Pe scurt:
- RTV spune că noul Parlament va avea 564 de parlamentari şi va fi dominat de un USL ajuns pe la 67% din mandate în urma redistribuirii. Cam cât FSN după alegerile din 20 mai 1990. Alți parlamentari vor trece la USL de la PPDD și ARD. La procentajele care-i rămân, opoziția nu poate nici măcar să mai sesizeze CCR asupra neconstituționalității vreunei legi. Înfricoșător.
- Cezar Preda a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL. E primul lider de linie întâi care-şi asumă dezastrul: 1 milion de voturi (50%!) pierdute de PDL între localele din iunie şi parlamentarele de alaltăieri. Blaga s-a ascuns probabil sub un bolovan, dar plecarea lui este inevitabilă şi se va produce, probabil, până vineri, când a fost convocat Colegiul Director. Mai prost e că s-a reactivat Elena Udrea, care crede că „succesul” ei din Roman o confirmă. Vorba lui Tolo, „pentru fiecare vot luat de Udrea la Roman, o sută de oameni din toată țara, votanți ai dreptei, n-au venit la urne sau au ales pe altcineva”. Nu prea mai sunt şanse pentru acest partid dacă nici măcar acum nu va reuşi să priceapă ce are de făcut.
- Luni seară, Zgonea dă următorul tweet:
Florentin Gust – cel mai votat craiovean, Valeriu Zgonea – cel mai votat olteanPublicat acum 43 minu fb.me/OPiZkiPX
— Valeriu Zgonea (@valeriuzgonea) December 10, 2012
Gust, dacă mai ţineţi minte, e deţinătorul titlului de „cel mai tânăr traseist din politica românească„. Şi-a petrecut ultimii doi ani în Parlament sărind din barca PSD în cea a PC, apoi a independenţilor, apoi a PDL şi, în sfârşit, din nou la PSD. Are 35 de ani. Cât despre Zgonea, e preşedintele Camerei Deputaţilor. Mândria cu care se aşează singur pe acelaşi podium cu Gust spune totul despre calitatea oamenilor din politica noastră.
- Şi o gheată dacă era pe listele USL se alegea (bine, cred că au şi fost destule).
- Nu vi se pare straniu că o victorie atât de zdrobitoare nu este însoţită de un mare entuziasm popular? În schimb, e un aer sumbru, chiar şi la învingători, care nu anunţă nimic bun. Entuziasmul însoţeşte speranţa, de obicei, şi oferă şi un anume capital de încredere noii puteri după alegeri. Lumea are nevoie de ceva timp ca să se dez-entuziasmeze, timp în care noile guverne pot lua repede nişte măsuri necesare şi nu tocmai populare. Nu există rezerva asta acum. Mi se pare că locul entuziasmului a fost luat, iarna asta, de exasperare. Periculos moment.
- Mai multe publicaţii anunţă că Traian Băsescu va desemna noul premier abia la sfârşitul anului, după cele 20 de zile pe care i le dă Constituţia. Nici o comunicare oficială în acest sens dinspre Cotroceni. Eu tot mai sper ca preşedintele să nu întindă coarda inutil cu desemnarea unui prim-ministru. Oricum, situaţia îmi aminteşte de anecdota cu turcul condamnat la tăierea capului de către sultan, şi care-i cere prea-măritului să-i mai dea un an de viaţă în schimbul angajamentului că-şi va învăţa cămila să recite Coranul. La auzul promisiunii, prietenii se miră – cum o să faci, măi, una ca asta, ai înnebunit? la care osmanlâul osândit le răspudes că nu cămila care ar urma să vorbească e importantă în poveste, ci anul câştigat, în care multe se pot întâmpla – poate moare cămila, poate moare sultanul, poate moare el însuşi și scapă, astfel, de execuție.
- Fără nici o legătură cu alegerile, desigur, presupun că nu interesează nimeni ştirea că Ministerul Transporturilor a semnat în noiembrie contracte de deszăpezire care ajung la 67.000 de euro pe kilometru pe unele segmente de autostradă, nu? România liberă aminteşte că tarifele pentru servicii similare sunt, în Germania, de 5.000 de euro pe kilometru. Apropo, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, impusese standarde de cost pentru operaţiun de deszăpezire. Preţul maxim pe care putea să-l angajeze ministerul, care includea o marjă de profit de 5% pentru firma respectivă, ajungea la 4.509 euo pe kilometru.
