Cum devii observator la alegeri – și de ce trebuie s-o faci

Mai e puțin până la prima rundă de alegeri din seria de patru care vor defini viitorul nostru pentru mulți, mulți ani de-acum înainte. Europarlamentarele din 26 mai (și referendumul pe Justiție) vor fi o primă repriză-test din acest meci în care miza e însăși România.

Un premiu atât de mare trebuie păzit, că doar n-o să lăsăm borfașii să fure tot din casa noastră.

Un îndemn: înscrie-te ca observator pentru alegerile din România!

Este simplu, e o experiență de neuitat, e prilej de postat statusuri mișto pe rețele, e sursă de povești grozave în gașcă – și, în plus, astfel poți face ceva concret pentru a-ți apăra drepturile.

Poți să fii observator staționar la o secție de votare, sau poți face parte dintr-o echipă mobilă de observatori, împreună cu prietenii. Ideea este ușor de înțeles: lumini aprinse și ochii pe ei, ca să le fie cât mai greu să șmecherească votul, iar dacă totul e în regulă, cu atât mai bine.

Unde te înscrii? Aici găsești o platformă dedicată, pusă la punct de o echipă de oameni cu spirit civic, dedicați democrației. „Fiecare Vot” se bazează pe efortul voluntar si neremunerat al unor cetăţeni neafiliaţi politic.

Ce și cum se face, practic? Iată o explicație simplă, în 100 de secunde:

Apropo, știți cine este observatorul nr. 001 al europarlamentarelor din 26 mai? Dl. Mihai Șora:

Mai ai întrebări? Găsești aici o listă de întrebări frecvente. Baftă!

Articol din categoria: PRO BONO

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    M-am inscris pentru observator in Brisbane, Australia.
    Am vrut sa pun si eu un ban la donatii insa PayPal nu e disponibil.

    0
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Offtopic
    Vlad,
    Nu ti se pare ca de cand ANAF a spus ca incepe procedura de faliment a Realitatea, (ne)onorabilul domn Gusa pare ca a sarit cu arme si bagaje in tabara PSD?

    0
    0
  3. #4 Comentariu nou

    De admirat Mihai Sora pentru faptul ca reuseste sa ramana activ si implicat la o asemenea varsta.
    Pe de alta parte, eu n-am reusit niciodata sa trec peste militantismul sau comunist din tinerete. Nici nu mi s-a parut ca si-a repudiat vreodata sincer optiunile din acea perioada. Din contra, am avut impresia ca tot efortul sau s-a limitat in a-si cosmetiza putin deciziile si intentiile, oferind unele justificari mai degraba amuzante. In regula, nu a fost el vreun mare tortinar, ci doar un intelectual care a validat prin adeziunea sa o grupare criminala, a carei contributie la distrugerea tarii face sa paleasca tot ce putut au putut face Iliescu, Dragnea sau PSD in ultimele decenii. Nici Ana Pauker nu o fi fost mostrul absolut zugravit de adversarii din gruparea invingatoare a lui Dej. Insa colaborationistii francezi au sfarsit executati sau au infundat puscaria. Cei romani au scapat, pentru ca regimul a supravietuit suficient astfel incat tradarea lor sa fie legitimata juridic. Oricum am intoarce lucrurile, Sora a fost un colaborationist care a sprijinit instaurarea regimului hidos care ne-a distrus tara, poate definitiv, chiar daca unul convertit tardiv in democrat. Nu cred ca e potrivit ca port drapel al unei miscari care se defineste ca anticomunista si isi propune sa vindece tocmai tarele acestui regim.

    0
    0
    • #5 Comentariu nou

      Hahahahahaha, ventidius, ce distractiv ești, hahahahahahahahaha!

      [stai să-mi șterg lacrimile, așa bine m-ai făcut să râd]

      Ah, vorbeai serios?
      Sorry, nu m-am prins, credeam că glumeai.
      Nu era sarcasm, era propagandă.
      Calitatea propagandei?
      Hahahahahahahahaha!

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      Ce e amuzant, faptul ca trecutul lui Sora ofera usor munitie oricarei propagande?

