit???

  0
  0
 99. #264 Comentariu nou

  Ia sa va duceti dracului toti astia care sustin ideea ca sunt ba discriminati ca nu pot fuma, ba conspiratii ca pas cu pas ni se iau toate libertatile si ajungem sclavii nu stiu cui…..
  Ba animalelor! Ba oligofrenilor! Bai astia cu plumbi in loc de creier ca doar sa traga la cantar! Bai ordinari infecti si oameni de 2 lei! In calitate de fumator va zic asta. Ia sa mergeti voi sa va bagati libertatile in cur si sa vi le manifestati in strada, haimanale ce sunteti. Fumati dracului la colturi si ingalbeniti zugraveala in propria casa. Sunteti atat de prosti si redusi mintal ca boala voastra nici macar nu are inca o denumire exacta.
  Si sa nu se dea amenda fratilor pe care il prinde. In 3 pasi simpli: prima abatere avertisment, a doua abatere 10.000 euro(asa ca sa il pui pe tampit sa vanda tot de langa el si daca nu parnaie), a treia abatere glont in cap (cu cine nu se poate nu se poate; suntem peste 7 miliarde; macar scapam de figuri si prosti).

  0
  0
  • #265 Comentariu nou

   wow !..
   zici ca esti fumator..azi ce-ai fumat, frate ? 🙂

   0
   0
  • #266 Comentariu nou

   Foarte bine Calin!!!! Poate se gândește unul în momentul când mai face un comentariu în ceea ce privește discriminarea fumătorilor.
   În Europa sunt locuri unde nu te lasă să fumezi nici în parc ca sa numai zic de baruri.
   Adică un continent unde majoritatea țărilor au legi antifumat si se respectă de toți cetățenii respectivei țări numai la noi NU ca doar de !!! Noi românii doar suntem excepția de la regulă.
   Și îi mai vezi ca săracii sunt discriminați!!! Si persoana care vrea sa stea în același bar și sa nu respire aerul infect atunci cum e???

   Cum ai zis și tu ,mulți dobitoci exista pe pământul ăsta! !!!

   0
   0
 100. #267 Comentariu nou

  Adaug la comnt. #148: Di ce nu ma lasi pe mine sa decid daca i bar de dezaxacti fumatori sau nu? La intrare te pun sa fumezi o tigare: nu poti, nu intri.
  contra exemplu: io vreau sa mi fac in bar unde intra oamnei ce pot respira maxim o data la30 sec. Nu te tine, nu ai acces.
  cum adica sa nu pot face camera ptr fumatori in local?
  locaul meu se intinde pe trei nivele, cum sa nu pot zice ca ultimu nivel e ptr fumatori? Cu ce plm te aftecteaza pe tine, fostule fumator asta?
  btw. Fostii fumatori sunt mai cool cand vb de fumat

  0
  0
 101. #268 Comentariu nou

  si multa indarjire la unii comentatori in apararea dreptului lor de a le face rau altora.

  Misto tweetul. Doar ca atat tu cat si „activistii” anti-fumat de pe interneti va faceti ca nu observati un detaliu: fumatorii nu vor sa va afume. Fumatorii vor locul lor de fumat, separat de al vostru, in care sa poata fuma la o bere, fara sa ne deranjeze pe noi, nefumatorii.
  O lege mult mai potrivita ar fi fost una in care se lasa posibilitatea localurilor sa aiba un loc de fumat, intr-o incapere separata, cu sistem de climatizare corespunzator. In localurile ce n-au incapere separata, sa nu se poata fuma defel. Simplu si de bun simt, ii multumeste atat pe fumatori cat si pe nefumatori.

  Ce-i drept, o asemenea lege ar fi avut efecte mai putin dramatice. Pai ar mai fi avut nefumatorii sansa sa le arunce fumatorilor un „pai sa fumezi la ma-ta acasa, ba!”?

  0
  0
 102. #269 Comentariu nou

  Dar la fetele cu tableta si pachetul de tigari gratis nu s-a gandit nimeni! Ele ce vor face? Cum isi vor mai castiga existenta? Ati privat cluburile si barurile de aceste exemplare selectate ale natiei, visul burlacilor fumatori sau nefumatori si invidia sotiilor fumatoare sau nefumatoare 🙂

  0
  0
  • #270 Comentariu nou

   Pai ele vor vinde in continuare, ca nu a interzis nimeni tigara in spatiu public, ci doar fumatul ei. :)))

   0
   0
 103. #271 Comentariu nou

  Apoi io zic ca inbratisarile in spatiu publis sunt toxice ca si sarutarile(bleah ce schimb microbian).
  Hai sa facem o campanie sa le interzicem in spatiu public.Sa se dea o lege,o directiva ,o norma ceva ca asa nu se mai poate!
  A era sa uit ! Zimbetele ar trebui reglementate de stat,guvern ,parlament !Ceva de nedescris!
  Penibili cu capul plecat la toate idiocratiile impuse de … .

  0
  0
 104. #272 Comentariu nou

  Domnu’ Petreanu, daca v-ati aprinde o tigara si ati trage un fum linistit, fara ura si cu mult calm, ati observa ca lipseste 5-ul :D. Ca cele zece-s doar noua 🙂 Peace, man, peace

  0
  0
 105. #273 Comentariu nou

  Everyone wants to be a victim these days and talk about how offended they are…btw nu fumez dar e penibil cat de ipocrita e lumea in general.

  0
  0
 106. #274 Comentariu nou

  Ca tot e subiect fierbinte …

  – daca premisa e ca statul vrea sa protejeze sanatatea populatiei, atata timp cat tigarile nu sunt interzise nu vad de ce sunt ingradite drepturile unor cetateni in favoarea altora, in conditiile in care constitutia spune ca toti sunt egali in fata legii. Repet – nu contest efectele secundare, dar ce-ar fi sa nu mai fim ipocriti si sa interzicem tigarile ca fiind ceva daunator … oh, wait, companiile de tutun baga multi bani la buget?
  – cu tigarile electronice ce-au avut? Produc abur, dispersia e infima (abur mai greu decat aer), nu au miros si nu afecteaza persoanele din aceeasi incapere … oh, wait, ca sa inteleaga asta parlamentarii nostri au nevoie de un desen …

  0
  0
 107. In primul rand, tin pe aceasta cale sa multumesc Statului Roman ca si-a facut in sfarsit treaba si ca oarecum a mai spalat din pacatele referitoare la „Legea transhumantei”(deplorabila decizie).
  O sa incep acest comentariu prin a raspunde pe cat posibil tuturor celor care au comentat inaintea mea(am citit articolul si absolut toate comentariile).
  Dragi fumatori, v-am citit parerile, frustrarile, argumentele si contra-argumentele legate de aceasta lege si in afara de vreo 2-3 mai rasariti care au comentat pertinent sunteti niste patetici frustrati carora li se taie firul si care nu or sa mai poata afirma ceva de genul : „Ptiu, bagami-as pula iar am scapat tigarea in bere” pentru simplul fapt ca nu o sa mai aveti voie sa fumati inauntru si deja nu aveti voie sa beti pe strada :))). Ideea este insa alta, din toate contrargumentele date de voi cu privire la aceasta lege nu am vazut nici macar unul pertinent. Majoritatea ati facut exact cum face un roman autentic: „sa moara si capra vecinului” in sensul ca argumentele voastre sa-au bazat pe neajunsurile aduse de alte vicii sau de alte entitati care provoaca poluare si discomfort(alcoool,noxele autoturismelor, E-uri din alimentatie). Cum va permiteti voi sa spuneti ca si alte chestii polueaza dar statul a ales sa va inchida sandramaua cu tigari? Dar ce ? voi mancati tigari? nu tot aceleasi E-uri pe care le consuma un nefumator le consumati? ce? voi mergeti toti pe bicicleta sau pe jos in timp ce va fumati frumos tigara? voi nu aveti masini? ale voastre nu polueaza la fel ca cele ale unui nefumator?voi nu consumati alcool alturi de tigare in cluburi ? Dar, raspunsurile la aceste intrebari mai mult retorice, le aveti deja asa ca; pateticilor ce au adus astfel de contra-argumente acestei legi le doresc multa minte ca sanatate oricum nu au din cauza tigarilor. Pe de alta parte eu sunt nefumator si toata viata mea am urat faptul ca sunt obligat sa suport fumul de tigara in localuri.Tot in aceasta categorie a celor care aduc drept exemplu alte vicii mai daunatoare drept contra-argument acestei legi, mai intra si acei fumatori atat de ignoranti incat ei nu cred domne’ in pericolul real pe care il reprezitna fumatul pasiv ca ei nu au vazut sau auzit in viata lor de oameni care sa moara din asa ceva…Pai normal imbecililor, daca aveti 15 ani si v-ati apucatd e jumatate de an de fumat ca e cool si toti prietenii vostri fumeaza, ca nu ati auzit in viata voastra de asa ceva? care viata? ce in care nu v-a crescut nici macar parul pubian cum trebuie? Si o sa va raspund eu, fumatul pasiv este o problema si o amenintare reala si conform unui studiu al OMS provoaca anual 600.000 de morti. O sa vi se para putin comparat cu 8 mld cati suntem cu totii, dar daca printre cei 600.000 s-ar numara cineva drag voua nu ati mai avea ceasi parere.
  Vreau sa pricepeti toti cei care ati scris mai sus, ca: FUMATUL ESTE O ALEGERE. Nu este un drept cu care te nasti asa cum afirma un ciumpalac, nu este o libertate cetateneasca si nu este ceva pe care sa-l garanteze constitutia, este un viciu pe care oamenii rationali aleg sa-l aiba si atunci mi se pare perfect echitabil ca pentru alegerile tale sa platesti si sa ti le asumi si in acest moment pica si argumentele celor care afirma ca ei aduc nu stiu ce contributie la PIB datorita accizelor ce le sunt impuse. Pai asa este normal dragii mei, nu faceti nimic special voi cei care fumati, ca nu cred ca este un singur om in tara asa care s-a apucat de fumat gandind ca o sa contribuie mai mult la bugetul de stat si atunci daca vrei sa fumezi plateste si daca statul profita de pe urma ta cu atat mai bine inseamna ca e un stat destept care stie cum sa profite de viciile oamenilor. Au mai ramas vreo doua categorii de argumente de combatut si am sa incep cu cei care s-au legat de legile noastre versus legile altor tari de pe mapamond. Dragi fumatori, Romania nu este o tara care, prin aparatul sau administrativ, sa poata sa sustina legea anterioara cu privire la fumat asa ca nu mai dati exemple din alte state mai dezvolatate ca la ei se poate diviziarea localurilor pe categorii de clienti si la noi nu, ca sa nu mai vorbesc ca majoritatea statelor mult mai dezvoltate au aceasta lege anti-fumat implementata si functioneaza de minune, asa cum cineva dadea exemplu Canada, si nu se mai plang atatia.Revenind la Romania e mai usor sa interzici fumatul peste tot si sa vezi daca se respecta decat sa mergi prin localuri compartimentate in care patronii pot sa-ti spuna ca a 2 a camera e pentru nefumatori desi in localul respectiv si in camera respectiva e fum de-l tai cu sabia.
  O alta categorie de inversunati impotriva acestei legi sunt aceeia care afirma ca daca esti nefumator stai departe de localurile de fumatori. Nu ati inteles mare lucru din traiul in Romanica daca sunteti atat de ignoranti incat sa afirmati asa ceva. Pai nu stiti oare ca poporul roman este unul dintre popoarele cu cel mai mare consum raportat la locuitorii sai? Acest lucru este demonstrat de faptul ca nu stiu daca exista in Romania 5 cluburi in total in care sa fie interzis fumatul. Pentru ca patronii asta fac si asta este meseria lor sa speculeze dorintele clientului si sa i le indeplineasca intocmai si atunci noi toti nefumatorii din tara ce facem mergem doar in cele 5 cluburi de nefumatori? avem loc macar?Si atunci aceasta lege nu vine ea in ajutorul celor care ar vrea sa iasa in club fara sa fie nevoit ca la intoarcere sa miroasa ca o scrumiera si sa stiti haterilor ca sunt oameni in tara asta care din cauza asta nu merg in club la intrebarea de ce nu mergi si tu in club majoritatea ar raspunde: „De ce sa merg sa ma afum acolo si sa fac ce sa risc sa ma arda vreun pustan beat cu tigara? ” si atunci acesti oameni nu ai si ei dreptul sa se distreze? Acum ca am lamurit si problema asta mai ramane ca nu in ultimul rand sa vbesc si despre cei care au pus problema relatiilor interumane dintre fumatori si nefumatori. Fie ca va sunt prieteni, rude, parteneri de viata fumatorii au facut mereu parte din viata voastra, cu ei ati iesit la distractie in cluburi, in cazul prietenilor, cu ei ati dat chefuri si mese in familie, in cazul rudelor, si cu ei ati dormit noaptea in pat, in cazul consortilor. Dar orice grad de relatie am avea cu ei noi cei nefumatori sau marea majoritatea(pentru ca unii au fost convinsi intre timp sa schimbe tabara) am fost deranjati de faptul ca ei fumeaza. Unii le-am spus direct ca ne deranjeaza altii prefream sa nu-i suparam cu nimic si la orice iesire inhalam in tacere fumul nociv, pentru ca ori ca le-am spus si i-am rugat sa nu mai fumeze ori ca am tacut si au vazut ca ne deranjeaza daca sunt fumatori inraiti nu cred ca a putut sa faca ceva in sensul asta pe termen lung si atunci tot noi suntem cei care facem compromisuri. Din acest punct de vedere nefumatorii au fost mereu dezavantajati, insa odata cu aceasta lege putem sa iesim sa ne distram impreuna cu prietenii/rudele/iubitii/ele nostri fumatori fara sa ne deterioram relatiile socioumane din cauza faptului ca sunt fumatori ba chiar aceasta lege aduce o imbunatatire a relatiilor dintre oameni pentru ca sotia nu va mai fi obligata sa-i spune mereu sotului la restaurant in timp ce ia cina cu acesta si copii : Mai lasa draga tigara aia nu vezi ca lacrimeaza copilul.
  Eu cam atat am avut de zis sper ca am inchis mult guri din cele deschise inutil mai sus si ma rog la orice Providenta cu caracter deic o fi prezenta in universul asta sa le dea un dram de minte parlamentarilor sa aprobe aceasta lege. Cius!

