Covid-19: contraatacul clonelor

cottonbro / Pexels

Mai întâi de toate, ca să nu ziceți că v-am influențat cumva, dați un vot aici:

Am privit ieri, la televizor, un bătrân indignat: „Ați văzut dv vreun mort de conovirus ăsta? N-ați văzut! Nu există, dom’le, niciun conovirus, e vrăjeală.”

Așa e. Nici eu n-am văzut niciun mort de covid-19, așa cum n-am văzut niciun mort dintr-un accident de circulație. Rezultă, pe cale de consecință, că și accidentele de circulație sunt „vrăjeală”, nu?

Omul nici nu știe să pronunțe corect numele bolii, dar cunoaște totul despre (in)existența ei.

****

Circulă tot soiul de montaje și fake news-uri. Majoritatea sunt grosolane, totalmente ridicole, dar unele sunt chiar bine făcute. Într-unul dintre ele, de pildă, cineva a tăiat cu foarfeca o formulare a prof. Rafila, pe care a inserat-o apoi într-o construcție din care reieșea că specialistul ar fi afirmat, într-un interviu „la un post de radio”, că n-ar exista coronavirusul, qed conspirația. Postul este Europa FM, așa că am un interes aproape direct în curmarea porcăriei, care a fost și masiv distribuită, din păcate.

Am două mirări în această chestiune:

1. Prima: cât de idiot să fii ca să poți crede (și să distribui mai departe) că prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” o să spună dintr-o dată, la radio Europa FM, că „virusul nu există”, asta după ce de luni de zile avertizează public și comunică permanent cu privire la caracteristicile sars-cov-2 și ale pandemiei de covid-19?

2. A doua: cât de ticălos să fii ca să montezi un astfel de fake news, adică să cauți cuvintele cu pricina, să le scoți din context și să le introduci într-un montaj care schimbă complet sensul inițial al afirmației?

Și cât de ticălos trebuie să fie un regim politic ca să facă dezinformări de acest gen programatic, împotriva unor continente întregi?

****

Am mai spus-o: cred că am devenit prea îngăduitori cu proștii. În ultima vreme, proștii au gura din ce în ce mai mare pentru că se pot adresa direct publicului, ceea ce este o pierdere pentru starea colectivă de sănătate mintală. Când alți proști se strâng în jurul lor, admirativi, toți se potențează reciproc, ca o armată de clone monomaniacale. Își încuviințează unii altora prostiile și li se pare că, în mod magic, capătă astfel și adevărul cu dreptatea la pachet.

Tot la Europa FM am relatat acum ceva timp despre cazul unui director de spital care nu știa că are într-un laborator, încă de prin 2018, un aparat cu care ar fi putut să testeze infecțiile cu coronavirus.

Un prost a tras concluzia că exact asta e dovada că virusul a fost creat încă din 2018, altfel cum ar fi putut exista și testere pentru el? Gata dezvăluirea conspirației, și a și postat-o pe contul lui de Facebook, unde o congregație de proști similari au dat aprobator din mouse și au distribuit mai departe „demonstrația”. Faptul că este binecunoscută și documentată existența coronavirusurilor, în general, de zeci de ani, faptul că SARS-CoV-2 este un (alt) coronavirus dintr-o familie care a mai provocat epidemii periculoase (precum SARS sau MERS), faptul că majoritatea coronavirusurilor care circulă prin lume sunt în general inofensive, faptul că există demult echipamente pentru testarea prezenței virusurilor în diferite medii nu tulbură mințile odihnite ale acestor personaje înclinate să vadă conspirații globale peste tot. Dar când le pui oglinda-n față, țipă că ești arogant și că au și ei dreptul la „opinie”. Una e „opinia”, alta e prostia, totuși. Suntem prea inteligenți ca să facem confuzia asta, proștilor.

****

„Păi și-așa o să facem toți virusul ăsta, ne trebuie imunitate de grup”. Nu-mi vine să cred c-o luăm de la capăt cu discuția asta, pe care credeam c-am lămurit-o de-acum câteva luni.

Da, probabil că vom face toți covid-19, în cele din urmă, dacă nu se produce și nu se administrează un vaccin înainte. Dar credeam că ne-am înțeles că nu putem face toți covid-19 în același timp. „Aplatizarea curbei”, mai țineți minte?

Rata de mortalitate pentru această afecțiune este de aprox. 6% din cazurile confirmate. Afirmația „toți vom face virusul”, aplicată la o rată de infectare de 60%, cât e necesar populației pentru a căpăta imunitatea de grup, înseamnă 600.000 de morți în România. Ce mai e de spus?

