Aventura depunerii declarației unice în Spațiul Privat Virtual

Oare programatorii Spațiului Privat Virtual au făcut vreo testare beta relevantă pentru site-ul pe care l-au construit, înainte să-i dea drumul în on-line? Mie mi se pare că nu – sau, în orice caz, nu mai mult decât cu vreo doi-trei prieteni (programatori, și ei), la un șpriț prin cămin.

La câțiva ani după ce a fost lansat, SPV încă arată ca o versiune demo a unei idei bune, niciodată dusă până la capăt. Totul este pus cu furca pe prima pagină, inutil de complicat, arhitectura e labirintică, indicațiile sufocate de un jargon fiscal-contabilicesc care te împiedică să înțelegi dacă măcar ai de plătit sau de încasat de la statul român. Te confrunți cu diverse capcane de uzabilitate din care n-ai nicio idee cum să ieși, noroc că există Facebook și oamenii își sar în ajutor când vine vorba de ANAF, că știm cu toții cam cât de greu e să-ți plătești taxele în țara asta.

Spațiul Privat Virtual e un quest prost făcut.

Am petrecut ieri câteva ore bune urmărind tutoriale pe Youtube (mulțumesc, Luiza Daneliuc, ale tale mi s-au părut cele mai bine închegate) și cititnd descrieri pe diverse site-uri, dar tot n-aș fi reușit să depun amărâta de Declarație Unică fără ajutorul câtorva binevoitori de pe Facebook, unde m-am plâns că primesc mesaje de eroare și nu înțeleg de unde.

Oare ce și-au imaginat oamenii de la fisc că înțelege un cetățean mediu, fără limbaj de specialitate, din următorul răspuns automat? – “Eroare citire metadate PDF (0). Probabil fisierul transmis nu este un PDF inteligent, sau ati transmis un PDF inteligent necompletat sau corupt”.

Pe scurt – și mă refer doar la partea tehnică aici – declarația se completează în Adobe Acrobat Reader, iar dacă n-ai softul, trebuie să ți-l instalezi, iar la final, chiar dacă totul ți se pare c-a mers ok și formularul este “validat”, trebuie să-l salvezi obligatoriu ca .pdf, nu în alt format, așa cum e posibil când îl exporți în hard, că de-aia vin erori – iar asta mi-a spus-o un cititor pe Facebook, îi datorez acum o bere (cu plăcere și mulțumesc!). Apoi îl încarci în SPV, primești un număr de înregistrare, dar și un număr de “recipisă”, diferit, pe care-l poți folosi ulterior ca să afli ce se mai întâmplă cu documentele tale.

Ne dă fiscul o grămadă de numere, nu?

Iar finalul, apoteotic.

În mailul cu recipisa, ți se recomandă să-ți descarci și să-ți păstrezi tu, mai bine, documentele astea, că pe SPV nu se știe niciodată. “Vă recomandăm să descărcaţi şi să păstraţi recipisa in format electronic, semnatura digitala fiind valabila doar in format electronic.” Hă?

Ce faci dup-aia? Păi… primești ce ai de plătit (cred) dar nu și unde trebuie să plătești, adică în ce cont ai de plătit, pentru asta trebuie să mai sapi ca după un easter egg în RDR2: nicio șansă să dai peste secret dacă nu te îndrumă cineva.

Ei bine, grație unui comentator de pe blog de la articolul despre “scrisoarea misterioasă de la ANAF” de acum o lună, am aflat că există opțiunea “Nota obligațiilor de plată”, unde ți se afișează nu doar ce ai de plată, ci și în ce cont.

Am căutat ca bezmeticul juma de oră prin SPV, fără succes, și n-am găsit opțiunea asta. E ascunsă ca un easter egg, probabil doar pentru fanii SPV. Am trimis și o întrebare prin formularul de contact (voi primi răspunsul peste 30 de zile, potrivit legii). În cele din urmă, tot Sfântu’ Google m-a salvat, după altă investigație îndârjită (ceva care a ajutat, aici). Așadar, din meniul din stânga, ai Solicitări > Informații > Nota obligațiilor de plată și rezultatul vine sub forma unor ordine de plată în secțiunea Mesaje.

Doar că, ce să vezi… în aceste ordine de plată, la câmpul unde ar trebui să scrie ce reprezintă plata e trecut, sec, “null”.

Cu alte cuvinte, știu suma de plată, știu contul în care trebuie să plătesc, dar nu știu ce anume plătesc, astfel încât, dacă statul român mă-ntreabă vreodată de ce n-am plătit nu știu ce, habar n-am ce să-i răspund (altceva decât “null”).

