Deodată, criza medicamentelor nu mai este un subiect din ziare

Valentine Green – Life and Death Contrasted. (Wellcome Library, London)

Zilele trecute, mă caută o veche prietenă – „bună, bună, ce faci, uite, vreau să te rog ceva” – și-mi întinde o hârtie pe care sunt tipărite câteva cuvinte:

– Vorbesc cu toți cunoscuții, îți zic și ție: dacă ai vreo farmacie mai mică prin zonă, sau în drumul tău, adică o farmacie care nu e în vreun lanț, știi?
– Da?
– Întreabă de medicamentul ăsta. Nu se mai găsește nicăieri în lanțurile mari, dar mi-au spus mai mulți că s-ar putea să mai fie pe la farmaciile mici câteva cutii.
– Sigur, întreb. Pentru cine e medicamentul?
– Pentru mine. O pastilă pe zi.
– Aha. Nu poate fi înlocuit?
– Nu.
– Ok.

Știm amândoi ce întrebare urmează:

– …fără el?
– Păi… intru în criză și risc să mor.

Ea râde un pic, dar privește pe lângă mine, pieziș, uluită și ea, într-un fel, de stupizenia enormă a situației. Viața ei depinde acum de nepriceperea în afaceri a cine știe cărui farmacist mărunt, care o fi comandat mai mult decât a putut să vândă. Dac-o fi fost prea nepriceput, o fi dat deja faliment. Mai puțin nepriceput, și o fi reușit să scape de stoc deja. E necesară o nepricepere dozată farmaceutic, aș zice, pentru ca prietena mea să găsească medicamentul.

Deodată, criza medicamentelor nu mai este un subiect din ziare.

Cât costă medicamentele?

– Compensat, vreo 5 lei suta de pastile. Fără compensație, 25-30 de lei, pe-acolo, dar îți dau banii.

Pufnesc, râd, ne despărțim cu glume, asigurări – „facem să fie bine, nu se poate altfel” – și-i promit c-o să-ncerc, am trei farmacii mici în sat, poate-poate.

Mai târziu, dau o căutare pe medicamentelipsa.ro și descopăr motivul penuriei: „pentru medicamentul Astonin H 0,1 mg (Fludrocortisonum), Compr. – producătorul, compania Merck KGaA, a notificat în mai 2016 întreruperea punerii pe piaţă, din motive comerciale.”

După aproape un an, așadar, stocurile n-au mai fost reînnoite. Acum s-au terminat iar pentru prietena mea nu pare a exista, încă, un înlocuitor.

Mă gândesc că poate-i momentul să vorbim cu amici care circulă prin Vest, să refacem ad-hoc Rețeaua lui Vlad Voiculescu. Să ne salvăm singuri, deci, dacă statul nu poate, în ciuda tuturor taxelor și impozitelor pe care i le plătim exact pentru asta.

După două zile, mă anunță, triumfătoare:

– Am rezolvat!
– Ei, bravo! Cum?
– Am găsit o farmacie din Timișoara care le aduce special pentru mine din Germania. Am luat 300 de pastile, să-mi ajungă un an, cu ce mai am.
– Super!

Ne bucurăm, uite cum se aranjează lucrurile, și-a prelungit viața cu încă un an, nu-i minunat să fentezi suferința și moartea, fie și numai temporar?

Cât de repede trece un an când numeri 365 de pastile?

O-ntreb:

– Cât au costat?
– 182 de euro.

75 de lei în România, 182 de euro în Germania.

Prin exportul paralel întreținut de asemenea diferențe ireale de preț s-au îmbogățit mulți criminali în România. Nu e un cuvânt prea greu, „criminali”. Asta sunt. Ăia care fură din banul public la asfalt, la panseluțe, la anvelopări de blocuri, la achiziții de pixuri și șosete sunt „doar” ticăloși, dar cei care fură medicamentele românilor sunt criminali, pur și simplu.

Articol din categoria: REVOLTĂ

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Nu e pretul real al pastilelor, nici macar in Germania, e un profit nesimtit al celor de la Eumed, asa se numeste asa-zisa farmacie din Timisoara. Eu sunt dependent de o alta pastila si m-am dus „curajos” la medic sa imi dea o combinatie care sa-mi previna eventualele scapari de sub control. Evident, medicul stia de problema si mi-a dat o combinatie care sa previna sevrajul, ca un sevraj este ( in cazul meu). Si chiar cu 3 pastile in loc de una am platit mai putin decat as fi platit la Eumed. Exista pe facebook un profil SOS medicamente Manuela Harabor unde poti vedea dezastrul produs de ticalosii astia incompetenti…

    0
    0
    • Știți cumva care este procedura de import? Sau, măcar, știți cumva care este costul de import prin curier?

