„Eram fericiți și nu știam”

Cumva, titlul acestui articol din El País m-a lovit direct în plex, exact când mi se părea că mă adaptez foarte bine la noua noastră viață. Cred că rezumă o bună parte din ce mă (ne?) frământă – sentimentul pierderii irecuperabile pe care-l încercăm mulți dintre noi, fie el justificat sau nu; nostalgia după mofturile fără semnificație pe care ni le permiteam zilele trecute; teama de viitorul pe care ni-l ridicăm zilele astea împotriva noastră; senzația că ești purtat vijelios de șuvoiul istoriei spre o cataractă și n-ai de ce să te apuci înainte de impact.

Citiți și articolul, dacă aveți timp… și energie.

Articol din categoria: ACTUALITATE

35 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  nici nu trebuie sa mai citesc. titlul e de ajuns – direct in depresie!
  de cateva luni am in minte doua replici din filme – „this is the perfect storm!” si „It’s the end of the world as we know it!” viata bate filmul!

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Eram într-o rutină a satisfacerii, un surogat al fericirii bazat pe consum.
  Aceasta este cultura și modul de viață pe care civilizația noastră își construiește extincția.
  Șansa de a ne trezi din inconștiență este schimbarea forțată a sistemului de valori.
  Deocamdată suntem într-o mare confuzie și nu putem înțelege ceea ce ni se întâmplă.
  Rămâne de văzut dacă ne vom „trezi”!

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  lunile precendente din 2019 – prostestele din Hong Kong
  in decembrie 2019 – criza intre Iran vs USA cu asasinarea militarului de rang inalt
  in ianuarie 2020 – australia si incendiile care au blocat un continent/tara
  in febr 2020 – turcia da drumu la granita cu grecia si mii de refugiati incearca sa forteze intrarea in UE
  de sf lui febr. 2020 pana acum: anuntarea de catre WHO de la epidemie la pandemie; trecerea atentiei de la China → Europa, care acum e focarul infectiilor // Caderea burselor la nivel mondial mai ceva ca in timoul epocii dot.com (2000) sua lehman brothers (20008/2009)
  …..and the year is still young….iar USA urmeaza cu efecte probabil mai dezastroase.

  aici in Germania acum 2 zile, cancelarul german s-a adresat pt prima data natiunii dupa 2008 spunand: „Es ist ernst!” adica e serioasa treaba. Ieri, auzeai la unul sau la altul (politician), cuvantul „ausgangssperre” (carantina). Azi, ministrul de interne bavarez s-a adresat populatiei din Bavaria si incepand cu ora 00:00 intra inefect o carantina partiala (mai poti merge la lucru cu permis, la medic/farmacie, cumparaturi…insa nu in grupuri mai mari de 4 persoane). In curand urmeaza si celalalte landuri germane.

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Depinde cum privești problema. E nasoala treaba cu virusul, dar si mai nasoala este ușurinta cu care ne lăsam distrusă viața complet. Adică, pe principiul: avem 10 bărci de salvare cu capacitate de 500 de locuri, dorim insa salvarea a 600 de oameni; așadar, ii înghesuim pe toti in bărcile disponibile, sperând ca ele sa reziste totuși suficient timp pana vin ajutoarele. Aceasta mentalitate este super riscanta…toate bărcile se pot scufunda.
  Liderii noștri (mondiali, nu ma refer la kkti din bucuresti) au avut posibilitatea de a lua decizii mărețe prin Ianuarie. Au ratat fereastra! Acum, trebuiau sa cântărească riscurile: pierdem toate bărcile sau doar niște naufragiați? Cinic, Insa daca distrugi complet economia mondiala, ne da dracu inapoi cu jumătate de veac. Sa nu mai vorbim de cati se îmbolnăvesc de griji sau alte probleme.
  Specie idioata, cum spuneam anterior..

