PSD e-o fabrică de lebede negre

PSD și-a pus din nou lumea-n cap, după cum poate observa oricine trece acum prin cea mai mare piață publică a României, Facebook.

Într-o singură zi s-au întâmplat următoarele:

Luni la amiază, Liviu Dragnea, șeful PSD, a produs în Parlament un discurs de o rară obrăznicie la adresa prim-ministrului Dacian Cioloș, pe care l-a acuzat că nu-i patriot și l-a făcut “incompetent” pentru că e “tehnocrat”. Vă reamintesc că dl. Dragnea e deja condamnat definitiv pentru fraudă electorală și judecat acum pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Dl. Dragnea, cu tot cu cazierul său, e înconjurat și lingușit de diverși impostori, infractori dovediți și plagiatori mai mult sau mai puțin siniștri, așa că sforăielile sale patriotard-demagogice împotriva unui prim-ministru pe care îl poți acuza de unele lucruri, dar nu de lipsă de onestitate, au enervat lumea.

După ce s-au umplut de căcat în timp ce încercau să-l murdărească pe Cioloș, parlamentarii PSD au blocat ancheta Justiției în cazul polițistului Bogdan Gigină, mort în timp ce-l escorta pe Gabriel Oprea într-o coloană oficială ilegală. Parlamentul României a comis multe josnicii, dar una ca asta, în care ascunde de lege o persoană căutată pentru omor, este o premieră năucitoare. Pesediștii au avut drept complici la această tâlhărie morală fără precedent minionii lor de prin ALDE și PRU și, culmea jegului, foștii uneperiști recuperați de Băsescu în PMP. Citiți scrisoarea mamei polițistului mort, Bogdan Gigină, și priviți dup-aceea mutrele câtorva dintre aleșii neamului care au blocat ancheta.

Și tot luni seară, în direct la România TV, un Victor Ponta aproape euforic după ticăloșiile de peste zi a anunțat deja victoria PSD în alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 11 decembrie. “Prea multe nu se mai pot întâmpla până la alegeri”, a spus dl. Ponta, și singura mea curiozitate e dacă mai are rezerve din popcornul de-acum doi ani, când câștigase și prezidențialele, tot așa, cu vreo două luni înainte de vot.

Cum spuneam mai devreme, piața publică a luat foc. Sunt spike-uri de trafic pe toate articolele care tratează subiectele de mai sus și imensa majoritate a reacțiilor e de indignare. Un articol al lui Moise Guran pe tema conflictului dintre specialistul de la Guvern și demagogul de la PSD a făcut 200.000 de unici în 24 de ore – adică, foarte probabil, mai mult decât tirajul din ziua respectivă al tuturor cotidianelor care încă mai apar în România.

Unii spun că “poporul de pe Facebook” trăiește într-o bulă, că nu votează și că nu reacționează. Îndrăznesc să nu fiu de acord. Asta e o judecată minimalizatoare care a fost deja contrazisă de realitate în cel puțin două rânduri. Pe Facebook este acum agora, locul unde trăiește cetatea, acolo se stabilește tonul dezbaterii publice pe orice fel de subiect, inclusiv pe cele politice. Poate că nu toți cetățenii vin în agora la discuții, dar nici nu-i nevoie. Cei care nu vin îi urmează pe cei care de-acolo se-ntorc – așa e istoria democrației de la Pericle încoace.

Sigur că PSD face gesturile astea de o imoralitate extremă cu gândul la propriul său electorat, nu pentru cei care nu-l votează. PSD își re-asigură alegătorii că rămâne pe loc, împreună cu ei, în aceeași zonă de promiscuitate morală în care corupția și impostura sunt nu doar acceptabile, ci și chei ale succesului.

Teoretic, PSD respectă regula jocului, care spune că mai întâi trebuie să-ți conservi votanții, dar o face într-un mod atât de strident și dezgustător încât nu doar că-i sperie pe cei din afara cercului, dar îi împinge să voteze cu ceilalți, oricare-ar fi ăia. E un efect al înapoierii acestui partid, care rămâne din ce în ce mai în urmă pe măsură ce societatea se schimbă, de la un an la altul.