      Întreb, pentru că nu cred că se plătește doar prețul medicamentelor…

      0
      0
    • Daca ne-am importa singuri, se poate? sa cumparam online de la o farmacie germana.
      Greu de explicat dar sunt medicamente de care unii sunt dependenti si ajungem in sevraj (am patit-o cu cortizonul).

      0
      0
  2. …deci nu mai e mult și vom merge să ne căutăm leacurile prin păduri, ca strămoșii ? 🙁 …
    http://mcscrib.blogspot.ro/2016/02/seva-de-mesteacan-vestea-si-povestea.html

    0
    0
    • #5 Comentariu nou

      Ei poate nici chiar asa,sper,dar cred ca as fi dispusa sa-i intreb pe toti cunoscutii(inclusiv pe cei de pe FB), in caz de nevoie,daca nu ma pot ajuta…

      0
      0
  3. #7 Comentariu nou

    Statul ar trebui sa aiba o monitorizare clară a bolilor fiecărui cetățean (i.e. Toate bazele de date sa fie corelate frumos într-un singur loc), si sa asigure necesarul de medicamente printr-un sistem public, accesibil oricărui contribuabil. Nu ar trebui sa te duci de nebun pe la farmacii, văzute in reclamele TV cu vedete expirate, ci ar trebui frumos să-ți sosească prin posta cutiuta cu pilule sau in cel mai rău caz sa te duci la medicul se familie si să-ți ridici doza 😉

    0
    0
    • #8 Comentariu nou

      Datele sunt corelate ,adunate intr-un singur loc. Ati uitat ca in 2016 exploda netul ca sri castigase un grant de fonduri europene de multe milioane de euro ca sa lege bazele de date „in vederea eficientizarii”?!Doar ca politicienii nu vor sa spuna cu subiect si predicat cat de mult ii intereseaza de parerea/starea votantilor.

      0
      0
  4. credeti ca e singura magarie de pe piata big pharma?
    in 2009 iarna in plina criza de sufocare respiratorie- aveam nevoie de cortizon. Consumam becloforte – aflu in noaptea aia ca s-a retras de pe piata. A fost inlocuit cu Seretide, alt compus activ cu aceeasi eficienta. Diferenta de pret: 25 lei primul, 125 lei al 2lea. Seretide a fost sponsorizat primii ani la medicii pneumologi.

    0
    0
  5. si alta magarie: in anii 2000-2005 a disparut de pe piata vaccinul contra polio, ala oral si eficient cu o singura doza, la costuri de aproximativ 1 dolar doza. A fost inlocuit cu vaccinul DTP care era polivaccin si continea 3 virusuri, 9.65 euro in Franta. In 2008 si acesta s-a retras, am fost nevoita sa cumpar poli vaccin de la glaxosmith, 5 doze necesare, fiecare cost de 50 euro.
    Faceti voi calculele si cine iese in castig – eu ca parinte consider ca ies in pierdere.

    Sa mai zic de faptul ca vecina a facut test de anticorpi post vaccinare si nu au anticorpii…adica vaccinul nu s-a activat. Daca la un tv ce nu functioneaza putem cere bani despagubire, la medicamente… nu.

    0
    0
  6. #11 Comentariu nou

    Sunt curios cat costa medicamentele alea (sau echivalentul lor) in India. Sau chiar in Ucraina; sau Moldova.
    Noi de ce nu facem „import paralel”? Ah, cred ca stiu: din cauza reglementarilor.

    0
    0
    • sunt multe contrafacute. Vezi scandalurile din Africa. Vecina mea duce in africa cu paracetamol din europa de vest: care functioneaza….