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   Se vede treaba ca esti singur pe lume si inca tanar!
   Acum, cand ana si idiotii de Trump si Johnson au renuntat la idee, tu vii si reiterezi ‘imuzarea de turma’.
   Da, din punct de vedere economic arfi mult mai putin costisitor, exista insa niste consecinte incalculabile in bani. Si nu ma referla faptul ca ar muri cu cateva luni, sau 2 – 3 ani mai devreme niste batrani => mai putine pensii de platit. Ceea ce propune aceasta ‘imunizare de turma’ seamana foarte bine cu ‘bolile copilariei’, in 5 – 6 luni 70% din populatia adulta se imunizeaza, iar apoi se mai imbolnavesc doar copiii, care nu fac forme grave. Pare un scenariu acceptabil, nu-i asa?
   Ei bine, NU ESTE! Mai citeste un picut despre efectele secundare ale oreionului, rujeolei si varicelei in cazul in care sunt facute de catre persoanele adulte! Inca nu se stie ce efecte secundare are coronavirusul, dar ce te faci saca sunt comparabile cu cele ale bolilor copilariei? Ar insemnsa ca, in urmatorul an , 70 – 80% dintre copii care se nasc sa aiba deficiente mintale sau fizice majore. Mai mult decat atata, cea mai mare parte a populatiei de 18 – 38 ani, daca a facut aceasta „raceala” ar putea constata ca a devenit sterila, infertila, ca nu mai poate sa faca copii.
   Dupa ce te gandesti bine la cele scrise mai sus, macar 24 de ore, vezi in ce masura mai promovezi ‘imunizarea de turma’!

   0
   0
  • Sunt boli diferite, nu poți compara oreionul sau rujeola cu gripele care afectează sistemul respirator însă e adevarata partea cu efectele secundare care inca nu se știe cât de grave sunt pe termen mediu și lung chiar daca par vindecați nu înseamnă că în câteva luni sau ani nu vor rezolva diverse afecțiuni pulmonare.

   Nimeni nu e ferit de coronavirus în Polonia a murit o tânără de 27 de ani care născuse cu câteva zile înainte însă care era sănătoasă, în Spania a murit un polițist de 36 de ani care nu avea alte boli, chiar daca acestea sunt excepții daca nu se iau măsuri drastice de rupere a lanțului de infectari nimeni nu poate garanta că numărul tinerilor morți nu va creste pe măsură ce vor ceda sistemele medicale în fața avalanșei de bolnavi.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   @Pricinosu’:
   Nu sunt nici singur pe lume, nici tocmai tânăr. Mai mult, mi-ar plăcea sa citesc si ceva studii științifice pe care ți-ai bazat afirmațiile. Așadar, te rog postează si link-uri.
   Eu nu spuneam sa fie totul la liber acum, ci mai degrabă sa se găsească măsuri prin care sa fie protejați cei vulnerabili, pana cand se pot găsi tratamente ok. Altfel, cu toată izolarea vieții, este posibil ca virusul sa revină printre noi cu o ușurintă foarte mare, imediat ce măsurile vor fi ridicate. Sau te aștepți ca aceste măsuri sa fie active pentru 20-24 de luni? Nu cred scenariu de Hollywood care sa prezinte ce s-ar întâmpla cu omenirea dupa aproape 2 ani de măsuri de genul acesta.
   Oricum, ne conformam si dezbatem idei in mediul online. Sper ca esti de acord cu opinii diferite.

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   @Pricinosu’: apropo, uite aici o explicație matura la ceea ce se întâmpla. Ar fi util sa citești întreg articolul:
   https://www.wired.com/story/coronavirus-interview-larry-brilliant-smallpox-epidemiologist

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   @Pricinosu’: văd că a zis și Aurel același lucru – link or shut up. Faci un sos nereușit din prognoze pe care nu le-a mai enunțat nimeni, gen infertilizarea populației, adică, pe tl pieirea omenirii. Nu sunt doctor, prin urmare pot crede dacă îmi arăți de unde ai luat asta

