Cinste şi gramatică!*

Prefectul Capitalei a dat-o afară pe Viorica Pavlu, “directorul de coordonare a comunicării şi relaţiei cu media din Prefectura Bucureşti”, care trimisese presei următorul text:

viorica PAVLU

Asta-i vestea bună. Vorba aia, greşeala recunoscută (şi agramata concediată) înseamnă jumătate de iertare.

Mai rămâne jumătate.

Prefectura încă are de răspuns la întrebarea perfect legitimă: dar cum a fost selectată pentru un post de şef al comunicării din Prefectura Bucureşti o persoană care nu ştie să scrie în limba română? Ce a cuprins examenul, cum au fost notate probele, cine a făcut evaluarea lucrărilor şi cine a dat notele şi – chiar aşa! – păi dacă doamna Pavlu a câştigat concursul cu asemenea (in)capacităţi, cum arată lucrările celorlalţi candidaţi?

Găsiţi-vă azi un minut să trimiteţi măcar un mail cu aceste întrebări la adresa e_petitie@mai.gov.ro, în atenţia prefectului Bucureştiului, Georgeta Gavrilă (Ruxa, dacă îţi transmite ţie cumva, ceva, zi-ne şi nouă).

Ar trebui să răspundă, dacă e cinstită. Orice ar crede ea zilele acestea, nu e suficientă doar gramatica atunci când munceşti pe bani publici. Pe banii mei, stimată doamnă, că tocmai mi-a venit înştiinţarea de plată a impozitelor săptămâna trecută.

________________
*cred că îndemnul lui Caragiale către jurnaliști nu doar că e perfect valabil și azi (și încă cum!), dar poate că ar trebui să devină deviza tuturor românilor. Vă dați seama, și cinstiți, și vorbind corect românește! Decât atât, decât! :)

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. “Prefectura încă are de răspuns la întrebarea perfect legitimă: dar cum a fost selectată pentru un post de şef al comunicării din Prefectura Bucureşti o persoană care nu ştie să scrie în limba română?” – simplu: cineva a dat un telefon altcuiva, spunand “Am si eu o cunostinta care a ramas pe dinafara si are nevoie de un post. Unde putem gasi?”. R: “Pai sa vedem la Prefectura. Daca nu se poate, ii gasim noi in alta parte”.

  Thumb up 0
 2. Interesant e ca a dat-o afara “ca urmare a acordului părţilor”. Cu alte cuvinte, legal, nu a gresit cu nimic (probabil nici nu avea obligatia sa stie bine limba romana, nu i s-a cerut nici la angajare, nici dupa)
  Deci, teoretic, doar pentru ca a fost ea de acord, sau s-a simtit (!?!) si a cerut-o, a fost data afara. Altfel, putea sa dea si in judecata Prefectura pentru acest nemainintalnit abuz.

  Thumb up 0
  • Eh, e doar o formulă convenabilă pentru ambele părti, ca sa evite procese etc.

  • Da, stiu..un fel de “fata, n-am ce-ti face, mi-au sarit astia in cap…hai sa iesim din asta si lasa ca mai vedem noi…”

   Thumb up 0
  • la noi e destul de greu sa dai pe cineva afara, legal, daca nu faci restructurare sau chestii asemanatoare. trebuie comisie, trebuie avertisment. e complicat.
   basca, ma tem ca in contractul doamnei nu exista vreo clauza referitoare la gramatica :)

   Thumb up 0
 3. asta se intampla daca semnezi ca prefectu’ sau primaru’ :) doar nu credeti ca un director scrie hartiile astea, cel mai probabil e mana criminala a unui subordonat tanar si prost platit, proaspat posesor de diploma de bac dinaintea erei camerelor de supraveghere :)

  Thumb up 0
 4. Ma indoiesc ca a fost data afara doar pentru ca nu stie sa scrie romaneste, dintr-o institutie-dinozaur neo-comunista cum este Prefectura. A facut ea ceva mai grav.. sau nu a facut.

  Thumb up 0
 5. Mie imi place formularea cu “a aprobat, prin ordin”….probabil textul a fost compus tot de fosta angajata.

  Pe de alta parte motivele cred ca sunt altele, nu neaparat greselile gramaticale. Si mai cred ca se va intampla o chestie cum si-a imaginat Cata la primul comentariu: un telefon si ” Am si eu o cunostinta care a ramas pe dinafara si are nevoie de un post”….

  Thumb up 0
 6. + începînd cu î din i, virgule aiurea şi fără spaţiu între cuvânt şi paranteză :)

  Thumb up 0
 7. Oarecum off-topic, cu ocazia asta aflam ca se ard si cateva zeci (sute?) de dvd-uri pentru doar cateva poze (presupun ca nu-s tiff-uri la rezolutii de zeci de mii px pentru bannere cat Casa Poporului). De ce sa nu le puna pe un site cu acces controlat pentru presa? Oricum, un pas inainte ca nu [mai] trimit pe floppy.

  Thumb up 0