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Asta e, daca „taranul” ala de Lazar s-a pensionat prea rapid, e bun si un Sora la casa omului.

      Ca am facut niste instructaje, am platit niste consilieri pentru sapaturi si idei, am dat niste bani, si nu putini. Nu putem renunta la narativul „anti-comunist” asa rapid. ca inca nu s-a amortizat investitia.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      @ ventidius
      Morală creștină zice că primul care este in măsură să arunce piatra trebuie sa fie fără pată.
      La venerabila vârstă a domnului Sora nu suntem în măsură să judecăm noi circumstanțele.
      Sunteți cumva de aceeași vârstă cu el Sora?
      Sau judecând după nume ar trebui trebui să vă întreb, daca din viețile anterioare aveți ceva să-i reproșați?

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Nu il judeca nimeni pe Sora. Faptele sale s-au prescris oricum de mult. Tradarea nu e crima impotriva umanitatii ca sa fie imprescriptibila. Aici e vorba de a-l accepta ca reper moral sau ca simbol. Criteriile in cazul asta sunt mai stricte.

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Articolul asta nu este despre Sora, opriti-va. Este despre noi – daca ne ducem sau nu sa asiguram un proces electoral corect. Evident, daca am fi intr-o tara cu apa calda permanenta, asta nu ar fi treaba noastra.
      Mihai Sora a fost dat exemplu de civism in primul rand datorita varstei lui. Asa ca lasati polemica inutila si concetrati-va asupra problemei reale – ma duc sau nu ma duc ca observator pe 26 mai?

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      Pai si cu ce te impiedica discutia sa te duci? Participarea la alegeri ca observator este un exercitiu civic laudabil oricand, chiar si in cazul alegerilor cu miza mai mica.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Iese trolul din tine cu orice mica ocazie…
      Fi-mi-ar sila de voi, jeguri astea care nu se mai termina.

      p.s. Ma scuzati, io-s mai frust si mai necivilizat..

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      ventidius (troll) imi amintesti de senzatia aia neplacuta, atunci cand, intuneric fiind nu vezi pe unde calci si abia cand ajungi acasa iti dai seama dupa miros si culoare in ce ai calcat…

