Scrisoarea de la ANAF

Am primit și eu, ca mii de alți români, misterioasa scrisorică de la ANAF cu datorii la stat.

Spun “misterioasă” pentru că nici eu, la fel ca mii de alți români, n-am înțeles de ce aș avea ceva de plătit statului la 5 ani după ce am încasat niște bani, în condițiile în care am declarat atunci (și întotdeauna) toate contractele, iar acestea (credeam eu) au și fost impozitate și taxate conform legilor, tocmai de către ANAF.

Pe de altă parte, poate că “misterioasă” nu e descrierea potrivită pentru această înștiințare. Mai degrabă “confuză, încâlcită, opacă, complicată”, la fel ca toate celelalte comunicări scrise pe care le-am primit vreodată de la fiscul român. Eu mi-s, totuși, băiat cu facultate și cu mai mult de două cărți citite-n viață, dar de fiecare dată când deschid vreun plic de la ANAF am această nedumerire de vițel ajuns la poarta nouă: “băi, nene, am de dat sau de luat?”, după care mă liniștesc, că sigur n-aș avea eu ceva de luat de la stat, deci rămâne numai datul.

Asta, însă, nu rezolvă nimic. Aș vrea să dau (în cazul scrisoricii de-acum, 48 de lei), dar cum? Unde?

În informare nu-i trecut niciun cont de plată. În Ghișeul.ro scrie că n-am nicio obligație de plată. În (faimosul) Spațiu Privat Virtual nu am decât declarația .pdf, din nou, fără vreun cont în care să plătesc.

Ca să pot plăti, trebuie s-apuc acum pieptiș prin traficul Bucureștiului, în căutarea vreunui sediu ANAF la care să se potrivească plata asta, cine știe la care ghișeu. Câte ore de lucru o să pierd pentru asta? Cât timp o să consum, câtă energie și nervi? Cum e posibil atâta dispreț față de contribuabil?

Pentru numele lui Dumnezeu, suntem în 2019!

Practic, poți achita acum orice factură, de la orice furnizor, din două atingeri pe smartphone; orice firmă se străduiește să facă plata sumelor pe care i le datorezi cât mai simplă și mai cursivă; home-bankingul este o utilitate comună. Ei bine, în lumea asta în care aplicațiile de banking au devenit banalități, statul român se încăpățânează să rămână blocat, ca procedură de lucru, cândva în secolul trecut, probabil între cele două războaie.

Am vorbit într-o dimineață la radio despre scrisorica de la Fisc. Am primit numeroase mesaje de la ascultători (suntem o nație de Stan-Pățiți, ce să mai vorbim). Iată unul grăitor:


“Ca in filmele cu tampiti!

De curand, aveam de platit o taxa de pe firma si trebuia sa respect un termen. Doream sa fac o plata on-line si nu aveam contul de trezorerie in care sa virez banii.

Am intrat pe site-ul ANAF si in acea zi nu functiona. Am sunat la ANAF pe un telefon verde si am cerut contul dar functionara mi-a raspuns ca nu-mi poate da contul ca nu merge site-ul. I-am raspuns ca stiu ca de asta am sunat, pentru Dumnezeu! I-am zis ca vreau sa reclam la Teodorovici si mi-a raspuns ca, atunci cand va merge site-ul, voi putea trimite reclamatia!

M-am dus la ANAF sa platesc la ghiseu dar mi-a raspuns o functionara ca programul pentru persoane juridice este doar pana la 14.30. Amabila, mi-a scris cu pixul contul in care sa virez banii.

In final, am ajuns acasa si, din fotoliu, am facut plata on-line in contul scris de functionara ANAF. Halal ANAF! (I.S./Vaslui)”

Cât de greu e, domnilor de la Finanțe, să indicați măcar un cont în care se pot plăti sumele pe care ni le imputați, chiar dacă nu prea înțelegem pentru ce?

De ce o fi chiar atât de greu?

Stimați angajați de la Finanțe, imaginați-vă o clipă că ar trebui să vă plătiți facturile la gaze, curent, telefonie, internet după procedura instituției în care lucrați. Cum ar fi?

