Carantinat

De sâmbătă seară, Corbeanca a intrat în carantină locală din cauza incidenței mari de îmbolnăviri covid-19 - peste 8/1000 săptămâna trecută.

J Garget / Pixabay
Ro-Alert

Sunt mai multe localități din Ilfov într-o situație asemănătoare sau chiar mai proastă – în Berceni, incidența era de 10,11/1000; în Chiajna, 9,9/1000; în Dobroiești, 9,28/1000; în Bragadiru, 9,13/1000; în Otopeni, 8,8/1000 etc.

Nici nu știi, de fapt, câți din bolnavii de covid din Ilfov s-au îmbolnăvit, de fapt, în București și sunt raportați în localitățile din jur – sau, exact invers, câți dintre cei care locuiesc în cartierele rezidențiale din Ilfov s-au testat prin București, unde mai au poate și domiciliul din buletin, și intră în altă statistică.

Bucureștiul nu mai este, demult, doar orașul din interiorul granițelor sale administrative. Sute de mii de bucureșteni de facto sunt arondați unor UAT-uri ce servesc doar micilor mafii locale și care împiedică dezvoltarea coerentă a întregii zone metropolitane. Încă o dată se dovedește cât de necesară este actualizarea organizării teritorial-administrative în România.

Cât despre carantina propriu-zisă, mari schimbări față de modul în care trăiam deja nu prea mi se pare că sunt. Restaurantele erau oricum închise, petrecerile oprite, cinematografe nu avem, piețe închise nu sunt, la radio mă voi duce la fel, doar că de-acum voi avea și o adeverință ștampilată la mine, iar supermarketurile rămân accesibile, doar că după un program anume: persoanele peste 65 de ani, în intervalul 10.00-13.00, ceilalți în restul programului.

Așteptăm vaccinul.

Articol din categoria: ACTUALITATE

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  De obicei in prefata, dar se poate si in postfata, se aduc multumiri celor ce te-au ajutat.
  Vad ca ai uitat sa multumesti raspandacilor de teorii conspirationiste, protestatarilor antibotnita si sistemului medical romanesc care a lasat vara sa treaca fara sa se pregateasca cu nimic pentru valul II, cam pe principiul
  „Cri, cri, cri, toamna gri,
  Nu credeam c-o sa mai vii”

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   @Pricinosu’:
   De parcă-l citesc aiuriți aceia pe Vlad…Și-ar fi tocit inutil omul tastatura.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Aurel
   Eu incerc sa-i mai descretesc fruntea lui Vlad.
   Multumesc pentru sustinere.
   Am ras cu lacrimi!

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Din pacate pentru mai bine de 200 copii schimbarile sunt mari; ma refer la cei peste 200 copii care practica hockey sau patinaj artistic la Telekom Arena, care, ce sa vezi, s-a inchis si el, fiind in Otopeni…Si probabil mai sunt astfel de cazuri, care nu se vad.
  Din pacate carantita asta, asa cum este ea aplicata, este complet fara sens; adica, asa cum a spus dl. presendinte, ‘s-a facut o analiza minutioasa si s-a ajuns la concluzia carantinei’, adica s-a ajuns la concluzia ca Mogosoaia – Corbeanca & co sunt la risc, ca astia fac petreceri toata ziua si de aia se infecteaza, asa ca hai sa le aplicam o caractina si sa-i lasam sa mearga la munca in Bucuresti, ca nu este nici o problema…

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Mi-a povestit cineva despre un prieten care sta intr-o localitate de langa Bucuresti, nu mai retin clar localitatea, Rosu, Dudu, ceva pe acolo oricum.
  Ideea e ca omul sta pe o parte a strazii care e in localitatea respectiva, acum carantinata. Pe partea cealalta a drumului, doar iese din bloc, traverseaza o trecere de pietoni si mai face 15-20 de pasi, se afla un M-I (nu stiu daca am voie sa dau nume de magazine), care insa este in… Bucuresti. Ca sa mearga sa-si faca cumparaturile, trebuie sa-si faca declaratie.
  Mai la extrem, ii trebuie declaratie ca sa treaca strada. Sau pana unde are voie sa treaca strada fara declaratie? Pana la mijlocul ei? Sta nenea politistul pe linia dubla continua si verifica declaratiile trecatorilor pe zebra? Pe banda din stanga te duci fara declaratie, dar pe dreapta e musai sa te intorci cu ea?

