Tulpina supercontagioasă Sars-Cov-2 B117 în România: către ce deznodământ ne îndreaptă autoritățile?

În contracurent cu atitudinea altor țări preocupate de apariția tulpinii supercontagioase a virusului, România se pregătește să relaxeze măsurile anti-epidemice exact când a fost descoperit primul focar în București - iar transmiterea e dramatică: 90% din contacții pacientului zero au luat virusul, în noua sa variantă.

Nu vi se pare că suntem ca-ntr-un blockbuster hollywodian cu pandemia asta?

Avem toată rețeta:

  • animalul exotic (pangolin, dude, știai că există așa ceva?), infectat cu un virus necunoscut, ciopârțit și halit într-un loc complet anonim din fundul Asiei („înapoiații ăia”, se simte subtextul vizual);
  • contagiunea pe sub radar, călătorii care duc virusul, fără să știe, în toată lumea, pentru că transporturile aeriene au micșorat planeta; uite cum din zenitul propriei sale civilizații, homo sapiens e doborât de un organism micronic, despre care oamenii de știință nici măcar nu s-au pus de acord dacă-i viu sau nu;
  • explozia pandemiei; hărțile se colorează în roșu, panica cuprinde societățile (remember The Great Curpapir Rush), spitalele sunt copleșite, se rechiziționează camioane frigorifice, se sapă gropi comune, pe străzi nu mai umblă decât echipe speciale în costume de protecție („cosmonauții”);
  • când orice speranță pare pierdută, triumful științei: enter vaccinul salvator, făcut pe baza unor cercetări științifice mai vechi, cărora abia acum le-a venit timpul;

Iar acum, plot twist: virusul suferă o mutație care-l face mai contagios, mai agresiv, și iată cum începe o cursă contra-cronometru între eforturile globale de imunizare și avansul rapid al noii tulpini.

Cum se-ntâmplă în orice film catastrofico-eroic de Hollywood, trebuie să existe și niște politicieni obtuzi, cu minte puțină, care pun bețe-n roate specialiștilor taman când ar trebui să asculte mai atent ce spun aceștia.

Cut la București, la ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, prezidată de dom’ comisar șef Berbeceanu, acum prefect, practic un Moș Teacă actualizat parțial: poate contul de Facebook e nou, dar glumele au rămas în inconfundabilul stil „tradițional de cazarmă”. Geaba avertizează specialiștii că vine tulpina aia super-contagioasă, dom’ șef ordonă votarea conform legii, adică pentru ridicarea restricțiilor.

Că se deschid restaurantele și păcănelele, mai e cum mai e (toată simpatia pentru zecile de mii de angajați care stau în șomaj tehnic de atâtea luni – nu glumesc, sunt o mulțime de oameni în situații extrem de dificile din punct de vedere financiar, ei trebuie sprijiniți cumva), dar mă gândesc cu multă îngrijorare la cealaltă relaxare, de data asta la nivel național: redeschiderea școlilor și reluarea cursurilor în clase.

Înțeleg foarte bine preocuparea și exasperarea părinților. Educația copiilor suferă teribil. Învățământul online este o glumă. Unele probleme de logistică sunt insurmontabile: ai doi sau trei copii de vârstă școlară, cum să le asiguri tuturor, în același timp, nu doar tabletă/laptop ca să intre la ore, dar și spații diferite în locuință, ca să iasă măcar ceva inteligibil din toată experiența. Înțeleg și probelemele complicate de organizare pentru familiile deja afectate puternic de scăderea economică provocată de pandemie: unii părinți au slujbe noi, de la care nu pot lipsi, au salarii mai mici, din care abia dacă se pot menține la suprafață, darmite să mai angajeze bone care să stea cu copiii măcar 8 ore pe zi. Deci, da, sunt de acord, cursurile trebuie reluate cât mai rapid posibil, dar în condiții de siguranță. Iar aici, nu-mi iese din minte știrea: în focarul de covid cu noua tulpină, de la școala din București, 9 din cei 10 contacți ai „pacientului zero” au testat pozitiv cu varianta asta supercontagioasă, B117.