Tot în SPV, dacă parcurgi același labirint, mai poți cere și “obligații de plată”, ceva ce e diferit de “nota obligațiilor de plată” (clar, nu?) Răspunsul vine tot în secțiunea Mesaje, ca pdf, sub forma unei liste cu toate sumele pe care le ai de plată, dar și de încasat (cu minus, adică, presupun că asta înseamnă) de la stat, în și din numeroase conturi diferite. Sunt tot soiul de sume acolo, care nu se potrivesc deloc cu ce ai în “nota obligațiilor de plată”, ceea ce nu face decât să adâncească misterul.

Apropo, în scrisorica misterioasă de acum o lună scria că aveam de plată, cumva, 48 de lei. N-am achitat, că am zis că mă ocup de toate o dată, când depun și Declarația Unică. Ei bine, suma asta de 48 de lei nu mai apare acum nicăieri în obligațiile pe care mi le precizează ANAF.

E un haos de bantustan în sistemele astea informatice ale ANAF. E mare nevoie de o minte limpede acolo, de voință politică și de o reconstrucție coerentă a întregului sistem, în jurul contribuabilului, nu călare pe el.

37 comentarii Adaugă comentariu

 1. Te-ai gândit că poate chiar asta a fost intenția statului român, anume să bulverseze în mod intenționat vizitatorii paginii, tocmai ca să nu își poată declara și plăti taxele? Știu că pare greu de crezut, dar e la fel și greu de dovedit. În consecință, statul român te descurajează să fii un cetățean corect și informat și nu te lasă să scapi ușor, invitându-te eventual la ghișeu ca să îți reamintească faptul că statul e în control iar tu dansezi după cum vrea el.

  Pagina ANAF e o insultă plătită din banii contribuabililor la adresa oricărui cetățean dintr-o țară civilizată. Nu vezi așa ceva la ANAF-ul suedezilor (unde, apropo, au meniu și în limba arabă, germană, ungurească… chiar și romanés/romani), unde limbajul folosit către contribuabili e unul prietenos, clar și respectuos.

  Pagina ANAF Suedia: http://www.skatteverket.se

  Mi-am declarat taxele anul acesta, online, în mai puțin de 2 minute, folosind BankID-ul. Taxele se puteau declara și prin SMS sau hârtie, dacă încă mai sunt adepți ai formatului clasic.

  Thumb up 6
 2. Nu e doar vina programatorilor. Era de ajuns sa aiba un UX-er decent (permanent, colaborator, blaa), si nu se ajungea aici.

  Ce programatori crezi ca lucreaza la stat?

  1. Pile – astia clar is multi si nu fac nimic. Nici nu cred ca vin la serviciu in fiecare zi.
  2. Refuzati la privat – astia probabil mai muncesc ceva, trebuie sa ii acopere si pe primii – dar, saracii sunt limitati, fara experienta probabil, incapabili sa se puna in pielea clientului care le foloseste softul, etc.
  3. ?

  Thumb up 1
  • Nu aș crede că e făcut cu programatori angajați la stat, pare un proiect foarte bun de făcut niște comisioane. În loc să plătim niște programatori, mai bine facem un task nou pentru niște angajați existenți, să formuleze setul de cerințe pentru un sistem gândit după chipul și asemănarea anaf, apoi organizăm o licitație, apoi alegem pe cine trebuie și apoi ăia o să facă o muncă de slabă calitate, că important e comisionul nu rezultatul final. Mie așa îmi pare mai plauzibil…
   Bine, nici programatorii angajați la stat nu ar face o treabă mai bună câtă vreme cerințele vin de la aceiași șefi. Nici nu văd o soluție, poate ceva gen ce a făcut Cioloș cu departamentul ala de it-iști voluntari…

   Thumb up 0
  • Majoritatea programelor pe care le folosește statul sunt făcute de teamnet și alte firme private controlate de diverși clienti din tot spectrul politic. Teamnet de ex a fost firma lui Sebastian Ghiță.

   Thumb up 0
  • Spatiul Privat Virtual – este un serviciu online realizat prin costuri 0 de o echipa interna din ANAF si Ministerul de Finante, potrivit declaratiilor Ioanei Petrescu, ministrul de Finante. Este in faza pilot si disponibil doar contribuabililor din Bucuresti si Ilfov, urmand a fi dezvoltat la nivel national in 2015.

   https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-18125229-experienta-mea-spatiul-privat-virtual-trebuit-duc-doua-ori-fisc-pentru-user-parola-plus-datorie-2-lei-care-nu-era-fapt-datorie-plusurile-minusurile-sistemului.htm

   Thumb up 0
  • Mda, costuri 0… inseamnă treabă românească. Dacă e făcut cu programatori ”interni” și tu îl treci la cost 0 înseamnă că programatorii ăia freacă menta în restul timpului, nu? ori nu sânt plătiți deloc, au fost voluntari. Eu cred că importante sunt cerințele, enunțul problemei, descrierea soluției și nu programatorii.

