Fiecare cu Catalonia lui

La începutul acestui an, în Monitorul Oficial a fost publicat textul unei inițiative legislative cetățenești privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Inițiativa legislativă prevede ca această „regiune istorică cu trecut aparte” din Transilvania să se organizeze ca regiune autonomă cu personalitate juridică, cu un președinte care beneficiază de imunitate în fața Justiției, cu un „Consiliu de Autoadministrare” ales de cetățeni și cu o „Comisie de Autoadministrare” cu membri desemnați, care aplică deciziile Consiliului. Orice act al statului român ar trebui adoptat și de Consiliul de Autoadministrare pentru a fi valabil. Cu un vot de 2/3, același Consiliu ar avea dreptul să solicite Parlamentului de la București rediscutarea unor legi ce privesc Ținutul Secuiesc. Statul român ar urma să fie reprezentat în regiune doar de un prefect, al cărui rol ar fi să „vegheze asupra respectării legalității” și să „medieze” între regiune și guvern în cazul unor divergențe. De asemenea, regiunea ar urma să rețină 90% din impozitul pe venit și 80% din taxele colectate (mai multe detalii, aici).

Este adevărat că propunerea de lege prevede că președintele regiunii, la depunerea jurământului, se angajează să respecte Constituția României – care statuează că statul român este indivizibil – iar articolul 3 declară că „autonomia regiunii nu afectează integritatea teritorială şi suveranitatea statului român” dar, în expunerea de motive, inițiatorii vorbesc despre principiul constituțional al integrității și suveranității României ca o abordare care a blocat, de-a lungul anilor, proiecte de autonomie regională care ar fi crescut, de fapt, coeziunea țării.

Inițiatorii invocă și „rezultatele referendumului neoficial” din Mureș, Harghita și Covasna (din 2007) în care 210.000 persoane, adică 99,8% dintre participanți, au votat pentru crearea unei regiuni administrative „cu prerogative sporite”.

Pentru a fi dezbătută de Parlament, o inițiativă legislativă are nevoie de 100.000 de semnături, strânse în condițiile Legii 189/1999. Nu știu dacă inițiatorii au și strâns aceste semnături (mai degrabă nu), dar gestul rămâne, plus că nu e prima încercare de acest fel. O inițiativă similară, promovată de UDMR, a stat 7 ani în Parlament, înainte de a fi definitiv respinsă în 2012. Doi ani mai târziu, UDMR a anunțat că va propune un nou proiect referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, dar anunțul nu s-a concretizat, deocamdată.

Cred că e bine să ne reamintim zilele astea de subiect, că tot avem, atâția dintre noi, câte o părere fermă despre chestiunea cu independența Cataloniei (chiar dacă în HarCov nu se vorbește catalană).

Articol din categoria: POLITICĂ

64 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Probabil parerea mea nu va fi foarte populara, dar totusi, here it goes..
  Mie mi se pare foarte civilizat sa existe un drept fundamental acordat oricarui grup sa se poata separa/divorta de un alt grup. Fix ca si intr-o casatorie. Alaturarea unui individ sau grup de indivizi la o societate/grup ar trebui facuta voluntar si bilateral. Adica ambele grupuri sa-si doreasca si sa se accepte reciproc.
  Te casatoresti consensual, si poti divorta unilateral.
  Si sa exista un mijloc judecatoresc, superior, care sa se ocupe de divort, sa faca partajul in mod corect.
  Daca va ganditi la situatia romanilor din Transilvania inainte de 1918, ar fi fost excelent daca ei s-ar fi putut decide si sa divorteze fata de Austro-Ungaria, si sa faca ce cred. Sa ramana singuri sau sa se casatoreasca cu Romania. Dar nu au putut, pentru ca imperiul a facut un abuz de forta ca sa pastreze situatia.
  Similar, azi, mi se pare civilizat sa poata divorta tinutul secuiesc de Romania, si sa se uneasca cu Ungaria daca intelegerea e bilaterala. Daca relatia cu Romania, nu a mers, sa divorteze. Si ar fi civilizat ca noi sa nu facem un abuz de putere sa ii tinem cu forta, casatoriti cu Romania.
  La fel si cu Catalonia. Mi se pare civilizat si democratic ca un grup de persoane sa plece din societatea spaniola. Ei vor suferi consecintele si vor culege roadele alegerii lor. Dar sa fie liberi sa faca asta.
  Ce au facut spaniolii seamana mai degraba cu Turcia, decat cu o tara europeana, civilizata.

  Vor aparea mai multe complicatii, dar care se pot rezolva tehnic. Azi avem tehnologia sa tinem evidenta, cine cu cat a contribuit, cat a primit de la societate inapoi. Putem marca teritoriul din satelit. In caz de divort se poata merge in baza de date, si se face partajul automat.
  Accesul intre doua regiuni sa se poata face printr-un coridor aerian, sau se unor zone de access comune, la care toti care le folosesc sa contribuie.

  Si asa se va ajunge la o stare cand oamenii vor deveni mai constienti ca fac parte dint-o societate, dintr-un grup organizat, care se gandesc cu sa se organizeze mai eficient. Asa, nu vor mai trai intr-un grup si sa nu constientizeze ca traiesc intr-o societate. Asa se vor responsabiliza mai bine.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Dragă Tibi, ce s-o alege de ținutul secuiesc când țiganii vor vrea autonomie teritoriala, culturala.. Cand romanii din ts vor vrea același lucru?
   Dar cand un cartier mai bogat va vrea autonomie?
   Sau odată devenit autonom, ts va da o lege ca nimeni sa nu atenteze la autonomia ts?

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Lucian.. De asta ziceam ca ar trebui sa fie un drept universal sa te poti separa de o societate. Si nu poate cineva sa dea o lege care sa interzica acest drept. Daca cineva nu acorda acest drept universal, de baza, atunci tarile civilizate ar trebui sa boicoteze complet acea societate. Si daca se ajunge la violenta armata, gen Bosnia, atunci sa ii pedepseasca printr-o interventie militara.
   Si da, daca vrea un cartier sa divorteze, atunci incepe procesul de partaj. Si vor constata ca vor trebui sa plateasca sa zicem 1 milion de euro, sa compenseze pentru investitia in infrastructura facuta de oras/tara.
   Si daca ei isi permit, sa divorteze. Si desigur nu pot folosi drumurile comune/infrastructura doar daca vor restul si daca isi permit sa plateasca.
   Dar daca sa zicem sunt milionari pot sa-si transporte chestii printr-un coridor aerian.