Adică mai puţin ca la nemţi.
Adică de 15 ori mai puţin decât a semnat ministrul transporturilor luna trecută.
Ţineţi-vă bine: jaful adevărat abia acum începe.
44 comentarii Adaugă comentariu
Din pacate ai dreptate cu ultimul rand. Jaful acum incepe. Romania se duce de rapa, usor usor.
România s-a angajat într-un declin economic respectabil.
Jos pălăria pentru noua guvernare. Și pentru cortegiile funerare ale celor care vor muri de foame.
România s-a angajat într-un declin economic respectabil.
Jos pălăria pentru noua guvernare. Și pentru cortegiile funerare ale celor care vor muri de foame din cauza ei.
Ma scuzati… a picat wireless-ul pe care il ciordeam de la vecini si am trimis comm-ul de doua ori…
Dar ma pocaiesc eu.
de parca pana acum n-a fost jaf, indiferent de guvernare.
La banii aia se monta incalzire electrica sub covorul asfaltic si scapam de toate costurile astea aberante an de an….
nu se poate monta asa ceva pentru ca nici o firma de partid nu e specializata in asa ceva.
Intrebarea e daca lumea va mai putea auzi astfel de stiri prin presa „mare” sau doar pe bloguri independente (alea cate isi vor mai permite sa ramane detasate de antene), eventual din diaspora. Daca vom auzi iar de jurnalisti plecati in exil ca sa isi poata exprima liber convingerile, cred ca se va sfarsi trist cu noua guvernare.
Majoritatea asta nu are cum sa fie buna, nu ca s-ar fi rupt opozitia in trecut sa faca treaba. Asa cum spune petrescs in curand toti vor canta osanale partidului iubit si aia care vor vorbi impotriva vor avea probleme. ca onoratii castigatori au experienta de 50 de ani in asa ceva.
Din cate s-a vazut pina acum, au obtinut ce si-au dorit. Au castigat dar ce vor face de acum incolo, asta este marea intrebare. Si sunt convinsa ca prea bine nu ne va fi.
Ceausescu spunea ca in Romania se traieste minunat , cinta o tara ,,epoca de aur ” fara curent electric , romaii sint obisnuiti sa se ,,descurce” …cei buni la cap o sa plece , si apa e rece…Romanie , tara mea de dor …de mor…
@Dascalescu – va cadea brusc. nu „usor usor”
Am aruncat un ochi pe site-ul CNADNR, standardizarea făcută de doamna Boagiu era pe timp de vară…încă mai caut preţurile pe care România Liberă le comunică…dar ştirea s-a decredibiizat! Caut în continuare, o să revin să vă spun ce am găsit!
Lol de lol – standarde de cost pentru dezapezire vara. Da, in mod sigur erau pentru sezonul primavara tarzie – vara lunga. Mi se pare normal ca daca dezpezirea vara este 4500 eur /KM ca pe timp de iarna sa fie 50000.
De curiozitate si in Germania este tot pentru dezapezirea de vara?
La asta ma gandeam si eu 🙂
@aliceliliput
am cautat si eu, dar n-am gasit altceva decat un „standard de cost pentru intretinerea curenta pe timp de vara” unde n-am vazut ca s-ar fi pomenit ceva de dezapezire.
Nu vreau sa zic ca automat n-ai dreptate, dar daca ai sustine cu o mica dovada ceea ce spui tu, ar fi mai bine. Pentru ca intre ce scrie un anonim pe net si ce scrie Romania Libera, as crede mai degraba RL, pentru ca aia pot fi trasi teoretic la raspundere.
