Dreptul la revoltă

Sindicatele din învăţământ mai negociază şi azi cu Guvernul, înaintea grevei generale programate pentru ziua de marţi – ziua tezelor unice pentru elevii de clasele a VII-a şi a VIII-a. Aproape jumătate de milion de şcolari ar putea fi direct afectaţi de protestul sindicatelor. N-aş vrea să fiu în pielea lor dar, deşi nu sunt chiar de acord cu sindicaliştii, nu pot să nu-i înţeleg. Au tot dreptul să fie furioşi. Au tot dreptul să se revolte, căci au fost minţiţi şi păcăliţi şi induşi în eroare cu bună ştiinţă de politicienii care s-au sprijinit pe ei ca să ajungă la putere.

Vineri noapte am scos din arhiva video a ştirilor vreo 10 casete cuprinzând doar o mică parte a discursurilor electorale ţinute de principalii lideri politici în toamna anului trecut. Le-am vizionat gospodăreşte, cu blocnotesul alături. La 6 luni de la acele declaraţii, cantitatea de minciuni debitate sub drapele portocalii şi roşii este cel mai eficient vomitiv pe care l-am cunoscut vreodată.

Să nu-mi spuneţi că „erau doar promisiuni electorale”. Nu scrie nicăieri că adevărul şi responsabilitatea se suspendă pe durata campaniilor – mai ales că, în urma unei asemenea perioade, câţiva primesc o ţară fie de condus, fie de muls, fie de jupuit.

Dl. Geoană îşi invoca precum Biblia statutul PSD, „acest mare partid de stânga din România, responsabil”, jurând că „retroactiv, de la 1 octombrie, legea dvs. se va aplica”. „Vor pretexta că-i criză economică pentru a nu aplica legea, dar noi, nu”, striga spart dl. Geoană, mulţumind apoi lăcrămos pentru voturile ce urmau să vină.  Dl. Boc a adus chiar o Constituţie la conferinţa de presă în care a anunţat că-l dă în judecată pe „nesimţitul de Tăriceanu” pentru abuz în funcţie, deoarece acesta refuza să crească salariile profesorilor.  Să-l vezi pe dl. Boc cu ochii injectaţi, fluturând Constituţia şi împroşcând salivă pe post de venin e un caz pentru psihiatri, nu pentru analişti politici. „PDL este garanţia că salariile vor fi mărite!”, ţipa dl. Boc pe scena unei întruniri electorale, înainte să ridice pumnul pentru un slogan orwellian: „Sălajul portocaliu, Transilvania portocalie, Româna portocalie, Theodor Stolojan prim-ministru!” Însuşi dl. Băsescu rânjea dispreţuitor de la înălţimea funcţiei sale când spunea că „numai dacă nu vrei, nu găseşti bani pentru profesori. E doar o chestiune de priorităţi”. Iar două săptămâni mai târziu juca sub reflectoare o prefăcută indignare abia stăpântă: „refuz să cred că în această ţară o lege nu este aplicată! Ar însemna că… (pauză de efect aici)… nu trăim într-un stat de drept!”

Joi, preşedintele Băsescu le-a spus sindicaliştilor că nu mai au „nici o obligaţie” faţă de el, din moment ce nu li s-au mărit salariile. Ar trebui ca dl. Băsescu să-şi lase creierul moştenire ştiinţei.

Cum adică, sindicatele nu mai au nici o obligaţie faţă de el? Trăim cumva în vreun soi de monarhie absolutistă în care cetăţenii jură credinţă dlui Băsescu? Cine slujeşte pe cine în România? Nu mai departe de luna noiembrie dl. Băsescu se uluia în faţa camerelor de obrăznicia celor care nu aplicau o lege în vigoare! Acum „eliberează subiecţii români” de „obligaţii”? Aiuritor. Trebuie că e vreun virus prin Palatul Cotroceni, de o iau toţi razna pe acolo.

În septembrie anul trecut, când Parlamentul a votat unanim legea 50%, era deja evident că salariile profesorilor nu puteau fi mărite. Personal, nici nu sunt de acord cu asemenea salturi abrupte, chiar dacă profesorii, la fel ca medicii, merită salarii mult mai bune. Dar acum, la jumătate de an după şuvoiul de ipocrizie dinaintea votului, legea aceasta a devenit o chestiune de principiu. Au promis, trebuie să se ţină de promisiune. Dacă nu pot (ceea ce ştiau de pe atunci că se va întâmpla), să-şi asume consecinţele.

Nu cred că vreun alegător care mai are respect de sine şi simţul demnităţii mai poate vota vreodată pentru partidele care au minţit în asemenea hal.

Articol din categoria: POLITICĂ

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  În locul tău, aş fi închis comentariile de data asta. Nu văd ce ar mai fi de adăugat. Poate doar un „La arme, cetaţeni!”, dar nu mai sunt vremurile alea. Din păcate.

