Mă uit la PSD, cum încearcă să se spele pe mâini de eliberarea a 14 mii de infractori și observ că, cu cât se zbate mai mult, cu atât se afundă mai mult.
Avem abordarea cinic-doctă: „Efectele cred că ar fi fost aceleași și dacă (deținuții) ar fi stat un an în plus în închisoare”, zice Oana Florea, deputat PSD. Sigur, doamnă, oferiți-vă dv. în locul adolescentei date cu capul de ciment în holul blocului de un recidivist, ca să evaluați mai bine „aceleași efecte”.
Avem abordarea teoretic-găunoasă: „În niciun caz (nu simt vreo responsabilitate – n.m.)”, spune deputatul PSD Florin Iordache, șeful Comisiei Speciale de masacrare modificare a legilor Justiției, care adaugă: „legea e făcută ca să fie respectată”. De acord, dle Iordache, țineți-i lecția asta recidivistului care a snopit în bătaie un bătrân din Galați, ca să-i fure pensia.
Avem abordarea vomitiv-mioritică: „Până la urmă, ne-a obligat CEDO să facem acestă lege. Dacă nu, ar trebui să plătim!”, declamă deputatul PSD Nicușor Halici, președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Păi da, dle Halici, că ăsta e planul PSD, să evalueze – la propriu! – viețile românilor și să decidă că mai bine se economisesc banii de sentințe decât să fie salvați cetățenii, nu?
Când s-a prăbușit, Ceaușescu s-a prăbușit sub greutatea urii întregului popor. Ura aceasta s-a acumulat ani la rând, din diferite motive. Lumea invocă falimentul economiei, foamea și frigul ca principale motive. Da, e posibil, dar foamea, frigul și sărăcia întăreau paradoxul românesc: nu găseai nimic de mâncare în magazine, dar toată lumea avea frigiderele pline. Nu disconfortul vieții de zi cu zi a dus ura românilor la paroxism, ci frica și nesiguranța, iar acestea au crescut peste orice cotă de suportabilitate în 1988, când Ceaușescu a deschis porție pușcăriilor cu o amnistie care a îngrozit societatea. Au fost eliberați atunci toți cei condamnați la pedepse cu închisoarea de până la 10 ani (cam ce plănuiește și partidul azi). S-au strigat urale în cinstea Tovarășului, în închisori, când a venit vestea. În restul țării, oamenii s-au baricadat în case de spaimă. Mii de tâlhari, violatori, hoți și criminali au ieșit pe străzi iar violența a devenit întâmplătoare – nu știai niciodată dacă mai ajungi acasă teafăr, neînjunghiat pentru o cartelă de pâine sau un kil de banane. Într-o Românie în care informația era cenzurată total, atmosfera de coșmar s-a intensificat imediat. În întunericul informațional, orice zvon căpăta proporții de coșmar. Românii nu i-au iertat lui Ceaușescu eliberarea criminalilor din închisori – și nu vor ierta PSD același gest, oricât ar încerca partidul să scape acum de răspundere.
37 comentarii Adaugă comentariu
Nu cadea niciodata ceausescu daca nu se intervenea din afara dupa ce cazuse comunismul in toata europa de est mai putin in Romania. Sunt inregistrari la granite care arata ca in decembrie au intrat in tara zeci de mii de unguri, sarbi, bulgari… care au lansat petardele la celebrul miting al lui ceausescu din 21 decembrie care au creat panica in randul oamenilor.
Milioane.
Departe de mine sa cred ca ceausescu sau comunismul au fost un lucru bun pt Romania insa romanii pur si simplu sunt foarte greu de urnit, cel mult injura pe la colturi si cam atat…sa nu uitam ca-n ungaria a fost revolutia din 56 in cehoslovacia primavara pragheza, in polonia miscarea solidaritatea din gdansk facea o opozitie puternica comunismul, doar in Romania n-a existat nici o miscare impotriva comunismului.
Doamne, cati ani or sa mai treaca pana sa dispara si de pe la noi ramasitele astea cretinoide, gen , Razvan ?
Ma scuzati, nu pot fi civilizat cand citesc din astia.
Eu cred cu tărie că revolta populară dinainte de 22 decembrie a fost foarte importantă, pentru căderea comunismului, în România. Foarte mulți au impresia că s-ar fi făcut eforturi externe mari pentru salvarea românilor. Care ar fi fost interesul? Cine ar fi alocat resurse mari pentru schimbarea unui regim totalitar? Cred și eu că asta era direcția. Dar de aici și până la a spune că totul era pregătit și zeci de mii de străini erau pregătiți de… acțiuni… ceva… e cale lungă. Lui Ceaușescu i s-a cerut reformarea sistemului, pe care a refuzat-o vehement. Ar fi urmat o perioadă lungă până ce Iliescu ar fi pus mâna pe putere, dacă nevinovații eroi și curajoși, nu ar fi luptat pentru libertate.