   Ce îți pot spune eu din viața mea: am clienți din hotelărie, transport care au trimis oameni acasă. Care oameni trebuie să mănânce cumva până le vine șomajul tehnic. Și copiii și părinții lor. Și ratele plătite. Ia mai fii atent: mai am un client, firmă mare, furnizor de energie electrică care cf OUG de stare de urgență nu e voie să oprească furnizarea chiar dacă nu i se plătesc facturile; o parte bună din clienții lui sunt horeca, care nu mai plătesc; dar el este presat de distribuitor și de transportator să plătească; și nu are cum dacă nu găsește soluție la bancă cumva; o altă variantă e să intre în insolvență, dar aici ajungem la o altă problemă: el e furnizor dw curent și pt o mare rețea de comerț de retail care dacă nu face repede schimbarea se furnizor, închide prăvălia. Și nu mai am nici eu, nici tu o variantă de unde să ne luăm făină, curpapir și pufuleți. Dacă or mai fi și alții ca ăsta al meu pt restul prăvăliilor. Joac-o pe asta

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   @curly&Aurel
   Poate este greu de acceptat, dar COVID-19 este doar o bomboană pe colivă.
   Mai există o totuși o speranță să evităm coliva!
   La fel de greu de acceptat este că această lovitură vine să ne responsabilizeze pe toți nu doar pe liderii, pe care oarecum îi merităm.
   Desigur este atât de simplu să căutăm mereu alți vinovați sau să cerem soluții de la alții, dar nu ne punem problema ce trebuie să facem noi ca lucrurile să fie mai bune pentru toți.
   Stiu că este imposibil să ceri empatie de la cei care și-au trăit viața într-un mod cât se poate de nesăbuit și egoist sub pretextul că așa merg lucrurile pe lumea asta.
   Dar iată că neanticipând direcția în care se vor duce lucrurile ne aflăm în fața unei alegeri.
   De data aceasta tentația de alege varianta egoistă va aduce costuri mai mari cu siguranță, dar tiparele mentale ale celor care au trait așa până acum nu vor accepta asta.
   Este momentul să ne analizăm mai bine sistemul de valori cu prețul unui orgoliu rănit care oricum valora mai nimic.
   Dacă în aceste vremuri nu ne putem reeduca prin autodisciplină și altruism înseamnă că suntem perfect pregătiți pentru a ne întoarce în grotă.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @Plain Sight: mult prea ezoteric mesajul ce mi-l adresezi. Pricep puține, sunt băiat simplu

   @all: la nivel mondial, avem o generație mai slabă se lideri. Se mai întâmplă. Și la fotbal el a fel. La criza mondială trecută 2007-2009 când căzuse cererea, deciziile le-au luat contabilii; acum când scad și cererea și oferta, deciziile le iau doctorii. Nici una din meseriile astea dintre cele mai onorabile și necesare, nu are viziune de dezvoltare ulterioare execuției

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @curly
   Problema nu este doar una, nu este doar la lideri și nici nu este așa de nouă.
   Orice copil de clasa a IV-a poate vedea că avem resursele și tehnologia ca să ne dezvoltăm fără să distrugem planeta și pe noi înșine.
   Oricine poate observa că omul a devenit un agresor planetar extrem de periculos. Nu este nimic surprinzător sau ezoteric în faptul că natura își caută echilibrul și are forța de a-și răpune agresorul.
   Problema este că suntem prea orgolioși pentru a ne învinge prostia și prea lacomi pentru a consuma chibzuit resursele.
   Paradoxal această încercare ne supune la cel mai potrivit test pentru a rezolva toate problemele pe care le-am neglijat până în prezent. Nu cred că este nevoie să intrăm în detalii.
   Testul se referă la modul în care va supraviețui civilizația, dar este pentru fiecare dintre noi.
   P.S.
   Ca să răspund la unica ta întrebare; trebuie să schimbăm radical modul de a privi economia.
   ex. Responsabilitatea socială corporatistă trebuie să prevaleze principiului cererii și ofertei.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_social_responsibility

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @curly
   PPS
   În 2007-2009 nu a scăzut cererea!
   https://www.netflix.com/ro/title/80075560