Când spun că PSD e “o fabrică de lebede negre” rostesc un paradox. În comunicare, “lebăda neagră” e un eveniment imprevizibil cu efecte majore. Nu poți avea “o fabrică” de evenimente imprevizibile cu efect negativ în momente cruciale dar, cumva, iată că PSD contrazice (iar!) această regulă de bun simț. Iliescu și lipsa de credință în Dumnezeu, Năstase și asfaltarea grăbită a probelor din catastrofa de la Mihăilești, Geoană cu vizita lui la Vântu, Ponta cu alegerile de peste hotare, PSD și ascunderea unui suspect de omor, iată evenimente negative ce impresionează puternic electoratul și pot schimba (au schimbat!) trenduri de vot. Poți fi deja aproape sigur că, în apropierea vreunui scrutin cât de cât important, PSD va da cu mucii-n fasole într-un mod memorabil.

PSD nu are o problemă cu bazinul său electoral. Acesta e un partid care câștigă, practic, toate alegerile ca număr de voturi dar pierde puterea, adesea, în ciuda obținerii majorității relative, tocmai pentru că este atât de grobian, retrograd, reacționar și corupt. Nicăieri nu se vede asta mai bine ca la alegerile prezidențiale, pe care PSD nu le-a mai câștigat de pe vremea lui Iliescu (și, chiar și în acea ultimă victorie, grație scindării opoziției).

În România sunt 3 blocuri mari de votanți. Unul care votează permanent cu PSD și diversele așchii sărite și reunite cu acest partid. Un alt bloc, mai mic, care votează în mod tradițional “cu dreapta”, orice-o mai fi însemnând asta, și care pune ștampila pe liberali, pe democrați, pe ce mai e pe-acolo, fără să aibă același gen de loialitate fanatică precum alegătorii PSD hard-core. Și, în fine, un alt treilea bloc de indeciși care se activează, invariabil, la prezidențiale, stârnit de obicei de lebedele negre produse de PSD, alegători care însă nu au aceeași pasiune pentru parlamentare, unde uneori ies la vot, alteori nu, în funcție de context și exasperare (1996, 2004). În 2012, indecișii aceștia au basculat prima dată de partea PSD (și PNL), oferind alianței USL o majoritate ireală de vreo 70%. USL a folosit toată această putere pentru marțea neagră, îndepărtându-și încă o dată electoratul rezonabil.

Veți spune că la alegerile de acum nu va exista un vot anti-PSD major, cum a fost în 2014 la prezidențiale. Rămâne de văzut – nu uitați de fabrica de lebede negre a PSD, am senzația că de-abia și-a repornit furnalele. Oricum, pentru PSD important e să iasă cât mai puțină lume la vot – asta crește, proporțional, felia PSD din plăcinta voturilor exprimate, pentru că – n-ați uitat, nu? – PSD are electorat captiv (fie sentimental, fie financiar). Alegători nervoși înseamnă pentru partidul dlui Dragnea riscul ca aceștia să voteze cu alții, de unde până atunci nu votau cu nimeni.

Încă un lucru. În ciuda gazelor scoase de dl Ponta pe gură, PSD nu poate fi sigur de nimic în privința guvernării după 11 decembrie. Majoritățile se negociază la Cotroceni, nu la Parlament. Aici este vulnerabilitatea PSD, dar și marele avantaj, pentru că la Cotroceni nu mai e un jucător de poker, ci un iodler mut.

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. Putin dezamagit ca n-ai redat toata declaratia lui Ponta, merita terfelit bine pentru continuarea vis-a-vis de Colectiv…

  for fuck sake

  Thumb up 1
  • Dle Niculici.Mai “terfelit” decat s-a terfelit singur, nu se prea poate ! Ar trebui un articol, minimum “nuvela”, daca nu “roman” !