9 din 10.

Eu am deja o mulțime de cunoștințe care au trecut prin infecția cu sars-cov-2 în ultimele luni. În multe cazuri, însă, nu toți membrii familiei s-au îmbolnăvit, deși locuiesc în același spațiu.

Iată exemple – e vorba de oameni pe care-i cunosc personal și cu care am vorbit direct despre situațiile prin care au trecut. Chiar zilele acestea, de pildă: o familie de trei persoane, soț/soție/copil. Soția și copilul au covid, soțul nu. La sfârșitul anului trecut, un caz similar, prieteni apropiați: el a făcut covid, soția și fetița, nu. Mai devreme, prin toamnă: un amic s-a îmbolnăvit de covid, dar la vreo 5 luni după ce se îmbolnăvise nevastă-sa. În vara trecută: familie cu doi copii. Doar unul dintre copii a făcut covid, nimeni altcineva din familie.

Deci, pentru tulpina deja veche de sars-cov-2, se întâmplă destul de des să nu aibă loc transmiterea chiar și în condiții de contact apropiat, îndelungat.

Iar acum, pentru varianta B117, 9 din 10 contacți ai unei persoane infectate s-au infectat la rândul lor.

Nu pot să nu mă întreb ce-și imaginează factorii de decizie din țara noastră ce se va întâmpla în sălile de clasă în care unul, doar unul dintre elevi, să zicem, sau profesorul, va fi infectat cu tulpina B117. 20-30 de copii stând cu orele, zi de zi, în același spațiu închis. Cam despre ce fel de contagiune vom vorbi în astfel de situații?

Orice epidemie, orice pandemie este o problemă a numerelor mari. Când un virus precum sars-cov-2 are o rată de mortalitate de aproximativ 2%, te poți gândi că, la nivel individual, ai 98% șanse să scapi cu viață dacă te îmbolnăvești.

Dar, când numărul îmbolnăvirilor se numără cu zecile de mii, cu sutele de mii, proporția mică a cazurilor grave se traduce printr-un asalt nesustenabil asupra sistemului medical, de la care pretindem să ne îngrijească corect și eficient pentru o mulțime de boli, nu doar pentru covid.

Varianta „normală” de sars-cov 2 a produs, în România, un număr record de decese, cel mai mare număr de morți în vreme de pace [1]. De altfel, în Uniunea Europeană s-au înregistrat cu aproape 300 de mii de decese (din orice cauză) în plus, în perioada martie-octombrie a anului trecut, față de media ultimilor patru ani din aceeași perioadă.[2]

Cât de extins, cât de devastator va fi efectul noii variante supercontagioase a virusului?

Multe țări revin acum la restricții severe, în încercarea de a limita răspândirea acestei noi tulpini (plus că mai există o variantă sud-africană și una braziliană care, și ele, sunt deosebit de contagioase și agresive). Speranța e că, prin întârzierea pătrunderii noilor tulpini, să fie câștigat timp pentru imunizare unei proporții cât mai mari din populație. E nevoie acum de decizii eficiente, adaptate la realitate. Ele vor salva multe vieți.

Ăsta e momentul lecției în blockbusterul nostru. Pământenii care au la conducere politicieni tâmpiți vor muri pe capete – o lecție pentru supraviețuitori să asculte de specialiști, nu de poltroni.

Happy End – dar nu pentru toată lumea.

Articol din categoria: ACTUALITATE

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pai să-ți ofer eu o potențiala explicație, pe lângă incompetenta conducătorilor: cinismul.
    De ce? Pai cred ca și-au facut calculele asa:
    – cati mai sunt in viața, netrecuti prin boala, din sectorul privat?
    – ce putem pierde daca se mai prăpădesc niște pensionari?

    Cred ca n-au niciun interes sa protejeze populația cu vârsta de peste 55-60 de ani. Romania si asa are o populație activa foarte tânara. Nu se compara cu Germania sau UK, unde ai oameni la 70 de ani inca activi (e.g. O bătrânica angajata cu norma redusă la cantina facultății, samd).