  0
  0
 108. #276 Comentariu nou

  In primul rand vreau sa spun ca sunt fumator si cu toate ca imi savurez tigara in fiecare dimineata la cafea recunosc ca o astfel de lege e okay.
  Locuind in Germania de cativa ani buni m-am obisnuit sa ies afara. Consider ca, mai ales in restaurante, unde se mananca, fumatul nu prea are ce cauta. In acelasi timp observ in alte tari precum Austria exista in localuri spatii clar delimitate pentru fumatori si chiar functioneaza. Cred ca diferenta cea mai mare este ca acolo legea se aplica.
  Observ aceiasi dinamica a discutiilor ca si aici(in Germania), cand s-a introdus aceasta reglementare. Lucrurile se vor calma in cateva luni.
  Dragi fumatori, nu va plangeti, e okay (ganditi-va ca iesiti cu ai vostri copii intr-un restaurant si nu vor mai inhala „fumurile” nimanui) plus ca e un viciu pana la urma. Veti fuma mai putin si in concluzie veti da mai putini bani ptr acest viciu 🙂

  0
  0
 109. #277 Comentariu nou

  Bine frate, am inteles, sa crape fumatorii de ciuda, na ca v-am facut-o! cam asta-i logica. Dar sa nu te miri daca la anul ai sa dai 15-20 de lei p[e o bere si 120 de lei pe un fel de mancare la restaurant, pentru ca primul efect peste tot unde s-a aplicat chestia asta a fost scaderea vanzarilor, care a fost compensata prin cresterea preturilor, care a fost urmata de o scadere mai mare a vanzarilor in cantitati, care a fost urmata de o crestere si mai mare a preturilor ca sa compenseze, si uite-asa s-a ajuns la 5 lire un pint de bere in UK si 5 euro o bere in Italia sau Germania. Chestia e ca ei isi permit si preturile astea, la noi nu prea… ma rog, fiecare pasare pe limba ei piere, asta vreti si la noi, asta o sa aveti….

  0
  0
 110. #278 Comentariu nou

  Din câte văd eu pe-aici, ideea de bază a comentariilor se poate reduce la următorul schimb de replici:

  FUMĂTORII: Foarte bine că nu vreţi să staţi în fum, daţi-ne şi nouă o posibilitate să fumăm în condiţii decente, fără să fiţi voi afectaţi.
  NEFUMĂTORII: Ba să nu mai fumaţi deloc, ‘r-aţi ai dracu’ cu ţigara voastră !

  Frumos dialog al surzilor!

  0
  0
 111. #280 Comentariu nou

  Apropo, din ce stiu, celor de la M60 le merge bine inca. 🙂

  0
  0
 112. #281 Comentariu nou

  Ce inseamna de fapt a fi fumator? Si ce inseamna respect? Si ce inseamna libertate! Sau democratie?
  Toate acestea sunt niste concepte induse si controlate prin diferite mecanisme. Fumatul nu a fost un viciu la inceput ci un ritual. Avea o insemnatate peste ceea ce putem noi acum intelege. Dar a fost adusa la nivel de viciu din exces si comercialism. De fapt problema de baza nu este a imparti oamenii in fumatori sau nefumatori ci a cultiva respectul fara a judeca daca e bine sau rau. Totul este relativ.

  0
  0
 113. #282 Comentariu nou

  Pune semnele de punctuatie cum trebuie, boss, ca imi vine sa imi aprind o tigara cand vad papagali d-astia cu opinie. Ma refer la articol.
  Unii respira doar pentru ca e gratis…

  0
  0
 114. In primul rand, tin pe aceasta cale sa multumesc Statului Roman ca si-a facut in sfarsit treaba si ca oarecum a mai spalat din pacatele referitoare la „Legea transhumantei”(deplorabila decizie).
  O sa incep acest comentariu prin a raspunde pe cat posibil tuturor celor care au comentat inaintea mea(am citit articolul si absolut toate comentariile).
  Dragi fumatori, v-am citit parerile, frustrarile, argumentele si contra-argumentele legate de aceasta lege si, in afara de vreo 2-3 mai rasariti care au comentat pertinent, sunteti niste oameni frustrati carora li se taie firul si care nu or sa mai poata afirma ceva de genul : „Ptiu, bagami-as p… iar am scapat tigarea in bere” pentru simplul fapt ca nu o sa mai aveti voie sa fumati inauntru si deja nu aveti voie sa beti pe strada :))). Ideea este insa alta, din toate contrargumentele date de voi cu privire la aceasta lege nu am vazut nici macar unul pertinent. Majoritatea ati facut exact cum face un roman autentic: „sa moara si capra vecinului” in sensul ca argumentele voastre sa-au bazat pe neajunsurile aduse de alte vicii sau de alte entitati care provoaca poluare si discomfort(alcoool,noxele autoturismelor, E-uri din alimentatie). Cum va permiteti voi sa spuneti ca si alte chestii polueaza dar statul a ales sa va inchida sandramaua cu tigari? Dar ce ? voi mancati tigari? nu tot aceleasi E-uri pe care le consuma un nefumator le consumati? ce? voi mergeti toti pe bicicleta sau pe jos in timp ce va fumati frumos tigara? voi nu aveti masini? ale voastre nu polueaza la fel ca cele ale unui nefumator?voi nu consumati alcool alaturi de tigari in cluburi ? Dar, raspunsurile la aceste intrebari mai mult retorice, le aveti deja asa ca; celor ce au adus astfel de contra-argumente acestei legi le doresc multa minte ca sanatate oricum nu au din cauza tigarilor. Pe de alta parte eu sunt nefumator si toata viata mea am urat faptul ca sunt obligat sa suport fumul de tigara in localuri.Tot in aceasta categorie a celor care aduc drept exemplu alte vicii mai daunatoare drept contra-argument acestei legi, mai intra si acei fumatori atat de ignoranti incat ei nu cred domne’ in pericolul real pe care il reprezitna fumatul pasiv ca ei nu au vazut sau auzit in viata lor de oameni care sa moara din asa ceva…Pai normal , daca aveti 15 ani si v-ati apucat de jumatate de an de fumat ca e cool si toti prietenii vostri fumeaza, ca nu ati auzit in viata voastra de asa ceva. Care viata? Cea in care nu v-a crescut nici macar parul pubian cum trebuie? Si o sa va raspund eu, fumatul pasiv este o problema si o amenintare reala si conform unui studiu al OMS provoaca anual 600.000 de morti. O sa vi se para putin comparat cu 8 mld. cati suntem cu totii, dar daca printre cei 600.000 s-ar numara cineva drag voua nu ati mai avea ceasi parere.
  Vreau sa pricepeti toti cei care ati scris mai sus, ca: FUMATUL ESTE O ALEGERE. Nu este un drept cu care te nasti asa cum afirma un ciumpalac, nu este o libertate cetateneasca si nu este ceva pe care sa-l garanteze constitutia, este un viciu pe care oamenii rationali aleg sa-l aiba si atunci mi se pare perfect echitabil ca pentru alegerile tale sa platesti si sa ti le asumi si in acest moment pica si argumentele celor care afirma ca ei aduc nu stiu ce contributie la PIB datorita accizelor ce le sunt impuse. Pai asa este normal dragii mei, nu faceti nimic special voi cei care fumati, ca nu cred ca este un singur om in tara asta care s-a apucat de fumat gandind ca o sa contribuie mai mult la bugetul de stat si atunci daca vrei sa fumezi, plateste si daca statul profita de pe urma ta cu atat mai bine inseamna ca e un stat destept care stie cum sa profite de pe urma viciilor poporului. Au mai ramas vreo doua categorii de argumente de combatut si am sa incep cu cei care s-au legat de legile noastre versus legile altor tari de pe mapamond. Dragi fumatori, Romania nu este o tara care, prin aparatul sau administrativ, sa poata sa sustina legea anterioara cu privire la fumat asa ca nu mai dati exemple din alte state mai dezvoltate ca la ei se poate face diviziarea localurilor pe categorii de clienti si la noi nu, ca sa nu mai vorbesc ca majoritatea statelor mult mai dezvoltate au aceasta lege anti-fumat implementata si functioneaza de minune, asa cum cineva dadea exemplu Canada, si nu se mai plang atatia.Revenind la Romania e mai usor sa interzici fumatul peste tot si sa vezi daca se respecta decat sa mergi prin localuri compartimentate in care patronii pot sa-ti spuna ca a 2-a camera e pentru nefumatori desi in localul respectiv si in camera respectiva e fum de-l tai cu sabia.
  O alta categorie de inversunati impotriva acestei legi sunt aceeia care afirma ca daca esti nefumator ar trebui stai departe de localurile de fumatori. Nu ati inteles mare lucru din traiul in Romanica daca sunteti atat de ignoranti incat sa afirmati asa ceva. Pai nu stiti oare ca poporul roman este unul dintre popoarele cu cel mai mare consum raportat la locuitorii sai? Acest lucru este demonstrat de faptul ca nu stiu daca exista in Romania 5 cluburi, in total, in care sa fie interzis fumatul. Pentru ca patronii asta fac si asta este meseria lor; sa speculeze dorintele clientului si sa i le indeplineasca intocmai si atunci noi toti nefumatorii din tara ce facem? mergem doar in cele 5 cluburi de nefumatori? avem loc macar? Deci, aceasta lege vine in ajutorul celor care ar vrea sa iasa in club fara sa fie nevoiti ca la intoarcere sa miroasa ca o scrumiera si sa stiti ca sunt oameni in tara asta care, din cauza asta nu merg in club si care la intrebarea „de ce nu mergi si tu in club?” majoritatea ar raspunde: „De ce sa merg? sa ma afum acolo si sa fac ce? sa risc sa ma arda vreun pustan beat cu tigara? ” si atunci acesti oameni nu au si ei dreptul sa se distreze? Acum ca am lamurit si problema asta mai ramane ca, nu in ultimul rand, sa vbesc si despre cei care au pus problema relatiilor interumane dintre fumatori si nefumatori. Fie ca va sunt prieteni, rude, parteneri de viata, fumatorii au facut mereu parte din viata voastra, cu ei ati iesit la distractie in cluburi, in cazul prietenilor, cu ei ati dat chefuri si mese in familie, in cazul rudelor, si cu ei ati dormit noaptea in pat, in cazul consortilor. Dar orice grad de relatie am avea cu ei noi cei nefumatori, marea noastra majoritate(pentru ca unii au fost convinsi intre timp sa schimbe tabara) am fost deranjati de faptul ca ei fumeaza. Unii le-am spus direct ca ne deranjeaza, altii am preferat sa nu-i suparam cu nimic si la orice iesire inhalam in tacere fumul nociv, pentru ca ori ca le-am spus si i-am rugat sa nu mai fumeze, ori ca am tacut si au vazut ca ne deranjeaza, daca sunt fumatori inraiti nu cred ca au putut sa faca ceva in sensul asta pe termen lung si atunci tot noi suntem cei care facem compromisuri. Din acest punct de vedere nefumatorii au fost mereu dezavantajati, insa odata cu aceasta lege putem sa iesim sa ne distram impreuna cu prietenii/rudele/iubitii/ele nostri fumatori fara sa ne deterioram relatiile socioumane din cauza faptului ca sunt fumatori, ba chiar aceasta lege aduce o imbunatatire a relatiilor dintre oameni pentru ca sotia nu va mai fi obligata sa-i spune mereu sotului la restaurant in timp ce ia cina cu acesta si copii : „Mai lasa draga tigara aia nu vezi ca lacrimeaza copilul!”
  Eu cam atat am avut de zis, sper ca am inchis multe guri din cele deschise inutil mai sus si ma rog la orice Providenta o fi prezenta in universul asta sa le dea un dram de minte parlamentarilor sa aprobe aceasta lege. Cius!