   Stiu ca suna fantezist, dar principiul ii fezabil. Chiar daca are costuri prohibitive pentru grupuri mici.
   Dar daca este o comunitate mare, educata, care produce chestii valoroase, atunci ei isi permit sa fie independenti. Catalonia si-ar permite, Secuimea nu prea. Astia ai nostri sunt mai putini scoliti, si nu au dezvotat niciodata o industrie ca sa traiasca independent la un anumit standard de viata ridicat. Sigur, se pot separa si traiesc din cartofi si cozonac secuiesc. Nu ii rau, dar nu-i nici stralucit.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Pai, Tibi, romanii de la 1918 au decis, prin reprezentantii lor la nivel inalt si si-au reiterat dorinta prin reprezentantii micilor comunitati, la nivel micro (adunarea de la Blaj), ca vor lipirea la tara mama, Romania. Nici nu era foarte greu, avand in vedere modul in care au fost tratati de autoritatile ungare. De autoritati, nu neaparat de ungurii civili. Iuliu Maniu a luptat 4 ani in parlamentul de la Budapesta pentru drepturile romanilor, sustinandu-le cauza intr-o maghiara impecabila. De au ajuns aia sa nu-l mai suporte si, cand sa castige un al doilea mandat, i-au masluit voturile si nu a mai intrat in parlament.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   @Dan
   Da, corect romanii au decis in 1918 sa se alature Romaniei. Si tocmai aia ziceam in primul coment ca ce bine ar fi fost, si corect, ca romanii din Transilvania sa fi beneficiat de chestia asta in 1880, 1890… cand maghiarii au demarat un proces de maghiarizare aici, cat si in Slovacia. De aia mi se pare un principiu corect, de care noi ne-am fi bucurat. Si nu pot sa nu le acord acelasi drept si ungurilor de azi, catalonilor, kurzilor etc..
   Asta e in esenta. Un divort civilizat.

   Ca fapt divers, si ungurii au manifestat in Cluj ca Transilvania sa ramana Ungariei. Asta s-a intamplat prin 20 si ceva decembri 1918. Dar lucrurile s-au decis ca urmare a fortei militare. Si Austro-Ungaria a pierdut razboiul..

   Romanii de atunci erau ignorati si sfidati de unguri, la fel cum si ungurii sunt ingnorati azi de autoritatile romane. Si la fel, ei sunt tolerati asa abia abia, si tratati ca un fel de cetateni second-hand.
   Romanii erau tratati probabil mai prost atunci, decat ungurii azi. De acord. Dar trebuie sa ii privim pe ungurii de azi, din prisma frustrarii romanilor din Austro-Ungaria si sa empatizam poate putin cu ei.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   E mai complicat decat in cazul cuplurilor. In general, ca si in cazul Cataloniei, politicienii au interese mult mai meschine decat „nu a mers, gata, pa”. O exemplificare a ce presupune un „divort” intr-o tara moderna e dat de Brexit, in care un grup de politicieni fara nici o viziune legata de ce se intampla dupa aceea, a reusit sa mobilizeze o tara impotriva dorintelor lor naturale.
   Sau, daca mai vrei un exemplu de manipulare a multimilor, uita-te la Ungaria, care a fost „campioana estului” la injurat URSS si acum bate palma cu Putin.
   In concluzie, o eventuala „spargere” a Spaniei (sau Romaniei, cum le-ar place unora), poate avea niste efecte atat de devastatoare incat sa se trezeasca cu mai multe probleme decat le ridica o simpla mandrie a unora de a se numi catalani in loc de spanioli.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Bullshit. Cum adica ungurii sunt ignorati de autoritatile Romaniei? Invatamant in limba voastra aveti, administratie in limba voastra aveti, placute bilingve aveti, locuri speciale in invatamantul superior aveti, ce mama naibii nu aveti?

   Multi mai sunteti cu placa asta a discriminarii si a persecutarii… Ce dracu, tot in ’90 va credeti?

   Sa va dea ba autonomie si independenta in „tinutul secuiesc”, orice ar insemna asta. Insa cu granite, cu viza daca vreti sa iesiti din MS/HR/CV, cu taxe de export pentru tot ce vreti sa scoateti din „tinut”. Si bineinteles sa va taie absolut toate alocarile bugetare, independenti adica. In cate luni schiorlaiti ca nu mai vreti tinut, ca vreti inapoi in Romania?

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Nu zice rau Eugen. Poate ar trebui sa plateasca si chirie pe teren, ca pana la urma, cand au venit ungurii in Ardeal, in secolul 10 sau cand dracu or fi venit, n-au venit cu nisipu-n saci! Zic si eu! 😐

   0
   0
  • Genial comentariu ! Felicitări !

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Sa zicem ca se separa Tinutul Secuiesc. Daca Romania decide sa nu ofere alimnetare cu curent, sa nu permita o conducta de gaz sa treaca spre Tinutul secuiesc, sa nu permita trecerea de benzina catre Tinutul Secuiesc, sa nu permita trecerea marfurilor tinutului secuiesc pe teriotriul ei catre alte piete si nici catre Tinutul secuiesc, e sau nu dreptul ei sa faca asta? Ca e teritoriul ei si face ce vrea cu el. Sau nu mai face fiecare ce vrea?

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Tibi, felicitări pentru gândire. Păcat că unora le place violu’, fie și-n familie.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   dupa logica ta de ce sa nu cerem si noi romanii autonomie in toate tarile vestice daca tot suntem o comunitate asa numeroasa in fiecare dintre ele? … apropo tare curios as fi sa vad cum le-ai spune tu tuturor celor ce si-au dat viata pentru pamantul ala ca e foarte bine ca sa daruim acel teritori pentru a arata cat de buni si primitori suntem noi cu gazdele noastre…

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Logica ta : dacă o majoritate vrea separarea sau autonomie, cum zici tu, trebuie sa le fie acordata. Care drept fundamental? În anumite zone ale tarii sunt cateva comunități majoritare. Daca ar cere și ei autonomie, ce s-ar întâmpla? România nu e stat federal și nu se specifica autonomie teritoriala în Constitutie , doar administrativa.Comparatia cu o căsnicie e total aiurea. mergem pe tema asta a ta cu divorțul. Dacă ai urmărit evenimentele „judecătorul Bruxelles” i-a zis lui (Ținutului pizdii) ca nu are cum sa divorțeze de România pt ca nu a existat căsătorie. „Avocații ei (

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Tibi, ar trebui sa luam in calcul tot,teritorii si trecut. Daca ungurii foarte multi au emigrat cu dorinta de a popula teritoriu pentru al cuceri mai tarziu( astazi, spre exemplu), tu ce ai spune!? Ai divorta asa pur si simplu sau i ai trimite de unde au venit!?

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Incep prin a repeta ideile de baza, si anume ca divortul mi se pare singura solutie civilizata cand 2 parti nu se inteleg. Si iarasi, ganditi-va la situatia romanilor inainte de 1918. Cand ei cereau sa li se permita si lor o facultate in romana, ei erau trimisi la plimbare si tratati ca niste carpe. Ce atatea pretentii, ar fi raspuns ungurii. Aveti scoli in limba romana; va trebuie facultate, invatati maghiar si mergeti la Budapesta.
   Ei exact asa ne comportam noi acum dupa 100 de ani. Si rolul romanilor e jucat azi de secui.
   In mare, nu e perfect in oglinda..