@Cristian – petrolul, gazele, padurile…sunt suficiente motive de interes ?
Tot mai persista balariile astea cu teroristii rusi, sarbii, unguri sau bulgari, care au facut si au dres.
Ceausescu era urat cu patima de cea mai mare parte a populatiei. Si nu neaparat din motive ideologice. Ultimii 10 ani de comunism au fost cumpliti din cauza unor lipsurilor materiale care par inimaginabile generatiilor de astazi (cum e sa stai o iarna intreaga intr-o casa unde ai caldura doua ore pe zi? cum e sa te lupti 5 ore la coada ca sa cumperi niste 1 kg de mezeluri, si alea de o calitate mizerabila?)
Ceausescu nu avea cum sa mai reziste. Absolut orice scanteie, pornita de oriunde, arunca tot sistemul in aer. Apropo, mai stie cineva de miscarea de la Iasi? Era gata sa porneasca revolutia de acolo la inceput de decembrie, dar acolo securitatea s-a miscat foarte eficient si repede. Nu a mai reusit si la Timisoara.
Era imposibil sa mai opreasca cineva explozia. Nu era in decembrie 89, era in ianuarie 90. Si toata lumea stia asta, inclusiv securitatea. Am avut un unchi cu „probleme”, anchetat de securitate prin aprilie 1989. Ne-a spus mai tarziu asta. Trebuiau sa ia niste masuri nasoale impotriva lui, sa fie dat afara de la fabrica si sa i se ia dreptul de munca in orasul in care traia, practic obligat sa plece undeva la tara. Securistul a bagat dosarul in sertar si i-a spus „ei, ne mai apucam acum, la final, sa mai facem dosare”. Si l-au lasat in pace.
@Razvan, de fapt daca citesti cartea lui Cartianu care a cules date din rapoartele oficiale facute de autoritatile comuniste, apare o situatie clara, numai cine nu vrea sa vada nu vede. In decembrie 1988 in Romania au intrat aprox. 30000 turisti sovietici, iar in decembrie 1989 au intrat 68000 de turisti sovietici, majoritatea dupa 14 decembrie. Acum fiecare trage concluziile.
@Vlad Petreanu, referitor la asta „Nicolae Ceaușescu a făcut pușcărie. Liviu Dragnea, încă nu.” – este o mica-mare diferenta: Ceausescu a facut puscarie inainte ca partidul sau sa ajunga la putere (ba mai mult, era chiar interzis in 1936 de cand dateaza poza pusa de tine).
Ma rog, Ceausescu a si fost impuscat la 3 zile dupa ce a pierdut puterea, deci…
@silicon_v – cu siguranta majoritatea populatiei ura cu patima cuplul ceausescu insa situatia asta era de la inceputul anilor 80 de cand ceausescu avusese ideea „geniala” de a plati toate datoriile rationalizand tot – benzina aveai doar cativa litri pe saptama iar o duminica circulau nr cu sot iar duminica urmatoare doar nr fara sot, alimentele de baza se dadeau pe cartela aveai dreptul la jumatate de pachet de unt, 250 ml ulei, 250 grame de zahar\persoana\luna. Nemultumirea n-avea nici o legatura cu infractionalitatea – perceptia majoritatii romanilor era ca-n Romania nu sunt crime, violuri, talharii…. la tv erau doar 2-3 ore in care se lauda realizarile socialismului iar la radio romanii ascultau europa libera sau vicea americii care nu dadeau stiri din astea tip tabloid.
In timisoara tot de la un ungur a inceput revolta, iar acolo deja erau proteste masive de aproape 1 saptamana fara ca-n restul tarii sa se intample ceva deosebit, pana cand ceausescu a avut o alta idee „geniala” de a face un miting in bucuresti – foarte probabil sfatuit de nivelul 2 securitate care apoi dupa 22 decembrie a preluat puterea. Si chiar si la mitingul este inregistrare video in care se vede ca-n primele zeci de minute totul se desfasoare normal pana cand se aud petardele care sperie oamenii – pe vremea aia nu stia lumea ce-s petardele.
@bogdan – nu contest ca si rusii au avut interese…..practic fara petrolul din rafinariile de la ploiesti germania nazista n-ar fi putut sustine al 2-lea razboi mondial. Insa a fost total iesit din comun numarul extrem de mare de cetateni straini care au intrat in Romania in decembrie – din ce stiu eu mai ales unguri, sarbi si bulgari, foarte posibil si rusi.
