Localurile ar putea fi închise dacă încalcă repetat măsurile anti-pandemie

Premierul și ministrul de Interne promit înăsprirea legislației care sancționează sfidările tip Nuba, clubul care organizează constant petreceri cu sute de clienți în ciuda regulilor anti-epidemice. Dar legi asemănătoare există și pentru alte abateri, doar că autoritățile refuză să le aplice. De ce?

Patronii unor cluburi cer clienților să nu posteze în rețele imagini de la petrecerile la care se încalcă regulile – dar cererea asta pică în gol: nu poți să te crezi șmecher dacă nu te dai mare în fața unor fraieri.

Lumea e scandalizată, și pe bună dreptate: în timp ce mare parte din horeca e la pământ, cu zeci de mii de angajați care dau din colț în colț, lună de lună, când vine întreținerea/chiria/rata la casă, patronii câtorva cârciumi de fițe ignoră total restricțiile și organizează sistematic petreceri ca-n vremurile bune. Doar că-s vremuri rele iar aceste chefuri, altfel foarte reușite, sunt acum o sfidare la adresa tuturor celorlalți care înțeleg să respecte regulile.

Mesajul transmis de aceste întâmplări repetate este că, din noment ce țara rămâne împărțită în șmecheri și fraieri, n-are niciun rost să fii fraier, când poți fi șmecher. Și am mai trăi noi cu asta, dacă nu am muri mai mult, în această perioadă, din cauza șmecherilor care sfidează regulile anti-epidemice.

Opinie nepopulară: primii vinovați pentru acest scandal permanent nu nici petrecăreții, nici patronii. Nu-i susțin și nici nu-i apăr, în vreun fel, nici pe unii, nici pe alții. Evident că responsabilitatea salvează vieți în perioada asta, dar când profitul depășește de departe amenzile iar nesiguranțele personale te-obligă să epatezi cu ce poți cumpăra, pentru că altceva n-ai, atunci prea multe speranțe n-are rost să-ți faci: întotdeauna vor fi unii care vor încălca regulile. Dar de-aia avem pretenția să trăim într-un stat organizat și funcțional, de-aia plătim autorități și instituții de legiferare și control, pentru ca astfel de abateri să fie descurajate eficient.

Dați o căutare pe Google: „amenda covid Nuba”. O să dați peste o listă impresionantă de știri despre amenzile „de mii de lei” aplicate periodic acestui club pentru încălcarea regulilor. Ultima, de 4000 de lei (haha), chiar în acest weekend, pentru cheful de mai sus.

I-a rupt, nu?

La ce bani se vântură prin roabele cu șampanie de la Nuba, amenzile alea sunt mizilic. Și-atunci cum să condamni patronul că adaugă banii de șpagă, își face niște calcule, se uită la balanță și-i dă-nainte?

Dar dacă și-ar pierde autorizația după un număr de abateri, ce fel de comportament ar mai avea?

Sau, cine știe, poate retragerea autorizației de funcționare ar fi o sancțiune prea dură – comercianții plătesc taxe, angajează oameni și susțin consumul, deci nu vrei să-i omori. Dar, iată, în alte țări localurile care comit astfel de contravenții repetate își pierd licența de vânzare pentru băuturi alcoolice. Se întâmplă în Marea Britanie, se întâmplă în Canada și, evident, se întâmplă și în Statele Unite – iar acestea sunt doar câteva cazuri.

În fond, se pot lega artificii și de borcane cu iaurt, nu?

Dacă întrebi poliția, o să ridice, convenabil, din umeri: „n-avem legislație ca să închidem restaurantele unde se încalcă regulile anti-epidemice”.

Da și nu.

Pe de o parte, da, ministrul de Interne tocmai a anunțat că va cere Parlamentului să schimbe legea în așa fel încât localurile care sunt amendate în mod repetat să aibă activitatea suspendată. În context, premierul a declarat, și el, că „avem pregătită OUG prin care vom suspenda activitatea agenților economici care nu respectă legislația”.

Păi așteptăm s-o vedem, câteva autorizații retrase vor da tuturor celorlalți patroni horeca onești măcar un semnal că, până la urmă, cinstea e mai bună ca șmecheria în această țară.

Dar și nu, faptul că „nu există legislație” nu e adevărat până la capăt, deoarece chiar și normele în vigoare nu sunt aplicate corect.

Iată, de exemplu: Legea 15/2016 dă putere organelor de control să decidă „închiderea unității” în cazul a 3 abateri succesive de la legea care interzice fumatul în spații publice închise. Iar în aceste cluburi unde se joacă tontoroiul pe bunul simț, de fumat se fumează pe față și pe rețele, așa că doar dacă nu vrei nu aplici legea:

Nu-l închizi pentru că nu respectă normele anti-epidemice, îl închizi pentru că nu respectă legea anti-fumat, care e problema?

Și cu asta, venim la adevărata suferință: de ce nu vrea poliția să aplice legea în unele cazuri și, mai ales, cât costă să obții complicitatea oamenilor legii la încălcarea legii?

Articol din categoria: ACTUALITATE

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Daca o invitam pe d-na Mariana van Zeller in Romania, are mai multe subiecte pentru documentarele dumneaei decat in toata America Latina!
  Ca ziarist cred ca poti sa-i faci o invitatie.

  5
  1
  • Cred ca-i importanta si finantarea :))

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Aaaahhh… finantarea!
   Se aliaza Digi 24 cu Europa FM, fac un dosar de atragere fonduri europene, pe ‘Relansare si rezilienta’ sau pe ‘combaterea infractionalitatii’ … si se rezolva! 🙂 🙂 😉

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Fără sprijin politic, clubul acela (si altele similare) nu ar fi existat probabil. Așadar, evident ca acele amenzi sunt doar de ochii gusterilor, care sunt cu gura casca la tv toată ziua. Sa nu murim dintr-odată de prea multă naivitate, încât sa credem ca un “club de fițe” ar putea fi pus pe butuci de catre “organele legii”. Unde s-ar mai distra sponsorii lumii politice? 🤔

  10
  1
 3. #5 Comentariu nou

  Măsurile trebuie luate gradual și proporțional cu gravitatea faptei.
  Atâta timp cât gravitatea faptei nu poate fi cuantificată decât prin încălcarea repetată a restricțiilor, ar trebui să existe o schemă care să înăsprească treptat sancțiunile.

  2
  6
 4. #8 Comentariu nou

  Ăsta mi se pare un exemplu excelent de „corupția ucide”

  4
  1
 5. #9 Comentariu nou

  Nu-i de glumit, si nu e o eroare, pentru cei ce nu respecta carantina la sosirea in Canada ” les contrevenants s’exposent à une amende de 750 000 $ et sont passibles de six mois de prison. La version initiale de la loi prévoyait une amende maximale d’un million de dollars et un maximum de trois ans de prison, mais Santé Canada s’est par la suite ravisé.”
  https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1687715/quarantaine-accusations-criminelles-prison-amende-voyageurs-isolement

  0
  0