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   @curly: e corect ce spui, mai ales partea cu liderii politici. cine ar trebui sa-si asume misiunea dezvoltarii ulterioare executiei? din ce domeniu ar trebui sa provina?

   in urma acestei crize globale de sanatate se pot desprinde cateva concluzii: lideri politici iresponsabili, agentii internationale incapabile sa ia masuri elementare, constructii politice false, slabe si ipocrite care se clatina la prima provocare serioasa. in general, lumea occidentala a fost prinsa bine de tot cu pantalonii in vine.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   @curly
   Acest comentariu a fost anterior celui cu P.P.S.
   Dacă nu se pierde printre menadrele blogului ar trebui luat în considerare în ordine cronologică

   Problema nu este doar una, nu este doar la lideri și nici nu este așa de nouă.
   Orice copil de clasa a IV-a poate vedea că avem resursele și tehnologia ca să ne dezvoltăm fără să distrugem planeta și pe noi înșine.
   Oricine poate observa că omul a devenit un agresor planetar extrem de periculos. Nu este nimic surprinzător sau ezoteric în faptul că natura își caută echilibrul și are forța de a-și răpune agresorul.
   Problema este că suntem prea orgolioși pentru a ne învinge prostia și prea lacomi pentru a consuma chibzuit resursele.
   Paradoxal această încercare ne supune la cel mai potrivit test pentru a rezolva toate problemele pe care le-am neglijat până în prezent. Nu cred că este nevoie să intrăm în detalii.
   Testul se referă la modul în care va supraviețui civilizația, dar este pentru fiecare dintre noi.
   P.S.
   Ca să răspund la unica ta întrebare; trebuie să schimbăm radical modul de a privi economia.
   ex. Responsabilitatea socială corporatistă trebuie să prevaleze principiului cererii și ofertei.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_social_responsibility

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   @bugsy
   Aceeași inconștiență și declinare a responsabilității care ne-a adus aici nu ne va salva.
   Tipic PSD-ist!

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @Plain Sight: ceream link cu argumente din partea ta, iar tu m-ai trimis la film…hm…anyway, că tot îți place filmul ăla, vezi ce zice de multă vreme Michael Burry, personajul jucat de Christian Bale. Și shortează la greu pe indicii americani de ani de zile

   @bugsy: păi oamenii politici ar trebui să facă asta, să ia deciziile, nu să le delege nimic pe timp de molimă. Să aibă ceea ce se cheamă helicopter view. Ei trebuie să vorbească și cu doctorii, și cu economiștii, și cu armata, și cu lanțurile de farmacii și cele de supermarketuri, și cu sindicatele. Și nu cu toți deodată în ședințe și comitete largi că e inutil. Nu, pus mâna pe telefon: bă, sunt Iohannis, te sun mâine pe la ora asta și până atunci vreau să te gândești să îmi spui cum vezi tu situația asta și să îmi dai 3 idei cu aplicabilitate imediată care ar îmbunătăți momentul

   Am zis Iohannis fiindcă am vrut să vă distrez, dar nu am pretenții. Stați liniștiți, n-am luat-o razna. Dar același lucru e și pe plan mondial. Uite, pe plan mondial: nu mai zic de personaje istorice, dar nu mai departe de acum 30 ani, aveai Margaret Thatcher, Helmuth Kohl, Mitterrand, George Bush sr, Gorbaciov. Parcă un pic altceva față de Boris Johnson, Macron, Putin, Trump

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @curly
   Link-ul era un P.P.S. la un P.S. dintr-o postare care nu a mai apărut.
   Morala era că de data asta nu mai putem paria pe lăcomie.

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @curly: multumesc!

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   @Aurel
   Raspuns 1 – link:
   https://superbebe.ro/sarcina/sunt-insarcinata/bolile-copilariei-in-sarcina-varicela-si-oreionul/

   Citez din mesajul meu: ‘dar ce te faci daca sunt comparabile cu cele ale bolilor copilariei?’
   Avind in vedere ca, asa cum spune si @Cosa, nimeni nu stie care sunt efectele pe termen mediu si lung, cred ca este o intrebare legitima.