  0
  0
 2. „Aceste cuvinte ne doare!” sau „Nu ne-a fost uşor, tovarăşi!”. Stau câteodată şi mă trezesc gândindu-mă, chiar dacă şi asta e un lux în România bocăită, care, Doamne iartă-mă, este soluţia!?

  0
  0
 3. Imginea lui Boc, cu ochii injectati, mi’a adus aminte de piesa celor de la Parazitii – Degeneratia urmatoare ! 🙂
  In privinta lui Geoana si Basescu, cred ca lor li se trage de la branza ! Vroiam sa zic de la palinca, dar mi’a fost teama sa nu se interpreteze…

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Tuturor, dar TUTUROR politicienilor, spre ascultare …caci de intelegere nu poate fi vorba :
  http://www.youtube.com/watch?v=NT0eZj58dAo

  Mai mergeti la vot, romani!

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  Ma ut ca imi vine sa strig dupa ce am citit articolul. Insa daca ma apuc sa strig imi imaginez ca sunt un fel de chiuaua pe care il trosnesc toti care il aud latrand! 😉

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  cu regret trebuie sa spun ca de fapt dupa 89 n-am cistigat decit dreptul de a spune orice crezi si mai e putin si ne vom intoarce si la tacere caci politicienii au inceput sa duca dorul vremurilor cind partidul stat hotara ce cind si unde ai voie sa vorbesti .speranta mea a fost ca vor fi promovate competentele si vor disparea minariile facute in numele PARTIDULUI.dupa ce industria si agricultura au fost distruse si tinerii tarii (printre care si doi copii ai mei) au plecat invest dupa o viata mai buna mi-am pierdut speranta ca va veni o viata decenta si pt. noi cei ramasi acasa. poate voi cei mai mici ca virsta sa apucati alta era

  0
  0
 7. #7 Comentariu nou

  da, they all suck. dar in afara de non-participare – la vot, la viata politica – ce alta solutie ne ramane?

  0
  0
 8. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, inainte de inceperea discutiilor de la Ministerul Educatiei organizate in contextul anuntului sindicalistilor din Educatie privind declansarea grevei, ca nu stie care sunt problemele acestora si ca a venit cu „ganduri bune pentru dialog”, informeaza Mediafax.

  Intrebat daca are cunostinta de faptul ca sindicalistii din Educatie au decis organizarea grevelor in zilele in care sunt programate tezele cu subiect unic, Pogea a raspuns ca „asta este problema lor”.

  Reprezentantii sindicatelor din educatie se intalnesc, luni, cu ministrii Educatiei si Finantelor, la sediul Ministerului Educatiei, discutiile avand loc in contextul in care sindicalistii au anuntat ca fac greva marti, cand este programata teza la Limba romana, nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului invatamantului.

  (ZIARUL FINANCIAR)

  0
  0
 9. #9 Comentariu nou

  Daca profesorii&liderii lor se revolta pentru ca s-au prins ca i-au mintit „guvernantii” inseamna ca-s mai prosti ca aia pe care i-au votat si-si merita soarta. Si pozitia asta de forta din care negociaza „faceti cum va zicem or else!” nu le castiga foarte multi fani in opinia publica. Asa cum nici un sindicat din asta bugetar nu are foarte multi fani din moment ce se lupta doar pt salarii si atat, lasand la o parte eficientizarea proceselor in domeniile respective, restructurari si redimensionari de personal si active.

  Sorry baeti, as zice eu contribuabilul da’ e nasoala. Bucurati-va ca aveti de lucru.

  0
  0
 10. si ce facem, punem mana pe arme? 😀 asta fac de atatia ani – ne mint. dar noi ce facem, de atatia ani? inghitim, inghitim, inghitim…
  sa arunce cineva cu un ou clocit in parlament, sa faca cineva puscarie ca a scuipat un politician intre ochi, sa vedem si noi ca poporul nu doarme.
  sa scriem ca sunt mincinosi, sa scriem ca sunt hoti, sa le-o spunem pe unde-i prindem, sa-i huiduim pe la manifestatii… o ajuta la ceva?
  uite, protest impotriva scoaterii logicii din programa de liceu pe 21 mai, va bagati?
  http://www.logicaebuna.wordpress.com

  0
  0
 11. #11 Comentariu nou

  Din pacate, cele redate de mai sus reprezinta doar o MICA parte din MAREA BATJOCURA la adresa profesorilor (si a Å¢ării, in general)…
  Spre necesara completare (Vlad, sper din suflet ca le vei mai gasi in arhivele video si ne vei oferi si editia a doua, revazuta si adaugita, a filmuletului MARII MINCIUNI !!!):

  1) http://www.fsli.ro/info2005/acord-final-guvern-sindicate.htm
  ************************************************************
  VII. Sa elaboreze, pana la data de 15 aprilie 2006 un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar iar federatiile sindicale
  din invatamant sa desemneze specialisti care sa participe la elaborarea legii. Legea urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2007 si va reflecta prioritatea nationala a sistemului de invatamant.