Probabil că sunt mai multe cazuri de covid-19 decât cele confirmate medical, prin testare. E foarte plauzibil și, aparent, sunt destul de multe cazuri asimptomatice. Dar rata generală de infectare nu pare să fi depășit 10%, deocamdată, nicăieri – iar ratele obișnuite variază mai degrabă în zona de 2-5%, cel mult. Ca atare, rămâne cum am stabilit: mortalitatea provocată de SARS-CoV-2 este foarte ridicată. Inacceptabil de ridicată – cel puțin până la proba contrarie.

****

„Eu nu port mască, nu cred în asta, îmi asum”, este o altă frază ciudată pe care o tot aud în ultima vreme. Păi stai să ne lămurim. Ce anume îți asumi, de fapt? Că te poți îmbolnăvi? Ok, să zicem. Dar conceptul de contagiozitate îl înțelegi? Problema mea nu e că te poți îmbolnăvi tu, dacă asta îți dorești (fiecare cu kinku’ lui); problema e că-i vei îmbolnăvi și pe alții. Poate că unii vor muri din cauză că tu „nu crezi că există conovirus„. Cum îți asumi asta, aș vrea să-mi explici.

****

Să ne înțelegem: comunicarea coerentă, inteligibilă, eficientă din partea autorităților, mai ales în vremea unei crize epidemiologice, este crucială. Din acest punct de vedere, și cu una-două excepții, comunicarea actualei guvernări este un eșec jalnic. Bâlbâieli, contradicții, balast, limbă de lemn, neseriozitate, „comunicarea” din ultimele luni le are pe toate, dar asta nu exclude responsabilitatea fiecăruia dintre noi în combaterea bolii. Dimpotrivă.

****

Imagini-document cu o manifestare clinică a prostiei, aici.

Articol din categoria: ACTUALITATE

34 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  hai ca au comunicat decent…da, nu le iese mereu, nu au facut multe-de ex. somaj la bugetari, reducere posturi inutile si dat afara pe capete, da, dat afara dar asta era de asteptata si nu o va face niciun partid la cateva luni distanta de alegeri…locale si parlamentare… un aprlament de 300 de alesi? adminsitratie digitalizata si supla, cu tehnicieni nu politruci? nu va iesi, de asta pot fi acuzati minut de minut

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Fiecare are dreptul la o parere, corecta sau nu… ca sunt multi idioti in lumea asta, este alta discutie.

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   …din articol, se pare ca nu l-ai citit „pe tot” : „… au și ei dreptul la “opinie”. Una e “opinia”, alta e prostia, totuși. Suntem prea inteligenți ca să facem confuzia asta, proștilor.”

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   E relativ. O parere nu poate si nu va fi niciodata cu un fapt. Daca eu am o parere despre fizica nucleara, fara sa aduc niciun fel de argument valid stiintific, inseamna ca vorbesc sa nu adorm, nu ca sunt rival cu Einstein.
   Problema majora a vremurilor astora e fix ca, potentate de viteza informatiei, parerile ajung sa aiba aceeasi importanta in ochii/urechile indivizilor descrisi de Vlad in articol.

   0
   0
 3. #5 Comentariu nou

  https://www.thelocal.dk/20200408/danish-health-agency-says-400000-could-have-been-infected has estimated that the true number of people who have had coronavirus is between 30 and 80 times larger than the roughly 5,000 who have so far tested positive.
  Romania are 17.000 infectati, teste nici prea multe nici prea putine deci zicem cazuri reale X50. asadar un 850.000 deci pana in 5% din populatie. Hai sa zicem ca avem genele protejate de tunelurile dacice si ar fi 7%. Tot e putin si la toamna iarna nu mai putem inchide economia inca doua luni. Sa speram ca macar vaccinarea de gripa o sa mearga bine de tot altfel intram in blocajul sistemului sanitar

  0
  0
 4. #7 Comentariu nou

  Referitor la fake news, e aiurea rau de tot. Am patit asta cu propria mama, sa-mi spuna ca ea nu se vaccineaza pentru ca ii face mai mult rau decat bine. Am ajuns sa ii cenzurez internetul, sa ii tai toate site-urile de fake news. Partea proasta e ca nu pot sa filtrez tot, cum ar fi facebook si mai nou youtube.