  0
  0
 115. Prietenas de ce nu ma lasi sa comentez ?

  0
  0
 116. In primul rand, tin pe aceasta cale sa multumesc Statului Roman ca si-a facut in sfarsit treaba si ca oarecum a mai spalat din pacatele referitoare la „Legea transhumantei”(deplorabila decizie).
  O sa incep acest comentariu prin a raspunde pe cat posibil tuturor celor care au comentat inaintea mea(am citit articolul si absolut toate comentariile).
  Dragi fumatori, v-am citit parerile, frustrarile, argumentele si contra-argumentele legate de aceasta lege si, in afara de vreo 2-3 mai rasariti care au comentat pertinent, sunteti niste oameni frustrati carora li se taie firul si care nu or sa mai poata afirma ceva de genul : „Ptiu, bagami-as p… iar am scapat tigarea in bere” pentru simplul fapt ca nu o sa mai aveti voie sa fumati inauntru si deja nu aveti voie sa beti pe strada :))). Ideea este insa alta, din toate contrargumentele date de voi cu privire la aceasta lege nu am vazut nici macar unul pertinent. Majoritatea ati facut exact cum face un roman autentic: „sa moara si capra vecinului” in sensul ca argumentele voastre sa-au bazat pe neajunsurile aduse de alte vicii sau de alte entitati care provoaca poluare si discomfort(alcoool,noxele autoturismelor, E-uri din alimentatie). Cum va permiteti voi sa spuneti ca si alte chestii polueaza dar statul a ales sa va inchida sandramaua cu tigari? Dar ce ? voi mancati tigari? nu tot aceleasi E-uri pe care le consuma un nefumator le consumati? ce? voi mergeti toti pe bicicleta sau pe jos in timp ce va fumati frumos tigara? voi nu aveti masini? ale voastre nu polueaza la fel ca cele ale unui nefumator?voi nu consumati alcool alaturi de tigari in cluburi ? Dar, raspunsurile la aceste intrebari mai mult retorice, le aveti deja asa ca; celor ce au adus astfel de contra-argumente acestei legi le doresc multa minte ca sanatate oricum nu au din cauza tigarilor. Pe de alta parte eu sunt nefumator si toata viata mea am urat faptul ca sunt obligat sa suport fumul de tigara in localuri.

  0
  0
 117. Tot in aceasta categorie a celor care aduc drept exemplu alte vicii mai daunatoare drept contra-argument acestei legi, mai intra si acei fumatori atat de ignoranti incat ei nu cred domne’ in pericolul real pe care il reprezitna fumatul pasiv ca ei nu au vazut sau auzit in viata lor de oameni care sa moara din asa ceva…Pai normal , daca aveti 15 ani si v-ati apucat de jumatate de an de fumat ca e cool si toti prietenii vostri fumeaza, ca nu ati auzit in viata voastra de asa ceva. Care viata? Cea in care nu v-a crescut nici macar parul pubian cum trebuie? Si o sa va raspund eu, fumatul pasiv este o problema si o amenintare reala si conform unui studiu al OMS provoaca anual 600.000 de morti. O sa vi se para putin comparat cu 8 mld. cati suntem cu totii, dar daca printre cei 600.000 s-ar numara cineva drag voua nu ati mai avea ceasi parere.
  Vreau sa pricepeti toti cei care ati scris mai sus, ca: FUMATUL ESTE O ALEGERE. Nu este un drept cu care te nasti asa cum afirma un ciumpalac, nu este o libertate cetateneasca si nu este ceva pe care sa-l garanteze constitutia, este un viciu pe care oamenii rationali aleg sa-l aiba si atunci mi se pare perfect echitabil ca pentru alegerile tale sa platesti si sa ti le asumi si in acest moment pica si argumentele celor care afirma ca ei aduc nu stiu ce contributie la PIB datorita accizelor ce le sunt impuse. Pai asa este normal dragii mei, nu faceti nimic special voi cei care fumati, ca nu cred ca este un singur om in tara asta care s-a apucat de fumat gandind ca o sa contribuie mai mult la bugetul de stat si atunci daca vrei sa fumezi, plateste si daca statul profita de pe urma ta cu atat mai bine inseamna ca e un stat destept care stie cum sa profite de pe urma viciilor poporului. Au mai ramas vreo doua categorii de argumente de combatut si am sa incep cu cei care s-au legat de legile noastre versus legile altor tari de pe mapamond.

  0
  0
 118. #289 Comentariu nou

  Daca tot sunteti dispus sa impartiti lumea in fumatori si nefumatori, eu care sunt si fumator si nefumator unde ma incadrati?
  Sa ma explic. Daca am chef de o tzigara ies afara si fumez. Daca nu, stau la un loc cu nefumatorii. Asta cum se numeste? Cumva respect? Daca vreau sa beau o bere la cofetarie, nu am cum pentru ca nu se vinde. Merg la o berarie si beau bere. Asta cum se numeste, cumva dreptul de a alege?
  Ce legatura are asta cu cazurile specific mentionate in articol, care sustin doar o parte a argumentatiei contra-fumatori? Cum ati sustine si pe cei fumatori? Nu de alta dar chiar daca intr-o democratie, minoritatea se supune majoritatii, nu inseamna ca minoritatea respectiva este strivita si redusa la o boala a societatii. Si va reamintesc de alte minoritati, sexuale, etnice, religioase, etc. Nicaieri in lume si ma refer la societati civilizate, minoritatea nu este exclusa, pusa la colt, defaimata sau neglijata. Iar asta prietene Petreanu, este democratie. Atunci cand majoritatea are grija de minoritate poti spune ca ai atins democratia reala, adevarata. Pana atunci ne scaldam in acel lighean imputit in care daca nu esti cu noi esti impotriva noastra.
  Este frumos cand vrei sa argumentezi un punct de vedere. Mai greu este cand incerci sa privesti problemele din toate punctele de vedere astfel incat sa nu fii tentat sa judeci ci sa rezolvi o situatie. Iar daca tu ca nefumator nu reusesti sa privesti problema si ca fumator, nu vezi decat o parte a problemei. In asta consta conflictul creat de aceste legi care limiteaza nu reglementeaza. O lege care reglementeaza priveste ambele parti ale problemei. Stiu, vei zice ca asa a fost pana acum, erau spatii de fumatori si de nefumatori dar ca nu s-a respectat. Cine e de vina? Cei care trebuiau sa urmareasca asta si sa aplice legea. Adica aceeasi care din impotenta si incompetenta, decat sa aplice legea, o fac mai limitativa trecand peste aspectul sau de reglementare si ajungand la impunere.
  Deci prietene Petreanu, ca nefumator te provoc sa gasesti resurse sa scrii un articol in care sa sustii drepturile unei minoritati astfel incat tu ca majoritar sa arati ca isi pasa de toti, nu doar de „jumatatea ta”.
  Poate fi o lectie de democratie reala, acceptata si inteleasa. Nu impusa. Iar labagii care nu si-au facut treaba sa aplice legea veche vor fi aceeasi care o vor aplica si pe cea noua. Iti suna cunoscut?

  0
  0
 119. #290 Comentariu nou

  Ce ar fii dacă în loc de polemici anti-fumători am face niște polemici pro-bun-simț? Nu poluează atâta fumătorii cât poluează nesimțirea, așa că mi se pare aiurea să impui o legislație incredibil de dură la adresa fumătorilor când pur și simplu ai opțiunea de a nu pune scrumiere pe masă și de a cere respectuos să nu se fumeze, chestie care denotă bun simț.

