Cum să-ți aperi copilul de pericole în on-line

E din nou 1 iunie, Ziua Copilului, și tot n-avem mașinile zburătoare care ni s-au promis când eram mici, nici colonii pe Marte și nici orașe subacvatice.

Avem, în schimb, Internet, nu doar mai mult și mai rapid, dar, mai ales, mai prezent decât ne-am fi imaginat vreodată.

Nu știu dacă a fost un lux sau o pierdere, dar cei mai mulți dintre noi, cititorii acestui blog, am crescut fără (prea mult) Internet. Copiii de azi, în schimb, aparent nici nu mai pot respira fără un ecran conectat cu toate celelalet ecrane ale lumii la-ndemână. Când eram eu copil, aveam 5-6 prieteni pe stradă și mai vorbeam cu vreo 10-20 la școală. Tot ce era peste această mulțime îmi era practic indiferent. Sunt curios cum se vor maturiza noile generații, înr-o lume în care notorietatea și influența se măsoară în rețele virtuale de sute, mii sau chiar milioane de followers încă de la vârste pre-adolescente. Toate aceste creiere conectate în permanență, ca niște cârduri uriașe de homo interneticus care râd sau se indignează instantaneu când distribuie cea mai nouă memă, ce fel de societate vor alcătui?

Noi generații, noi oportunități, noi riscuri. Trebuie să fie vremuri trepidante pentru copii – dar și pentru părinți, uneori din motive totalmente diferite.

După aproape un deceniu în echipa Bitdefender, ca behavioral analyst, psihologul Nansi Lungu a acumulat suficientă experiență pentru a observa trenduri în fricile părinților. “Înainte, părinții se temeau mai ales de accesul copiilor la pornografia de pe Internet. Acum, îngrijorările părinților sunt mai mari în privința accesului copiilor la ideologii extremiste, în privința cyber-bullying-ului, a prădătorilor sexuali care acționează în online”, spune el.

Iată o misiune grea: cum poate o companie de cybersecurity să protejeze minorii de agresiuni psihologice personalizate pe Internet?

Oricât de sofisticate ar fi, atacurile cibernetice clasice sunt, până la urmă, chestiuni tehnice, la care se poate răspunde cu contramăsuri tot tehnice. Tehnic, nu e chiar imposibil să blochezi accesul unui copil la un site care încearcă să instaleze malware pe computerul vizitatorului, dar cum să blochezi un prădător sexual care pozează într-un prieten necunoscut și nevinovat pe chat și care poate sexualiza fără efort chiar și o discuție plicticoasă despre țevi și fluide?

Relațiile interumane conțin o infinitate de subtilități comportamentale pe care nicio Inteligență Artificială nu le poate decela – și slavă Cerului pentru asta, aș zice, pentru că altfel am avea o IA conștientă de sine și, cu asta, sfârșitul umanității.

Dar unele lucruri pot fi făcute, iar Bitdefender caută soluții și inovează constant în acest domeniu, inclusiv cu ajutorul psihologilor din echipele proprii de cercetare. Unele detalii pot fi comunicate, altele nu. Insist și primesc de la Nansi, fără prea multe explicații, un exemplu: “gândește-te, de pildă, că putem detecta diferențe de pattern în tastarea de mesaje pe chat în funcție de vârsta adevărată a interlocutorilor. De la anumite niveluri, avertizăm părinții”, spune Nansi Lung, care completează: “e un domeniu delicat, dar noi credem că nu controlul total, excesiv din partea adulților e soluția pentru protejarea copiilor pe internet, ci educația și încurajarea comunicării cu părinții. Nu credem că un părinte trebuie să poată controla absolut tot ce face un copil în online, pentru că asta s-ar transforma în dominație și în întreruperea comunicării. Relația între copil și părinte nu trebuie să fie deteriorată de neîncredere și de control excesiv. Unele greșeli în procesul de maturizare sunt inevitabile și, probabil, chiar ajută, dar sunt niște linii care nu trebuie depășite; noi urmărim să identificăm atacatorii și să avertizăm părinții imediat ce sesizăm apariția unui pericol.”

Din acest punct de vedere, Bitdefender Total Security 2019 este o apărare importantă pentru părinții preocupați de securitatea cibernetică pentru copiii lor. Printre altele, produsul conține și funcția Control Parental, care oferă asistență virtuală părinților și un plus de siguranță online copiilor, filtrează conținutul necorespunzător și limitează timpul petrecut în fața ecranului pentru fiecare dintre copiii. Părinții se pot conecta de la distanță la Bitdefender Central pentru a fi la curent, discret, cu activitatea copiilor lor pe Internet (mai multe detalii, aici)

Pe Internet, copiii se confruntă cu riscuri diferite la vârste diferite.

Găsiți aici o listă foarte utilă de amenințări uzuale și recomandări de abordare parentală pentru fiecare grupă de vârstă: sub 5 ani, 6-10 ani, 11-13 ani, peste 14 ani; vă recomand călduros s-o citiți cu atenție dacă aveți copii minori.

L-am întrebat pe psihologul Nansi Lungu de la Bitdefender dacă există o vârstă a copilăriei la care pericolul din mediul on-line este mai ridicat.

Mi-a dat un răspuns dublu, în funcție de unghiul din care privești riscul.

“Există riscuri pentru orice vârstă, dar în cazul copiilor de vârste mici, efectul agresiunilor din mediul on-line asupra lor e mai mare, pur și simplu pentru că pentru ei agresiunile emoționale au efect pe termen mai lung; în plus, ei nu au o minimă experiență și nu știu deloc cum să gestioneze aceste atacuri”

“Pe de altă parte, probabil că adolescența este vârsta cea mai riscantă, deoarece aceasta este vârsta la care copiii au deja suficiente resurse intelectuale ca să acționeze complex, însă controlul asupra propriei minți este încă în zona copilăriei, din multe puncte de vedere. În adolescență este diferența cea mai mare între capacitate și control, și de aici riscuri suplimentare”.

Sună înfricoșător, dar soluția nu-i atât de complicată. Ea este definită de un set de reguli ușor de înțeles.

Regulile lui Nansi:

  • părinții nu trebuie să întrerupă niciodată comunicarea cu proprii lor copii, nici măcar atunci când vor să-i sancționeze pentru ceva;
  • copiii sunt foarte atenți la emoțiile pe care le exprimăm, mai ales în relația cu ei; ei trebuie să aibă încredere că pot semnala orice problemă părintelui, pentru a primi în schimb sprijin și îndrumare;
  • nu trebuie să te arăți niciodată într-atât de dezamăgit de ceva ce-ți spune copilul tău astfel încât să-l descurajezi să-ți mai ceară ajutorul data viitoare;
  • ruptura comunicării lasă copiii singuri în situații potențial riscante și, cel mai grav, îi forțează să ia singuri decizii foarte complicate, pentru care încă nu sunt pregătiți.

Una peste altă, copiii au nevoie de educație în privința prezenței în mediul on-line, iar responsabilitatea pentru aceasta este în primul rând a părinților.