  0
  0
 5. #8 Comentariu nou

  My two cents: prin porcariile facute in ultimii 30 de ani, autoritatile au erodat complet ideea de… „autoritate”. De aceea parte din cetateni au tendinta sa minimalizeze ce transmit autoritatile si sa creada mai degraba in conspiratii ascunse, ale lui Bill Gates si Anthony Fauci, oameni care nu au nici o legatura cu viata lor decat in conspiratiile „pe fatza” ale primarului, deputatului si furnizorului de servicii publice de care depinde imbunatatirea vietii lor. Toti astia din urma pretind ca lucreaza pentru binele lor si al comunitatii, dar sunt contrazisi flagrant de fapte si uite-asa mesajele lor au pierdut substanta, „e clar, dom’le, ca astia mint pe fatza” in orice context.
  Pe de alta parte, am incercat sa le explic celor care n-au vazut nici macar la televizor bolnavi decat in foarte putine filmari („le baga in bucla, dom’le si-s filmati in Italia, da’ ne prostesc ca-s filmati la noi”), ca exista un regulament european foarte strict de protectie a datelor personale intrat in vigoare in 2018. Mi-au raspuns ca incerc si eu sa ii prostesc.
  Trebuie sa mentionez ca traiesc in Italia si romanii care cred in „gombloturi” de aici sunt foarte vocali. Au si italienii un procent (ca toate popoarele, de altfel), dar parca ai lor sunt mult mai putini decat ai nostri, mai ales raportat la numar total de locuitori. Si „carantina” din Italia a fost incomparabil mai stricta decat cea din Romania. Dar si abuzurile politiei incomparabil mai putine (din nou, erodata ideea de „autoritate” in Romania).

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Poate nu ar trebui sa uitam ce mare procent de analfabeti functionali avem. Daca le spui de virusi, contagiozitate si alte minuni dintr-astea, s-a rupt filmul, este prea greu de priceput (cu atit mai mult cu cit din scoala nu au ramas cu mare lucru atita timp cit termini 12 clase dar esti la nivel de clasa a 5-cea). In schimb, povestile cu conspiratiile sunt mult mai usor de priceput, nu contin cuvinte grele, actiuni greu de imaginat si, mai ales, te scutesc de vina de a fi facut ceva rau, de vina este intotdeauna altul. Este echivalentul lui ”asa a vrut Domnul”.

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   Tu faci o greșeală de analfabet funcțional, și după aia te plângi de procentul mare de analfabeți funcțional :)))). Corect se spune ”analfabeți funcționaL”, cu L la sfârșit, fără i, că sunt de analfabeți de TIP funcțional, cum sunt atâtea tipuri de analfabetism (tehnic, muzical, etc), și nu ”în stare de funcționare”, cum se definește cuvântul funcționali. Nu spui analfabeți tehnici, nu spui analfabeți muzicali, nu spui analfabeți digitali, etc, nu spui analfabeți funcționali. Dar na, trebuie să nu fii analfabet ca să știi chestiile astea :))

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Imi pare rau ca te-am infuriat asa de tare cu o greseala din graba scrisului. Ma asteptam sa o vezi si pe cea de a doua (5-cea in loc de 5-a). Cred ca reactia ta a fost disproportionata, nu merita sa pui atita energie in ea. Mai ales ca, oricum, nu s-ar fi incadrat in definitia de dictionar a analfabetismului functional, ar fi fost cel mult o greseala gramaticala. Poate mai citesti o data definitia termenului si incerci sa o intelegi.
   Si, pentru ca veni vorba, poate mai arunci un ochi pe virgulele puse inaintea lui ”si” si a lui ”etc.”. Pentru ca nu au ce sa caute acolo.

   0
   0
 7. #12 Comentariu nou

  C-19 exista si ucide. Ce autoritatile nu vor sa spuna este cu totul altceva. Si anume cati oamani au murit in perioada ian-mai 2020 de gripa normala fata de 2019. Dupa ce statul v-a expune aceasta cifra, putem discuta alte si alte aspecte. Pentru dincolo de numarul zilnic de morti din motiv de C-19 nu a spus nimni nici o vorbulita de mortii altor cauze… inima, cancer, gripa…etc..etc..bla..bla… ca si cum toata lumea muri astai doar de Covid, ceeace in mod evident este o exagerare si un FALS. Care fals este si periculos si pagubos. In consecinta „pandemia ” este indusa prin teroare mediatica si nicidecum prin raspandire aeroba !! Acum, puteri comenta la liber.

