După 12 ani

Mi-am luat prima maşină acum 12 ani şi tot atunci am renunţat la metrou şi autobuze. Complet. Bine, nici până atunci nu eram vreun mare consumator – aveam bicicletă şi doar dacă era gheaţă sau zăpadă n-o foloseam.

Azi, am redescoperit transportul în comun. Parcă văd ricanările, zâmbetele-n colţul gurii şi aburul de mişto ridicându-se dinspre voi: “aşa, burjuiule, să vezi şi tu cum trăieşte poporul, mai dă-te jos din caleaşcă, mai înghesuie-te şi tu cu proletariatul, mai slăbeşte!”.

Păi… poporul e mai deştept ca mine, asta-i sigur. E mai rapid cu metroul şi cu autobuzul. Şi e mai… intim, într-un fel… Aşa apropieri faţă de necunoscuţi n-am mai întâlnit de la duşurile din armată.

În primul rând, traseul: pe la ora 11.30, de la Policolor, lângă ieşirea pe A2, până în Băneasa, la redacţie. Adică oraşul de-a curmezişul. Un tramvai 5 staţii, două linii de metrou, 5 staţii cu autobuzul. Toate au venit imediat. Timp total: 1h 10min. Cu maşina aş fi făcut peste două ore.

Seara, puţin înainte de 18, de la Băneasa la Piaţa Alba Iulia. Un tramvai 5 staţii, două linii de metrou şi un autobuz, 3 staţii. Timp total: 1h 10min, cu precizarea că am aşteptat tramvaiul 15 minute şi metroul alte 15. Cu maşina? Peste două ore…

Ce-i bun: evident, timpul. Încurajator. În plus, am citit cam peste tot, mai puţin seara în înghesuiala din metrou, unde n-am reuşit să mai scot cartea, dar sardinele nu citesc, aşa că n-am a mă plânge. Oamenii, altă (re)descoperire. Ştiaţi că adolescenţii ascultă manele la telefonul mobil în tramvai? Mai mult, ei sunt generoşi, şi oferă asta întregii comunităţi, completamente gratis, v-aţi fi închipuit asta? Ştiaţi că încă mai există ţeapa la intrarea de la metrou, comisă de oameni în toată firea? Ştiaţi că merdeneaua a rămas snack-ul preferat în subteranele urbane? Oricum, degeaba, credeaţi că parfumul merdenelei proaspete acoperă damful usturoiului halit cu o seară înainte? Şi, oricum, bine că e iarnă, ştiaţi că putoarea de transpiraţie se filtrează binişor prin hainele groase?

Ce-i rău: Evident, lipsa de logică a sistemului de transport în comun. Trebuie să schimb prea multe pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Totuşi, nu-i un oraş chiar atât de mare, hello? Apoi, e lipsa de logică a fluxurilor de mişcare din staţiile de metrou. La Piaţa Victoriei şi la Piaţa Unirii, mi-am reamintit de această eroare iniţială de proiectare: mii de oameni, coborâţi din trenuri diferite, încearcă să treacă unii prin alţii pentru a ajunge fiecare la peronul său. Se freacă românii între ei prin subterane de zici că ar aparţine vreunei bizare civilizaţii canine bipede. Tot la metrou, accesul în şi ieşirile din staţii sunt (dez)organizate sub povara unei imbecilităţi rar întâlnite. Prea puţine linii de acces, prea multe uşi închise pe jumătate, prea întortocheat şi ne-ergonomic totul.

În plus, vorbind de intimitatea oarecum discutabilă a înghesuielii… e neplăcut că e ca la loterie, nu poţi fi sigur pe nimic. Adică, n-ar fi fost rău să mă trezesc prins între cele două tinere stagiare de bancă, incapabil să fac vreo mişcare, alta dect să zâmbesc tălâmb, dar cineva, nu ştiu cine, a tras pentru mine lozul necâştigător şi mi-a adus pe cap un sudent acneic şi pe bombeuri un grăsun cu păr lung. În nas.

Una peste alta, transportul în comun are şi darul de a te transforma rapid. În tramvai, zgâlţâit de-o frână bruscă, mă uit pe geam, la fel ca tot vagonul. Un şofer a făcut stânga pe şine şi s-a oprit. Mârâi, înciudat: “dă-te bă dîn drum, nu vezi că stăm aicea?” Lângă mine, un pensionar: “ai dracului şoferi”. Şi, de niciunde, încuviinţez, luat în stăpânire de reflexele călătorului frustrat: “toţi e aşa, bre, neşte nesimţiţi!”

În buzunar, carnetul de conducere şi talonul s-au lipit unul de altul, brusc înfricoşate.

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. totul e facut cu cap… dar la londra… urci sau cobori la metro… daca nu te grabesti stai numai pe drapta, trenul vine la ora stabilita… degeaba merg ai nostri politicieni pe afara ca nu inteleg nimic!
  traim…in romania… atat.