E o mirare ca ARD-ul a pierdut 1 milion de voturi intre locale si parlamentare? Avand in vedere circul de la referendum cand ieseau cu faclia si mictionau pe votul a 7.400.000 de romani, folosindu-se de-o smecherie si sustinand ca au in spate 9 milioane de oameni care au stat acasa ma mir ca au luat cat au luat. Aia a fost cea mai jegoasa miscare politica din 90 incoace. Iar rezultatul s-a vazut duminica, cand si daca ar fi candidat un sac de cartofi impotriva lui blaga sau ungureanu castiga sacu de cartofi. Au votat prea putini din iubire de USL, ci din ura pentru Basescu si pentru mizeriile de la referendum.
sunt de acord cu tine ca votul anti ard a fost din ura pt basescu, dar nu mi-e clar ce mizerii au facut astia la referendum, la ce te referi mai exact?
Aminteste-ti cum ieseau victoriosi cu faclia democratiei sustinand ca au 9 milioane de romani in spate care au inteles cum e cu interesul national, si alte mizerii. Nu poti sa faci asta cand ai un vot a 7.400.000 de oameni. 7.400.000 de oameni care au iesit din case, s-au dus la vot ca Basescu sa plece acasa, nu poti sa vii si sa spui ca ai castigat, ca ai suportul a celor 9 milioane care s-au decis sa stea acasa. Ei bine, se pare ca cei 9 milioane din vara s-au evaporat pana-n toamna.
Tot asa cum s-au evaporat si vreo 3 milioane de voturi virtuale din alea 7,4 milioane?
@sensation :
si ar mai fi o cauza : sunt multi ca tine care au drept de vot.
Mhm, ok, eu propun sa aiba drept de vot doar cei care voteaza cu Basescu, macar stim o treaba, nu ne mai incurcam cu democratia, caci zau ca nu pricep ce-i cu mine. Eram bun in 2004 cand scarbit de nastase il votam pe Basescu? Cre’ca eram bun. Eram bun in 2009, cand desi nu mi-a convenit votul de la prezidentiale am acceptat votul majoritatii mormaind in barba, cred ca eram ok. Acum sunt nasol, sunt nasol ca fac parte din majoritatea care tie nu-ti convine. Bine ma, luati-mi si dreptul de vot, dar vedeti ca nu cumva sa-mi luati si obligatia de-a plati taxe, caci cine stie, poate mai aveti nevoie de-o casa-n mihaileanu sau vreuna de la RAPPS.
Frate, eu am obosit cu casa aia in Mihaileanu. Tu nu?
Ok, te-a facut Base cu o casa. Partidul pe care se sprijinea a platit politic pretul. In (maxim) doi ani Base e istorie.
Acum stii pentru ce platesti taxe? Pentru propasirea natiei si redeschiderea spitalelor, nu-i asa? Sau poate mai are nevoie Voiculescu sa cumpere 4 ha de teren in Baneasca de la ICA cu 100.000 de euro (paguba estimata aproximativ 70 de milioane de euro). Cauta pe net dosarul ICA si o sa vezi ca nu bat campii.
Dar nu-i bai, e timp berechet sa te trezesti. Sanatate.
n-ar fi mai bine sa fie istorie de azi?
te-as lua in serios daca mi-ai spune, pe de rost, cum ii cheama pe aia de ai votat, ce stii despre ei si macar doua-trei motive pentru care i-ai votat exact pe ei.
pana atunci…ma lasi ?
Am obosit…nu am găsit nici unul din contractele citate (sigur există), poate diferit de cum sunt prezentate în RL!
Poate doar speranţa mă mai face să nu accept ceea ce e pe buzele tuturor şi faptul că presa actuală îşi bate joc de menirea ei!
ceva din anii trecuti http://www.antena3.ro/romania/standarde-de-cost-pentru-deszapezire-intre-2-520-si-4-509-euro-pe-kilometru-115836.html
Am reparat eu linkul – V.P. Multumesc pt. info.
Vad ca pentru mareata victorie a USL-ului toata lumea care are de blamat ceva blameaza fie performanta josnica a ARD-ului, fie putinatatea mintii alegatorului care s-a lasat manipulat de campania marsava a USL.
Cred ca de fapt USL-ul trebuie sa le multumeasca celor 58% de cetateni cu drept de vot care au aparat inaltele valori democratice pe care le aveau stand acasa si band o bere cu ochii belitzi la televizor.