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Dintr-un punct de vedere tind sa-ti dau dreptate.
      Dar… cineva a zis odata: daca nu esti „comunist” (de stanga) pana la 30 de ani- nu ai inima; daca esti comunist dupa 30 de ani-nu ai cap!
      Cred ca dupa razboi (WWII, daca tot te-ai referit la colaborationistii francezi) multi intelectuali in formare credeau ca tot ce zboara se mananca. Daca si-ar renega ideile de atunci (asa gandeau atunci,… conjunctura, idealismul etc.) ar insemna sa-si renege viata, tineretea. Sa-ti motivezi acum ceea ce ai trait sau ai gandit, sa minimalizezi raul pe care (poate si daca) l-ai facut, iarasi mi se pare tardiv. Si poate lipsit de curajul de a-ti asuma greselile. Sa le refaci, acele greseli, asta e tragic. Sa minti sau sa manipulezi pentru a ascunde adevarul, asta poate deveni monstruos si detestabil.
      Cand l-au impuscat pe Ceausescu am zis „foarte bine, excelent, da-l in ma’sa”. Acum, nu mai gandesc acelasi lucru. Altfel se vede de departe. Am admirat mai mult oamenii care si-au aparat ideile cu argumente decat idiotii si lichelele de conjunctura.
      Poate ca domnul Sora incearca doar sa ne arate cum SA NU gresim. Sa nu uitam in anii aceia curentul de stanga a fost si in Occident o himera, carora i-au cazut prada multi intelectuali, ma gandesc la Jean-Paul Sartre, André Gide, poate si Picasso, si vor mai fi fost si altii. Nu vreau sa scuz prin asta trecutul domnului Sora dar poate ar fi mai bine ca tinerii de astazi sa poata invata si din greselile altora si, mai ales, sa se implice in viata cetatii, in viata societatii care le afecteaza viata personala.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      @Razvan
      E prima data cand aud pe cineva afirmandu-si superioritatea morala intemeiat pe faptul ca a calcat candva intr-un rahat. Ingenios, felicitari!
      @ Aad
      Nu am luat niciodata prea in serios butada asta a lui Tutea. Suna bine, dar de fapt mi se pare o un simplu artificiu menit justifice derapajele mult prea greu de inteles ale acestuia. Sa fii stangist la 20 de ani iar apoi legionar la 30, releva mai degraba faptul ca esti certat cu bunul simt sau faptul ca ai inclinatii politice perverse. Si Musolini a avut traseul asta. In gura lui s-ar fi potrivit butada asta chiar mai bine.
      Nu vad nici o justificare pentru intelectualii care au crezut ca “tot ce zboara se mananca”. Poti sa crezi la un moment dat in anumite aberatii evidente, pot sa inteleg acest lucru, dar sa parseverezi in a gasi justificari respectivelor aberatii dupa ce afli caracterul lor criminal e mai presus de intelegere. Explicatii sunt, dar tin de patologie. Poti justifica adeziunea la nazism prin idealismul tineretii? Sigur. Dar perseverenta in a apara nazismul prin nostalgia pentru tinerete? Serios?
      Sartre a parasit partidul comunist socat de lipsa de consideratie a lui Stalin pentru tovarasii de arme. I se parea normal ca o canalie care o omorat 1000 de tarani in numele cauzei sa se bucure de putin respect sau daca nu, macar de impunitate. Era contrariat firesc, pentru ca se identifica cu acestia si vazad epurarile simtea juvatul in jurul gatului. Nu cred ca respectivii intelectuali au fost inselati sau ca au cazut prada iluziei comuniste. Ce i-a atras la comunism a fost tocmai atrocitatea lui. Ghilotina cu capetele insangerate face iacobinismul atractiv. Ca au dat-o la intors neavand curajul de a infrunta furia publica atunci cand aceste atrocitati au iesit la iveala, e altceva.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      @ventidius
      Butada lui Țuțea este ceva mai profundă decât ești dispus să accepți.
      Dacă schimbi perspectiva poți interpreta mai departe.
      După 30 de ani… Este posibil să nu fii cretin. Poți fi geniu, dar dacă nu ai inimă valorezi tot cât un cretin.

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      Cum spui tu, sunt gata să te cred pe cuvant. Desi cred ca o sa mor înainte de a zări urma de profunzime acolo. Probabil ca tot frustrările și emoțiile sunt de vina. Sau lipsa lor având inima de piatră.

      0
      0
    • #18 Comentariu nou

      Prea multă pasiune, prea puțină empatie!
      Dacă o ții tot așa se va rezolva de la sine fulgerător.

      0
      0
  4. #19 Comentariu nou

    @ventidius (troll)
    Este clar din prima ta fraza ca tu nu ai nici o treaba cu articolu’ asta. De ce comentezi la el?
    Comenteaza si tu la alea mai vechi care is mai aproape de subiectele tale favorite. Aaaa, dar la alea nu o sa te mai bage nimeni in seama?

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      Comentez din pura placere unde vreau si in legatura cu subiectele care ma intereseaza. Am facut-o pe unele bloguri chiar si la articole postate cu multi ani in urma. Daca tu vrei sa ma numesti troll, nu ma deranjeaza defel.

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      @ventidius
      Deși ”plăcerile postărilor” tale au o nuanță de sarcasm cu o orientare ușor sadică, eu sunt primul care te creditez în privința ”postărilor de plăcere”.
      Chiar dacă la tema de față nu se prea aplică chestiunea reperelor morale fiind mai degrabă un exercițiu de democrație, o mișcare civică neutră din orice alt punct de vedere, sunt curios dacă ai vreun reper moral la care te raportezi când ne testezi.

      0
      0
    • #22 Comentariu nou

      Nu are, de unde sa aiba ?..Pariem ?..:)

      0
      0
    • #23 Comentariu nou

      whataboutism. adica un postac platit si pesedist jegos.