43 comentarii Adaugă comentariu

 1. Pai si nu platiti. Dar stai asa, ANAF nu este orice firma (apropo de remarca cu home bankingul). ANAF este “firma” care iti poate bloca TOATE conturile bancare pentru…48 de lei !? Eu aici vad adevarata problema.

  Thumb up 10
 2. Nu plătești => poprire => ajung banii în contul în care trebuie. Nu pierzi timpul cu găsitul contului, cu traficul, cu statul la coadă la ghișeu…

  Thumb up 3
  • Da, ajung unde trebuie, dar cu plata a 30 lei pentru comisioane bancare (la Transilvania) și apoi urmează și dobânzile și penalizările de întârziere!

   Thumb up 0
  • Nu e atat de simplu si nu e ceva de dorit.
   Cand iti pune proprire, iti blocheaza toate conturile pe care le ai, indiferent de suma. Te trezesti asa intr-o dimineata ca nu poti face nici un fel de plati fiindca iti sunt blocate conturile, de la toate bancile !
   Daca bancile respective nu s-au decis sa faca ele plata imediat, fara sa te consulte, decizi bineinteles sa faci tu plata dintr-unul din conturi.
   Apoi trebuie sa obtii hartie de la ANAF ca ai facut plata si sa o prezinti la fiecare banca pentru a obtine deblocarea conturilor, fiindca altfel nu se intampla nimic, tu fiind un posibil evazionist…
   Dupa ce ai reusit asta vine si rezultatul : pentru osteneala lor, bancile iti vor lua din fiecare cont blocat si deblocat cate 50 lei … indiferent de unde ai facut tu plata … ca sa ai grija data viitoare si sa iti platesti taxele frumos si la timp …
   Ah da: fii bucuros daca ai rezolvat asta in 24-48 ore …

   Thumb up 0
  • Nu stiu prea bine cum e la persoane fizice. La cele juridice, deblocarea propririi dureaza zile si zile, pana la doua saptamani, DUPA CE AI FACUT PLATA, timp in care nu poti face nicio plata prin banca. Esti blocat la operatii cu cash. Ce firma poate functiona asa?

   Deci nu e nicio afacere sa mergi asa pentru persoane juridice.

   Sunt curios cum e la persoane fizice.

   Oricum, autorul are dreptate, ce face ANAF e o mizerie, din toate punctele de vedere. Oamenii sunt cu minim 15 ani in urma in tot ce inseamna comunicare, eficienta, informatizare. Orice interactiune cu ei face-to-face iti aduce aminte despre cum functiona birocratia in comunism. Varful lor in IT e dat de niste programe informatice si niste site-uri care par a fi create de niste studenti mai priceputi, undeva prin 2002-2003. Situatie valabila si la trezorerie, care in principiu e o banca si care nu are nici macar astazi Internet banking (poate ma insel aici, erau niste promisiuni “ferme” prin 2018)

   Si vorbim de institutii prin care se gestioneaza si colecteaza cam 25% din PIB-ul Romaniei, adica undeva la vreo 50 de miliarde de euro.

   Thumb up 0
  • Dacă acel comision de 30-50 lei este o problemă, poate că timpul tău nu este chiar atât de important.

   Doar timpul pierdut pe drum și stat la coadă m-ar costa de câteva ori mai mult decât acei 50 lei plătiți la bancă. Plus nervi, plus dosar cu șină…

   La ING treaba funcționează așa:

   – suni la bancă, spui că vrei să se facă plata popririi
   – te pune să confirmi verbal că ești de acord să plătești acei 50 lei comision
   – atât.

   A doua zi ai contul deblocat. Timp pierdut efectiv: 5 minute.

   Varianta plății „la zi” este:

   – o oră în trafic (dacă ești norocos)
   – stai încă o oră la coadă la ANAF
   – afli că n-ai ștampilă/folie/dosar cu șină/timbru/lacrimi de fecioară
   – te duci să faci rost de căcaturile cerute, mai pierzi o oră pe drum și încă o oră la coadă
   – victorios, plătești și iei o gură de aer proaspăt

   Nu ai plătit vreun comision la bancă, nu ai contul blocat nici un moment, dar hei, ai pierdut o zi.

