Cât a costat închirierea Arenei Naţionale pentru lansarea lui Victor Ponta

De ziua lui, pe 20 septembrie 2014, Victor Ponta îşi lansa a treia oară candidatura la prezidenţiale, de data aceasta printr-un spectacol megalomanic organizat de PSD pe Arena Naţională din Bucureşti.

La stadion au fost aduşi atunci zeci de mii de simpatizanţi pentru a participa la eveniment; aparent, unii au fost plătiţi, dar probabil că majoritatea primiseră pur şi simplu sarcină de partid să vină la Bucureşti cu unul din cele 1000 de autocare închiriate (oare?) de PSD. Circuaţia rutieră a fost închisă pe mai multe artere din jurul stadionului iar câteva televiziuni au transmis în direct spectacolul. În tribune, susţinătorii dlui Ponta au primit popcorn – o aluzie plină de trufie la declaraţia la fel de trufaşă a candidatului, că în primul tur n-are altceva de făcut decât să stea la televizor cu o pungă de floricele în timp ce se luptă contracandidaţii lui ca să intre în turul doi.

Au trecut de atunci mai puţin de 3 luni şi viaţa arată acum cu totul altfel pentru Victor Ponta – iar viitorul, chiar mai rău. Dar, despre asta, la timpul potrivit.

Privind la tv lansarea nord-coreeană din septembrie, am vrut să ştiu cât a plătit PSD pentru închirierea stadionului. De aceea, am trimis Primăriei Municipiului Bucureşti o solicitare oficială în acest sens, pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Cereea a fost formulată astfel:

„Va rugam sa ne comunicati urmatoarele informatii:

1. Numarul si data contractului prin care a fost inchiriata Arena Nationala in vederea organizarii evenimentului de lansare a candidaturii prentru presedintia Romaniei a presedintelui PSD, dl. Victor Ponta, eveniment care a avut loc in data de 20 septembrie 2014.
2. Numele entitatii juridice care a semnat contractul din partea organizatorului evenimentului si numele si calitatea persoanei care a reprezentat aceasta entitate juridica.
3. Suma totala pentru care a fost inchiriata Arena Nationala in vederea acestui eveniment cat si termenele de plata si eventualele transe de plata agreate prin contract.”

Am primit răspunsul ieri. PMB a retransmis cererea mea către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, care a dat următorul răspuns oficial:

Raspuns-ALPAB-8-dec

Se observă că PSD a încheiat contractul de închiriere a Arenei Naţionale cu numai 3 zile înainte de eveniment – ceea ce spune ceva despre relaţiile dintre PSD şi instituţiile statului român.

Preţul închirierii: 219.132,30 RON, TVA inclus, „la care se adaugă consumul de utilităţi”.*

Mie nu mi se pare mult – adică, la suma asta, parcă văd că mâine, poimâine, avem şi prima nuntă de megastar al manelelor organizată pe Arena Naţională.

Cât a costat cu totul acţiunea – cu aducerea atâtor zeci de mii de oameni în Bucureşti plus producţia propriu-zisă a evenimentului – n-avem de unde şti, că acestea nu sunt informaţii publice, ci doar ale PSD. Ce ştim sigur e că a costat mult mai mult decât a făcut, în cele din urmă.

Încă un lucru despre solicitarea făcută în baza Legii 544/2001.

Am recomandat mereu insistent bloggerilor interesaţi de societate, administraţie locală şi politică să solicite instituţiilor în mod oficial date în baza acestei legi care dă dreptul oricărui cetăţean să afle informaţii publice. Doar prin această presiune constantă blogurile vor deveni o voce luată în seamă de administraţia statului român.

Mi s-a răspuns, invariabil, că „tu eşti jurnalist, ştii cum se fac lucrurile astea, noi nu ne pricepem”.

