Procesul Vișinescu e o terapie – și o promisiune

A făcut senzație știrea că Alexandru Vișinescu, torționarul judecat pentru crime împotriva umanității, a plâns în fața instanței, la ultimul termen al procesului său, când a cerut îndurare și să fie lăsat să moară. De piatră să fii și tot te-nmoi, nu? Un bătrân de 90 de ani, condamnat la 90 de ani de închisoare… Până și judecătorii de la Curtea de Apel au considerat, în propria motivare, că pedeapsa este “iluzorie privind vârsta sa”. Ce rost mai are?

Pentru mine, de neuitat va rămâne, însă, izbucnirea de otravă a lui Vișinescu de dinaintea episodului cu lacrimile – momentul în care reporterul Laurențiu Rădulescu (Digi24) îl întreabă pe inculpatul ce așteaptă să intre în sala de judecată dacă are vreun regret:

“Nici o părere de rău! NIMIC!”

O lacrimă nu risipește Vișinescu pentru altcineva decât pentru el însuși.

Graffiti pe peretele casei lui Alexandru Vişinescu: "Cioc-cioc? Torţionare, eşti acasă? Morţii nu te lasă..."
Graffiti pe peretele casei lui Alexandru Vişinescu: “Cioc-cioc? Torţionare, eşti acasă? Morţii nu te lasă… Despre Vișinescu puteți afla mai multe din articolul “Portret de torționar”, apărut în revista 22.

Eu cred că lui Vișinescu i-a făcut plăcere să tortureze și să ucidă deținuți, ba chiar a fost creativ și entuziast în crimele sale. Iată ce spun procurorii în actul de acuzare al fostului comandant al Penitenciarului (de exterminare) Râmnicu Sărat:

“…regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada alcatuiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid.

Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid.”(sursa)

În motivarea sentinței din primă instanță, Alexandru Vișinescu este prezentat drept “artizanul si executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutala a detinutilor “contrarevolutionari” (supusi in permanenta, fara vreo urma de remuscare din partea sa, la tratamente inumane si degradante si acte repetate de tortura fizica si psihica, culminand cu exterminarea a multi dintre ei), nemaiîntalnit ca duritate chiar in sistemul penitenciar romanesc al vremii”.(sursa)

"Vișinescu, pentru o vorbă, dacă ridicai ochii, te băga la Neagra. Eu am fost pentru nimic pedepsită. Îl interesa metoda de a umili, de a-și bate joc." - Aurora Dumitrescu, arestată la 19 ani şi condamnată pentru legături cu rezistenţa anticomunistă.
“Vișinescu, pentru o vorbă, dacă ridicai ochii, te băga la Neagra. Îl interesa metoda de a umili, de a-și bate joc.” – Aurora Dumitrescu, arestată la vârsta de 20 ani şi condamnată la 6 ani închisoare pentru legături cu rezistenţa anticomunistă.

Iar Aurora Dumitrescu, una dintre deținutele politice care a trecut prin penitenciarul condus de Alexandru Vișinescu, descrie scene de umilire medievală puse la cale de acesta: “…ne dezbrăca pe toate în pielea goală, ne punea pe un culoar îngust și ne percheziționa, în frig, iarna. Ne făcea până și tușeu rectal să vadă dacă nu cumva am ascuns ață în fund. Iar când nu ne făcea tușeu, avea altă idee de geniu. Ne punea să sărim ca broasca, așa, în pielea goală cum eram, ca să ne cadă cică ața de unde am ascuns-o.” (sursa)

Aurora Dumitrescu a murit marți, la 85 de ani, cu o zi înainte ca torționarul ei să repete că n-are nici un regret și nimic să le transmită victimelor sale.

“Ce simți când plânge Vișinescu?”, se-ntreabă Teo Tiță, sugerând (cu destulă prudență) că întregul demers al judecării “fantomei unui criminal din altă Românie” e frivol în condițiile în care atâția alți criminali mai recenți, ai revoluției și mineriadelor, au scăpat – unii chiar binișor, în funcții și demnități.

Nu sunt de acord. Procesul acesta și condamnarea inculpatului ne sunt necesare ca extirparea unei tumori. Vișinescu este personajul ideal pentru concentrarea atenției publice asupra crimelor comunismului: neclintit de odios și azi, după mai bine de 60 de ani de la crimele sale, violent și disprețuitor cu jurnaliștii, cabotin și ipocrit în fața judecătorilor, de care se teme cu adevărat. Procesul Vișinescu – și, să sperăm, și cele care vor urma – permit difuzarea în masă a relatărilor supraviețuitorilor și înțelegerea aberațiilor criminale ale unui trecut pe care îl idealizează în continuare o turmă în creștere de tâmpiți și o largă categorie de naivi neinformați.

Procesul Vișinescu e mai mult decât un exemplu: e o terapie.