Miliarde! Că ai uitat de toată India și toată China ce așteptau viza-n port la Vama Veche.
Si turci. Ai uitat de turci
Mii de turci
Care le-au vandut petardele la astialalti.
Vă agitați degeaba dar omul are dreptate. Au fost intrări documentate de ruși în țară, și culmea, Ceaușescu în nebunia lui credea că e invincibil și poporul e cu el, bla bla :))
Nu era vorba că românii îl iubeau pe ceaușescu sau că dădeau doi bani pe propaganda de partid.
Era vorba de faptul că românii nu se urnesc pur și simplu, pot să rabde până la cer și înapoi, cel mult mai bârfesc pe la colț, dar nu o să riște niciodată nimic. Ăsta e adevărul din păcate.
Iar legat cu motivul pentru care sună a conspirație, nu e vorba de păduri și resurse și alte prostii. Ne bat rușii la resurse oricând.
E pur și simplu vorba că Ceaușescu nu s-a aliniat la perestroika lui Gorbaciov, și nimeni nu vroia o țară condusă de un nebun. Asta din frontul estic.
Din frontul vestic, schimbarea apăruse deja peste tot, și același interes, nimeni n-avea interesul unui stalinist senil la butoane în europa. Și printr-o aliniere de astre dpdv istoric, Ceaușescu a dispărut.
Nu e conspirație neaparat 100%, dar nici nu o putem numi revoluție 100%. Dacă nu tunau ăia petarde sau ce-or fi fost la mitingul lui Ceaușescu probabil mai ținea până-n primăvară, maxim vara lui 90. Sau în cel mai rău caz după căderea URSS se schimba și la noi, probabil numai din faptul că Ceaușescu făcea atac de cord pe loc văzând măreața URSS prăbușindu-se :))
Și nu, asta nu înseamnă că n-au fost români sinceri care s-au revoltat și au avut curaj. A fost la Iași dar i-a rezolvat securitatea. Sau de exemplu revolta din 87 de la Brașov, sau cea a minerilor din 1977. A mai fost ceva interesant și într-un sat în Baia Mare unde țăranii nu s-au lăsat nicicum.
Și la fel și în 89 au fost oameni sinceri, și care au murit nevinovați în haosul de atunci. Și trebuie respectați. Dar una nu exclude pe alta. Dar trebuie și să fim realiști să recunoaștem că dacă nu era alinierea aia de interese istorice între est și vest, și Timișoara se termina cum s-a terminat în 87 la Brașov, cu securitatea care intervenea rapid și îi aresta pe toți, ajutată de armată probabil.
Nu sunt istoric, nu zic să am 100% dreptate, dar din ce am citit și ce documentare am văzut ăsta a fost sentimentul general, că toată lumea știa că urmează căderea, și era pe poziții. Și nimeni nu se baza neaparat pe faptul că se va revolta poporul. Pur și simplu așa, ‘din neant’, știau ei 100% că vine schimbarea și punct.
Kil de banane in ’88? În România?
Probabil se referea la securisti pt majoritatea populatiei se aduceau la aprozar banane si portocale odata pe luna si puteai lua maxim 1 kg\persoana dupa ce stateau 3-4 ore la coada.
Sorry pentru dezacordul scris la repezeala de pe telefon.
Exact la asta m-am gandit si eu. Am vazut banane doar prin 1990, dupa ce am stat trei ore la rand. Erau verzi si s-au copt in trei saptamani ca sa le pot manca, nu se coceau ca acum in 12 ore.
In nordul tarii, unde am crescut eu, nu se stia ce-s alea banane inainte de revolutie.
O data pe an aduceau niste banane prin Bucuresti. Am stat la coada intr-un an, cu tata, se dadeau direct din camion. Cred ca era prin 1982-1983. Iarna, mai aduceau uneiri portocale. Erau incredibil de frumoase si rare, fructe lux. Mama si acum adauga cate o portocala la cadourile de Craciun, ca sa le creasca aerul de sarbatoare.
Deci mai erau, dar rar de tot. Puteai fi injunghiat cu adevarat pentru un kg de banane.
Sorry pentru dezacordul scris la repezeala de pe telefon.
Citesc cu mirare in articol ca „toata lumea avea frigiderele pline”. Eu am trait atunci si nu am uitat: noi, familia mea, nu aveam frigiderul plin. Nici vecinii, nici majoritatea rudelor, nici majoritatea cunostintelor noastre. Dimpotriva, era o goana bezmetica dupa ceva de pus pe masa AZI, la copii in special. MAINE era departe. Lipsurile erau atat de mari si viata foarte grea din cauza lor.
