Creșterea capacității de testare pentru covid-19 este crucială

Încep să am dubii din ce în ce mai mari cu privire la capacitatea autorităților române de a estima corect avansul epidemiei de covid-19 în țara noastră.

După cum am aflat azi, capacitatea de testare de la noi este limitată la aproximativ 700 de kituri pe zi. Limitarea este dată, pur și simplu, de tehnologia folosită în prelucrarea testelor: extragerea de material genetic se face manual, nu atomat.

Or, dacă curba infectărilor va urma modelul din alte țări și va începe să crească abrupt, cu actuala capacitate de testare, noi, pur și simplu, nu vom putea observa acest lucru decât prin efectul propriu-zis al creșterii: inundarea secțiilor ATI cu cazuri grave. Când se va întâmpla asta, va fi prea târziu să mai facem ceva.

În Italia au fost confirmate prin teste 4.207 cazuri noi în 24 de ore (17/18 martie).

În Spania au fost confirmate prin teste 2.943 de cazuri noi în 24 de ore (17/18 martie).

În Germania au fost confirmate prin teste 2.960 de cazuri noi în 24 de ore (17/18 martie) – sursa.

Dacă ajungem în zona acestei rate de creștere, limita de 700 de teste pe zi ne va da o imagine greșită despre situația reală, va îngreuna atât răspunsul autorităților, cât și al populației. „Încă stăm bine”, vom spune, și vom fi mai tentați să încălcăm regulile de distanțare socială, izolarea, carantina. „Sunt puține cazuri, ce se poate întâmpla?”

Creșterea capacității de testare este crucială pentru calibrarea corectă a reacției la epidemie.

Articol din categoria: ACTUALITATE

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  De la un anumit punct incolo nu cred ca diagnosticarea se va mai pune per numar de testari. Sincer, nici nu cred ca va mai avea relevanta – decat poate pentru statistici. Adevarul va fi unul singur: supraaglomerarea spitalelor, decesul oamenilor, extenuarea cadrelor medicale.
  Statisticile sunt utile atunci cand ai un sistem de stat functional. Ne mintim singuri daca avem parerea asta. La noi raportarile sunt facute „din pix” pentru ca „merge si asa”. Si a mers, nu? Inca din timpul comunismului ne-am obisnuit sa ne mintim in legatura cu realitatea din jurul nostru si asta e o meteahna mai rea decat spaga cu care ne-au deprins otomanii.
  Probabil se vor achizitiona echipamente pentru testare in urma discutiilor din presa. Dar degeaba o sa avem numere daca nu o sa stim ce sa facem cu ele. Parerea mea este ca acum, mai mult ca niciodata, oamenii din ministere si din functii de conducere ar trebui sa se autoevalueze atat pe ei cat si pe subordonatii lor si sa realizeze ca cea mai arzatoare stare de urgenta este incompententa celor care ar fi trebuit sa fie pregatiti pentru functiile pe care le au 🙁

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Ah, Vlad, dar noi suntem maeștri la furat propria căciulă, te aștepți să nu fim egali cu noi înșine chiar acum?

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Pai si unde se situează UE? Parca eram cu toții frați? Inca din Ianuarie puteau sa aloce cateva miliarde de euro pentru îmbunătățirea capacității de testare a tuturor statelor membre. Acum e putin cam târziu, si se izoleaza fiecare in țărișoara lui. Nu mai auzi expresii de genul “cetățeni europeni”, ci auzi “cetățenii francezi, italieni, romani, etc”. Asa cum o tot arde si gogoșarul portocaliu cu națiunea lui preaiubita de Dumnezeu. N-auzi de solidaritate globală, ci de naționalism. Pe modelul: fiecare mama isi lauda puiul. Suntem o specie cam urâta…

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Creșterea capacității de testare pentru covid-19 este crucială pentru că nu poți trata fără diagnostic.

  Este evident că în acest moment numărul de persoane pozitive este mai mare decât cei care sunt deja diagnosticați.
  Vorbim despre dinamica unui proces pe care nu-l putem nici anticipa nici controla prin testări succesive pe aceeași subiecți sau făcute arbitrar asupra unor persoane care nu știm când vor deveni pozitive în urma unui contact anterior sau ulterior.
  Unele dintre aceste persoane pot fi chiar cele care anterior au fost testate negativ.
  Până la apariția simptomelor cine poate stabili de câte ori trebuie testate acestea și ce anume s-ar putea câștiga dacă aflam cu 1-3 zile mai devreme atâta timp cât aceste persoane trebuie să fie deja izolate?
  Monitorizarea persoanelor izolate ar fi o metodă de control mult mai eficientă împotriva răspândirii care este scopul principal înainte de testare sau tratare.
  Respectarea cu strictețe a regulilor poate face o mare diferență între tragedie și dezastru.
  Ambele iminente, la o dată și o magnitudine imposibil de anticipat.
  Trebuie să fim înțelepți să recunoaștem că nu am fost înțelepți când am crezut că nu ni se pot întâmpla lucruri pe care să nu le putem înțelege cu atât mai puțin să nu le putem controla.