   Thumb up 1
 2. aș numi articolul ăsta ca fiind optimist

  să încep cu sfârșitul: „Majoritățile se negociază la Cotroceni, nu la Parlament”. faptul că în 2004 băsescu a întors o diferență de vreo patru procente în favoarea pesedeilor și i-a dat guvernul lui tăriceanu e irepetabil pentru că 1. klaus nu e traian. 2. diferența dintre psd și pnl va fi mult mai mare, ca și legăturile mult mai greu de tăiat între psd și sateliții săi. mai mult pnl e la fel de nefrecventabil ca și psd. în 2004, băsescu și alianța da aveau măcar, cât de cât, aerul de prospețime. acum pnl e… nici nu știu ce, dar oricum, acel nu știu ce nu merită votat. și să nu uităm că, tot la cotroceni, și tot de băsescu, a fost numit și ponta. de două ori chiar.

  apoi, vot antipsd cu cine? cum spuneam, pnl e nefrecventabil, usr nu face nimic să devină un liant al nemulțumirilor. în rest, a da votul unui independent sau unui partid insignifiant cu mesaj frumos înseamnă a da votul psd, căci ei vor prelua cel mai mult la redistribuire.

  în rest da, psd e aceeași fabrică de lebede negre, dar forța sa, singur, în raport cu toți ceilalți, e comparabilă cu cea din 2000. și în 2000 a venit năstase la putere…

  Thumb up 0
 3. Unii spun că “poporul de pe Facebook” că trăiește într-o bulă, că nu votează și că nu reacționează. cei care spun asta au dreptate. poporul de pe facebook a lipsit de la locale. rezultatul la bucuresti: firea&company.

  Thumb up 0
  • Draga Ana, eșecul de la primăria Bucureștilor e unul previzibil. Noi, cei cu limbarniță pe Facebook suntem prea tineri. Ne ducem viata mizera în orașul asta haotic prin chirii și cămine. Și nu, nu avem drept de vot. Nu putem concura cu bătrâneii pensionari care au cumpărat un apartament cu 3 salarii în Vestul Sălbatic din anii ’90. Desigur, un subiect care nu interesează pe nimeni în Proprietaria.

   Thumb up 0
  • @Simone
   Dacă chiar v-ar duce capu la descurcat n-ați mai sta prin cămine și prin chirii … uite, Vlad cum de are vilă la Corbeanca ? :)

   Thumb up 0
  • Oh, Simone, sa iti spun de colegi de-ai mei de birou care nici macar nu stiau cine candideaza la primarie? complet dezinteresati, ca “oricum toti fura”. Din pacate, absenteismul la vot nu e din cauza Proprietaria, ci din cauza lipsei complete de implicare si o blazare ingrozitoare. Si vorba aia, implicarea la nivelul asta inseamna sa-ti rupi maxim o ora din viata sa te duci la vot.

   Thumb up 0
  • @Ioana
   Din pãcate spiritul civic e la fel de inexistent și la românii din clasa “medie” (vorba vine), care nu dau la șaibă ci lucrează la birou, cum e și la pulimea aproape analfabetă care-și vinde voturile pe găleti, pe motiv că ei o duc OK, deci ce rost mai are sa se agite ? Da, le-ar plăcea niște autostrăzi din alea fără limită de viteză ca-n Jermania, dar parcă nu-i un capăt de țară dacă nu le au … da, mai mor niște ghinionisti arși prin cluburi sau prin spitale, dar daca nu e vorba de un frate, parinte, verisor sau prieten apropiat parcă nu-i un capăt de țară … asta e mentalitate națională și n-o să dispară niciodată … inclusiv ai mei părinți au încercat sa mă educe în spiritul “capul plecat sabia nu-l taie, “nu shimbi tu lumea” etc. … din fericire n-au reușit. Dar nici eu n-am reușit sa trăiesc lângă ei, după cum se vede din username :D

   Thumb up 0
 4. Imi place articolul pentru ca, cel putin pentru mine, este o coagulare a adevarului ce ma inconjoara. Si eu sunt din cei indecisi (care insa a votat la fiecare scrutin). Singura mea retinere apare din faptul ca echipa “lebedelor negre” are si ea oameni tineri si care mai scapa un ochi pe aici pe colo si exista riscul de a invata cate ceva. Articolele de tipul asta vin cu riscul de a crea piedici in fabrica lor de lebede negre. Si ar fi pacat, nu-i asa?