Nu e chiar aşa, dar, în fine, accept că un blogger nefamiliarizat cu interacţiunea cu autorităţile are anumite ezitări în această privinţă. Un blogger sau un cetăţean oarecre, fără blog, până la urmă, că avem cu toţii, până la urmă, aceleaşi drepturi în această privinţă.

De aceea, cererea făcută către PMB cu privire la închirierea Arenei Naţionale a avut şi rolul de experiment, pentru că am folosit în acest demers aplicaţia „Ia statul la întrebări!„, oferită de platforma România Curată. Am înscris cererea mea la ei iar ei s-au ocupat mai departe de întreaga procedură. Când a venit răspunsul, m-au anunţat pe mail şi asta a fost tot.

Deci avantajul acestei aplicaţii, „Ia statul la întrebări!” este că preia toată treaba de care se sperie neprofesioniştii – adică procedura, cum ar veni; solicitarea e transmisă autorităţii potrivite de un ONG care se ocupă în numele tău să verifice, să valideze şi să obţină un număr de înregistrare pentru cererea pe care o depui.

Tot ce trebuie să faci e să adresezi întrebări clare, punctuale, care se referă la informaţii de interes public, apoi să aştepţi răspunsul.

Îţi recomand, deci, să adresezi întrebări referitoare la chestiuni de interes public autorităţilor folosind aplicaţia României Curate. De exemplu, ar fi interesant de aflat cât costă lucrările de reamenajare/reabilitare pe un anumit bulevard, sau câţi bani a dat o anume instituţie bisericii, sau cât a cheltuit o anume primărie pentru elemente de decor urban – şi câte din acestea elemente au fost achiziţionate şi instalate.

Te invit să fii curios în privinţa a ceva ce se întâmplă în jurul tău din bani publici, să întrebi, apoi să aştepţi răspunsul. Postează-l pe blogul tău când vine – sau pe Facebook – şi dă-mi şi mie un semn.

Uite-aşa schimbăm România în bine, pas cu pas.

____________________
*Suma de „aproximativ 40.000 de euro plus TVA” fusese comunicată încă din ziua respectivă de PSD, dar eu am vrut datele oficiale.

Articol din categoria: ACTUALITATE

52 comentarii Adaugă comentariu

 1. Observ depăşirea termenului legal pentru raspuns.

  Legea 544/2001, Art. 7
  (1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile.

  0
  0
 2. 50.000 de euro + alte mii pentru a aduce oameni din tara, un pret „corect” pentru o zi de nastere reusita. Nu e precum la Dubai, dar merge si asa.

  0
  0
 3. Wow, eu nu stiam de aplicatia asta, dar sigur o sa o folosesc de acum.

  0
  0
 4. #5 Comentariu nou

  Nu intamplator se tot ducea el prin China…Nu intamplator s-a si casatorit acolo si nici intamplator nu a facut acele declaratii laudative la adresa Partidului Comunist Chinez.Acestui megaloman nebanuit de multi chiar ii fierbea sangele in vine sa devina un”lider maximo”aici in Romania.Dupa modelul ceausist omul isi dorea sa fie adulat,iubit si aclamat,si…bineinteles sa nu mai fie nimeni care sa-i conteste autoritatea si marirea.Toate acestea dovedesc(a cata oara?!?)ca PSD este continuatorul PCR si vesnic intentionat sa restaureze dictatura comunista sau comunistoida din Romania.Sper ca aceasta ambitie secreta si nemarturisita a intentiilor PSD-iste sa fie perceputa si amendata de poporul roman care daca nu se mobilizeaza si nu se impotriveste se va trezi cu jugul de gat si botnita la gura.

  0
  0
  • #6 Comentariu nou

   Oare au citit pesedeii „Noua comentarii despre Partidul Comunist” de la epoch times? E interzisa in China si Rusia.
   Si-asa nu sint manuale, ar fi buna de studiat in scoli 🙂

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Bine spune Gabriel ,dar Ponta a depasit chiar si pe Ceausescu,a luat de la Coreea de Nord ,apucaturile de conducator iubit,dar nu i-a mers.Ceausescu nu si-a serbat nici-o data ziua pe stadion ci mii de oameni si mii de autocare .