Mai precis celor ce au inteles din tot circul de asta-vara incoace doar un: „N-ai cu cine, ba, n-ai cu cine, toti e hoti…”.
Vazand rezultatele finale ale votului am observat ca, de fapt, USL-ul si-a folosit aproape la maxim tot lotul de alegatori.
Adica la o prezenta teoretica de 100% el nu ar mai fi reusit sa adune in plus decat cel mult 2 milioane de voturi, si asta mai mult din motive de dispersie statistica.
Din cauza atentiei ridicate la fraude declansata de referendum si a specificului votului pentru paralamentare nu s-a mai apelat intens la tehnici de „umflare” a numarului de votanti. Nu a functionat decat conditionarea mediatica plus o vasnica activitate organizatorica de lamurire a bizonului (impreuna cu ceva mici…).
In acest context este putin probabil ca un votant USL care fusese convins de faptul ca se face dreptate pana la capat si ca trebuie dat jos tiranul sa fi stat pasiv acasa, sa nu voteze.
Cei care au stat inerti si nu au votat nu au facut decat sa le ia o piatra de pe inima liderilor USL si sa le dea ocazia sa jubileze.
Acestia (liderii) contand pe maximul pe care il puteau obtine, orice vot in plus acordat oricui din afara USL-ului nu ar fi facut altceva decat sa le erodeze procentele coborandu-le sub pragul de 50% si impingandu-i in loteria redistribuirilor. Cred ca daca ar fi fost doar 10-15% alegatori in plus la vot, votand fiecare in legea lui, colegiile nu s-ar mai fi „inchis” atat de triumfal.
Nu spun ca nu ar fi castigat USL-ul. Dar nu ar fi castigat cu un procent atat de periculos si am fi avut o structura ceva mai variata in Parlament.
Deci pot spune ca toti acei eroi plin de ifose care, dezamagiti de faptul ca Vlad Tepes, Carol I si A.I. Cuza nu au candidat in colegiul lor, nu s-au mai deranjat sa voteze, de fapt au votat cu USL-ul penalilor lui Ponta si Antonescu, au votat in onoarea lui Iliescu si in memoria lui Nastase. Le multumesc!
Codrin Stefanescu: „… PSD-ul era la fel de uimit de faptul că au câştigat judeţ după judeţ.” ( http://tinyurl.com/cxugm94 ).
Deci am avut dreptate…
E dreptul fiecaruia sa voteze cu cine vrea sau sa nu voteze. Daca nu ai priceput asta sau nu iti convine o astfel de situatie poti cere azil in Coreea de Nord ca sa stii o treaba. Cand o sa fie votul obligatoriu o sa fie alta treaba…
Mi-e teama ca nu ai inteles exact despre ce este vorba.
Este vorba despre alegeri nu despre votari. Politicienii (tabara adversa tie, cetatean) incearca sa-ti sugereze exact inversul.
Daca reusesti sa faci diferenta intre aceste 2 actiuni vezi ca este altceva decat „Gigel=Bine, Ionel=Rau”.
Adica important este sa faci o alegere care reprezinta singurul tau mod de a incerca sa modelezi viitorul dupa propriile aspiratii.
Daca cetateanul nu a facut-o, ok, e dreptul sau, dar nu e cazul sa explice ce gest de profunda optiune democratica a facut stand acasa si ne alegand nimic, ca el nu putea sa-si iroseasca valorosu-i vot decat pe Maica Tereza sau pe Vlad Tepes.
Democratia este condusa de politica. Politica este o lupta. Intr-o lume ideala ar trebui sa fie o lupta de principii. In lumea reala este o lupta de interese coafate in principii care, ca orice lupta, implica tactici si strategii. Atat timp cat tu, ca cetatean, esti parte a acestei lupte este normal sa trebuiasca sa-ti construiesti propriile tactici si strategii. Daca nu o faci si stai ascuns in boscheti asteptand sa se limpezeasca lucrurile nu poti iesi dupa aceea explicand ce brav si dibaci ai stat tu in boscheti pentru binele omenirii…
Si daca toate acestea ti se par complicate si inutile, de-abia atunci poti sa ceri azil in Coreea de Nord, sa aiba grija Marele Conducator de tine.