   Si acum incerc sa va raspund pe rand..
   @Eugen, eu nu am zis ca sunt persecutati. Nu sunt fugariti cu furci pe strada. Dar noi romanii nu ii vrem aici. Ii toleram ca pe cetateni second-hand, si ii consideram obraznici cand mai cer cate ceva. Daca ar fi sa fim onesti, noi am vrea ca ei sa dispara din Romania, din regiunile ocupate si sa ne ramana noua teritoriile. Si ei ar vrea sa se separe de noi si eventual sa se uneasca cu Ungaria, daca sunt ungurii de acolo de acord.
   @Stefan: Daca ei ar divorta, lor ar trebui sa li se garanteze, sa zicem o banda aeriana de 1km latime. Si sa-si aduca gazul cu butelia, curentul la acumulatori etc.. Toate vin cu un cost. Daca ei nu vor sa colaboreze cu noi, si nici noi cu ei, atunci toti platim in plus.
   @Oana: ii cam greu sa contabilizezi lucruri care s-au intamplat acum cateva sute de ani. Din pacate. Dar, eu as zice ca s-ar putea incepe in viitor, peste 50 de ani, sa se contabilizeze informatic, cu o granulatie la nivel de individ sa zicem, care cu cat a contribuit, cat a primit de la societate. Si daca cumva se pune problema unui divort, se ruleaza aplicatia de partaj si-ti calculeaza bilantul. Cat ai de primit si cu cat esti dator.

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Apreciez felul tau de a gandi . E cat se poate de rezonabil si orice persoana rationala nu poate decat sa fie de acord la o prima citire . Insa exista o problema . Unde tragem linie intre interesul national si acest gen de abordare ? O eventuala unire a HarCov cu Ungaria , sau chiar si separatie fara unire , ar insemna o catastrofa pt siguranta nationala si cel mai probabil disolutia statului roman .

   Si daca HarCov ar fi inima economiei nationale , firul rosu care tine industria in viata , sa presupunem ca acolo sunt rafinarii , gaz , petrol si productie de energie electrica , ce facem ? Respectam divortul unilateral si imbratisam colapsul economic ?

   Cred cu tarie in respectarea drepturilor minoritatilor (educatie si administratie in limba lor , chiar si autonomie pe baze etnice, etc.) , dar separarea trebuie sa ramana linie rosie.Nu am un argument moral pentru asta neaparat , dar moral sau imoral , lucrurile nu pot functiona altfel .

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Pai vezi Tibi…deja nu mai esti asa mare aparator al drepturilor. E dreptul Romaniei sa stabileasca daca accepta sau nu sa zboare cineva prin sptiul ei aerian. Daca nu vrea sa zboare avionul lui Rogozin nu zboara. Nu i se da o banda de un km. La fel si cu avionul spre Tinutul Secuiesc.
   Deci…daca esti asa aparator al drepturilor cuiva, trebuie sa aperi si dreptul Romaniei de a bloca orice pe teritoriul ei.
   Acum…ca o sa inghete aia iarna ca niste sloiuri, ca o sa fie direct in evul mediu fara curent si carburant…asta e. Isi asuma.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Unde anume sunt cetatenii ROMANI de etnie maghiara „vazuti drept cetateni sh” in Romania? Am fost in Targu Mures, mi-a placut orasul, n-am avut nici o problema cu dialogurile din imediata apropiere (si care ma vizau) pe care nu le intelegeam, nici cu placutele ori cu firmele scrise in ungureste. N-am vazut nicaieri discriminare, dispret, rele tratamente etc… Alea sunt texte udmr, le stim de mult. Iar acum ma uitam (pe un site de „experiente”) la o iesire intr-un sat secuiesc, unde imi asum ca se vorbeste ungureste. O fi si asta o discriminare, ar trebui sa ma simt eu second-hand poate?

   Pai nu, hai sa n-o intoarcem; ce vor udmr, orban si alte cuvantatoare? „tinut secuiesc”, da? Din ce am mai vazut, tinutul asta se prespune c-ar fi prin Harghita, Covasna si o bucata de Mures. Sa li se dea, zic 🙂 Dar de unde vrajeala asta cu culoar aerian, cu fasie de 1 km? Adica sa se rupa Romania-n doua pentru ca asa isi doresc cateva zeci de mii de locuitori dintr-una din cele mai sarace zone ale tarii? Ha! Asa am vrea si noi in Bucovina o „alipire” la fostii stapani ai zonei, insa avem niste mici incoveniente: Romania, Ucraina, Polonia, Ungaria…

   Referendum sa se faca, de ce nu? Si asa la cati bani se f*t aiurea in tara asta, ce mai sunt inca 20 de milioane de euro? INSA mi se pare normal ca la referendum sa se ceara opinia tuturor cetatenilor Romaniei, nu doar a celor din 2 judete si jumatate. How about that? Democratic, frumos, corect. Sau e discriminare iar?

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   domnule tibi, bati campii. rau de tot. nu poti sa faci o asemenea comparatie. mere cu pere. singura asemanare e urmatoarea: nu iti mai place in casa asta, iti iei lucrurile si pleci. cam atat.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   Nu te supara, dar ingrosi prea mult si prea tare.

   „Dar noi romanii nu ii vrem aici. Ii toleram ca pe cetateni second-hand, si ii consideram obraznici cand mai cer cate ceva. Daca ar fi sa fim onesti, noi am vrea ca ei sa dispara din Romania”

   Mi se pare prea mult sa o dai cu „noi, romanii” in toate afirmatiile astea. Si, nu, nu sunt ungur, sunt oltean si ma cheama Vasile. Si nu ma gandesc la unguri ca la o masa amorfa de indivizi. Eu ma gandesc strict la ungurii cu care am interactionat mai mult (am facut armata cu unii, acum lucrez cot la cot cu unul). Si zau ca eu nu am nimic cu ei, din contra, sunt prietenii mei, si nu am niciun gand sa „dispara din Romania”.

   Lasa-i, frate, ca e si casa lor aici, locuiesc aici de multe, multe generatii, cred ca au dreptul asta. Gandeste-te mai degraba cum poti sa te intelegi mai bine cu ei. Lasa-i sa se simta bine in tara asta, doar asa ne departam de porcariile ca alea care se intampla acum prin Spania.

   Gandeste-te ca sunt parte din tara asta, asa „unguri” cum sunt. Daca iti e greu, cred ca e pentru ca nu cunosti persoane reale, ci doar o cunosti din presa pe „vanzatoarea de mici” si atat. Gandeste-te atunci la Boloni, Tibor Selymes, Iolanda Balas, Bela Karoly, Stefan Covaci, Ecaterina Szabo sau Feri Vastag. Poate o sa iti fie mai usor asa.

   Si mai gandeste-te ca a mai zis cineva „un om care e diferit de tine mai degraba te imbogateste decat te saraceste”. Treci cand poti prin Covasna si cumpara un kurtos de prin orice sat de acolo si o sa intelegi. Ia unul doar cu zahar, dar sa fie cald.