  0
  0
 120. Dragi fumatori, Romania nu este o tara care, prin aparatul sau administrativ, sa poata sa sustina legea anterioara cu privire la fumat asa ca nu mai dati exemple din alte state mai dezvoltate ca la ei se poate face diviziarea localurilor pe categorii de clienti si la noi nu, ca sa nu mai vorbesc ca majoritatea statelor mult mai dezvoltate au aceasta lege anti-fumat implementata si functioneaza de minune, asa cum cineva dadea exemplu Canada, si nu se mai plang atatia.Revenind la Romania e mai usor sa interzici fumatul peste tot si sa vezi daca se respecta decat sa mergi prin localuri compartimentate in care patronii pot sa-ti spuna ca a 2-a camera e pentru nefumatori desi in localul respectiv si in camera respectiva e fum de-l tai cu sabia.
  O alta categorie de inversunati impotriva acestei legi sunt aceeia care afirma ca daca esti nefumator ar trebui stai departe de localurile de fumatori. Nu ati inteles mare lucru din traiul in Romanica daca sunteti atat de ignoranti incat sa afirmati asa ceva. Pai nu stiti oare ca poporul roman este unul dintre popoarele cu cel mai mare consum raportat la locuitorii sai? Acest lucru este demonstrat de faptul ca nu stiu daca exista in Romania 5 cluburi, in total, in care sa fie interzis fumatul. Pentru ca patronii asta fac si asta este meseria lor; sa speculeze dorintele clientului si sa i le indeplineasca intocmai si atunci noi toti nefumatorii din tara ce facem? mergem doar in cele 5 cluburi de nefumatori? avem loc macar? Deci, aceasta lege vine in ajutorul celor care ar vrea sa iasa in club fara sa fie nevoiti ca la intoarcere sa miroasa ca o scrumiera si sa stiti ca sunt oameni in tara asta care, din cauza asta nu merg in club si care la intrebarea „de ce nu mergi si tu in club?” majoritatea ar raspunde: „De ce sa merg? sa ma afum acolo si sa fac ce? sa risc sa ma arda vreun pustan beat cu tigara? ” si atunci acesti oameni nu au si ei dreptul sa se distreze? Acum ca am lamurit si problema asta

  0
  0
 121. mai ramane ca, nu in ultimul rand, sa vbesc si despre cei care au pus problema relatiilor interumane dintre fumatori si nefumatori. Fie ca va sunt prieteni, rude, parteneri de viata, fumatorii au facut mereu parte din viata voastra, cu ei ati iesit la distractie in cluburi, in cazul prietenilor, cu ei ati dat chefuri si mese in familie, in cazul rudelor, si cu ei ati dormit noaptea in pat, in cazul consortilor. Dar orice grad de relatie am avea cu ei noi cei nefumatori, marea noastra majoritate(pentru ca unii au fost convinsi intre timp sa schimbe tabara) am fost deranjati de faptul ca ei fumeaza. Unii le-am spus direct ca ne deranjeaza, altii am preferat sa nu-i suparam cu nimic si la orice iesire inhalam in tacere fumul nociv, pentru ca ori ca le-am spus si i-am rugat sa nu mai fumeze, ori ca am tacut si au vazut ca ne deranjeaza, daca sunt fumatori inraiti nu cred ca au putut sa faca ceva in sensul asta pe termen lung si atunci tot noi suntem cei care facem compromisuri. Din acest punct de vedere nefumatorii au fost mereu dezavantajati, insa odata cu aceasta lege putem sa iesim sa ne distram impreuna cu prietenii/rudele/iubitii/ele nostri fumatori fara sa ne deterioram relatiile socioumane din cauza faptului ca sunt fumatori, ba chiar aceasta lege aduce o imbunatatire a relatiilor dintre oameni pentru ca sotia nu va mai fi obligata sa-i spune mereu sotului la restaurant in timp ce ia cina cu acesta si copii : „Mai lasa draga tigara aia nu vezi ca lacrimeaza copilul!”
  Eu cam atat am avut de zis, sper ca am inchis multe guri din cele deschise inutil mai sus si ma rog la orice Providenta o fi prezenta in universul asta sa le dea un dram de minte parlamentarilor sa aprobe aceasta lege. Cius!

  0
  0
 122. #293 Comentariu nou

  Vlad, nu te supara ca te intreb: In inversunarea voastra fata de fumatori, ati luat vreodata in calcul si calea de mijloc? Iti vorbesc frumos pentru ca te ascult dimineata la radio si sunteti nr. 1 din pmdv. Dar ma dezamagesti profund cu articolul asta. Si pe cei cu astfel de atitudine, de obicei ii injur vartos. Ai intrat in valul de oameni care doresc drepturi fara sa ofere in schimb ceva. Vreti si-atat. Dintr-o data vi s-a pus pata pe fumatori. Nu va vad sustinand o lege anti-automobil. Toata cohorta asta de nefumatori (multi dintre voi fosti fumatori) sunteti atat de ipocriti pe acest subiect incat nu stiu cum va puteti privi in oglinda. Cand ti-a afumat tie copilul un fumator in cofetarie???? Cand ti-a afumat tie copilul un fumator la restaurant? Raspundeti tie, nu mie. Pentru ca eu sunt fumator si IN VIATA MEA NU AM FUMAT IN RESTAURANT SAU COFETARIE!!!. Din respect fata de voi, nefumatorii. DE FIECARE DATA m-am retras linistit sa imi fumez tigarea sau daca mi s-a permis am fumat de fata cu nefumatorii. CU ACORDUL LOR!!! Acum veniti cu prostia asta si ma puneti la zid ca pe un vierme. Fara nici cea mai mica justificare REALA!!! Voi nu intrati in carciumi dar vreti sa interziceti fumatul in ele. Nu pot sa va pricep. Daca nu va duceti la femei, o sa interziceti si sexul??? Bordelurile? Ca va face al dracu de rau. Poti face infarct intr-o partida salbatica de sex. DAca mai continuati sa ganditi asa, poate in viitor nepotii vostrii vor considera ca voi batranii sunteti poluanti pentru mediul lor si vor vrea lege sa va bage in tarc, sa nu-i mai deranjati cu ridurile, basinile si dintii vostrii lipsa. SUnt de acord ca majoritatea supune minoritatea dar nu uitati ca in carciumi voi nefumatorii sunteti minoritari!!! Eu nu o sa fumez in restaurante sau cofetarii cum nu am facut-o nici pana acum. Insa fata de voi bio-veganii am prins o ura fantastica. Mi-ati aratat ca intre oameni cale de mijloc nu exista. Ori cu noi ori impotriva noastra. Asta vreti voi. Si o veti avea!

  0
  0
 123. #294 Comentariu nou

  Libertatea de a fi prost deranjeaza pe toata lumea si totusi nu facem nimic impotriva ei. La tine acasa impui tu regulile dar libertatea ta de a nu fuma intervine peste libertatea mea de a fuma. Eu sunt nefumator si cred ca fumatorii sunt foarte discriminati.

  0
  0
 124. #295 Comentariu nou

  Domnilor … este extrem de simplu . Avem dreptul la vicii , nu ? Sa fumam , sa consumam alcool , sa curvarim, etc … Daca gandim rational ar trebui si curvarii sau curvele sa nu mai stea in spatii publice , sa stea la strada oameni buni , ca na … afecteaza relatii , la sanatatea mintala … nu ? 😉 Alcoolul la fel … a facut statul o statistica cati oameni mor din cauza alcoolului , nu ! Cate accidente , batai , crime , avorturi spontane , copii fara familii , copii maltratati fizic si psihic , etc. Dar alcoolul este permis aproape oriunde … de ce ? Nu afecteaza omenirea ? Eu cred ca mai inconstient esti dupa un pahar de bautura si mai multe lucruri rele se pot intampla . Ideea este ca exista discriminare pentru ca nu sunt respectati fumatorii . Gasiti domnilor solutii si pentru cei cu vicii . Faceti domnilor bordeluri , lumea va fi mai sanatoasa si mai pozitiva … sa nu mai zic de cea mai buna afacere a statului … afacere fara investitie . Am atrage turismul ( ganditi … all inclusiv la un hotel 😉 )
  Eu cred sunt solutii si pentru fumatori dar ne trebuie minti luminate , dar de unde … le-am pierdut in occident :)))

  0
  0
 125. #296 Comentariu nou

  Legea e f buna cu o singura (mare) problema si anume: definitia data spatiului public. Pe legea asta, si sufrageria mea devine spatiu public, daca-mi invit 5 prieteni la un pahar de vin.
  deja mi se pare o incalcare a dreptului de proprietate legea asta

  0
  0
 126. #297 Comentariu nou

  Ziceai „pentru că libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt.” Tocmai! „De ce-mi opresti libertatea de a fuma? Nu-ti place fumul, mergi unde nu-i fum. Si lasa-i pe cei ce fumeaza sa-si traiasca si ei fericiti viata. Un pas mic in drumul sigur de a deveni slavii unui sistem fromat din „munca si casa”. Vinde iluzia de libertate iar voi o cumparati multumiti. Oare cu ce pret o platiti? Si… asteptati si rest?
  Argumentele din lista ta pot fi combatute de la cap la coada. Nu au caracter general ci conjunctural. Fiecare fraza scrisa de tine ar putea fi combatuta cu usurinta. Nu o sa pierd vremea sa fac asta. Pana la urma… e libertate de exprimare si tu-ti dai cu parerea ca aia de sus care au impresia ca le stiu pe toate.
  Revin la primul articol. Ar trebui oare introdusa lege si impotriva expiratului in public? Ca nu de alta, dar poate ai mancat cu ceapa si….. ceapa e viciu, nu e aer. „”
  Inca ceva! Cui ii adresezi articolul? Nefumatorilor? Sau fumatorilor? Crezi ca argumentele tale vor fi vreodata raspuns pentru cei ce fumeaza?
  SEMNAT: Un fost fumator (adica o persoana care intelege ambele „tabere” si stie despre ce vorbeste, nu ca tine. )

  0
  0
 127. #298 Comentariu nou

  „Dacă vrei să duci copilul la cofetărie, şi copilul nu fumează …”. Am tot intalnit acest „argument” in dicutiile pro si contra fumat. Sunt foarte curios in ce cofetarii este permis fumatul …
  Dl. Petreanu ma puteti ajuta cu un exemplu? Cunoasteti o astfel de cofetarie? Ati fost cu copilul (copiii) sa manace o prajitura si v-a deranjat fumul? Sau este doar un copy-paste din alte discutii pe tema amintita.
  Posibil sa aveti dreptate cu restul „raspunsurilor” pentru fumatori, dar (cu scuzele de rigoare) nu am mai continuat lectura.
  Nu stiu daca sunteti fumator sau nu. Daca sunteti va urez sa va lasati cat mai rapid, daca nu sunteti – sa nu fumati niciodata! Nu de altceva, dar ne-ati face de rusine …

  PS: Sunt fumator de 20 de ani. Nu mai fumez in birou de aprox. 17 ani, nu mai fumez in casa de cand s-au nascut copiii (4 ani) si nu o sa ma deranjeze sa nu mai fumez nici in spatiile publice inchise. Dar o sa ma deranjeze intotdeauna „vanatoarea de vrajitoare” impotriva fumatorilor si persoanele care o promoveaza

  0
  0
 128. #300 Comentariu nou

  Eu cred ca se pregateste ceva nasol pentru noi toti… asa ca au bagat asta cu leagea anti-fumat sa ne ocupe timpul cu tampenii. E o chestie atat de infima pentru comunitate iar noi suntem atat de pesti incat momeala are efect. O sa realizam cand ramanem fara apa.

  0
  0
 129. #301 Comentariu nou

  dacă societatea mioritică ar funcționa în totalitate după dictonul (corect dealtfel!) „libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt” păi atunci chiar am avea civilizația civilizării.
  din păcate, omul în stadiul actual, nu-i capabil de asemenea acte mărețe. iar românul mioritic nici măcar nu e om, încă …

  sunt siderat de ce prostii marotande pot să înșire vajnicii apărători ai viciului: că ei sunt discriminați, că stau în frig, arșiță, ploaie, vânt, zăpadă, că prețul rahaturilor vândute în birt va crește dramatic (!!!), că sula că prefectura, toate niște aberații demne de un concurs ce genul „cel mai cretin lucru spus vreodată” … când de fapt totul e simplu, e aritmetică elementară: cel ce fumează agresează.

  e greu cu maimuțele, nu prea vor să coboare din copac.