   Thumb up 0
 3. Atât recipisa cât și declarația unica rămân în sistem și se pot descărca oricând intrând pt declarația unica cu CNP in spv iar pt recipisa in anaf.ro/stared112. Pt persoanele juridice procedura e asemănătoare însă autentificarea se face cu cui-ul firmei.

  Thumb up 7
  • Prima oară în viața mea când aud cuvântul ”recipisă”. A trebuit să îl și caut în dex, credeam că e o greșeală și acu îi prind în offside… Deci, de ce îmi trebuie un limbaj atât de sec și neprietenos??? Recipisă, declarația unică, nota obligațiilor de plată…

   Thumb up 0
  • Pentru persoane juridice e nevoie de un contabil care sa obțină semnătură digitala care apoi sa fie confirmată de anaf.

   Pt persoane fizice e mult mai simplu, nu e nevoie de semnatura difitala, recipisa e doar o foaie care-ți confirma daca declarația depusă e corecta sau nu, puteau să-i zică oricum nu cred că e important numele

   Thumb up 0
  • Pentru mine e important, nu am de a face cu instituțiile statului atât de des cât să le înțeleg jargonul, și nu că aș fi un etalon dar sunt sigur că există și cetățeni plătitori de taxe care sunt și mai bulversați de cuvinte. uita-te și la articolul precedent al lui Vlad pe temă… Ce e aia diferență de plată în plus??? Nu știm limba română suficient cât să comunicăm simplu si eficient? De ce aș folosi recipisă și diferență de plată în plus în loc de dovada plății sau chitanță dacă vrei, și suma de plată, diferență de plătit, nu știu… ceva să înțeleagă și bunica la piață.

   Thumb up 0
  • recipisa de la anaf nu reprezinta o dovada a platii!

   Thumb up 0
 4. Eu sunt absolvent de Calculatoare si programator de 13 ani. Anul trecut m-am chinuit cateva ore pana am reusit sa depun pentru bunica mea declaratia vietii. Si e relativ simplu la ea ca e vorba doar de o chirie si nu si alte venituri. Doar ca, dupa cateva saptamani, s-a stricat baza de date si a disparut toata munca mea in neant. Asa ca ai mei au depus la etajul 1 declaratiile online. Anul asta am fost ceva mai rapid, mi-a luat doar o ora si ceva si vreo 3 incercari. Dar tot nu a fost ok ca nu am stiut cat trebuie sa trec la CASS. Ma gandeam ca se completeaza singura rubrica aia cat timp ai restul datelor. Asa ca am refacut declaratia dar nu sunt convins nici acum ca e ok.
  Oare cum se descurca bunica fara mine? Si sa ne intrebam cam cati bunici au nepoti cat de cat cunoscatori in ale pdf-urilor…

  Thumb up 7
 5. Io nush ce v-ati chinuit atata, mie mi-a luat cateva minute sa ma inscriu in SPV si sa depun declaratia, si anul trecut, si anul asta. Da, asa e, interfata e greoaie, dar problema/problemele voastre nu se trag de la SPV, ci de la interactiunea cretina cu statul roman. Metodele sint tampite, formularele la fel, discutiile cu orice functionar ANAF necesita traducator, etc.

  Daca ati fi depus declaratia unica pe hartie v-ar fi fost mai usor? O sa presupun ca nu… Mai ales ca idiotenia asta de declaratie unica inlocuieste vreo 4-5 alte declaratii, cu alte numere, pe care toata lumea invatase sa le completeze intr-un mod simplu.

  “Coerenta in jurul contribuabilului” e ceea ce lipseste cu adevarat in toate institutiile statului. Si limba romana, de asemenea, lipseste… Toate formularele alea cretine ar trebui refacute intr-un mod simplu, in care fiecare sa priceapa ce are de completat si – mai ales – de ce…

  Thumb up 4
  • Și mie mi s-a părut mai complicat de completat declarația unica care e extrem de stufoasa, decât partea de făcut cont in SPV, încărcat pdf-ul și obținut recipisa.