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   Am avut dubiile mele dar am cam priceput de ce au existat în istoria omenirii omoruri și genociduri: apar inși ca Tibi, aici de față, și zice din ăstea…

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Daca azi decidem ca vrem sa plecam unilateral maine nu as avea dreptul sa te ocup doar unilateral?
   Daca tu insisti cu aceste argumente fara cap si coada juridica dar bazate pe un roman de capa si spada cu gentlemeni si bun simt de ce mai avem legi ?
   De ce construim de 4000 de ani sisteme juridice daca ignoram tocmai normele lor?
   Una dintre norme zice ca, Constitutia e sfanta si tu acum ceri sa ignoram cea mai puternica lege, buna rea acum nu discutam asta, ca sa ce?
   Pai maine unilateral eu decid ca tu mai beneficiezi de drepturile din Constitutie dar iti raman numai obligatiile iti convine?
   NU dar atunci de ce imi ceri mie sa imi ignor piatra de temelie a statului in care locuiesc pentru ca 100 de oameni vor doar interesul Ungariei si nu a populatiei.
   Eu zic ca orice ai vrea sa faci in tara asta referitor al modificarea granitelor sa o faci cu acordul tuturor celor care sunt protejati de aceasta lege.
   Nu exista o lege pentru mine ca roman, urmas de razes, si una pentru tine ca roman, urmas de ungur imperial, exista lege pentru toti romanii indiferent de descendenta.
   Maine populatia majoritara a acestui stat datorita unui asemenea gest poate decide ocuparea armata a unei portiuni din tara si confiscarea tuturor averilor de pe acel teritoriu, cand te vei adresa justitiei ce vei invoca? o lege nu ? pai daca tu nu respecti constitutia de ce ai mai avea protectie din partea altor legi?

   Este strigator la cer cum ni se cere sa actionam cu bun simt, cu masura, sa ne calmam pornirile razboinice dar toti ignora cea mai puternica lege din aceasta tara, Constitutia de parca e o hartie de sters pe jos cu ea.
   Ce e aia sa ne gandim civilizat cand tu imi propui ceva ilegal? Pai civilizatia nu presupune respectul fata de legi ? Sau cum functioneaza aceasta disonanta cognitiva in capul vostru pentru ca pe noi cam afecteaza si s-ar putea sa o calmam brutal legal si cu anularea oricarui drept pe baza de descendenti si s-ar putea sa votam o elge pe baza de cnp actual.
   Cetatean roman si atat, fara de etnie bla bla sau blu blu, vrei sa fii atlceva esti cetatean de categoria a doua neprotejat de legile statului roman.
   Cum ar fi sa votam noi majoritatea sa va scoatem in afara legii pe toti cei care vreti un rapt teritorial astazi?
   O sa va aparati cu legea in mana? NUUUUU ca voi tocmai ati ignorat legea fundamentala

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   @Flavius.. Daca, ipotetic, in HarCov s-ar fi aflat inima industriala a Romaniei, si ei ar vrea sa-si declare independenta unilateral, atunci la partaj s-ar face calculul si s-ar constata ca 90% din Romania a contribuit de la bugetul central timp de 50 de ani.
   Asta ar insemna ca regiunea HarCov(10% din Romania), ar trebui sa dea inapoi o suma imensa, care s-a tot bagat in regiune timp de 50 de ani, de catre restul de 90% de cetateni romani.
   Ar fi un efort financiar imens, pe care nu si l-ar permite, doar daca sa zicem vin ei cu o inventie super valoroasa care ar face miliarde si miliarde. Si daca intrunesc conditiile, si ne restituie investitiile + alte despagubiri de relocare etc.., atunci da, se pot separa.
   P.S. Iti multumesc ca esti si tu o persoana rezonabila si ca putem discuta aici in mod civilizat.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @ silicon_v
   Tocmai, eu ma inteleg bine cu ungurii si ii cunosc foarte bine si cum gandesc. Eu sunt din Cluj, si stiu ca nu sunt toti la fel. Stiu unguri clujeni multi, dar si unguri din Secuime, Carei sau Bihor.
   Nu toti vor sa divorteze, multi vor sa-si vada de lucrurile lor. Doar un referendum ar putea sa ne indice cat de mult ii intereseaza/doare problema, si dintre cei care sunt preocupati de asta, cati ar alege sa divorteze.
   Eu gandesc tocmai pe directia asta relaxata. Daca nu te intelegi cu ei, divortezi, civilizat. Ideal ar fi sa ne intelegem bine, si sa colaboram. Perfect de acord. Dar daca cumva nu ne intelegem, prefer ca noi sa divortam si fiecare comunitate sa traiasca fericita cu calea lor. Atata tot.
   Ca si grup, au niste atu-uri fata de noi romanii. Sunt mai harnici si mai seriosi, dar nu sunt olandezi sau nemti.. Asta as vrea ca noi romanii sa invatam mai mult de la ei.
   Si da Kurtos-ul e foarte bun. Il prefer pe cel cu nuca 🙂

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @ Pic
   Asta cu ocupatul unilateral e fix ca si cum unilateral te casatoresti cu cineva. Te napustesti asupra persoanei respective si unilateral te casatoresti cu ea. Si mai spui de mine ca eu nu am argumente.
   Referitor la constitutie. Constiutia ii legea cea mai de baza a unei societati. Doar ca ungurii, bulgarii, evreii, turcii nu au fost intrebati daca vor sa faca parte din societate. Ne-am casatorit fortat cu ei, si apoi majoritatea a cimentat o lege, cum ca teritoriul e indivizibil. Perfect, nu? SI chestia asta sa fie respectata pe vesnicie eventual..
   Nu inteleg cum poti sa pretinzi ca minoritatile sa respecte taina casatoriei cand ei de fapt au fost casatoriti cu forta.
   Nu zic, si noi romanii am fost bagati cu forta in diferit societati de-a lungul istoriei. Am luati sub unguri, austrieci, turci, rusi etc.
   Si ei atunci, si noi acum facem acelazi abuz de forta. Nu ii consensual.
   Nu inteleg cum nu vezi logica din argumentele mele.
   SI nu sunt ungur imperialist. Tocmai ca as vrea ca orice grup sa se poata dezasocia sau asocia cum vrea. Dupa logica mea, probabil si Ungaria ar suferi.

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Ce inteligent esti ba fraiere,hai să ne întorceam la triburi pentru ca un politician vrea puterea absolut,eu cred că -ti lipseste creerul

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   Cu tot respectul pt incercarea de a gasi o logica in aceasta situatie, dar dupa parerea mea nu are nici o legatura cu ce se intampla acum. Adica daca cineva vine la tine in casa (te casatoresti cum spui tu) de ce cand divorteaza daca a venit cu mana goala trebuie sa plece cu casa? Nimeni nu tine cu forra persoanele. Oameni pot merge unde vor, in Ungaria, sau Rusia…., dar problema e cu pamantul. Acesta trebuie sa ramana la cine l-a avut de la inceput. Nu poti taia bucati din teritoriul unei tari si sa spui ca este doar un divort. Pentru ca dupa autonomia Tinutului secuiesc, secuii se pot muta in alta parte a Romaniei si sa ceara din nou autonomie pe alt Tinut. Nu are nici un sens si nu se ajunge decat la razboi. Adica pot i sa folosesti teritoriul meu fara nici o problema, dar cand vrei sa imi dai un sut i n fund si sa imi blochezi mie accesul avem o problema.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Ungurii sint veniti in secolele 8-9 era noastra din stepele Asiei. Ei initial nu au avut nimic in comun cu Europa. Au fost crestinati dupa ce s-au asezat in cimpia Panoniei , la fel si cu traditiile. Limba insa le-a ramas iar aceasta este una din cele citeva indicii ale provenientei lor. Deci, ca viituri, nu au nici un drept de secesiune si autodeterminare ( in prezent sau viitor ) datorita migratiei lor intr-un areal si tara care existau inaintea venirii lor. Adica cnezatele si voievodatele lui Glad si Menumorut. Ca sa nu mergem mai inapoi, in vremea pre romana….