   Dacă îmi aduc aminte bine, poprirea se face până la suma datorată, nu la tot contul. I.e. dacă datorezi 10 lei și ai în cont 100, poți scoate maximum 90.

   Thumb up 0
  • Pe scurt: ai dreptate, timpul poate fi mult mai valoros si nu stam acum sa calculam cat costa timpul fiecaruia fiindca vom compara mere cu pere si nu ajungem la un capat.

   Pe lung:
   Dar ideea nu este sa ignori problema, ca se rezolva singura (adica “merge si asa” )… fiindca nu stii cand ajungi intr-o fundatura…
   Solutia este sa ai o procedura care sa poata fi folosita indiferent de marimea sumei, oricand si de oricine (intr-o firma ar fi eventual un angajat cu costul orar mai mic … si/sau care sa nu faca parte din fluxul de productie…) .
   In loc sa te gandesti la o persoana “scumpa”, gandeste-te la o firma cu cateva zeci/sute de angajati, care primeste o instiintare de proprire de cateva mii de lei , blocati simultan in mai multe banci, cand are de facut plati urgente la furnizori fiindca altfel nu mai primeste materialele necesare in fluxul de productie si poate sa piarda astfel “timpul” mai multor oameni , nu doar al unuia singur…
   Sau o multime de alte scenarii negre…

   Thumb up 0
  • „Dacă acel comision de 30-50 lei este o problemă…”
   Dle Staicu, nu știu dacă-s multe lucruri care să mă enerveze mai mult decât un cineva care să-și dea cu părerea despre banii mei.
   Am fost să cumpăr ceva de la un magazin Micro Image. La raft, un preț. Ajung la casă, plătesc, și descopăr că prețul a mai crescut brusc cu 1 leu. Întreb, încep scuzele penibile, că să vedem , să verificăm, să trimitem nu știu ce băgător de seamă să verifice prețul de la raft, eroare de schimbat prețul (chiar dacă prețul era tipărit pe ambalaj!), amenințări cu scăzutul din salariul celui responsabil a diferenței (că poate mi se face milă și renunț), iar, în final, primesc și banii înapoi, vreo 60 de bani. Și observația, printre dinți, că ce, e așa mult 60 de bani?
   Da, pentru un produs, nu e mult 60 de bani. Dar înmulțiți acei 60 de bani cu 30 de zile și cu x cumpărători care au luat același produs, și vedeți ce profit face magazinul. Și după aia spuneți că „ce, e o sumă așa mare?”

   Acel comision de 30-50 lei este o problemă, da, pentru că-s banii mei! Iar dacă pentru dvs nu este o problemă atât de mare, de ce nu-mi plătiți mie acei 30-50 lei lunar? Și nu doar mie, că nu doar eu am problema reclamată, ci tuturor celor implicați. Să vedem, când acele comisioane vor ajunge la zeci de milioane, veți mai avea același comentariu?

   Thumb up 0
 3. Salut,

  Am avut aceeasi problema anul trecut. Am sunat la Anaf, gasesti un numar pe site si de intruma o tanti de acolo. Suspect de binevoitoare as putea spune. Pe scurt, o sa te trimita sa cauti intr-o luuunga lista de IBAN-uri, in functie de localitate, sector etc si pe urma poti face viramentul linistit.

  Succes

  Thumb up 0
 4. La trezorerie “culmea progresului tehnologic” este primirea extrasului de cont prin e mail. Platile se fac tot la ghiseu, cu ordine de plata printate pe hirtie, semnate si stampilate. Se mai intimpla uneori ca functionara respectiva sa ma intrebe, foarte amabil de altfel, daca nu doresc si un extras de cont, de vreme ce tot am ajuns in fata ghiseului. Se pare ca unii oameni nu pot pricepe cum functioneaza un pdf generat in adincurile tenebroase ale sistemului informatic.
  PS Din pacate sint obligat sa lucrez cu trezoreria… :(

  Thumb up 1
 5. Datoriile catre ANAF nu mai apar in Ghiseul.ro. Odata cu declaratia unica au stricat ceva pe la integrare si nu s-a obosit nimeni sa o refaca.