      0
      0
  5. #24 Comentariu nou

    @Plain Sight
    Nu imi propun sa va testez. Sa va testez cu privire la ce? Placerea vine din satisfatia de a-ti sustine ideile si opiniile care iti plac si a le combate pe cele care iti sunt antipatice sau pur si simplu ti se par gaunoase. Chiar daca acest lucru provoaca reactii adverse.
    Orice exercitiu civic, oricat de democratic ar fi, are o incarcatura morala de un fel sau altul, nu vad cum ar putea fi o miscare civica neutra in privinta asta. E firesc sa ma raportez, chiar in mod inconstient, la reperele morale de care sunt legat, atunci cand postez. E drept ca acest lucru nu presupune neaparat consecventa in urmarirea lor.
    @p’acilea
    Toata lumea, are niste principii morale. Pana si hotii, macar atunci cand considera ca imorala ratarea sansei oferite de a baga mana in buzunarul cuiva.

    0
    0
    • #25 Comentariu nou

      Îți pot accepta argumentația cu anumite rezerve:
      1. Mesajul este foarte simplu:
      Fiecare vot contează.
      Nu contează cu cine votezi sau ce principii morale ai.
      Important este să votezi și votul tau să fie respectat.
      Dacă cineva la varsta de 102 ani se poate implica într-o asemenea acțiune civică ce motiv ai avea tu (oricine ai fi) să nu o faci?

      Cam la atât se limitează principiile morale pe tema asta.

      2. Predilecția ta pentru ”noduri în papură” lasă prea mult spațiu abuzurilor de care lovim la fiecare pas; abuzuri pe care prea mulți le susțin într-un mod aberant și de care nu pari preocupat.

      Ceea ce ar însemna statistic că te poți încadra, atât calitativ cât și cantitativ, la categoria ”troll”

      Eu încă te creditez la categoria ”postărilor de plăcere”, dar plăcerile au și ele consecințele lor.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      @Plain Sight
      Daca mesajul se limiteaza strict la ce ai expus tu la punctul 1, nu pot sa fiu decat de acord cu el. Dar doar atata timp cat trimiterea la Mihai Sora face referire doar la varsta acestuia/implicarea sa politica de azi. Daca exista o cat de mica posibilitate ca aprecierea sa cuprinda intreaga sa personalitate, incluzand si trecutul sau, simt nevoia sa ma delimitez in modul pe care am facut-o. Interpretarea ramane insa libera, oricare varianta fiind posibila. Faptul ca tu accepti doar aceasta interpretare nu inseamna ca e singura posibila.
      Nu cred ca postarile mele pe un blog au vreun efect asupra opiniilor cuiva. Nimeni nu isi schimba opiniile atat de usor. Procesul prin care cineva isi schimba optiunile e unul indelungat, nici nu are legatura cu argumentele, ci mai degraba cu frustrarile pe care le acumuleaza in timp. E un proces emotional, nu unul logic. Oamenii cauta in astfel de discutii doar validarea propriilor optiuni si ii intereseaza doar comentariile care se preteaza la asa ceva. Chiar daca un PSD-ist ar avea un moment de satisfactie simtindu-si validata optiunea de un comentariu de-al meu, nu e nici un pericol. Oricum nu si-ar fi schimbat optiunea in lipsa lui. Asa ca prefer sa despic firul in patru, chiar cu riscul de a parea troll. Alt risc de fapt nici nu exista.

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      E bine așa cum spui!
      Emoțiile îți trădează frustrările și îți afectează logica.
      La asta făceam referire când am amintit de consecințele plăcerilor.

      0
      0
  6. #28 Comentariu nou

    Cam lâncezește blogul.
    Ventidius ne-a strecurat o temă care i-a adus probabil câteva înjurături.
    Citez din raspunsul adresat lui Ciprian
    ”Pai si cu ce te impiedica discutia sa te duci? Participarea la alegeri ca observator este un exercitiu civic laudabil oricand, chiar si in cazul alegerilor cu miza mai mica.”
    Din câte mi se pare mie Mihai Șora consideră că alegerile din 26 nu reprezintă o miză mică.
    Gazda noastra la fel.
    Susține ventidius că alegerile din 26 mai au o miză mică?
    Sugerează că ar avea o miză mică…

    0
    0
    • #29 Comentariu nou

      pentru alegatori miza e mica, pentru partide e o ocazie pentru a-si calibra tirul pentru prezidentiale, locale si parlamentare. pentru comentatorii de pe bloguri e inca o ocazie de a-si da in cap/la picioare, etc. pentru agentiile de publicitate si firmele de promotionale nu e nici o afacere.