      0
      0
  7. #13 Comentariu nou

    Problema nu este ca statul negociaza niste preturi mici pentru medicamentele care se vand in Romania. Firmele de farmaceutice pot trai cu asta, fara nici o problema.
    Problema este ca statul negociaza aceste preturi iar atunci cand un distribuitor face export paralel statul nu il factureaza pentru serviciile facute (de stat pentru distribuitor) prin negocierea unui pret mai mic. In principiu, statul ar trebui sa ceara pentru aceste exporturi paralele o „taxa” care sa fie egala cu diferenta intre cel mai mare si cel mai mic pret din tarile din cosul pe care se bazeaza pretul de achizitie al medicamentelor. In felul asta serviciile pe care statul ar trebui sa le faca populatiei se duc catre o mana de distributori care fac export paralel si care concureaza, neloial, producatorii de medicamente.

    0
    0
    • #14 Comentariu nou

      Din ce vad in articol, pare ca producatorul a decis sa retraga produsul de pe piata romaneasca deoarece statul roman a impus un pret prea mic, altfel spus profitul firmei nu este suficient de mare.
      De ce sunt criminali exportatorii in situatia asta nu prea e clar. Doar daca asa trebuie sa iasa, sa ramana subiectul cald. Importatorii sunt si ei criminali sau nu?
      Categoric farmacia mentionata in comentarii pluseaza gras la pret, oricum ceea ce face e ilegal, pune pe piata produse neinregistrate in Romania, la un moment dat cineva o sa intrebe cum s-au petrecut faptele, deci macar sa merite.
      @ Ovi T.- in cazul importului paralel nu e din cauza reglementarilor, e din cauza lipsei reglementarilor. Respectiv din cauza lipsei de compensare a produselor importate paralel. Onor guvernantii toti deopotriva s-au gandit cu mintea producatorilor ca nu e bine sa fie alternative de aprovizionare legala a pietei, si ca e in regula sa fim dependenti de producatorii internationali de medicamente.
      @bigradu- interesanta abordare. Nimeni nu obliga statul roman sa impuna cele mai mici preturi din ue, iar in nici un caz acesta nu este un serviciu facut de catre stat distribuitorilor, ci este o masura pentru a controla costurile medicamentelor compensate/gratuite.
      In absenta exportului//importului paralel (evident efectuat de criminali) concurenta si asa mult prea modesta
      mimata de producatorii de medicamente ar ajunge la zero, si atunci preturile ar ajunge ca in statele unite adica de multe ori peste cele din ue. Nu e nimic neloial in export cum nu e nici in importul paralel. Neloiale si imorale sunt diferentele de pret practicate de producatori.

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      @Andrei, cel putin in cazul asta particular, lipsa compensarii n-ar fi o problema; medicamentul costa cateva zeci de lei. Si chiar in general, problema principala e lipsa medicamentelor, nu lipsa compensarii. De unde rezulta ca e nevoie in primul rand de suplimentarea ofertei, nu de reducerea preturilor. Si ce mod mai bun de a suplimenta oferta decat liberalizarea pietei?

      0
      0
    • Liberalizarea pieței medicamentelor nu e o soluție – și nu se practică nicăieri în UE, din câte știu. Pe de altă parte, reglementarea e foarte dificilă, are o grămadă de variabile și e nevoie de multă inteligență și de reglaje periodice ca să nu derapeze.

      Exportul paralel e o boală grea a sistemului, din păcate.

      0
      0
  8. #17 Comentariu nou

    Eu am ajuns sa cumpar din R. Moldova pastile si creme, produse in Romania, de se mira si farmacistele de acolo
    de mizeria creata artificial la noi.
    Si nu sunt singurul. La Ungheni unele farmacii locale primesc comenzi telefonice, ulterior te deplasezi personal sa-ti ridici comanda, sau trimit prin cunoscuti.

    0
    0
  9. #18 Comentariu nou

    Asta se intampla de multa vreme. Pentru pacientii romani nu exista acum ceva vreme methotrexat. Spania – @6 euro 50 buline, in Germania 22,5 euro 20 buline. In romanica? Nici sa dai cu tunul, ca erau @11 lei 50 buline. Singura solutie e sa te descurci. Mori sau te descurci

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      Ai idee daca acum se gasesc in farmacii tablete de methotrexate? Eu am gasit doar fiole…

      0
      0
  10. #20 Comentariu nou

    Am avut și eu o problemă cu un astfel de medicament care nu se importă în România și îmi era extrem de necesar. Am avut însă un mare noroc, am întâlnit un medic care mi-a comandat medicamentul, există o firmă specializată în așa ceva. Numai că pot comanda numai medicii, pe bază de parafă.