    Ma uitam ca in Germania grija mare este protejarea câtorva milioane cu vârsta peste 80 de ani! Pai in Romania ii numeri pe degete pe cei cu o astfel de vârsta, si n-are nimeni interes sa ii protejeze, ba din contra.

    In maxim 3 luni si in Romania va fi dominanta aceasta tulpina. Simples!

    4
    6
  2. #2 Comentariu nou

    Masti FFP2 gratis. Bine fie … 1 leu.

    3
    0
    • #3 Comentariu nou

      Desigur, chinezii abia asteapta sa-ti trimita gratis masti… Uitam ca in primavara erau 10 lei mastile chioare.

      0
      0
  3. #4 Comentariu nou

    E foarte logic ca un virus ARN sa sufere mutații iar mutația cea mai contagioasa sa se răspândească mai repede. Este absolut ilogic ca indivizi fara pregătire minima biologica ,nu medicala sa decidă în astfel de situații. Din păcate cei ce decid nu au inteligenta de a tine cont de consilierii potriviți. Un plan de deschidere a școlilor ar trebui sa tina cont de planul de imunizare . Etapa a tria ar fi fost bine sa înceapă cu vaccinarea copiilor 16 18 ani si a studenților. ( pentru vârste mai mici de 16 ani vaccinul nu are studii ) si concomitent părinții copiilor de clasa pregătitoare pana la clasa a patra ( acesti copii nu au risc de boala severa, dar pot transmite parintilor .) Si astfel un program de vaccimare de la 1 martie la 1 aprilie ,poate acoperi clasele primare ( 0 iv ) clasa xi si xii si studenții. La 1 aprilie ar putea sa inceapa scoala în condiții bune de siguranță pentru aceștia. Apoi de la 1 aprilie la w mai se vor vaccina părinții copiilor de clasa v a pana la a x si pot incepe si acestia scoala la 1 mai . Profesorii sunt buninteles vaccinați în etapa a doua. Daca se vor vaccina măcar 60 % din aceștia riscurile sunt destul de mici . Acesta este un plan cred ca poate fi îmbunătățit . Daca se va începe scoala la global fara un plan de coordonare cu imunizarea asa la global fara logica suntem mai prosti ca virusul . Trebuie sa fim deștepți.

    4
    6
  4. #6 Comentariu nou

    Mie demult nu mi s.a mai intamplat la coada la magazin ca ala din spate sa stea la 2m.

    7
    1
  5. #7 Comentariu nou

    Daca punem 3 sapt pana la rapel + 2 saptamani pt o imunitate solida ajungem la 5 saptamani. Deci daca acum toti profesorii care doreau primeau prima doza puteam vorbi de deschiderea scolilor la 1 martie.
    Hai sa fim seriosi vaccinarea profesorilor nici nu a inceput.

    Adaugam faptul ca cei programati la prima doza dupa 28 ianuarie au fost amanati azi pentru 10 zile.
    Realist vorbind nu cred ca vom avea profesorii imunizati inainte de sfarsitul lui martie.
    Dar asta nu rezolva problema – 80% din cei care trec fizic prin cladirile acelea sunt elevii. Cum ne asiguram ca nu transmit? Cum ne asiguram ca nu catalizam astfel raspandirea virusului, chiar si in varianta mai putin contagioasa?
    E clar ca testarea se face mai „in dorul lelii” decat acum cateva luni. Daca e sa fim cinstiti haideti sa comparam cum stam la numerele de la ATI si decedati si vom ajunge la concluzia ca stam cam ca la inceputul lui noiembrie. De ce atunci era aproape toata tara inchisa, iar acum mai avem putin si dam drumul la petreceri?
    Haideti sa fim seriosi, traim intr-o minciuna.
    Pana nu vom avea cel putin categoriile de risc imunizate (cele 5 sapt de la prima doza) nu cred ca o relaxare este fezabila … dar la a ne minti stam bine.

    Revenind de unde am plecat : Vlad, ca jurnalist, poti cere autoritatilor sa ne spuna cati profesori sau vaccinat pana acum (ca procent vorbind) ? … ar fi un prim punct ca sa ne punem oglinda in fata.