  0
  0
  • Dle Suditu, să știți că nr de morți din cauza Covid-19 este mult mai mic decât cel al deceselor din cauza gripei tocmai datorită măsurilor severe de izolare. Covid-19 este semnificativ mai contagioasă și mai letală decât gripa. De altfel, epidemiologii cu care am vorbit sunt de părere că SARS-CoV-2 este mai contagios și mai letal chiar decât gripa spaniolă, care a făcut victime de oridinul milioanelor (sau zecilor de milioane).

   Iar cuvântul „pandemie” descrie o realitate obiectivă, adică, pur și simplu, extinderea unei anumite boli (contagioase) pe aproape tot globul, în acest caz – (gr. πᾶν pan „tot” + δῆμος demos „popor”). Ceea ce se și întâmplă, deoarece avem epidemii de covid-19 practic pe tot globul. Deci pan-demia este sau nu este, nu poate fi „indusă” prin „teroare mediatică”. Este ca și cum ați spune că noaptea ar fi indusă periodic „prin teroare mediatică” pe tot globul, nicidecum prin rotația Pământului în jurul propriei axe pe orbita sa eliptică în jurul Soarelui. Doar pentru că nu vedeți virusul nu înseamnă că el nu este acolo.

   Mulțumesc pentru posibilitatea pe care mi-ați oferit-o de a comenta „la liber”, sper că acum v-am lămurit.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   De fapt poți sa-ti răspunzi și singur la nedumeririle tale „răspunzându-ți” la următoarea întrebare:
   După părerea ta și „a mai multor specialiști”, dacă s-ar fi făcut izolarea la fel de drastică și la epidemia de gripă normală a anului trecut , câți crezi ca ar mai fi murit în 2019?
   Nu se poate compara calul cu măgarul. Una este un cov-19 cu izolare și ce-a mai fost si alta e o gripa lăsată la liber.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   iata-l cum semnalizeaza!

   0
   0
 8. #16 Comentariu nou

  Dvs. si dl Guran, va considerati indreptatiti sa vorbiti despre prosti fiindca ati fi destepti.
  Dar nu aveti cum sa fiti siguri de asta, Este o lipsa de modestie care nu va face cinste.

  0
  0
  • Nu. Eu ma consider indreptatit sa vorbesc despre prosti pentru ca admit cand spun prostii, n-o țun ca gaia mațu’ cu confuzia între opinie și fapte.

   0
   0
 9. #18 Comentariu nou

  „Și cât de ticălos trebuie să fie un regim politic ca să facă dezinformări de acest gen programatic, împotriva unor continente întregi?” Exact! Cât de ticălos trebuie să fii, să ne spui pe vremea când chinezii construiau spitale și cumpărau echipamente de protecție de unde puteau, că virusul nu se transmite de la om la om… Mai țineți minte cine e acel ticălos? Cam cît de ticălos este? Noua Zeelandă și Australia au închis granițele imediat ce a început bâlbâitul să apară la televizor… Dați o căutare să vedeți cum stau la numărul de morți. Australia e una din țările care critică pe față partidul comunist chinez… O mai face SUA… toți ceilalți tac… SARS-ul tot china ni l-a făcut cadou, dar pe vremea aceea OMS-ul avea la conducere o persoană competentă.
  Cred că o abordare locală (după o închidere imediată a granițelor), ar fi fost mult mai productivă, atât ca tratament cât și ca efect pe termen lung… Trebuie să fii complet idiot să afirmi, după ce 88% din cei ventilați mecanic au murit că protocolul OMS a fost bun! Da e un virus periculos, perioada de izolare a dat răgaz doctorilor să-și facă o părere privind cât de contagios e, să găsească tratamente care să salveze vieți (cât se poate) dar să nu uităm totuși că virusul de tip corona a fost descoperit în 1960… tot de atunci se caută un vaccin… Nu avem unul pentru că tot specialiștii în domeniu (și nu mă refer la Bill Gates) afirmă că virusul cunoaște mutații semnificative în timp relativ scurt…. Poate de aceea chinezii au zis că au 5 vaccinuri în teste… Le vei lua pe toate 5 să fii sigur?