   0
   0
 2. #29 Comentariu nou

  Vlad, cred că în problema Cataloniei riscăm să ne înecăm cu vechile noastre obsesii despre HarCov şi să nu vedem pădurea din cauza copacilor. Deja FB-ul punct ro s-a umplut de două tipuri de reacţii („catalanii sunt asupriţi” versus „referendumul a fost ilegal, bine a făcut Rajoy”), altă poziţie nu mai are loc.

  Eu mă întreb dacă nu se apropie sfârşitul statelor ca formă de organizare socială („apropie” în sens istoric, evident). Statele naţionale mari au fost o foarte bună formă de protecţie împotriva altor state. Cât timp agresiunea inter-statală a fost la ordinea zilei, ele s-au dovedit necesare şi utile. În ultima vreme, însă, acest tip de agresiune a rămas oarecum limitat la zone geografice mai degrabă înapoiate social (şi Rusia e înapoiată social, nu doar Africa de exemplu). Sau, ca să nu vorbesc cu păcat, regiuni în care drepturile individuale încă sunt puternic subsumate celor colective (inclusiv la scară mică, locală). Europa şi America de Nord par a fi trecut în era individualităţii (evident, spun multe generalităţi parţial incorecte, dar nu pot fi acum pe cât de precis ar cere subiectul). În aceste condiţii nu mă miră fragmentarea etnico-politică, mai ales în părţi ale lumii cu falii istorice. Da, după Scoţia şi Catalonia pot urma Tirolul, Lombardia, Corsica, sudul Slovaciei… ba chiar şi HarCov, care să ceară diverse nivele de autonomie sau chiar independenţă politică. Da’ nu-i bai, Vlad. Şi ştii de ce? Pentru că unul dintre scenarii duce la o Europă mai solidă – la Statele Unite ale Europei.

  Cred că stătuleţele mici (sau regiunile cu autonomie largă, tot aia e) nu au şanse să stea singure în picioare. Vrând-nevrând, vor trebui să construiască legături solide cu Europa. Şi singura lor şansă de supravieţuire decentă este să facă parte efectiv (chiar dacă nu neapărat şi formal) din piaţa unică europeană. Or asta înseamnă respectarea unor principii într-o Europă federală. Că fac parte dintr-un stat naţional sau poartă o denumire proprie, economia nu face discriminări. Companiilor nu le pasă de culorile de pe steag sau de limba oficială, ci doar de mediul de afaceri. Europa are şansa să devină melting pot-ul care încă nu prea reuşeşte a fi azi. Mai multe state mici au interes mult mai mare în unificare şi în colaborare strânsă decât au azi câteva state mari şi puternice.

  Există, evident, şi riscul destrămării Europei unite. Şi ar fi păcat să avem în zonă un soi de pax russica adus de miopia popoarelor. Noi n-o să prindem în viaţă nici una dintre alternative, dar nu cred că ar trebui nici să plângem pe umărul Spaniei, nici să căinăm Catalonia. Ar trebui să fim realişti şi să vedem cum putem contribui la o nouă formă, mai solidă şi mai integratoare, a Europei actuale.

  0
  0
  • #30 Comentariu nou

   intr-o lume in care statele mari conteaza (SUA, China, Rusia, India, Germania), sa spui ca tu stat minuscul, nu mic, o sa rezisti in fata unor miscari de forte din partea unei singure firme din aceste state inseamna ca esti prost informat, rau voitor sau inconstient
   Catalonia vrea independenta de ce ?
   Ca ii fura guvernul de la Madrid banii.
   Pai uvernul de la Madrid i-a bagat in UE, le-a dat paita de desfacere, i-a asigurat ca nu au vami si alte nimicuri care opresc comertul cu pan ala 35% si mai ales ii protejeaza de un stat mare care ii poate cumpara la kilogram pe toti de acolo si le mai da si bani de seminte asa doar din dragoste.
   Intr-o lume polarizata pentru urmatorii 50 de ani pe blocuri si forte continentale mari si foarte mari sa cei sa fii singur in acest ocean de incertitudini este o prostie si o lipsa de viziune
   Urmariti ce se intampla in UK in aceste momente, au votat , au sarbatorit, peitele au reactionat pozitiv si unii era intr-un colt si ziceau nu e bine , nu e bine si acum ia sa ne uitam?
   pana la 40000 de joburi din finante sunt asteptate sa plece la anul inspre UE sau Hong Kong. lira e slaba semn ca vor sa stimuleze exporturile, care exporturi ca ei fabrica totul in china, piata de desfacere se ingusteaza si dupa 2019 va fi si mai mica pentru ca toate acordurile trebuie renegociate si asta dureaza ani, ce e bine acolo ? ca vor sa fie singuri pe lume intr-o insula? care e avantajul ? ca nu mai primesti romani dar primesti arabi si alte popaore asiatice care nu au nimic in comun cu societatea ta si alungi romanii si polonezii?
   e ridicol ceea ce se intampla
   maine as da independenta dar as taia orice legatura cu lumea si as taxa si revendica tot ce a a construit statul roman acolo de la unire, liceea, constructii, institutii si le-as inchide, daca vor sa le foloseasca sa plateasca, vreti gaz? pai stai asa ca eu ti-l dau. vreit curent? pai tot de la mine? pai UE, pai UNgaria? pai stii la UE nu accezi fara votul nostru, ungaria are sute de km pana la voi pe teritoriul meu si daca e ceva serios avem armata.
   ce faci in aceste conditii cu autonomia? pai in 10 ani nu mai ai populatie.
   asa ca mai usor cu prostiile astea care nu duc la nimic bun pentru ca la fel ca in toata istoria omenirii numai cand suntem mult putem sa mergem inainte, cand suntem 50 de oameni cu 50 de sate nu producem nimic pentru ca toti trebuie sa producem de toate

   0
   0
 3. #31 Comentariu nou

  Fiecare cu Catalonia sa si ar fi un precedent periculos. Incepul a fost facut la Kosovo….

  0
  0
 4. #32 Comentariu nou

  In Iunie am fost undeva la nord de Odorheiu Secuiesc, la o pensiune, unde am stat in weekend. Cateva constatari:
  1. In Odorhei am fost la un centru de informare turistica unde am cerut o harta a orasului. Nu vorbeau limba romana. Din pacate nici engleza. Pierderea lor, n-am prea cheltuit bani acolo.
  2. Am fost la o terasa la o bere. Chelnerul intelegea si vorbea romana, suficient cat sa ne serveasca si sa fie politicos. Am cheltuit bani acolo iar chelnerul a primit bacsis. Castigul lui.
  3. Proprietara pensiunii facuse facultatea la Iasi, vorbea romana foarte bine.
  4. Angajatele pensiunii nu vorbeau (prea bine) romana, dar si-au dat silinta si s-au purtat frumos iar noi am fost respectuosi si politicosi, ceea ce a fost remarcat (cu surprindere).

