Arc peste timp: azi, Liviu Dragnea “îşi depune mandatul” la PSD

În această dimineaţă, în Biroul Permanent al PSD se va juca sceneta “depunerii mandatului” de către Liviu Dragnea. Preşedintele executiv al partidului a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012, iar acum va cere colegilor să decidă ei, sanchi, dacă e cazul să se retragă din funcţia de conducere de la PSD.

Jocul cu “depunerea mandatului” l-a făcut anterior şi Victor Ponta, după ce a pierdut catastrofal prezidenţialele. Azi, e mai preşedinte ca oricând – doar la partid, desigur.

Să ne aducem aminte care-i inspiraţia pentru astfel de parodii: şedinţa CPEx din 17 decembrie 1989, cu diferenţa că, atunci, măcar era un moment dramatic, nu caragialesc, ca acum.

În dimineaţa de 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu conduce o şedinţă a Comitetului Politic Executiv în care le reproşează celor prezenţi că n-au îndeplinit ordinele de reprimare a manifestanţilor de la Timişoara. Secondat de Elena Ceauşescu, el cere CPEx să susţină o serie de hotărâri privind demiterea unor lideri ai Armatei, Miliţiei şi Securităţii şi deschiderea focului cu muniţie de război împotriva demonstranţilor.

În replică, mai mulţi membri ai CPEx propun amânarea acestor hotărâri. Aparent înfuriat, Nicolae Ceauşescu “îşi depune mandatul”, teatral:

Tov. Nicolae Ceauşescu:
Îi lăsăm pe ăştia să demonstreze şi noi nu luăm nici o măsură?!
Voi ştiţi cum a fost, în 1945, în această piaţă. Au tras în noi şi nouă nu ne-a fost frică de ei. Eu eram aici, în piaţă, împreună cu Doncea şi cu Pătrăşcanu.

Tov. Vasile Bărbulescu:
Eu ştiu că ieraţi aici, în piaţă, şi v-aţi expus gloanţelor reacţiunii.

Tov. Nicolae Ceauşescu:
Deci nu sunteţi de acord cu măsura propusă?! Atunci (trântind hârtiile din faţa sa şi ridicându-se de pe scaun), alegeţi-vă alt secretar general!

Se îndreaptă spre uşă, moment în care Silviu Curticeanu îl urmează ajungându-l, spunându-i: Nu aşa, tovarăşe secretar general. Eu niciodată n-am să vă părăsesc, voi rămâne totdeauna lângă dumneavoastră. În acest moment se ridică de pe scaun Constantin Dăscălescu care spune: Nu se poate, tovarăşe secretar general, noi nu asta am vrut. Nu se poate! …se ridică de pe scaune aproape întreg Comitetul Politic Executiv, creându-se un moment de derută. Ana Mureşan plângea. Elena Ceauşescu s-a dus spre el, convingându-l să revină pe scaunul său.

Tov. Dumitru Popescu:
Eu nu înţeleg această reacţie, întrucât aici s-a exprimat o simplă părere.

Tov. Emil Bobu:
Vă rugăm să nu vă supăraţi, tovarăşe secretar general.

Tov. Gheorghe Rădulescu:
Eu nu am făcut propunerea aceasta ca să ajungem la o asemenea situaţie. A fost o simplă părere.

Tov. Nicolae Ceauşescu:
Bine. Atunci eu voi pleca mâine în Iran şi vom relua această problemă după ce se vor termina evenimentele de la Timişoara.

Să-i spună cineva sărăcuţei Cati Andronescu care va fi treaba azi în Biroul Permanent al PSD, să nu înceapă cumva să plângă, cuprinsă şi ea de derută când şi-o trânti Liviu Dragnea telegramele de susţinere pe masă.

shutterstock_259471304

(Ilustraţie – Shutterstock)

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. E colosala asta cu “… v-aţi expus gloanţelor reacţiunii”. :)

  Ce nu mi-e clar e de ce :) presa nu a subliniat faptul ca in aceasta cauza, Dragnea, cu pedeapsa sa ridicola, a fost unul dintre cei multi din lot, unii condamnati la inchisoare cu executare.
  Aceasta abordare i-a permis sa pozeze in unic înger nevinovat condamnat pe nedrept, victima a basismului, nu a voracitatii partidului.

  Si, ca un apologet al jegului, sa transforme moartea fratelui (de cancer) intr-o legenda de genul aleia cu “gloantele reactiunii”.

  Curios faptul ca n-a zis nimic de CEDO. Cred ca se pastreaza pentru dupa recurs.

  Thumb up 0
 2. Exista un motiv pentru care PSD-ul nu va renunta usor la Dragnea.

  Omul era fair-play, fura voturi si le-mpartea la tot partidul, fara simpatii si parti-pris-uri.

  Daca ramane Ponta responsabil pe partea asta le e teama ca va fura doar pentru el si, Doamne fereste, te trezesti la alegerile din 2016 ca iese Victor-Viorel primar in vreo 67 de comune si presedinte de CJ la 8 judete. Prin OUG, of course.

  Thumb up 0
  • O batistă uscată, vă rog! Am toată compasiunea pentru tragediile trăite de dl. Dragnea în ultimii ani…

   Thumb up 0
 3. Hahaha, fără BPN azi, ii tremura chiloții lui Ponta.

  Thumb up 0
 4. Balci domnule …ce mai !
  Ne ducem dracului de rapa cu acesti PSD-isti , imbogatiti cu averi facute pe spinarea noastra si care ne aburesc cu “democratia” lor !

  Thumb up 0