  Thumb up 3
 6. Eu sunt un caz absolut fericit, am aflat ca ANAF, are sa-mi dea un 1 leu si desigur, ANAF, mai are sa-mi dea vreo 360 plus penalitati de la taxa auto. Problema reala, teoretic eu apartin de ANAF Constanta si implica un drum pana acolo, hai sa spunem ca m-as duce, dar daca as apartine de Satu Mare, ar implica tot acelasi drum, observa cineva o problema?!
  Cam astea sunt in mare problemele, ANAF-ului, este obisnuit sa ia banii fara sa munceasca de la cetateni, iar cand da de o nuca mai tare, incepe sa se vaite ca uite cum nu putem lucra. Stiti vreun mare sef de ANAF, care sa fi zis hai sa lucram pentru cetatean? Stiti vreun angajat ANAF, care sa fi zis, avem salarii marite, hai totusi sa vedem cum putem lucra pentru cetateni?
  Fix din cauza asta, apar schemele de optimizare fiscala, gen e-srl prin Estonia sau o firma prin Malta, iar apoi auzim ca avem o problema cu incasarile. Si inca una tare, ANAF-ul trece la incasari si banii luati cu japca pe care apoi ii returneaza, asa ca atunci cand auziti incasarile record, mai scadeti niste procente. Si da, deja asta suna a taxa de protectie ceruta de statul roman.

  Thumb up 2
 7. Dacă nu s-a schimbat în ultimul timp, o datorie între două persoane (fizice și / sau juridice) are o perioadă de prescripție de 3 ani. Adică în primii 3 ani poți să o ceri să o plătească (inclusiv prin intermediul judecătoriei) după aia o plătește doar dacă are chef. De ce n-ar fi așa și cînd vine vorba de ANAF?

  Thumb up 0
  • Pai la fel este si la Anaf, doar ca termenul de prescriptie este de 5 ani. De aceea toata lumea primeste acum scrisorele referitoare la datorii din 2014.

   Thumb up 0
 8. Prostii astia din politica cred ca romanii pleaca in strainatae doar din cauza salariilor. Fals! Multi dintre ei pleaca pentru ca interactiune cu statul este complicata si supusa arbitrariului. Am doua exemple mai jos:
  1. Eu am avut de platit la firma, in Sep-18, o amenda pentru ca n-am avut rovigneta (greseala mea). Am platit-o in 48 de ore, in cash, la ghiseul trezoreriei S1. Acum o luna am aflat ca sunt dator cu RON 125.
  2. Acum 3-4 ani am primit scrisoare de la ANAF S1 ca nu mi-am platit contributiile la salariu si mi-au pus poprire pe conturi. Banii erau in contul colector dar nu fusesera fost distribuiti. ANAF ma executa (~RON 2500), banca imi ia un comision prietenesc (~RON 150) si dupa 2-3 zile primesc scrisoare de la ANAF S1 (aceeasi care m-au executat) ca am facut plati in avans si ca trebuie sa le trimit Balantele de Veririficare si explicatii!!!
  Mai pot continua dar sunt convins ca toti aveti explicatii similare.
  Din pacate dupa fiecare interactiune cu autoritatile statului imi vine sa le “umplu frigiderul”.
  In concluzie, oamenii nu pleaca (doar) din cauza salariilor; oamenii pleaca din cauza ca politicientii ne fac viata grea, ne pun pe drumuri si ne fac sa ne pierdem timpul. In Romania birocratia este total ineficienta si lucreaza impotriva contribuabilului.