  0
  0
 5. #33 Comentariu nou

  Nu secuii sunt problema in Ardeal, ci romanii autonomisti. Caraghiosii aia de transilvanisti, in general fanatici, cu ceva dram de cultura generala si istorie (insa filtrata prin idiosincrasiile proprii, astfel incat iti prezinta doar partile favorabile tezei lor) si cu o lipsa uluitoare de respect pentru restul romanilor (adica regatenii, moldovenii, valahii). Momentan acesti transilvanisti sunt in zona ridicolului, insa pot sa devina periculosi daca ating o masa critica. Ma indoiesc insa, pentru ca, asa cum am spus, sunt de un ridicol care nu are cum sa nu iasa in evidenta.

  Inutil sa mai spun ca e mana rusilor in toate aceste rabufniri de nebunie separatista (cu variantele soft: autonomista, federalista).

  0
  0
  • #34 Comentariu nou

   Dan,
   Nu cred ca sunt 1% dintre cetatenii de etnie romana din Transilvania care vor autonomia completa a Transilvaniei, insa sunt foarte convins ca peste 75% si-ar dori o altfel de organizare a Romaniei, sub forma administrarii si gospodaririi pe sistemul german/elvetian/austriac… Bineinteles cu o contributie la fondul National (bugetul national, buget de stat sau cum s-ar numi el) in functie de total venituri, si clar fara marii contribuabili raportati la ora exacta, caci sa fim seriosi, ce treaba are Star Transmission Cugir+Sebes cu Bucurestiul…

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Haide sa fim seriosi , oameni buni! Romania a fost si este o tara greu incercata. Sa nu credeti ca n o sa si revina!!! Orice roman are in el ( asemeni sasilor si secuilor) samanta de echilibru numai ca nu au reusit ca ei sa si gaseasca linistea. Prea multe au tot venit peste ei si inca vin. De ce sa ne ia teritoriu un stat cotropitor? E posibil dar tine de barbatie, onoare si respect( de sine si de altii) . Intr adevar in conditiile in care suntem acum nu putem castiga in fata Ungariei dar, daca intelepciunea nu e pentru oricine. Niciodata nu se stie!

   0
   0
  • #36 Comentariu nou

   Da, complet de acord cu Florin. Ar fi o idee sa fie Romania reorganizata pe principiul, stiu eu, al landurilor din Germania. Mai multa autonomie. NU insa pe criterii etnice.

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   Nu mai dati ca exemplu landurile din Germania. Este o diferenta ca de la cer la pamant. Neamul german are o istorie de peste 2000 de ani de trait in comunitati mici, tribale. Practic, exagerand, ei nu au iesit din organizarea tribala pana la inceputul secolului al XIX-lea. Si atunci, pentru a-i unifica, a fost nevoie de geniul (si biciul) lui Bismarck si de un puternic curent (manipuilare) nationalist. Un nationalism acum atat de blamat la noi, dar fara de care germanii ar fi fost poate si acum impartiti in mai multe state. In plus, doctrina religioasa protestanta face posibil traiul in mici comunitati bine inchegate. Ceea ce la noi nu prea e posibil. In concluzie, poporul roman nu este pregatit pentru federalizare, nu stie cu ce se mananca asta. Si exista riscul ca federalizarea sa nu se opreasca la un nivel acceptabil si sa continue cu ceva ce nu ne dorim.

   O curiozitate: Ungaria este impartita in 7 regiuni. De ce nu auziti pe nimeni de acolo sa vorbeasca de federalizarea Ungariei? In schimb, politicienii lor sustin federalizarea Romaniei si chiar autonomia unui anumit tinut. Nu v-ati intrebat niciodata?

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   Dane,
   Haide sa fim putin onesti cu noi si sa admitem ca: ne dorim cu totii o tara unde banul public sa fie folosit strict in scopuri publice, unde cei corupti sa fie pedepsiti atat de aspru incat a doua oara sa nu le mai treaca prin gand sa se lase corupti sau sa corupa, unde te gandesti de 10 ori daca vrei sa furi, unde aprecierea sa fie facuta strict in functie de performanta, si nu in functie de gradul de prietenie, rudenie, unde binele COMUN al cetatenilor tarii primeaza in fata oricarui bine individual, unde cei „n” parlamentari voteaza legi strict pentru interesul tarii, unde dupa 3 luni se elimina ajutorul social daca ai refuzat 2 joferte de job, si multe alte lucruri care ar face din Romania o tara care se indreapta spre o directie sustenabila. Abia atunci cand aceste aspecte vor fi functionale, si cand alocarile bugetare se vor face strict in functie de contributie, lumea nu va mai vrea autonomie financiara, regionala sau alte chestii mai grave. Exemplul meu e valabil in multe judete, Argesul, cred ca ar putea fi primul pe lista, Timisul, Clujul, Sibiul, Brasovul, in curand Bihorul…. Ce vreau sa spun este ca, nimanui din contributorii la buget nu ii convin milioanele de fisuri pe unde se scurg pensii speciale nesimtite, ajutoare sociale nejustificate, alocari de fonduri gen Teleorman. ….

   0
   0
 6. …Cu riscul de a-l scoate din nou din sărite pe Vlad (merci beaucoup Becaud !) – ofer și io aici, pentru cine binevoiește, o picătură de…contact secuiesc : dar nu una de genul „am luat și eu o pâine trecând pe-acolo”, sau „am fost și eu cândva pe la o pensiune din”… – ci o picătură de 30 de ani lungime (sau adâncime ?)…
  https://mcscrib.blogspot.ro/2016/12/terra-incognita-siculorum.html

  0
  0
 7. stimaţi, propun un fel de soluţie preliminară: revizuirea radicală a Constituţiei, astfel încât să fie prevăzută expres interzicerea asocierii politice pe considerente de gen, rasă, religie, apartenenţă etnică. ONG-uri da, câte vreţi; partide – nu.
  După care propun un parteneriat sporit cu vecina Ungaria, prin iniţiative reciproc valabile, care să ducă la integrarea mai mare a minorităţilor etnice (fiecare, în ţara în care trăieşte), fără ştirbirea tradiţiilor.

  0
  0
 8. #41 Comentariu nou

  Banatul liber

  0
  0
 9. #42 Comentariu nou

  Pe 22 octombrie va fi referendum pe aceeasi tema in Lombardia: http://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/istituzione/referendum-autonomia

  Si vor urma probabil Tara Bascilor, Tirol, Corsica,….,
  De ceva vreme se tot promoveaza la greu Clujul ca miracol economic, cu boom imobiliar, smart city, atractia Transilvaniei, etc. pe fundalul disputei Transilvania bogata si civilizata vs miticii din regat. Parca se pregateste sa devina un fel de capitala regionala!

