Călătorii de acasă, oriunde te duce imaginaţia

Pernele Stockholm sunt noile noastre partenere de lectură.

IKEA va începe să vândă panouri solare fotovoltaice în toate cele 17 magazine din Marea Britanie în următoarele 10 luni. Decizia survine unei perioade de încercare în cursul căreia unul dintre magazinele de lângă Londra a oferit clienţilor panouri fotovoltaice – şi a vândut, în medie, câte unul pe zi, anunţă Reuters.

Aceste panouri nu sunt tocmai ieftine (în Marea Britanie, magazinul IKEA le va vinde cu 5.700 de lire, aprox. 6.700 euro) dar, graţie sistemului britanic de certificate verzi şi faptului că energia în exces poate fi livrată contra cost reţelei naţionale, se estimează că preţul panourilor ar putea fi amortizat în 7 ani.

Iniţiativa din Marea Britanie vine în contextul unei preocupări constante a companiei suedeze pentru energia regenerabilă. IKEA are planuri ambiţioase în privinţa propriului consum de energie: până în 2020, 100% din nevoile energetice ale grupului ar trebui să provină din centrale eoliene sau solare.

Poate că ar merita să salutăm preocuparea celui mai mare retailer de mobilă din lume pentru energia curată. Poate că, nu prea departe de acum înainte, vom putea cumpăra din magazinul IKEA şi noi, în faimoasele pachete plate, panouri fotovoltaice, pe care le vom monta acasă, contribuind astfel la reducerea presiunii energetice asupra ecosistemului.

Mi-ar plăcea să ştiu că aprindem o lumină curată atunci când ne aşezăm la citit, acasă, în orele de linişte în care călătorim imaginar, prin paginile cărţilor noastre, în lumi fantastice. Apropo de călătoriile acestea, în timp am învăţat că-s şi cele mai confortabile: e suficient să-ţi aranjezi undeva în casă un locşor comod în care să nu simţi în încheieturi şi oase trecerea timpului. Un set de perne grase ajută întotdeauna 🙂 Le-am găsit acum două săptămâni, mai întâi în noul catalog IKEA, apoi la magazin, şi le-am adoptat imediat.

Pernele Stockholm sunt noile noastre partenere de lectură.
Pernele Stockholm sunt noile noastre partenere de lectură.

Articol din categoria: ADVERTORIAL

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Partea proasta e ca producerea panourilor e (totusi) destul de poluanta. In plus, sistemele de genul acesta folosesc acumulatori (mari) pentru a inmagazina energia captata, iar acestia sunt iarasi poluanti.

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Iar la noi in Romania te lovesti de n probleme:
  Tb sa te lase enel/eon/etc. sa dai energia in excess in retea.. si daca reusesti ei decid pretul la care tu o dai in retea iar iarna cand vrei sa primesti inapoi din energia pe care ai trimiso in retea tot ei decid pretul la care o primesti.
  Pe langa panoul respectiv mai sunt cabluri plus aparate de masurat care au si ele costuri si toate astea duc la o amortizare de peste 10 ani a investitiei.
  Mari producatori/distribuitori or sa puna multe bete in roate ca o eventuala lege sa nu fie adoptata usor.
  Si lista poate continua…

  Multi vorbesc in romania de bula din industria energetica (panouri solare, eoliene, etc) similara celei economice. Companiile care detin acum parcuri cu panouri solare sau cu eoliene nu ar fi pe profit daca nu ar primi certificatele verzi de la stat pe kwat produs. Practic sunt la mana statului care daca opreste aceasta subventie ar da faliment.

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Ma astept ca IKEA sa dea sistemul la cheie, nu doar panourile – am citit ca are aprox. 3.5kW iar pretul include controlerul/inverterul si instalarea (nu mentioneaza daca si bateriile, care nu sunt tocmai ieftine – presupun ca da, la banii aia) ; cum un panou are cam 2-300W, ma astept ca sunt cel putin 10 panouri care genereaza puterea asta.

   Nu cred ca la noi Enel permite consumatorilor casnici sa lege asa ceva in retea, cu contor reversibil. Ce produci, trebuie sa consumi doar la „intern” insa poate fi suficient pentru o gospodarie mica/medie (mai ales daca folosesti la iluminat becuri cu led, electrocasnice clasa energetica A+ samd). Altfel, daca ai bagat vreo doua aeroterme in priza, s-a terminat 🙂

   0
   0
 3. #4 Comentariu nou

  la consumul meu actual, indexat cu o inflatie anuala perpetua de 3%, mi-as recupera investitia in 25 de ani. Timp in care panourile sigur se strica de cateva ori, nici nu vreau sa stiu cat ar costa reparatiile. E fain sa fim verzi, dar inca sunt scumpe. Sau nu se vrea sa fie ieftine…

  0
  0
  • De obicei se vand cu subventie si mai castigi din livrarea de energie in sistem.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Fuck the system 🙂
   Acuma serios, Transelectrica abia poate sa transporte cantitatea actuala, n-as vrea sa o aglomerez eu cu uriasa mea cantitate din fotovoltaice 🙂

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Stii tu pe careva care castiga ceva, asa?!?
   {Pe persoana fizica, of course, ca vorbim de Ikea… 🙂 Pe persoana juridica sunt mai multi care castiga fara sa livreze vreun watt in sistem…}

   0
   0
  • Vorbesc de UK, cred ca si in Germania e asa. Nu sunt sigur, dar mi se pare ca si la noi exista ideea asta la un moment dat, dar nu stiu ce s-a mai ales de ea.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   In Romania cadrul legislativ exista, de curind ANRE a emis normele prin care orice consumator de e.e. poate deveini autoproducator. In esenta pasii ar fi urmatorii: Cerere la distribuitorul local in vederea emiterii ATR specific(Aviz Tehnic de Racordare); montarea sistemului si punerea lui in functiune. Pretul energiei livrate in retea este reglementat de acelasi ANRE, deci nu este un pret, asa, facultativ. Cit priveste stocarea in acumulatori , aceasta nu se face la o gospodarie racordata la retelele electrice de interes public, aceasta optiune se realizeaza doar la gospodariile izolate si neracordate. De curind am fost in Germania si un vecin al persoanei la care aam fost , avea montat pe casa un asemenea sistem(10 panouri fotovoltaice, 3.3kW) dar avea o fff mare problema, distribuitorul din zona nu ii prelua surplusul de e.e. deoarecce nu avea ce sa faca cu ea. Deci atentie mare la acest amanunt, deloc neglijabil. Pe de alta parte nu stiu daca programul guvernamental de ajutor in achizitionarea si montarea unui asemenea sistem , mai functioneaza, din cite stiu eu, nu, dar poate ma insel. Succes!

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   eh, nu-i chiar asa. se contorizeaxza destul de precis livrarile in sistem iar aia la care le platim certificatele verzi chiar sunt pe bune. cred ca ANRE e una dintre cele mai serioase agentii din ograda statului (probabil fiindca sunt investitii f. mari din exterior, probabil fiindca au pus de o bursa cum e OPCOM).

   0
   0