Cât despre criminalii mai recenți – nici o problemă, le vine și lor rândul.

sursa video: Digi24

20 comentarii Adaugă comentariu

 1. Asteptam, cu interes, si alte procese intentate unor batranei simpatici… Mai, draga!

  Thumb up 0
 2. Legat de asta :
  “ale unui trecut pe care îl idealizează în continuare o turmă în creștere de tâmpiți și o largă categorie de naivi neinformați”

  Am intalnit nu cu mult timp in urma o persoana varstnica care idealiza acest trecut. Si de ce: acum era batran si bolnav, locuia intr-o garsoniera modesta intr-un imobil vechi, sotia lui decedase, un copil murise si altul era plecat in strainatate sa-si gaseasca un rost si nu il mai vizita prea des, prietenii/rudele/cunostiintele decedasera sau erau tintuite la pat. Avea o pensie de mizerie din care trebuia sa-si cumpere medicamente si sa-si plateasca tratamentul medical si din ce ramanea sa mai si traiasca. Poti sa-l faci tampit sau neinformat pe un astfel de om care este nostalgic dupa vremurile in care era tanar si sanatos, avea familia langa el si nu avea grija zilei de maine? Unii nu regreta comunismul, ci mai ales tineretea, sanatatea, familia etc. pe care le-au pierdut la batranete, cum era si cazul acestei persoane.

  Thumb up 0
  • Săracii naziști bătrâni, cum să-i condamni că-s nostalgici după tinerețea lor?

  • In cazul expus mai sus era vorba de un fost profesor de scoala generala care nu ocupase functii de conducere, fiu de tarani, cu o existenta modesta si discreta, deci departe de a fi un batran nazist.
   Da, exista si tampiti si oameni neinformati care regreta comunisul insa eu doar te intrebam daca trebuie bagati toti in aceeasi oala (generalizat) sau trebuie analizat in fiecare caz in parte.
   Pana la urma toti seniorii ajunsi la varste inaintate sunt tampiti sau neinformati ca sunt nostalgici dupa vremurile tineretii lor?

   Thumb up 0
  • Un om destept ar trebui sa stie sa faca diferenta intre nostalgia prind tineretea/familia, etc si un regim politic. Mai ales un profesor.
   Si eu imi amintesc cu nostalgie de copilarie, dar nu regret o secunda cozile la orice (incepand cu painea), temele la lumanare, frigul din casa (care nu era cumplit doar pt ca tata muncea de-i sareau capacele sa plateasca curentul pt radiatorul electric), teama parintilor ca noi sa nu spunem ceva suspevt si alte cateva chestii. Si astea le-am perceput eu, copil-9 ani la Revolutie.

   Thumb up 0
 3. Intr-o țara civilizata, se judeca si condamna astfel de brute chiar si după moartea lor. Noi, romanii, suntem prea moi si iertători :(
  De aceea suntem călcați in picioare la infinit de către tot felul de caraghioși

  Thumb up 1
  • Exact. Made my day! Cand o sa incetam sa scuzam toate relele care ni se intampla si atunci cand o sa incepem sa le condamnam fara sa le mai gasim scuze circumstantiale, atunci vom face un pas mare spre civilizatie.
   Un exemplu banal si imbecil: cand il prinde polutia pe vreun betivan notoriu la volan si il da la TV, sa-l faca de rusine, daca te uiti la comentarii, oameni care nu-l cunosc ii gasesc repede scuze de genul “bine ba, ce tu n-ai condus niciodata pilit? o fi avut omu’ vreo nunta, ceva, CA DOAR N-O OMORAT PE NIMENI, etc.” (nu inca, as spune eu). Si chiar daca ar fi omorat pe cineva, romanul nu se lasa, ii da mai in continuare in aceiasi nota si zice “o fi baut si ala un pahar in plus, i se putea intampla oricui, ghinion, pune-te in locul lui, pai mortu’ de la groapa nu se mai intoarce, ce rost are sa distrugem doo familii” etc, etc. Asta in loc sa invoce exact acele circumstante agravante din aceasta situatie: faptul ca s-a urcat la volan, nefortat de nimeni, constient ca face o infractiune si mai departe, ca poate face o crima. Da’ romanu’ e milos si tampit si gaseste scuze. Ignorand ca exact aceasta toleranta prosteasca duce la perpetuarea acestui rau. De care tot el se plange.

   Thumb up 0
 4. Eu îi doresc acestui porc bătrân să mai trăiască vreo câțiva ani și să îl bage în celulă doar cu homosexuali gerontofili agresivi

  Thumb up 1
 5. » Cât despre criminalii mai recenți – nici o problemă, le vine și lor rândul.

  Eh, în curând cade Nițu de la procuratură și încep să se miște și dosarele revoluției și a mineriadei.

  Thumb up 0
  • #10

   Din pacate, pe ala al revolutiei abia ce l-au clasat…
   Cu mineriada, nu stiu… Mi-e ca si acolo o sa avem surprize…
   Vlad, da, o sa le vina vremea. Dar daca le vine tot pe la 90 de ani, tot se vor gasi unii sa le planga de mila si sa spuna: “uite saracii, ce fapte bune au facut, au dat de mincare la oameni amariti (ulei, malai, faina, galeti…), au vrut sa fie liniste, si uite cum ii rasplateste boborul…”

   Thumb up 0
 6. Dar cred ca pedeapsa e de 20 de ani, nu de 90 cum spuneti dvs.
  Sau ma insel eu?