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      Nu te mai plânge că nu e nicio afacere, oricum era singura opțiune când mi-ai promis premiul.
      Până la parlamentare mai este
      La prezidențiale deja e clar.
      Explică mai bine cum rămâne cu referendumul!

      0
      0
    • #31 Comentariu nou

      praf in ochi/ inca o „chifla” de la palatul din deal/ subiect pentru urmatoarea carte/……
      scopul este sa scoata cat mai multi oameni la vot pentru ca la o prezenta mare la alegeri, psd incepe sa aiba probleme. dar, dupa cum se arata in stele si sondaje, la momentul actual, surpriza cea mai mare vine de la usr+ care sufla in ceafa psd-ului. in acest context (usr+….) , nu stiu cum sa interpretez gestul de azi (despartirea de caramitru jr.)

      0
      0
    • #32 Comentariu nou

      completare…..

      „La prezidențiale deja e clar.” ––––dupa rezultatele din Ucraina nu mai nimic prea clar. nu zic ca la noi ar putea fi tot un actor, dar un ziarist, de exemplu,…..

      0
      0
    • #33 Comentariu nou

      La alegerile din Ucraina lucrurile erau conform sondajelor aproape la zecimi.
      USR+ este o surpriză în aceeași măsură ca și PRO Romania.
      Într-o țară civilizată PSD ar trebui să devină istorie.
      PMP e la o limită jenantă doar pentru că, nici până acum, Băsescu nu a reușit să gestioneze corect tradarea lui Maior.
      ALDE este o anomalie care măsoară doar alienarea societății românești
      PNL se bucură de apreciere pe mâna aberațiilor PSD.
      În ceea ce priveste referendumul, ai văzut la referendumul pentru familie cât de mare a fost miza înainte să apară întrebarea. Din acest punct de vedere rămâne de văzut.

      Dar privind situația politică în ansamblu anticipez că miza alegerilor europarlamentare din 26 mai va fi de mare interes.

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Singura surpriză posibilă la prezidențiale ar putea fi pierderea alegerilor de către Iohannis/ Ciolos în fața unuia ca Ponta.

      0
      0
  7. #35 Comentariu nou

    Ca alegeri propriu-zise, nu au aproape nici o miza. Ca test pentru urmatoarele alegeri, doar o miza mica, spre foarte mica. Ar fi avut poate o miză mare dacă ar fi fost urmate de parlamentare. Sunt urmate insa de prezidențiale, unde PSD nu are nici o sansa. Vor confirma faptul ca PSD se erodează, lucru evident oricum, dar fara urmari. Primele alegeri cu miza vor fi, paradoxal, cele locale.Referendul nu va fi validat, deci iarăși nici o miza.

    0
    0
    • #36 Comentariu nou

      Nu știu cum să o spun mai bine, dar de la o vreme PSD îmi dă senzația că joacă pentru Iohannis.
      Conform acestei ipoteze în cursul zilei de azi ar fi cel mai bun moment ca să fie dezvăluite întrebările de la referendum.
      Dacă eu interpretez corect semnalul pe care îl dă Viorica Dăncilă vor urma surprize devastatoare pentru cei care trăiesc în ”bula lui Dragnea”.

      0
      0
    • #37 Comentariu nou

      Vrei sa spui ca PSD se teme de varianta Ciolos președinte sau de cea Ponta președinte?

      0
      0
    • #38 Comentariu nou

      Ambele variante sunt excluse.
      PSD nu se teme de nimic, sunt prea concentrați pe momeala lui Dragnea.

      0
      0
    • #39 Comentariu nou

      Chiar daca PSD s-ar debarasa de Dragnea nu s-ar schimba nimic. In bine cel putin. Dupa cum inlaturarea lui Ponta nu a schimbat nimic.