  0
  0
  • in ciuda propagandei din presa nu e nici Clujul vreun miracol – traficul e mai aglomerat ca-n Bucuresti in conditiile in care rasar fara noima o gramada de blocuri turn fara paracari in zonele centrale ale orasului, podul traian un amarat de pod din centrul orasului i-a trebuit lui boc aproape 5 ani sa-l repare dupa ce in 2012 i-au cazut ambele trotuare in somes, cluj arena e falimentara, sala polivalenta – aproape falimentara si-n general Clujul se miticizeaza rapid.

   0
   0
 10. #44 Comentariu nou

  Am fost in vacanta in nordul Italiei in Su\dtirol (Alto Adige) si am gasit un booklet in care era prezentat istoricul regiunii si cum au obtinut autonomia. Cred ca cineva dintre cei din gruparea Tokes au dat exemplu de guvernare autonoma aceata zona. Din ce am citit totusi nu suporta comparatie Tinutul Secuiesc si Sudtyrol. Regiunea italiana este f bogata cu un GDP cu mult peste media celorlalte zone din Italia, pe cand Tinutul Secuiesc e la polul opus. Autonomia i.ar avantaja doar pe guvernantii regiunii si politicieni, nu si populatia de rand.

  0
  0
 11. #45 Comentariu nou

  Sa spuneam ca aceste tari autonome T secuiesc sau Catalonia sunt vecine cu Irak,Siria în câteva luni ISIS ar muta capitala la Miercurea ciuc sau Barcelona.

  0
  0
 12. #46 Comentariu nou

  Vai de tineretul roman de etnie maghiara , datorita dreptului de a invata in limba materna, nu au decat doua sanse , sa migreze/lucreze in Ungaria sau sa ne raspunda ”nem tudom romano”.cam putin pentru mileniul 3.

  0
  0
 13. #47 Comentariu nou

  Isi vor lua tinutul inapoi. Uitati-va cat au obtinut si cat au reusit sa faca incet incet, pas cu pas. Nici nu ne dam seama. Noroc ca suntem in UE cu ungurii ca altfel mergeam cu pasaport in harcov si dincolo, fara sa stim cum si de ce. Sigur, cu respectarea Constitutiei nu prin razboi. Elegant. Statul este unitar si indivizibil doar ca in unele regiuni se vorbeste/scrie alta limba, atat. Si alt aspect care ne arata unde si ce suntem e ca ungurii isi revendica teritorii si populatii de la toti vecinii dar numai de la noi au obtinut cel mai mult. Harta lor nu arata ca harta noastra.

  0
  0
 14. Cel mai grav in toata povestea asta e modul in care ue a inchis ochii la violentele politiei spaniole impotriva cetatenilor catalani care manifestau pasnic. O fi fost referendumul ilegal dar intr-o uniune in care se tot predica libertatea si drepturile cetatenilor n-ar trebui sa fie acceptabil ca politisti echipati pana-n dinti bat la gramada si arunca pe scari ca sacii – batrani, femei….va dati seama ce reactie ar fi avut ue daca asa ceva se intampla in Romania.

  0
  0
 15. #49 Comentariu nou

  Autonomia nu e refuzul de a plăti taxe sau lipsă de solidaritate; dimpotrivă: diferența e că taxele merg către chestiuni concrete și nu permit statului să fie risipitor. Cât costă politica externă? – poftim partea mea. Dar armata? – poftim partea mea. Pentru tot ce înseamnă prioritate națională, provocare națională sau oportunitate națională, poftim și partea mea. Sunt regiuni mai sărace? Nicio problemă, negociem o taxă de solidaritate interregională care să regleze, împreună cu fondurile europene, diferențele flagrante și să aducă pe cei săraci la nivelul celor mai bogați. E simplu dacă înțelegi că centralismul face exact invers: aduce pe cei mai bogați la nivelul celor mai săraci. Autonomia asta rezolvă: depresurizează – cu condiția ca elitele să înțeleagă timpul istoric și să-l regenereze în beneficiu public. Plus, să mai înțeleagă că istoria e vie și evoluează – și de aici o dilemă din care elitele (sic!) nu vor să iasă: dacă nu accepți modelul medieval al stătulețelor, de ce impui iacobinisme de secol 19?

  0
  0
 16. #50 Comentariu nou

  Mi-e greu ca roman din Transilvania sa admit posibilitatea unei autonomizari a Tinutului Secuiesc. Mi-e greu pentru ca mi-e teama. In nici un caz de maghiari, ci de necunoscut, de noua paradigma care s-ar naste odata cu aceatsa autonomie. Si imi imaginez care a fost angoasa maghiarilor din Ardeal la 1 Decembrie 1918. Care maghiari erau in marea lor majoritate doar niste cetateni onesti a proriei lor tari, si nu neaparat „beutori” de sange romanesc cum le olace unora sa creada.
  In Catalonia s-a depasit orice masura. Autoritatile spaniole, in imbecilitatea lor, au obtinut fix efectul advers: au radicalizat si catalanii care nu si-ar fi dorit separatia. In schimb, ar fi trebuit sa-i lase sa-si faca referendumul si daca acesta (putin probabil) ar fi dat un rezultat covarsitor separatiei, se putea trece la negocieri dure. Al caror decont impovarator ar fi cazut in spatele autoritatilor seoaratiste catalane. Ar fi trebuit deci sa invete ceva din Brexit: acuma britanicii n-ar mai rea pleca, doar ca la ei nu mai prea e cale de intors.
  Revenind la Ardeal, refuzul orcarei negocieri va duce inevitabil la ostilizarea crescanda a maghiarilor, alimentata de ocheadele si flirturile oe care le arunca peste gard Viktoras, la fiecare campanie electorala. Si bineinteles, zgandatita de media prorusa, vecina si prietena. Vrem sa castigam, sau sa avem dreptate? Un punct de plecare in negociere ar outea fi insusi Tratatul de la Trianon, pe care il sarbatorim. Oare am acordat toate dreoturile la care ne-am obligat prin acel tratat? Sau doar zicem noi ca am dat destul si – nu-i asa?! – ungurilor, daca nu le convine, sa plece… Acasa! Ia sa vedem: unde e acasa pentru ei?

  0
  0
  • #51 Comentariu nou

   Noi nu sarbatorim Tratatul de la Trianon, noi sarbatorim Unirea Transilvaniei cu Romania, unire care s-a facut greu si cu truda si a fost sigilata cu sange (mult, in primul razboi mondial si dupa aceea in cel de-al doilea).