Eu as miza pe pesta porcina pentru caderea PSD-ului.
Le-au dat despagubirile
Vlad,
1. Ciordache se crizeaza cand vin unii si-i filmeaza casa iar cand ii mazgalesc usa la garaj cheama politia. Atunci cand infractori eliberati prin vointa si putinta lui (directa) vin si omoara sau fura pe si de la altii, el nu se simpte reponsabil, ca deh, nu a venit sa-i fure din pensia nesimtita a nevestii!!!
Ce se va intampla daca vreunul din astia care au „suferit” in inchisoare vin sa-i multumeasca lui Ciordache? Oare cum va reactiona? Se va simti responsabil?
2. Ce este mai groaznic este ca jigodiile astea de la PSD spun ca e vina lui Ciolos ca legea s-a initiat pe vremea lui. Da, dar cine a macelorit-o ca sa-i ajute pe infractori? Cine a aprobat-o?
3. Poate imi spune si mie cineva, oare cine a votat guvernul Ciolos? Ca dupa mintea mea, nu cred ca ajungea prim-ministru fara voturile PSD.
Offtopic:
Mai e un subiect interesant: Lista PNL pentru alegerile europene.
Faptul ca este vorba de PNL nu este relevant, se aplica la toate partidele, dar uite cum vad eu lucrurile:
Un looser al politicii romanesti (Antonescu) vrea si el putin cascaval ca, deh, nevasta nu mai pupa inca un madata si vrea sa mentina nivelul de trai al familiei. Un alt looser, Orban, se opune.
Acu’, intrebare este: ce control avem noi, ca votanti, asupra celor care se duc in PE sau in Parlamentul Romaniei? Raspuns: Absolut niciunul. Toti cei care ajung pe lista ajung prin bunavointa sefului de partid (in cazul de fata Orban). Acum, bunavointa sefului este influentata de diversi factori, toti in afara cunostintei noastre si marea majoritate folosind metode ilegale (donatii la partid, functii in aparatul public, etc.) Prin urmare, unde credeti ca sta loialitatea parlamentarilor: Catre noi, alegatorii, sau catre seful de partid si cei care l-au ajutat sa ajunga pe lista.
Parerea mea este ca-i doare la banana de alegatori.
Subscriu.Niciodata nu le-a pasat!Noi n-avem politicieni ci oportunisti.Revenind la epoca de aur:Eram copil si intr-un sat invecinat s-au luat la harta 2 tarani.Se pare ca unul i-a facut un buzunar celuilalt care a dat coltul.Pe vinovat l-au judecat la Caminul Cultural cu toata comuna drept asistenta.A facut 23 de ani de ocna.Peste vreo 2 ani, la mine-n sat vreo 6 handralai, au luat cu japca o fata de la o nunta si au facut-o posta.Cea mai mica pedeapsa a primit-o unul care era cred minor:16 ani de beci.Ma intreb i-ar placea Irinei(a lu’Dragnea) sa fi fost in locul fetei de la Alba?Sau Olgutei sau Vioricai?Lu’nenea Liviu sau lu’nenea TT le-ar fi placut sa fie la Medias sau Galati????
Daca ei,infractorii au drepturi,noi avem doar obligatii????Am un pogon de pamant in Oltenia si vreau sa-l donez gratis sa se construiasca o puscarie!
In USR lista a fost stabilita dupa alegeri interne. A fost o campanie de vreo 40 de zile, orice a putut sa candideze si sa isi prezinte ideile. S-a discutat si s-a votat. Oamenii de pe lista USR, fie ca va place de ei fie ca nu, au avut capacitatea sa-si convinga colegii sa ii voteze. Au fost peste 5000 de voturi.
Vrei sa aveti un cuvant de spus despre cine ajunge pe lista? Inscrie-ti-va in USR. Nu va place USR? Exista si PLUS.
Asa este, este reprobabil cum incearca PSD sa se spele pe maini de eliberarea a 14000 de infractori.
Dar ce parere aveti de cum se spala pe maini USR si PNL de eliberarea a 14000 de infractori?
Vedeti aici video din Parlamentul Romaniei:
‘Uniunea Salvati Romania saluta acest proiect de lege pentru adoptarea unor masuri compensatorii catre niste detinuti care nu beneficiaza de conditii [?!? n-am inteles] de detentie. As vrea sa reamintesc ca este un proiect de lege inaintat de Ministerul Justitiei sub ministeriatul doamnei Raluca Pruna.’
https://www.facebook.com/cnc.cosmina/videos/2297240570319029/
Ah, ce discurs de prostit prostii…
Filmarea e din Senat. Proiectul a fost modificat dramatic in Camera Deputatilor, camera decizionala, de altfel. PSD/ALDE au schimbat in asa fel prevederile initiale incat iata rezultatul, infractorii ies cu miile din puscarii.