  Thumb up 0
 5. Eu am o intrebare: s-a furat mai mult sau mai putin in “regimul Nastase” comparativ cu “regimul Basescu”.

  Thumb up 0
  • alt romantic de-a lui nastase, vremurile bune cand ziaristii erau batuti pe strada daca deschideau gura.

   Thumb up 1
  • Mai mult sub Basescu, ca a crescut economia + Banii UE. Urmatorea intrebare de baraj si la subiect?? Dar vezi ca e cu taxa urmatorul raspuns
   Prostii se cer taxati mereu.

   Thumb up 0
  • Nu stiu, dar in “regimul Basescu” s-a construit un sistem care incepe sa ii bage la inchisoare pe aia care fura.

   Thumb up 0
  • Nu , Razvane, NU ! Basescu a avut 2 mandate. Nastase, doar unul, dar in timpul lui petrolul romanesc a fost cedat austriecilor ! Cat a pierdut Romania (si deci, romanii) din acesata “afacere”? 2: Aceste “lebede negre” pot sa fie SIGURE ca vor pierde aceste alegeri parlamentare ! Se “ajuta” singuri, in acest sens, prin porcariile pe care le-au facut si vontinua sa la faca !

   Thumb up 0
 6. Pe bune, anul asta chiar aveți o alternativa. USR-ul lui Nicușor și al Clotildei.
  Chiar n-ai nicio scuza anul asta, ca hipster, corporatist sau ce oi mai fi pana în 60 de ani si ai habar ce e ala internet, sa stai în casa și sa tipi pe bloguri ca nu ai cu cine vota.

  Thumb up 1
 7. Domnule Petreanu,
  Ca rog sa imi dati void sa va contrazic.
  1. Nea Liviu stie ca nu poate supravietui politic decat atacand acum si pana la alegeri.
  2. Ceea ce fac alesii dovedeste ca nu le mai pasa decat de privilegii, ale lor si gastiilor care I- au trims acolo.
  3. Sunt surprins de gestul lui gabita, orice avocat mai acatarii l- ar fi scos nevinovat din dosarul altfel penibil al DNA.
  4. Cum la fel de surprins sunt de atitudinea colegilor lui Gingina- mi se pare o superlasitate( a nu de uita ca gabitu le a marit Norma de hrana, sporuri, zile libere si altele)
  5. Cat despre bravura poporului de pe FB, sa fim seriosi……
  6. Legat de alegatori, cred ca v- a scapat stirea legata de marirea pensiilor cu 23%…..pam pam.
  7 iar ca justitia…pai poate primesc si ei niste bani, ce spuneti?

  Thumb up 0
  • prietene, nu cred ca iti dai seama cat de eftin esti si cat de subtiri sunt argumentele tale : adica pentru ca cineva iti da un spor, cateva zile libere si iti mareste diurna este indreptatit sa isi ia coloana oficiala ilegala? ..cum ar fi daca la fel ca si el tot illegal altii ar cere coloana oficiala ca maresc diurna la cate un polititst antemergator doar ca sa primeasca acest favor? poi e bine, dau 2-3 zile libere in plus si gata, esti indreptatit sa ai coloana oficiala. Cat de eftin te poti vinde? .. o galeata, o plasa cu ulei si faina?.. sau poate o promisiune falsa de marire de pensii cu 23%?.. oh stai ca am si uitat tu te vinzi pentru 2-3 zile libere, asta se pare ca iti doresti ….sa muncesti mult in timpu zilelor libere.