Are si ARD-ul penalii sai, e exagerat sa vedem lupta dintre Basescu/ARD si USL ca o lupta intre bine si rau. Asta e doar propaganda pentru minti slabe si infatuate.
Nu am spus ca ARD-ul sau oricine altcineva ar fi fost o optiune buna/rea.
Am incercat sa sugerez ca lumea nu a inteles prea bine 1) cum functioneaza alegerile si 2) la ce sunt ele bune.
Restul sunt alte discutii…
O parte din vina pentru scorul asta incredibil al USL-ului o au si ziaristii care pupau frumos mana PDL-istilor si incercau sa ne convinga ca o ducem mai bine, cand de fapt, nu era chiar asa. N-au facut decat sa intarate lumea sa iasa la vot si sa le-o da peste ochi alora portocalii (deghizati in ARD).
In sfarsit, daca stau sa ma gandesc bine, parca si tu ti-ai luat portia de pupat manutze pedeliste pe la B1. Sau nu ? Sper ca ai apucat sa-ti faci niste economii. Nu mai stiu exact, din 2013 incepem sa platim imprumuturile luate de ala micu’, Poc.
Se pot face multe analize pe subiectul asta, dar faptul e consumat. Sa vedem cum or mai pleca astia peste 4 ani …
hm, Boagiu a ajuns standard de profesionalism si corectitudine chiar daca nu poate justifica de unde are bijuteriile alea din declaratia de avere…
am facut un calcul: in ultimii 6 ani am castigat sensibil mai mult decat tanti asta, dar, vezi!, daca nu ma las de fumat si baut cum a facut Videanu?! 🙂
hazlie tara
Vlad,de ce nu ai explicat azi dimineata la Europa FM cine este in spatele acestei legi electorale stupide?Sau nu aveti aprobare de la Cristian Parvulescu de la Pro Democratia? Explicati cum s-au inteles in 2008 cei de la PNL si PSD in privinta colegiilor uninominale,sa stie boborul.Daca nu-ti aduci aminte citeste articolul de azi din Adevarul semnat de Grigore Cartianu.Spun asta deoarece colegul tau de emisiune George Zafiu a incercat sa dezinformeze.
Mai usor cu teoria conspiratiei p-aci ca jignesti lumea.
Ai dreptate ca si o gheata daca era candidata de la USL, castiga colegiul. Exemplu concret in Suceava, colegiul 2 de la Camera Deputatilor: a fost blat intre USL si PDL ca sa iasa din nou Ioan Balan de la PDL. Contracandidatul sau a fost Paul Rusu, un ilustru necunoscut, care n-a avut deloc prezenta media si n-a facut aproape nimic in campanie. Rezultatul: Balan 43%, Rusu 42%. Cu un pic de efort, castiga Rusu colegiul, Balan practic a candidat singur.
Iar legea electorala e profund stupida, candidati cu 49,65% au pierdut locul in parlament, castigand prin redistribuire candidati cu sub 30%. Avand in vedere ca la consiliile locale si judetene se voteaza pe liste si ca in parlament e mai important grupul parlamentar si nu individul in sine, mi se pare mai normal sa se aleaga pe liste, iar fiecare partid sa ramana cu numarul de locuri fixe (de exemplu, pleci de la PDL la PSD, pierzi locul de parlamentar si in locul tau vine urmatorul sub lista). Desigur, si sistemul acesta are multe dezavantaje, dar in practica mi se pare mai potrivit decat strutocamila actuala si decat uninominalul absolut (cel fara redistribuire, cu fiecare colegiu avand un castigator clar, cu acest sistem cred ca USL ar fi avut 90%).
Stii ca, teoretic, puteam avea un parlament chiar si cu 940 de parlamentari cu legea asta, nu? E o lege care arata cat se poate de clar limitele si interesele politicienilor romani.
Eu stiam ca e nevoie de 50 de deputati SAU senatori sa se poata faca sesizare la CCR? Sa inteleg ca nu sunt destui in opozitie in nici una din camere?
LE. In CD sunt destui, la Senat trebuie adunati toti de la ARD, PPDD si ceva din UDMR.
Sheisse.