  Comentariu apreciat Thumb up 15
 9. Respectivele instiintari, daca sunt cum este cea din cazul meu, absolut scoase din burta si ilegale. Mie mi-a venit ca as avea de plata pentru anul 2014 cei 43 de lei pentru niste anumite venituri pe care le-as fi avut ca PFA (oricum respectiva suma, din respectiva instiintare, nu se pupa cu niciun fel de declaratie a mea de atunci, este o valoare pe care eu nu inteleg si ei nu o precizeaza cum au calculat-o sau de unde au scos-o). DAR, in toata perioada 2000-2018, pe langa faptul ca uneori am mai avut firma sau PFA, am fost in permanenta si nonstop angajat si cu carte de munca, cu salariu maricel, si am platit acolo toate taxele. Ori in lege, in toata perioada asta, a fost stipulat ca cei care sunt angajati cu carte de munca si au si venituri in afara celor salariale, platesc sanatate si pensii DOAR DACA VOR pentru veniturile suplimentare ( si daca fac solicitare in acest sens), altfel platesc doar impozitul obligatoriu pe venit pentru ele. Ei fiind oricum asigurati prin taxele platite aferente salariului castigat. Deci respectiva fituica in cazul meu si probabil al multor altora in situatia mea este absolut ilegala, nu are sustinere legala pentru ca eu nu trebuia sa mai platesc nimic in acea perioada in afara de impozitele deja platite.

  Thumb up 7
  • Așa este, Casa de Sănătate emite decizii ILEGALE pentru toate veniturile obținute de persoanele fizice in perioada 2011-2018 , fără să verifice calitatea de angajat sau pensionar a acestora. Pentru anularea deciziilor , trebuie să te prezinți la Casa de sănătate emitentă cu o adeverință eliberată de către angajator, din care să reiasă că în perioada vizată a existat un contract de muncă, Mie mi-au cerut în 2017 , 22500 lei – reprezentând 5% din valoarea vânzării unui apartament în 2011. Când le-am întrebat pe funcționarele de CAS Ilfov de ce n-au introdus CNP-ul meu în sistemul lor, pt a verifica calitatea de asigurat ( angajat, pensionar sau coasigurat) , mi-au raspuns că așa au primit instrucțiuni – să emită decizii pt TOȚI contribuabilii, fără nicio verificare ! Deci, mai pe scurt, FURT CALIFICAT !

   Thumb up 0
  • Vedeti informatiile de aici: https://gestiunepfa.ro/decizii-de-plata-anaf-2014-2017/
   In conditiile in care contribuabilul era salariat sau pensionar nu era obligat la plata CAS. Insa a avut obligatia platii CASS.

   Thumb up 0
 10. Daca se automatizeaza treaba la ANAF, vor fi nevoiti sa dea o gramada de oameni afara, multi dintre ei ajunsi pe acolo prin nepotism. Deci, daca o sa vedem ceva automatizat, o sa fie cu tzaraita.

  Thumb up 2
 11. Salut,

  Ar trebui mai intai sa te asiguri ca ai intr-adevar ceva de platit. Si mie mi-a trimis ANAF, cu nesimitire, o decizie de impunere pentru venituri din 2012. Lasind la o parte faptul ca indiferent ce pretentii ar avea ANAF – dreptul de a emite pretentii se prescrie dupa 5 ani, ce sa mai zic dupa aproape 7 ani, ANAF nu avea nimic de luat, decat – cel mult – muie. Aparent IT-ul ANAF “a rulat pe baza” un raport pentru anul 2012 (poate 2013 in cazul tau) si a tras niste concluzii doar pe baza anului 2012, fara sa tina cont de eventuale pierderi din anii anteriori. Nush pe ce “baza” – 2, 3, 4, NaOH, militara, civila, etc. N-a stiut ANAF sa spuna…

  Costul muii luate de ANAF – 8 ore pierdute pentru mine, ore in care sa caut declaratii de impozit pe ultimii 7 ani, sa pregatesc un raspuns documentat catre ANAF (ca doar e o institutie de stat, nu misca nimic daca nu se plimba niste hartii), sa ma duc sa depun contestatia (ca deh, de online nu s-a auzit si la ANAF), etc. Bonus – ANAF n-are de luat de la mine, are de returnat, daca tot a fost nevoie sa refac declaratii de impozit de la facerea lumii.