  0
  0
  • #19 Comentariu nou

   Corect, cam cat de ticalos sa fii ca, odata ce ai pe la anul nou dovada virusul nou e inalt contagios, sa organizezi pentreceri de anul nou chinezesc, ignorand asta. Cat de ticalos sa fii sa reprimi parerile doctorilor care criticau modul de actiune de atunci si sa ii faci sa dispara fizic. Cat de ticalos sa fii sa manipulezi datele date catre OMS si sa faci lobby la OMS ca sa nu declare pandemia cand era cazul? Iar spitalele chinezilor sunt o poveste, asa cum s-a vazut: niste spitale de campanie din containere, cum au facut multi altii…

   0
   0
 10. #21 Comentariu nou

  Nu se pot da răspunsuri exacte la cele două ”mirări” și poate nici ar trebui.
  Pe fondul problemei există trei tipuri de alienare (și o mulțime de combinații derivate) care captează teoriile conspirației.
  1. Alienarea bazată pe consum.
  2. Alienarea bazată pe propagandă.
  3. Alienarea bazată pe credințe religioase.
  Nu voi intra într-o analiză detaliată pentru a nu duce lucrurile spre o nouă teorie a conspirației, dar putem observa că în condițiile particulare ale pandemiei cel mai bun vehicul al teoriilor conspirației este o combinație dintre 2 și 3.
  Privind ”din satelit” cine a fost și este avantajat, cine a profitat și profită, cine are interesul și alocă resurse pentru a alimenta această criză globală găsim sursa tuturor problemelor.
  Există un singur ”jucător” care are interesul și capacitatea de a acționa în acest mod la nivel global.
  Toate activitățile informaționale subversive derulate sub radar de aprox. 20 de ani au produs deja schimbări, împotriva globalizării, care acum par ireversibile.

  0
  0
 11. #22 Comentariu nou

  „Rata de mortalitate pentru această afecțiune este de aprox. 6% din cazurile confirmate. Afirmația “toți vom face virusul”, aplicată la o rată de infectare de 60%, cât e necesar populației pentru a căpăta imunitatea de grup, înseamnă 600.000 de morți în România. Ce mai e de spus?”

  In mod normal e de bine, gindeste-te ca majoritatea celor 600k ar merita oricum Premiul Darwin pe anul asta (Tandarei / Suceava / Herastrau / P.Parlamentului)! Daca este sa iei de bun faptul ca premieru’ a spus „98 % au respectat regulile ordonantelor” e chiar decent!

  0
  0
 12. #23 Comentariu nou

  „Dar rata generală de infectare nu pare să fi depășit 10%, deocamdată, nicăieri” daca era 20% afirmatia era corecta, altfel nu. In multe orase puternic afectate unde s-a facut testare pentru anticorpi in masa, rata generală de infectare se invarte in jurul pragului de 20%.

  0
  0
 13. #24 Comentariu nou

  Despre domnul care pentru că nu a văzut morți de conovirus a concluzionat că conovirusul nu există… am bănuiala că merge la biserică și totuși nu aplică același raționament cu văzutul…

  0
  0
 14. #25 Comentariu nou

  Apropo de comunicare coerenta: la tv inca ruleaza recomandarile din parte Guvernului unde se spune „folositi masca de protectie doar daca suspectati ca sunteti bolnav.”

  In acelasi timp, starea de alerta spune clar ca purtarea mastii este obligatorie in spatii inchise si in mijloace de transport in comun.

  0
  0
  • #26 Comentariu nou

   Ehe, sa fi văzut coerenta dacă ar fi carmuit trebile pesedeul după are băliți voi atât…

   0
   0
 15. #27 Comentariu nou

  Exista un mare adevar neasumat de nimeni, desi intuit de multi: din ce in ce mai multi oameni devin social si economic irelevanti. Tehnologia avanseaza si multi nu mai pot tine pasul (nici daca ar vrea). Din perspectiva tehnologica/cognitiva devin prosti. Dar, au inca o voce, mai ales cand se coaguleaza in jurul unor idei – oricat de inepte ar fi. Democratia nu ii poate ignora. Ai dreptul la libera exprimare? Ai! Conteaza votul tau? Conteaza! Si atunci acestia se cramponeaza de farama asta de putere/relevanta raliindu-se sub stindarde, indiferent cat de implauzibile. Daca societatea nu va oferi alternative viabile la nevoia de relevanta, fenomenul „fake news” nu va face decat sa ia amploare.