    7
    1
  6. #8 Comentariu nou

    La acest moment sunt monitorizate trei tulpini.

    https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-infographic-mutations-current-variants-concern

    Deocamdată cred că trebuie să așteptăm un anunț privind modificări legislative și un set de măsuri adaptate la noul context așa cum a fost prevăzut pentru data de 2 februarie 2021 .

    În ciuda campaniei de vaccinare aflate în derulare situația este la fel de serioasă ca și la începutul pandemiei.

    11
    3
    • #9 Comentariu nou

      ”ca si” = vot negativ!

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      @daddy

      Dacă votul negativ se referă la forma e în regulă.
      Și eu aș mai face corecturi care pot ameliora semantica.

      Totuși cred că de data asta excesul de zel ți-a jucat o festa.

      „Există totuşi şi situaţii în care folosirea lui „ca şi” e corectă. Este vorba de enunţurile în care „ca şi” poate fi înlocuit cu „la fel ca”.
      Aşadar, în structuri comparative, folosirea lui „ca şi” cu sensul „precum”, „asemenea”, este legitimă.”

      În textul meu „ca și” are sensul unei echivalente între riscurile la care suntem expuși in prezent și cele la care eram expuși la începutul pandemiei.

      0
      0
  7. #11 Comentariu nou

    Contrar a ceea ce se scrie in presa din RO, in Viena scolile sunt deschise. Copiii au primit teste COVID, trebuie sa le faca la cateva zile si cam asta e. E drept, scolile sunt deschise mai mult pentru situatiile in care parintii n-au cu cine sa lase copiii acasa si fac doar teme, nu materie noua. Ca un afterschool daca vreti. Dar sunt deschise… Parintii nu au voie in scoala, iar afara se asteapta la distanta obligatorie. In ceea ce priveste restaurante si mall-uri, astea sunt inchise. De ce le-a deschis RO… e limpede. Presiunea „oamenilor de afaceri” proprietari de bodegi. In afara de toate astea… cel putin in sferele mele, lockdown-ul e lockdown. Fara vizite, fara petreceri acasa, lucrat exclusiv de acasa si cam aia e.
    Cu scolile… e delicat dar nu imposibil.

    6
    2
  8. #12 Comentariu nou

    Viruși, pandemie, morți, carantină, măști, vaccin, a trecut un an de zile…tulpina noua.
    Si cand nu mai ai ce pune pe masă, cele de mai sus nu conteaza deloc.
    Pandemia este inca o ocazie de a scoate in evidenta falia tot mai adâncă intre stat si privat din Romania.

    7
    1
  9. #13 Comentariu nou

    Si ce propui? Zici ca îi înțelegi pe părinții care stau cu copiii acasa, dar nu cred, sincer. Cum crezi ca poți creste un copil cand ai program 9-18? De ce părinții cu telemuncă nu pot opta să rămână acasa primind 75% din salariul mediu? De ce sunt discriminati? Telemunca nu inseamna stat acasa ci muncit de acasa. Ce educatie poti sa i dai copilului? Alte țări din Europa au avut scolile deschide, mai ales ptr cei mici. La noi de ce și au bătut joc? Riscuri sunt si in perioadele fara Covid, cand vin copiii acasa cu tot felul de viruși. Si sa nu mai aud faza cu bunicii, zau asa. Daca batrânii vor să se protejeze, au liber.

    7
    5
    • #14 Comentariu nou

      @Ioana-Eugenia Ispas:
      Cine sa susțină părinții acasă pe 75% luni de zile? Romania e precum un bolnav la terapie intensiva, iar tu ii ceri sa mai încerce un semi maraton, ceva de genu.

      Romania nu are bani la saltea precum Germania (unde, apropo, sunt închise școlile momentan), si și-a epuizat stocul din Aprilie. Acum e care pe care…

      0
      0
  10. #15 Comentariu nou

    Exemplele arata si cum mai merge sexul in pandemie in Romania, sotia si copilul au covidul sotul nu. Se aduna frustrari mari.