   Thumb up 0
 6. #18

  Sincer n-am avut problemele astea de pdf de conturi de alte erori metadata si chinezarii si am depus mai multe declaratii.. N-am instalat nici un soft special iar conturile pentru plati sunt pe saitul anaf. Ba e avantajul ca iti calculeaza automat impozitul daca completezi corect DU. Problema e ca baza de date a SPV nu e legata cu baza de date anterioara aparitiei SPV asa ca pot aparea datorii aiurea. Iar raspunsul in 30 zile conform legii e relativ. Eu astept raspuns de 3 luni :D Asa ca deja ma astept la popriri de conturi ca doar e vacanta deci va trebui sa ma car cu cash dupa mine. Ca daca nu-ti blocheaza conturile in vacanta n-are nici un farmec.

  Thumb up 3
  • calculul automat al impozitului de 10% aduce multa valoare adaugata!

   Thumb up 0
  • Nu toată lumea plătește 10% și atât, sunt diverse situații diverse – pt chirii impozitul e 6% (restul până la 10% se deduce), pt venituri peste salariu minim se plătește și sănătate.

   Thumb up 0
 7. Iti multumesc pentru mentiunea din articol, ma bucur ca am fost si eu partial de ajutor! :)

  Thumb up 2
  • Fara tine n-as fi reusit, sincer.

  • Si eu am de depus declaratatia pentru niste dividende, sper sa imi fac curaj saptamana asta. Ma bazez tot pe video-ul de pe youtube al d-nei Daneliuc (multumesc mult!), cel cu dividendele e video-ul de anul trecut si tot ce pot sa sper este ca astia nu au schimbat mult declaratia de atunci sa ma bage in incurcatura.
   Inca o data, multumesc D-nei Luiza Daneliuc, video-urile de pe canalul ei sunt extrem de instructive.

   Thumb up 0
  • Atenție, pentru dividende (dacă nu există și alte tipuri de venituri în afară de salarii) se declară în timpul anului doar după ce se depășește plafonul de 12 salarii minime. Până la depășirea plafonului minim NU există obligația depunerii declarației unice (excepție: doar dacă vrei să te asiguri la sănătate voluntar).

   Deci pentru cei care realizează venituri din dividende se depune declarația până la finalul lunii următoare atingerii plafonului și se plătesc asigurări de sănătate pentru lunile care au rămas până la finalul anului.

   Exemplu: dacă ridici dividende de 24950 de lei până în luna august inclusiv, nu depui declarație (pragul este 12*2080 = 24960 lei). Dacă în luna septembrie ridici dividende suplimentare încât depășești pragul, vei depune declarația unică până la finalul lunii octombrie și vei avea de plătit o contribuție la sănătate pentru 4 luni la salariul minim, adică plătești 10% * 4 * 2080 = 832 lei.

   Cele de mai sus sunt confirmate la ANAF, am răspuns scris din partea lor că așa se calculează. Pentru cei care au venituri suplimentare doar din dividende nu există obligația estimării veniturilor realizate, se declară doar veniturile realizate.

   Thumb up 0
 8. Vlade sa vii sa-ti tinem contabilitatea bro. E ieftin ca braga pentru tine – oferta speciala :)

  Thumb up 0
 9. Vezi ca sunt sanse mari sa te trezesti peste cativa ani cu penalitati. Nu vei fi informat, dar in vreo 5 ani vei avea o suma frumusica de cateva sute sau mii de lei pt ca nu ai platit acei 48RON. Sper totusi ca nu, dar iti spun sigur ca altora li s-a intamplat.

  In acelasi timp, altora li s-au cerut anumite sume si numai cautand in acte sa afle ca de fapt nu aveau nimic de plata. Dar ce se intampla daca nu mai actele sau te ameteste “jargonul fiscal-contabilicesc”? Platesti in plus ca fraierul. Nu o sa se sesizeze statul singur ca de fapt te-a taxat de 2 ori. Nu ai grija.

  Thumb up 0
 10. Vlad, te plângi că ai primit eroarea “Eroare citire metadate PDF (0). Probabil fisierul transmis nu este un PDF inteligent, sau ati transmis un PDF inteligent necompletat sau corupt”? :D E totuși lizibilă și aproape self-explanatory.

  La alte declarații, dacă le depui și conțin diacritice primești eroarea de mai jos:
  ”Eroare fatala de parsare: ‘org.xml.sax.SAXParseException: Invalid byte 2 of 2-byte UTF-8 sequence.” :D

  Habar n-ai ce are și de ce, dacă ai scris un ș, un ț sau un â pe undeva crapă cu eroarea de mai sus. Doamne păzește să scrii undeva în declarație ”ROMÂNIA” cu diacritice!