      0
      0
    • #40 Comentariu nou

      În PSD nu se mai poate schimba nimic în bine pentru că PSD nu mai este un partid.
      Ca să fie partid ar trebui să reprezinte electoratul nu interesele unor grupuri infracționale.
      Acesta a fost dealfel motivul și scopul înlăturării lui Ponta prin poziționarea impostorilor și infractorilor în poziții cheie. Guvernul lui Cioloș nu a fost decât un răgaz pentru refacerea strategiei și acumularea de capital electoral.
      În aceste condiții nimeni, chiar nimeni nu este interesat de imposibila schimbare în bine a PSD.
      Înlăturarea lui Dragnea este iminentă. Întârzierea ei este dezastru inclusiv pentru PSD.

      0
      0
    • #41 Comentariu nou

      Adica Ponta nu reprezenta interesele grupului infractional? Nu era el insusi un impostor sustinut de impostori? Hai sa spunem ca la un moment dat, din motive circumstantiale, Dragnea a reprezentat mai bine decat Ponta acele interese. Iar odata ce a pus mana pe putere in partid a favorizat unele din acele interese in defavoarea altora pentru a-si consolida pozitia si fidelitatile.
      PSD e cat se poate de partid. Orice partid isi bazeaza coerenta pe un grup de interese, mai largi sau mai restranse, mai mult sau mai putin licite. PSD nu se poate schimba pentru ca asa cum e el azi, reprezinta foarte bine atat interesele elitei sale cat si pe cele ale electoratului sau de baza. Nu se vor schimba decat persoane, politica va ramane, cu mici variante in partile neesentiale, neutre ale politicilor sale.

      0
      0
    • #42 Comentariu nou

      ”PSD nu se poate schimba pentru ca asa cum e el azi, reprezinta foarte bine atat interesele elitei sale cat si pe cele ale electoratului sau de baza”
      Avea nevoie blogul de puțină ”hihilaritate”!
      Cum s-ar zice în traducere Dragnea-Dancilă:
      Elitele din guvern ”însăți” reprezintă electoratul ”însumi”!

      0
      0
    • #43 Comentariu nou

      Moise i-a plimbat in deşert pe sclavii evrei scoşi din Egipt timp de 40 de ani. Desertul, adica Peninsula Sinai, ar fi putut fi parcurs in 6-7 luni. De ce a avut Moise nevoie de 40 de ani? Trebuiau sa treaca doua generatii pentru ca cei nascuti si crescuti in libertate sa poata prelua treburile comunitatii. Acum, schimbam Sinai cu Romania si sclavii evrei cu poporul roman. Intrebarea care ramane este: cine este Moise? sau, mai bine, este un Moise?

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      @Bugsy
      Moise este lumea civilizată.
      Deșertul este educația noastră.

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      40 de ani mi se pare foarte putin pentru a schimba o mentalitate de sclav. Evreii erau poporul ales, poate de asta s-au descurcat asa bine sau poate ca in desert timpul trece altfel. In mod normal e nevoie de secole. Negrii din America au scapat de sclavie de mai bine de un secol si jumate si tot sunt tributari acestei mentalitati.

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      Interpretările pot varia de asemena și contextul.
      Deocamdată se pare că ”Moise” ne va mai plimba o vreme prin desert.

      0
      0
  8. #47 Comentariu nou

    Eu nu prea folosesc termenul de elita cu sens restrans, implicit pozitiv, nefiind un adept al elitismului. Elita unui grup e constituita din cercul restrans de persoane privilegiate care ies in evidenta prin faptul ca detin bogatie, putere politica sau influenta in mod disproportionat fata de membrii obisnuiti ai grupului. Il aplic oricarui grup, fie el natiune, partid, organizatie infractioanla. In anumit context, spre exemplu daca vorbesti de elita culturala sau morala, poate avea sensul implicit pozitiv, in altele, elita politica, economica, etc. depinde de context.

    0
    0
    • #48 Comentariu nou

      Se întelege destul de clar și fără precizări/scuze suplimentare.
      Elitele sunt infractorii și impostorii, iar electoratul victima.
      Prin urmare asta face PSD să fie un partid, foarte partid.
      Foarte relevant în contextul ”plăcerilor”.
      De asemenea fulgerător după…

      0
      0