  Thumb up 0
 2. n’am masina si, oricat de groaznic de fals ar suna, nici timp sa’mi iau carnetul. inainte de serviciu e prea trafic pentru ore de condus, dupa, e haos de’a dreptul. unde, cand? pe kisseleff, o artera la indemana, n’ai voie cu masina de scoala. deci vin la birou cu taxiul… 15-20% din venitul total. nu bine.
  am un autobuz direct casa-job, il keama 205. acu vreo doua luni, cand era nush ce targ la romexpo si nu erau taxiuri la casa presei, am facut imprudenta de a ma urca in sus numitul 205. am facut pana acasa o ora si 40 de minute. de cinci ori mai mult decat cu taxiul.
  in afara de asta, tot ce’ai zis tu. si damf, si inghesuiala si tusit in nas (io de asta am cea mai mare oroare, nu ca’s paranoica ci ca ma seaca lipsa extrema de civilizatie si bun simt)
  aveam pantofi de lac, luati din zara contra unei sume indecente. nu i’am mai putut purta dupa aia, asa de zgariati si nenorociti au iesit din intalnirea cu bravii concetateni…
  bleah! nu mai circul cu autobuzul ever!

  Thumb up 0
 3. Hahahahaha…esti beton! Pe cuvantul meu de stagiara :P

  Thumb up 0
 4. nu am mai citit ceva atat de viu de foarte mult timp. multumesc

  Thumb up 0
 5. Prima ta maşină era conserva aia de culoare nedefinită, despre care puteam să jur că se va dezmembra până la Universitate? Aia în care ploua????? :))

  Thumb up 0
 6. hai ca m-ai facut sa rid, cu pofta inca. nu-i asa ca acum platesti parcarea cu folos? are si masina dormitorul ei. sau ai ciocnit-o si de-aia de dai cu transportorul?!

  Thumb up 0
 7. ai facut o confuzie majora si ai jignit merdeneaua!!! forneti nu e merdenea, e un fel de hamburger al merdenelelor.

  Thumb up 0
 8. auzi, maică, tu te crezi singurul cu lozul nenorocos?
  te’am văzut în tramvai, oacheşule, pe onoarea mea de tânără pensionară, şi te ştiam de la televizor şi aşa aş fi vrut să fiu lângă matale când a pus ăla maşina pe şină de a frânat brusc!
  să ştii că am visat ieri noapte cum s-ar fi întâmplat: mă dezechilibram, mă loveam uşor de pieptul tău, voinice, şi îţi spuneam că “impactul nu a fost întâmplător” (acuma, dacă am fi pe mess, pe onoarea mea că aş pune iconul ăla cu dama care face din pleoape y compis gene&sprâncene!)

  Thumb up 0
 9. ma bucur ca mai descopera si altii farmecul transportului in comun. totusi simt nevoia sa iti spun ca acelasi traseu pe care tu l-ai facut azi il fac eu zilnic si tin sa mentionez ca SARDINELE CITESC. poate ca am venit eu in fiecare zi la o alta ora decat tine azi… La metroul bucurestean batranii stau la coada sa ia 3/10 sau 15 ziare din cele gratuite… habar nu am ce fac cu ele , la metroul oamenii miros a tot felul de tampenii de la parfum de proasta calitate combinat cu transpiratie pana la cel mai fin parfum pus pe o piele acneica de pustoaica manelista cu tone de aur pe degete…
  si desi ei sunt majoritatea.. mai sunt si sardine care citesc, oameni normali care se vad prinsi in valul celor care fug isterici spre iesirea din metrou….

  Eu sunt o sardina care merge cu cartea in mana pana se loveste de un zid si atunci se oboseste sa ridice ochii si sa se dezlipeasca de zid pentru a nimeri scarile alea tampite de la Unirea….

  Mai da o sansa metroului… si daca nu iti iese atunci cumpara un mp3 player si lasa-te dus de muzica si de cuvantul cartii ….

  Thumb up 0
 10. anonim 1 (daţi-vă frate nume, că n-are nici un chichirez altfel :-)): Nu aspir la Londra… cel mai extins metrou din lume, na! Dar măcar un pic, aşa, să tindem şi noi, de ce nu?

  ilinca: dă-i încolo de pantofi de lac… Uite, mi-a venit o idee, poate brevetăm “costumul de transport în comun”: cotiere cu ţepi, ciocate cu vârfuri şi tocuri de oţel, dopuri nazale filtrante :-))

  innu, romana: mulţemesc (blush)

  adriana: da, aia în care ploua în poală, îţi dai seama :-)))

  zărzărica: la drept vorbind, da, am lăsat-o la service după aventurile din Sighisoara

  macmerdeneaua: un hamburger Royal, atunci!

  tanti reta: data viitoare, pune-mi piedică :*

  anonim 2: unele sardine sunt mai tenace decât altele, carevasăzică!

  Thumb up 0
 11. ca tot ma gandeam azi: unde dracu s-a vazut in londra sau in paris, sau in roma (ptiu), la metrou, dincolo de portile unisens magazine, fast-fooduri, comercianti de ziare, etc…si, hai sa zic, noi tre sa avem ziare jos, la botu’ calului. da’ de ce dracu le pun pe jos, fix in scara care e si asa prea ingusta pt puhoiul de oameni care urca SAU coboara (o actiune exclude pe cealalta). a! si de ce dracu nu sinconizeaza astia trenurile sa nu ajunga ambele in acelasi timp in statie (vezi victoriei dimineata, magistrala spre si dinspre gara de nord)…

  Thumb up 0
 12. cotiere cu tepi am. is olteanca. ma rog, via tata :)
  da’ dorupi, cred c’ar trebui sa’mi pun nu in nas ci in.. nush… care e organul ce recepteaza bunul sau raul simt?
  si de ce nu exista decat expresia bun simt? rau simt nu s’a gasit?

  Thumb up 0
 13. ar trebui sa revii la bicicleta, sa vezi atunci revelatii si economii de timp :).

  Thumb up 0