    0
    0
  11. #21 Comentariu nou

    De la Merck in Germania costa 78€/100 Tb. Exista si cateva generice, cel mai ieftin de la PDPharma cu 55€/100 Tb.

    0
    0
  12. #22 Comentariu nou

    Si ce ziceti de medicamentele pentru Hepatita C? Un tratament costa, la pretul de catalog, peste 100 000 euro in Vest. La noi, oficial se spune ca doar cei in ultima faza a bolii au acces la acest tratament. Pe langa faptul ca atunci deja este prea tarziu pentru multi, stiu cazuri in care nici macar ei nu primesc tratamentul. Costa prea mult statul, si se gasesc tot felul de motive sa refuze pacientii. Si sunt foarte multi in Romania cu virusul asta, imbolnaviti, nu-i asa, tot de stat, de transfuzii efectuate fara controale, chiar si o vizita banala la stomatolog te imbolnavea de Hepatita C in anii ’90. Eu pentru mama mea am comandat tratamentul din Bangladesh, si am platit de 100 ori mai putin fata de pretul de catalog. Din fericire, macar la noi in tara legislatia permite importul (prin posta) de medicamente pentru uz personal. In Serbia sau Ungaria de exemplu nu se poate face asta, doar daca ai medicamentele fizic asupra ta cand intri in tara.

    0
    0
  13. #23 Comentariu nou

    Il gasiti in Ungaria,la pretul de aprox 2500 forinti (in jur de 42,50 RON)

    0
    0
  14. #25 Comentariu nou

    Astonin se poate cumpara direct online din Romania de la farmaexpress. Iti este livrat prin curier acasa. Pretul este cel din Germania.

    0
    0
  15. #26 Comentariu nou

    un search rapid pe google.de mi-a dat urmatorul rezultat: ASTONIN H poate fi inlocuit cu FLORINEF
    fara a fi de specialitate, traduc ceea ce am gasit: indicatorii principali sunt identici. FLorinef nu este indicat pt boala numita dysautonomie. Astonin H poate fi folosit in acelasi dozaj ca Florinef. Wirkstoffgehalt / The drug Content (nu stiu cum se spune in lb romana) a medicamentului Astonin H este cu 11% mai mare decat al Florinef-ului. Ambele medicamente sunt absorbate in totalitate de corpul uman.
    La 2-3 saptamani de cand a avut loc schimbul medicamentelor, este indicat un control medical.

    FOARTE IMPORTANT: FLORINEF-ul trebuie pastrat in frigider. in caz contrar isi pierde valabilitatea dupa 30 de zile

    0
    0
  16. Da, ăsta e adevăratul motiv pentru care dispar medicamentele: statul impune fabricantului un preț ridicol. Enalaprilul de 5 mg produs de Merck Sharp & Dohme a ajuns să coste 4 lei. Cel făcut de Krka 1, 98 lei. La liber, nu compensat.

    Poate că presa a tăcut pe subiectul medicamentelor lipsă, dar Min. Sănătății, împreună cu STS , primește, zilnic, din fiecare farmacie, mare sau mică, un raport electronic despre intrări/ieșiri de medicamente din gestiune. De pildă azi au intrat 10 cutii de medicament X pe factură și s-au vândut 2,5 cutii pe bon fiscal. Cică așa controlează eventualul export paralel. Nici măcar n-au citit Legea Farmaciei, ca să afle că farmaciile sunt obligate să cumpere numai de la angrosiști si să vândă numai en detail.
    Ministerul a mai născocit un pretext de învârtire în jurul cozii.
    În curând, cardurile de sănătate pentru care s-au cheltuit milioane de euro vor deveni inutile, datele din ele fiind, în viitor, incluse în cardul de identitate. Alți bani, altă distracție.

    0
    0
  17. #28 Comentariu nou

    Buna ziua!Am si eu nevoie de acest medicament:astonin h.La ce farmacie l-ati comandat?Cum as putea sa-l achizitionez?Va multumesc!

    0
    0
  18. #29 Comentariu nou

    Am Addison din clasa a 6 , adica de 5 ani , iar problea cu Hidrocortizonul H de 0,1 mg, iar dupa pastila asta sunt dependenta … aproape mai mereu se intampla asta cica” nu se mai fabrica ! ” .. Am cautat si pe net dar n-am mai gasit . Stie cineva vrun site sa pot cumpara ?

    0
    0