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   ..si nu intamplator are si ochii mai oblici, ashea…

   0
   0
 5. Eu am cerut la un moment dat rezultatele unui audit care s-a facut la Ministerul Turismului (fara motiv, voiam doar sa vad daca se poate). Am trimis un mail scris frumos si politicos si am primit un raspuns la fel de politicos care continea si raportul de audit. Simplu.

  0
  0
 6. ia, cere și anexele contractului cu bechtel.

  0
  0
 7. #16 Comentariu nou

  Contractul cu firma Bechtel a fost sustras si facut”pierdut”de catre Dan Sova,altfel Adrian Nastase nu facea doar o puscarie simbolica!El a”intrat”pentru cea mai mica vina cam ca toti acesti VIP-uri condamnati la cererea unui Occident ce doreste asanarea societatii romanesti ce s-a mafiotizat in asemenea hal incat a ajuns sa sperie.De aceea sunt arestati si bagati atatia bogatani excroci la parnaie pentru ca Occidentul ne-a dat de ales daca mai dorim sprijin financiar sa ne suflecam manecile si sa facem curat.Altfel nu vedeam noi asemenea adevarate „minuni”petrecute in tinutul in care se impamantenise ca „legile sunt doar pentru cainii obisnuiti,potai,caci dulaii mari sar peste iar catelusii trec pe dedesubt.

  0
  0
  • #17 Comentariu nou

   Dar cum este posibil?
   Nu raspunde nimeni pentru faptul ca un asemena contract „s-a pierdut”?!
   nu exista un regima al documentelor oficiale, chiar al celor care NU au fost clasificate drept secrete?!

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   N-auzi dom’ne că e secret? Ține de siguranța națională, ce dracu! 😛

   0
   0
 8. #19 Comentariu nou

  Îi scriam unui prieten, pe 20 septembrie, anul acesta:
  Salutare Maestre! Vreau sa-ti impartasesc ceva ce am trait (din pacate) azi. Ma intorceam, dupa o munca sustinuta, de la „mosie”. Am avut ceva treaba si am ajuns dimineata devreme acolo. Dupa pranz am pornit spre casa. Pana la intrarea in Bucuresti (prin Militari) am mers foarte bine. In dreptul Hornbach-ului a inceput nebunia. ZECI de autocare si microbuze stateau (sau circulau foarte incet). La intrarea in Bucuresti „coloanele oficiale” au fost preluate de politie. Nu stiam ce se intampla. M-am gandit ca l-au impuscat si oamenii merg la inmormantare. Nttttt! Cica Po(a)nta isi lanseaza candidatura. Crezi ca la Sala Palatului? Nu omule, fiindca-i prea mica… Cumva in Piata Constitutiei? Cum, acest nou „geniu al Carpatilor” sa se ridice spre cer doar cu o mana de aplaudaci? Nu te mai tin pe ghimpi, lansarea se va face pe Stadionul National! Muuuulte mii de pofticiosi la o chiftea si o bere, veniti (in mod organizat, desigur) din TOATA tara, se vor intalni, se vor pupa, se vor imbratisa si se vor indopa, pe mareata arena. Tot traficul din oras a fost dat peste cap… Da’ parca asta conteaza? Bulevardul Unirii plin de autocare, banuiesc ca si altele sunt la fel… Am facut vreo doua ore de la intrarea in Bucuresti pana in Balta Alba (in mod normal (chiar si intr-o zi lucratoare, nu fac mai mult de 40-45 de minute). Mi-a amintit de acum vreo 25 de ani. M-am uitat sa vad daca nu „baga” ceva la alimentarele de la parterul blocurilor din Centrul Civic….

  0
  0
 9. #20 Comentariu nou

  Doar 40.000 euro? Cam tot atat cat a cheltuit si in Duba-i. Pardon, Dubai.