   ––––––––––––––––
   Raspuns 2 – Vulnerabilitati:

   Spui ca ar fi trebuit protejati, mai devreme, doar cei vulnerebili, dar daca nu se cunosc grupurile vulnerabile, cum propui sa le protejezi?
   S-a aflat destul de repede ca batranii sunt un important grup vulnerabil la aceasta boala.
   In domniul medical-farmaceutic, pentru orice procedura sau produs se specifica ce trebuie facut daca esti femeie insarcinata. prin urmare acestea sunt automat incluse intr-un grup vulnerabil.
   Problema e ca, dupa ce s-au insanatosit un numar important de pacienti, s-a mai conturat o grupa de risc.
   Unii pacienti au ramas cu o capacitate respiratorie diminuata cu pana la 30% (https://www.libertatea.ro/stiri/covid-19-plamani-afectati-dupa-vindecare-2911418).
   Pentru cei care au uitat lectiile de anatomie, am sa explic un pic ce inseamna asta:
   Cei 2 plamani pe care ii avem nu sunt egali. pemtru a face loc inimii, plamanul stang are doar 2 lobi, in vreme ce plamanul drept are 3 lobi. Dupa o simpla impartire se constata ca 5 lobi * 30% = 1,5 lobi. Daca anterior CoViD-19 ai fost fumator, capacitatea respiratorie era deja diminuata si prin urmare dupa ce ai facut boala mai respiri practic doar cu un plaman. Si iata, ajungem la concluzia ca si fumatorii sunt un grup vulnerabil in faa acestei maladii.
   Cam cum propui sa fie protejat acest grup de risc? Si mai ales, cum ar fi putut sa fie protrjati atata timp cat nu se stia ca sunt un grup de risc.
   Nu stiu, nu am gasit nici o referire la faptul ca politistul spaniol de care pomeneste @Cosa ar fi fost fumator, dar nu este nici exclusa aceasta posibilitate.
   In incheiere imi permit sa-ti dau un sfat. Daca esti fumator, fii foarte prudent cu cei din jurul tau care nu respecta recomandarile autoritatilor.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @Pricinosu – fumătorii sunt un grup de risc pentru multe afecțiuni grave care pot duce la deces de la infarct și cancer până la diverse boli pulmonare grave.

   A mai murit un politist spaniol de 38 de ani care nu avea alte boli.
   Primul polițist:
   https://www.google.ro/amp/s/www.abc.es/espana/madrid/abci-muere-guardia-civil-37-anos-coronavirus-alcorcon-primera-victima-este-cuerpo-202003181445_noticia_amp.html

   Al 2-lea polițist spaniol:
   https://www.google.ro/amp/s/www.abc.es/espana/abci-muere-guardia-civil-38-anos-estaba-cuarentena-bajo-sospecha-coronavirus-202003201732_noticia_amp.html

   Spania, la fel că italia, e total depășită de avalanșă de bolnavi iar sistemul medical nu mai face fata rata mortalității urmand panta abrupta din Italia unde s-au ajuns la peste 9% decese dintre cei depistați cu coronavirus. Noi cu un sistem medical deficitar și cu autorități care nu fac suficiente teste pt a fi descoperiți din timp bolnavii s-ar putea ca-n 2-3 săptămâni să fim într-o situație mai proasta că Italia și Spania.

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   @Cosa
   Italia – 60 milioane locuitori – 54000 cazuri;
   Spania – 47 milioane locuitori – 25000 cazuri;

   Noi suntem cam cu 3 saptamani in urma lor.
   Probabil ca, peste 3 saptamani, la o populatie de 16 milioane, vom avea 10000 de cazuri.
   Iar autoritatile se vor lauda ca stam mai bine decat Spania si Italia.

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Aurel, @curly
   Iata rezultatele pentru cei ce inca socotesc ca ‘imunizarea de turma’ este o solutie!