    6
    3
  11. #16 Comentariu nou

    Poate trăia cineva cu ideea că se-ncheie epoca asta și „revenim la normal”. Nope, deja suntem în „noul normal”:

    https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2021/01/27/961108577/why-scientists-are-very-worried-about-the-variant-from-brazil

    1
    2
    • #17 Comentariu nou

      @CB: pai virusul lucrează 24h/24h, 365 zile pe an. Nu are Weekend, concedii, sărbători naționale. Nici nu este împiedicat de argumente politice. De aceea ne devansează usor 🙊

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      @CB
      „Noul normal” poate însemna că la un ciclu de un an de pandemie pot să apară trei tulpini mai contagioase.
      Mi se pare interesant că aceste mutații apar acolo unde, cel mai probabil, restricțiile nu au fost aplicate, iar distanțarea socială nu a fost respectată.

      0
      0
  12. #19 Comentariu nou

    De ce este bine că Berbeceanu vrea să ridice restricţiile acum.

    Cu tot respectul, este foarte bine că se vor ridica acum restricţiile.
    Starea de sănătate a unei persoane este în măsură de peste 80% rezultatul propriilor acţiuni.
    Şi niciodată, nicăieri o populaţie de oameni liberi nu este / a fost ferită în exclusivitate de guvern de ceva. Indiferent de cât de dedicaţi, competenţi, integri ar fi miniştrii ăia. (Ceea ce nu cred că se aplică nici populaţiei României, nici Guvernului).
    Problema de bază este la populaţie: din enşpe mii de motive, cel mai important fiind că o populaţie infantilizată e mai uşor de manipulat şi condus. Noi avem un minim de 72 de ani de infantilizare deliberată a populaţiei şi eliminare tot deliberată a orice înseamnă indivizi alfa naturali. Prin urmare, este logic comportamentul general al maselor: neîncredere faţă de comunicatele oficiale, rezistenţă la implementarea măsurilor de control a pandemiei, rezistenţă la aplicarea măsurilor individuale de siguranţă, lipsă de empatie, incapacitate de a face previziuni.

    Baza acestor comportamente dezadaptative este fix infantilizarea populaţiei. Infantul are în mod natural o gândire magică. Adultul infantilizat va avea la fel o gândire magică, în care urmărirea unui lanţ cauzal e deosebit de dificilă, efectele fiind mai degrabă de atribuit unor cauze oculte (duşmanii/ Billgheiţ, Sioroş, canibalii pedofili dependenţi de adenocrom de la copii) decât unor acţiuni personale.
    Câtă vreme nu există un impuls suficient de puternic (şi de dureros) ca să scoată persoana din sistemul ăsta de referinţă, nu se va ieşi de aici.
    Cu cât vor muri mai mulţi, cu atât probabilitatea să se prefere ivermectina de uz veterinar unui vaccin (care e ”cu cip”) va scădea. Ştiu că e al dracului de cinic, dar cu cât Guvenul va impune mai multe restricţii, cu atât mai mult va triggerui comportamente de copil rebel. Cu cât mai mulţi oameni vor avea motive să se comporte ca nişte copii rebeli, cu atât mai mult va creşte priza celor care crează şi răspândesc teorii ale conspiraţiei. Cu cât priza acestora este mai mare, cu atât situaţia va fi mai gravă şi va declanşa o reacţie mai ”parentală” a Guvernelor, de a înăspri interdicţiile.
    Atunci când Guvernul va relaxa interdicţiile şi va lăsa să escaladeze situaţia negativă, va deveni mai dificil să se nege realităţile fiindcă fiecare va şti că indiferent de ce vrea să audă, există consecinţe personale. Abia când un procent suficient de mare va renunţa să mai reacţioneze din postura de copii rebeli şi va înţelege şi procesa responsabilităţile personale în calitatea vieţii proprii, se va îmbunătăţi situaţia.