  0
  0
 10. #21 Comentariu nou

  Interesanta idee Petreanu. Sa stie cat mai multi romani cat a costat dezmatul PSD numai pentru un eveniment din campanie. Binenteles, as dori sa vad si OP-ul prin care a platit partidul suma respectiva, sau va fi trecuta la pierderi de catre Adm. Lacuri,parcuri si gradini. Se practica la ei asemenea lucruri. Deci, Petreanu cere-le si OP-ul si o sa ai surprize ??!!!.
  In adresa scrie ceva de 5 zile. Hai sa vedem daca „marele” PDS a si platit consumatia.

  0
  0
 11. #22 Comentariu nou

  Care-i meciul tau cu Ponta ? V-ati certat pe aceeasi femeie in adolescenta ? Deja este o cruciada personala ceea ce faci.

  0
  0
  • Să mă scuze Petreanu, da` fuck off!
   Toți cretinii ăștia (și mă număr printre ei) vor să știe cum, când, unde, pe ce și de ce se cheltuie banii noștri. Dacă tu vrei să-i faci cadou lu` Ponta, e treaba ta. Dar atât timp cât suntem rupți în două de taxe și impozite, chiar vrem să știm ce se întâmplă cu banii.
   E cruciadă personală? Aham… este! Împotriva celor care cred că au ales stăpân și nu angajat.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Ce-aveti mai, copii? Relax, take a beer, unplug yourself..
   Foarte bine ca scrie de Ponta, dar la cat se fura in Ro, 200.000 RON sunt small potatoes.
   Astept articole asemanatoare si despre Nutzi, daca tot aduceti vorba despre „banii nostri”.
   Chiar Vlad, mi se pare mie sau ai evitat subiectul Nutzi?
   Ti-e ca o sa fii uimit si tu de ce ai descoperi, asa-i?
   Wise.

   0
   0
  • Nu chiar, Remus. Ia da o cautare, wise ass 🙂

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Am dat acum, da, ai scris, n-ai evitat subiectul, mea culpa.
   Sunt vreo doua chiar bune (cel cu Elenele si cel cu ho, fa).
   Poate nu trebuia s-o bagi la eticheta de „maruntis”, merita mai mult 😀 , dar de gustibus…

   0
   0
  • Mai gresesc si eu 🙂

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Remus,
   Imi pare rau pentru tine daca nu poti face diferenta intre campania Monicai Macovei, facuta pe banii curati si megalocampania, platita de noi toti prin taxe si impozite, a intaiului plagiator al tarii. Suntem cel putin 6 milioane care „ne-am certat pe aceeasi femeie in adolescenta” cu Tonta. Numai ca, vreo 6 milioane si ceva nu avem blog. Greu de priceput, asa-i ?

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Remus, te supara ca ai nimerit singurul PSD-ist printre antipaticii lui Ponta si gasca lui de mafioti? Cu siguranta ca tu nu faci parte dintre baronii locali ai PSD -ului, dar cred ca ai plas cand a pierdut idolul tau drumul catre Cotroceni.

   0
   0
 12. #30 Comentariu nou

  Se stie si daca a fost achitata factura?
  😀

  0
  0
 13. #31 Comentariu nou

  raspunsul este incomplet.
  Chiria o stim, dar costurile de igienizare post eveniment, refacere gazon. Dupa eveniment s-a schimbat gazonul cu circa un milion de euro. Acest cost ar trebui comparat cu cat s-a cerut pentru concertul Red Hot Chili Peppers. Cred ca pe aia i-a costat mai mult si i-a obligat sa-si curete gazonul. Asa aceasta cifra nu reprezinta nimic, decat vorba Dvs, un indiciu pentru manelisti.

  0
  0
 14. #32 Comentariu nou

  Si PONTA se mai intreaba (cam retoric, nu ?) de ce 1.000.000 de tineri il fac „comunist” pa facebook.