   0
   0
 17. #52 Comentariu nou

  N-am avut răbdare să citesc tot, a distribuit cineva pe FB. Am doar un comentariu : dacă fiecare gașcă o să vrea autonomie, federalizare, independență, etc., dispare geografia politica. Dar poate vreți să trăiți în cloud

  0
  0
 18. #53 Comentariu nou

  @Stefan.. Ba cred ca am ramas consistent. Daca ai gasit o contradictie te rog sa-mi explici.
  Revening la banda de access. Pot aparea probleme daca, din motive geografice, un grup santajeaza un alt grup, blocandu-i calea de access cu alte grupuri. De acea ii important sa existe un drum de acces neutru.
  Hai sa facem o analogie. Sa zicem ca 2 soti au o casa impreuna, si ei ajung sa divorteze. Judecatorul decide sa imparta la 2, si barbatul primeste camera A si femeia camera B. Doar ca au un singur coridor de la usa de la intrare(lumea exterioara) catre camerele lor (teritoriu). Judecatorul va decide acordarea unui coridor de access femei ca sa poata sa iasa din casa.
  Dupa cum ai explicat tu, Romania ar fi barbatul care ar zice, ca nu-ti dau nici un coridor de acces, femeie. Si daca ea zice ca are si ea drepturi, barbatul ii trage una. Pai asta mi se pare problema. Romania, barbatul, face un abuz de putere si o impedieca pe HarCov sa-si traiasca viata ei, libera.
  Daca tie ti se pare corect ca Romania sa ii traga un pumn in freza la HarCov din cand in cand, atunci constat ca inca traim cu o mentalitate demna de epoca cavernelor.

  0
  0
 19. #54 Comentariu nou

  @Eugen.
  Daca 2 grupuri nu se inteleg, atunci nu se intruneste cererea cu oferta. Si nu putem colabora. Ii o oportunitate ratata cu siguranta, dar nu ii motiv sa ne dam in cap ca de ce ei nu stiu romaneste. Lor le lipseste o abilitate si de acea nu poti lucra cu ei. Pierdem de ambele parti, si noi si mai ales ei.
  Referitor la Bucovina, da si oamenilor de acolo ar trebui sa se aplice regula. Si ei pot sa fie independenti, sau pot cere alipirea la Romania sau mai stiu eu carei societati. De ce nu? Daca asta ii face mai productivi, mai fericiti, de ce sa-i tii cu forta intr-o societate. Chiar nu inteleg.

  0
  0
 20. #55 Comentariu nou

  @Ender
  Bat campii? Sa ne imaginam ca eram romani in 1880, si ne-am fi dus noi la Budapesta sa le zicem, noi astia mai aproape de Carpati, am vrea sa ne lipim de Romania, ca si asa suntem intr-un sat numai de romani, vorbim romana, si am fi mai fericiti in Romania, si nu in Austro-Ungaria.
  Daca ar fi sa mergem pe rationamentul tau, decidentii ne-ar fi zis, nu va convine, luativa-ti lucrurile si dispareti in Romania. Ti-ar fi convenit? Asta ar fi trebuit sa se faca?
  Daca s-ar aplica idea mea, atunci ei ar fi divortat de Austro-Ungaria si s-ar fi recasatorit cu Romania.
  Dar Austro-Ungaria a fost mare si proasta si ne-a tras cate un baston peste cap.
  Si in timpurile noastre, romanii, la capitolul asta, se comporta ca ungurii din 1880. Nu va place, dispareti!

  0
  0
 21. #56 Comentariu nou

  Problema Cataluniei este cam ca si in Ardeal…ei muncesc si cotizează la bugetul general cu90-95% si primesc înapoi 20-25% si fireste ca nu e ok…asa si in Romania…Clujulul ,Sibiul Timisul etc cotizează cu 90-95 % ca sa toace Teleormanul,Vasluiul ,mai tot arcul extracarpatic cu violatorii,trântorii,betivii si tiganii lor…deci sa nu punem dinou granitele fostului imperiu Habsburgic ca Romania o sa fie pa si praf de stele…a se vedea ex-Iugoslavia cu componentele ei care cate parale fac…

  0
  0
  • #57 Comentariu nou

   In Imperiul Habsburgic, tu si toti ceilalti romani erati slugi de mana a treia, nu va baga nimeni inseama. Era foarte greu sa urcati pe scara sociala, trebuie sa faceti o gramada de compromisuri, iar daca aveai ghinionul sa traiesti la tara (ca peste 95% dintre romani) erai pur si simplu terminat, carne de tun. Deci, las-o usor cu imperiul ala, ca daca era asa bine nu se destrama.

   0
   0
  • #58 Comentariu nou

   Ideea este ca sistemul actual in care anumite judete contribuie mai mult ca altele la buget, si se aleg cu mult mai putin …ii nemultumeste nespus pe cetatenii acelor judete…Si din ecuatie trebuie scos Bucuresti-ul, din simplul motiv ca, contributia efectiva a lui la bugetul de stat/asigurari sociale, si alte bugete, nu este corect calculata ( exemplu clar Regia Nationala a Padurilor, cu sediul in Bucuresti, obtine cea mai mare a veniturilor ei unde oare…..?!?? in provincie…) Exemple sunt foarte multe.
   Daca vrem sa fim obiectivi, vom tine cont de rezultatul DACIA, la judetul Arges nu la Bucuresti, Continental la Sibiu / respectiv Timis, si atunci vom avea o imagine mult mai reala de la care putem sa incepem o discutie de dezvoltare accelerata a judetelor Teleorman, Vaslui ( si nu spun aici ca sunt subdezvoltate, ci ca este loc de imbunatatiri majore), repet, pentru asta trebuie alta optica abordata…

   0
   0
  • #59 Comentariu nou

   Ai vreo sursa pentru cifrele pe care le prezinti sau te bagi asa in seama?

   0
   0
 22. #60 Comentariu nou

  de acord, cu o conditie: ca regiunea autonoma in cauza sa traiasca doar cu ceea ce produce, fara stipendii de la statul roman si, atentie, fara dreptul de a fi sustinuta financiar din afara Romaniei (cu exceptia fondurilor europene, desigur)

  0
  0
 23. #61 Comentariu nou

  Nu sunt de acord sa se separe HarKov de Romania pentru ca 1. O sa coste apa Borsec mai scump cu taxele de rigoare si mie imi place spritul cel mai mult cu Borsec si 2. pentru ca am dureri de spate si vreau sa ma tratez la Sovata pe Romaneste, fara pasaport. 🙂 Ca un comentariu si mai colorat: imi vine sa rad cand ii vad la sarbatorile lor purtand cisme, defiland pe niste cai frumosi. Ma indoiesc ca au avut cisme la descalecare. Cred ca nu-si tineau cutitele in cisme (ca n-aveau), ci in dinti pe vremea aia. Noi, mai saracuti, in opinci si cu furci, fiecare cu sculele meseriei lui de baza.

  0
  0
 24. Cei din HarCov care vor autonomie cred că nu gândesc. Diferenţa dintre ei şi Catalunia sau alte zone care cer autonomie şi/sau independenţă este că Harghita şi Covasna se află în mijlocul ţării. Vor autonomie/independenţă? Le dau! La pachet cu o blocadă totală: nimic nu intră şi nu iese din acea zonă. Şi în câţiva ani vor veni în genunchi să ceară iertare.

  0
  0
 25. Globalizarea este inerenta. Separatismele, de genul Cataloniei, sunt zvacnirile unei mentalitati arhaice de tip tribal. Este evident ca nu mai putem face nota discordanta cu ceea ce se intampla la nivel global. Azi totul este legat. Economia este globala, stiinta si tehnologia sunt universale. Nu mai putem merge pe un drum de unii singuri. De aceea, nationalismul este desuet si inutil.

  0
  0
 26. acceptarea tacita a minoritatilor presupune acceptarea unor disensiuni la un moment dat.

  0
  0