  Prevederile prezentului acord se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2006, urmand ca la data de 1 iunie 2006 sa aibe loc evaluarea acestuia.

  Gheorghe Pogea – Ministru de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniul Economic
  Aurel Cornea – Presedinte Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt
  Marko Bela – Ministru de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Culturii, Învata mântului si Integrarii Europene
  Razvan Bobulescu – Presedinte mFederatia Nationala a Sindicatelor “Alma Mater”
  Sebastian Vladescu – Ministrul Finantelor Publice
  Gheorghe Isvoranu – Presedinte Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret”
  Gheorghe Barbu – Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei
  Catalin Croitoru – Presedinte Federatia Educatiei Nationale
  Mihail Hardau – Ministrul Educatiei si Cercetarii
  Vasile Nistor – secretar de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dialog Social

  Aprob,
  Prim ministru, Calin Popescu Tariceanu
  Bucuresti, 28 noiembrie 2005″
  **********************************************************

  2) http://www.presidency.ro/static/ordine/Pactul_National_pentru_Educatie.pdf

  **********************************************************
  PACTUL NATIONAL PENTRU EDUCATIE
  2. Asigurarea in perioda 2008-2013, din alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru Educatie si a minimum 1% pentru cercetare, pentru a aseza sistemele de educatie si de cercetare pe o temelie financiara solida, pe durata medie si lunga. Garantam familiilor, elevilor si profesorilor ca regulile sistemului de educatie nu se vor schimba de la an la an, ca acesta va fi finantat constant in functie de obiective clare si asumate transparent, de rezultate si indicatori de performanta stabiliti clar si distinct pentru fiecare nivel de educatie. Garantam, de asemenea, <>.
  (…)
  Presedintele Romaniei – Traian Basescu
  Presedintele PSD – Mircea Geoana
  Presedintele PDL – Emil Boc
  Presedintele PNL – Calin Popescu Tariceanu
  Presedintele UDMR – Marko Bela
  Presedintele PC – Daniela Popa
  Bucuresti, 5 martie 2008
  *************************************************************

  3) http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=292:pdl-conferin-de-pres-emil-boc-03112008&catid=110:pd-l&Itemid=483
  ***********************************************************
  „Guvernul Tariceanu se încapatâneaza sa aplice legea. Guvernul Tariceanu sfideaza din nou în maniera dictatoriala, si sunt atent la ce spun, dictatoriala legile tarii, Parlamentul României, Curtea Constitutionala, institutia prezidentiala. În democratie Guvernul raspunde politic în fata Parlamentului. Asa spune si în Constitutia României în art. 109. Guvernul raspunde politic în fata Parlamentului. În consecinta un Guvern ori aplica o lege adoptata de Parlament, ori îsi da demisia si pleaca acasa. Numai în România un Guvern în loc sa fie practic executantul legilor Parlamentului, se transforma în stapânul Parlamentului si da lectii de macroeconomie prin prim ministru. Nu avem nevoie de un prim ministru care sa sfideze legile tarii. Avem nevoie de un prim ministru care sa execute legile votate de Parlament. Daca poate ramâne, daca nu pleaca acasa. Cel ce spunea foarte clar într-un alt context ca numai cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit, nimeni nu detine monopolul adevarului. Un Guvern ori aplica legea, si repet, ori pleaca acasa. Am vazut în aceasta dimineata încercarea disperata a premierului de a explica faptul ca nu sunt bani si de aceea el se încapatâneaza. Nu poate sa aplice legea? Îi spunem înca o data domnului Tariceanu: Pleaca acasa si lasa pe cei care pot respecta legea si Constitutia tarii. Si înca o data îi spunem: Bani exista domnule Tariceanu cu doua conditii: Renuntati la banii pe care îi dati prietenilor politici. Renuntati la risipa pe care ati adus-o în sistem. Faceti reforma în domeniile unde trebuie sa fie dati bani si exista resurse financiare.”
  ************************************************************

  4) http://www.mediafax.ro/politic/videanu-pdl-isi-va-asuma-raspunderea-guvernamentala-pentru-legea-sistemului-unic-de-salarizare.html?1687;3397072
  **********************************************************
  „În aprilie 2007, premierul avea pe masa de la Vasile Blaga legea sistemului unic de salarizare a functiei publice, iar Gheorghe Barbu i-a lasat legea sistemului unic de salarizare în domeniul bugetar si a personalului contractual.
  El spune ca pentru programul national de autostrazi si legea sistemului unic de salarizare PDL îsi va asuma raspunderea guvernamentala în primele 30 de zile ale guvernarii”
  *************************************************************

  5) http://www.mediafax.ro/politic/andronescu-psd-guvernul-sa-aplice-legea-salarizarii-profesorilor-sau-sa-demisioneze.html?1687;3376698

  6) http://www.pd.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=644&Itemid=36

  0
  0