  0
  0
 130. #302 Comentariu nou

  Domnilor si doamnelor care sunteti nefumatori nu mai spuneti tot felul de tampenii de genul poti sa iesi afara sa fumezi o tigara; Sunt destule localuri unde se fumeaza si unde nu.Eu unde nu se fumeaza nu intru foarte simplu si acelasi lucru il puteti face si dv. adica nu intrati unde se fumeaza.Toti nefumatorii ati vazut ca se da aceasta lege si repede vaiiiiii foarte bine domnule foarte bine.Sa presupunem ca legea ar fi fost invers . Atunci da nu era corect pt. ca dv. nefumatorii nu mai aveati nici un local fara fum si pariez ca fumatorii ar fi zis nu domnule nu este bine trebuie sa existe si locuri unde nu se fumeaza fiindca si fumatorii au familii ,sotii, copii dar probabil ca un fumator gandeste mai mult ca ceilalti ne. care se cred destepti.Cunosc un patron care a fost foarte istet inca de la inceput [ de vreo 7 ani] .,,, si-a facut omul terasa, apoi spatiu inchis pt. nefumatori si spatiu inchis pt fumatori si are clienti garla si cam in felul asta ar trebui gandita problema. Si eu am fost cu sotia si copiii la local pt. nefumatori si cand am vrut sa fumez o tigara am iesit afara si nu m- a deranjat dar intr-un local unde se fumeaza si sunt acolo 20 de fumatori si doar 2 ne; in momentul cand se aprind tigarile nefumatori nu ies afara ca ii deranjeaza dar se uita urat pe cei care fumeaza . Pai fratioare te-a obligat cineva sa intri acolo/ asa ca respectati fumatorii cum si ei va respecta pe dv. si nu mai aruncati cu noroi [unii dintre dv.]

  0
  0
 131. #303 Comentariu nou

  Sa va explic prieteni fumatori, cu tot respectul, de ce e nevoie de o asemenea lege in tara asta. Pentru ca orasul in care locuiesc eu , de exemplu , dispune de minunatul numar de ZERO restaurante unde poti manca fara sa te ineci cu fum. Ati vrea localuri pentru fumatori separat? N-am nimic impotriva, dar se vede destul clar ca niciun patron cu libertate de alegere in privinta asta nu si-ar destina localul pentru nefumatori. Ca e economie de piata. Adica, daca eu incerc sa ma incalt in papucii vostri poate incercati si voi in ai mei. Poate ca si mie mi-ar placea sa merg in restaurant imbracata elegant si sa ma bucur de luxul de a ajunge acasa neafumata pana in stomac si cu hainele mirosind inca a curat. „Nu-ti place fumul, nu intri” e un slogan de-a dreptul nesimtit. Ca tot asa pot zice si eu „Iti place fumul, stai afara si trage-l pe nas”. Am dreptul garantat de lege sa intru in ce loc vreau si sa ma simt in largul meu. Nu va faceti griji, noua nu ne pasa de sanatatea voastra. Dar ne pasa de a noastra. Cum poti sa fii atat de impertinent sa pretinzi unei familii cu copii sa stea acasa si sa nu-si scoata copiii la o pizza, pentru ca tu sa poti fuma ca locomotiva oricat si oriunde ai tu chef? Cum sa pretinzi unui angajat sa aleaga intre inhalat fum si somaj? Daca chelnerita X ramane gravida are de ales intre a fuma nonstop sau a-si da demisia. Asta nu mai e discriminare? Creierul vostru nu poate procesa macar niste lucruri atat de esentiale?
  De asta e nevoie de lege. Pentru ca niciun patron nu da doi bani pe treaba asta atata timp cat ii merg incasarile. Pentru ca niciun client fumator nu da doi bani pe vecinul lui pe care-l ustura ochii de fum, atata timp cat el se simte bine. Pentru ca niciun local care permite fumatul exclude automat detectoarele de fum (vezi Colectiv). Pe scurt, pentru ca suntem o tara care nu poate face lucruri din pura civilizatie, ci doar daca ne obliga legea. Dupa cum stiti, e de bun simt sa nu omori oameni. Dar ma simt foarte fericita ca nu ma bazez pe bunul simt al poporului, ci pe spaima lor de a nu intra la zdup 25 de ani. Cam asta e explicatia. Ma intelegeti sau e nevoie de un desen?

  0
  0
  • #304 Comentariu nou

   Ai dreptul intr-un loc public nu privat . Daca maine imi deschid un club privat cu acces pe baza de cartela intrii la mine in club daca imi accepti regulile ,si semnezi evident 🙂 .Faptul ca la mine in club se fumeaza nu trebuie sa te deranjeze deoarece ai semnat ca ai luat la cunostinta ca se fumeaza in acel local si uite asa nefumatorii nu au acces la mine in local …..si nu se mai simt discriminati

   0
   0
 132. #305 Comentariu nou

  Parca le-ai scos raspunsurile din mintea mea. Sunt total de acord cu tot ce ai scris si argumentele mi se par cat se poate de logice pentru orice are o cantitate minima de inteligenta.

  0
  0
 133. Vlad, de data asta ai dat-o în bară. Argumentația este slabă și lipsită de documentare, ceea ce mă surprinde la tine. Nu vreau să-ți scriu un roman pentru a te contrazice, ci mă voi apleca doar asupra punctului 7. Era suficient să cauti pe google pentru a observa că în toate țările care au aplicat legea au existat falimente. În Spania mii, în Anglia mii. Doar două exemple clare, pe care le știu foarte bine. Mai departe, taxe și impozite pierdute și mii de șomeri. Vei vedea în timp că legislația va fi schimbată în UE.
  PS Sunt un fumător înrăit, nu de o țigară pe oră, ci de două-trei pachete pe zi, deci asta ar însemna să merg la cărciumă pentru a sta afară 80% din timp. Nu-s atât de idiot. Prefer să nu mai merg. Așa cum am refuzat să merg cu avionul pe o distanță mai mare de două ore și jumătate, maximum suportabil de mine. Este o lege cretină, cu doar câteva articole absolut de bun simț, cum ar fi să nu fumezi lângă minori în spațiile lor de joacă.

  0
  0
  • #307 Comentariu nou

   Tiberiu, dacă tot știi despre Spania si Anglia, ai si lucrat/trăit pe acolo? Spui ca Vlad a argumentat greșit la punctul 7? Ha! Insinuezi ca vor rămâne cârciumarii fata musterii?! Pai dacă te duci la cârciuma sa fumezi, nu mai bine fumezi pe balcon acăsică?! Eu pot merge la cârciuma sa beau un suc de portocale si sa petrec timp cu prietenii, fără sa ma usture pe gât a doua zi din cauza inhalarii fumului de mahoarca. Dacă bei apa, bere, vin, scotch…nu ma interesează/afectează. Dacă însă fumezi…ma cam afectează in mod direct (si indirect, cand peste niște ani va trebui sa achit prin taxe mai mari inconstienta ta)

   0
   0
  • #308 Comentariu nou

   fumatul este o alegere personala, un viciu. un lux. vrei sa fumezi, faci in asa fel incat sa iti satisfaci nevoia fara sa deranjezi pe MAJORITATEA care nu au acest viciu. fumatul nu este un drept. faptul ca ai o problema aproape patologica de a fuma 3 pachete pe zi va duce inevitabil la boli asociate viciului dar sunt fix problema ta. faptul ca o sa scada veniturile la buget din taxele pe consumul de tutun, mai devreme sau mai tarziu, nu e neaparat rau pt ca si cheltuielile din bugetul sanatatii corelate cu bolile cauzate de fumat or sa scada. e ca si cum ai spune ca nu e bine sa inchida statul barurile si cluburile care nu respecta normele de siguranta pt ca sunt oameni care sunt obsedati si vor sa stea toata ziua acolo. se vor inchide, o sa fie falimente dar se vor deschide altele si lumea va continua sa existe si dupa asta. domnule tiberiu lovin fumator inrait de 3 pachete pe zi nu uita ca nu esti reprezentativ.

   0
   0
  • Aurel, pai, nu-mi amintesc sa-mi fi aprins tigara in avion, in tren, la teatru, la opera, in cofetarii, in restaurante unde era interzis fumatul samd. Spre deosebire de tine si multi altii, 25 de ani a trebuit sa suport fumul la cinema si-n toate spatiile, iar eu am fost in acest timp nefumator. Eram chiar copil, iar la cinema se fuma, aberant, din punctul meu de vedere. Sigur, sunt convins ca daca as face un cinema pentru fumatori as da lovitura, cu o ventilatie corecta, ca altfel nici ei n-ar veni. In concluzie, eu nu dau buzna peste nefumatori, ci ei peste fumatori. De ce? Pentru ca ei chiar vor sa mearga peste tot si sa impuna restrictii, nu ca fumatorii care ar dori si ei o tigara intr-o cursa cu avionul de 10 ore dar n-au aceasta sansa. Si habar n-ai cat este de chinuitor pentru un fumator sa stea atatea ore fara tigara. E tortura. Dar nu are incotro. Voi, nefumatorii, aveti incotro. Doar ca nu va multumesc doar 90% dintre locurile voastre, ci vreti 98%. Noua ne vor ramane restul de 2%: acasa – daca nu avem minori in zona – sau la terase si parcuri. Pe ideea asta de discriminare pozitiva, eu as interzice accesul supraponderalilor in restaurante si fast food-uri, pentru ca-mi provoaca greata, iar pentru ei este sanatos sa bage ca porcul la ghiozdan. In timp vor avea probleme cu inima, cu circulatia si cu coloana. Hai sa-i interzicem si pe ei. Asa vom sta mai toti acasa :))).

   0
   0
  • #310 Comentariu nou

   Au existat falimente si vor mai exista. Dar nu ca regula. Si nu dovedit ca urmare a unei fatale mutatii in structura musteriilor. Astept oricand un studiu documentat si verificabil asupra subiectului. Cred ca Vlad l-ar gazdui, din principialitate si bonomie 🙂
   Hai sa fim seriosi. Esi un jurnalist respectabil, te stiu bine. Respecta-te si tu.

   0
   0
  • #311 Comentariu nou

   „eu nu dau buzna peste nefumatori, ci ei peste fumatori. De ce?”
   Pentru că fumătorul agresează pe când nefumătorul nu. De-aia, boule.

   0
   0
  • #312 Comentariu nou

   @Aurel: tocmai pe asta se bazeaza argumentul lui Tiberiu. Tu, nefumator, vii si bei un fresh timp de 2-3 ore. Eu, fumator, beau 2-3-4 pahare de whisky. Ca patron, care crezi ca e clientul mai proftabil?

   0
   0
 134. #313 Comentariu nou

  Noi nu mai avem libertate de mult…. deci treaba cu ” unde se termina libertatea ta….” nu prea tine .
  Se pare ca toate merg super bine in tara asta , daca asta mai ramasese de rezolvat – fumatul-
  Se pare ca suntem un popor de prosti atat timp cat timp suntem invatati sa fumam, sa ne crestem animalele ( sa le sacrificam), sa ne crestem legumele ( sa le vindem), sa ne pastorim oile, s.a.m.d.
  Suntem indobitociti pe zi ce trece de mama Europa, ca doar sa vrut UE…. deci UE avem!

  0
  0
 135. #314 Comentariu nou

  a da, bine! eu nu-ti mai bag fum in nas de la tigara, dar tu de ce imi bagi gaze de esapament 24 din 24 de ore?

  0
  0
 136. #315 Comentariu nou

  sunt fumator, dar acest viciu trebuie interzis total

  0
  0
 137. #316 Comentariu nou

  Vlad, tot respectul…păcat ca Moise nu a avut aceeași atitudine la radio, el fiind fumător.

  Intr-o discuție pe aceasta tema, am încercat sa ii explic tatălui meu ca „in afara” oamenii sunt cu mai mult bun simt si au înțeles rapid ca exercitarea „hobby”-ului lor (i.e. Fumatul), nu trebuie sa dăuneze celor din jur, care își vad de treburile lor. Totul a fost in zadar. A luat-o ca pe un atac direct la persoana! O impunere! Si i-am zis „pai bine mah, dacă ma apuc sa trag bășini pe aici prin bucatarie, te simți confortabil? Uite asa, pasiunea mea e sa trag bășini oricum si oriunde: Suporta-ma!”…nu am rezolvat nimic.