  Dupa care – daca esti sigur ca ai de platit ceva – gasesti ANAF la Buftea si poti plati cu cardul. Iti ia cel mult 15 minute, e clar ca banii ajung unde trebuie si nu mai pierzi vremea cautind cai verzi pe pereti.

  #muiepsd

  Succes

  Thumb up 6
 12. Presupun ca articolul e pentru 2-3 politruci de la Finante, si nici macar pentru aia. Functionarii de la Stat nu sunt remunerati pentru initiativa. Ei fac ce le zic sefii si procedura. Iar sefii au alti sefi, de partid. Iar partidul are de remunerat membri de partid. Vezi vreun cerc virtuos aici? Plus ca nici macar spaga luata pe eventuala informatizare a Fiscului nu justifica distrugerea atator job-uri atat de bune, chiar daca politrucii de la varf ar avea initiativa.

  M-am gandit si eu ca e normal si firesc ca un partid cum e PSD-ul sa fure, dar nici macar la colectarea veniturilor si infrastructura sa nu angajezi oameni competenti??? Adica, daca ar face asta ar avea in continuare atatea locuri unde sa inparta sinecuri, dar macar ar face mai multi bani. Sau ar fi prea mare diferenta intre ceva bine administrat si ceva care nu e, si riscul de contaminare e prea mare?

  Thumb up 1
 13. @Vlad
  Scrisorica misterioasă și încâlcită pe lângă dificultațile plății are întotdeauna un tâlc.
  Pare absurd, dar înainte de a lua o decizie pe cont propriu așa cum pare normal cred că este mai bine să consulți un contabil bun sau un avocat sau ambele.
  Deși suma nu justifică un asemnea demers, dezlegarea poveștii cu tâlc și aflarea ”misterului” merită tot efortul.
  Nu vreau să speculez, dar sunt sigur că vei avea material pentru un nou articol interesant, pentru zeci, dacă nu sute de mii de români.

  Thumb up 5
 14. Se intampla sa am un prieten la Stat, intr-o agentie cu un sef luminat (ma mir cum a supravietuit).

  Ei bine, intr-o zi, o colega de-a lui se plangea ca Siveco le-a dat niste date pe care nu le au cum folosi cu celebrul OPFV. Deci, au tiparit baza de date si s-au apucat de bagat date manual in OPFV. Munca de doua saptamani, nebunie, nu mai zic de erori.

  Fiind pe-acolo, mi-am zis sa le redau doua saptamani din viata. Search and replace, si in 5 minute am facut dintr-un CSV alt CSV, pe care OPFV l-a inghitit bucuros.

  Credeti ca au plecat acasa, dupa scurta bucurie de alte 5 minute? Nu, s-au temut ca seful le va da altceva de lucru si nu vor mai avea pentru ce sa se planga… Asa ca au continuat cum faceau inainte. Va zic, oamenii aia au alte circuite in creier.

  Thumb up 11
 15. Atât s-a putut.

  Thumb up 1
 16. Culmea e că acum câțiva ani (2015-2016) pe spatele deciziei de impunere erau trecute toate conturile necesare de la trezorerie. Cel puțin pentru PFA-uri.
  Deci s-au prostit in ultimii 3 ani, o fi coincidenta?