  Pai PONTA sa stie ca „metodele” lui sunt PUR COMUNISTE – ceea ce il face comunist in fapt

  0
  0
 15. #33 Comentariu nou

  Asa e, ai acces la informatii publice prin lege. Bun, dar ce faci daca totusi nu ti se raspunde? Sau daca ti se raspunde tirziu? Apelezi la justitie? Dai statul in judecata? Astepti ani de zile in proces? Pentru un verdict subiectiv, dat de un judecator, de capriciul lui personal si, poate, de adincimea buzunarului? E un cerc vicios cumplit. Primul pas trebuie sa fie un sistem juridic care functioneaza cu adevarat. Apoi sa se tina procesele. Fara numar.

  0
  0
 16. Am primit si eu de la primaria din Magurele astfel de informatii. A fost o vreme in care ma „luptam” cu ei pentru ca n-au vrut sa traga curent pe strada unde stau. Desi bani au fost! Si am cerut contractul incheiat in urma licitatiei si alte documente, anexe si le-am primit. N-am stiut atunci de legea asta, dar am facut o cerere, au cautat prin arhivele din podul primariei si am primit. Am dat mai departe, la ANRE, peste tot pe unde am crezut ca se poate misca ceva. S-a lasat cu niste controale, cu niste amenzi pt primarie, dar cam atat. Rezultatul meu? Sistem off-grid cu panouri fotovoltaice!

  0
  0
 17. #35 Comentariu nou

  Multumim de informare, am profit si am intrebat si eu ceva, maruntis, dar e o intrebare care ma bintuie de citeva luni (cit si cui s-a platit pentru niste indicatoare stradale de sens unic, montate din iunie si care nici acum nu sint utile, pentru ca strazile cu pricina n-au inca sens unic pe ele). Vedem daca si ce mi se raspunde 🙂

  0
  0
 18. #37 Comentariu nou

  Buna ziua,
  am citit raspunsul primit la solicitare, bravo pentru initiativa, DAR mi se parea normal sa se ceara informatii/sa se precizeze daca suma aceasta modica (pentru dimensiunea Arenei Nationale) a si fost platita.
  Multumesc.

  0
  0
  • #38 Comentariu nou

   Eh, ar fi multe de intrebat. De ex daca statutul de functionare al Arenei Nationale permite sa faci asemenea paranghelii. Sau daca nu cumva trebuie sa ai contract cu 30 de zile inainte + sa versi o suma mare drept garantie. Asta pt ca pe un stadion, cu atita lume muulte se pot intimpla. Etc. Probabil s-au incalcat/ocolit mai multe regulamente, atit PSD cit si Arena Nationala or fi pasibili de niste amenzi…

   0
   0
 19. #39 Comentariu nou

  Zici ca ai terminat liceul industrial 32. Cind am terminat eu acest liceu se numea Liceul 24. Asta inseamna ca fie esti prea tinar ca sa ai idee cu aratau „lansarile nord coreene” sau scrii dupa ureche, din ce ti-au spus parintii sau vecinii de bloc.

  0
  0
  • In 1986. Se chema Ind. 32 de prin ’80. Mai usor cu dispretul.

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Nu e vorba de dispret. Daca avem in vedere referirea la virsta, atunci poate fi considerat chiar un compliment. Ma refeream la calitatea informatiei furnizate. Comparatia pe care o faci cu manifestarile nord coreene este facuta fara a se cunoste cum erau in realitate acele manifestatii si care era comportamentul si reactia acelor oameni fata de cei care ii convocau. Manifestarile nord coreene de atunci ca si cele de acum nu au nici pe departe cum sa fie comparate cu manifestarile „similare” din perioada comunista. Cit despre evenimentul de pe stadionul national… nici nu se pune problema… Desigur, in functie de IQ-ul cititorilor, aceste informatii pot fi inghitite de unii sau de altii, dar … depinde de IQ…!!!!

   0
   0