  Îndobitocirea este prea profunda Vlad…prea adânc înrădăcinata. Good bye!

  0
  0
 138. #317 Comentariu nou

  Pentru fumătorii care au ceva de obiectat referitor la legea anti-fumat în localuri: Eu fumez de 6 ani și în gașca de prieteni bineînțeles ca sunt și nefumatori, care nu se simt prea confortabil când se fumează mult în jurul lor(de aceea, eu unul evit de multe ori să fumez lângă un nefumator, iar dacă o fac, încerc să suflu fumul și să țin țigara cât mai departe de el)…de ce? Pentru ca așa e normal, așa e etic, moral și cum vreți voi…pentru ca îi bagi forțat fumul „pe gât”. Sa zicem ca suntem intr-un local cu 50 de persoane, 25 fumători / 25 nefumatori. Cei 25 de nefumatori nu suporta fumul de țigară nicidecum, iar cei 25 fumători se apuca să fumeze în local. Doar nu vreți să iasă cei nefumatori afară până isi fumează cei 25 țigările?! Eu, ca fumător, sunt perfect de acord cu această lege. A, și ține și de respect, de care nu dați dovadă mulți dintre voi.

  0
  0
 139. #318 Comentariu nou

  Cine a scris acest articol…îmi este rușine pentru el. În primul rând abordările sunt – cel puțin nesimțite iar modalitatea în care a fost expusă problema – penibilă. „Jurnalism de stradă”…
  În ceea ce privește legea anti-fumat, o aprob însă nu putem să nu considerăm că este o discriminare față de fumători…faptul că vechea lege nu s-a respectat în măsura în care trebuia – este problema conducerii, nu a populației…per ansamblu, această prevedere legală va „impune” ca mulți fumători să se lase de acest viciu/obicei. Totuși, cum rămâne cu țigara electronică ?!?!

  0
  0
 140. #320 Comentariu nou

  Sunt fumator si aplaud aceasta lege. Indiferent de frustrarea pe care o resimtim noi fumatorii cum ca suntem discriminati de aceasta lege ( si probabil ca asa si este) nu exista solutie rationala prin care sa reusim sa protejam pe cei care nu fumeaza. Asta este adevarul il stiti toti fumatorii foarte bine – de cate ori pana acum am acceptam noi de buna voie sa mergem cu amicii nefumatorri undeva la o bere in locatii smoke free? Va spun eu- niciodata. Asadar dragi fumatori am pierdut meciul asta dar eu zic ca nu e sfarsitul lumii. Ne vim adapta, vom invata sa ne aliniem la noile reguli si garantat peste cativa ani vom uita toate aceste mici inconveniente. Sigur ca si eu m-as simti confortabil cu ideea unor spatii exclusive dar pur si simplu nu functioneaza in final am ajunge tot unde suntem astazi. Va garantez ca proprietarii de pub: terase/crasme etc se vor adapta si nu ne vor lasa balta vor incepe sa faca spatii generoase cu incalzitoare ventilatie sau alte alea sa nu ne lase ca niste animale in strada ca deh nu-i asa noi suntem clientii lor cei mai buni si cand bem ceva noi nu glumim ca asa facem noi cei viciosii. In concluzie haideti mai baieti ca nu e dracul asa de negru si nu va mai plangeti ca suntem discriminati ca nu suntem deloc. cine stie poate la anul pe vremea asta o parte din fumatori trec in tabara cealalta si atunci o sa intelegem ca in esenta este o lege buna, restul sunt nunate si detalii pe care le putem analiza in fel si chip si nu le vom epuiza niciodata.
  Sarbatori fericite si evident smokless:))

  0
  0
 141. #321 Comentariu nou

  Intrebari la raspunsuri:

  1.De ce libertatea mea trebuie sa se opreasca unde incepe a celuilalt sau mai altfel spus, si libertatea celuilalt se opreste cand incepe a mea?
  2.De ce dai exemple de cofetarii si restaurante daca intrebarea se refera la carciumi? Nu compara alcoolul cu tigara, nu-ti permit. Ce vrei sa ai acasa: un alcoolist sau un fumator?
  3.Nu ti-ai pus problema de ce nu a functionat spatiile separate? Te ajut, pentru ca nu prea se sedea la locul de nefumatori si, economic vorbind (daca tot ai adus vorba de investitii) unui patron ce ii place mai mult sa vada? Mese goale sau mese pline?
  4.”Accesul” nu este obligatoriu, nu te obliga nimeni sa intri intr-o carciuma. (intr-o carciuma se intra in primul rand sa bei, fumatul e doar anexa). In momentul cand vezi pe usa trecut textul “In aceasta unitate fumatul este permis” si totusi intri, nu ai drept de a te plange ca inauntru este fum in aer. Sau nu stii sa citesti?
  5.Raspunsul 5 lipseste cu desavarsire, asa ca nu stiu ce intrebare sa pun … Ai iesit cumva la o pauza de tigara?
  6.A se lasa de fumat inseamna a nu mai fuma. Nu inseamna nefrecventarea locurilor poluate cu fum. Eu zic ca fabricile polueaza aerul mai tare decat fumatorii? Interzicem respiratul in spatii deschise sau interzicem fabricilor sa mai emane gaze?
  7.Patronii nu vor da falimen. Nu vor mai da salarii ca nu vor mai avea din ce. In primii 5 ani de la intrarea in vigoare a legii impotriva fumatului in alte tari, pest 74% din unitati au avut o scadere de mai bine de 50% la incasari si aproape 32% au si inchis. Oare face bine la bugetul de stat treaba asta?
  8.Domnule, acele anumite locuri sunt cam peste tot. 2 pereti si plafon sau acoperis a fost numit spatiu inchis. Tu ai locui intr-un spatiu inchi de acesta o iarna cu familia? Nu de alta, nu ar trebui sa iti fie frig, doar e inchis, asa zice legea !
  9.Eu nu oblig pe altii sa fumeze. Nu oblig pe nimeni sa respire. Nu oblig pe nimeni sa stea langa mine. Cine sunt eu ca sa oblig pe cineva sa faca orice impotriva vointei sale?! Pe cine costa tratamentele despre care scrii? Cand ai primit la spital o compresa sterila, un analgezic pe gratis?
  10. Nu ar fi mai corect ca in locurile unde se serveste alcool (nu si mancare) sa se permita fumatul?

  Sa nu ma inteleaga nimeni gresit, nu imi convine sa merg la un restaurant sa mananc sau sa beau ceva si sa se fumeze in acea sala. Daca vreau sa fumez si sa beau foloses ca toti ceilalti o carciuma !

  0
  0
 142. #322 Comentariu nou

  Draga tu care esti ai ceva impotriva cu fumatul in spatiile publice… Stiai ca aceste spatii au aparut initial pentru fumatori, mai exact aceste „adunari” au inceput cu narghileaua cand mai multi oameni se strangeau in acelasi loc (deobicei in casele celor bogati care aveau asa ceva) sa fumeze si sa stea de vorba. Nici eu nu sunt fumatoare. Ba chiar ma apuca o tuse ingrozitoare in primele 3 minute in care intru intr-un local unde se fumeaza. In plus „ador” mireasma placuta pe care fumul o imprima zilnic pe hainele mele. Dar e decizia mea sa srau cu fumatori si sa ies in locuri in care ies si ei.
  Nu vad de ce atata ura in privinta a ceea ce fac ei… Pentru ca lasa-ma sa-ti spun… Daca nu erau ei nu ai fi avut unde sa iesi acum. Noi le-am invadat teritoriu, nu ei noua.
  Iar in ceea ce priveste faza cu copilu…stii ca cofetaria e un loc unde intri, iei dulcele si pleci. Nu prea sta nimeni sa fumeze acolo.
  Asa ca cum nimeni nu ti-a interzis sa iesi in spatiul x pentru ca ai ganduri uracioase, pic de empatie si imprastii energii negative…de ce le-ar interzice lor?

  0
  0
 143. #323 Comentariu nou

  Cearta si contraziceri, pierdere timp pentru un cacat de lege care, in scurt timp daca va fi aprobata sigur nu se va mai rescpecta. In Romania sunt probleme mult mult mai mari decat ce discutati voi aici Punct!!!

  0
  0
 144. #324 Comentariu nou

  Mai fumatorule iritat de legea data, cand spui ca „fumatul pasiv e o aberatie”, tu esti cel care abereaza.
  Dar trecand peste asta, gandeste-te ca fumul tau ma deranjeaza din simplul motiv ca miroase. Pentru unii ca in reclama antifumat de mai jos:
  https://www.youtube.com/watch?v=sxCM5Mb5Hnc

  0
  0
 145. #325 Comentariu nou

  PS: felicitari pentru articol, foarte bine punctat!

  0
  0
 146. #326 Comentariu nou

  Toate argumentele enuntate mai sus sunt cel mult amuzante.
  Fumatul este o problema si singura solutie reala ar fi interzicerea si introducerea tutunului pe lista substantelor stupefiante. Cat timp este permis consumul de tutun atunci pica orice argument impotriva fumatului. Fumatorul este DEPENDENT, motiv pentru care nu il poti da afara sa-si consume DROGUL. Cine are un pic de creier ar trebui sa inteleaga ca atitudine unui fumator legata de aceste restrictii nu vine din aroganta sau rea vointa, este comportamentul tipic al oricarui DEPENDENT. Un fumator este mult mai predispus sa se imbolnaveasca decat un nefumator iar o lege care sa-l scoata afara in frig pentru fiecare tigara este cel putin imbecila. Cat timp tutunul nu o sa fie recunoscut LEGAL ca DROG (si nu mascat ca VICIU) toate discutiile sunt de prisos si foarte stupide.”Mă doare-n başcheţi de toate argumentele logice, eu vreau să nu se mai fumeze in locurile publice, iac-aşa!” e o atitudine nu tocmai inteligenta. Nu e discriminare pe VICIU ci pe DEPENDENTA.

  0
  0
 147. #327 Comentariu nou

  Exista localuri unde se poate fuma, chiar daca exista o lege care interzice fumatul in spatii publice inchise. Se cheama cluburi private. Nu sunt spatii publice, sunt private. Te duci frumos acolo si fumezi cat vrei. Eu nu am voie acolo si nici nu vreu sa merg acolo. Fumezi? Te duci la clubul privat, sau iesi afara la 5 minute, daca te arde pipota.

  0
  0
 148. #328 Comentariu nou

  Asta e discriminare! Degeaba spuneti ca nu e.. nu mi se pare normal ca sa te scoata cineva afara dintr-un bar, restaurant daca vrei sa fumezi. Patronii care au spatii special amenajate pentru fumat si unde fumatul e interzis sa aiba grija sa se respecte acest lucru. Nu obiga nimeni un nefumator sa stea langa fumatori si daca sta e fix problema lui. Am auzit la radio, un barbat spunea ca e sechestrat in casa cu copilul din cauza fumatorilor. Serios? Aceasta lege este o totala discriminare!

  0
  0
  • Pe logica ta, nu e normal să te scoată cineva afară dacă vrei să-ţi faci nevoile sub masa din bar. Şi nu te obligă nimeni să stai lângă o astfel de persoană şi lângă rezultatul libertăţii sale.
   Dar dacă stai într-un loc liniştit, şi-ţi savurezi cafeaua, şi vine unul la o masă alăturată că nu se mai putea ţine, şi-şi lasă libertatatea mirositoare la doi paşi de tine? Vei spune în gând, e dreptul lui, nu mă obligă nimeni să stau lângă el SAU îl vei da în şuturi afară?