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @Pricinosu – autoritățile noastre se tot lauda cat de bine au gestionat situația comparând cu Italia și Spania care pe langa faptul că au o populație mult mai numeroase aveau și milioane de turiști care au favorizat răspândirea virusului. In 2-3 săptămâni vom fi într-o situație mult grava de decât Italia sau Spania, la noi încă înainte de a avea cazuri numeroase grave cade spital după spital în urma infectării medicilor și asistentelor.

   Și avem exemplu de autorități responsabile care au luat măsuri înainte ca situația sa scape de sub control, culmea o țară săracă fara multe resurse:

   https://m.hotnews.ro/stire/23756043

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   @COSA
   Nu-i așa că acum îți doresti să te fi născut în Vietnam?
   Acum o săptămână ți-ai fi dorit să te fi născut în Rusia!
   Peste o săptămână o să-ți dorești să te fi născut in Korea de Nord!

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   @Plain Sight – tocmai infatuarea ne-a dus la zeci de mii de morți iar numărul e in crestere galopanta. Daca punctual alții au luat măsuri bune de prevenire a răspândirii nu vad de ce n-ar fi trebuit să luăm și noi in condițiile in care toți știm ce sistem medical avem, Italia a ajuns la peste 10% rata de decese, Spania aproape 8%, noi cat vom avea următoarele săptămâni sau luni pentru că unii nu au luat in serios epidemia ?

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Dacă pentru tine exemplul cu Vietnam este viabil, așa cum exemplul cu Rusia parea viabil cu câteva zile în urmă, nu cred că ar putea explica cineva pe înțelesul tău ce se întâmplă.
   Nici ”savanții” nici ”capetele încoronate” nu deslușesc corect soluțiile pentru că această încercare este menită să ne testeze limitele într-un mod cât se poate de ”personalizat”.
   Nu are rost să repet ceea ce am spus în alte postări, dar pot simplifica lucrurile special pentru cazul tău.

   Ești în poziția în care ai nevoie de mai multă înțelepciune și ceri asta de la autorități.
   Jalnic!

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   @Plain Sight – nu stiu cine are nevoie de mai multa înțelepciune cei care până acum 2-3 săptămâni făceau glume și tratau virusul ca o banala raceala sau eu care atrăgeam atentia că e o problema care trebuie tratata serios de toti inclusiv de tinerii de 30-40 de ani.

   Nu e doar exemplu Vietnam și Japonia, Hong Kong sau coreea aflate în prima linie de infectari au tratat serios și cu responsabilitate situatia pe vremea când în europa și america se făceau glume și se lansau teorii cu imunizări in masă pt răceala banala din China.

   Tu nu înțelegi că nu mai e vorba de politică ci de supraviețuire, sigur nu va fi sfârșitul omenirii însă nimeni nu cred că vrea să-și îngroape părinții, bunicii sau chiar frații și prietenii, în Bergamo….se intampla lucrul asta.

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Toți suntem nepregătiți pentru ceea ce se întâmplă.
   Orice comparații facem acum se referă mai mult la educația unui popor decât la actualii conducători.
   Responsabilitatea fiecăruia nu poate sta în puterea unei autorități.

   0
   0
 5. #31 Comentariu nou

  Ce ma sperie e ca e un alt film devenit realitate 😀 Nu prea-ti vine sa crezi ca joci in el in zilele noastre cand am ajuns pe Marte facem roboti care danseaza masini care parcheaza singure (lateral deci nu oricum) dar uite ca am prins-o si p-asta dupa revolutii cutremure eclipsa de soare Cernobil tsunami crize financiare de care doar citisem. Ne lipsea pandemia, uite ca a venit. Pentru toate am avut cate un film. Cum ziceam ma sperie ca mai e filmul cu Bruce Willis sau cu Tea Leoni si alea 2 cu Will Smith care stau la coada 😀 Ar trebui sa fie mai grijulii astia cand fac filmele.

  0
  0
 6. #33 Comentariu nou

  Aici e varianta lui in romana https://lead.ro/tag/exercitii-de-empatie/

  0
  0
 7. #34 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu
  Ar trebui să existe un feed-back pentru comentariile neaprobate.
  Riscăm să postam fara sens.

  0
  0