  Inteleg rostul carantinarii unei zone, dar cazul asta mi se pare exemplul clar de ochelari de cal pus pe ochii autoritatilor. Partea stanga a strazii e in carantina, dar partea dreapta nu.
  Cat timp ai miscari importante de oameni dintr-o zona in alta, dimineata pleaca la munca, seara se intorc, tu consideri ca opresti pandemia deoarece ceri… declaratii pe proprie raspundere? De ce nu carantinezi toata zona locuita, cu limite zonele libere de la periferia localitatilor, in care oricum te deplasezi cu aceleasi „declaratii”?

  0
  0
 4. Bună Vlad,
  Am fost confirmată pozitiv și asta numai pentru că al meu soț a observat că i-a dispărut mirosul, moment în care am luat hotărârea să ne testăm. Eu nu aveam nici un fel de simptom, am fi putut merge nestingheriți la job-urile noastre, unde amândoi avem contact cu o mulțime de persoane, de toate vârstele. Stau și mă gândesc câți dintre noi am fost/suntem purtători, fără să bănuim, și câte persoane s-au îmbolnăvit din vina noastră…… E un virus foarte ciudat. Oare o să se termine vreodată?

  0
  0
  • #7 Comentariu nou

   @Sanda: pai asta-i “frumusetea” acestui virus, faptul ca-l ai și-l dai mai departe si daca nu simti nimic.

   Spre deosebire de gripa, unde iti este rapid moleșit corpul si manifești simptome imediat, la Covid se pare ca totul se desfășoară “stealth mode” la o parte considerabila din populație.

   De aceea, pana la vaccin, masca si autoizolarea sunt cam singurele arme disponibile.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   @Aurel
   Stai sa vedem ce vaccin va achizitiona Romania.
   Ca in cazul vaccinului de la Pfizer logistica de decongelare si pregatire pentru vaccinare s-ar putea dovedi prea complicata pentru „specialistii” din unele DJSP!
   Iar d.p.d.v. pret, e la jumatate fata de Moderna, deci preferabil pentri bugetul Romaniei, care e oricum pe minus.
   O varianta un pic mai ‘safe’ ar fi sa se efectueze vaccinarea doar in spitalele militare, considerind ca medicii militari sunt obisnuiti sa respecte ordinele si procedurile, dar ca sa faci campanie de vaccinare in masa numai prin 12 spitale….

   0
   0
  • RO va achiziționa vaccinurile pe care le ia Uniunea Europeană.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @Vlad Petreanu si toti ceilalti
   Un articol in care sunt redate retineri ale lui Vlad MIXICH – expert in domeniu (https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24435754-interviu-vlad-mixich-nu-suficient-avem-vaccinul-impotriva-covid-19-romania-nu-exista-sistem-monitorizare-temperaturii-pentru-transport-iar-marele-calcai-vulnerabil-acceptarea-vaccinului.htm?sbox).
   Pe mine nu parerile lui MIXICH m-au izbit, ci afirmatia medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În momentul de față avem tot ce ne trebuie”.
   Mi-a adus aminte de afirmatiile ministrului, la vremea aceea, Nicolae Banicioiu, facute la 2 zile dupa tragedia de la clubul ‘Colectiv’. Daca ar fi spus macar ceva de genul ‘Elaboram campania de vaccinare tinind cont de baza materiala si de resursa umana pe care le avem’, eu personal as fi fost mai linistit un pic.
   Si apoi, daca avem 12 spitale militare in tara, de ce doar 6 dintre ele vor fi incluse in strategia campaniei de vaccinare?
   Sunt din ce in ce mai multe intrebari si ingrijorari, avind in vedere felul in care autoritatile romane, de orice fel si la orice nivel, sunt capabile sa gestioneze o actiune atat de complexa precum o campanie de vaccinare.

   0
   0
 5. Din pacate (ne) afecteaza din toate punctele de vedere, inclusiv economic. Asa ca da, asteptam vaccinul!

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Apropo de vaccin, nu inteleg procesul de validare in EU.
  Știau liderii EU inca de acum 4-5 luni ca Pfizer/Moderna/AstraZeneca au rezultate bunicele spre bune. Cred ca puteau sa aloce fonduri sa verifice in paralel progresul. Acum se putea da drumul la vaccinare in masa, in loc sa mai asteptam inca 1-2 luni pana verifica EU toată documentația, rezultatele testelor, etc. Se puteau mișca AGILE 😉

  0
  0
 7. Dobroești, fără „i”.

  0
  0