Cum e viata asta, Mobgirl, cand ajungi sa tii cu violatorii, talharii si criminalii ca sa-ti sustii partidul? Oare nu ti-e jena de ce-ai ajuns sa faci?
Circuitul a fost acesta ministrul raluca pruna din guvernul ciolos a initiat legea, psd-ul a schimbat-o pe alocuri – in loc de 3 zile scazute au pus 6, iar iohanis a semnat legea fara sa o retrimita la parlament, sa o atace la CCR, fara sa comenteze absolut nimic. E simplu legea asta a ajutat pe toata lumea de la psd la pnl, iohanis si ciolos pt ca urmeaza 3 randuri se alegeri si au iesit din puscarii si finantatorii de campanii electorale. Iar acum pnl ,iohanis si ciolos se dau fete mari.USR nu cred sa fie complici, ei doar sunt extrem de naivi lucru demonstrat de atatea alte ori in parlament.
Ah, deci USR a sustinut eliberarea violatorilor si a criminalilor din puscarii, doar ca nu in numar atat de mare …
Care este numarul bun? Daca ar fi iesit doar 10 000 de infractori, atunci ar fi fost bine? Sau poate cifra multumitoare ar fi fost 7000? Daca ar fi fost doar 7000, atunci nu am mai fi datorat explicatii victimelor?
Pai diferenta trebuie explicata de infractorii din PSD, ca ei au fscut modificarile.
Conform proiectului initial ar fi iesit aproximativ 1500 de oameni, fiecare verificat individual inainte de eliberare. Au schimbat legea, au iesit de 10 ori mai multi fara nicio verificare sau ajutor de reabilitare. Eu nu as fi fost de acord nici cu legea initiala, preferam sa platim amenzile, despagubirile si in timpul asta sa facem inchisori…. dar totusi, sa nu punem pe picior de egalitate masurile!!!
Aha, inteleg ca atrocitatile comise de violatorii si criminalii eliberati conform legii initiale sustinute de Ciolos si USR sunt acceptabile.
Inacceptabile sunt doar atrocitatile comise de violatorii si criminalii scapati de modificarile PSD.
Super!
Eu cred ca este irelevant cine a initiat legea. Altfel putem merge pe fir inapoi si sa nu ne mai oprim 5 guverne. Raspunderea revine celor care au pus-o in practica. Nimic nu i-a impiedicat sa dea cu ea de pamant daca era asa de rea. Era o reclama excelenta sa zica „uite nene ce vroiau tehnocratii, se umplea Romania de violatori. Noroc cu noi” … Altfel zis…tehnocratii sunt de vina pentru tot, nimic din ce au facut nu a fost bine…cu exceptia legii asteia care e perfecta
Nici propaganda PSD nu mai e ce a fost. Troli tot mai slabi…
Buuunn!, si daca „maretul partid” a vazut ca era o lege proasta aia formulata in guvernul Ciolos (pentru ca, nu-i asa, doar EL e fara de greseala….) de ce a promovat-o „maretu partid” si s-a batut pentru ea? Si de ce se zbate in continuare pentru favorizarea infractorilor? Si de ce-i promoveaza in functii in societate (Valcov, Dragnea,… chiar si pe Severin il recupereaza!!!), poti sa spui? Nu mai aruncati vina pe „mostenirea grea” a lui Ciolos de 1 an de guvernare.
Tot articolul asta e can-can fara cifre. Sau propaganda. Cum vrei sa ii spui.
Pune cifrele pe masa: care e procentul revidivismului in cei noi eliberati. care era procentul recidivistilor in perioada anterioara. care este procentul in medie in ultimii 10 ani.
Se spune procentaj, nu procent. Procentul e unul singur.
Nu stiu ce vrei sa spui, ca procentajul recidivei e in scadere sub luminata conducere a dlui Dragnea?
Ar fi bine, dar el va ajunge la aceeasi medie de 60% ca de obicei. Ce vezi acum, adica 750 de delincventi care au revenit dupa gratii, sunt doar cei care au fost prinsi, cercetati, trimisi in judecata, judecati si condamnati dupa eliberarea anticipata. Adica in vreo 12 luni. Nu-ti trebuie o minte prea patrunzatoare ca sa intelegi ca astia nu sunt toti care au si comis o infractiune – sau care, vai! vor comite curand.
Hai, traiasca partidul, da’ mai cu rusine, asa, macar.