  Thumb up 1
 17. #30

  Asta e Pepsi light, gandeste-te ca erau sa introduca IVG cu drumuri la asa numitii consilieri fiscali da? Cu situatii calcule etc :D Eu zic sa zicem mersi ca inca mai putem gasi drumu spre luminita de la capatu labirintului. Vorba unuia din Bourne Ultimatum: hope for the best prepare for the worst. Poate ca lumea nu stie ce bulibaseala e la ANAF (sect 6 cel putin) cum stau cutii pline de hartii declaratii dosare de abia poti sa ajungi de la un birou la altul ce atitudine au femeile alea cand vii c-o problema (necreata de tine) si in general ce atmosfera e cand intri intr-un birou ANAF. Rar gasesti bunavointa sau rabdare. Asta e cand lasi maimuta sa se joace cu pistolu, ai surprize. Eu i-am bombardat cu sesizari si pdf-uri ca in 30 de zile trebuie sa-mi raspunda altfel cine stie cand (la un email din noiembrie inca n-am primit raspuns si limita de plata e 30 iunie si nu am de plata nimic ca au gresit) si timpul trece si trece si limita de plata deci risc de popriri de penalitati de mascati de tribunale. E un haos incredibil. Nu mai zic cate cazuri stiu si cate probleme au prieteni de-ai mei ca se face ziua.
  Si la ghiseul.ro e rubrica separata ANAF unde apare ce ai de plata. Intrebarea e daca platesti prin ghiseul.ro esti sigur ca ajunge la ANAF? :D

  Thumb up 0
  • Legatura dintre anaf si ghiseul.ro, este cam la fel cu cea dintre Politia locala si Ministerul de Interne: sincronizarea datelor se face cu sacosa.
   Anul trecut m-am trezit cu conturile blocate: cu toate dovezile de plata m-am prezentat la ANAF unde am fost informat ca de fapt mai am de platit 18 lei. Am intrebat de unde si ce reprezinta, deoarece nu apar online. “Tanti” mi-a raspuns suav ca e o suma “care s-a adunat in timp” si de care nu am cum sa stiu decat daca merg la ghiseu. Nu mail, nu scrisoare, nu online; doar blocat conturi, spre informarea contribuabilului. Comentarii????

   Thumb up 0
  • Sumele care se adună în timp provin de fapt din spațiu.
   Este vorba de spațiul informatic al ANAF.
   Pentru contribuabil însă fenomenul se petrece invers.
   Nu reușește să acumuleze nimic în timp deoarece totul se risipește în spațiu de către ANAF

   Thumb up 0
 18. Se pare că pentru românii cu datorii ”mici” urmează o amnnistie fiscală!
  Ipoteze:
  1. Datoriile sunt calculate greșit sau prescrise.
  2. Alegătorii trebuie mituiți sau impresionați.
  3. Bazele de date sunt praf și agentiile ANAF nu pot gestiona toate reclamațiile de recalculare sau refuzul de plată datorat prescrierilor.
  4. Probabil costă prea mult notificarea și recuperarea datoriilor.
  5. Trebuie amnistiate și alte datorii care trebuie să scape unei analize critice.
  Desigur lista poate continua… dar privind cumulat este vorba de un alt dezastru marca PSD.

  https://www.bugetul.ro/masura-bomba-pregatita-de-guvern-ordonanta-de-urgenta-ce-urmeaza-sa-fie-adoptata-in-luna-mai/

  Thumb up 2
 19. FYI, în spațiul privat virtual opțiunea “nota obligațiilor de plată” generează ordine de plată, care includ codul IBAN.

  Thumb up 0
 20. Domnu’ Vlad daca pe decizie scrie diferente stabilite in plus : aveti de platit aceea suma.Daca scrie diferente stabilite in minus: aveti de primit.

  Thumb up 1
  • Și avem nevoie de traducător pentru un mesaj în limba română de la o autoritate a statului român?? Sau e limba română nițel deficitară la capitolul ăsta și nu are suficiente cuvinte clare și simple pentru un mesaj gen: ”Aveți de plată 20 de lei”. De ce e acceptabil pentru ei să spună ”aveți o diferență stabilită în plus”????

   Thumb up 0
 21. Vlad, dar ai încercat pe Spațiul Virtual Privat să mergi la secțiunea Solicitări / Eliberare Documente și să ceri Nota Obligațiilor de Plată? Teoretic acolo îți generează un OP pentru datoriile pe care le ai la ei. Zic teoretic că eu n-am datorii la ei și mi-a generat un OP cu suma de plată NULL :D.