   0
   0
  • Buna analogie, pacat ca iti iese pe dos. Pe logica ta, localurile ar trebui sa nu aiba bai. Cine vrea sa fumeze sa o faca la el acasa. Cine vrea sa isi satisfaca nevoile fiziologice tot asa. Fumatorii cer un spatiu dedicat fumatului, la fel cum baia localului este dedicata celor pe care ii trece una alta. Fumatorii nu cer nici sa isi faca nevoile sub masa ta si nici sa stea langa tine sa iti sufle fumul in fata.

   0
   0
 149. #331 Comentariu nou

  Legea-i lege si trebuie sa o respectam cu totii, fumatori sa nefumatori fiind..eu de exemplu sunt fumator si fumez pentru ca imi face placere.Plecand de la ideea de libertate, am dreptul sa fac ceea ce doresc atata timp cat nu deranjez pe alta persoana.Corect? Cei care fac legile si pe care i-am votat sau nu, daca tot se afla acolo in acest moment sunt datori sa-si asume raspunderea (daca au curajul) si sa emita sau nu odata legea cu pricina.Dupa cum spune un vechi proverb romanesc cu mare talc „unde-i lege nu-i tocmeala” asa sa fie si in acest caz..nu inteleg de ce tot atatea povesti mai mult sau mai putin in contradictoriu pentru ceva care, desi sunt fumator mi se pare mai mult decat firesc. O zi frumoasa

  0
  0
 150. Frumoasă demonstrație, doar că nu are nici o legătură cu realitatea. Fumătorii au cerut și pentru ei un spațiu, cît de mic. Despre asta e vorba.
  Dar, cînd urăști pe cineva, îl vrei mort, nu viu, sau exclus din societate, nu egal în drepturi.
  Despre asta e vorba. 😛

  0
  0
 151. #333 Comentariu nou

  Deci cand fumezi pasiv iti creste riscul de boli cardiace cu 25% si cel de cancer pulmonar cu 30%. iti creste riscul, adica nu trebuie sa intelegi ca 3 din 10 fumatori pasivi vor face cancer pulmonar. stii care e riscul ala care creste?hai sa socotim. 1,3 milioane mor anual din cauza de cancer pulmonar. valoarea asta de peste 1 milion anual e oarecum echivalenta cu milionul care crapa in accidente rutiere. Sa zicem cu cifre rotunde 1 milion din 5 miliarde. adica e un risc anual de 0,02% de a muri de cancer pulmonar. 90% din cei care fac cancer pulmonar sunt fumatori. 10% sunt nefumatori, deci riscul nefumatorilor, tot asa calculat rotund, devine 0, 002%. acest risc al tau de nefumator creste cu 30% daca esti fumator pasiv, adica 0,002% devine 0,0025%, treaca de la mine. tot ca sa iti arat ca sunt baiat corect, il inmultesc cu 20 de ani, un interval oarecare in care te poti numara printre cei care fac cancer pulmonar. Riscul tau de a face cancer pulmonar in urma a 20 de ani de fumator pasiv poate fi undeva pe la 0,05%. ASA CA MAI BINE BELESTE OCHII AIA SA NU TE CALCE VREO MASINA!
  Si ca sa intelegeti cat mai bine, am un coleg care nu fumeaza si care daca fumez pe langa el nu mananca cacat ca i se afuma hainele, ca face cancer, ca tuseste noaptea sau ca il ustura ochii si alte aberatii.stiti ce imi spune? ca nu ii place mirosul.pai omu’ asta chiar merita sa nu ii fumez in nas.

  0
  0
 152. #334 Comentariu nou

  1b) Cum sa nu lasi masinile sa circule ? Asta e discriminare !

  Nu, discriminarea e faţă de pietoni pentru că libertatea ta se opreşte unde începe a celuilalt. Mersul cu masina este un viciu dobândit, nu o necesitate fiziologică, aşa cum e simplul act al respiraţiei. Când circula, un sofer îl obligă pe cel de lângă el, care vrea sa respire aer curat, să inhaleze gaz de esapament. Invers, un pieton nu-i impune soferului de lângă el nimic: oricum respiră şi unul, şi celălalt, că respiraţia e o necesitate. Deci soferul este cel care încalcă libertatea pietonului, nu invers.

  0
  0
 153. #335 Comentariu nou

  Tot timpul e mai simplu sa interzici ceva complet, decat sa gasesti o solutie cerebrala! Sunt de acord cu marea majoritate a argumentele prezentate mai sus.

  Totusi, se produce si in acest caz o discriminare pentru fumatori. E iarna si frig. Daca organismul omului imbibat in nicotina ii cere tigara din 30 in 30 de minute, cine esti sa-i impui sa iasa afara, in frig? Pentru ca, in mod real, sunt unii care tremura daca nu fumeaza o perioada de timp. E un drog, ca si alcoolul, ca si drogurile ilegale!

  Ca si nefumator, am patit sa vin cu hainele pline de fum acasa si cu ochii obositi. Totusi, cred ca cea mai buna solutie este sa se insiste pe separarea fumatorilor de nefumatori, in acelasi local. Si nu este adevarat ca NU functioneaza asta, pentru ca majoritatea restaurantelor au locuri foarte bine separate si ventilate. Cele care NU beneficiaza de separatie sunt barurile… Deci, poate solutia asta este mai buna decat sa interzici 100%…

  0
  0
 154. #336 Comentariu nou

  Fumator. Din capul locului, iti spun ca sunt fumator, asa ca voi raspunde subiectiv, asa cum tu ai scris articolul.
  Sunt de acord cu interzicerea fumatului in locuri de agrement, locuri de joaca, spitale, scoli, institutii publice, cofetarii, etc. De altfel legislatia pe aceasta tema exista de mult timp, dar binenteles ca nimeni nu o respecta. Sau nimeni nu o aplica, depinde cum tratezi subiectul.
  Cel mai bun exemplu sunt ai nostri parlamentari de rahat care fumeaza pe holurile parlamentului sau in birouri.
  In plus, de fiecare data am incercat sa imi protejez copiii de fum (de orice fel), si am reactionat promt direct la sursa, fie ca vorbim de locuri de joaca – unde am batut obrazul multora – sau parcari subterane inchise – unde stationeaza, cu motoare turate, o droiae de specimene.

  Nu sunt de acord cu interzicerea fumatului in *toate* localurile de seara fie ca vorbim de un bar, club sau restaurant. Ma simt nedreptatit sa nu pot beneficia de un loc de fumat, si ma gandesc cu o oarecare teama ca legea e destul de interpretabila, si in sezonul cald mi se va interzice sa fumez pe terasa, in aer liber, dar langa alti clienti.

  Am fost deja marginalizati in multe locuri, prin infiintarea spatiilor special amenajate pentru fumatori. Nu contest utilitatea lor, dar de fiecare data cand intru in „acvariu” imi pare ca sunt un animal expus la zoo – nu s-a gandit nimeni sa puna geam opac. Eu nu sunt discriminat in situatia respectiva?
  Mai e cazul in care angajatorul te vede cu ochi rai ca fumator, petreci prea mult timp la fumat, fara a analiza eficienta ta. Stiu, intr-un procent destul de mare suntem ineficienti la munca, dar nu inseamna ca ineficienta exista doar intre nefumatori.

  Discutia cu majorarea asigurarilor de sanatate doar pentru fumatori, nu isi are rostul aici. Oricum platim o contributie de „2 lei” pe luna, bani ce nu ajung nici pentru efectuarea curateniei in spitale, cum sa ajunga si pentru tratamente? Da, stiu ca fumatul dauneaza grav sanatatii, dar e un risc pe care eu mi-l asum. Iar pentru personajele „binevoitoare” care binenteles vor sugera sa ma las de acest viciu costisitor, inainte de a oferi sfaturi, priviti bine in ograda proprie, si analizati-va viciile personale.

  0
  0
 155. #337 Comentariu nou

  Și de ce pisici nu se interzice fumatul pe stradă, în special în timpul mersului?
  În cârciumă poate pot să nu merg, sau aleg să merg chiar dacă știu că se fumează.
  În schimb când am de mers undeva, sunt obligat să respir fumul fiecărui fumător.

  This would’ve made more sense.

  0
  0
 156. #338 Comentariu nou

  Dar de ce plm nu puneţi taxă şi pe aer,sau de ce nu interziceţi oamenilor să mai respire?
  Că asta ar mai lipsi şi jur că le-am văzut şi auzit pe toate!!!!!!!

  0
  0
 157. #339 Comentariu nou

  Se pare ca in afara de o absoluta contradictie sociala si etalarea pe alocuri a uni limbaj sub-urban, articolul din pacate dar si majoritatea comentariilor nu releva niste adevaruri si realitati triste:
  1. Am cedat cu de buna voie si nesiliti de nimeni libertatea de a alege.
  2. Bunul simt nu exista decat daca este aplicat cu forta cizmei pe grumaz.
  3. Lipsa de orizont si de aplecare spre om (si ma refer asupra tuturor nu a majoritatii) a celor pusi sa faca legi.
  4. Lipsa unei consultari populare asupra acestei legi cumva impinse parca de unii din spate.
  5. Alinierea oarba la o legislatie asa zis europeana aplicabila tuturor tarilor indiferent de specificul cultural existent si de alte caracteristici nationale.
  6. Alinierea aceasta legislativa este de natura a ne intoarce undeva intr-un loc din care am fugit in ’89 mancand pamantul, adica cumva toti la fel sau defel. Este cedarea libertatilor si drepturilor cetatenesti, civice si Constitutionale catre o mana de indivizi ajunsi sa ne reprezinte (nu sa ne conduca, retineti !!!) certati si ei in mare parte cu legea.
  7. Anihilarea totala a unei atitudini nationale si patriotice in favoarea unei uniformizari asa-zis europene care sterge tot ce face parte din istoria si cultura nationala.

  Nu fac referire numai la aceasta lege ci la tot ce apare sub cupola „ocrotitoare si atatstiutoare” a Uniunii Europene. Exemplul este legea ciobanilor cu trei caini si cu interzicerea pasunatului intre decembrie si aprilie. Cata aberatie exista in parlamentul acesta cat si in cel european sa legifereze in halul asta o activitate de mii de ani? Sa nu mai vorbesc de legile cu pensiile speciale ale parlamentarilor si cu salariile lor crescute in detrimentul educatiei si sanatatii poporului. Si voi inca mai credeti ca exista legi bune? Gresit!
  Cu cat apar mai multe egi cu atat tara este mai corupta. Iar daca sunt si proaste cu atat mai mult.
  Si acum va intreb domnule Petreanu, chiar credeti ca este altfel? Chiar credeti in asa zisele legi care ne protejeaza? In capacitatea parlamentului sa faca legi bune si pentru popor?
  Numai bine!

  0
  0
  • #340 Comentariu nou

   Bre, nu-i UE de vina pentru legi aberante. De exemplu, asta cu fumatul, UE lasa posibilitatea de a avea spatiu de fumatori, daca e separat fata de spatiul de nefumatori si bine ventilat.

   0
   0
  • Sabotor,
   UE nu lasa aceasta posibilitate, ci administratile locale din Landurile/tarile respective.
   Exista un cadru legislativ international (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC) care vizeaza reducerea productiei de tutun si a numarului de fumatori in toata lumea, iar statele membre UE s-au obligat sa-l urmeze si sa-l respecte. De aceea si Romania trebuie sa se alinieze acestei conventii.
   Depinde de fiecare tara cum interpreteaza aceasta conventie-cadru.