    6
    5
    • #20 Comentariu nou

      @Brainiac Coach
      Ultima ta fraza anuleaza toata argumentatia de mai sus!
      Citez: ‘va înţelege şi procesa responsabilităţile personale’.
      Problema celorlalti este ca 44 – 45%, in special dintre tineri, sunt analfabeti functional.
      Cu alte cuvinte, NU vor reusii in vecii vecilor sa inteleaga ceva de complexitatea pandemiei generate de un virus minuscul, si nici nu vor intelege vreodata ce inseamna a fi responsabil pentru ceva, indiferent ce!
      Sa ne intelegem, problema mea nu este aceea ca isi fac singuri rau, problema este ca imi pot face mie rau, sau mamei mele, sau altor persoane care incearca sa se protejeze, atata cat se poate.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      @Brainiac Coach
      Argumentația are mai multe fracturi de logică.
      1. Dacă guvernul transferă propria responsabilitate asupra individului devine inutil.
      2. Dacă abordăm pandemia strict pe principiul selecției naturale anulăm orice contribuție a civilizației la evoluția socială.
      3. Anulând evoluția socială putem șterge și celelalte beneficii ale civilizației. Spre exemplu asistența medicală, inclusiv vaccinarea, devin responsabilități individuale. Astfel dacă ai nevoie de vaccin îl vei prepara singur.

      Extinzând un asemenea scenariu obținem o rețetă pentru apocalipsa.
      Traian Berbeceanu nu a făcut altceva decât să spună că relaxarea este o consecință a prevederilor legale și că acestea trebuie cât mai curând adaptate noilor condiții.

      0
      0
  13. #22 Comentariu nou

    Si Ministrul Sanatatii e tratat ca ultimul papagal din clasa…de haita de politruci

    2
    2
  14. #23 Comentariu nou

    De la Alecsandri citire:
    ‘Vai de turma unde cainii sunt ocupati a roade oase!’

    0
    1
  15. #24 Comentariu nou

    Se pare ca in unele tari se incearca sa se puna in balanta ce e mai important sa salvam …

    Call from ICU: ‘Relax number of measures, accept more deaths’

    Devil’s dilemma
    The foursome say they now rescue people who usually do not fully recover, for example because they have multiple chronic conditions such as diabetes, obesity or high blood pressure. That is why a society-wide dialogue should be conducted about a more selective admission policy in IC units, they say. For example, by determining in advance what someone’s chance of recovery or survival is and basing the choice on that.

    By this damage they refer to, among other things, the arrears that students incur, the many expected bankruptcies and the growing poverty among certain groups, which means that the gap between rich and poor is widening, write the intensivists. „Present and future generations will have to pay the bill for all the financial support packages we are concluding now. And let’s not talk about future (financial) challenges, such as combating the climate crisis. All this has a strong negative impact on the health of our society as a whole. ”

    „A devil’s dilemma,” the doctors call it. „But avoiding the conversation about this is detrimental to both covid patients and our society.”

    Se traduce usor in Chrome (Nici eu nu am ajuns sa citesc olandeza fara google translate)
    https://nos.nl/artikel/2366896-oproep-uit-ic-hoek-versoepel-aantal-maatregelen-accepteer-meer-overlijdens.html

    0
    0
    • #25 Comentariu nou

      Nu prea este o dilemă.

      A devil’s dilemma,” the doctors call it. „But avoiding the conversation about this is detrimental to both covid patients and our society.

      Nu este nimic de ales între societate și pacienții covid pentru că cele două aspecte fac parte din aceeași problemă și nu pot fi tratate diferențiat.

      0
      0
  16. #26 Comentariu nou

    Fara gluma:
    Si daca virusul e o entitate extraterestra dotata cu inteligenta?

    „Descoperire şocantă: misiunea selenară chineză a anunţat că a descoperit o substanţă neobişnuită pe partea întunecată a Lunii. Toate resursele ştiinţifice sunt acum dedicate identificării acestei substanţe misterioase.” Asta in septembrie 2019. Apoi a urmat pandemia.

    https://www.capital.ro/descoperirea-care-va-schimba-istoria-ce-au-gasit-chinezii-pe-luna.html

    0
    1