  Din descrierea de pe SPV: Nota obligatiilor de plata = Cu aceasta nota va puteti prezenta la ghiseele trezoreriei pentru achitarea obligatiilor sau puteti folosi informatiile pentru a efectua plata prin mijloace de plata la distanta (online banking).

  Note suplimentare:
  1. SPV nu a vrut să meargă decât de pe Chrome (deși în alte dăți nu reușeam să mă conectez decât de pe IE).
  2. SPV, adică aici: https://pfinternet.anaf.ro/my.policy, nu unde te redirecționează pentru depunerea declarației unice.

  Thumb up 0
 22. @Vlad Tudose si Valcov isi iau banii la plic. Cum te astepti sa se modernizeze ANAFu?
  Hmmm, ei oricum nu platesc taxe, n-au treaba cu fiscu, nu e un argument bun asta :))

  Thumb up 0
 23. Sa vezi ce frumos am patit-o si eu anul trecut. Primesc frumos scrisoare de la ANAF, nu aveam nici cont la ei pana in momentul acela, iar ca sa-l activez tot era nevoie sa le fac o vizita. Zis si facut… am spus ca rezolv doua lucruri dintr-o lovitura. Ma duc sa vad ce datorii am (nu era specificat pe scrisoarea primita) si-mi activez si contul. Ajung frumos la ANAF, ma anunta doamna ca am datorii de 2.4 lei si trebuie sa depun o declaratie, iar apoi o sa primesc acasa o alta scrisoare in care va fi specificata suma si contul in care sa fac plata. Merg frumos si-mi activez si contul, completez apoi online declaratia necesara, iar apoi… asteptand scrisoarea finala acasa pentru a-mi achita datoria aceea uriasa, se anunta ca datoriile sub 50 lei sunt sterse de catre ANAF.
  Ca si concluzie: am dat 30 lei pe taxi dus-intors pana la ANAF, pentru a ma anunte ca am o datorie de 2.4 lei, am pierdut si 2 ore din programul de munca, am mai stat sa si completez declaratia… pentru nimic. Eh, de fapt macar am acum cont online la ANAF.

  Thumb up 0
 24. Si daca s-ar face ca prin… Canada sa zicem, si orice poprire se face doar cu dispozitia/sentinta judecatorului? In rest, fiecare institutie isi recupereaza banii prin propriul mecanism si-si “regleaza conturile” cu contribuabilul. In colaborare cu institutiile financiare. Nu am mai platit sau incasat “la ghiseu” de vreo 12-13 ani. Si-i asa de bine!!! Oare functionarii de la ANAF (dar asta poate fi doar un nume generic….), angajati foarte multi pe criterii obscure ca sa nu zic altfel, nu mai citesc si ei ce se intampla prin Nepal, Uganda, Birmania sau Togo in domeniul taxe si impozite (sa nu spuneti ca va dau exemple doar Suedia si UK)?

  Thumb up 1
 25. Povestea mea… Sunt PFA din 2013 pe venit realizat.
  In 2018 a am primit recalcularea pt 2013, 2014, 2015, 2016 si 2017. Inca nu am primit nicio decizie pentru platile trimestrile pe 2018 (..????). Decizia de impunere pentru 2017 a fost gresita, suma totala de plata fiind 2500ron.Au corectat-o dupa ce le-am spus ca suma este gresita, adica au mai scos o decizie de impunere cu 450ron si acum am de platat 2950ron :) :) :).
  Din aceste 5 decizii de impunere am observat ca doar in decizia in care nu am de plata si cei de la ANAF trebuie sa-mi dea mie bani nu este trecut contul bancar. Poate nu ai nimic de plata sau in cazul tau au facut economie de hartie si nu au mai timparit si detalii de plata prin transfer bancar.

  Thumb up 0
 26. Pai si e in regula sa-mi trimita o scrisoare de genul, pentru “cica” vreo 3 luni din 2015 in care as fi avut 1050 lei venit lunar, in conditiile in care eu nici macar nu eram in tara, fiind proaspat absolvent al liceului si plecat in strainatate cu studii?

  Thumb up 0