   0
   0
  • #342 Comentariu nou

   @Hary
   Coane, in afara de UK, Irlanda, un land din Germania, Olanda, Ungaria, Italia si tarile scandinave, prin toata Europa, legea da voie localurilor sa aiba loc de fumat. Lege conforma cu directivele UE. Si cu tratatul ala.
   punctu 2: bai, vrem sa luptam cu efectele nocive ale fumatului? Pai hai sa interzicem comercializarea tutunului. Ca e un drog. Sau, daca nu vrem sa mergem atat de departe, in loc sa le luam posibilitatea fumatorilor de a avea un loc in care sa se afume fara sa-i deranjeze pe nefumatori, hai mai bine sa interzicem reclamele (de orice fel) la tutun. Si sa nu mai vindem tigari in locuri prin care esti obligat sa treci (casele de marcat). Da’ ce sa vezi, reclama si vandutul otravii nu pot fi interzise pentru ca – vezi dom’le – incalcam libertatile companiilor de tigari, da’ in rest hai sa ne pisam cu jet pe dreptul fumatorului (ca din moment ce tutunul nu e interzis, omu’ are dreptul sa-l consume) de a avea o incapere separata de cea de nefumatori.

   0
   0
 158. #343 Comentariu nou

  M-am cam saturat de articolele de genul. Sunt prost argumentate. Nu va obliga nimeni sa intrati intr-un local de fumatori. Sunt atatea localuri ce au spatii pt fumatori si spatii pt nefumatori, separate. Tocmai pentru a multumi si capra si varza. Atata dramatizati si va plangeti. Cine va obliga sa mergeti? Mergeti intr-un local de nefumatori. E plin de ele. Copilul nu are ce cauta in puburi si baruri. In restaurantele decente sunt spatii separate pt fumatori si pt nefumatori. Cofetariile sunt pentru nefumatori. Eu nu inteleg in ce localuri mergeti voi de aveti parte doar de fum si tigari. Nu merge sa le spuneti fumatorilor ca daca nu le convine ca nu pot fuma, sa stea acasa. Asa putem si noi sa va zicem voua ca daca nu va convine, sa stati acasa. Toata ideea asta este absurda dat fiind ca sunt localuri in care nu se fumeaza, si localuri care au doua spatii astfel incat sa multumeasca pe toti.
  Legal de punctul cu alcoolul, nu e chiar absurd. Daca vine unul si se imbata si face scandal si se ia la bataie, evident ca nu imi convine. In restaurante, la fel, sunt spatii separate in multe din ele. Daca ai prieteni care fumeaza, ce faci? Iti cauti altii? E dreptul meu sa fumez daca localul are si spatiu pt fumatori, sau pe strada sau unde imi doresc eu. Nu fumez cand oamenii cu care sunt mananca, nu suflu fumul in fata oamenilor pe strada. Si daca nu se mai fumeaza deloc inauntru, si iesim in fata cladirii sa fumam, si acolo se vor gasi oameni carora sa nu le convina fumul. Cand ma duc la cafea, vreau sa si fumez o tigara. E viciul meu, platesc pentru el. Nu iti convine, alege un local cu spatiu special pentru nefumatori. Sunt destule. Sunt o multime de nuante ale interzicerii sau permiterii fumatului, nu e totul alb-negru. Si sunt destule localuri din strainatate care nu au interzis fumatul. Atata exagerare.

  0
  0
 159. #344 Comentariu nou

  Se pare ca unii sunt tot mai egali decat altii si voi tot mai prosti!

  0
  0
 160. #345 Comentariu nou

  Mi se pare foarte buna legea, cat si argumentele prezentate in articol, ca sa stiti si voi exista orase unde nu exista localuri fara nefumatori, orase in care se fumeaza pana si in cofetarii sau restaurante, doar pentru ca patronii vor sa isi mareasca profiturile, in cazul acesta dupa parerea multora eu ca si nefumator ar trebui sa stau acasa inchis, sa nu ies deloc in oras doar pentru ca fumatorii sa isi poata exercita viciul…

  0
  0
 161. #346 Comentariu nou

  Excelenta initiativa! In sfarsit ne aliniem si noi cu lumea civilizata. Pun pariu ca in 6 luni vom auzi opinii pro aceasta lege de la majoritatea fumatorilor-vor vedea diferenta pe pielea lor-
  O singura problema cu articolul…: este construit pe acelasi principiu pe care se bazeaza numararea evanghelistilor, adica „Cei patru evanghelisti sunt trei: Luca si Matei”. Cred ca toti stim ca dupa 4 intotdeauna urmeaza 5; minunatul blogger a vrut sa faca trafic cu un articol de tip decalog dar din pacate nu prea stie sa numere …sau nu?

  0
  0
 162. Bună seara. Am propunere legislativă referitoare la interzicerea aparatelor de aer condiţionat în locurile publice. Acum nu ştiu dacă sunt eu mai sensibil sau şi alţii sunt ca mine, dar mă doare rău în cot de fiecare dată, şi sufăr zile bune dacă stau cu aerul condiţionat pornit. Eu nu fumez şi nu merg în localuri dar sincer, mă deranjează fumul şi dacă se fumează afară, pentru că cel care fumează e la un metru de mine în staţia autobuzului 335, deci pentru mine legea asta n-are nici un rost, dar aş dori acordul dumneavoastră în a folosi aceleaşi argumente pentru a susţine propunerea legislativă de care vă spuneam.
  1. Pentru confortul unora, sufăr eu. AC nu e un viciu, dar crează confort. De ce să se simtă bine numai unii. Deci, confortul lor se termină unde începe suferinţa mea…bla bla bla
  2. Idem. Doar n-o să mă duc în locuri fără AC că poate-mi place WC-ul din localul cu AC.
  3. La fel…De acord, fără cutii de sticlă.
  4, 5, 6…..etc. Cu excepţia punctului 10…că încă se mai poate. End of joke.
  Mulţumesc de înţelegere şi sper să vă obţin acordul pentru a face referire la articolul dumneavoastră pe blogul meu. Legea cu fumatul e un început bun, mai rămâne s-o vedem pusă în aplicare. Spun început pentru că, ca şi în cazul altor chestii toxice, ele trebuie eliminate definitiv. Cu excepţia accizelor, nu aduc nimic bun. Parcă v-am spus…nu sunt fumător, dar pot fi „avocatul diavolului”.

  0
  0
 163. #348 Comentariu nou

  …si pe mine ma deranjeaza noxele degajate de masini cred ca un pic mai mult decat fumul de tigari. Pai pe cand interzicem circulatia masinilor? Da pe la putinele fabrici ce au mai ramas cand au fost facute ultima data controalele pentru noxe??? Da fabricile ce-si arunca toate mizeriile in rauri pentru a mai fura un pic….cine le vede???
  Nu am nimic cu aceasta lege…dar ce facem cu problemele de mai sus???
  Cred cu mare convingere ca toate raspunsurile la toate problemele se rezuma la doar la: a avea educatie, bun simt si vointa…pana atunci polemici…

  0
  0
 164. #349 Comentariu nou

  masti de gaze sau ceva de gen sa filtreze pentru nefumatori

  0
  0
 165. #350 Comentariu nou

  Ma amuza mult discutia asta. Eu sunt in Anglia de ceva vreme si aici e interzis fumatul in ORICE spatiu public, ba chiar esteinterzis sa fumezi in interiorul locuintei deoarece orice incapere este prevazuta cu detector de fum. Si nu mai comenteaza nimeni, localurile sunt pline, lumea iese afara si fumeaza, totul ok. Deci, despre ce vorbim?

  0
  0
 166. #351 Comentariu nou

  de ce duceti copii la biserica????pot respira fumul de lumanari si de tamaie??…de ce nu puneti piciorul in prag si nu mai mergeti la biserica….sau inchidetile….

  0
  0
 167. #352 Comentariu nou

  1. m-ai pierdut, ca argumentație, de la punctul 2, ce să caute părinții cu copiii la crâșmă, că despre aia era vorba. la jumatea frazei ai făcut-o cofetărie. slabă manevră. plus: în cofetării nu s-a fumat niciodată, nici măcar pe vremea comuniștilor.
  2. dacă ești jurnalist cu vederi de stânga nu te angajezi la un trust media de dreapta. iaca discriminarea, aumată de bună voie, nu ți-o impune nimeni. iarăși argument tras de păr, politically corect, ipocrit.
  3. nu intră soția cu soțul fumător în crâșmă… dar acasă cum stă? ce argumente sunt astea? la nivel de logică grupa 3-6 ani?
  4. ce căutați la mesele noastre? aaa, sunt discuțiile mai interesante? da, fiindcă folosim stimulente. de ce nu stați la mesele voastre septice, din localurile voastre septice și să vă vedeși de ipocriziile voastre septice? apropo, știi cumva câte opere s-au comis pe bază de lapte și bomboane cu mentă?

  0
  0
 168. #353 Comentariu nou

  E semi stupid acest dialog imaginar.Se putea mai bine.E clar ca sunt mai multe argumente pro lege, dar ma descurajeaza aceasta abordare.Merge la minori.

  0
  0
 169. #354 Comentariu nou

  fumatoare
  ok 🙂 numai bine nu o sa imi mai miroasa hainele cand ajung acasa ( poate iarna o sa racesc mai des dar fac anticorpi in timp)
  legat de punctul 9. … mare parte din pretul tigarilor e reprezentat de acciza…deci bani care intra direct in visteria statului…deci, zic, macar sa ma trateze daca ma imbolnavesc caci strazi si canalizari vad nu fac de ei … dar nici macar de tratament nu se ocupa cum ar trebui… asa ca e irelevant

  0
  0
 170. #355 Comentariu nou

  Problema cea mai mare este ca localurile și cluburile cool sunt frecventate de fumători, ceea ce creează o stare de nemulțumire celorlalți. Ajungem la momentul în care fumătorii nu vor mai merge în acele cluburi, tocmai pentru ca nu pot fuma, iar localurile nu vor mai fi cool. Nemaifiind cool, nefumatorii nu vor mai merge nici ei. Așa ajungem sa se închidă clubul…

  0
  0
 171. #356 Comentariu nou

  Sa te plangi ca prin interzicerea fumatului in spatii publice inchise iti este ingradita „libertatea” este exact ca si cum pietonii s-ar plange ca interzicerea de a merge pe miljocul drumului le ingradeaza „libertatea”.

  0
  0
 172. #357 Comentariu nou

  Un articol foarte tendentios si slab argumentat Eu iti pot raspunde la fiecare din cele „10 raspunsurisi” cu contra argumente mult mai coerente si mai corecte. Cat despre interzicerea fumatului in spatii publice „care a functionat ” in alte tarii e o mare minciuna si total neadevarat. Eu locuiesc in Belgia si acum resimt patronii de restaurante,cafenele etc. aceasta lege absurda si nefireasca. Sunt tari din UE care au respins aceasta lege aberanta, si demonstreaza ca mai sunt si oameni normali in aceasta Europa ipocrita. Ca o concluzie omul e liber sa faca ce vrea cu viata lui o restrictie nejustificata ramane o restrictie. Nu obliga nimeni pe nimeni sa stea impreuna (fumatori cu nefumatori) Sunt convins ca fiecare poate decide unde isi doreste sa isi petreaca timpul in spatiul public. Eu sunt nefumator si nu ma deranjeaza faptul ca sunt restaurante pline cu fumatori. Eu am posibilitatea sa merg in localuri unde nu se fumeaza si asa cred ca-i corect. Mi se pare de jenant si jignitor sa-l ridici pe un client de la masa si sa-l pui sa iasa afara sa fumeze, omul ala iti face consumatie plateste. Eu as sfatui toti fumatorii sa nu mai intre in niciun local public sa se organizeze in asociatii si sa-si faca propriile cluburi asa cum se poarta in tarile civilizate. Oricum e o lege absurda si total nedreapta.

  0
  0
  • #358 Comentariu nou

   Inseamna ca si SUA este ipocrita din acest punct de vedere fiindca nici acolo nu se fumeaza in spatiile publice (baruri, localuri, restaurante, cluburi, discoteci etc)

   0
   0