CNA – Miliţia Cuvintelor

Mircea Badea poate să-ţi placă la nebunie sau să te facă să vomiţi de scârbă, dar faptul că provoacă, aproape automat, (numai) aceste două reacţii este principalul său atu, ca one-man show. Nu e tern. Cenuşiul nu vinde bine în show-biz, deci nici în tv – iar ăsta e un truism binecunoscut de oricine are, cât de cât, idee despre ce face să funcţioneze această industrie.

Dar CNA-ul nu e oricine, şi nici nu se comportă ca şi cum ar înţelege industria tv. Ultima dovadă e postată pe site-ul instituţiei, ascunsă sub denumirea stufoasă de (inspiraţi adânc acum) “Raport de consultanţă privind îndrumarea, coordonarea şi analizarea monitorizărilor efectuate de direcţia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la calitatea limbii române folosite în audiovizual”.

Mai simplu: este, de fapt, o listă a greşelilor de exprimare apărute în programele unor posturi tv din România. Ceea ce ar trebui să fie o iniţiativă lăudabilă, dacă raportorii angajaţi de CNA n-ar confunda grav limbajul puternic şi colorat cu erorile de exprimare. Şi nicăieri nu e mai vizibilă această confuzie ca în monitorizarea la care a fost supusă emisiunea-pamflet a lui Mircea Badea.

Dacă are cineva vreo bănuială: nu sunt amic cu Badea, nu schimbăm mai mult de un salut, două pe culoarele de la News FM, şi asta când se întâmplă să ne intersectăm pe-acolo. Şi nici nu-mi place emisiunea lui, de fapt, dar nu pot să nu remarc acea calitate despre care vă vorbeam mai sus: Badea e love or hate.

În monitorizarea comandată şi dată publicităţii (deci aprobată) de CNA, “erorile” sunt identificate, explicate şi, culmea! se propune o “variantă corectă” nu doar pentru agramatisme, dezacorduri sau greşeli de ortografie, ci şi pentru tot ce iese în evidenţă prin culoare sau spectaculozitate.

Zice Badea: “Titlul lui peşte mă şi interesa foarte tare”, şi CNA propune: “titlul mă interesa foarte tare.” “E foarte tare articolul”, spune Badea, şi CNA îl corectează “E foarte interesant/incitant articolul”. “Pentru încălzeală, vă spun ce-am păţit aseară”, începe Badea, iar CNA îl trage de urechi: “pentru început, vă spun ce am păţit aseară”.

Ei bine, “corecturile” de mai sus sunt nimic. În toate cazurile de exprimare argotică, soluţia e simplă: ce se taie nu se fluieră, aşadar totul se taie. Badea vorbeşte de bastârci, bebeluşaţi, dileli, dude, păpuşi mici şi sexoase, smărdoieli, muci în fasole şi frăsuieli. CNA zice că aceste cuvinte sunt ilegale la tv şi sancţionează postul pentru că permite aşa ceva.

Imaginaţi-vă o lume pe placul CNA. Cred că ar fi coadă la dispensare, pentru lobotomii rapide, singurul remediu al torturii prin plictiseală.

Eu aş da acest show CNA-ului, să-l producă el, Consiliul. Aşa am putea avea în loc de:

“Pentru încălzeală, să vă spun că mă frăsui de 17 ani în meseria asta şi am văzut multe dude şi dileli. Mulţi mâncători de rahat, care băune de deştepţi ce sunt, altminteri nişte sonaţi cu mufe de bebeluşaţi rozalii, care-şi cară bastârci unul-altuia imediat ce privim noi în altă parte, fiecare interesat doar de para-ndărătul lui. Da, vorbesc despre minunata noastră clasă politică.”

următoarea exprimare, pe placul Miliţiei Cuvintelor:

“Pentru început, stimaţi telespectatori şi stimate telespectatoare, aş dori să vă spun un călduros bun-venit la emisiunea noastră şi să precizez că am 17 ani vechime în câmpul muncii de televiziune. În tot acest timp, am observat multe lucruri incorecte. Am luat notă de activitatea unor persoane care nu spun adevărul şi care nu sunt inteligente, de altfel nişte persoane cu fizionomii nelalocul lor, gata să se certe unele cu celelalte atunci când opinia publică nu este atentă la dânşii, nişte persoane interesate, pe de altă parte, să încalce dispoziţiile legale în vigoare şi să comită infracţiuni de evaziune fiscală. Da, stimaţi telespectatori şi stimate telespectatoare, vorbesc despre clasa politică din România (şi vă rog să mă scuzaţi dacă aţi sucombat de plictiseală ascultându-mă, dar asta e televiziunea imaginată de CNA).”

Deci, să producă CNA un show de televiziune, da? Şi membrii Consiliului să fie plătiţi din încasări, nu din bani publici.

Chiar nu mă preocupă faptul că membrii CNA sunt încleiaţi în ridicol. Sunt doar cam îngrijorat că se comportă astfel pe banii mei de contribuabil, atâta tot.

21 comentarii Adaugă comentariu

 1. am ris cu lacrimi. :)

  Thumb up 0
 2. Râzi tu, râzi, Harap Alb, da’ să vezi cum e când te cheamă nenii ăia de la CNA şi te-ntreabă, cu aerul cel mai serios din lume, “de ce folosiţi expresia bastârci peste mufă? N-aţi putea spune lovituri puternice în piramida nazală? Ce, nu-i tot aia?”

  Thumb up 0
 3. si ce le raspunzi? pe bune, ca nu imi dau seama care e raspunsul. “nu, nu am putea folosi” sau “da, cred ca aveti dreptate….”. sau poate ar trebui sa inteleaga ce inseamna pamflet

  Thumb up 0
 4. De obicei “da, cred că aveţi dreptate” dacă vrei să scapi fără amendă. Îi iei la mişto pe propria-ţi piele – şi e cu atât mai greu cu cât e aşa de simplu…

  Thumb up 0
 5. … e cu atât mai greu să te abţii, evident

  Thumb up 0
 6. a existat o lume dupa cum ar dori CNA acum. deci, nu trebuie sa ne-o imaginam ci sa ne-o amintim. se chema comunism, si am scapat de ea in 1989. si atunci cenzorii exact asat faceau: taiau din text cuvintele care li se pareau a aduce atingere partidului, conducatorului etc.
  niste idioti, pe scurt.

  Thumb up 0
 7. aaaaa… vrei sa spui ‘stimate telespectatoare si stimati telespectatori’… ca asa e ordinea de obicei, ‘doamnelor, (+/-domnisoarelor) si domnilor, nu?

  Thumb up 0
 8. Este OK. Citeste si aici
  http://mambosiria.blogspot.com

  Thumb up 0
 9. am citit si raportul….e plin de din astea. deci gabi firea nu ar trebui sa ziva votati prin sms ci “votati trimitand mesaj la numarul”. sa fim seriosi

  Thumb up 0
 10. Eu zic ca baietii astia de la CNA se plictisesc. Nu mai au ce face si s-au gandit sa iasa di amorteala …

  Thumb up 0
 11. Noroc ca dobitocii gomoshi shi tzapeni shi solemni shi ridicoli shi putrezi la minte nu au putere shi asupra presei scrise sau, culmea! asupra Internetului. S-ar duce pulii de suflet de tot presa. Cei de la Academia Catzavencu ar impacheta paine in aluminiu, iar noi ar trebui sa ne facem site-uri cu .md in coada.

  Au. Pardon. Scuzati. Am zis pula in jurisdictzia Dvs, onorata instantza CNA. Cu cele mai umile scuze cu putintza, imi retrag pula shi mi-o inghit. Delete. Dilit dilit. Alt ef patru. Rephrase: s-a dus extensiei penile de suflet. Mircea, ai legatura…

  Hm. Ar fi chiar funny, de n-ar fi ridicol si trist.