   Thumb up 1
 8. Votul, în condițiile unei Romanii caracterizata masiv de lene și dezinteres, înseamnă o arma puternica în mana PSD care, dacă va reuși, va zgudui “democrația romaneaxca”, definita josnic de cei care au reprezentat “elita conducatoare”, ptr care H2O este o “noțiune tampita”.
  Reușită înseamnă schimbarea legii fundamentale, care va permite redefinirea statului (în esență, scoaterea de pe scena politică a președintelui, deoarece asa cum e acum fusese făcută ptr Iliescu, care se vedea veșnic “prezident”) și a sistemului sau legislativ. Îl vor face pe oamenii de genul Oprea, Ponta, intangibili față de lege, vor face din evazioniști, “cetățeni onorabili”, iar din popor, “marea mută”.
  Nația nu va mai exista, tara va trăi doar ca sa consume, iar bugetul central și bugetele locale vor fi ale lor, prin atribuirii gen “Ghiță”. Ceva mai rușinos și degradant nu va mai exista în Europa.
  Poate totuși vor mai fi unii care vor cu noi și vor face xa asa ceva sa nu se producă, având ei un alt “model” pregătit, pe care-l vor implementa.
  Doamne’ajuta-ne!!!

  Thumb up 1
 9. Interesanta este procedura de susținere a inscrierii unui partid pentru alegeri.
  Descarci un formular, îl completezi și apoi în trimiți prin…. posta.
  Nice.
  In your face political diversity.

  Thumb up 0
 10. Eu sunt foarte îngrijorat. Mi se pare ca au reușit sa neutralizeze votanții din străinătate. Dacă romanii din străinătate nu vor vota mi-e teama ca PSD-UL si satelitii vor lua peste 50 %. Romanii ‘de bine’ din România nu au inteles și nu înțeleg ca e MUSAI iasă la vot.

  Thumb up 0
 11. Vlad, felicitări! Foarte bine îmbinate ideile, perfect așternut conținutul, păcat insa ca ți-ai ales un subiect deprimant.
  Nu stiu ce s-ar mai putea scrie despre politicienii romani, încât sa ne mai liniștească putin.
  Oricum, momentan suntem departe de suprafața…inca scormonim prin abisul tulbure, cu ochii închiși, dupa perle prețioase. Din pacate, nici perlele nu cresc pe unde orbecăim noi, insa nici capacitatea de a ne ridica nu o avem :((

  Thumb up 0
 12. Diaspora = 4 deputați, 2 senatori. Ai dreptate. Nu m-am exprimat cum trebuie mai sus.

  Thumb up 0
 13. Ca de fiecare dată o analiză competentă, onestă şi la subiect. De acord întru totul ! Cu tot dragul numai bine d-le. VLAD PETREANU ,

  Thumb up 0
 14. Buna seara. Stimate domnule Petreanu, va urmaresc si va citesc postarile. Sunteti activ, plin de reactie, de speranta, de optimism. Sunt cu 10 ani mai batran decat domnia voastra. Pana acum 10 ani ma caracteriza un optimism patologic. Cu timpul a scazut. Acum am trecut de cealalata parte a baricadei. In toata perioada de optimism am luptat pentru a schimba mentalitati si opinii. Am obosit.
  Sa lupti cu PSD-ul, cu Antenele, cu lenea, cu schimbarea pozitiei din semnul intrebarii in pozitia drepti, este f.f.f. greu. De ce ? Ei au BANII. Ei platesc, ei promit, ei uita. Dupa patru ani procesul se repeta s.a.m.d. DIn pacate. Si din pacate acelasi lucru se intampla si cu cei din media. Astazi spun una, maine se sucesc si poimaine se fac frate cu cel huiduit alaltaieri. Aceasta atitudine buimaceste votantul “incult” si lipsit de inteligenta de a discerne. Asa am ajuns sa fim condusi de generali penali. Succes.

  Thumb up 0
 15. #32

  Vlad m-ai facut sa rânjesc profund la conceptul de “fabrica de lebede negre”.

  Nu stiu daca retorica post-factuala s-a inventat in Romania, dar, din pacate, aici s-a demonstrat in repetate randuri ca functioneaza. Nu cred ca avem motive sa fim optimisti.

  Thumb up 0
 16. Si cu toate astea lumea ii voteaza. Pe cei de la sate ii inteleg cumva, dar pe cei de la orase? PSD-ul a castigat in Bucuresti. Parca vad ca o sa castige iar la Parlamentare…

  Thumb up 0