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  Asta îmi aduce aminte de scena din serialul Cernobîl cu dosimetrul care nu era „cel bun”: 3.6 Röntgen, nici bine dar nici prea rău. Sigur e de la apa de răcire contaminată! Nu a sărit reactorul în aer la propriu!
  Când atingem cele 700 de cazuri pe zi… Nici bine, dar nici prea rău…

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Și eu am impresia ca statul român e depășit de situație.
  Sa recapitulăm : luni, stare de urgenta, marti guvernul iese si anunta alte măsuri restrictive, miercuri, oug prin care se măresc pedepsele pt. cei care nu respectă carantina si expun pe ceilalți, joi, România cere o derogare de la CEDO în ce privește drepturile omului (alături de alte trei state foste comuniste).
  Pe lângă toate astea, ma punem si mărturiile celor opriți în vami sau ținuți în carantină forțată, statu-i depășit de situație.

  0
  0
  • Pai la noi până acum 7-8 zile unii erau ocupați cu jocurile politice cu premierii marioneta , cine sa se ocupa cu stoparea răspândirii coronavirusului ?

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Acum îți zici „Cosa”, ha? Ai reapărut, suflete? 🙂 Nici pe vreme de pandemie nu vă slăbesc stăpânii? Oooff, ce viață grea!!!

   0
   0
 7. In UK sunt 8400 teste pe zi si vor sa creasca numarul pana la 14000 pe zi. Asta dupa ce saptamani intregi testau doar cate 1000-2000

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   Cine se testează?
   De ce se testează?
   Cei testați se izolează?
   Dacă nu la cât timp repetă testele?
   Ce procent din cei testați ies pozitiv?

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   In UK e mai lejer asa, a zis Boris ca in cateva saptamani le da imunitate tuturor, deci englezii vor fi fruncea dupa ce se termina totul

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @Bazil
   Încă nu au reușit să se imunizeze împotriva UE.
   Promisiunile pentru UK sunt promițătoare și cam atât.

   0
   0
 8. #13 Comentariu nou

  Eu nu inteleg totusi, o chestie, legata de panica asta si de, inclusiv, numarul de testari.
  Daca, de fapt, numarul bolnavilor este mult mai mare, sunt cumva si multe cazuri care necesita spitalizare? Sunt spitalele asaltate de pacienti cu probleme respiratorii, febra etc.? Caci altfel, chiar daca numarul real de imbolnaviri este mult mai mare decat statistica oficiala, atunci inseamna ca multi fac gripa dar o duc pe picioare acasa. Ceea ce e foarte bine, asta inseamna ca nu este asa de perioculoasa. Daca ar fi asa de mortala cum zic unii si daca numraul imbolnavirilor este foarte mare de fapt, atunci s-ar vedea asta la intrarile spitalelor sau, cinic vorbind, al cimitirelor.
  Varianta horror ar fi ca autoritatile sa ascunda adevarul din spitale, coroborat cu statistica oficiala inexacta. Dar asta mi se pare totusi un scenariu de teoria conspiratiei sau inchipuit de PSD.
  In concluzie, fie numarul cazurilor este destul de apropiat de realitate, fie gripa nu este atat de periculoasa in cazul nostru (ma indoiesc ca exista un numar mare de infectii la varstele lipsite de risc, sub 40-50 de ani, dat fiind faptul ca pensionarii inca aglomereaza parcurile, locurile de joaca cu copii, mijloacele de transport, magazinele).

  0
  0
 9. #15 Comentariu nou

  Cine se testează?
  De ce se testează?
  Cei testați se izolează?
  Dacă nu la cât timp repetă testele?
  Ce procent din cei testați ies pozitiv?

  0
  0
 10. #16 Comentariu nou

  Dacă s-ar testa mai mult, s-ar găsi mai mulți virusați, iar autoritățile n-ar mai putea să se bată pe burtă laudativ de cât de bine gestionează ei situația.

  O conferință de presă de când n-au mai ținut? Ei doar ies, declară 3 chestii și țuști înapoi. Iar Mandolină gata, e izolat, a scăpat de întrebări incomode.

  Vlad, fără grijă, citesc că vor sosi în țară kituri de testare, undeva în jurul datei de 30 martie. Până atunci ne descurcăm cu cele 5.000 de teste care mai sunt, doar n-om muri…

  0
  0
 11. #17 Comentariu nou

  O sa ne fie foarte greu….#statiacasa

  0
  0
 12. #18 Comentariu nou

  Voi credeti ca obiectivul 1 al conducatorilor este sa ajute oamenii sau sa nu para ei depasiti.

  Daca nu esti testat, nu ai covid19. Daca nu ai covid19:
  – nu intri la statisticile de la tv / oms
  – nu ajungi la infectioase
  – nu ajingi la imfectioase, nu ocupi pat de ATI, nu aglomerezi sistemul.

  Partea cu testatu manual si lipsa de teste e intentionata. Ii ajuta sa nu para depastiti.
  Parerea mea. O sa vedem mai incolo.

  0
  0
  • #19 Comentariu nou

   Degeaba încearcă autoritățile să ascundă numărul real de bolnavi ii vor ajunge din urmă numărul mare de pacienți cu forme grave care vor trebui internați la ATI.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Am avut dreptate. Bubele ies acum la iveala. Vai de noi.

   0
   0
 13. #21 Comentariu nou

  Eh! DA!

  ACUM SE IMPUNE TESTAREA!

  În 48 de ore vor fi externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe.

  Tot ce intră și iese din spitale trebuie TESTAT!

  De asemenea toți carantinații trebuie testați!
  Sunt semne că centrele de carantină se golesc, iar ”evadații” se pierd!

  0
  0