  :) :(

  Thumb up 0
 12. haha, so you hate badea. (citez aproximativ: nu imi pace emisiunea dar nu pot sa nu remarc ca provoaca una din cele doua reactii din binomul love/hate)

  just kidding :)

  Thumb up 0
 13. @turambar : “tzepeni”

  Thumb up 0
 14. Problema fundamentală a CNA este că se comportă ca un jandarm, atunci când rolul său, în spiritul legii, ar trebui să fie de îndrumător într-ale audiovizualului românesc.

  Aşa se petrec lucrurile în ţara asta: dă-i unuia o uşă de închis şi deschis, şi l-ai făcut Împăratul Accesului Condiţionat.

  Thumb up 0
 15. Curiozitatea ma indeamna sa ma intreb retoric:
  CAND VOR UITA CA TARA ASTA NU MAI ARE UN TATUC? CAND VOR UITA CA OPINIILE NU SE MAI POT OPRI DE LA “ROBINETU’ UNIVERSAL”? SI MAI ALES CAND VOR UITA EXPRIMARILE DE TELEJURNAL PE CARE VOR SA NI LE INOCULEZE?”
  Nu-i nevoie sa raspundeti, pentru ca raspunsul e clar!
  ;)

  Thumb up 0
 16. mie nu mi s’a parut fair nici aia cu cele mai multe greseli la care televiziune, iar top trei erau televiziuni de direct. pai normal ca’ti mai scapa cand esti in direct, ca n’ai promter sa’ti faci frazarea. relatezi, mai scapa.
  da’ p’asta cu greselile as face’o si pentru presa scrisa, ca’s unele scriituri de te doare capu!
  d fapt, pentru presa scrisa as inventa un fel de “zmeura de aur”… sa si’o ia!
  ref sugestiile lu CNA.. sunt penibile, kiar ma mir cum nu le e rusine sa iasa cu asa ceva in public!

  Thumb up 0
 17. De la CNA as dori multe decizii mult mai importante pentru copiii nostrii. De ce nu studiaza CNA-ul in primul rand posturile pentru copii? Cum e posibil ca FoxKids sa fie un post pentru copii, unde violenta si limbajul suburban sunt la ele acasa? Cum e posibil ca CNA sa nu observe reclamele mincinoase de pe canalele pentru copii, Minimax, Cartoon? De ce sunt ignorate aceste canale de CNA? Ce drept are CNA sa stabileasca limbajul pentru pamflet?Reinvie epoca de mult apusa, de care se mai vorbea pe aici?

  Thumb up 0
 18. cândva, în trecutul apropiat, mă trecuse un fior: acela că limba de lemn este pe cale de dispariţie. acum sunt liniştită: CNA veghează la perpetuarea ei.

  limba este un organism viu şi ea trebuie lăsată să se dezvolte. alţii editează dicţionare de slang, noi tot cu lemnul. unii îl sculptează, alţii îl cioplesc sau (cio)pârţesc.

  Thumb up 0
 19. CNA rulează, da oare cati bani au BAGAT in raportU asta?
  trinitas tv au monitorizat oare? ca nu-l vad pe lista.
  nu inteleg ce e gresit la tenisman.

  Thumb up 0
 20. yume, nu e politically correct, probabil că zice CNA. Dacă avem “tenismen”, ar trebui să fie şi “tenisumenă”, logic.

  Thumb up 0
 21. Trebuie să-şi justifice şi ei cumva activitatea, nu?
  Pe de altă parte, au datoria şi misiunea de a veghea la respectarea ordinii şi armoniei .. lingvistice; unde şcoala dă greş în educarea tinerei generaţii, măcar să n-o prostim noi mai rău (gândesc ei).
  Cum e mai uşor să repari (cârpeşti) decât să construieşti, se înscriu şi ei pe linia directoare, prin care se justifică apariţia atâtor organe & organisme de conducere, administrare şi control/audit … mai corect:

  hai sictir, că-mi faceţi silă!
  mai rău, mi-e chiar milă.
  să nu fiţi voi în stare,
  să făceţi … trei parale.

  e grele, dom’le! :)

  Thumb up 0