  0
  0
 16. #28 Comentariu nou

  Vlad, tot respectul pentru efortul pe care îl faci pentru lămurirea (a se citi contracararea) acestor indivizi. Recunosc că nu mai am răbdare să intru în polemică cu tot felul de retardați. Probabil că sunt și foarte superficial, dar văzând ‘trelingu’ și freza aia tip soia, i-am pus deja pecetea. Greșesc, dar ăsta sunt acum.
  Remarc însă că în ultimii ani s-a produs o creștere alarmantă a indivizilor care pun botul și amplifică tot felul de teorii ale conspirației – care mai de care mai ridicole. Pentru ei Facebook și YouTube sunt litera de lege, neavând minima inteligență sau bunul simț de a discerne între realitate și idioțenii. Lucruri foarte complexe, abstracte, unde îți trebuie zeci de ani de studii aprofundate, pentru ei nu reprezintă nimic. Nu au respect pentru nimic și vin mereu cu contraexplicații pentru orice, la nivelul clasei a 4-a maxim. Nu îi poți convinge niciodată. Ei știu mai bine. Noi suntem de fapt oile care luăm totul pe nemestecate.
  De ăștia acum 10 ani se râdea cu lacrimi și se făcea mișto de nu mai deschideau gura cu astfel de inepții. Pe fondul lehamitei (mă recunosc aici greșind) sunt din ce în ce mai vocali și mai agresivi.

  0
  0
 17. #29 Comentariu nou

  Vlad, dincolo de prostii de toate calibrele ce se simt imputerniciti de nemernicii care au putut pune o inculta in fruntea guvernului ani de zile, asa incat cu mic cu mare tot „natul” a gandit „pai daca tanta veo poate ajunge prim-ministru, ce, eu sunt mai prost?”, eu cred ca e o chestiune de educatie si de logica. O resursa foarte buna in acest sens si pe care o recomand cu caldura este: https://www.amazon.com/Art-Thinking-Clearly-Rolf-Dobelli/dp/0062219693 Exista si versiune in romana: https://www.elefant.ro/arta-de-a-gandi-limpede_997f5161-60ad-4474-bb3f-7dee62fd0489

  0
  0
 18. #31 Comentariu nou

  dat vot cu toata convingerea!
  multumesc, Vlad Petreanu, ai reusit inca o data sa ‘redai’/exprimi mai bine decat mine, daca as fi incercat
  [prea departe am ajuns cu ‘ocultele’ si parodiile]

  0
  0
 19. #32 Comentariu nou

  Salut, Vlad. În legătură cu rata mortalității, băiatu’ ăsta explică foarte bine, bazându-se pe surse științifice și medicale de încredere, cum stă treaba cu rata mortalității și cum trebuie calculată. Dacă ai timp și chef îți recomand: https://www.youtube.com/watch?v=F1eAFEBiQMs

  0
  0
  • #33 Comentariu nou

   Am văzut clipul. Singura observație pe care o am de făcut este că în realitate și numărul de morți „oficiale” pare subestimat, tot din cauza lipsei de teste. Există rapoarte în presă despre decese susceptibile a avea legătură cu COVID-19 dar neînregistrate ca atare (de exemplu în azilurile de bătrâni, oameni care au murit acasă și au fost îngropați direct – ca în NYS etc), deci acel 0,5 – 0,7% pare, totuși, optimist. Cred că mai avem de așteptat un pic până să ne lămurim exact cât de periculos e acest virus.

   0
   0
 20. #34 Comentariu nou

  Exista pareri alternative ale unor experti la dogma actuala legata de necesitatea izolarii (semi)totale, mortalitate, etc. Experti adevarati, nu guru de facebook (exemplu: https://youtu.be/T-saAuXaPok). Doar viitorul, probabil undeva in urmatorii 2-5 ani, ne va spune cat de corecte si adecvate au fost aceste masuri. Cand se vor masura TOATE efectele, nu doar numararea noilor cazuri. Este foarte posibil ca la sfarsit sa dea cu minus, in sensul ca s-a pierdut mai mult (economic PLUS vieti pierdute prin alte boli netratate) decat s-a castigat. Sentimentul meu, bazat pe datele de pana acum, e ca puteam avea aceeasi „aplatizare a curbei” cu masuri mai putin restrictive. Toata lumea s-a luat dupa China, cam orbeste, stimulati si de niste simulari matematice alamiste si de situatia FOARTE PARTICULARA din Italia.
  La subiectul articolului, ofensiva prostilor, incurajati de cine trebuie (tatucul nostru P si altii), ESTE INGRIJORATOARE. Si aici sun de acord cu tine, nu trebuie sa fim excesiv de toleranti pentru ca deja se valideaza in grupurile lor de cretini.

  0
  0