  Noroc că s-au mai lovit și alții de eroarea asta și o găsești pe Google, că ANAF nu poate să-ți spună de ce nu poate procesa declarația.

  Thumb up 1
 11. Cred ca ciuma rosie e de vina pentru ceea ce ai scris. Vina consta in faptul ca nu au pus impozit pe veniturile celor care lucreaza in IT. Daca puneau impozit, baietii se carau prin alte tari ca sa le faca alora ‘programe’ de top iar aici veneau niste baieti simpli de prin India ca sa faca treaba buna fara fitze.

  Thumb up 3
  • …Si de ce te denumesti matali IT ?…Ca pare simpla viata pentru tine, ai asa o claritate in gandire de ramai perplex…

   Thumb up 0
  • @p’acilea
   Mata esti curios. Numarul de la pantofi nu vrei sa-l stii?

   Thumb up 0
 12. E aiuritor de greu și foarte frustrant. Și eu mă chinui cu n tutoriale și sfaturi de pe forum-uri. De ce așa rezultat? Nu m-aș aventura să spun că e corupție, șpagă, combinații cu contracte pentru că e mult prea simplu. E cuvântul magic – spui corupție și toată lumea știe de ce nu merge treaba.
  În cazul ANAF explicația e mult mai simplă… pentru că birocrație.
  Atunci când a fost implementat sistemul firma privată care a câștigat contractul a discutat cu funcționarii cum să se numească fiecare formular și care e calea logică care o urmează fiecare semnătură/ștampilă. Rezultatul este o transpunere virtuală a tot ceea ce se întâmpla la ghișeu într-un jargon pe care îl folosesc strict lucrătorii.
  Contribuabilul a curui vină este că nu știe de ce trebuie să completeze x chestii nu a fost întrebat pentru că nimeni nu s-a gândit la el. Și în fond de ce să se gândească? Firma privată în nici un caz pt că ANAF dădea banul iar ANAF în nici un caz pt că cetățeanul plătitor nu e nici client nici partener … e un fel de prizonier.

  Thumb up 0
 13. Fantastic articol Vlad – rezoneaza ca un ecou al parerilor mele despre SPV (am avut ocazia sa trec prin aventurile de care pomenesti relativ de curand si cautam locul de dat – online – cu capul :). Cea mai tare a fost ideea ANAF sa faca toate declaratiile NUMAI prin SPV – slava domnului ca le-a trecut. Experienta user-ului in acest SPV este atat de alambicata incat e greu presupus ca cetateanul mediu se poate descurca cu el….

  Si daca tot e SPV (nume pompos de altfel), nu e clar de ce prin design documentele din sectiunea mesaje expira si nu le mai vezi niciodata daca nu le-ai salvat, sau de ce nu poti asocia rapid un cont bancar si plati direct si simplu obligatiile de plata pe care le ai respectiv incasa ce ti se datoreaza direct din portalul SPV :)

  Asa cum bine ai zis, parca e un proiect studentesc de IT neterminat si mai ales netestat :)

  Toate bune
  Claudiu

  Thumb up 1
 14. Contul in care se plateste este unic si este aferent obligatiilor de plata asumate in DUnica. Null-ul din op generat prin nota de plata din SPV se refera la faptul ca tu platesti o suma in cont iar statul scade din TOATE obligatiile asumate ( pensie, sanatate , impozit ) sume proportionale cu valorile acestora . De aceea orice ai trece la explicatii sume op este irelevant . Daca vrei sa stii cum a compensat statul debitele tale poti cere in mod identic Obligatii de plata pe aceeasi cale cu Nota obligatiilor de plata . Ar fi o problema ca ultima informatie se refera la ultima zi a lunii anterioare cererii de informatie . De exemplu cam dupa 10 iunie vezi situatia la 31.05 .

  Thumb up 0
 15. Mukltumesc foarte mult, cu ajutorul dv am reusit si eu, dupa tot felul de piruete, prin pdf inteligent si xml necesar, sa depun declaratia unica 2019 si sa obtin si recipisa de depunere valida. Numai bine

  Thumb up 1
 16. Va multumesc din suflet! 4 ore m-am chinuit sa trimit nenorocita de declaratie. Mereu imi dadea aceeasi eroare. Cine s-ar fi gandit ca pdf-ul lor inteligent dupa ce este validat mai trebuie si salvat? Ca doar il aveam deja salvat pe desktop si cand ii dadeam salveaza, imi spunea ca nu poate fi salvat ca e doar in citire. Sa le fie de cap, ca astia au facut totul cu picioarele.
  Dvs sa aveti parte de sanatate, ca mare piatra mi-ati luat de pe inima!

  Thumb up 0