  Sa speram ca vor mai astfel de procese si marturii ca sa cunoastem mai bine ce a insemnat acest regim criminal.

  Cat de cinic este! Si nici macar acum nu schiteaza un gram de cainta dl Visinescu.

  Thumb up 1
 7. Ieri am vazut pe canalul 3Sat un reportaj despre procesul comandantilor de la Auschwitz (va recomand sa accesati site-ul 3Sat/videotek – reportajul Auschwitz vor gericht ).
  A avut loc in 1962 si in care arata ororiile din lagar si in care comanandantii spun la fel ca si Visinescu ca ei n-au stiut nimic din ce se intampla acolo . Marturisirile martoriilor sunt cutremuratoare, dar momentul cheie al procesului ,a fost vizitarea de catre judecatorii impreuna cu toata presa a lagarului de la Auschwitz.
  Fereastrele biroului comandantului erau chiar in fata camerei de gazare.
  Atunci au realizat ei, impreuna cu presa si televiziunea si prin intermediul lor, poporul german , ce ororii au avut loc acolo, in lagarul in care au fost exterminati prin gazare 1 milion de oamenii.
  Comandantii de la Auschwitz ca si Visinescu, nu aveau nici un regret.

  Thumb up 1
 8. Să sperăm că nu le va veni rîndul peste 60 de ani! La criminalii actuali! N-ar mai avea niciun farmec! Noi nu vom mai fi iar copiii copiiilor noștrii nu vor înțelege nimic!

  Thumb up 0
 9. De cate ori il vad mi se face frig in suflet.
  Ma intreb ce anume il inspaimanta mai rau: numarul anilor de condamnare sau ceea ce I s-ar putea intampla acolo?

  Thumb up 0
 10. Foarte bun articolul, tineti-o tot asa.

  Thumb up 0
 11. Oamenii trebuie sa simta ca pentru ceea ce au gresit trebuie sa raspunda. De asta avem reguli, amenzi, legi etc. Cine nu arata putere in a simti aceasta responsabilitate plateste amenzi, inchisoare, izolare fata de ceilalti. Pentru ca da, democratia si respectul legii trebuie sa ii dea laoparte pe cei care nu stiu sa faca uz de acestea. Si nu invers.
  Acu daca vrea sa moara linistit nu trebuie sa ne-o ceara noua… noi doar respectam democratia(asa schiloada cum e!) in care vrem sa traim. Sunt absolut convins ca Providenta isi va intoarce fata spre el pentru ai oferii toata linistea de care are nevoie.

  Thumb up 0
 12. Problema cu adevar dureroasa pentru societate este lipsa unei legi a lustratiei.Ar fi buna si acum,ar fi fost ideala in 1990.
  La noi a lipsit si un proces adevarat al comunismului,singurul care a fost gasit raspunzator pentru epoca de aur a fost Ceausescu.Restul sunt bine ,oameni de afaceri prosperi,politicieni,inalti functionari.

  Thumb up 0
 13. #20

  Comportamentul oamenilor poate trece dincolo de bizar uneori, iar asta e perfect normal.S-a facut un film despre niste experimente facute de un profesor prin anii..’60-’70, nu retin exact.Acest profesor a testat limitele de obedienta ale oamenilor si a descoperit ca, daca sunt rugati frumos, si oamenii cei mai buni pot face rau, cu buna stiinta si repetat.
  Factorul motivant in cazul majoritatii a fost ca “a fost rugat frumos sa continue”.
  Cazul Visinescu, atat de mediatizat la noi, reflecta exact rezultatul acestor experimente.
  Pentru “o cauza nobila” , “partidul (nazism, comunism)” sau fiindca “au fost rugati frumos”, dar intotdeauna in niste conditii speciale, oamenii au reusit sa comita niste orori de care altfel nu ar fi fost capabili.
  Ce anume determina oamenii sa actioneze “altfel decat normal”, e greu de stabilit si prevazut anterior.
  Nu vreau sa il apar pe Visinescu, Doamne fereste, asemenea psihopat trebuie condamnat pe viata, chiar daca acum ar avea 180 de ani si a comis crimele la 20.
  Totusi, sa nu ne aratam atat de oripilati de Visinescu..Amintiti-va de Auschwitz.Un grup mult mai mare de oameni a actionat organizat, in acelasi stil Visinescu, ba chiar mult mai grav..Ceva ii determina pe oameni sa comita asemenea orori.Oameni normali, dar o data ce “le-au fost apasate anumite butoane” se transforma in bestii.Unii isi revin cu greu, altii (Visinescu) deloc.
  Da, e de acuzat Visinescu, dar pe langa asta e si o victima. Ok, ati auzit expresia “victima a sistemului” de atatea ori, incat e deja banala.Totusi, asta e realitatea.
  Pe langa condamnarea criminalului, ar trebui, nu condamnat(iar interzis ar fi imposibil) ci prevenit sistemul care l-a creat.

  Thumb up 0